1. Investeren in aandelen

Investeren in aandelen

Investeren in aandelen betekent voor veel mensen gokken met aandelen. Miljoenen mensen verliezen in totaal miljoenen tot miljarden euro’s door verkeerd te beleggen. Kun je dan maar beter niet investeren in aandelen? Een ding is zeker, je geld laten staan op je spaarrekening levert helemaal niks op. Sterker nog, het kost je elk jaar geld. De inflatie is gemiddeld 1%. Heb je daarnaast een vermogen betaal je ook nog vermogensrendementsheffing boven de vrijstelling van 1.2%. Indien je een vermogen hebt moet je dus al een spaarrente hebben van minimaal 2.2% om daadwerkelijk winst te maken. Dat gaat je in 2015 waarschijnlijk niet lukken. Gelukkig zijn er andere, betere manieren om een positief rendement te behalen: investeren in aandelen.

Investeren in aandelen is geen gokken

Investeren in aandelen zou je kunnen vergelijken met poker. Iemand die weet hoe hij moet pokeren zal structureel winst maken. Iemand die niet weet hoe hij moet pokeren zal altijd blijven verliezen. Een groot onderdeel van poker is het in bedwang houden van je eigen emoties. Dezelfde regels kun je toepassen bij het investeren in aandelen. Iemand die weet welke aandelen hij wel of niet moet kopen zal structureel winst maken. Iemand die aandelen koopt zonder te weten wat hij daadwerkelijk koopt zal structureel verlies maken.

Wat is een aandeel eigenlijk? Simpel gezegd is een aandeel een stukje van een bedrijf. Indien jij een aandeel koopt van bijvoorbeeld Apple koop je dus eigenlijk een stukje van het bedrijf Apple. Zou jij een stukje van een bedrijf kopen waarvan de financiële cijfers de afgelopen jaren in het rood staan? Waarschijnlijk niet. Toch zijn er miljoenen mensen die dit wel doen. Waarom zou je misschien denken? Omdat mensen totaal geen aandacht schenken aan het lezen van financiële rapporten van het betreffende bedrijf. Ze gaan niet kijken hoe een bedrijf er financieel voor staat maar ze kijken bijvoorbeeld alleen naar de naam van het bedrijf. Bijvoorbeeld: Apple is een goed bedrijf, daar kan ik maar beter wat aandelen van kopen!

Hoe goed een bedrijf presteert kun je aflezen in verschillende financiële rapporten die elk bedrijf verplicht elk jaar openbaar moet maken. Veel mensen besteden hier geen tijd aan en gaan af op de grafieken en cijfertjes die ze zien op internet, in het nieuws/krant. Met als gevolg grote verliezen op de beurs. Voor mensen die geen financiële rapporten lezen is het investeren in aandelen inderdaad gokken. De mensen die wel de tijd nemen om de financiële rapporten lezen weten precies om welke reden ze aandelen kopen. Bijvoorbeeld bedrijf A heeft de afgelopen 10 jaren structureel winst gemaakt. De bedrijfsvoering ziet er goed uit en er zijn geen negatieve nieuwsberichten rondom dit bedrijf geweest de afgelopen jaren. Er is geen reden dat dit bedrijf zomaar minder zou gaan presteren.

Dat het investeren in aandelen geen gokken is bewijst super belegger Warren Buffet. Warren Buffet is de meest succesvolste belegger ooit met een vermogen van tientallen miljarden euro’s. Warren Buffet maakt structureel winst en zijn gemiddelde rendement over tientallen jaren is ongeveer 20%. Het gemiddelde rendement over aandelen is historisch gezien ongeveer 7%. In dit historisch rendement zitten alle beurscrashes en recessies inbegrepen. Op de lange termijn maak je dus altijd winst, ongeacht recessies of een beurscrashes.

Investeren in aandelen: ETF

Het kiezen van de juiste aandelen is niet zo makkelijk. Indien je zelf je aandelen wilt kiezen zal je alle financiële rapporten moeten nalezen. En niet alleen van dit jaar maar ook van de afgelopen tien jaar. En zelfs dan kun je nog fouten maken, helemaal als je net begint met het investeren in aandelen. Gelukkig zijn er ook makkelijke manieren om te investeren in aandelen. Dit kun je doen via bijvoorbeeld een ETF(Exchange Traded Fund). Een ETF is een indextracker. Een indextracker volgt een bepaalde index, bijvoorbeeld de AEX. Dit houdt kort gezegd in dat de ETF die de AEX volgt van alle aandelen in de AEX een stukje in de portfolio heeft. Oftewel indien de AEX dit jaar gemiddeld 8% in de plus staat, staat de ETF ook 8% in de plus.

Met een ETF koop je dus niet 1 aandeel maar heel veel kleine stukjes aandelen. In het geval van de AEX koop je van elk bedrijf die in de AEX genoteerd staat een klein stukje. Je zal nog wel moeten uitzoeken welke ETF je het beste kunt kopen. Dit is afhankelijk van de tijd en periode. Zo kan het volgende maand een perfect moment zijn om in te kopen maar de maand daarop niet. Het is dus onmogelijk om aan te geven in welke ETF je op dit moment in moet investeren. Daarnaast is de beleggers tip nummer 1: luister niet naar anderen! Maar zoek zelf uit waar je het beste in kunt investeren.

ETF versus beleggingsfondsen

Je geld laten beheren door een beleggingsfonds is geen goed idee. De historie wijst uit dat er maar erg weinig beleggingsfondsen zijn die het gemiddelde rendement van de markt verslaan. Met de markt verslaan doel ik op het gemiddelde rendement van de Amerikaanse beurs S&P500 welke de 500 grootste bedrijven van Amerika bevat. Als een beleggingsfonds de markt wil verslaan moeten ze dus gemiddeld gezien een hoger rendement behalen dan de S&P500.

Maar niet alleen dat, ze moeten een nog hoger dan gemiddeld rendement behalen om het voor jou gunstig te maken. Je betaalt namelijk bij elk beleggingsfonds beheerkosten. Deze kosten kunnen oplopen tot soms wel 3%. Stel dat het gemiddelde rendement van de S&P500 op 7% staat en je laat je vermogen beheren door een vermogensbeheerder die 3% beheer kosten rekent. De vermogens beheerder moet in dat geval al minstens 10% rendement halen om het gemiddelde te van de S&P500 te evenaren. Deze verschillen zijn op lange termijn zeer onwaarschijnlijk.

Een ETF heeft daarnaast nog een aantal voordelen. Zo zijn de transactiekosten om een ETF te kopen relatief laag en spreid je direct al je geld over verschillende aandelen om het risico te beperken. Vergeet niet dat elke kosten die je moet maken, hoe klein ze ook zijn, van invloed zijn op je uiteindelijke rendement. Dat een ETF de beste manier is om als individu te investeren zeggen wij niet zomaar. Dit wordt aangeraden door de meeste succesvolste belegger ooit Warren Buffet. Dit kun je teruglezen in zijn annual letter to shareholders, pagina 20 bovenaan.

Investeren in aandelen is niet iets wat je zomaar doet indien je structureel winst wilt maken. Je moet bijvoorbeeld je emoties de baas kunnen zijn. Indien je bij een paar rode cijfertjes in de beursgrafieken al moeite hebt om je aandelen niet te verkopen is het investeren in aandelen voor jou niet geschikt. Investeren in aandelen is een meer jaren plan. Recessies en beurs crashes zullen altijd voorkomen. Indien je hier op de juiste manier mee omgaat zal je juist je voordeel doen uit een beurscrash in plaats van al je geld te verliezen. Wij hebben een compleet overzicht gemaakt over waar je op moet letten bij het kopen van aandelen en waar je allemaal rekening mee moet houden. Aan het eind van de rit heb je een aardig idee hoe het allemaal werkt en heb je al een streepje voor op miljoenen andere mensen die aan het gokken zijn.

Wij geven geen informatie over welke aandelen je op dit moment het beste kunt kopen. Dit is namelijk afhankelijk van allerlei factoren waar wij geen invloed op hebben. Volg daarom ook nooit advies van andere mensen op om in een bepaald aandeel te investeren zonder dat je eerst zelf onderzoek hebt gedaan. Klik linksboven in het menu of hieronder op volgende pagina om alles te weten te komen over aandelen.
Deel deze pagina met je kennissen....Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie