Besparen

Geld besparen op producten & diensten

Geld sparen is niet voor iedereen even makkelijk. Soms blijft er onderaan de streep gewoon niks over. In veel gevallen heeft dit niet te maken met dat er te weinig geld binnenkomt maar dat er teveel geld wordt uitgegeven.

Geld besparen kun je op 2 manieren doen. De eerste manier is minder uit te geven aan luxe en verlangens. Een nog makkelijkere manier is besparen op vaste lasten zoals verzekeringen. Het voordeel bij besparen op vaste lasten is dat je er zelf niks minder van wordt.

Vooral op verzekeringen kun je veel geld besparen. Mensen zijn vaak over verzekerd en betalen daardoor elk jaar tientallen tot honderden euro’s teveel. Kijk direct wat je kunt besparen in het bespaar en vergelijking overzicht. Hier vind je alle verzekeringen en diensten waar je op kunt besparen in één overzicht.

Daarnaast hebben verzekeraars vaak wisselende premies of een bonus indien je een nieuwe klant bij ze wordt. Het loont dus om elk jaar opnieuw te kijken waar je het goedkoopste uit bent. Maar ook belangrijk is om te kijken of je een verzekering wel echt nodig hebt. Zo heb ik persoonlijk weinig gaatjes in mijn tanden. Ik heb gekeken wat het kost als ik één gaatje zou hebben. De kosten van de behandeling voor één gaatje (verdoving, boren en tandartskosten) zijn lager dan een jaarpremie voor een standaard tandverzekering. Ik heb er dit jaar voor gekozen om geen tandverzekering te nemen. Mijn controle is al geweest en had geen gaatjes. Hiermee alleen al heb ik 60 euro bespaard dit jaar.

Hieronder een overzicht waar je mogelijk op kunt besparen

 • Autoverzekering
 • Energie
 • Internet, televisie en telefonie
 • Mobiele telefoon / Sim Only
 • Reisverzekering
 • Uitvaartverzekering
 • Zorgverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Spaarrentes
 • Opstalverzekering
 • Uitvaartverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Hypotheekrente
 • Broker kosten (aandelen)

Let op: ook al is de besparing slechts een euro per maand, elke euro die je per maand bespaart is na 10 jaar met 4% rendement al een verschil van +/- 150 euro! Gebruik onderstaande tool om te berekenen wat je besparing kan opleveren met een gemiddeld rendement van 4%:

Bereken effect maandelijkse besparing

Besparing per maand (vanaf volgende maand): ,-
Rendement: %

Op bovengenoemde verzekeringen en andere diensten kun je veel besparen. Deze producten en diensten delen we op in drie categorieën:

 • Levensonderhoud: De noodzakelijke kosten (primaire levensbehoeften) die je moet maken om te kunnen leven. Voedsel, onderdak (energie), drinkwater en kleding vallen hieronder.
 • Luxe: De kosten waarop je het meeste kan besparen. Denk aan: internet, telefoon, auto, merkkleding, etc.
 • Verplichte en overige verzekeringen: De kosten waar je niet onderuit kan: Zorgverzekering, autoverzekering (als je een auto bezit), etc.

Levensonderhoud

Op levensonderhoud kun je bezuinigen door onderscheid te maken in noodzaak en verlangen:

 • Je kunt er voor kiezen om elke dag normaal brood te eten i.p.v. luxe broodjes
 • Heb je de 2 extra kamers wel echt nodig in je nieuwe huis? (lagere hypotheek)
 • Energie is energie, waar dit vandaan komt maakt niet uit. Is je huidige energie provider wel de goedkoopste? (let op de tarieven en vastrecht kosten)
 • Koop je altijd merkkleding of is merkloze kleding ook voldoende? (is het nodig om elke maand nieuwe kleren te kopen? Of vind je het gewoon leuk om te shoppen)
 • Maak thuis je eten klaar in plaats van uit eten te gaan (neem je eigen eten mee in plaats van elke dag een broodje te kopen in de kantine op je werk).

Luxe

Op luxe producten kun je het meeste besparen:

 • Heb je die dure telefoon wel nodig? (Gebruik Wi-Fi op je werk en thuis in plaats van dure internet abonnementen)
 • Kun je besparen op je internet kosten? (Je kunt een goedkoper abonnement nemen met een lagere download snelheid)
 • Neem een zuinige auto in plaats van een auto die er mooi/luxe uit ziet terwijl je ondertussen liever 10 km/u langzamer rijdt omdat hij anders teveel benzine slurpt…
 • Of nog beter, ga dichter bij je werk wonen en ga op de fiets!
 • Heb je die paar merkschoenen wel nodig? (Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit )
 • Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen tv meer te kijken (Dit scheelt je niet alleen maandelijkse kosten maar ook de aanschaf van een nieuwe tv! Maar ja, wat moet je in godsnaam doen zonder tv…)
 • Kijk naar wat je nodig hebt en niet naar wat je graag zou willen hebben.

Verplichte en overige verzekeringen

Dit is even iets lastiger. Verplichte verzekeringen zijn er niet voor niks! Bedenk goed waar je een verzekering voor nodig hebt en of je deze ook daadwerkelijk nodig hebt. Wij geven geen advies richting een specifieke verzekering, bekijk het altijd vanuit je eigen situatie!

 • Het afsluiten van een reisverzekering terwijl je nooit reist is natuurlijk overbodig (Dit gebeurt vaker dan je denkt, bijvoorbeeld in een overkoepelende verzekering)
 • Sluit een autoverzekering af op basis van de huidige status van je auto (is deze nieuw of oud) en kijk kritisch naar je eigen rijkunsten op de weg.
 • Sluit een zorgverzekering altijd af op basis van je huidige en de toekomstige verwachte situatie. Belangrijk: Je gezondheid staat altijd op nummer 1. Zo goedkoop mogelijk is in dit geval niet altijd de beste optie!
 • Veel mensen zijn oververzekerd. Niet alle verzekeringen zijn verplicht kijk dus goed of je een bepaalde verzekering wel nodig hebt.

Let op: ook al is de besparing slechts een euro per maand, elke euro die je per maand bespaart is na 10 jaar met 4% rendement al een verschil van +/- 150 euro!Besparen en financieel onafhankelijk worden. Bekijk in ons makkelijke bespaar en vergelijking overzicht waar jij op kunt besparen.

Besparen en financieel onafhankelijk worden

Deze pagina gaat niet simpelweg over het besparen op producten en diensten maar over het waarom. Waarom zou je gaan besparen op producten en diensten? Om meer geld over te houden, zal je misschien denken. Maar als je vervolgens dit geld weer gaat gebruiken om andere producten of diensten aan te schaffen heeft het natuurlijk niet zoveel zin. Geld niet uitgeven is voor veel mensen een lastige opgave.

Voordat je verder gaat lezen is het daarom van belang dat je eerst het stappenplan doorgelezen hebt. Je gaat namelijk niet alleen geld besparen, je gaat met het geld dat je bespaart meer geld verdienen. In het stappenplan wordt uitgebreid uitgelegd waarom sparen (besparen) erg belangrijk is en hoe je hier extra geld mee kan verdienen.

Wat ga je niet doen met het geld wat je bespaart:

 • Uitgeven
 • Op je spaarrekening zetten
 • Gebruiken om te sparen voor een project (auto/huis/garage/hobby’s) in de toekomst

Wat ga je wel doen met het geld wat je bespaart:

 • Investeren in assets.

Mocht je het stappenplan: Assets en liabilities niet gelezen hebben weet je misschien niet precies wat assets zijn. Een asset is iets wat je structureel geld oplevert. Oftewel een passief inkomen. Geld dat je automatisch verdient zonder hier voor te werken. Mocht dit een nieuw concept voor je zijn, lees dan eerst het stappenplan door: Start hier.

Een belangrijk aspect bij besparen is dat je altijd gaat kijken wat het op lange termijn gaat opleveren. Stel je koopt elke dag op je werk een broodje en een kopje koffie tijdens de lunch. Een totaal bedrag van 5 euro. Wat kost je dit per jaar?Maar stel dat je dit geld niet alleen bespaart maar gaat investeren in assets met een rendement van 4%:

Een jaar heeft 52 weken. In het weekend werk je niet dus deze tellen we niet mee. Min een aantal vakantiedagen hou je ongeveer 220 werkdagen over, indien je 5 dagen per week werkt. 220 x 5 euro= 1.100 euro. Oftewel een besparing van 5 euro per dag levert je binnen een jaar 1.100 euro op. Over 10 jaar levert je dit 10 x 1.100 euro = 11.000 euro op.

Jaren Inleg Rendement 4% Totaal
1 € 1.100 € 44 € 1.144
2 € 2.244 € 89,76 € 2.333,76
5 € 5.957,95 € 238,30 € 6.196,25
10 € 12.826,72 € 513 € 13.340

Door je geld te investeren verdien je dus geld zonder dat hier iets voor hoeft te doen. Je verdient geen 11.000 euro, maar 13.340 euro. Bovenstaande berekening is gemaakt op een besparing van slechts 5 euro per werkdag. Als je nog meer kan besparen per maand gaat het bedrag wat je kan verdienen exponentieel omhoog!

Geld besparen is dus niet alleen voldoende. Indien je met dit geld verder niks gaat doen loop je potentieel veel geld mis. Dat is natuurlijk je eigen keuze maar geld kunnen we nooit genoeg van hebben, toch?

Wil je weten hoeveel geld je besparing kan opleveren gebruik vul dan hieronder de gegevens in. Vul het bedrag in wat je denkt te kunnen besparen per maand en het percentage rendement dat je kunt halen. Kijk bij onze bespaar vergelijking overzicht waar je overal op kunt besparen.

Bereken effect maandelijkse besparing

Besparing per maand (vanaf volgende maand): ,-
Rendement: %
Deel deze pagina met je kennissen....3 reacties

 1. Brutus schreef:

  In de berekening van de lunch zit een denkfout. Er wordt uitgegaan van een besparing van €5 per dag. Echter, je zult toch iets willen eten. Waar je de lunch ook vandaan haalt, je bespaart niet €5, maar slecht een kleiner deel. Misschien kost de lunch wel €3 als je deze niet uit de kantine haalt. Het beeld van de besparing wordt hier te simpel geschetst

 2. Brutus schreef:

  Als je ondernemer bent is het juist gunstig om de lunch in de bedrijfskantine van je opdrachtgever aan te schaffen, op deze manier is het deels aftrekbaar. Dat zijn de boodschappen niet.

  • Johan van der Deen schreef:

   Dank voor je reactie.

   Wat betreft de lunch zal je inderdaad niet exact vijf euro per dag besparen. Het gaat er meer om hoeveel geld je dit kan besparen na verloop van tijd. Sommige mensen geven veel meer uit dan vijf euro per dag. Andere mensen kopen weer iets tijdens de lunch wat ze normaal gesproken niet zouden doen als er geen kantine was geweest (b.v. een kroket oid.). Weer andere mensen kopen helemaal geen lunch in de kantine en nemen zelf eten mee.

   Als je de lunch kunt aftrekken is dat inderdaad gunstig. Maar hier zitten ook regels aan verbonden en is voor de meeste mensen niet van toepassing. Maar wel een goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie