1. Autoverzekering

Inhoudsopgave

Vergelijk Autoverzekeringen & Bespaar Maandelijks Geld

Bespaar op je maandelijkse kosten door een goedkope autoverzekering af te sluiten. Vul je kenteken in en bereken hoeveel geld jij maandelijks gaat besparen. Let op: de goedkoopste autoverzekering is niet altijd de beste autoverzekering.

Let op: ook al is de besparing slechts één euro per maand, elke euro die je per maand bespaart is na 10 jaar met 4% rendement al een verschil van +/- 150 euro! Gebruik onderstaande tool om te berekenen wat je besparing kan opleveren met een gemiddeld rendement van 4%:

Bereken effect maandelijkse besparing

Besparing per maand (vanaf volgende maand): ,-
Rendement: %

Alles over autoverzekeringen

Wanneer u een autoverzekering gaat afsluiten is het verstandig dat u zich vooraf eerst goed laat adviseren. Daarvoor bent u hier aan het juiste adres. Met de juiste kennis van zaken zult u gemakkelijker een autoverzekering vinden die precies op uw situatie is afgestemd en die u nooit teleur zal stellen. Door u goed te laten informeren voorkomt u bovendien dat u straks niet te veel betaalt voor uw autoverzekering.

Een autoverzekering is verplicht

Een ongeluk zit in een klein hoekje! Wie kent deze uitdrukking niet? Deze uitdrukking is zo bekend, omdat er helaas veel waarheid achter schuilt. Daarom moet elke auto in Nederland (en in de meeste landen) verplicht verzekerd zijn. Dit betekent dat er voor elke auto minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) afgesloten moet worden. Hiermee wordt de schade vergoed die de bestuurder van de auto aan andere personen of voertuigen heeft toegebracht.

Verschillende soorten autoverzekeringen

Naast de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor auto’s bestaan er uitgebreidere autoverzekeringen. Deze verzekeringen vallen onder de noemers: WA autoverzekering met beperkt casco en WA autoverzekering met volledig casco. Hoewel deze verzekeringen aan diverse wettelijke eisen moeten voldoen, blijft er voor de autoverzekeraar wel nog ruimte over om zelf invulling te geven aan deze verzekeringsvormen. Wat er precies door deze autoverzekeringen wordt gedekt kan daarom per autoverzekering en per autoverzekeraar enigszins verschillen. Op deze website vindt u meer informatie over de verschillende soorten autoverzekeringen, evenals over mogelijke aanvullingen op deze verzekeringen, zoals schadeverzekeringen voor inzittenden en ongevallenverzekeringen voor inzittenden.

Autoverzekeringen vergelijken

Vanwege het grote aanbod aan autoverzekeraars en autoverzekeringen is het niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos te zien. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om eenvoudig online uw premie te berekenen en diverse autoverzekeringen te vergelijken. Let echter niet alleen op de hoogte van de premie, maar bestudeer ook zorgvuldig de polisvoorwaarden en bedenk voor uzelf tegen welke risico’s u verzekerd wilt zijn. Op deze website vindt u naast informatie over de verschillende soorten autoverzekeringen ook informatie over de wetgeving rondom autoverzekeringen, over hoe de basispremie wordt bepaald en we geven u diverse tips voor het afsluiten van een autoverzekering. Veel autoverzekeraars hebben vergelijkingssites opgekocht, laat u hierdoor niet misleiden! Wij zijn onafhankelijk, sterker nog: wij hebben zelf geen invloed op de uitkomst.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Voor het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk dat u een autoverzekering kiest die perfect aansluit op uw situatie; niet elke auto is hetzelfde en iedere autobezitter kan zijn eigen wensen hebben met betrekking tot de soort dekking. Om ervoor te zorgen dat u straks zo goed en voordelig mogelijk verzekerd met de auto de weg opgaat, is het belangrijk om kennis te hebben van de soort autoverzekeringen die er bestaan. We kunnen drie soorten autoverzekeringen onderscheiden.

WA autoverzekering

De afkorting ‘WA’ staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat wanneer u met uw auto schade veroorzaakt de schade aan de ander wordt vergoed. Heeft uw eigen auto ook schade opgelopen, dan wordt deze niet vergoed. U bent als autobezitter verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten.

Is een WA autoverzekering de juiste autoverzekering voor u?

Het is in elk geval verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Hier zullen we dieper ingaan op wat een WA autoverzekering precies inhoudt en welke schade er door deze autoverzekering wordt gedekt.

Wat houdt een WA autoverzekering in?

U mag in Nederland niet de weg op met een auto die niet is verzekerd! U moet voor uw auto minimaal een WA autoverzekering afsluiten. Deze verplichte verzekering zorgt ervoor dat alle deelnemers aan het verkeer een vergoeding krijgen wanneer ze schade oplopen door de schuld van een andere automobilist. Omdat een WA autoverzekering een minimale autoverzekering is, is het ook de goedkoopste autoverzekering. Over het algemeen kiezen autobezitters met een auto ouder dan 8 jaar voor enkel een WA autoverzekering

Welke schade dekt een WA autoverzekering?

In principe dekt een WA autoverzekering alle schade die u met uw auto aan anderen toebrengt. Autoverzekeraars stellen meestal een maximum bedrag vast dat wordt vergoed. Hiervoor gelden wel wettelijke eisen. De wettelijke eisen waaraan een WA autoverzekering moet voldoen zijn vastgelegd in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Het maximum bedrag dat wordt vergoed ligt wettelijk rond de miljoen euro per slachtoffer en 5 miljoen euro per ongeluk. Ook wanneer iemand anders met uw auto schade aan iemand toebrengt, worden deze kosten door de WA verzekering vergoed, mits deze persoon in het bezit is van een gelding rijbewijs en niet onder invloed is. Ook de schade die wordt veroorzaakt door goederen die met de auto worden getransporteerd worden vergoed. Bijvoorbeeld wanneer er goederen van het bagagerek van de auto vallen.

Uitgebreidere dekking?

Wanneer u zelf schuld bent aan een ongeval, dan wordt de schade aan uw eigen auto met een WA autoverzekering niet vergoed. Het is wel mogelijk om voor dit soort situaties uw auto te verzekeren. Hiervoor dient u een autoverzekering met een uitgebreidere dekking af te sluiten, bijvoorbeeld een WA autoverzekering + beperkt casco of een WA autoverzekering + volledig casco.

WA autoverzekering + beperkt casco

De volgende optie op het gebied van autoverzekeringen is de WA autoverzekering + beperkt casco. Deze autoverzekering vergoedt niet alleen de schade die u aan de ander hebt toegebracht, maar biedt in bepaalde gevallen ook een aanvullende dekking bij schade aan uw eigen auto. In de meeste gevallen gaat het hier om schade die veroorzaakt wordt door brand, hagel, storm, diefstal of glasschade. Meestal hebt u met een WA autoverzekering + beperkt casco wel te maken met een eigen risico. Wat er exact onder de dekking valt, kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden. Lees deze daarom altijd eerst goed door voordat u een autoverzekering afsluit.

Wilt u meer weten over wat een WA autoverzekering + beperkt casco inhoudt, dan bent u hier aan het juiste adres. Hier vindt u alle informatie om te bepalen of deze soort autoverzekering aan uw wensen voldoet.

Wat houdt een WA autoverzekering + beperkt casco in?

Een WA autoverzekering + beperkt casco biedt zoals de naam al doet vermoeden een uitgebreidere dekking dan de minimale en verplichte WA autoverzekering, die alleen de schade die u aan anderen berokkent vergoedt. Met een WA autoverzekering + beperkt casco worden ook in enkele gevallen de schade aan uw eigen auto vergoed.

Welke schade dekt een WA autoverzekering + beperkt casco?

De schade die een WA autoverzekering + beperkt casco dekt kan per verzekeraar verschillen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat dit type verzekering de schade vergoedt aan uw eigen auto die niet is veroorzaakt door een aanrijding of door ergens tegenaan te botsten of door van de weg af te raken. Om welke soort schade gaat het dan wel? Denk bijvoorbeeld aan schade door diefstal, brand, blikseminslag, hagel, storm, overstroming, botsing met dieren of een gebroken autoruit. Over het algemeen is deze soort autoverzekering vooral interessant voor mensen met een auto die tussen de 4 en 8 jaar oud is.

Houd er rekening mee dat iedere autoverzekeraar op zijn eigen manier zijn WA autoverzekering + beperkt casco opstelt. Daarom kunnen de premies en de gedekte schade per verzekering enigszins verschillen. Lees om deze reden altijd goed de polisvoorwaarden door en vergelijk de verschillende autoverzekeringen om de autoverzekering te vinden die het beste past bij uw situatie.

Wilt u meer zekerheid?

Bent u op zoek naar nog meer zekerheid, dan bestaan er ook autoverzekeringen die een nog bredere dekking aanbieden. In dat geval kiest u voor een zogenaamde WA autoverzekering + volledig casco.

WA autoverzekering + volledig casco

Een andere benaming voor een WA autoverzekering + volledig casco is een all risk autoverzekering. Deze autoverzekering biedt een nog uitgebreidere dekking dan de WA autoverzekering + beperkt casco. In bijna alle situaties is de schade aan uw eigen auto gedekt. Ook voor het afsluiten van een WA autoverzekering + volledig casco geldt dat u altijd goed van tevoren de polisvoorwaarden moet doornemen, zodat u een goed beeld hebt van wat er allemaal onder de dekking valt. Zo komt u straks wanneer u uw verzekering onverhoopt nodig hebt niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wilt u uw auto zo volledig mogelijk verzekeren, dan is een WA autoverzekering + volledig casco misschien de beste soort autoverzekering voor u. Hier vindt u uitgebreide informatie over wat een dergelijke autoverzekering inhoudt en welke schade deze autoverzekering vergoedt.

Wat houdt een WA autoverzekering + volledig casco in?

Een WA autoverzekering + volledig casco wordt ook vaak aangeduid als een all risk autoverzekering. Die laatste naam is echter misleidend, want hoewel deze verzekering veel risico’s dekt, dekt een dergelijke verzekering niet alle risico’s. Een WA autoverzekering + volledig casco dekt de meeste schade die u met uw auto veroorzaakt aan anderen en hij dekt ook de meeste schade aan uw eigen auto. Een WA autoverzekering + volledig casco is de meest uitgebreide autoverzekering die u kunt kiezen. Over het algemeen is deze soort autoverzekering vooral interessant voor mensen met een auto die jonger is dan 5 jaar.

Welke soort schade wordt vergoed?

We kunnen op deze vraag geen eenduidig antwoord geven, omdat de WA autoverzekeringen + volledig casco per verzekeraar ietwat verschillen. We kunnen u wel een overzicht geven van een aantal gevallen van schade die door de meeste autoverzekeraars worden vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diefstal, brand, blikseminslag, hagel, storm, overstroming, ontploffing, botsing, omslaan, slippen, van de weg raken, schade door een technisch mankement en vandalisme.

Kosten WA autoverzekering + volledig casco

Doordat een WA autoverzekering + volledig casco een zeer uitgebreide dekking heeft, is deze autoverzekering duurder dan de WA autoverzekering en de WA autoverzekering + beperkt casco. De hoogte van de premie die u betaalt, hangt af van de oorspronkelijke nieuwwaarde of cataloguswaarde van uw auto. Logischerwijs betaalt u voor een duurdere auto een hoger bedrag aan premie. Gelukkig zijn er vandaag de dag veel mogelijkheden om voordelig online een autoverzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Iedere automobilist dient op de hoogte te zijn van de wetgeving rondom autoverzekeringen. Zo weet u altijd waar u aan toe bent. We zullen u hier de belangrijkste informatie verstrekken over dit onderwerp.

Verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Alle motorrijtuigen die in Nederland de weg opgaan, moeten een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen hebben. Dit is een verplichte verzekering met als doel om slachtoffers van verkeersongevallen waar een motorrijtuig bij betrokken is te beschermen. Deze wetgeving wordt in Nederland de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (afgekort WAM) genoemd. In alle landen van de Europese Unie kent men een vergelijkbare wetgeving.

Wanneer moet uw auto verzekerd zijn?

De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen bepaalt dat alle motorrijtuigen die op de weg worden geplaatst, waarmee op een weg wordt gereden en waarvoor een kentekenbewijs is afgegeven verplicht verzekerd moeten zijn. Maar ook wanneer u met de auto buiten een weg op een terrein aan het verkeer deelneemt, moet uw auto verzekerd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een afgesloten parkeerterrein. Verder bepaalt de WAM ook de voorwaarden waar de verzekering aan moet voldoen en hoe de schade afgehandeld dient te worden.

Controle op verzekeringsplicht

Er bestaat ook een controle op de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor auto’s. Zo hoort de verzekeraar bij kentekenplechtige motorrijtuigen, waaronder dus ook uw auto valt, bij de overheid te melden dat u een verzekering hebt afgesloten voor uw auto. Wanneer u de verzekering opzegt, zal de verzekeraar dit ook bij de overheid bekendmaken. De overheid heeft deze taken aan de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) uitbesteed.

Schade en Waarborgfonds

Wanneer u schade heeft geleden door een motorrijtuig, dan hebt u een rechtstreeks vorderingsrecht op de verzekeraar van het motorrijtuig dat u de schade heeft toegebracht. Dit betekent dat u uw schade rechtstreeks kunt verhalen op de verzekeraar en dat u degene die de schade heeft toegebracht niet aansprakelijk hoeft te stellen. Het is ook belangrijk om te weten dat er een Waarborgfonds Motorverkeer bestaat. Dit fonds zet zich in voor slachtoffers van verkeersongevallen waarin bijvoorbeeld de veroorzaker van de schade is doorgereden.

Inzittendenverzekering

U kunt uw autoverzekering naar eigen wens uitbreiden, bijvoorbeeld met een autoverzekering voor inzittenden. Bij een ongeval kunt u of kunnen de inzittenden van uw auto schade ondervinden.

Wanneer een inzittendenverzekering afsluiten?

Wanneer de inzittenden van uw auto schade oplopen, kunnen ze als de schade uw schuld is de kosten verhalen op uw WA verzekering. Uw eigen schade wordt niet vergoed. Medische kosten zullen echter over het algemeen worden vergoed door uw ziektekostenverzekering. Maar wat als er geen schuldige aangewezen kan worden? Denk aan schade door weersinvloeden. In dat geval zal de schade van de inzittenden niet worden vergoed. Wilt u er zeker van zijn dat de schade wordt vergoed, onafhankelijk van of er iemand aansprakelijk is, dan sluit u een autoverzekering inzittenden af.

Twee soorten auto inzittenden verzekeringen

Er bestaan twee soorten  inzittendenverzekeringen; de schadeverzekering inzittenden en de ongevallenverzekering inzittenden. Een schadeverzekering inzittenden vergoedt de schade die daadwerkelijk wordt geleden door de inzittenden. Een ongevallenverzekering inzittenden keert een vast bedrag uit wanneer er sprake is van overlijden of blijvende invaliditeit.

Ongevallenverzekering inzittenden

Op zoek naar een goede autoverzekering, denk dan ook eens na over of u een ongevallenverzekering inzittenden wilt. De schade die u aan anderen toebrengt met uw auto wordt door uw autoverzekering vergoed, maar de schade die de inzittenden van uw auto oplopen wordt meestal niet gedekt. Wilt u er toch zeker van zijn dat deze schade wordt vergoed, dan kunt u hiervoor een aparte ongevallenverzekering inzittenden afsluiten.

Wat dekt een Ongevallenverzekering Inzittenden?

Wanneer u een ongevallenverzekering inzittenden hebt afgesloten wordt er een vast bedrag uitgekeerd wanneer een inzittende door een ongeval om het leven komt of blijvend invalide raakt. Ook schade tijdens het in- en uitstappen of het uitvoeren van een noodreparatie langs de weg valt onder de dekking van deze verzekering. Lees altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekering door. Het kan per verzekeraar verschillen bij welke mate van invaliditeit er een uitkering wordt betaald.

Uitkeren van vast bedrag

Wanneer inzittenden schade lijden keert de verzekeraar een vast bedrag uit. Dit bedrag komt terecht bij het slachtoffer of in het geval van overlijden bij de nabestaanden. Het vast bedrag dat wordt uitgekeerd staat in de polisvoorwaarden van de verzekering. Er wordt dus niet, zoals bij een schadeverzekering inzittenden, gekeken naar het exacte bedrag van de schade die men heeft geleden. Ook is de uitkering niet afhankelijk van wie schuld was aan het ongeval.

Schadeverzekering Inzittenden

Wanneer u een autoverzekering gaat afsluiten is het altijd belangrijk om na te gaan of de schade die de inzittenden van de auto oplopen ook wordt gedekt door de betreffende autoverzekering. In sommige gevallen is dat namelijk niet het geval. Wilt u er zeker van zijn dat ook deze schade wordt gedekt, dan is het nodig om een speciale schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten.

Wat dekt een Schadeverzekering Inzittenden?

Tijdens een verkeersongeval kunnen de inzittenden van een auto gewond raken of overlijden. Deze schade wordt door veel autoverzekeringen niet gedekt. Wilt u er zeker van zijn dat deze schade wordt vergoed, dan kunt u een schadeverzekering inzittenden afsluiten. Wanneer u een dergelijke verzekering afsluit, wordt ook de schade vergoed die u als bestuurder oploopt bij een ongeval waar u schuld aan bent. Naast letselschade vergoedt deze verzekering ook schade aan bezittingen.

Werkelijk geleden schade

De schadeverzekering inzittenden dekt de werkelijk geleden schade. Bij een ongevallenverzekering inzittenden is dit niet het geval, deze verzekering keert altijd een vast bedrag uit. Verder is het ook belangrijk dat u weet dat de schadeverzekering inzittenden niet de schade aan uw auto dekt. De dekking van deze schade valt onder de autoverzekering.

Dekking bij ongevallen

Wanneer u een autoverzekering gaat afsluiten dient u na te denken over welke dekking het meest geschikt is. Het is belangrijk om de juiste dekking te kiezen, zodat u niet te veel premie betaalt, maar toch zo optimaal mogelijk bent verzekerd. Maar wat is in uw situatie nu de beste dekking? We zullen u hier wegwijs maken.

Drie soorten dekkingen

U hebt bij elke autoverzekeraar de keuze uit drie soorten dekkingen, te weten een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering met beperkt casco en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering met volledig casco. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) is een verplichte verzekering voor elke auto. Hiermee wordt de schade vergoed die u aan anderen toebrengt met de auto. Wilt u ook de schade aan uw eigen auto verzekeren, dan hebt u een uitgebreidere dekking nodig, in de vorm van een WA autoverzekering met beperkt of volledig casco. Denk eraan dat de dekkingen per autoverzekeraar iets kunnen verschillen.

Dekking afstemmen op leeftijd auto

Is uw auto ouder dan 8 jaar dan is het aan te raden om alleen een WA autoverzekering voor uw auto af te sluiten. Is uw auto tussen de 4 en 8 jaar dan is in de meeste gevallen een WA autoverzekering met beperkt casco het meest interessant. Hebt u een lening afgesloten voor uw auto, dan is het echter aan te bevelen om een volledig casco te kiezen, totdat u uw auto hebt afbetaald. Stel dat uw auto gestolen wordt, dan bent u verplicht om gewoon de lening van uw auto af te lossen. Verder is een WA autoverzekering met volledig casco de beste keuze wanneer uw auto jonger is dan 4 jaar.

Welke schade wilt u dekken?

Hoewel de leeftijd van de auto vaak als richtlijn wordt genomen bij het kiezen van de dekking, spelen natuurlijk ook uw persoonlijke wensen een belangrijke rol. Veel mensen met een auto van tussen de 4 en 8 jaar twijfelen vaak tussen een WA autoverzekering met beperkt of volledig casco. Bedenk voor uzelf tegen welke risico’s u graag verzekerd wilt zijn. Wilt u verzekerd zijn tegen diefstal-, inbraak-, brand-, storm- en ruitschade, maar niet tegen schade aan uw eigen auto, dan is de beperkt casco autoverzekering het meest geschikt. Wilt ook verzekerd zijn tegen schade aan uw eigen auto, ook bij eigen schuld en in het ergste geval bij total loss, dan kiest u voor een volledig casco autoverzekering.

Hoogte basispremie

Een van de eerste vragen van een autobezitter die een autoverzekering wil afsluiten is; wat zijn de kosten? Hier bestaat geen standaard antwoord op, want de hoogte van de basispremie van een autoverzekering is afhankelijk van diverse factoren. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u een ander bedrag aan basispremie betaalt dan uw buurman, terwijl u wel allebei dezelfde auto en dezelfde verzekeraar hebt.

Factoren die uw basispremie bepalen

Een autoverzekeraar wil een heleboel van u en uw auto weten voordat hij een autoverzekering voor u kan afsluiten en de prijs van de basispremie kan bepalen. De verzekeraar heeft de volgende informatie van u en uw auto nodig:

 • Het gewicht van uw auto
  Over het algemeen geldt; hoe zwaarder het gewicht van de auto, hoe hoger de premie die u betaalt voor uw autoverzekering. De gedachte hierachter is dat een zwaardere auto meer schade zal berokkenen.
 • De cataloguswaarde of dagwaarde van uw auto
  De meeste autoverzekeringen willen de dagwaarde van uw auto weten voor het afsluiten van een verzekering. De dagwaarde is de waarde van de auto op dit moment. Soms werken verzekeringen met de cataloguswaarde van de auto. Dit is de nieuwwaarde van de auto.
 • De accessoires van uw auto
  Wanneer er veel dure accessoires aanwezig zijn in uw auto zal het verzekerde bedrag en de hoogte van de premie van uw autoverzekering hoger zijn.
 • De beveiliging van uw auto
  Autoverzekeraars hebben soms bepaalde beveiligingseisen voor bepaalde typen auto’s. Ze stellen een bepaalde alarmklasse verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor duurdere auto’s of cabrio’s. Ook geven sommige autoverzekeringen kortingen op hun autoverzekering wanneer uw auto extra goed is beveiligd.
 • Het aantal schadevrije jaren
  Hoe meer jaren u schadevrij hebt gereden, hoe meer korting u krijgt op de basispremie van uw autoverzekering. Deze korting kan wel oplopen tot 70% of 80%. Dit systeem wordt door de autoverzekeraars ook wel de bonus/malus-ladder genoemd of no-claimkorting.
 • Het aantal kilometers per jaar
  Over het algemeen geldt; hoe meer kilometers u per jaar rijdt, hoe groter de kans op schade, hoe hoger uw basispremie.
 • Leeftijd van de bestuurder
  De hoogte van de basispremie van uw autoverzekering is bij de meeste autoverzekeraars mede afhankelijk van de leeftijd van de regelmatige bestuurder. Jonge autobezitters en senioren betalen vaak meer premie.
 • Woonplaats van de bestuurder
  Er zijn ook autoverzekeraars die uw basispremie afstemmen op uw woonplaats. Sommige autoverzekeraars raadplegen de statistieken om te weten te komen in welke regio’s er meer ongevallen of diefstallen plaatsvinden. Woont u in een regio met relatief veel ongevallen en/of diefstallen, dan betaalt u een hogere basispremie.

Autoverzekering Berekenen

Omdat het aanbod aan autoverzekeringen in Nederland heel groot is, doet u er verstandig aan om eerst eens goed rond te kijken en informatie te verzamelen over de verschillende autoverzekeringen die er zijn. Vervolgens kunt u bij de verschillende verzekeraars de premie voor uw autoverzekering berekenen. Dit alles is vandaag de dag heel eenvoudig geworden dankzij de vele online autoverzekeringen.

Bereken Onafhankelijk uw Autoverzekering

Steeds meer mensen ontdekken tegenwoordig het gemak van de mogelijkheid om online de premie voor hun autoverzekering te berekenen. Er wordt in deze online berekeningen rekening gehouden met uw persoonlijke situatie en de specifieke kenmerken van uw auto, zodat het altijd gaat om een premie op maat. Bijna elke autoverzekeraar met een website biedt u deze mogelijkheid aan. U dient hiervoor enkele gegevens in te vullen die van invloed zijn op de hoogte van de premie. De meeste vergelijkingsites zijn opgekocht door autoverzekeraars, wij niet, sterker nog … wij hebben geen invloed op de uitkomst van de berekening. Vul hieronder de gegevens van uw auto in en bereken onafhankelijk uw autoverzekering!

Zo werkt het

U vult op de eerste plaats het kenteken van uw auto in. Aan de hand van het kenteken weet de online autoverzekeraar meteen alle details over uw auto op te halen. Daarnaast dient u meestal ook uw aantal schadevrije jaren, uw postcode en leeftijd door te geven. Aan de hand van die gegevens krijgt u dan een overzicht van de premies voor een WA autoverzekering, een WA autoverzekering + beperkt casco en een WA autoverzekering + volledig casco bij de betreffende autoverzekeringsmaatschappij.

Autoverzekering Vergelijken

Wie op zoek is naar een autoverzekering wil natuurlijk het liefst een goedkope autoverzekering. Het is tegenwoordig een stuk gemakkelijker om snel de goedkoopste autoverzekering te vinden en om flink te besparen op uw autoverzekering, namelijk door online autoverzekeringen te vergelijken.

Onafhankelijk uw autoverzekering vergelijken

Internet heeft ons leven er een stuk eenvoudiger op gemaakt. U kunt onder andere gemakkelijk en snel informatie vinden over alles wat er komt kijken bij het afsluiten van een autoverzekering. De meeste vergelijkingssites zijn overgenomen door Autoverzekeraars, laat u niet misleiden!

Let niet alleen op de prijs!

Maar kijk niet alleen naar de prijs! Lees voordat u een autoverzekering uitkiest ook de polisvoorwaarden van de verschillende autoverzekeringen waar uw interesse naar uitgaat goed door. U wilt uiteraard niet straks voor verrassingen komen te staan. Ga voor uzelf vooraf na welk soort autoverzekering het beste bij u past: een WA autoverzekering, een WA autoverzekering + beperkt casco of een WA autoverzekering + volledig casco.

Vergelijk meerdere autoverzekeraars

Autoverzekeringen moeten aan een aantal minimale eisen voldoen, maar daarbuiten is elke autoverzekeraar vrij om zijn eigen invulling aan de verzekering te geven. Een WA autoverzekering met beperkt casco of volledig casco kan bij de ene verzekeraar een bredere dekking bieden, dan bij de andere. Het is daarom altijd een goed idee om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Veel geld besparen

We zien de laatste jaren een nieuwe ontwikkeling binnen de wereld van de autoverzekeringen. Consumenten veranderen veel vaker dan voorheen van autoverzekering. Doordat het vergelijken van autoverzekeringen online zo eenvoudig is geworden, maken steeds meer consumenten gebruik van deze mogelijkheid. Als ze ontdekken dat ze bij een andere autoverzekeraar voordeliger uit zijn, dan stappen ze natuurlijk over en kunnen ze vele euro’s besparen.

Veel gestelde vragen

Wat is een WA autoverzekering?

De afkorting WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en dit betekent dat deze autoverzekering de schade dekt waarvoor de bestuurder van de auto wettelijk aansprakelijk is. Oftewel, de verzekering vergoedt de kosten voor de schade die de bestuurder heeft berokkend aan anderen. Hiervoor is vaak een maximum bedrag vastgesteld. Wettelijk ligt dit bedrag rond de miljoen euro per slachtoffer en 5 miljoen euro per ongeval. Wanneer er schade aan de eigen auto is of wanneer de bestuurder zelf schade heeft opgelopen, dan wordt dit niet vergoed.

Wat is een WA autoverzekering + beperkt casco?

Deze autoverzekering biedt een iets uitgebreidere dekking dan de WA autoverzekering. Niet alleen wordt de schade aan anderen waaraan de bestuurder schuldig is vergoed, ook enkele soorten schade aan de eigen auto worden door deze verzekering gedekt. Met ‘casco’ wordt de eigen auto bedoeld. Zoals de naam ‘beperkt casco’ al zegt, gaat het hier om een beperkte dekking van de eigen auto. Over het algemeen wordt met deze autoverzekering de schade vergoed die het gevolg is van gebeurtenissen als: brand, ontploffing, diefstal, botsing met dieren, ruitbreuk, storm, overstromingen, blikseminslag of andere natuurverschijnselen. Houd er rekening mee, dat de exacte dekking per verzekeraar kan verschillen.

Wat is een WA autoverzekering + volledig casco?

Dit is een autoverzekering met een uitgebreidere dekking dan de WA autoverzekering en de WA autoverzekering + beperkt casco. Op de eerste plaats wordt de schade vergoed die u met uw auto aan anderen toebrengt, maar daarnaast wordt ook een groot deel van de schade aan uw eigen auto vergoed. De volgende oorzaken van schade aan uw eigen auto worden door de meeste verzekeraars gedekt met een WA autoverzekering + volledig casco: brand, ontploffing, diefstal, botsing met dieren, ruitbreuk, storm, overstromingen, blikseminslag of andere natuurverschijnselen, botsing, van de weg raken, slippen, schade door technische mankementen aan uw auto en vandalisme.

Dekt een All Risk autoverzekering alle schade?

Een all risk autoverzekering is een andere benaming voor de WA autoverzekering + volledig casco. Hoewel deze autoverzekering een zeer uitgebreide dekking biedt, wordt niet alle schade vergoed. Schadesoorten die niet worden vergoed zijn onder meer: opzettelijke schade, schade veroorzaakt door een bestuurder onder invloed van alcohol of drugs, de gebruikelijke slijtage van een auto, waardemindering van de auto, schade door molest en atoomkernreacties.

Autoverzekering opzeggen bij verkoop?

Een autoverzekering kun je opzeggen bij de verkoop van je auto. Het enige wat je hoeft in te leveren bij je verzekeraar is een vrijwaringsbewijs. Een vrijwaringsbewijs is het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat.

Waarom betaalt mijn buurman met dezelfde auto een lagere premie bij dezelfde verzekeraar?

Dat kan gebeuren, omdat de hoogte van de premie van uw autoverzekering van verschillende factoren afhankelijk is. Behalve dat er wordt gekeken naar het gewicht van uw auto en de cataloguswaarde of dagwaarde, kijkt een verzekeraar voor het bepalen van de premie ook naar het type dekking dat u wenst, uw schadevrije jaren, het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, de regio waar u woont en uw leeftijd.

Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb opgebouwd?

Wanneer u uw autoverzekering opzegt, geeft uw autoverzekeraar uw schadevrije jaren door aan de elektronische databank Roy-data. Deze regeling bestaat sinds 1 september 2007. Daarnaast zal uw autoverzekeraar ook aan u een bericht sturen met daarin het aantal schadevrije jaren dat u hebt opgebouwd.

Wat zijn de gevolgen wanneer iemand zonder autoverzekering schade aanricht?

Het is verplicht om voor elke auto een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op deze manier is iedereen die schade krijgt door de schuld van de bestuurder van een andere auto altijd verzekerd dat zijn of haar schade wordt vergoed. Mocht het gebeuren dat de auto die schade aanricht niet verzekerd is, dan dient de veroorzaker van de schade zelf de schade te vergoeden. Is deze persoon niet in staat om deze kosten te betalen, dan kan de benadeelde zich wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer.

Wat moet ik doen als ik niet weet wie de schade aan mijn auto heeft veroorzaakt?

Op de eerste plaats dient u in een dergelijk geval naar de politie te gaan om een proces verbaal op te laten maken. Misschien kan de politie helpen om erachter te komen wie de schuldige is. Lukt dat niet, dan kunt u met het proces verbaal naar het Waarborgfonds Motorverkeer stappen. Dit fonds zal in de meeste gevallen de schade vergoeden. Hebt u een WA autoverzekering + volledig casco afgesloten, dan zal uw verzekeraar de schade vergoeden.

Is mijn autoverzekering ook in het buitenland geldig?

Over het algemeen bieden autoverzekeringen ook dekking in het buitenland. Wilt u zeker weten of uw autoverzekering ook geldig is in het land waar u met de auto naartoe gaat, raadpleeg dan de groene kaart. Hierop staat vermeld in welke landen uw autoverzekering geldig is. U kunt ook contact opnemen met uw verzekeraar.

Zijn mijn aanhanger of caravan ook meeverzekerd wanneer ik een autoverzekering afsluit?

Ook de schade die u met een aanhanger of een caravan achter uw auto veroorzaakt valt onder de WA autoverzekering. Loopt de aanhanger of caravan ook schade op, dan worden deze kosten niet vergoed. Hiervoor dient u een aparte verzekering af te sluiten.

Hoe weet ik of ik de goedkoopst mogelijke premie betaal?

Het is vandaag de dag heel gemakkelijk om de premies van verschillende autoverzekeringen online te vergelijken. Als u veel schadevrije jaren hebt opgebouwd kan de korting op uw premie oplopen tot wel 70% of 80%.

Zijn de inzittenden ook verzekerd?

Verzeker je alleen jezelf of ook alle inzittenden? Bekijk in de voorwaarden voor hoeveel inzittenden je bent verzekerd. Mocht je later eventueel een ongeluk krijgen waarbij een passagier letsel oploopt kunnen de kosten hoog oplopen!

Heb je een autoruit-verzekering nodig?

Een autoruit-verzekering is vaak optioneel maar zit soms ook bij de standaard autoverzekering in. Een sterretje in je raam kan klein beginnen en indien onbehandeld kan dit er voor zorgen dat je hele ruit vervangen moet worden.

Heb je een all-risk verzekering nodig?

Een all-risk verzekering is vooral van toepassing op nieuwe auto’s. Bekijk altijd wat de dagwaarde van je auto is en weeg dit af tegen de extra kosten van een all-risk verzekering. Heb je een redelijk oude auto (>10 jaar) dan is een WA verzekering vaak voldoende.

Wat is de no-claim korting?

De no-claim korting heeft te maken met je schadevrije jaren. Indien je jarenlang achter elkaar schadevrij rijdt krijg je een korting op je autoverzekering, dit noemen we de no-claim korting. Bekijk per aanbieder wat de regels hiervoor zijn, deze zijn niet overal gelijk.

Elke verzekeraar hanteert zijn eigen regels. Het is belangrijk om tijdens het overstappen goed de voorwaarden door te nemen zodat je later niet voor verassingen komt te staan. Het kan soms lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gebruik onderstaande tools om te berekenen wat je kwijt bent voor een autoverzekering en wat deze besparing je kan opleveren.

Tips

Hieronder hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet waarop u moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering:

Meerdere autoverzekeringen vergelijken

Het is tegenwoordig dankzij internet heel gemakkelijk om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Gebruik hiervoor meerdere vergelijkingswebsites. Zo voorkomt u dat u onnodig te veel betaalt voor uw autoverzekering.

Bestudeer zorgvuldig de polisvoorwaarden

Sluit nooit een autoverzekering af zonder eerst zorgvuldig de polisvoorwaarden door te nemen. Let onder andere op de opzegtermijn die er voor de autoverzekering geldt. Bij sommige verzekeraars kunt u elke dag opzeggen, terwijl u bij andere verzekeraars een jaar lang aan uw verzekering vastzit. Bekijk ook altijd goed of u bij schade een bepaald bedrag aan eigen risico moet betalen. Een ander aandachtspunt is in hoeverre de accessoires van uw auto zijn meeverzekerd, denk aan dure beveiligingssystemen of audioapparatuur. Zorg ervoor dat u voordat u de verzekering afsluit een goed overzicht hebt van welke schade er wel en niet wordt vergoed.

No-claim beschermer

Het is goed om te weten dat sommige autoverzekeraars u de mogelijkheid bieden om uw no-claim te beschermen. Dit betekent dat uw no-claim korting niet afneemt wanneer u schade veroorzaakt.

Zelf uw herstelbedrijf kiezen?

Let goed op waar u uw auto in geval van schade mag laten repareren. Sommige autoverzekeraars sluiten akkoorden met specifieke herstelbedrijven. In dat geval mag u alleen bij die bedrijven uw auto laten repareren. Spreken deze bedrijven u aan en liggen ze wel bij u in de buurt?

Bereikbaarheid autoverzekeraar

Veel autoverzekeringen worden tegenwoordig via internet afgesloten. De communicatie tussen klant en verzekeraar verloopt grotendeels via de e-mail en de post. Sommige autoverzekeraars zijn alleen op deze manier bereikbaar. Wilt u ook telefonisch contact kunnen opnemen met uw autoverzekeraar, let er dan op of dit mogelijk is.

Bereken hoeveel geld je kunt besparen op je autoverzekering:

Wij hebben een handig overzicht gemaakt van alle vergelijkers op één pagina. Hier kun je direct zien wat je kwijt bent aan een autoverzekering en hoeveel geld je eventueel kunt besparen. Voor ons complete overzicht zie: Bespaar vergelijkers.
Deel deze pagina met je kennissen....Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie