8. Investeren in een ETF

Investeren in een ETF

Om een lang verhaal kort te maken, de beste manier voor een particulier om te investeren in aandelen is via een ETF. ETF staat voor exchange-traded fund en wordt ook wel een indextracker genoemd. Een ETF volgt over het algemeen een bepaalde index, bijvoorbeeld de AEX. De aandelen die je koopt staan vast. Je koopt dus eigenlijk van alle aandelen in de AEX een stukje. In dit artikel kun je meer lezen over wat een ETF precies is en waarom dit volgens ons de beste manier is om te investeren.

Wat is een ETF precies?

Een ETF volgt een bepaalde index. Dit kan bijvoorbeeld de AEX zijn. Indien je een ETF koopt die de AEX volgt koop je van elk bedrijf (in dit geval 25) die in de AEX zit een (stukje)aandeel. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Risicospreiding.
 • Indien één bedrijf slecht presteert heeft dit geen groot effect op je rendement.

Met een ETF spreid je altijd je risico omdat je meerdere aandelen koopt. Stel je koopt een ETF die de S&P500 volgt koopt je dus eigenlijk 500 (stukjes) aandelen. Indien een paar van deze 500 stukjes aandelen slecht presteren heeft dit geen grote invloed op je rendement. Het nadeel van een ETF is dat een ETF bijna nooit een hoger rendement behaalt dan de gekozen index. Het voordeel daarvan is dat je altijd weet waar je aan toe bent.

Het is niet erg dat je geen hoger rendement behaalt dan de gekozen index. Het is namelijk op lange termijn voor individuele beleggers zeer lastig om een hoger rendement dan de markt te halen. Er zijn ook maar bijzonder weinig beleggingsfondsen die op lange termijn de markt verslaan. Dit kun je zelf controleren door bijvoorbeeld cijfers op te zoeken van verschillende fondsen. Wat is het gemiddelde rendement over 10 – 15 jaar? Fondsen die minder dan 5 jaar bestaan hoef je niet eens naar te kijken. Het is verleidelijk om een beleggingsfonds te kiezen die de laatste paar jaar goede rendementen heeft behaald maar dat zegt niks over het betreffende fonds. Op de lange termijn is er bijna geen enkel fonds die de markt verslaat. De markt staat op dit moment op een gemiddeld rendement van ongeveer 7-8%.

Waarom is het investeren in een ETF de beste manier:

 • Lage transactiekosten
 • Wordt passief beheerd (geen beheerkosten)
 • Wordt aangeraden door de meest succesvolle investeerder ooit, Warren Buffet
 • Weinig tot geen kennis van de markt nodig
 • Kost weinig tijd om het portfolio te beheren

Nadelen van een ETF:

 • Is niet spannend
 • Behaalt altijd een gemiddeld rendement en zal bijna nooit hoog uitvallen
 • Veel verschillende keuzes
 • Hoe gespecialiseerder hoe duurder

Zoals je ziet wegen de voordelen van een ETF prima op tegen de nadelen. Waar je op moet letten bij het kopen van een ETF is welke index de ETF volgt. Er bestaan ook risicovolle ETF beleggingen die minder geschikt zijn. Kijk daarom goed welke ETF je wilt gaan kopen en waarom. Uiteindelijk moet je in de spiegel kijken en jezelf kunnen vertellen waarom je de betreffende ETF hebt gekocht. Indien je het antwoord niet weet kan het verstandig zijn om er nog eens goed over na te denken. Dit geldt niet alleen voor het kopen van een ETF maar voor elke transactie die je doet.

Mensen die zelf aandelen willen kopen moeten erg gedisciplineerd zijn en weten wat ze doen. Dan alsnog kunnen ze veel fouten maken. Indien je elke avond een paar uur wilt besteden aan het kopen van aandelen zou je kunnen overwegen om zelf je aandelen te kopen. Voor alle andere mensen (99%) is het investeren in een ETF voldoende. Natuurlijk kun je zelf bepalen hoe je aandelen koopt. Je zou bijvoorbeeld ook 50% zelf aandelen kunnen kiezen en de rest van het geld stop je in een ETF.

Je verdient geld met aandelen doordat deze aandelen per kwartaal of per jaar dividend uitkeren (afhankelijk per aandeel). Dividend is geld (winst) wat het betreffende bedrijf verdeelt onder aandeelhouders. Over het algemeen hoe beter het bedrijf er financieel voorstaat hoe hoger het dividend. Daarnaast kun je ook geld verdienen door aandelen goedkoop in te kopen en vervolgens weer duurder te verkopen. Hier hoef je je echter nog niet druk over te maken. Je kunt pas geld opnemen zodra je genoeg vermogen hebt opgebouwd. Neem je wel eerder geld op zal je niet financieel onafhankelijk worden. Wil je weten hoeveel vermogen je precies nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden en hoe je van dit geld kunt leven lees dan eerst: Hoeveel geld heb je nodig?

Je kunt op verschillende manieren aandelen kopen. Hieronder een paar mogelijkheden:

 • Zelf een ETF kiezen/kopen.
 • Zelf aandelen kiezen/kopen.
 • Laten beheren door een beleggingsfonds (iemand anders koopt met jouw geld aandelen en daar moet je beheerkosten voor betalen).

Lage transactie kosten

Een groot voordeel bij het kopen van een ETF zijn de lage transactie kosten. Voor elke transactie die je doet moet je geld betalen. Hoeveel geld je moet betalen is afhankelijk van de transactie en broker. Echter één ding staat vast, elke euro die je per transactie moet betalen is nadelig voor je rendement! Niet alleen zijn de transactie kosten van een ETF laag, je handelt ook niet frequent (zoals elke dag). Het beste kun je elke maand een vast bedrag uitgeven voor het kopen van een ETF maar daarover later meer. Niet elke ETF is goedkoop. Hoe gespecialiseerder de ETF hoe duurder. Kijk dus goed wat de exacte kosten van de betreffende ETF zijn.

Wordt passief beheerd

Passief beheer houd in dat er verder niemand toezicht houd op het portfolio. De te volgen koers wordt gedaan door een computer. Bij actief beheer wordt er actief gekeken of de prestaties nog in orde zijn en worden waar nodig aangepast. Dit kan betekenen dat er aandelen worden verkocht en andere aandelen worden gekocht. Passief beheer is voor jou voordelig omdat je dan minder te maken krijgt met je emoties. Zoals bijvoorbeeld het verkopen van aandelen indien de cijfers en grafieken in het rood staan. Ter info: er bestaan ook ETF’s die actief beheerd worden.

Wordt aangeraden door de meest succesvolle investeerder ooit, Warren Buffet

Eigenlijk zegt dit al genoeg. Indien Warren Buffet aanraad om te investeren in een ETF kun je dit advies maar beter opvolgen. Zie ook zijn annual letter to shareholders pagina 20 bovenaan.

Weinig tot geen kennis van de markt nodig

Omdat je met een ETF vaak een volledige index koopt hoef je geen verstand te hebben van de markt. Je koopt namelijk een stukje van alle markten! Ga je zelf aandelen kopen moet je een duidelijk beeld hebben van de betreffende markt voordat je een aandeel koopt. Je kunt bijvoorbeeld aandelen van Macdonalds niet gaan vergelijken met aandelen van Apple omdat de markten compleet verschillend zijn namelijk eten en technologie. Let er wel op dat een ETF niet altijd een standaard index volgt. Kijk dus goed welke indexen er gevolgd worden en kijk of dit aansluit op je wensen.

Weinig tijd om het portfolio te beheren

Het portfolio van een passief ETF verandert bijna niet. Hier hoef je dus verder weinig aandacht aan te besteden. Er komen niet zomaar veel aandelen bij en er gaan ook geen aandelen zomaar weg. Wederom in jouw voordeel zodat je geen fouten kunt maken door verkeerde aandelen te kopen/verkopen. Een kanttekening is daarbij dat er ook actieve ETF’s bestaan. Deze portfolio’s kunnen dus wel veranderen. Het is wel belangrijk om een paar keer per jaar te controleren of je nog op de juiste koers zit.

Aandelen kopen via een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds koopt voor jou aandelen met jouw geld. Hier vragen ze een kleine vergoeding voor in de vorm van beheerkosten. Dit is ook direct het grootste nadeel van een beleggingsfonds. Beheerkosten kunnen oplopen van 0.5% tot wel 3%. Dit betekent dus dat je rendement met 3% kan dalen! 3% lijkt niet zoveel maar als je kijkt naar het gemiddelde rendement over aandelen wat ligt op ongeveer 7% lever je dus al bijna de helft in aan beheerkosten. Misschien verwacht je dat professionals een beter rendement halen dan iemand die simpelweg belegt in een ETF maar dit is niet waar. Op de lange termijn zijn er maar zeer weinig beleggingsfondsen die een beter rendement behalen dan de markt. Zie ook het volgende artikel.

Het grote probleem met een beleggingsfonds zijn de kosten. Je moet je vaak inkopen in een beleggingsfonds en je moet beheerkosten betalen. Daarnaast heb je vaak geen idee wie het fonds beheert, vooral als het om buitenlandse fondsen gaat. Zou jij aan iemand geld geven om mee te investeren die je totaal niet kent? Wil je wel gaan beleggen via een beleggingsfonds vraag je dan de volgende zaken af:

 • Zoek uit wie de portfolio manager(s) is/zijn.
 • Zoek een fonds met zo laag mogelijke beheerkosten! Een fonds dat een hoog rendement belooft en daarvoor een hoge fee (2-3%) vraagt, moet je altijd vermijden.
 • Hebben de manager(s) zelf ook belang in het fonds? Een manager die zijn eigen geld ook in het fonds heeft zitten zal veel minder snel risico’s nemen dan wanneer hij/zij er geen eigen geld in heeft zitten
 • Als laatste en minst belangrijkste van dit lijstje: Wat zijn de rendementen over de afgelopen jaren van het fonds?

Zelf aandelen kopen

Zelf aandelen kopen is de beste manier maar ook direct de manier met het meeste risico. Indien je succesvol aandelen wilt kopen en op de lange termijn een positief rendement wilt behalen zal je onderzoek moeten doen naar verschillende markten en bedrijven die in deze markten opereren. Dat betekent het doorzoeken van financiële rapporten, nieuws berichten, oude data van jaren geleden en noem maar op. Je zal alle informatie naast elkaar moeten leggen om een goede keuze te maken. Dit klinkt als veel werk en dat is het ook. Verkijk je er niet op wat er allemaal bij komt kijken om zelf aandelen te kopen. Daarnaast is er maar een enkeling die daadwerkelijk op deze manier op de lange termijn een beter resultaat behaalt dan de markt. 99% van de mensen gaat dit niet lukken dus kun je beter je tijd besteden aan andere zaken (zoals het opbouwen van assets) en je geld investeren in een ETF.

Wat moet je absoluut niet doen?

Wat je absoluut niet moet doen is bijvoorbeeld daytraden of handelen in binaire opties. Vaak worden er hoge rendementen belooft. Wat ze er echter niet bij vertellen is dat je je geld nog sneller kwijt raakt. Er is niemand die op de lange termijn veel geld verdient met het verhandelen in binaire opties. Je kunt het beste de vergelijking maken met iemand die veel geld heeft gewonnen in het casino maar er niet bij vertelt hoeveel geld hij gespendeerd heeft. In het casino zijn de kansen namelijk statistisch gezien in jouw nadeel, op de lange termijn verlies je altijd.

Het is een illusie om veel geld te verdienen op de korte termijn. Je kunt een keer geluk hebben maar wees er altijd bewust van dat je op de lange termijn altijd verlies maakt. De kansen zijn ook in het geval van daytraden en handelen in binaire opties statisch gezien in jouw nadeel! Alle soorten van beleggen waar meer dan 8% rendement wordt belooft is onzin. Trap hier niet in. Je kunt alleen veel geld verdienen indien je exact weet wat je doet. Het gemiddelde rendement van de beste belegger aller tijden, Warren Buffet, is ongeveer 20% per jaar.

Welke kosten moet je betalen?

Indien je gaat investeren om geld te verdienen is het allerbelangrijke om te letten op bijkomende kosten. Hoeveel moet je betalen per transactie? Welke kosten rekent je broker allemaal? Zijn er beheerkosten? Zijn er nog andere verborgen kosten? Elke extra kosten die je moet maken zijn nadelig voor je rendement. Indien je begint met het kopen van aandelen sta je dus direct al in de min. Je moet namelijk eerst geld uitgeven om een aandeel te kopen.

Sommige brokers hebben de optie om maandelijks aandelen te kopen tegen lage kosten. Zo kun je bijvoorbeeld bij Binck Bank maandelijks een geldbedrag storten waarmee je bijvoorbeeld elke maand een ETF kunt kopen. Hiervoor betaal je geen extra transactie kosten. Let niet alleen op de transactie kosten maar ook op andere kosten. Moet je bijvoorbeeld betalen om een rekening te openen? Zijn er nog andere beheerkosten? Kijk altijd bij de betreffende broker welke kosten er allemaal zijn.

Zorg er voor dat je van te voren weet waarin je wilt investeren. Zoek vervolgens verschillende brokers op en zet alle kosten tegen elkaar af. De broker met de laagste transactiekosten is niet altijd de beste keuze! Dek jezelf altijd goed in. Sommige brokers hebben namelijk de mogelijkheid om aandelen van jou te verhandelen. Ook kun je in de min komen te staan indien aandelen slecht presteren, dan sta je dus letterlijk in het rood en moet je betalen. Daar hebben ze geen toestemming voor nodig. Lees je dus goed in voordat je zomaar een rekening opent bij een broker!

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging houd in dat je elke maand een bepaald bedrag overmaakt om aandelen mee te kopen in plaats van in één keer een groot bedrag. Indien je 100.000 euro hebt om te investeren hoef je niet direct 100.000 euro te investeren maar bijvoorbeeld elke maand 2.000 euro. De reden hiervoor is dat de markt elke maand anders is. Zo kun je de ene maand voor 2.000 euro iets minder kopen en de volgende maand weer iets meer.  Neem daarbij natuurlijk wel de transactiekosten in acht! Indien je elke maand ook transactiekosten moet betalen kan dit wel eens minder voordeling zijn. Zoals eerder genoemd kun bij Binck Bank maandelijks een ETF kopen zonder extra kosten. Dit zou dus voordelig zijn indien je dollar cost averaging toepast. Een voorbeeld:

Stel je hebt in 2007 100.000 euro te besteden. Je koopt in dat jaar direct voor 100.000 euro een aantal aandelen. In 2008 raken we opeens in een financiële crisis. Gevolg is dat alle aandelen die je hebt gekocht gaan dalen in prijs. Je staat dus in de min. Hier komt ook direct een erg belangrijk punt bij kijken namelijk je emoties. Stel je zou al 50.000 euro kwijt zijn zou je dan de overige 50.000 euro laten staan of zou je alles verkopen met de gedachte dat je de 50.000 euro die je nog hebt niet wilt verliezen? Begrijp je waarom emoties een erg belangrijke factor zijn bij het investeren in aandelen?

In het geval van dollar cost averaging ga je niet direct 100.000 euro investeren maar 2.000 euro per maand. In 2008 raken we opeens in een financiële crisis. De aandelen die je al hebt gekocht zullen dalen in prijs. Echter koop je tijdens de financiële crisis meer aandelen voor minder geld. Alle aandelen worden namelijk minder waard. Dat betekent dat je voor 2.000 euro per maand nu meer aandelen kunt kopen dan voor de crisis.

In het eerste geval raak je veel geld kwijt omdat je al je geld al hebt geïnvesteerd. In het tweede geval is een klein gedeelte minder waard geworden maar met het andere gedeelte van je geld kun je meer aandelen kopen voor een lagere prijs. Met dollar cost averaging spreid je dus eigenlijk je risico. Let er wel op dat je dollar cost averaging toepast voor de lange termijn en je er aan vasthoud. Blijf dus elke maand investeren ongeacht wat de markt doet. Een zeer handige strategie die je prima kunt gebruiken bij het aanschaffen van een EFF. Als je slim omgaat met je investeringen is een financiële crisis dus juist een voordeel in plaats van een nadeel.

Luister niet naar anderen!

Misschien de beste tip van allemaal: luister niet naar anderen. Ga geen portfolio’s van andere mensen overnemen. Ga geen ETF kopen op aanraden van iemand anders. Ga geen aandelen kopen op basis van berichten in het nieuws verteld door de zoveelste beursanalist. Koop alleen aandelen indien je zelf weet wat je koopt! Alleen dan weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt.

Indien jij de beste beleggingstip voor dit jaar hebt zou jij deze dan delen met andere mensen? Nee, het is een illusie om te denken dat andere mensen dit wel zouden doen. Luister dus niet naar de beste beleggingstips en andere onzin. Doe zelf je onderzoek, alleen dan weet je zeker wat je koopt. Dat is ook exact de reden dat wij op onze website/blog nergens aangeven welke aandelen je moet kopen. Dit weten wij namelijk niet. Wat op dit moment de beste keuze is kan over 3 maanden compleet anders zijn. Doe altijd zelf je onderzoek.

Uiteindelijk maak je natuurlijk zelf de keuze welke aandelen je wilt kopen. Wat het belangrijkste is dat je aandelen portfolio gevarieerd is. Spreid je risico zoveel mogelijk. Denk hierbij aan een gedeelte in een ETF en een gedeelte in obligaties. Probeer je emoties in bedwang te houden. Verkoop nooit zomaar aandelen omdat de markt even tegenzit. Dit kan je veel geld gaan kosten! Niet voor niks zijn je emoties de grootste vijand tijdens het handelen in aandelen.

Hoe nu verder?

Indien je alle hoofdstukken hebt doorlopen weet je in ieder geval de basis van beleggen. Hoe ga je nu verder:

 1. Bepaal waarin en hoe je wilt investeren (ETF, via een beleggingsfonds etc.).
 2. Zoek meer informatie over het onderwerp waarin je wilt investeren zodat je precies weet waar het over gaat.
 3. Vergelijk verschillende brokers op basis van punten 1 en 2. Kijk voornamelijk naar de kosten en welke opties er zijn (denk aan dollar cost averaging).
 4. Lees ervaringen van andere mensen over de betreffende broker.
 5. Ga tot in detail bekijken welke aandelen/ETF je wilt kopen. Weet je niet precies wat je koopt dan koop je niet!
 6. Als je zeker bent van je zaak maak dan de transactie bij de betreffende broker. Denk aan dollar cost averaging maar let op de transactiekosten.
 7. Houd je portfolio goed bij en hou je emoties in bedwang. Investeren doe je voor de lange termijn, maak je dus niet druk als het een keer wat minder gaat.

Ga nooit af op enkel de informatie die je leest in dit artikel. De informatie kan bijvoorbeeld verouderd zijn. Daarnaast zijn wij geen beleggingsadviseurs. De informatie die je hier kunt vinden is bedoeld als informatie en is geen beleggingsadvies. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.

Natuurlijk het allerbelangrijkste: ga geen geld investeren wat je niet kunt missen!
Deel deze pagina met je kennissen....Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie