7 beste tips om geld te (be)sparen

Om financieel onafhankelijk te worden is het belangrijk om geld te sparen. Dit geld ga je vervolgens investeren. Je spaart niet alleen geld maar gebruikt dit geld om meer geld te verdienen. In dit artikel hebben we de beste manieren om geld te (be)sparen voor je op een rijtje gezet.

1. Eten/drinken

Je kunt veel geld besparen door je eetpatroon aan te passen. Neem je bijvoorbeeld elke dag brood mee naar je werk of koop je in de lunchpauze een luxe broodje? Smeer je eigen brood en neem dit mee naar je werk. Vermijd voedsel uit kantines en automaten.

Koekjes, snoepjes, snacks en frituur zijn niet gezond voor je lichaam. Hier kun je op besparen door deze artikelen niet meer te kopen. Reken voor jezelf eens uit voor hoeveel euro je de afgelopen maand hebt besteed aan bovengenoemde categorieën.

Een mens bestaat uit ongeveer 60% water. Stop met het drinken van koffie en suikerhoudende dranken en start met het drinken van water. Niet alleen is water gezond, het is ook nog eens spotgoedkoop.

2. Internet/televisie/telefoon

Hoe ziet je huidige internet/televisie abonnement eruit? Heb je toch maar de snelste verbinding genomen omdat je anders te lang moet wachten op het downloaden van je film of serie? De downloadsnelheid van je internetverbinding is voornamelijk marketing. Bijna niemand heeft een snellere verbinding nodig dan 20 Mbit/s. Miljoenen huishoudens hebben een internet verbinding die alleen gebruikt wordt voor het browsen naar een website en het af en toe bekijken van een video op Youtube. Heb je daar een snelle internetverbinding voor nodig? Nee….

Waar heb je wel een snelle verbinding voor nodig? Wel Voor het streamen van films van ultra-hd kwaliteit.

Alle overige zaken zijn overbodig. De download snelheid voor het downloaden van een film of serie is niet belangrijk. Je kunt beter iets anders met je vrije tijd gaan doen! Weet je nog: Wat doe jij met je vrije tijd?. Kijk hier of je kunt besparen op internet, televisie en telefoon.

De telefoon.

Een grote kostenpost van veel mensen, vooral jongeren. Je kunt veel geld besparen op het gebruik van je telefoon. Heb je dat dure internet abonnement wel nodig? Maak bijvoorbeeld gebruik van Wi-Fi waar dat mogelijk is. En bedenk….: Is het echt nodig om de hele dag je status op Facebook te checken?

Gebruik je alle functies op je telefoon of heb je hem gekocht omdat hij “cool” is zodat je mee kan lopen met de rest? Wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen de Iphone 5 en 6?

Mijn telefoon is een Samsung Galaxy S2, gekocht in 2011, sim only. Ik betaal 5 euro in de maand aan abonnementskosten. Internet gebruik ik gratis via Wi-Fi op mijn werk en thuis. Ik betaal per jaar dus 60 euro aan abonnementskosten. Ik ken mensen die 800 euro kwijt zijn per jaar aan abonnementskosten….

Laten we eens kijken hoeveel geld dit na 10 jaar oplevert tegen een rente van 4%:

Bereken effect maandelijkse besparing

Besparing per maand (vanaf volgende maand): ,-
Rendement: %

Een besparing van 60 euro per maand levert na 10 jaar ruim 8000 euro op. Kijk hier of je kunt besparen met een Sim-only abbonement.

3. Gas en licht

Op gas en licht kun je ook veel geld besparen. Indien je in detail naar je energierekening gaat kijken kom je al snel tot de conclusie dat je het meeste geld kwijt bent aan gas. Gas is het eerste waarop je kunt besparen door:

 • Minder lang te douchen
 • Minder warm te douchen
 • De kachel een paar graden lager te zetten
 • Eerst warme kleren aan te trekken voordat je de kachel aan zet
 • Gebruik een dekentje
 • De kachel uit te zetten indien je niet thuis bent
 • De kachel uit te doen zodra je gaat slapen
 • De kachel uit te zetten in ruimten waar niemand is
 • Je huis goed te isoleren (dubbel glas etc)

Op elektriciteit kun je besparen door:

 • Geen apparaten in standby modus te laten staan
 • Stekkerdozen met een aan/uit knop te kopen
 • Apparaten uit te zetten zodra je niet thuis bent
 • Alle lampen te vervangen door led-lampen
 • Geen lampen aan te laten in ruimten waar niemand is

Kijk hier of je kunt besparen op je energieleverancier.

 4. Vervoer

Zoals je misschien hebt gelezen in het artikel consumenten en statussymbolen valt de auto onder een statussymbool. Oftewel de meeste mensen kopen een auto op basis van hun inkomen.

Koop een auto die je nodig hebt in plaats van de auto die je graag wilt hebben. Wat heb je aan een mooie auto indien je daar elke maand flink voor moet betalen? Zodat iemand anders kan zien wat voor mooie auto je wel niet hebt?

Tips:

 • Ga op de fiets naar je werk! Woon je te ver weg? Ga dan verhuizen of zoek werk dichterbij
 • Koop een zuinige auto
 • Ga op zoek naar de juiste deal en koop niet direct een auto omdat de eerste beste verkoper je deze aansmeert
 • Bekijk meerdere beoordelingen op verschillende websites voordat je een auto aanschaft
 • Koop een auto die je nodig hebt, niet de auto die je graag wilt hebben

5. Verzekeringen

Veel mensen hebben teveel verzekeringen. Verzekeringsmaatschappijen maken mensen bang en dat verkoopt want we willen natuurlijk niet dat er iets ergs gebeurt! Laten we ons voor de zekerheid maar verzekeren…

Veel verzekeringen zijn overbodig. Bekijk goed welke verzekering je nodig hebt. Veel mensen kunnen besparen op hun zorgverzekering door het eigen risico aan te passen. Ben je de afgelopen 5 jaar niet ziek geweest of heb je nog nooit een ziekenhuis van binnen gezien? Dan kan het lonen om je eigen risico aan te passen.

Afgelopen jaar heb ik de stap gemaakt om mijn eigen risico aan te passen naar het maximale (875 euro) en heb ik mijn “extra tandverzorgd” opgezegd. Ik heb namelijk  bijna nooit gaatjes gehad. Zelfs als ik nu 1 gaatje zou krijgen zijn de kosten van de behandeling lager dan de kosten voor de verzekering. Voor mij dus een goede reden om geen tandverzekering te nemen.

Het is wel belangrijk om te kijken naar je eigen situatie. Wegen de kosten op tegen het risico dat je afdekt?

6. Gadgets

Telefoons, laptops, ipads, Apple Watch, en nog honderden andere producten. Tegenwoordig ligt de focus op domotica.

Wat is domotica nu weer…? Domotica staat voor huisautomatisering. Simpel gezegd een manier om “comfortabeler” te leven in huis. Automatische stofzuigers en grasmaaiers. Thermostaat regelaars en gordijnen die automatisch open en dicht gaan. Lampen die automatisch aan en uit gaan en nog veel meer.

Wat is het nadeel van al deze gadgets? Ze kunnen stuk gaan. En jij mag raden wie daarvoor moet betalen…

Een lamp die automatisch uitgaat indien er zich niemand in de kamer bevind is natuurlijk wel handig. Oftewel bekijk goed welke gadgets je nodig hebt.

Beperk het aantal gadgets in huis. Niet alleen word je er lui van, het kost je voornamelijk geld. Het kan wel geld opleveren indien je in de tussentijd iets nuttigs doet met je tijd. Wat doe jij met je vrije tijd?

7. Kleding

Kleding is een eerste levensbehoefte. Helaas overdrijven mensen vaak met het kopen van kleding; denk ook aan de schoenen. Koop je kleding omdat je dit echt nodig hebt of omdat je iets nieuws wilt kopen? Elke dag in dezelfde kleren lopen is natuurlijk niet een optie maar met weinig kleren kun je genoeg afwisselen en variatie creëren.

Vooral vrouwen gaan shoppen om het shoppen. Kleren belanden in de kast met het prijskaartje er nog aan en na een half jaar kijken ze met verbazing in de kast “oja die heb ik ook nog”. En wat dacht je van schoenen? Minstens 10 paar. Want elke outfit heeft natuurlijk een bepaalde soort schoen nodig. Stel je voor dat de kleurencombinatie niet goed is!

Persoonlijk koop ik pas nieuwe kleding wanneer mijn huidige kleding af is. Mijn kleding is af, als er een gat in zit of het gewoon versleten is. Dan alsnog gooi ik het niet zomaar weg; vaak gebruik ik oude T-shirts om in te slapen. Schoenen gaan pas weg zodra de zolen versleten zijn of als er ergens een gat verschijnt…

8. Overzicht

Een hele lijst aan tips om geld te besparen. Wil je financieel onafhankelijk worden? Dan is het een goed idee om te bekijken waarop je kunt besparen. Neem niet de tips van ons zomaar aan maar ga zelf op onderzoek uit!

Vraag: Waar heb jij op bespaard de afgelopen maand? Misschien hebben we nog andere belangrijke tips gemist. Heb je nog andere ideeën waarop je kunt besparen? Laat het weten in een reactie.

P.S. Voor een compleet overzicht – waarop je kunt besparen – kun je een kijkje nemen bij besparen op producten en diensten.Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Jasmine schreef:

  Goede tips! Vooral degene wat betreft mobiele kosten. Helaas heb ik het weer voor elkaar gekregen om weer voor een mega duur abbo te gaan. Je krijgt ook veel extra kosten met naar het buitenland gaan voor werk.

 2. Willem schreef:

  Bedankt voor de belangrijke tips

 3. Sabine schreef:

  Schoenen weg als de zolen kapot zijn of er een gat in zit? Die gaan bij mij niet weg hoor, we hebben een briljante schoenmaker. Een aantal tips vind ik zinvol, waarvoor dank. Maar heel eerlijk, in een uitgelabberd t-shirt met gaten slapen? Waar blijft genot? Zich fijn voelen? Af en toe luxe gevoel hebben ipv overal maar beknibbelen? En dat hoeft niet duur te zijn hoor. Verzekeringen kun je idd een hoop besparen zonder dat je het zelf door hebt. Ik heb nog andere tipps voor je, want 1 ding komt heel erg tekort in jouw stukje naar mijn idee…

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Sabine,

   Luxe staat niet gelijk aan genot. Dat is de illusie waar iedereen in leeft. Na een bepaalde tijd voelt dat ene luxe ding niet meer zo luxe en wil je iets nieuws/groters. Waarom kopen veel vrouwen anders zoveel kleding en schoenen? In plaats van kopen wat je nodig hebt? Dat is de consumptiedrang waar iedereen mee te maken heeft. Het kopen om het kopen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het kopen van iets bepaalde hormonen in mensen losmaakt.

   Daarom gaan mensen altijd in een grotere woning wonen of in een luxere auto rijden. Of ze kopen de nieuwste smartphone, etc. Daar word je op de lange termijn echt niet gelukkiger van.

   Een schoenmaker is een prima optie. Maar dat ligt maar net aan de kosten die je kwijt bent. Waarom zou je een oud t-shirt weggooien als je daar nog prima in kunt slapen?

   Wanneer zou jij je fijner voelen:

   – Elke week shoppen
   – Een leven lang niet meer hoeven te werken en doen waar je zin aan hebt

   Hoe meer geld je uitgeeft hoe langer het duurt voordat je volledig vrij bent. Dat is de keuze die je maakt als je financieel onafhankelijk wilt worden. Natuurlijk zit daar een middenweg in. Persoonlijk hecht ik meer waarde aan mijn vrijheid dan aan luxe.

 4. Dutch DGI schreef:

  Prima tips, helemaal mee eens!

  Wat ik gelukkig vroeg geleerd heb: Verzeker je alleen voor zaken waarvan je de kosten niet zou kunnen dragen! Natuurlijk is een W.A.-verzekering verplicht (een schadegeval zou miljoenen euro’s kunnen kosten), maar reken eens uit wat je per jaar aan een aanvullende (tand)zorgverzekering, reisverzekering, annuleringsverzekering, rechtsbijstandverzekering, verlengde garantie, etc. kwijt bent, en hoeveel rendement je dat gekost heeft, jaar na jaar! Hoe vaak heb je die verzekerigen al kunnen benutten? En kijk eens naar de kleine lettertjes van die verzekeringen; dan zul je zien dat men in veel gevallen nog niet eens (volledig) uitkeren, via allerlei strenge voorwaarden en beperkingen. Ik meen dat veel mensen onder druk van onze westerse cultuur zwaar oververzekerd zijn (‘zekerheid’ verkoopt goed) en dat daar veel op te besparen valt.

  Nog een tip: Vergelijk jaarlijks je abonnementen (bijv. energie, zorgverzekering, mobiel, TV/internet). Het is iedere keer weer even wat (online) uitzoekwerk, maar je staat verbaasd over hoeveel je kan besparen, zeker omdat je bij iedere overstap weer vollop kunt profiteren van welkomskortingen en andere giften!

 5. Bjorn schreef:

  Prima tips inderdaad, zelf heb ik een weekbudget ingesteld. Op maandag pin ik 50 euro en daar moet ik het dan mee doen voor de rest van de week. Werkt erg goed voor mij en het is een kwestie van jezelf hier aan houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie