De Basis - 3. Basisprincipes van rijkdom

Basisprincipes van rijkdom

De basisprincipes van rijkdom halen we uit het boek The Richest man in Babylon, een verhaal dat zich afspeelt in Babylon, ooit de rijkste stad op aarde. Wij leven ook in een “rijk” land waar we alle mogelijkheden hebben, hoe kunnen we dan “arm” zijn? Het boek volgt een persoon die meer dan 6.000 jaren geleden leefde en zich hetzelfde afvroeg als jij nu: Hoe kan ik rijk (financieel onafhankelijk) worden? Deze persoon kun je dus vergelijken met jezelf nu ….

Een belangrijke conclusie is dat de basisprincipes voor rijkdom in 6.000 jaar niet veranderd zijn. Of we nu handelen in geld, goud of met schapen, onderstaande principes kun je altijd toepassen en zijn van groot belang voor een financiële stabiele situatie.

“One tenth of all you earn is yours to keep”

Het principe gaat letterlijk uit van het gegeven dat je 10% van al je inkomen moet sparen. Dit principe wordt in andere boeken ook wel aangeduid als “pay yourself first”. Het gaat er niet alleen om dat je 10% van je inkomen spaart, maar ook dat je jezelf in alle omstandigheden als eerste betaalt. De hoofdpersoon in het boek heeft op den duur een schuld bij iemand waardoor hij niets overhoudt;toch betaalt hij zichzelf eerst en treft een regeling met de schuldeiser.

In de huidige maatschappij hanteert de belastingdienst ook het principe “pay yourself first”. Voordat jij je loon krijgt heeft de belastingdienst “hun gedeelte” er al af gehaald. In de praktijk kun je dus jezelf pas betalen nadat de belasting is betaald. Het principe “pay yourself first” kun je het beste zien als “persoonlijke belasting”. Oftewel: Wanneer je 2.000 euro bruto inkomen hebt, betaal je daarvan 200 euro persoonlijke belasting (10%). Dit is dus ook het geld dat je “in de machine” gaat gooien en waar je nooit meer aan komt.

“Start thy purse to fattening”

Door te blijven sparen krijg je op den duur het gevoel dat je portemonnee zich begint te vullen. Een volle beurs zit veel beter in de broekzak dan een lege nietwaar? Zonder gekheid, dit gevoel heeft twee voordelen:

 1. Je krijgt motivatie om nog meer geld te verdienen.
 2. Je krijgt financiële rust

Veel mensen leven nu constant onder financiële druk waardoor ze elke maand afhankelijk zijn van hun inkomen. Dit wordt ook wel de “ratrace” genoemd: werken, inkomen, uitgeven, harder werken, meer inkomen, meer uitgeven. Iemand in loondienst wordt voor de grap wel eens loonslaaf genoemd. Helaas zit hier een kern van waarheid in, het is een vorm van schuldslavernij. Het voelt daarom vast veel prettiger om genoeg geld te bezitten en niet meer afhankelijk te zijn van je baas!

In het boek wordt aangeraden om van elke 10 euro (goudstukken) die je in je portemonnee doet, er maar 9 euro uit te geven. In de huidige maatschappij komt het er op neer dat je 10% (in het voorbeeld 200 euro) van je inkomen (2000 euro) naar je spaarrekening verplaatst. Het doel is om dit spaarpotje op te bouwen naar een bedrag zodat je er 3 tot 6 maanden van kan leven:  Je maandelijkse (vaste) uitgaven x 3 tot x 6.

Je moet het dus zien als reservepotje.  Je stopt in dit potje alleen geld totdat het doel bereikt is. Het overige geld kun je beter in de machine storten aangezien je hier een veel hoger rendement op ontvangt.

“Control thy expenditures”

Let op je uitgaven en leef onder je stand. Je zal je waarschijnlijk afvragen hoe je ooit 20% kan gaan sparen als je maar net genoeg geld hebt voor de meest noodzakelijke uitgaven. Want als je navraag doet bij andere mensen houdt bijna niemand geld over. Geen wonder omdat in deze dure maatschappij alleen al de woonlasten enorm hoog zijn. De portemonnee van alle mensen is vaak leeg, ondanks dat het inkomen soms enorm verschilt!? Hoe kan dit? Het is te verklaren omdat velen boven hun stand leven en jij waarschijnlijk ook. Zijn daarom de noodzakelijke uitgaven wel zo noodzakelijk als je denkt?

In de praktijk kunnen de meeste mensen alleen een huis betalen indien ze een hypotheek afsluiten; oftewel een enorme som geld lenen bij de bank. Bij het afsluiten van een hypotheek heb je namelijk te maken met drie partijen: de bank, de hypotheekadviseur en jijzelf.

 • De bank heeft als doel zoveel mogelijk rendement te maken op hun geld. De bank maakt op basis van je inkomen en historie (vaste baan, werkgeversverklaring, werkjaren) een risicoanalyse en bepaalt op basis hiervan hoeveel geld ze maximaal kunnen uitlenen en wat de kans is dat er terugbetaald wordt
 • De hypotheekadviseur heeft als taak mensen zo goed mogelijk te adviseren. Daarnaast ontvangen ze de maximale hypotheekberekeningen van de banken. En nu komt het probleem: noch de hypotheekadviseur noch jij kent de financiële principes (die al duizenden jaren bestaan). Oftewel de hypotheekadviseur geeft in de meeste gevallen verkeerd advies! Ze zouden niet uit moeten gaan van de maximale hypotheekberekeningen van de banken, maar zelf een berekening moeten maken op basis van je inkomen én de financiële principes. De maximale hypotheekberekening zou moeten gaan over 80% van je inkomen (100% – 10% (spaarpotje) – 10%(machine) = 80%)
 • Jijzelf hebt daarnaast de taak je noodzakelijke uitgaven niet te verwarren met je verlangens. Heb je die extra kamer wel nodig? Kun je iets verder van de stad gaan wonen? Oftewel: hoe lager de hypotheek, hoe beter je financiële positie!

Daarnaast gaan mensen altijd groter wonen naarmate hun inkomen toeneemt. Als je dit niet doet is je hypotheek na 30 jaar afbetaald. Je snijdt hierdoor enorm in je kosten en kun je eerder financieel onafhankelijk worden.

Wat kunnen we uit dit principe halen:

 • Leef onder je stand.
 • Leen zo weinig mogelijk.
 • Verwar noodzakelijke uitgaven niet met je verlangens.
 • Blijf op dezelfde stand leven als je inkomen toeneemt. Sterker nog: als je dit niet doet en je inkomen neemt later weer af, heb je een nog groter probleem!

“Make of thy dwelling a profitable investment”

Maak van je woning een rendabele investering. Een hypotheek op je huis is geen investering, maar een schuldverplichting: oftewel iets wat geld kost. Je kan er echter wel een investering van maken, door je complete hypotheek af te lossen en eigenaar te worden van de woning. Dit is namelijk altijd beter dan het alternatief: een huis huren. Je blijft namelijk je leven lang betalen en je wordt nergens eigenaar van. Daarnaast stijgen de huurprijzen door inflatie en zal het altijd financiële druk blijven geven.

 • Kies er altijd voor om je hypotheek volledig af te lossen, indien dit financieel niet mogelijk is kan dit een indicatie zijn dat je boven je stand gaat leven!
 • Laat je ook niet misleiden door (lage) maandlasten, kijk altijd naar het complete plaatje. Kortingen van de overheid – zoals hypotheekrenteaftrek – markeren vaak het complete plaatje. Hypotheekrenteaftrek is instabiel, alleen al omdat je er zelf geen invloed op hebt en het door politieke invloeden kan veranderen.
 • Stel je hypotheekadviseur kritische vragen op basis van wat je hier leest.

“Make thy gold multiply”

Hier hebben we het in het begin al over gehad. Investeer een tiende van je bruto inkomen. Laat je geld voor je werken in plaats van voor geld te werken. Elke euro die je bezit is een “slaaf” die meer geld kan maken.

“Insure a future income”

Zorg voor een inkomen op je oude dag. In Nederland heb je als Nederlandse burger recht op AOW. Dit is echter geen vetpot en kan door politieke invloeden veranderen. De meeste bedrijven bieden de mogelijkheid om pensioen op te bouwen. Ook dit kan door kosten, rendementen en politieke invloeden instabiel worden. Wij adviseren dan ook om het heft in eigen handen te nemen en daarnaast ook een eigen automatisch inkomen te creëren. Zo laat je je nabestaanden ook iets na!

“Guard thy treasures from loss”

Zorg voor adequate bescherming van je kapitaal en investeringen.

Het is verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten om je tegen financiële rampen te beschermen. Je verzekert je huis, je auto en jezelf. Een verzekeringsmaatschappij doet hetzelfde als de bank: Ze maken een risicoanalyse van jou op basis van bepaalde feiten en bepalen daarop de premie. Hoe kleiner de kans dat er iets mis gaat met jou, hoe lager de premie.

Een investering is een analyse van risico en beloning. Het komt erop neer dat er altijd een (kleine) kans is dat je alles kwijt raakt! Daarom is het belangrijk dat je ook je investeringen verzekert. Een bank bijvoorbeeld verzekert een hypotheek altijd met een onderpand: je huis. Oftewel als jij je hypotheek niet kan terugbetalen, hebben ze altijd nog je huis die ze kunnen verkopen.

Onderzoek dus altijd de betreffende investering voordat je gaat investeren. Indien je niet precies weet wat de risico’s zijn investeer je niet!

“Increase thy ability to earn”

Je kunt sneller financieel onafhankelijk worden door extra inkomen te genereren én niet meer te gaan uitgeven. Blijft uit de schulden en betaal eventuele schulden zo snel mogelijk af. Om extra inkomen te genereren zul je concrete doelen moeten opstellen en daar hard voor moeten werken; je zult financieel succesvol moeten worden! Maar wat is succes? Wanneer ben je succesvol? Als ik jou vertel dat er er een geheim naar succes (maar tegelijkertijd ook falen) is, zou je mij dan geloven?

Er is een geheim naar succes!

Inderdaad, je leest het goed: er is een (publiek) geheim naar succes. Als je 100 mensen vraagt op straat zal niemand het antwoord weten. Het geheim van succes is namelijk: “het controleren van je gedachten”. Dit klinkt vaag en daarom is het ook nog steeds een publiek geheim. Alle grote psychologen uit het verleden zijn het hier unaniem over eens: Dit geheim komt in alle self-improvement boeken terug.

Waarschijnlijk het belangrijkste dat je ooit in je leven zal leren als je het begrijpt! Earl Nightingale vertelt in het volgende audiobook hoe het werkt: The strangest secret (31 min). Wij raden je aan om dit minimaal 10x te beluisteren; je moet dit echt begrijpen!!

“Men of action are favored by the Goddess of Good Luck“

Geluk bestaat niet, geluk creëer je zelf. Er is altijd wel iemand die je kent die veel “geluk” heeft. Maar is dit echt geluk of heeft deze persoon er zelf voor gezorgd dat het geluk naar hem toe gekomen is? Vaak zit er achter geluk een hele andere factor en dat is hard werken en het zien van mogelijkheden. Geluk heb je voor een groot deel zelf in de hand. Onderneem actie, het geluk komt niet zomaar aanwaaien!

Er is namelijk een natuurwet: elke actie heeft een tegengestelde en gelijke reactie.  Oftewel elke actie (hard werken) die jij doet om succesvol te worden, komt ooit eens terug. Sterker nog, deze moet terugkomen aangezien natuurwetten niet gebroken kunnen worden. Deze reacties van acties worden vaak als geluk gezien.


Deel deze pagina met je kennissen...Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>