Financiën: ouders en hun kinderen

Ouders staan er vaak niet bij stil wat voor negatieve invloed het schenken/geven van geld heeft op hun kinderen. Hier is onderzoek naar gedaan en deze invloed is groter dan je in eerste instantie zou denken. In dit onderzoek is gekeken hoe miljonairs hun vermogen verdelen onder kinderen. Niet alleen tijdens de periode dat de ouders nog in leven zijn maar ook na hun dood. De uitkomst zal je verbazen.

“Rijke” ouders en “arme” ouders

Rijk zijn betekent niet direct dat iemand veel geld bezit. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in een groot huis wonen, in een luxe auto rijden en vaak op vakantie gaan. Deze mensen lijken voor de buitenwereld rijk maar zijn in werkelijkheid arm. Alle luxe moet namelijk ergens van betaald worden met als gevolg enorme schulden. Mensen die in een groot huis wonen hebben net zo goed een hypotheek. Deze groep noemen we “rijke” ouders.

Arm zijn betekent niet direct dat iemand niet veel geld bezit. In tegenstelling tot “rijke” mensen leven “arme” mensen in een normaal huis, rijden in een gemiddelde auto en gaan niet op vakantie naar luxe resorts. Daar staat tegenover dat deze mensen geen hoge hypotheeklasten hebben en besparen op hun uitgaven en verlangens. Zo kan het dus zijn dat iemand die voor de buitenwereld “arm” lijkt in werkelijkheid financieel rijk is. Rijke mensen lijken alleen maar rijk echter door geld uit te geven is nog nooit iemand rijk geworden. Deze groep noemen we “arme” ouders.

Om een voorbeeld te geven:

Een “rijk” gezin gaat in een nieuwe wijk wonen. Ze kopen een huis op basis van een maximale hypotheek. Daarnaast houden ze van luxe zoals een twee luxe auto’s, vier televisies, uitgebreide keuken en hun kinderen worden naar een speciale school gestuurd voor “rijke” mensen. Beide ouders hebben een fulltime baan en zijn elke week druk bezig om hun luxe te kunnen bekostigen.

De buren van dit gezin hebben hun eigen bedrijf. Ze wonen op basis van een fractie van hun inkomen en zijn hypotheek vrij, rijden in een normale middenklasser auto en sturen hun kinderen naar de school om de hoek. Hun goed draaiende bedrijf zorgt voor alle inkomsten en zijn niet afhankelijk van een salaris.

Stel dat jij als buitenstander naar deze twee verschillende gezinnen zou kijken zie je dan een verschil terwijl ze beiden in hetzelfde soort huis wonen? Zou je kunnen bedenken dat het ene gezin met gemak rondkomt en het andere gezin compleet afhankelijk is van hun salaris en aan het einde van de maand weinig overhouden? Waarschijnlijk zou je denken dat het gezin met twee luxe auto’s voor de deur meer geld te besteden heeft dan het gezin met een normale middenklasser auto. Dit is echter een illusie. Dit komt omdat mensen denken dat iedereen geld uitgeeft naar aanleiding van wat ze verdienen. Welk gezin zal eerder financieel onafhankelijk worden? Het gezin die al hun hard verdiende geld uitgeeft en afhankelijk is van een salaris of het gezin met een goed draaiend bedrijf en veel minder geld uitgeeft aan luxe?

Indien het “arme” gezin (de buren) zou gaan leven naar aanleiding van wat ze verdienen zouden ze wonen in een miljoenen villa en bezitten ze meerdere luxe sportauto’s. Echter niet iedereen geeft hun geld uit naar aanleiding van wat ze verdienen!

Deze levenswijzen hebben grote invloed op eventuele kinderen. Kinderen van “rijke” ouders komen vaak in financiële problemen en kunnen moeilijk rondkomen. Dit in tegenstelling tot kinderen van “arme” ouders.

Voor de duidelijkheid:

“arme” ouders zijn mensen die hun financiële zaken goed op orde hebben en voor de buitenwereld gemiddeld lijken maar in werkelijkheid rijk zijn.

“rijke” ouders zijn mensen die hun geld net zo hard uitgeven als dat het binnenkomt en voor de buitenwereld rijk lijken maar in de werkelijkheid bijna geen geld bezitten.

“Arme” ouders en hun kinderen

“arme” ouders geven hun kinderen vaak weinig of geen extra geld. In veel gevallen hebben kinderen van “arme” ouders dit ook helemaal niet nodig. Ze groeien namelijk op met de financiële inzichten van hun ouders. Sommige kinderen weten niet eens hoe rijk hun ouders eigenlijk zijn. Als je terug denkt aan het voorbeeld van de buren: de “arme” buren lijken net zo rijk te zijn als de rest van de buurt maar in werkelijkheid zijn ze financieel gezien veel rijker dan de rest. Er is alleen niemand die het ziet.

“arme” ouders plannen vanaf het moment dat hun kinderen worden geboren hun financiële toekomst. Denk bijvoorbeeld aan geld voor een studie of een trust fonds. Bij een trust fonds kan het geld alleen gebruikt worden voor specifieke doeleinden (bijvoorbeeld voor een studie) en wordt beheerd door een derde persoon. Op deze manier kan het geld niet “misbruikt” worden om er andere dingen voor te kopen.

“arme” ouders zijn zuinig en leren ook hun kinderen zuinig te zijn. Kinderen van “arme” ouders hebben daarom het geld van hun ouders niet nodig om financieel succesvol te worden. Kinderen waarvan de ouders zuinig waren zijn over het algemeen zelf ook zuinig.

“arme” ouders zorgen er ook voor dat er na hun dood gezorgd wordt voor hun vermogen. “arme” ouders plannen hun financiële zaken verder dan alleen hun eigen leven.

Een erfenis

Denk bijvoorbeeld aan een erfenis. Het komt vaak voor dat er onder kinderen ruzie wordt gemaakt over de erfenis van hun ouders. Bijvoorbeeld één van de kinderen kan maar moeilijk rondkomen en heeft daarom volgens hem/haar meer recht op een groter gedeelte van de erfenis. De andere kinderen zijn het daar niet mee eens. Niet voor niks is geld één van de hoofdredenen voor familieruzies.

Kinderen van “arme” ouders maakt het helemaal niet zoveel uit of ze wel of geen deel van de erfenis krijgen. Deze kinderen zijn opgevoed met de principes van hun ouders. Ze hebben dit geld niet nodig om rond te komen.

Even terug naar het voorbeeld van de gezinnen. Indien het gezin die een maximale hypotheek heeft met een aantal luxe auto’s en dergelijke een grote erfenis zouden ontvangen wat zouden ze dan hier mee gaan doen? Uitgeven of investeren? Je weet waarschijnlijk het antwoord al… ze gaan dit geld gebruiken om een nog luxere auto te kopen en gaan de badkamer verbouwen. Twee badkamers is toch wat handiger dan één badkamer niet waar?

Indien kinderen van “rijke” ouders een erfenis krijgen wordt dit geld vaak direct uitgegeven. Bijvoorbeeld aan een groter huis of een luxere auto want ze kunnen het nu eindelijk wel betalen. “Rijke” ouders hebben in dat opzicht weinig financieel inzicht en hun kinderen zullen exact hetzelfde doen wat hun ouders ook gedaan hebben: geld uitgeven.

“Rijke” ouders en hun kinderen

“Rijke” ouders zien graag dat hun kinderen dezelfde luxe ervaren als zij hebben. Hun kinderen mogen absoluut niet onder doen en moeten dezelfde luxe ervaren als hunzelf. Deze ouders geven hun kinderen vaak cadeaus zoals een huis of een auto. Daarnaast krijgen ze vaak ook nog een zak geld per jaar om hun levensstijl te onderhouden.

Onbewust maken “rijke” ouders hun kinderen afhankelijk. Deze kinderen vinden alles vanzelfsprekend en leven van hun ouders rijkdom. Deze kinderen doen vaak minder moeite om zelf een goede baan te vinden en presteren minder dan kinderen van “arme” ouders.

Wat gebeurt er met deze kinderen nadat hun ouders sterven? Er wordt vaak ruzie gemaakt om het vermogen wat overblijft. Wat gebeurt er als deze kinderen opeens een groot geld bedrag erven? Dit geld wordt uitgegeven aan luxe en zal binnen de kortste keren op zijn. Echter vergeten ze dat ze niet meer kunnen teren op het vermogen van hun ouders met alle gevolgen van dien.

Een goed voorbeeld zijn sporters die miljoenen verdienen maar vervolgens door een blessure of “ouderdom” niet meer mee kunnen komen in hun sport. Vervolgens gaan ze met pensioen op 35 jarige leeftijd. Ze vergeten echter hun levensstijl aan te passen. Met als gevolg dat ze binnen enkele jaren failliet zijn. Als je op internet zoekt kun je hier honderden voorbeelden over vinden.

Een ander voorbeeld zijn mensen die de loterij winnen. Deze mensen hebben exact hetzelfde probleem. Ze hebben niet het financiële inzicht en hebben altijd geleefd op basis van hun inkomen. Ze hebben opeens een enorm geld bedrag op hun rekening staan en dat betekent: een groter huis, luxe auto, dure vakanties en noem maar op. Genoeg mensen die de loterij hebben gewonnen en na enkele jaren weer terug bij af zijn omdat ze al hun geld hebben uitgegeven.

Dit zijn typische voorbeelden van kinderen van “rijke” ouders. Zie je het verschil? Kinderen van “rijke” ouders worden verwend. Net zolang totdat hun ouders sterven. Ze zijn echter zo afhankelijk geraakt aan het geld van hun ouders dat ze moeilijk op hun eigen benen kunnen staan en minder slim zijn dan kinderen van “arme” ouders.

Hoe staan jouw financiën er voor?

Je hebt vast wel eens van de term “aanval is de beste verdediging” gehoord. In dit geval betekent aanval geld verdienen en verdediging geld uitgeven.

“arme” ouders zijn ouders die veel geld verdienen maar niet al hun geld uitgeven.

“rijke” ouders zijn ouders die veel geld verdienen en wel al hun geld uitgeven.

Oftewel “arme” ouders hebben een sterke aanval (veel geld verdienen) en een goede verdediging (weinig geld uitgeven). “Rijke” ouders hebben een sterke aanval (veel geld verdienen) maar een zwakke verdediging (veel geld uitgeven).

Om financieel onafhankelijk te worden is het belangrijk om een sterke verdediging te hebben. Zonder sterke verdediging zal je nooit financieel onafhankelijk worden. Een sterke aanval kan hier zeker bij helpen. Hoe sterker je aanval (hoe hoger je inkomen) hoe meer je kunt sparen en investeren. Indien je een luxe leven wilt onderhouden met een groot huis, luxe auto en noem maar op zal je aanval dus enorm groot moeten zijn.

Zie je nu dat de wereld één grote illusie is? Van alle miljonairs op de wereld is maar een heel klein gedeelte echt rijk. Het overgrote gedeelte van de zogenaamde miljonairs leven van schulden en moeten hun hele leven werken voor hun geld om alle luxe te betalen. De echte miljonairs wonen in kleinere huizen en rijden in mindere luxe auto’s en zijn niet meer afhankelijk van hun werk. Dit is geen grap. Dit is daadwerkelijk onderzocht. De resultaten van dit onderzoek kun je terug vinden in The Millionaire Next Door.

Hoe staat jouw aanval er voor? Hoe staat het met de verdediging?

Een goed begin is het halve werk

Financiële inzichten worden zeer minimaal aangeleerd op school. De meeste volwassenen weten niet hoe ze met geld om moeten gaan, laat staan hun kinderen. Iets wat je niet weet kun je je kinderen ook niet aanleren!

Een perfect praktijk voorbeeld is Warren Buffet. Ter info, Warren Buffet is de meest succesvolste belegger ter wereld met een geschat vermogen van 70 miljard dollar. Warren Buffet had in zijn huis een gokmachine geplaatst waar zijn kinderen (en hun vriendjes) maar al te graag hun geld in gooiden om te kunnen spelen. Denk je dat Warren dit geld teruggaf aan de kinderen? Absoluut niet! Sterker nog, Warren Buffet heeft zo goed als geen geld gegeven aan zijn kinderen ondanks een vermogen van tientallen miljarden. Daarnaast woont Warren Buffet in een relatief bescheiden huis en rijdt al jaren in dezelfde auto. Het ultieme voorbeeld van een “arme” ouder.

Leer je kinderen een degelijke financiële basis aan, op school leren ze dit niet! Niet alleen als ze jong zijn maar ook als ze ouder zijn kan dit vele voordelen opleveren. Weet je niet precies waar je moet beginnen begin dan met ons stappenplan.

Een belangrijke stap waar je mee kunt beginnen is te kijken of je de aanval (geld verdienen) kunt vergroten of dat je de verdediging (minder geld uitgeven) kunt versterken. Meer geld verdienen is een lastige opgave, je gaat niet van de ene op de andere maand tientallen of honderden euro’s meer verdienen. Daarom is de eerste stap om financieel onafhankelijk te worden om te kijken waar je op kunt besparen. Besparen op je telefoon abonnement, televisie, verzekeringen en noem maar op. Alles bij elkaar kun je letterlijk honderden euro’s besparen. Wij hebben een bespaar vergelijkers pagina gemaakt waar je alles in één overzicht kunt regelen.

Probeer daarnaast je kinderen niet teveel te verwennen. Laat ze werken voor hun geld. Laat ze zien dat niet alles vanzelfsprekend is. Leer jezelf de basisprincipes van rijkdom aan en geef dit door aan je kinderen. Ook als je geen kinderen hebt of wilt kun je bovenstaande principes gebruiken om te kijken waar jij heen wilt. Je hele leven achter de feiten aanhobbelen door te werken, geld uit geven, meer werken, nog meer geld uitgeven of financieel onafhankelijk worden en minimaal of nooit meer te hoeven werken voor je geld. Ben je benieuwd hoe jij deze informatie kan toepassen lees dan snel verder in ons stappenplan.

Zie jij iets terug van bovenstaande informatie in je eigen ouders? Hoe hebben je ouders je financieel gezien behandeld? Zie je dingen terug die in deze blog beschreven zijn? Laat het weten in een reactie!

 Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Dominique schreef:

  Goed stuk en heel herkenbaar! Mijn ouders zijn ‘arme’ ouders en zijn altijd bewust met geld omgegaan. We gingen als gezin low budget op vakantie, we gingen nooit uit eten en we gregen geen zakgeld. Dure kleren of spullen kregen we niet. Ik had al jong wat baantjes om wat geld te verdienen, zodat ik mijn eigen vakanties kon betalen. Met sinterklaas kregen we altijd practische cadeatjes (sokken enzo). Nu heb ik recent een huis gekocht en ik heb een hyptheek bij mijn ouders. Door deze constructie ben ik nauwelijks geld kwijt aan rente. Mijn ouders doen dit trouwens ook bij mijn broertjes, ik schat hun vermogen daarom op meer dan een miljoen. Mijn ouders stimuleren ons het huis zo snel mogelijk af te betalen en niet afhankelijk te zijn/worden van een bank. Ik heb een jong gezin met 2 kinderen, mijn vriend en ik werken beide. We hebben nu een huis “beneden onze stand” gekocht en ca 60% van ons salaris reserveren we voor aflossing van ons huis. Als we zo door gaan zal het huis zal over 7 jaar hypotheek vrij zijn, dat is ruim voor mijn 40ste. Mijn ouders hebben me nauwelijks geld gegeven, maar door hun kennis, inzicht, manier van leven het en uitlenen van hun geld hebben me een vliegende financiele start gegeven. Mijn vriend had “rijke” ouders en heeft even moeten wennen aan de sobere manier van leven. Maar hij doet nu vol enthausiase mee. Hij ziet de voordelen van financiele onafhankelijkheid en laat vrij makkelijk luxe dingen staan. Ik hoop dat ik mijn kinderen het zelfde mee kan geven als dat mijn ouders hebben gedaan.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Dominique,

   Bedankt voor het delen van je verhaal!

   Er kunnen maar weinig mensen zeggen dat ze voor hun 40ste een afbetaald huis bezitten. De meeste mensen zijn hun hele leven bezig om hun hypotheken af te betalen. Jouw ouders hebben dit goed begrepen. Door hun kennis door te geven zit je in een zeer stevige financiele positie waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

   Zeer waarschijnlijk heb je ook niet het gevoel dat je iets mist. Ondanks dat je structureel veel minder geld uitgeeft dan de meeste mensen. Uit jouw verhaal blijkt hoeveel invloed ouders hebben op hun kinderen en hun toekomst. Ik weet zeker dat jouw kinderen de juiste financiele principes aanleren zodat ze, net als jij, kunnen genieten van een financiele zorgeloze toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie