Het (laten) bouwen van een website

Maak je eigen asset door middel van het (laten) bouwen van een website

Het bouwen van je eigen website kan heel simpel zijn maar ook erg complex. Maar een ding is zeker, een website kan uitgroeien tot een potentiele asset. Of het een asset kan worden is afhankelijk van de informatie of dienst die je aanbied en de functionaliteit van je website.

Het starten van een website is tegenwoordig niet zo heel moeilijk. Er bestaan kant en klare systemen zoals WordPress die je kunt installeren en je hebt binnen een paar uur heb je een eigen website online. Toch kan het verstandig zijn om tijd/geld te investeren in het (laten) bouwen van een website.

Verschillende manieren om een website te bouwen

Je kunt een website op vele manieren bouwen. Je kunt dit zelf doen of laten doen. Wat eerst belangrijk is om van te voren te weten wat je met de website wilt gaan doen. Wil je bijvoorbeeld een blog starten of een webshop? Een blog starten is niet zo moeilijk, een webshop is iets lastiger. Welke producten ga je bijvoorbeeld verkopen in je webshop?

Programmeren

Indien je helemaal niks weet over hoe je een website moet bouwen heb je twee keuzes. Of je gaat uitzoeken hoe je een website kunt bouwen of je laat een website door iemand anders bouwen. Zelf uitzoeken hoe je een website kunt bouwen begint bij het leren van programmeertalen. Bijna elke website die je op internet kunt vinden bestaat in de basis uit HTML en CSS. Met HMTL bouw je het frame van de website en met CSS zorg je voor de juiste stijl. Wil je weten of je geschikt bent om je eigen website te bouwen maak dan een account aan op https://www.codecademy.com/ en je kunt direct code schrijven en testen!

Hoewel je met HTML en CSS een eind kunt komen kunnen andere programmeertalen je helpen om de website interactief te maken. Dit kun je doen met o.a. PHP of Javascript. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een account aan te maken en in te loggen op je website.

Het nadeel van een website zelf willen bouwen is dat het veel tijd kost. Denk hierbij aan enkele maanden tot jaren. Dit is afhankelijk van hoe snel je het oppikt en hoeveel tijd je erin steekt. Een website zoals financieelonafhankelijkworden.nl heb je niet binnen een paar maanden online. Omdat wij deze website met zijn tweeën onderhouden doet de een de technische zaken en de ander voornamelijk de teksten. In mijn eentje had ik nooit deze website kunnen opzetten zoals hij nu is.

Oftewel het bouwen van je eigen website kan een hele lange weg zijn waarbij je veel moet leren. Dit betekent dat je tijd moet vrijmaken om te leren programmeren. Maar niet alleen programmeren, er komt nog veel meer bij kijken zoals SEO, beveiliging en tekstschrijven.

CMS

Een makkelijkere manier is om standaard systemen te gebruiken zoals WordPress. WordPress is een CMS (Content Management System). Met een CMS is het mogelijk om een website te bouwen zonder enige technische kennis. Je kunt het vergelijken met een vooraf gedefinieerde template. Het enige wat jij hoeft te doen is de juiste content (zoals tekst) toe te voegen en het CMS (WordPress) doet de rest.

Het nadeel hiervan is dat de template bepaalt hoe je website eruit komt te zien. WordPress werkt met thema’s . Deze thema’s kun je zelf kiezen maar je kunt ook thema’s kopen die andere mensen gemaakt hebben. Vanuit WordPress kun je een aantal opties die het uiterlijk van je website bepalen aanpassen. Zoals de locatie van een menu of widget. Op deze manier kun je relatief mooie websites maken maar je hebt buiten de opties van WordPress om weinig invloed omdat je niet weet hoe je dit zelf kunt aanpassen.

WordPress maakt ook gebruik van plugins. Een plugin is een gratis of betaalde toevoeging voor WordPress. Zo bestaat er een plugin die bijvoorbeeld spam berichten op je website kan filteren. Zo bestaan er nog honderden andere plugins. In dat opzicht heb je genoeg keuze en kun je een prima website bouwen. WordPress is op dit moment het meest gebruikte CMS ter wereld.

Financieelonafhankelijkworden.nl draait op WordPress met een gratis thema die we zelf hebben aangepast.

Een website bouwen: wat komt er allemaal bij kijken?

Het domein

Met een website alleen ben je er nog niet. Je moet namelijk ook een domeinnaam hebben. De domeinnaam is simpel gezegd de naam van je website bijvoorbeeld financieelonafhankelijkworden.nl. Zonder domeinnaam kunnen andere mensen je website niet bereiken, oftewel een domeinnaam is noodzakelijk. Een domein naam kun je aanvragen bij verschillende partijen. Een domeinnaam kost je minimaal ongeveer 3 euro per jaar afhankelijk per domein (.nl of .com) en waar je een domeinnaam aanvraagt.

Hosting

Je website moet op een computer (server) draaien die dag en nacht aanstaat. Dit wordt een webserver genoemd. Een webserver kun je op verschillende manieren regelen:

  • Via de partij waar je de domeinnaam aanvraagt
  • Via een andere partij
  • Je kunt je eigen webserver thuis bouwen
  • Je kunt je eigen webserver in de cloud bouwen

De hosting is dus eigenlijk waar je website en webserver draaien. Dit kun je allemaal zelf doen of laten doen. Simpel gezegd is een webserver een computer waar jouw website op staat en waar andere mensen vanaf het internet connectie mee kunnen maken. Hosting is dus noodzakelijk.

SEO

Een succesvolle website kan niet zonder SEO. SEO staat voor Search Engine Optimalization. Oftewel hoe zorg je er voor dat je website goed te vinden is in zoekmachines zoals Google of Bing. SEO is een vak apart. Wil je hier meer over weten lees dan: Bezoekers trekken naar je website.

Beveiliging

De beveiliging van je website (en webserver) is natuurlijk erg belangrijk. Je wilt niet dat andere mensen je website vol spammen met reacties of gegevens kunnen verwijderen/aanpassen. Vooral als je ook gegevens van andere mensen bewaart zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Maak van je website/blog een asset

Het is mogelijk om van je website/blog een asset te maken. Oftewel geld te verdienen zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Wees er wel van bewust dat dit enkele jaren kan duren. Alles is afhankelijk van de content die jij wilt aanbieden en de concurrentie. Je zou een blog kunnen beginnen over eten maar hier bestaan al duizenden blogs over.  Dat wil niet zeggen dat je er niet aan moet beginnen maar dat je wel iets unieks moet hebben (een niche) wat andere blogs over eten niet hebben.

Advertenties

Zoals je op deze website/blog kunt zien hebben wij af en toe een advertentie geplaatst. Deze advertenties leveren ons per maand een paar euro op. Hier hoeven wij niks voor te doen. Maar schijn bedriegt, we hoeven nu niks meer te doen omdat we al het harde werk al gedaan hebben.

Inkomsten uit advertenties zijn een van de makkelijkste inkomsten. Echter als je website geen bezoekers heeft kunnen ze ook niet op advertenties klikken. Dit valt onder SEO en is zeer belangrijk voor het succes van je website.

Affiliate

Andere manieren om van je website een asset te maken is door producten van iemand anders te verkopen. Dit wordt affiliate genoemd. Affiliate is erg populair en kun je veel geld mee verdienen. In de basis werkt het zo:

Je hebt een website waar je producten verkoopt van andere bedrijven. Elke keer zodra een bezoeker via jouw website een product koopt krijg jij een provisie. De hoogte van de provisie is afhankelijk van het product en bedrijf waar het verkocht is. Zolang er genoeg mensen via jouw website producten kopen kun je veel geld verdienen. Het nadeel hiervan is zodra de affiliate partij er mee stopt jij geen inkomsten meer hebt.

Eigen producten/webshop

Wanneer je erg creatief bent en je eigen producten maakt kun je deze gaan verkopen via een webshop.  Het voordeel is dat je zelf in controle bent omdat je zelf de producten maakt. Je eigen producten verkopen zit de meeste marge op en is het beste verdien model. Maar natuurlijk moeten andere mensen je producten wel willen kopen.

In de praktijk

Je wilt graag een website bouwen maar je weet niet hoe. Wat moet je doen? Indien je niet technisch bent onderlegt of weinig verstand hebt van computers kun je dit het beste laten doen. Het bouwen van een eigen website kost veel tijd en energie maar ook frustratie als iets niet goed werkt. Hoewel het laten bouwen van een website natuurlijk geld kost kun je dit later weer terugverdienen. Hierbij is het wel van belang dat je van te voren kijkt naar de potentie van je website en wat je er mee wilt bereiken.

Het laten bouwen van een website is een investering. Net zoals bij het investeren in aandelen moet je eerst weten waarin je gaat investeren. Zorg er dus voor dat je weet wat het onderwerp van je website gaat worden en hoe je er (automatisch) geld mee gaat verdienen. Als je geld over hebt kan het dus interessant zijn om het te investeren in een website. Een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen is dat de belastingdienst een website niet als vermogen (asset) beschouwd. Je kunt dus een deel van je vermogen verschuiven in websites (assets) zodat je hier geen vermogensbelasting over hoeft te betalen!

Via onderstaand formullier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor het bouwen van een website. Je krijgt een aantal offertes toegestuurd van verschillende webbouwers en kunt zelf de keuze maken of je hier van gebruik wilt maken.
Deel deze pagina met je kennissen....Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie