Waar moet je absoluut niet op besparen?

Tot nu toe hebben we het voornamelijk gehad over besparen. Hoe meer je bespaart op je uitgaven hoe eerder je financieel onafhankelijk kunt worden. Maar er zijn een aantal zaken waar je absoluut niet op moet besparen.

Eén van deze zaken is voeding. Zonder eten en drinken gaan we dood. Het is dus een absolute noodzaak dat we ons lichaam voorzien van de juiste voeding. Voeding is een enorm breed begrip. Er bestaan duizenden blogs en websites over voeding en alles wat daarbij hoort.

Veel mensen weten vrijwel niks over voeding. Ze kopen wat er in de supermarkt te vinden is. Weet jij wat er allemaal in de producten zit die je dagelijks eet? Er bestaan ook veel mythes over voeding. Zo mag je niet teveel eieren eten want dat is slecht voor je cholesterol. En verzadigd vet is ongezond.

De afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest met fitnessen en voeding. Veel mensen hebben geen idee wat voor vergif ze dagelijks naar binnen werken. Wist je dat goede en slechte cholesterol helemaal niet bestaat? Wist je dat suiker de nummer één voedingsbron is van kanker?

In deze blog wil ik daarom een paar belangrijke zaken betreffende voeding naar voren brengen. Deze zaken zijn indirect ontzettend belangrijk als je financieel onafhankelijk wilt worden. De meeste mensen besparen op hun voeding. Met als gevolg dat ze last kunnen krijgen van aandoeningen en chronische ziektes. Veel bekende ziektes en aandoeningen zijn te relateren aan slechte en verkeerde voeding.

Door mijn interesse in fitness en voeding ben ik veel te weten gekomen over wat je beter wel en niet kunt eten. De meest simpele dingen kunnen schadelijk zijn voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een bakje koffie of thee uit de koffieautomaat op je werk.

Waar mogelijk zal ik wetenschappelijke bronnen vermelden. Desondanks zeggen wetenschappelijke bronnen ook niet altijd alles. Het belangrijkste is om je gezonde verstand te gebruiken bij het kiezen voor de juiste voeding. Doe altijd zelf onderzoek waar mogelijk.

Besparen op voeding is geen goed idee. Door gezond en bewust te eten leef je langer. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen junkfood of andere dingen mag eten. Laten we eens gaan kijken welke schadelijke stoffen we dagelijks binnen krijgen.

E-nummers

Een bekende toevoeging aan vrijwel al het voedsel en drinken wat je in de supermarkt kunt kopen zijn e-nummers. E-nummers zijn “door de EU goedgekeurde hulpstoffen”. Deze hulpstoffen hebben een aantal doeleinden, onder andere:

  • De smaak verbeteren
  • Voedsel/drinken langer houdbaar maken
  • De kleur veranderen

Gezond onbewerkt eten smaakt vaak nergens naar. Dat is natuurlijk niet waar maar dat komt omdat je lichaam gewend is bewerkt voedsel te eten. We kunnen niet meer zonder zout of suiker. Ook de kleur van ons eten speelt een grote rol. De kleur bepaalt namelijk hoe vers een bepaald product is. In de praktijk worden bijna bedorven producten zo bewerkt dat het net lijkt alsof het vers van het land (uit de fabriek) komt.

De vraag is, wie keurt deze e-nummers? Zijn dat belanghebbende partijen die de gezondheid van de mens vooropstellen of zoveel mogelijk geld willen verdienen? En hoe weten deze mensen of een e-nummer wel of niet schadelijk is voor de gezondheid van een mens?

Zijn e-nummers schadelijk?

Wie hebben er belang bij dat e-nummers en andere chemische troep wordt goedgekeurd door bepaalde instanties? De voedsel en medicijnen industrie. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat kan aantonen dat alle honderden e-nummers geen invloed op elkaar of de gezondheid van de mens hebben. Daarvoor bestaan er gewoonweg teveel e-nummers.

Er zijn honderden websites op het internet te vinden die de gevaren van vele verschillende e-nummers aantonen. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om tot de conclusie te komen dat chemische synthetische stoffen gemaakt in de fabriek nou niet echt bevorderlijk zijn voor de gezondheid.

Vooral zoetstoffen vinden steeds vaker de weg naar ons voedsel. De meest bekende zoetstof is aspartaam. Dit goedje vind je voornamelijk in light frisdranken zoals Coca-Cola. Andere bekende zoetstoffen:

  • Sucralose
  • Acesulfaam K
  • Sacharine
  • Xylitol

Een ander goedje wat tegenwoordig in veel producten is verwerkt is glucose-fructosestroop. Glucose-fructosestroop is gemaakt van maisstroop en is een gevaarlijke dikmaker. Doordat glucose-fructosestroop een hoge dosis fructose bevat worden er door het lichaam geen insuline en leptine meer aangemaakt omdat de lever overbelast raakt.

Insuline en leptine zorgen er onder andere voor dat het honger gevoel afneemt. Als deze stoffen niet meer worden aangemaakt heb je als uiteindelijk gevolg (bij overmatig gebruik) suikerziekte en obesitas. Glucose-fructosestroop kun je daarom het beste zoveel mogelijk vermijden. Helaas zit deze troep in veel producten verwerkt. Overigens gaat glucose-fructosestroop gepaard met hoge kwik gehaltes. Kwik is een zwaar giftig metaal.

Ook de chemische gefabriceerde zoetstoffen vind je in veel producten terug. Bedrijven gebruiken hierbij slimme marketing. Bijvoorbeeld door op de verpakking te vermelden dat er 0% suiker in zit! Lees je even aandachtig de ingrediënten kom je al snel tot de conclusie dat ze zoetstoffen hebben toegevoegd. Denk hierbij aan Optimel toetjes en Crystal Clear. Water met een smaakje kan toch niet verkeerd zijn..?

Wat ook opvalt is dat verdacht veel medicijnen deze chemische troep bevatten. Zo had mijn zoontje last van spruw (schimmelinfectie in de mond). Dit komt veel voor bij pasgeboren baby’s. Krijg ik van de huisarts op recept een medicijn mee genaamd nystatine. Toch maar even naar de ingrediënten kijken:

  • Sacharose
  • E216
  • E218

Wat opvalt is dat er suikers-zoetstoffen zijn toegevoegd. Zelfs baby’s van een paar weken oud krijgen direct al met zoetstoffen (en e-nummers!) te maken. Veel medicijnen en andere zogenaamde gezondheid bevorderlijke producten (zoals multivitaminen) bevatten zoetstoffen. Je lichaam kan hier helemaal niks mee, het is troep.

Laten we eens kijken welke e-nummers er in het medicijn zitten voorgeschreven door de huisarts:

E216: Propyl 4-hydroxybenzoaat

“Propyl 4-hydroxybenzoaat, synthetisch conserveermiddel, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: allergieën, hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, verdoving, vaatverwijding, krampen.”

E218: Methyl-p-hydroxybenzoaat

“Methyl 4-hydroxybenzoaat, synthetisch conserveermiddel, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: allergieën, hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, verdoving, vaatverwijding, krampen.”

Door op internet te zoeken naar deze e-nummers kom je verschillende dingen tegen. Voornamelijk dat deze type e-nummers erg gevaarlijk zijn. Ik ben geen arts of onderzoeker maar synthetische conserveermiddelen ga ik niet aan mijn pasgeboren kind geven.

Medisch specialisten weten helemaal niks van voeding. Een arts zal altijd een medicijn voorschrijven. Dat is ook niet zo vreemd want daar hebben ze voor geleerd. Door even rond te speuren op het internet blijkt dat natuurlijke biologische kokosolie net zo goed werkt tegen spruw als medicijnen. Het grappige is dat natuurlijke oplossingen vele malen goedkoper zijn dan medicijnen en vrijwel geen bijwerkingen hebben. Hoewel grappig, het is eigenlijk te bizar voor woorden dat medicijnen de voorkeur hebben boven natuurlijke middelen. Inmiddels is de spruw bij mijn zoontje verdwenen door simpelweg biologische kokosolie te gebruiken.

Ik ben geen tegenstander van medicijnen. Echter worden er tegenwoordig zo vaak medicijnen voorgeschreven voor dingen die helemaal niet op te lossen zijn met medicijnen. Enorm veel klachten en ziektes worden veroorzaakt door verkeerde en slechte voeding. Dat gaat een medicijn echt niet oplossen. Een medicijn is vaak symptoom bestrijding, het echte probleem komt vaak ergens anders vandaan.

De farmaceutische industrie weet dat maar al te goed. Voor vele medicijnen bestaan natuurlijke tegenhangers die minstens net zo goed of zelfs beter werken voor een fractie van de prijs. Helaas zal een reguliere arts deze natuurlijke producten nooit aanraden. Net zoals een financieel adviseur je nooit het juiste financiële advies zal geven. Ze weten het gewoon niet.

Overzicht van e-nummers in dagelijkse producten:

Aangezien ik vaak let op de ingrediënten die te vinden zijn in voedingsproducten heb ik even een kijkje genomen in onze koelkast. Over het algemeen eten mijn partner en ik totaal verschillend. Onderstaande producten eet ik zelf vrijwel niet. Ik ben dus benieuwd wat ik allemaal ga tegenkomen betreffende e-nummers.

  • Jumbo magere drinkyoghurt
    • E327
    • E955 (Sucralose)
    • E160a
  • Jumbo Halfvolle koffiemelk
    • E339
    • E407
  • Jumbo Mayonaise
    • E412
    • E415
    • E575
    • E385
    • E292
    • E211
    • E160a
  • Milbona Koffiecreamer
    • E340
    • E452
    • E551
    • E471
  • Jumbo Boerenmetworst kruidnagel
    • Dextrose (suiker)
    • E508
    • E120
    • E621
    • E301
    • E450
    • E250
    • E252
  • Jumbo Salami
    • Dextrose
    • E120
    • Glucosestroop
    • E621
    • E316
    • E250
  • Jumbo Filet Americain
    • E262
    • E326
    • E412
    • E471
    • E472b
    • E472c
    • Suiker
    • Glucose-fructosestroop
    • Soja
    • E385
    • E202
    • E211
    • E150c
  • Hela Curry kruidenketchup
    • E412
    • E410
    • E325
    • E621

Zelfs mijn favoriete bier (Desperados) bevat glucosestroop. Bovenstaande producten zijn redelijk standaard aanwezig in vele huishoudens. Filet Americain van de Jumbo spant hierbij toch echt wel de kroon met 13(!) toevoegingen.

Ik heb niet alle e-nummers opgezocht maar van een aantal weet ik dat ze schadelijk kunnen zijn. In totaal tel ik in deze acht producten maar liefst 47(!) toevoegingen. Ik kan mij niet voorstellen dat al deze toevoegingen geen invloed hebben op je gezondheid.

Het vervelende is dat je ook niet precies weet hoeveel er exact is toegevoegd. Hoeveel % van de maximale toegestane hoeveelheid van E211 zit er in de Jumbo Mayonaise? Dit e-nummer is namelijk ook terug te vinden in de Filet Americain.

E211 is een synthetisch conserveermiddel en is schadelijk voor ons lichaam. Maar hoeveel van deze troep krijg ik nu binnen als ik beide (of misschien nog meer) producten ga eten waar E211 in is verwerkt? Geen flauw idee. Fabrikanten mogen zich dan wel houden aan de maximale hoeveelheid echter staat dat los van de hoeveelheid verschillende producten die je eet. Door meerdere producten te eten kun je dus al snel een overdosis krijgen aan schadelijke e-nummers.

En dat is nu exact het probleem. Instanties kunnen wel eisen dat fabrikanten zich moeten houden aan de maximale hoeveelheid e-nummers. Maar wat hebben wij als consument daar aan? Helemaal niks. Omdat we zoveel verschillende producten eten krijgen we veel te veel schadelijke e-nummers binnen. Er is geen enkele controle op. Het is dus een compleet grijs gebied met alle gevolgen van dien.

Ook vitaminepillen en andere pillen bevatten vaak veel e-nummers, toegevoegde suikers en zoetstoffen. Vitaminepillen en andere pillen die je in de supermarkt of drogist kunt kopen bevatten allemaal extra troep die je niet nodig hebt. De kwaliteitsmerken op basis van natuurlijke producten kun je vrijwel alleen via het internet vinden.

Bedrijven zijn zich ervan bewust dat steeds meer mensen hun twijfels krijgen over e-nummers. In plaats van de specifieke e-nummers te vermelden op de verpakking vermelden ze de naam van de stof. De naam van E261 is mononatriumglucamaat. Ik zie steeds vaker de naam van de stof bij de ingrediënten staan in plaats van het e-nummer. Zo kun je als koper niet altijd zien of er ook daadwerkelijk e-nummers in het product verwerkt zijn.

Belanghebbende instituten

Er zijn vele “onafhankelijke” instituten die onderzoek doen naar bijvoorbeeld medicijnen of advies geven over voedsel. Denk bijvoorbeeld aan het voedingscentrum. Veel mensen geloven blindelings wat het voedingscentrum ons allemaal voorschotelt.

Het is dan wel zeer merkwaardig te noemen dat hoge functies (de directeur) binnen het voedingscentrum bekleed worden door voormalige werknemers van grote voedselconcerns zoals Unilever. Uiteindelijk weten we van het voedingscentrum net zoveel als van een willekeurige website op internet.

Er wordt in de artikelen van het voedingscentrum vaak gesproken over wetenschappelijke onderzoeken. Helaas kun je deze onderzoeken nergens terugvinden. Zo geven ze bijvoorbeeld aan dat kokosolie slechter voor je is dan zonnebloemolie. Dit komt omdat zogenaamd verzadigd vet slecht voor je is. Er zijn echter genoeg onderzoeken te vinden die aantonen dat verzadigd vet helemaal niks te maken heeft met hart en vaat ziektes.

Het is bijzonder dat het voedingscentrum allemaal claims maakt die ze vervolgens niet kunnen bewijzen. Kokosolie is één van de meest gezonde vetten die je kunt eten en bestaat uit bijna 100% verzadigd vet. Hierover later meer inclusief wetenschappelijke onderzoeken.

De farmaceutische industrie

De farmaceutische industrie heeft er belang bij dat mensen ziek zijn en blijven. Dat klinkt misschien vreemd maar zonder zieke mensen bestaat de farmaceutische industrie niet. In deze industrie gaan honderden miljarden in om. Veel bedrijven hebben er dus baat bij dat mensen ziek zijn en ziek blijven.

Veel medicijnen lossen lichamelijke of geestelijke problemen niet op. Of er komen juist weer andere klachten bij. Vraag eens aan je opa of oma hoeveel medicijnen ze moeten slikken per dag. Mijn oma moest elke dag een hele hand vol pillen slikken. De ene pil tegen leukemie, de andere pil voor de misselijkheid die de pil van de leukemie veroorzaakte. Weer een andere pil tegen de hoofdpijn en diarree die de pil voor de misselijkheid veroorzaakte en ga zo maar door. Het is werkelijk ongelooflijk hoeveel troep oudere mensen binnen krijgen in de vorm van pillen.

Dat wil niet zeggen dat elk medicijn overbodig is. Maar veel medicijnen worden gebruikt om de symptomen aan te pakken en niet het onderliggende probleem. Een goed voorbeeld is een depressie. Vaak krijgen mensen die langere tijd in een depressie zitten antidepressiva voorgeschreven.

Antidepressiva kan verlichting geven bij geestelijke klachten maar is geen oplossing voor het onderliggende probleem. Met als gevolg dat mensen die stoppen met de medicatie een terugval krijgen. Er zijn miljoenen mensen die hun hele leven lang vastzitten aan antidepressiva. En het klinkt misschien gek maar dat is precies wat de farmaceutische industrie wil. Namelijk mensen verslaafd maken aan medicatie zodat ze levenslang moeten betalen.

Veel ziektes, aandoeningen en andere zaken zijn te genezen en te voorkomen door simpelweg bewust te eten. Zelfs de meest verschrikkelijke ziekte op dit moment (kanker) is te voorkomen en te genezen door de juiste voeding te eten. Hierover later meer.

brood

Fytinezuur en speltbrood

In Nederland staat brood stipt op nummer één. Vrijwel iedereen eet een broodje tussen de middag, tijdens de lunch, op het werk, etc. Brood is niet uit onze samenleving weg te denken. Het is makkelijk te bereiden en smaakt lekker.

Maar wist je dat brood helemaal niet gezond is voor een menselijk lichaam? Mensen zijn niet gebouwd om granen te eten. Voornamelijk de gluten die rijkelijk aanwezig zijn in vele soorten granen kunnen enorm veel schade aanrichten. Chronische darmklachten, vermoeidheid,spierpijn en vele andere klachten komen bij veel mensen voor met een glutenallergie. Veel mensen weten niet eens dat ze een glutenallergie hebben.

Elk levend organisme heeft één of meerdere manieren om zichzelf te verdedigen. Bij granen is dit verdedigingsmechanisme fytinezuur. Fytinezuur komt voor in vrijwel alle granen. Het is bedoeld om vraat en plagen tegen te gaan. Fytinezuur bindt zich aan belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen waardoor deze niet meer op te nemen zijn door het lichaam. Daardoor “hoopt” het graan dat organismen andere planten zoeken om te eten.

Fytinezuur wordt daarom een anti-nutriënt genoemd. Het zorgt ervoor dat belangrijke nutriënten niet meer worden opgenomen door ons lichaam. Ook al eet je dus “gezond” kan je een vitamine tekort opbouwen doordat je teveel fytinezuur binnen krijgt. Aangezien heel Nederland dagelijks vaak brood en noten eet, koffie drinkt en chocolade eet kan dit een behoorlijk probleem worden.

Ook noten en zaden, koffie en chocolade bevatten namelijk(veel) fytinezuur. Maar er zijn ook granen die minder of zelfs geen fytinezuur bevatten. Fytinezuur is voornamelijk aanwezig in de buitenste lagen van het graan. Tarwe, volkoren en meergranen brood bevat veel fytinezuur omdat hier de hele graankorrel voor wordt gebruikt.

Speltbrood bevat ongeveer 40% minder fytinezuur dan tarwe. In dat opzicht is speltbrood dus zeker gezonder dan tarwe of meergranen brood. Zuurdesem brood bevat vrijwel geen fytinezuur.

Aan de andere kant heeft fytinezuur ook vele positieve eigenschappen. Zo staat fytinezuur bekend als krachtig antioxidant. Dat wil zeggen dat fytinezuur zich bindt aan schadelijke radicalen in ons lichaam en deze onschadelijk maakt.

Zijn granen wel gezond?

De grote vraag is of granen wel gezond zijn. Natuurlijk zal het voedingscentrum (de overheid) aangeven dat granen onderdeel moeten zijn van je voedingspatroon. Maar waarom? Vlees, groentes en fruit bevatten veel meer vitamines, mineralen en vezels dan alle graansoorten. Graan is in dat opzicht overbodig.

Graan bevatten ook stoffen die helemaal niet gezond zijn voor het menselijk lichaam. Zoals lectinen, gluten en fytaten. Onze voorouders eten al miljoenen jaren vrijwel alleen vlees, groenten en fruit. Tegenwoordig eten mensen meer granen dan ooit. Dat is ook niet zo gek want er wordt veel geld mee verdiend.

Er zijn veel mensen die helemaal geen granen meer eten. Deze mensen volgen een paleo dieet. Dat houdt in dat ze eten zoals de oermens at. Vlees, groenten en fruit. Granen werden vroeger vrijwel niet gegeten.

In vele studies is aangetoond dat het eten van graanproducten helemaal niet zo gezond is. Sterker nog, je kunt zelfs beter helemaal geen granen meer eten. In vlees, groeten en fruit zitten veel meer voedingsstoffen dan welke graansoort dan ook.

Slechte cholesterol bestaat niet.

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van “goede” cholesterol en “slechte” cholesterol. Slechte cholesterol bestaat niet. Er is maar één soort cholesterol en dat is cholesterol. Wist je dat onze hersenen voor 40-60% bestaan uit cholesterol?

Cholesterol is onmisbaar voor het menselijk lichaam. Zonder cholesterol overleven we niet. Onze lever maakt elke dag cholesterol aan. Maar hoe zit het dan precies met de “goede” en “slechte” cholesterol?

De “goede” cholesterol wordt HDL genoemd en de “slechte” variant LDL. Dit zijn echter geen varianten van cholesterol. HDL en LDL zijn lipoproteïnen. Deze lipoproteïnen vervoeren cholesterol door ons lichaam heen.

HDL staat voor High Density Lipopprotein en LDL voor Low Density Lipoprotein. Verzadigde vetten zorgen er voor dat de LDL verhoogt wordt. Dit linken veel wetenschappers aan een verhoogd risico op hart en vaat ziekten. Echter wordt dit risico verlaagd door een hoger gehalte aan HDL. Wat vaak niet in deze onderzoeken wordt vermeld is dat verzadigde vetten ook HDL verhogen.

Daarnaast bestaat LDL ook weer uit verschillende deeltjes. LDL-C (Low Density Lipoprotein – Cholesterol) en LDL-P ( Low Density Lipoprotein Particle) zijn twee zeer verschillende dingen. Een reguliere cholesterol test kijkt alleen naar LDL-C. Echter is juist de concentratie LDL-P erg belangrijk. LDL-P wordt gelinkt aan hart en vaatziekten.

Twee verschillende personen kunnen dus beiden dezelfde testresultaten krijgen omdat er voornamelijk gekeken wordt naar LDL-C. Zo kan de ene persoon grote cholesterol rijke LDL deeltjes hebben en de andere persoon kleine uitgeputte LDL deeltjes. Echter zie je dit niet terug in de test omdat er alleen wordt gekeken naar LDL-C. Oftewel LDL = LDL-C. Ten eerste is dat onjuist en ten tweede een zeer gevaarlijke aanname. De persoon met kleine uitgeputte LDL deeltjes heeft een hogere LDL-P waarde en heeft daardoor een grotere kans op hart en vaat ziektes.

Wil je dus zeker weten dat je cholesterol waardes goed zijn laat je dan altijd testen op LDL-P. Een verhouding tussen LDL/HDL/Totaal zegt vrij weinig. Daarnaast vervoert LDL ook triglyceriden, een soort van vet cellen. Dit zijn de meeste voorkomende vet cellen in je lichaam. Een hoog gehalte triglyceriden plus een laag gehalte aan LDL-C geeft vaak een verhoging van LDL-P. Oftewel een grotere kans op hart en vaatziektes.

Verzadigde vetten zijn onmisbaar voor het functioneren van ons lichaam. Het is juist ongezond om verzadigde vetten te vermijden. Ook cholesterol is onmisbaar voor ons lichaam. Een hardnekkige mythe die rondgaat is dat voeding waar relatief veel cholesterol in zit slecht voor je is. Suikers en koolhydraten zijn slecht voor je LDL-P gehalte.

Eieren bevatten relatief veel cholesterol. Daarom wordt er geadviseerd om niet teveel eieren te eten. Er is echter in geen enkel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het eten van eieren een slechte invloed heeft op je cholesterol gehalte. Voeding waar cholesterol in zit heeft namelijk weinig tot geen effect op je eigen cholesterol waardes.

Eieren zijn één van de belangrijkste voedingsbronnen die een mens kan eten. Wist je dat een ei de meest kwalitatieve eiwitten ter wereld bevat? Daar kan een eiwitshake niet tegenop. Daarnaast bevatten eieren vele vitamines. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je biologische eieren koopt.

Met andere woorden, je mag zoveel eieren per dag eten als je wilt. Het eten van eieren heeft weinig effect op je cholesterol waardes. En verhoogd absoluut niet de kans op hart en vaat ziektes. Sterker nog, eieren zijn zo gezond dat je ze het beste dagelijks kunt eten. Persoonlijk eet ik  gemiddeld vier tot zes biologische eieren per dag.

kokosnoot

Verzadigd vet is gezond

Al jaren wordt er geroepen dat verzadigde vetten ongezond zijn. Ze veroorzaken hartklachten en je krijgt er verstopte aderen van. Niks is minder waar. Verzadigd vet is hartstikke gezond. Natuurlijk niet het verzadigd vet wat je kunt vinden in chips, frituur en andere snacks. Oftewel de transvetten.

Anders dan het voedingscentrum aangeeft is kokosolie de meest gezonde manier om je eten te bereiden. Kokosolie heeft namelijk een veel hogere verbrandingstemperatuur dan andere oliën. Dit komt voornamelijk omdat kokosolie voor bijna 100% uit plantaardige verzadigde vetten bestaat.

Daarnaast bestaat kokosolie uit belangrijke vetten. Wist je dat bijna 50% van kokosolie bestaat uit laurinezuur? Ter vergelijking, moedermelk bestaat uit 30% laurinezuur.

Door te bakken en te frituren in boter en oliën gaan deze oliën oxideren.  Dat wil zeggen dat de olie en boter aanbrand. Dit zorgt voor allerlei vrije radicalen waar je lichaam niks mee kan. Sterker nog, deze  verbrande boter en oliën zijn erg ongezond!

In het volgende artikel wordt wetenschappelijk onderbouwd waarom verzadigde vetten juist erg gezond zijn en dat je andere oliën (zoals zonnebloemolie) absoluut moet vermijden. Vrijwel alle soorten chips en nootjes worden gebakken in zonnebloemolie.

Ook geeft het voedingscentrum aan dat margarine gezonder is dan roomboter. Met name het gehalte aan verzadigd vet is niet goed voor je, aldus het voedingscentrum. Er is in vele onderzoeken aangetoond dat dit complete onzin is. Verzadigd vet is niet slecht, het is juist gezond. Margarine moet je absoluut vermijden, dat is juist ongezond!

Margarine is namelijk een product gemaakt in de fabriek. Er worden vele processen toegepast en op hoge temperaturen bewerkt. Daarnaast komen er vele toevoegingen aan te pas. Met halvarine precies hetzelfde verhaal. Hoe meer bewerkt hoe slechter het voor je lichaam is.

Roomboter is een natuurlijk product, vrijwel onbewerkt. Roomboter (afkomstig van gras gevoerde dieren) is gezond. Kokosolie is gezond. Alle soorten braad boter en andere rotzooi is ongezond. Onverzadigde vetten oxideren snel bij hogere temperaturen en worden al snel erg schadelijk voor je lichaam. Olijfolie kun je dus beter koud gebruiken. Braad boter en andere vloeibare rotzooi kun je beter helemaal vermijden.

melk

Melk en zuivelproducten

Melk de witte motor. Wie kent hem niet, de reclame van de Melkunie: “ Ik had nog zo gezegd, geen bommetje!” Hoe gezond zijn melk en zuivelproducten eigenlijk?

Alle melk en zuivel producten die je kunt vinden in de supermarkt en andere winkels zijn gepasteuriseerd. Kort gezegd houdt dit in dat de melk wordt verhit om schadelijke bacteriën te doden.  Hoewel het natuurlijk belangrijk is om schadelijke bacteriën te doden heeft pasteurisatie ook een groot nadeel. Ook alle goede bacteriën (en meer) gaan dood!

Je kunt het vergelijken met antibiotica en kankerbehandelingen. Als je een antibioticakuur krijgt schakel je zowel goede als slechte bacteriën uit in je lichaam. Dit is voor je lichaam erg ongezond. Bij kankerbehandelingen worden niet alleen de schadelijke cellen aangevallen maar ook de gezonde cellen. Pasteurisatie heeft als doel om schadelijke bacteriën te doden maar doet veel meer dan dat.

Belangrijk enzymen die aanwezig zijn in rauwe melk worden vernietigd. Belangrijke goede bacteriën worden vernietigd. Door melk te pasteuriseren zijn vrijwel alle goede eigenschappen die van nature in rauwe melk zitten verdwenen. Helemaal uit de melk varianten die langer houdbaar zijn. Die zijn zo verhit dat er helemaal niks meer aan voedingswaarde in zit. Je koopt als het ware dode melk.

Gepasteuriseerde melk is zeer ongezond en niet geschikt voor consumptie. Waarom zijn er dan ontzettend veel melkproducten in de supermarkt te vinden? Het is een miljarden industrie. Natuurlijk zullen melk producten gepromoot worden. Er is veel geld mee te verdienen. Net als met vele medicijnen en granen die eigenlijk niet zo gezond voor ons zijn.

Rauwe melk

Is rauwe melk niet gevaarlijk? Nee, rauwe melk is nauwelijks gevaarlijk. Maar kleine kinderen, zwangeren en mensen met een lagere weerstand of andere ziektes moeten wel goed uitkijken. Dit heeft voornamelijk te maken met de bron van de melk. Gezonde koeien en een goede omgeving zijn van belang. Rauwe melk kan schadelijke bacteriën bevatten maar de kans dat deze voorkomen in rauwe melk is erg klein.

Vraag eens aan je ouders of opa en oma hoe ze zijn opgegroeid. Vroeger was rauwe melk en roomboter de orde van de dag. Mijn ouders en opa en oma dronken dagelijks rauwe melk. Toevallig was er vandaag iemand van het consultatiebureau op bezoek en kregen we het over melk. Deze mevrouw was ook opgegroeid met rauwe melk.

Rauwe melk is beperkt houdbaar. En dus minder geschikt voor massaconsumptie. Dat is één van de redenen dat je geen rauwe melk kunt kopen in de supermarkt. Veel boerderijen verkopen rauwe melk aan particulieren. Niet alleen is rauwe melk veel gezonder, het is ook nog eens stukken goedkoper! Ik betaal voor een literfles rauwe melk 50 eurocent bij de lokale boer. Het gaat dus niet alleen over melk maar over alle melkproducten. Toetjes, kwark, yoghurt, kaas en noem maar op.

Het gevaar van plastic

Een ander gevaar in onze samenleving is het gebruik van plastic. De hele supermarkt ligt er vol mee. Etenswaren worden voornamelijk verpakt in plastic. Overal waar je komt, thuis, op je werk, bij familie, overal wordt er in meer of mindere mate gebruik gemaakt van plastic.

Plastic is enorm giftig en schadelijk voor het milieu en het menselijk lichaam. Plastic komt voor in verschillende vormen. Is het je wel eens op gevallen dat er op verschillende soorten plastic cijfers staan vermeld?

plastic-recycle-code

Kijk maar eens onderop een fles Cola of onderop het bekertje uit de koffieautomaat op je werk. Op vele soorten plastic zal je één van bovenstaande codes terug vinden. Deze codes geven aan welke soort plastic is gebruikt:

  • 1 PET(E), Polyetheyle Terephthalate

Dit type plastic vind je vooral terug in drinkflessen, verpakkingen voor salades, flessen van schoonmaakmiddelen en andere verpakkingen van voedingsmiddelen. Voor eenmalig gebruik is dit type plastic relatief veilig. Echter moet je goed oppassen dat je dit type plastic niet verwarmd.

Indien dit type plastic wordt verwarmd kunnen er schadelijke stoffen gaan lekken. Spoel een flesje van dit type plastic dus absoluut niet om met warm/heet water. Gebruik flessen altijd eenmalig en gooi ze daarna weg. Vermijd dit type plastic zoveel mogelijk.

  • 2 HDPE, High Density Polyethylene

Dit type plastic vind je vooral terug in o.a. shampooflessen, verpakkingen van vlees,  kaas, en boterkuipjes.  Dit type plastic is relatief veilig. Er lekken geen schadelijke stoffen het voedsel in. Ook bij dit type plastic is het van belang dat het niet te warm wordt.

  • 3 V, Polyvinyl Chloride (PVC)

PVC herken je aan de plasticgeur. Boodschappentassen zijn bijvoorbeeld gemaakt van PVC. Maar ook plastic zwembadjes en douchegordijnen zijn ervan gemaakt. Tijdens het produceren van PVC komen er schadelijke dioxines vrij die schadelijk zijn voor mens en milieu. Deze plastic soort kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.

  • 4 LDPE, Low Density Polyethylene

Hierbij moet je denken aan boterhamzakjes en broodverpakkingen. Het is relatief veilig zolang het niet wordt verwarmd.

  • 5 PP, Polypropylene

Wordt voornamelijk gebruikt voor medicijn potjes, rietjes, luiers en dopjes. Dit type plastic is over het algemeen relatief veilig.

  • 6 PS, Polystyrene

Dit type plastic vind je vooral terug in wegwerp-borden, bekertjes en bestek. Maar ook in piepschuim en cd hoesjes. Ook de bakjes waar vlees in ligt zijn van dit type plastic gemaakt.

Het grote gevaar van dit type plastic is dat er zeer schadelijke stoffen inzitten. Vooral als dit type plastic wordt verwarmd. En dat is een groot probleem. Veel wegwerpbekertjes uit de koffieautomaat op je werk zijn gemaakt van dit type plastic! Ik heb dit even gecontroleerd en inderdaad, ook op mijn werkplek worden bekertjes gemaakt van dit plastic.

Een kopje koffie of thee uit dit type plastic is zeer schadelijk. Natuurlijk kan een bekertje koffie af en toe geen kwaad. Echter drinken hordes mensen dag in dag uit koffie of thee uit deze bekertjes. Jaar in jaar uit krijgen deze mensen kleine hoeveelheden zeer schadelijke stoffen mee uit deze bekertjes.

  • Overig

Overige soorten plastic omvatten spenen, flesjes, badjes en bevatten vaak BPA. BPA is een synthetische oestrogeen dat onze hormoonhuishouding beïnvloed. Ook wordt BPA gezien als een veroorzaker van kanker.

Het is van belang dat voornamelijk baby’s en kleine kinderen absoluut niet spelen met dit type plastic. Koop daarom altijd een fles of speen welke “ BPA vrij” is. Ook kinderspeelgoed kan maar beter BPA vrij zijn.

zonnebrand

Zonnebrand bevat kankerverwekkende stoffen

Heb je wel eens naar de ingrediënten gekeken van je favoriete zonnebrandcrème? Zonnebrand is een mix van vele chemische stoffen die kankerverwekkend zijn. Daarnaast helpt zonnebrand helemaal geen huidkanker te voorkomen.

Sterker nog de zon voorkomt juist kanker! De zon veroorzaakt geen huidkanker. Zonnebrand voorkomt geen huidkanker. De chemische mix genaamd zonnebrand heeft nog een ander groot nadeel. Het blokkeert namelijk de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is een belangrijke bestrijder om kanker te voorkomen.

Een ander nadeel van zonnebrand is dat mensen veel te lang in de zon blijven zitten. Mensen zitten urenlang op het heetste moment van de dag met chemische troep op hun huid gesmeerd in de zon. De warmte zorgt voor chemische reacties in de zonnebrandcrème. Daarnaast blokkeert zonnebrandcrème de opname vitamine D.

Net als met vele medicijnen zijn er ook natuurlijke oplossingen. Zo kun je prima je eigen zonnebrandcrème maken van natuurlijke producten. Denk dus twee keer na voordat je urenlang in de zon gaat zitten met een lading zonnebrandcrème op je huid.

Wat hebben spermacellen en kanker met elkaar gemeen?

Elke cel in het menselijk lichaam bestaan uit chromosomen. Aan het uiteinde van deze chromosomen zitten telomeren. Een telomeer kun je het beste omschrijven als het plastic lipje aan het einde van je schoenveter. Alle lichaamscellen bevatten dezelfde chromosomen en daarmee ook telomeren. Telomeren hebben een cruciale functie in ons bestaan. Sterker nog, zonder telomeren zou de mensheid helemaal niet bestaan.

De functie van telomeren is o.a. het DNA van de betreffende cel te beschermen tijdens een celdeling. Elke keer als een cel zich deelt verdwijnt er een heel klein stukje van de telomeer. Net zolang totdat er geen telomeer meer aanwezig is. Het gevolg is dat de betreffende cel zich niet meer kan delen en afsterft.

Telomeren zijn dus cruciaal voor het menselijk leven. Er zijn een aantal cellen in ons lichaam waarbij de telomeren niet korter worden bij een celdeling. En dat is maar goed ook want anders waren we binnen de kortste keren uitgestorven.

Spermacellen en stamcellen bevatten een enzym genaamd telomerase. Telomerase zorgt er voor dat telomeren bij een celdeling niet ingekort worden. In theorie leven deze cellen voor eeuwig. Dat is exact de reden dat een man van 90 jaar oud een gezond kind op de wereld kan zetten.

Stel de telomeren van spermacellen zouden bij elke celdeling ingekort worden dan zouden er baby’s geboren worden met erg korte telomeren. Deze cellen houden het een paar jaar vol en sterven dan massaal af. Met als gevolg dat de mensheid binnen de kortste keren is uitgestorven.

De oudste Nederlandse vrouw (115) heeft haar lichaam na haar dood beschikbaar gesteld aan de wetenschap. Wat bleek? Van de 1300 bloedstamcellen had haar lichaam nog maar twee werkende bloedstamcellen over. Tijdens het onderzoek kwam ook naar voren dat de telomeer lengte van de bloedstamcellen extreem kort waren.

Kankercellen hebben een vervelende eigenschap. Ze activeren het enzym telomerase in de kankercellen. Oftewel kankercellen vernieuwen zichzelf en zullen nooit afsterven. Dat maakt kanker een erg verschrikkelijke ziekte.

Heeft voeding invloed op de lengte van telomeren?

Absoluut! Er zijn vele invloeden van buitenaf die invloed hebben op de lengte van telomeren. Denk bijvoorbeeld aan alcohol en roken. Antioxidanten die de telomeren aantasten. Ook stress heeft een slechte invloed op telomeren. Slechte voeding zorgt er dus letterlijk voor dat je eerder dood kan gaan.

Ook heeft slechte voeding invloed op de celdeling zelf. Elke cel zal zich een keer gaan delen. Hoe vaker een cel zich deelt hoe meer kans op mutaties. Deze mutaties kunnen uiteindelijk uitgroeien tot bijvoorbeeld kanker. In verschillende studies is aangetoond dat in kankercellen het enzym telomerase actief wordt. Oftewel kankercellen worden onsterfelijk en zullen altijd door kunnen delen zonder behandeling.

Aan de andere kant kunnen bepaalde voedingstoffen (superfoods) er voor zorgen dat de lengte van telomeren minder snel kleiner worden. Oftewel telomeren gaan langer mee en zorgen er uiteindelijk voor dat je langer leeft. Natuurlijk weten we nog lang niet genoeg over telomeren en welke effecten ze precies hebben op onze leeftijd. Maar interessant is het wel.

Voeding is dus ontzettend belangrijk. Bewerkte voeding heeft slechte invloed op telomeren en kunnen daarnaast vele verschillende ziektes veroorzaken. Eén op de vier mensen in Europa sterft aan kanker. Hoewel er vele invloeden zijn die kanker kunnen veroorzaken blijft voeding een grote invloed hebben.

Wat is kanker?

Kanker is een verzamelnaam voor vele verschillende ziektes. Kanker is kort gezegd een ongeremde celdeling. Er zijn vele onderzoeken te vinden op het internet welke verschillende  kanten geven aan deze nare ziekte. Zo zijn de producten die vrijwel iedereen dagelijks eet één van de grootste voedingsbronnen voor het ontstaan en in stand houden van kanker.

Het vreemde is dat je hier helemaal niks over terug leest op de website van de KNWF kanker bestrijding. Ook medisch specialisten in ziekenhuizen vertellen je helemaal niks over voeding die je absoluut niet mag eten als je kanker hebt.

Suiker is de nummer één voedingsbron van kanker. Het is dus een absolute noodzaak dat kankerpatiënten geen enkele vorm van suiker eten. Dat betekent dus geen koffie met suiker, geen brood, geen koekjes, geen snoepjes, geen frisdrank, en geen enkele andere vormen van suiker.

De medische wetenschap weet heel goed dat suiker de nummer één voedingsbron is van kanker. Ze hebben namelijk de zogenaamde PET scan ontwikkeld die kanker in het menselijk lichaam kan opsporen. Simpel gezegd spuiten ze radioactieve suiker in je lichaam. Vervolgens wordt deze suiker opgenomen door kankercellen. Kankercellen verbruiken namelijk 3-5x zoveel glucose als normale cellen.

Het is dus overduidelijk dat je suikers zoveel mogelijk moet vermijden als je kanker hebt. Maar waarom lees je dit nergens op de website van de KNWF kankerbestrijding? Waarom vertellen medisch specialisten dit niet? Persoonlijk ken ik een aantal mensen die kanker hebben gehad en daaraan zijn overleden. Er is niemand die hun heeft verteld dat ze moesten minderen met koolhydraten en suikers.

Bijzonder is dat het KNWF ook geen enkele bezwaren ziet bij het gebruiken van zoetstoffen zoals aspartaam. Ik heb daar sterk mijn twijfels bij. Ik ben natuurlijk geen arts en heb ook geen onderzoek gedaan naar zoetstoffen. In 2005 is er in Italië groot onderzoek gedaan naar aspartaam en blijkt wel degelijk kankerverwekkend te zijn.

Ook zijn zoetstoffen zeer belangrijk voor de voedsel en medicijnen industrie. Coca Cola Light, Fanta Light, Optimel toetjes, Crystal Clear en noem maar op zouden niet bestaan als zoetstoffen verboden zouden zijn.

Kanker voorkomen

Kun je kanker voorkomen? Ja en nee. Sommige soorten van kanker zijn erfelijk bepaald. Daar kun je vrij weinig aan doen. Ook jonge kinderen hebben te maken met kanker. Hoewel kanker in relatie staat met voeding is de oorzaak bij jonge kinderen vaak iets anders.

Er zijn genoeg schadelijke stoffen in de wereld die kankerverwekkend zijn. Je kunt wel supergezond eten maar als je daarbij een pakje sigaretten per dag rookt heeft dat niet zoveel zin. Kanker kun je voorkomen door over de gehele linie bewust bezig te zijn met je gezondheid. Maar ook dat voorkomt niet altijd dat je kanker krijgt.

Veel zaken hebben we zelf geen invloed op. Denk hierbij aan de schadelijke uitlaatgassen van auto’s. Of aan alle elektromagnetische straling om ons heen. Bewoners uit Dordrecht kregen onlangs bericht dat een fabriek in de buurt kankerverwekkende stoffen uitstoot.

Je kunt kanker voorkomen door gezond en bewust te leven en door logisch na te denken. De cijfers zeggen genoeg. Eén op de vier mensen in Europa krijgt ooit in zijn leven kanker. In Nederland is dat één op de drie mensen. Dit zijn schrikbarend hoge aantallen. Elke jaar krijgen tienduizenden mensen te horen dat ze en vorm van kanker hebben.

Op de kankermap kun je per land zien hoe vaak kanker voorkomt per land. Het is opvallend dat rijke landen enorm veel meer kankergevallen kent dan arme landen. In Afrika komt kanker veel minder voor dan in westerse landen. Aan de andere kant sterven er in arme landen veel meer mensen aan kanker omdat ze niet de juiste zorg en behandeling krijgen. Kanker is een welvaartsziekte. En is onlosmakelijk verbonden met de voeding en omgeving waar we in leven.

Kanker krijg je ook niet van de ene op de andere dag. Dit is een proces wat vele jaren kan duren. Mensen krijgen daarom vaak op latere leeftijd kanker. Hoe vaker cellen zich delen hoe groter de kans op kanker. Dus hoe ouder mensen worden hoe groter de kans op kanker.

In het volgende overzicht de top 10 van meeste kankerverwekkende voedingsmiddelen. Een klein tipje van de sluier, ook geweekte vis zoals zalm is kankerverwekkend en moet je zoveel mogelijk vermijden.

Reguliere kankerbehandelingen zijn symptoom bestrijding

Reguliere kankerbestrijding is symptoom bestrijding. Zolang men niet weet wat de kanker heeft veroorzaakt kan een behandeling nutteloos zijn. De medische wetenschap valt kanker aan met chemotherapie en bestralingen. Maar zoals vrijwel iedereen wel weet gaat je hele lichaam kapot aan bestralingen en chemotherapie. Omdat men niet weet  wat de oorzaak is vallen ze alle cellen maar aan.

Daarom komt kanker ook vaak weer terug. Het onderliggende probleem is niet opgelost. Ik las laatst een interessant artikel die dat proces mooi omschreef:

Kanker is als mos op een boomstam. Zolang de omgeving op de boomstam gunstig is zal er altijd mos blijven groeien. Je kunt het wegbranden met vuur (bestralingen), aanvallen met chemische middelen (chemotherapie) of wegsnijden (operatie) maar als de omgeving op de boomstam gunstig blijft zal het mos altijd terugkomen.

Zolang men de oorzaak niet weet zullen behandelingen als bestraling en chemotherapie blijven bestaan. Ook de enorme kosten die hierbij komen kijken spelen een grote rol. Een kankerbehandeling kost al snel vele duizenden euro’s welke de patiënt mag betalen. Oftewel de farmaceutische industrie zal deze dure behandelingen zolang mogelijk blijven “promoten”.

Wist je dat een mammogram het risico op borstkanker juist verhoogd? Elk jaar ondergaan miljoenen vrouwen een mammogram om borstkanker op te sporen. Niet wetende dat een mammogram juist het risico op borstkanker vergroot. Het is belangrijk dat je verder kijkt dan je neus lang is. Medisch specialisten weten maar één kant van het verhaal. Namelijk de kant die ze geleerd hebben van de farmaceutische industrie.  Laat dus nooit een mammogram maken zonder zelf onderzoek te doen naar de gevolgen hier.

Een eenduidige oorzaak van kanker bestaat ook niet. Het is een complex langdurig proces waar veel zaken invloed op kunnen hebben. Als voeding grote invloed heeft op het veroorzaken van kanker kan voeding kanker ook genezen. Symptoom bestrijding heeft geen enkele zin. Voeding is een zeer belangrijke factor in het ontstaan, voorkomen en zelfs genezen van kanker. Helaas kijken medisch specialisten maar naar één kant van het verhaal.

Voeding in de praktijk

Dit is de meest uitgebreide blog die ik tot nu toe heb geschreven. Niet alleen is voeding zeer interessant, het heeft ook vele raakvlakken met financieel onafhankelijk worden. Voeding is een liability die iedereen heeft.

Natuurlijk ben ik ook niet heilig. Tijdens het schrijven van deze blog heb ik een lekkere pizza naar binnen gewerkt.  In het dagelijks leven ben ik wel zeer bewust bezig met voeding. En dat kost behoorlijk wat geld. Ik zou een paar honderd euro per maand kunnen besparen door simpelweg altijd het goedkoopste voedsel te kopen.

Als ik brood eet koop ik altijd speltbrood. Hier betaal je ongeveer €2,50 voor per heel brood. Ik kook altijd in extra virgin kokosolie. Hier betaal je ongeveer €15 euro per kilo voor. Let er trouwens op dat kokosolie zijn geur nog heeft. Heb je kokosolie gekocht wat reukloos is heb je de verkeerde. Vlees koop ik voornamelijk biologisch. Ook eet ik veel biologische eieren, kosten ongeveer €3 euro per twaalf eieren.

Daarnaast kijk ik altijd hoeveel e-nummers en voornamelijk hoeveel suiker en zoetstoffen er in het product zit. Ook drink ik geen koffie of thee uit de automaat op mijn werk. Ik verwarm geen plastic in de oven of magnetron. Het beste is om waar mogelijk glas te gebruiken.

Zonnebrandcrème gebruik ik de laatste jaren niet meer. Natuurlijk heb ik mij ook jaren ingesmeerd met deze chemische troep. Tegenwoordig zit ik gewoon wat minder lang in de zon en waar nodig in de schaduw.

Mijn voedsel bak ik altijd in RVS pannen. Pannen met anti-aanbaklagen zijn erg slecht. De anti-aanbak laag verdwijnt over verloop van tijd in je voeding met alle gevolgen van dien.

Onze babyvoeding is biologisch zonder enige toevoegingen. Dit type babyvoeding zal je niet vinden in de fysieke winkels maar kun je vrijwel alleen online bestellen. Ook hier betaal ik het dubbele voor in vergelijking met de huidige standaard babyvoeding. Spenen en flessen koop ik zoveel mogelijk BPA vrij.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Lees dan het volgende artikel over een aantal verschillende onderwerpen uit deze blog met wetenschappelijke onderzoeken als onderbouwing

Ik ben er van bewust dat internet niet altijd de beste bron is om dingen aan te tonen. Voor elke bron in dit artikel is er ergens een onderzoek te vinden die het tegenovergestelde beweert. Zolang er economisch gewin is bij de uitkomst van onderzoeken zijn deze niet altijd betrouwbaar. Je moet als consument dus zelf logisch nadenken en op basis daarvan acteren. Er is namelijk niemand die gaat vertellen wat wel of niet gezond is.  Net zo goed dat niemand je vertelt dat je financieel onafhankelijk kunt worden.

Hou jij bewust rekening met voeding of koop je alles zo goedkoop mogelijk?



Deel dit artikel met je kennissen...



Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

  1. Nightquest schreef:

    Interessant artikel. Ik ga hem deze week nog een keer wat rustiger doorlezen. Wij zijn aan het kijken of we een moestuin kunnen aanleggen en daarmee zowel kosten kunnen besparen als gezonder kunnen leven. Zoek eens op urban farming, past wel in deze levensstijl.

    • Johan van der Deen schreef:

      Het is inderdaad een behoorlijke lap tekst geworden 🙂

      Een moestuin kan zeker een goed idee zijn. Zijn jullie ook van plan om grond onderzoek te doen? Urban Farming had ik nog niet van gehoord maar ziet er uit als een zeer goed initiatief!

  2. Adrie Steenbeek schreef:

    Inderdaad je langste artikel met enorm veel info. Ook ik moet er later nog eens voor gaan zitten. Ik ben langere tijd bezig geweest met gezond voedsel maar het laatste half jaar ben ik helemaal de weg weer kwijt. En het lijkt wel dat wanneer je alle nummertjes weer naar binnen werkt, er niet meer mee kan stoppen. Ik wilde mezelf weer toespreken en alle junk buiten de deur houden. Ik heb een dochter die 7 maanden geleden gestopt is na 16 jaar anti-depressiva, die lang niet altijd werken. Door dat stoppen is ze soort van losgelaten door de medici. Ze is nu erger dan ooit, al die 7 maanden. Maar misschien kan er nu aan de oorzaak gewerkt worden in plaats van symptomen bestrijden. Die niet altijd bestreden weren. En zodra je over voeding, vitamines of bloedwaarden begint, lachen de medici je bijna uit. Een lange zoektocht naar gezondheid, met alleen maar tegenwerking van de de medicijnvoorschrijvers. Ik zou er net zo’n lang blog over kunnen schrijven als jij over het interessante onderwerp voeding!

    • Johan van der Deen schreef:

      Het wordt er ook niet makkelijker op doordat bedrijven alleen maar goedkoop en bewerkt voedsel verkoopt. Wij hebben hier een behoorlijk grote jumbo maar van het enorme vlees vak is er een lullig hoekje ingericht voor biologisch vlees. Het vergt discipline om gezond te blijven eten. Ik weet er alles van. Af en toe een keer junkfood is natuurlijk niet erg zolang het met mate is.

      Vervelend om te horen dat je dochter zo veel last heeft van de bijwerkingen. Anti-depressivia is in dat opzicht een drugs waar je van af moet kicken. Hoe langer je het gebruikt hoe erger de klachten worden. Medisch specialisten weten helemaal niks over voeding. Daar heb ik persoonlijk ook genoeg ervaring mee. Ze denken alles te weten en hebben overal een antwoord op maar ondertussen weten ze maar één kant van het verhaal.

      Ik had nog wel 10 pagina’s vol kunnen schrijven. Er is zoveel informatie die veel mensen niet weten. Helaas zullen we dat soort informatie nooit te horen krijgen van de gevestigde instanties die bepaalde belangen hebben met grote bedrijven.

  3. geld is tijd schreef:

    Inderdaad een heel lang artikel. Achja, het ene jaar mogen we geen granen eten, het jaar erna zijn vetten uit den boze. De voedselindustrie is een miljardenindustrie, maar de dieetindustrie is dat ook!
    Onder andere over het eten van spelt boven tarwe, het mijden van e nummers en het paleodieet is veel onderzoek gedaan, en dit wijst lang niet allemaal de kant uit die jij hier nu schetst.

    • Johan van der Deen schreef:

      Eigenlijk zijn granen altijd al slecht voor ons geweest. Evenals alle vetten gemaakt in de fabriek. Dankzij het internet is het steeds makkelijker om informatie op te zoeken over belangrijke onderwerpen. Bedrijven en instanties kunnen zich niet meer schuilen achter hun propaganda.

      De dieetindustrie is ook zeker een miljardenindustrie. Vol met fabels, leugens en veel dingen die helemaal niet gezond zijn. Ik zou nog een blog kunnen schrijven van dezelfde lengte enkel over de dieetindustrie.

      Even los van tarwe of speltbrood, granen zijn niet gezond. Ze zijn nooit gezond geweest en zullen dat ook nooit worden. Er zijn veel betere voedingsbronnen te vinden. Graan is makkelijk, goedkoop te verwerken en goedkoop te verkopen. Het is een massaproduct. Het is al vele malen bewezen dat een levensstijl gebaseerd op hoge vet/eiwitten en lage koolhydraat inname gezonder voor het menselijk lichaam is. Vergeet ook niet dat vrijwel alle granen bewerkt zijn. Tarwemeel heeft zelf een zeer hoge glycemische index en dus eigenlijk bijna net zo slecht al suiker.

      Het paleodieet is niet heilig. Daarnaast ligt het maar net aan wie deze onderzoeken heeft uitgevoerd. Het is zoals eerder genoemd bewezen dat een voedingsstijl met weinig koolhydraten veel vetten en eiwitten gezonder voor je is. Wat betreft e-nummers is het vrij duidelijk dat deze gewoon schadelijk zijn. Daar zijn duizenden onderzoeken over te vinden. Dat wil niet zeggen dat iedereen er nadelige effecten van ondervind. Bewerkt voedsel is in de basis altijd slecht en al helemaal toevoegingen die chemisch gemaakt zijn in de fabriek.

      • Peter schreef:

        Leuk artikel, ik ben zelf ook veel bezig met het lezen over voedsel. Er lijkt wel een verband te zijn tussen de mensen die FIRE blogs hebben en het Paleo-dieet.

        Ik probeer zelf zoveel mogelijk biologisch onverwerkt voedsel te eten en meer vettig voedseli.p.v. koolhydraten te consumeren, alleen vindt ik het vervangen van brood, rijst en bonen wel een hele grote stap vindt, helemaal omdat er nog zo weinig wetenschappelijk onderzoek is geweest dat aantoont dat het daadwerkelijk zo slecht is als men beweert. Ik las laatst ook een artikel van MMM waarin hij ook aangeeft meer Paleo-achtig te eten. Hij geeft ook eerlijk in de comments aan dat dit 1 van de weinige dingen in z’n leven is die (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd is.

        “Dat houdt in dat ze eten zoals de oermens at” het probleem is dat er niet 1 generieke oermens was. https://www.scientificamerican.com/article/why-paleo-diet-half-baked-how-hunter-gatherer-really-eat/

        het probleem met informatie over voeding is inderdaad dat er zoveel bronnen zijn, wta moet je geloven?
        Ik denk dat deze filmpjes wel het beste duidelijk maken hoe ik erpersoonlijk in sta. Weinig tot geen suiker (behalve uit fruit) en weinig tot geen verwerkt voedsel consumeren en je doet het al beter dan 90% van de bevolking.
        https://www.youtube.com/watch?v=KPt6ah__398
        https://www.youtube.com/watch?v=fDaormSAVHk

        • Johan van der Deen schreef:

          Hoi Peter,

          Paleo kun je ook weer op verschillende manieren opvatten. Daarom zijn onderzoeken ook altijd lastig te vergelijken. Er zit nu eenmaal een grote industrie achter granen en alles wat daarbij hoort. Ook al zou het wel bewezen zijn dat granen slecht voor je zijn zal je dat nooit bekend worden gemaakt. Simpelweg omdat de industrie te groot is.

          Aan de andere kant zijn er ook geen onderzoeken die wetenschappenlijk onderbouwen dat het eten van veel koolhydraten wel gezond is. Eerder het tegenovergestelde.

          Wat betreft de oermens heb je zeker gelijk. Het was meer een referentie naar “vroeger”. Er zullen vast en zeker mensen zijn geweest die vroeger wel meer granen aten.

          Er zijn zoveel bronnen en onderzoeken te vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Suikers en bewerkt voedsel blijven wat mij betreft zoveel mogelijk buiten de deur. Maar zoals je zegt is het inderdaad lastig om brood en andere zaken helemaal af te zweren.

          Ik zal de video’s even bekijken dank!

  4. Sanne schreef:

    Goed artikel. Heb je de video van Dr. Greger wel eens gezien? Erg de moeite waard! https://youtu.be/B-8ovk81nNM

    • Johan van der Deen schreef:

      Hoi Sanne,

      Dr. Greger ken ik nog niet. Ik zal binnenkort de video even bekijken!

      • Team CF schreef:

        Zou ik zeker doen, nadat je deze site helemaal hebt doorgeplozen kan je het artikel namelijk nog wel een keer gaan schrijven. Zeker op de punten graan, vlees, vet en melk.
        Mooie van deze site is dat het helemaal zelf gefinancierd wordt, dus geen invloed van verschillende industrieen en big farma. Er wordt niks mee verdient, dus kan ook onafhankelijk blijven.
        Verder is alles, maar dan ook echt alles, onderbouwd met goed wetenschappelijk onderzoek (en alleen wat ook gedaan is op mensen, en niet beestjes). En dit is de enige website waar alles ook zowaar op elkaar aansluit, kan je namelijk van veel andere dieet/lifestyle vormen niet zeggen.

        • Johan van der Deen schreef:

          Klinkt interessant! Ik hoop dat ik ergens nog een gaatje kan vinden om alles eens door te lezen. Ben benieuwd. Dank voor de tip.

  5. Rijk Genoeg schreef:

    Mooi artikel, ik heb zelf ook bezig met de combinatie van FO/voeding/fitness. In grote lijnen ben ik het wel met je eens:
    -Voedings- en farmaceutische industrie kun je niet blindelings vertrouwen
    -Suiker is de vijand en niet vet/cholestrol
    -Eet meer eiwitten en minder (snelle) koolhydraten
    -We moeten ons concentreren op oorzaken van ziektes ipv symptoombestrijding

    Als je sceptisch bent over de farmaceutische industrie en geen troep in je zoontje wilt, verdiep je dan ook eens in vaccinaties.

    • Johan van der Deen schreef:

      Dat is inderdaad in grote lijnen waar het om draait.

      Wat betreft vaccinaties ben ik ook erg op tegen. Aan de andere kant is het een belangrijke beslissing die ik binnenkort moet maken. Ik moet me er nog verder in verdiepen maar ik weet dat er grote nadelen zitten aan vaccinaties.

      Ik heb inmiddels een afspraak ingepland met de betreffende dokter om eens aan de tand te voelen wat ze precies weten over vaccinaties en dan met name de nadelen. Waarschijnlijk krijg ik de standaard verhalen te horen. Ben benieuwd hoe de dokter gaat reageren als ik met een handvol onderzoeken aan kom zetten.

  6. Edwin Dijkstra schreef:

    Goed artikel Johan. Paar nieuwe dingen opgepikt. Het is een flinke lap tekst, maar als fanatiek spaarder is eten ook niet iets waar ik op bezuinig. Het kan altijd beter, maar er gaat zoveel mogelijk biologisch en “whole foods” in de boodschappenwagen.

  7. Nico schreef:

    Ik heb geen glutenallergie maar wel tarwe intollerantie. Alhoewel 100% tarwevrij bijna ondoenlijk is, eet ik 100% tarwevrij brood (dat kan spelt zijn, maar niet uitsluitend). Ik ga je advies ter harte nemen. Bakken in extra virgin kokosolie, smeren met roomboter en koude olijfolie voor dressing. En ja, ook terug naar dure biologische eitjes en het hele Unilever assortiment en dat van haar companen zoveel mogelijk links laten liggen. Ik woon sinds kort weer in een dorp en versgeteelde groenten zijn makkelijk verkrijgbaar. Bedankt weer voor de wake-up call.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie