5 meest bekende financiële onafhankelijkheid blogs

Hoeveel websites en blogs bestaan er eigenlijk over dit onderwerp? Zijn hier meer mensen mee bezig of is de informatie op deze website allemaal onzin… Hieronder een lijst van de 5 meest bekende blogs die gaan over financieel onafhankelijk worden.

Mr. Money Mustache

MMM is een van de meeste bekende bloggers over financieel onafhankelijk worden. In zijn blog praat hij over alledaagse dingen en hoe hij financieel onafhankelijk is geworden voor zijn 30ste. De focus ligt vooral op bezuinigen. Bezuinigen op je huis, auto, eten, in principe op alles waar je geld aan kwijt bent.

Het geld dat hij spaart investeert hij in aandelen. Voornamelijk ETF’s (indextrackers) van Vanguard. Door 50% van je inkomen te sparen en dit vervolgens te gaan beleggen in aandelen kun je binnen 17 jaar stoppen met werken. Zie ook: DE BASIS: 1. Financiële onafhankelijkheid begint hier… 

Maar dit gaat 2 kanten op. Indien je 40% spaart heb je meer jaren nodig om financieel onafhankelijk te worden. Spaar je 80% kun je binnen enkele jaren stoppen met werken. Het is dus eigenlijk een simpele formule die iedereen kan toepassen. De meeste mensen sparen amper 10% van hun inkomen. Dat is ook exact de reden dat mensen moeten werken totdat ze met pensioen kunnen.

Early Retirement Extreme

ERE is een andere bekende blogger over het bezuinigen in het dagelijkse leven. Jacob gaat echter een stapje verder: Extreme. Oftewel extreem snel financieel onafhankelijk worden. Is dat mogelijk?

Zoals je inmiddels weet kun je financieel onafhankelijk te worden door te sparen. Dit geld ga je vervolgens investeren. Dat je nu huur of hypotheek betaalt voor je woning is niet vanzelfsprekend. Je kunt bijvoorbeeld ook in een caravan gaan wonen.Wat? In een caravan? No way! Nu begrijp je ook waarom hij zijn blog Early Retirement Extreme heeft genoemd.

Naast zijn blog heeft hij een boek geschreven met dezelfde naam: Early Retirement Extreme.

Een aanrader om te lezen. Dit boek beschrijft hoe mensen tegenwoordig leven en het zelf niet doorhebben dat ze zo leven. Boordevol informatie en praktische tips over financieel onafhankelijk worden. Ook deze blogger is financieel onafhankelijk geworden op zijn 30ste.

Getrichslowly.org

Get Rich Slowly gaat ook over bezuinigen en investeren. Zou er dan toch een kern van waarheid in zitten..?

Get Rich Slowly volgt dezelfde principes als MMM en ERE. Geven financieel advies over verschillende topics. Ook hebben ze een forum waar veel mensen financieel advies vragen over beleggingen of het afbetalen van schulden.

Ook deze blog geeft maar weer aan dat er een recept bestaat voor het financieel onafhankelijk worden. En zoals je kunt lezen op verschillende blogs is de kern hiervan altijd hetzelfde: Geld sparen -> investeren -> financieel onafhankelijk worden. Oftewel hoe meer geld je in de machine stopt hoe eerder je financieel onafhankelijk kan worden.

The Mad Fientist

The Mad Fientist gaat een stapje verder en gebruikt dezelfde informatie als op de eerder genoemde blogs maar maakt hierbij gebruik van optimale berekeningen. Zo kijkt hij naar optimale belastingregels om maximale resultaten te behalen. Daarnaast kun je er ook informatie over het investeren in aandelen vinden.

Zie je al een trend?

The FIRE starter

Last but not least, the FIRE starter. Ook deze blog volgt de principes zoals eerder genoemde blogs. Op dit moment nog niet financieel onafhankelijk maar zijn plan is om dit binnen 5 jaar te realiseren, gestart vanaf 0!

Dat betekent stoppen met werken voor een baas en leven van een inkomen benodigd om de maandelijkse kosten te kunnen betalen. Zomaar stoppen met werken voor een baas is dus niet zo eng als het in eerste instantie lijkt. Er zijn genoeg mensen die deze stap hebben gemaakt.

Financieel onafhankelijk worden.nl

Het eerste wat opvalt is dat de meest bekende bloggers uit het buitenland komen. Daar is natuurlijk niks mis mee maar dat betekent dat we niet altijd dezelfde berekeningen kunnen toepassen in Nederland.

In andere landen gelden andere belastingregels en dit kan grote invloed hebben op je weg richting financiële onafhankelijkheid. Mede daarom en bij het gebrek aan een overzichtelijke Nederlandse versie zijn wij deze website/blog begonnen.

Waarom zijn wij anders?

Financieel onafhankelijk worden is een recept. Dit recept verandert ook niet. De informatie op deze website/blog is daarom ook niet nieuw of revolutionair. Wij voegen een vleugje toe door verder te kijken dan alleen sparen en investeren.

Hoewel de basis van bovenstaande blogs allemaal bewezen zijn, sparen en investeren, zijn er meer mogelijkheden om financieel onafhankelijk te worden. Een aantal zaken op een rijtje:

Leeftijd

Het eerste wat opvalt is de leeftijd van bijvoorbeeld MMM en ERE. Beiden financieel onafhankelijk voor hun 30ste. Dat is natuurlijk erg indrukwekkend maar ook een beetje onrealistisch tegelijkertijd.

Waarom onrealistisch? Omdat je al toevallig op jonge leeftijd deze informatie moet hebben gevonden of toe hebben gepast om financieel onafhankelijk te worden voor je 30ste. Ben je op dit moment 18 jaar oud en woon je nog thuis? Dan heb je grote kans om voor je 30ste financieel onafhankelijk te worden. Mits je de principes juist toepast.

Ben je op dit moment rond of in de 30 en heb je al een huis gekocht? Dan is het iets minder makkelijk. Je kunt niet zomaar je huis te koop zetten en vervolgens alle principes toepassen zoals je kunt vinden in bovengenoemde blogs. Natuurlijk kun je altijd gaan wonen in een caravan maar voor de meeste mensen is dit toch iets te extreem.

Op moment van schrijven ben ik 30 jaar oud. Financieel onafhankelijk worden is nog een lange weg. Er zijn ook mensen die pas achter deze informatie komen terwijl ze 40 of 50 zijn. Leeftijd is dus een belangrijke factor.

Assets

Een ander “geheim” is dat de meeste bloggers geld verdienen met hun blog. Ze creëren hun eigen assets naast het investeren in aandelen. Dit gaat niet om een paar tientjes maar soms duizenden euro’s (Dollars) per maand.

ERE heeft zijn eigen boek geschreven en gaan als warme broodjes over de toonbank. Dat is niet zo gek want het boek staat boordevol informatie en praktische tips.

Sommige bloggers bezitten ook vastgoed. Vastgoed wat ze verhuren en hierdoor een andere stroom van passief inkomen verdienen.

Het is niet echt een geheim omdat ze vaak hun lezers op de hoogte stellen van nieuwe assets. Wil je weten hoe ze dit doen? Lees dan ook eens het geheim van tijd en wat doe jij met je vrije tijd.

Mindset

Hierin hopen wij een verschil te kunnen maken, de mindset. De mindset van al deze blogs is in de basis simpel: Sparen -> investeren -> financiële onafhankelijkheid.
Maar wat gebeurt er als je een bepaalde mindset volgt? Conformity.

Conformity houdt in dat je je neerlegt bij een bepaalde denkwijze. Aanpassen aan de rest. Iedereen gaat naar school, dus ga jij ook naar school. Iedereen werkt voor iemand anders, dus werk jij ook voor iemand anders. Hoeveel mensen ken je die niet werken voor iemand anders? Hoeveel mensen ken je die hun school niet hebben afgemaakt omdat ze hun eigen ideeën aan het uitwerken waren?

Wat heeft dit te maken met bovenstaande blogs en financieel onafhankelijk worden?

Je rijdt in je Toyota Aygo door de stad met een goed gevoel. Een goedkope auto, zuinig in verbruik en lage kosten per maand op weg naar financieel onafhankelijk worden. So far so good, geen vuiltje aan de lucht.

Je stopt voor een stoplicht en opeens staat daar de auto van je dromen pal naast je! Glimmend alsof hij net door wasstraat is gekomen en met de motor ronkend om straks met mach 4 er vandoor te gaan…

Eigenlijk ben je stiekem een klein beetje jaloers. Het zou toch wat zijn om ooit nog een keer in je droom auto te kunnen rijden…?

Het licht springt op groen en de droomauto is binnen 5 seconden uit het zicht verdwenen. Even bijgekomen van de schrik zet je de versnellingspook in de derde versnelling om niet te ver achter te blijven….

Terug naar de mindset. Wat is de belangrijkste boodschap in dit verhaal? Laten we eerlijk zijn: Je gaat je droomauto niet kunnen kopen door veel te sparen en te gaan beleggen. Tenzij je droomauto een Toyota Aygo is of als je Warren Buffet heet.

Kun je financieel onafhankelijk worden door te sparen en te beleggen? Zeker weten! Maar deze manier heeft een prijs. En deze prijs bepaal je met je mindset. Indien je mindset is: zoveel mogelijk sparen, zuinig leven en investeren ga je nooit van je leven die ene droomauto kunnen kopen. Maar niet alleen de droomauto, denk ook aan een huis of andere dingen die je graag wilt hebben.

Er is namelijk nog een andere weg….Welke weg dit is lees je in de volgende blogpost.

Vraag: Wat is jouw droomauto? Zou je deze auto kunnen kopen door alleen te sparen en beleggen?

P.S. Vind je dit artikel leuk? Deel het via je favoriete social media.Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Adjectiv schreef:

  Super gave blogs! Bedankt voor de ideeën!

 2. theFIREstarter schreef:

  Sorry I do not know any Dutch to reply in but just wanted to say thanks for putting my blog on your list!

  Really appreciate it.

  Thanks!

 3. beleggen in diamant schreef:

  Heel fijn om deze blogs op een rijtje te hebben. Ik ga ze zeker gebruiken en zal ze aanraden aan anderen! Thanks!

 4. aad schreef:

  Echt prima dat u zo een overzicht deelt

 5. Jan schreef:

  Een heel fijn overzicht van verschillende blogs met uitleg over de persoon die schrijft. Bedankt voor het plaatsen

 6. Julius Krechting schreef:

  Handig overzicht om blogs in deze categorie te vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie