“Bitcoin is de toekomst”

De meeste mensen hebben wel eens iets gelezen of gehoord over de bitcoin. De bitcoin en het onderliggende systeem (de blockchain) is een revolutionaire nieuwe vorm van communicatie. Naast de bitcoin bestaan er nog vele andere soorten “digitale coins”. Deze digitale coins/tokens bij elkaar noemen we cryptocurrency.

Het onderliggende algoritme van de bitcoin (maar ook van andere coins) is de blockchain. Je kunt de blockchain zien als een stukje code gemaakt door software programmeurs. In de blockchain zit alles opgeslagen. Bijvoorbeeld het maximaal aantal coins en de transacties die worden gemaakt.

De grote kracht van de blockchain is de decentrale opzet. Niemand beheert de blockchain. Alle gebruikers samen beheren de blockchain. Er is dus geen derde tussenpartij meer nodig om transacties af te handelen.

In deze blog heb ik zoveel mogelijk informatie verzameld en uitgespit. Na het lezen van deze blog weet je o.a.:

 • Wat de blockchain is
 • Hoe je een bitcoin bankrekening aanmaakt
 • Hoe je een bitcoin kunt kopen, verhandelen en versturen
 • Hoe je coins kunt minen
 • Wie bitcoin transacties goedkeuren en afhandelden
 • De gevaren en aankomende updates
 • Wat er in de toekomst gaat gebeuren
 • Wat je kunt doen met een bitcoin
 • Welke coins er allemaal nog meer zijn en hoeveel geld er in omgaat
 • De mogelijkheden van “smart contracts”

Neem je tijd, het is een redelijk uitgebreide blog geworden 🙂

De blockchain

De blockchain is het onderliggende algoritme van elke cryptocurrency. Echter kan deze blockchain onderling erg verschillen. Bitcoin was de allereerste digitale coin. Inmiddels zijn er honderden nieuwe coins verschenen.

Elke coin heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Hoewel de meeste coins een aftreksel zijn van de bitcoin. Ondanks dat cryptocurrency vaak wordt vergeleken met fiat geld (zoals de euro en dollar) zijn er nog vele andere mogelijkheden met de blockchain.

Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van medische dossiers, financiële zaken, huur en koopcontracten, het maken van decentrale applicaties en noem maar op. Al deze handelingen vereisen op dit moment een tussenpartij. Zo heb je bijvoorbeeld een bank nodig om geld te wisselen. De bank heeft vervolgens weer een tussenpartij nodig om geld te versturen.

Denk ook aan documenten die worden opgeslagen in registers zoals koopaktes, medische dossiers of testamenten. Daar heb je vaak een tussenpartij (zoals een notaris) voor nodig. Al deze tussen partijen zijn in de toekomst overbodig dankzij de blockchain.

De blockchain is dus niet zomaar een uitvinding. Het veruit de beste uitvinding van ons technologische tijdperk. Deze uitvinding is zelfs groter dan de uitvinding van het internet. Mocht je nog helemaal niks weten van de blockchain, bitcoin of andere coins lees dan verder. Je zult hoe dan ook ooit een keer te maken krijgen met cryptocurrency en de blockchain.

Eén grote database

Om precies uit te leggen wat de blockchain is nemen we als voorbeeld ons huidige monetaire geldsysteem. Elke bank heeft een database waarin alle transacties zijn opgeslagen. Zo hebben vele financiële instanties over de hele wereld hun eigen database met transacties in beheer.

Al deze databases worden uiteindelijk beheerd door de (centrale) banken. Je zou dus kunnen zeggen dat deze banken (en overheden) de macht in handen hebben. Zij bepalen namelijk welke transacties worden goedgekeurd. En hebben ook de macht om transacties terug te draaien of te blokkeren.

Hoewel jij de eigenaar bent van je bankrekening kunnen deze instanties besluiten om jou de toegang te ontzeggen. Zo kan de overheid bijvoorbeeld bij wanbetaling je rekening opeisen. Daar kun je vrijwel niks aan doen. De macht over je geld en je rekening ben je dan simpelweg kwijt.

Elke transactie die plaatsvindt gaat via een aantal tussen partijen. Als iemand bijvoorbeeld geld naar jou overmaakt (via een andere bank) in het weekend heb je dit geld pas na het weekend op je rekening staan. Dit is eigenlijk niet meer van deze tijd. Eén van deze tussen partijen die in Nederland betalingsverkeer verwerkt voor banken is Equens Worldline (voorheen Equens).

Er zijn onnodig veel tussen partijen die alles met elkaar verbinden. Elke bank houdt zijn eigen transacties bij maar niet van andere banken. Andere bedrijven zoals Equens Worldline verzorgen vervolgens het betalingsverkeer.

De blockchain werkt fundamenteel anders. De blockchain is één grote database. Deze database is voor iedereen inzichtelijk en bevat altijd exact dezelfde data. Elke nieuwe transactie wordt aan de blockchain toegevoegd. Iedereen in het netwerk krijgt vervolgens deze update te zien.

De blockchain is dus één groot register welke voor iedereen toegankelijk is. Geen tussen partijen meer zoals banken en instanties die het betalingsverkeer afhandelen. Een bitcoin in Nederland is hetzelfde als een bitcoin in Australië. Het betalingsverkeer wordt afgehandeld door de gebruikers zelf. Hoe dit precies werkt kom ik straks op terug.

Dit maakt de blockchain en de bitcoin revolutionair. De meeste financiële tussen partijen zijn overbodig geworden. Er is niemand meer die de absolute macht heeft. Ook kunnen er geen veranderingen meer plaatsvinden in de blockchain. Alle transacties staan vast. Elke nieuwe transactie die wordt gedaan is gerelateerd aan een eerdere transactie die is opgeslagen in de blockchain.

Zo ziet de blockchain van de bitcoin er uit:

bitcoin blockchain

 

Bron: Wikipedia

Het groene blokje is het genesis blok. De allereerste block in de chain. De zwarte blokjes is de blockchain. De paarse blokjes zijn “orphan” blocks welke niet meer gebruikt worden (bijvoorbeeld door een update van de blockchain).

De bitcoin is dus eigenlijk een internationale valuta. Een bitcoin kun je overal ter wereld gebruiken en representeert over het algemeen altijd en overal dezelfde waarde.

Geld bijdrukken en rente

Je kent vast en zeker de uitspraak “geld lenen kost geld”. Deze uitspraak is niet volledig. De uitspraak zou eigenlijk moeten zijn “geld lenen creëert geld”. Dat is namelijk wat er gebeurt als je geld leent bij een bank (bijvoorbeeld voor een hypotheek). De bank leent jou dit geld maar wil hier ook rente voor terug.

De rente die je moet terugbetalen aan de bank bestaat niet. Dit is geld wat wordt gecreëerd uit het niets. Ons huidige monetaire geldsysteem is niks anders dan een opeenstapeling van schulden. Elke euro die jij bezit is de schuld van iemand anders. Er zit totaal geen waarde meer achter geld. Het grootste gedeelte van alle euro’s zijn digitale cijfertjes in een database. In dat opzicht verschilt de euro niet zoveel van de bitcoin.

Doordat er geld wordt gecreëerd uit het niets krijgen we te maken met inflatie. Omdat er steeds meer geld in omloop is wordt elke euro steeds minder waard. De centrale banken zorgen ervoor dat het financiële systeem een beetje in evenwicht blijft door te spelen met de rente en geld te “investeren”  in de economie.

Er zit geen limiet aan het aantal euro’s of dollars die in de omloop zijn. Bij de bitcoin is dat fundamenteel anders. Er zijn maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop. Er kunnen nooit bitcoins “bijgedrukt” worden. Meer dan 21 miljoen bitcoins zijn er simpelweg niet. Er is geen centrale bank of een andere instantie die kan besluiten om een bitcoin bij te drukken.

Je kunt nog steeds bitcoins uitlenen tegen een vorm van rente. Alleen het grote verschil is dat deze rente moet worden betaald met bestaande bitcoins. Er kunnen geen bitcoins gecreëerd worden uit het niets. De persoon die bitcoins leent zal dus deze bitcoins ergens vandaan moeten halen uit de bestaande blockchain.

Je kunt je voorstellen dat banken en overheden hier niet op zitten te wachten. Ze raken namelijk alle macht kwijt. Uiteraard zitten er ook nadelen aan dit systeem. De toekomst zal uitwijzen hoe de blockchain onderdeel gaat uitmaken van ons leven. Maar dat het gaat gebeuren staat vrijwel zeker vast.

Op blockchain.info kun je vele statisitieken bekijken en bitcoin transacties achterhalen.

Je eigen bitcoin bankrekening

Om gebruik te maken van de bitcoin blockchain heb je een bitcoin bankrekening nodig. Deze persoonlijke bankrekening heet een wallet. Een wallet kun je simpel installeren op je PC of laptop. Een bekende en veelgebruikte wallet is Exodus.

Zodra je exodus hebt geïnstalleerd is er bitcoin wallet adres voor je aangemaakt op de blockchain. Deze wallet leest vervolgens de blockchain uit. Exodus is een “light” wallet. Dat betekent dat niet eerst de hele blockchain gedownload hoeft te worden. Bij andere wallets kan dit wel het geval zijn. Hou dus rekening met voldoende ruimte op je harde schijf als je besluit om een andere wallet te gebruiken.

Zonder internet kun je niet synchroniseren met de blockchain. Een internetverbinding is dus noodzakelijk. De aangemaakte wallet in Exodus kun je via blockchain.info direct opzoeken.

Een voorbeeld van een exodus wallet:

exodus wallet

Deze persoon heeft een tweetal cryptocurrencies in bezit. Namelijk bitcoin en EOS. Zoals je kunt zien is deze wallet geschikt voor meerdere soorten coins (en dus verschillende blockchains).

Het adres van je persoonlijke wallet is openbaar. Iedereen kan zien welk adres er wordt gebruikt. Echter kan niemand zien wie de eigenaar is van het adres. Je bitcoin rekeningnummer is dus openbaar maar je NAW gegevens niet.

Zodra je wallet is geïnstalleerd kun je bitcoins ontvangen en versturen naar andere bitcoin wallets. Met een druk op de knop verzend je bitcoins naar de andere kant van de wereld. Uiteraard moet je wel eerst bitcoins bezitten voordat je deze kunt verzenden. Hoe je bitcoins kunt kopen kom ik later op terug.

Wees ervan bewust dat een wallet je persoonlijke bankrekening is. Raak je deze wallet om welke reden dan ook kwijt ben je alles kwijt. Er is geen mogelijkheid om je verloren bitcoins terug te krijgen. Zo had iemand zijn harde schijf bij oud vuil neergezet waar nog vele duizenden bitcoins opstonden. Deze waren gekocht in de tijd dat de bitcoin nog niks waard was. Inmiddels heeft deze persoon vele miljoenen euro’s bij het oud vuil gezet.

Als je begint met handelen in bitcoins zorg er dan voor dat je PC of laptop van de juiste beveiligingssoftware is voorzien. Gebruik geen simpele wachtwoorden. Maak altijd een backup van je wallet. Ben je een digibeet is het dus absoluut onverstandig om iets met bitcoins te gaan doen zonder hulp.

Beveilig je wallet goed

Beveiliging van je wallet is erg belangrijk. Je kunt het vergelijken met het bewaren/onthouden van je pincode. Echter is de beveiliging van je wallet nog veel belangrijker dan een pincode. Zonder pincode kun je altijd nog bij je geld komen door contact op te nemen met de betreffende bank.

Ben je alle gegevens van je wallet kwijt dan heb je een probleem. Het is onmogelijk om deze gegevens terug te halen. Kun je niet meer inloggen, ben je je wachtwoord kwijt en heb je geen backup gemaakt? Dan heb je simpelweg pech. Alle coins zijn dan verloren en voor niemand meer toegankelijk.

Voordat je begint met het kopen van cryptocurrency is het ontzettend belangrijk om alle mogelijke beveiligingen te implementeren. Denk hierbij aan:

 • Een virusscanner
 • Two factor authentication (mits ondersteund. Dit is een applicatie op je smartphone waarbij je een extra code moet invoeren tijdens het inloggen. Two Factor Authentication wordt vaak gebruikt bij het handelen op exchanges.)
 • Een zeer sterk wachtwoord (minimaal 20 letters,cijfers, speciale tekens, etc.)
 • Maak een backup van je wallet en wachtwoorden, zowel op een USB (of andere opslag) en op papier

Exodus maakt bijvoorbeeld automatisch een backup van al je gegevens. Tevens kun je de private key opslaan. Deze private key bestaat uit 12 random woorden. De private key is het meest belangrijke. Mocht je om wat voor reden dan ook je wallet of wachtwoord kwijt raken kun je de wallet restoren met deze 12 woorden. Dit kan op een andere PC maar ook in andere wallet software. De private key is dus de sleutel tot je bankrekening.

Verschillende wallets

Het algoritme van de coin bepaalt welke wallet je moet gebruiken. De exodus wallet is geschikt voor meerdere coins. Dit is erg handig. Elke coin heeft zijn eigen wallet. Als je veel aan het handelen bent is het geen doen om tientallen wallets bij te gaan houden. Want dat betekent ook tientallen verschillende wachtwoorden en private keys.

Er zijn ook mogelijkheden om je coins online op te slaan. Daar heb ik persoonlijk nog geen ervaringen mee. Het is ook mogelijk om je coins op een exchange te laten staan. Dit wordt sterk afgeraden. Hierover later meer.

Er is ook een mogelijkheid om je coins op te slaan in een hardwarematige wallet genaamd ledger. Dit is een soort van USB stick met extra beveiliging. Specifiek gemaakt voor het opslaan van cryptocurrency.

Welke coins zijn er allemaal?

In de cryptocurrency wereld zijn inmiddels honderden coins verkrijgbaar. In totaal is er ruim 100 miljard dollar in omloop (het genoemde bedrag is een momentopname en kan sterk wisselen). Er zijn dus ontzettend veel mensen aan het handelen in deze coins. Maar deze 100 miljard dollar is slechts een fractie van het totale aantal dollars die in omloop zijn.

Om een duidelijk beeld te krijgen welke coins er op dit moment zijn en hoeveel geld er in omloop is kun je kijken op coinmarketcap.com

coinmarketcap

Op moment van typen is de bitcoin nog steeds nummer 1, gevolgd door ethereum en ripple. Ethereum en ripple zijn ook coins die je kunt kopen of verhandelen. Zoals eerder genoemd heeft elke coin zijn eigen unieke propositie.

Zo heeft de bitcoin bijvoorbeeld maximaal 21 miljoen coins in omloop. Op dit moment zijn 16 miljoen bitcoins “ontdekt”. Het “ontdekken” van bitcoins gebeurt door miners. Hierover later meer.

Ethereum heeft al 93 miljoen coins (ethers) in omloop en ripple zelfs 38 miljard. De verschillen onderling zijn dus groot. De onderliggende blockchain is dus op verschillende punten anders.

Verschillende blockchains

Bij deze honderden verschillende coins horen honderden verschillende blockchains. Hoewel de meeste blockchains sterk op elkaar lijken zullen er ook duidelijke verschillen ontstaan. Bijvoorbeeld bitcoin en ethereum hebben beiden een duidelijk verschillende blockchain.

Een misverstand is dat cryptocurrency enkel gebruikt gaat/kan worden als digitale valuta. Hoewel de bitcoin daar uitermate voor geschikt is, is ethereum dat een stuk minder. Voornamelijk omdat de bitcoins gelimiteerd zijn tot 21 miljoen. Ethereum gaat oneindig door.

Ethereum is echter veel meer dan enkel een betaalmiddel. Met ethereum kan een groot netwerk van gedecentraliseerde applicaties gebouwd worden. Dat wil zeggen dat deze applicaties niet zijn gebouwd door een bedrijf maar door de gebruikers zelf. Zeg maar een openbare Facebook waarvan niemand de eigenaar is.

Ethereum maakt gebruik van smart contracts. Met smart contracts worden er tussen twee partijen bepaalde afspraken gemaakt (een virtueel contract). Hier zijn ontzettend veel mogelijkheden voor te verzinnen. Denk aan contracten waarvoor je normaal gesproken naar de notaris moet. Smart contracts kunnen ook ingezet worden als stemsysteem.

Verkiezingen zullen met het gebruik van smart contracts altijd 100% veilig zijn (mits het contract natuurlijk goed geprogrammeerd is). De gebruikers van ethereum controleren/valideren deze smart contracts. Je kunt simpelweg vanuit je luie stoel een stem uitbrengen. En het is vrijwel onmogelijk om deze stemmen te vervalsen.

Misschien nog een beter voorbeeld is het huren/verhuren van een auto. Stel iemand wil van mij een auto huren. We stellen samen een smart contract op. Hier komen alle gegevens in te staan. Zoals de duur van het contract en het  maandbedrag voor een X periode. Beide partijen zijn akkoord en het smart contract wordt geactiveerd. De eerste paar maanden krijg ik netjes mijn geld. Daarna besluit de huurder niet meer te betalen en gaat er met de auto vandoor.

Vervolgens verwacht het smart contract een betaling maar deze wordt niet ontvangen. Dat betekent dat het contract niet meer geldig is. Als gevolg wordt de auto gedecativeerd en is niet meer bruikbaar voor de huurder.

De onderliggende technologie van ethereum (de blockchain) kan dus gebruikt worden op vele verschillende manieren. Alle applicaties en processen die we op dit moment kennen zullen met de komst van smart contracts flink over de kop gaan . Vele grote bedrijven zoals Microsoft ondersteunen de ethereum blockchain. De potentie is enorm.

Opmerking: dat grote bedrijven ethereum ondersteunen wil niet zeggen dat ze ook handelen in coins/tokens.

Bitcoin en ethereum zijn niet direct concurrenten van elkaar. Maar kunnen prima naast elkaar bestaan met elk hun eigen voor en nadelen.

Een trend die nog wel even zal blijven is dat de koersen van alle coins gerelateerd zijn aan de bitcoin. Zodra de bitcoin in elkaar zakt zullen vrijwel alle coins volgen. Zo kun je op coinmarketcap.com een duidelijke stijging zien bij vrijwel alle coins de afgelopen maanden. Echter is daar geen duidelijke onderliggende reden voor. Op moment van typen (16/07/2017) is er een flinke koerscorrectie in gang gezet.

Hoe koop en verhandel je een bitcoin?

Het kopen en verhandelen van een bitcoin is redelijk simpel. Een bekende speler in Nederland is Bitonic. Via Bitonic kun je met ideal bitcoins kopen. Deze bitcoins kun je vervolgens sturen naar je wallet adres die is aangemaakt in exodus. Zo simpel is het.

bitonic

Het ontvangende bitcoin adres kun je uit exodus halen door naar je wallet te gaan en te klikken op bitcoin:

exodus bitcoin

Als je klikt op “receive” verschijnt het bitcoinadres waar je bitcoins op kunt ontvangen. Dit is je persoonlijke bitcoin rekening. Dit adres vul je in bij bitonic bij “uw bitcoinadres”. Zodra je de bitcoins in exodus hebt staan kun je deze sturen naar elk willekeurig bitcoin adres naar keuze via “send”.

Belangrijk om te weten is dat bitcoin miners de transactie die je maakt moeten valideren. Als je een bitcoin overboekt naar een ander bitcoin adres moet je een “fee” betalen. Deze fee zorgt ervoor dat miners de transactie gaan valideren.

Hoe meer fee je betaalt, hoe sneller de bitcoin transactie gevalideerd zal worden. Dit is erg belangrijk. Als je een te lage fee invult zal de transactie nooit (of pas weken/maanden later) gevalideerd worden. De fee die je betaalt kun je soms aangeven bij het zenden van bitcoins. Let er wel op dat dit per wallet kan verschillen!

Op bitcoinfees kun je zien hoelang een transactie er over doet om gevalideerd te worden bij een bepaalde fee. Fee’s worden berekend in Satoshi’s per byte. Eén Satoshi staat gelijk aan 0.00000001 Bitcoin oftewel BTC.

Handelen op exchanges

Om te handelen in bitcoin en andere coins moet je gebruik maken van een tussenpartij. Deze tussenpartij heet een cryptocurrency exchange. Je kunt een exchange het beste vergelijken met een broker. Op een exchange kun je een account aanmaken. Via dit account kun je een online wallet aanmaken.

Op deze manier kun je vanuit je lokale wallet (exodus) bitcoins overmaken naar je online exchange wallet. Vervolgens kun je vanuit deze online exchange wallet gaan handelen. Een aantal bekende exchanges zijn:

In het kort een stappenplan:

Stap 1: installeer een lokale wallet (b.v. Exodus – hier staat ook een video waarin exact staat vermeld welke stappen je moet volgen). Sla je wachtwoorden goed op!

Stap 2: maak een account en online bitcoin wallet aan op een exchange naar keuze (Let op!, maak alleen een account aan op vertrouwde exchanges. Doe altijd zelf onderzoek naar de betrouwbaarheid). Gebruik sterke wachtwoorden en gebruik altijd two factor authentication (app op je smartphone).

Stap 3: koop een bitcoin via ideal bij Bitonic. Geef je lokale bitcoin wallet adres uit exodus op. Binnen enkele minuten zal de bitcoin in je exodus wallet verschijnen.

Stap 4: maak een backup van je exodus wallet (en de private key). Volg de instructies vanuit exodus. Je kunt alleen een backup maken als er coins in je wallet zitten.

Stap 5: maak de gewenste hoeveelheid bitcoins over naar je online bitcoin wallet

Stap 6: zodra je bitcoins in je online wallet staan kun je beginnen met handelen. Via de bitcoin kun je vele andere coins kopen. Welke coins je kunt kopen is afhankelijk van de gebruikte exchange.

Waarschuwing!

Het handelen in bitcoins en andere coins is zeer risicovol. Vanuit het oogpunt om financieel onafhankelijk te worden is het kopen van bitcoins en andere coins niet aan te raden.

Koop alleen (bit)coins met geld wat je absoluut kunt missen. Gebruik geen spaargeld of sluit geen lening af om bitcoins te kopen. Wees er bewust van dat je al je geld kwijt kunt raken!

Verwacht geen bergen met goud. Doe je eigen onderzoek en zorg voor een sterke beveiliging en backups. Heb je weinig of geen verstand van computers is het sterk af te raden om bitcoins te kopen of in te handelen.

Besluit je ondanks deze waarschuwing om toch bitcoins te kopen begin dan met een klein bedrag.

Neem deze waarschuwing serieus. Gebruik enkel geld wat je kunt missen. Begin altijd met een klein bedrag.

Afhankelijk van de exchange kun je handelen in vele verschillende coins. Zo kun je bijvoorbeeld een bitcoin verhandelen voor een litecoin of ethereum. Het handelen in coins werkt op de traditionele manier. Zo heb je een order book waar de koop en verkooporders instaan.

Vervolgens kun je zelf bepalen voor hoeveel bitcoin je een bepaalde coin wilt kopen of verkopen. Let daarbij wel op dat hier een enorm risico aan kan zitten. Omdat de markt nog lang niet stabiel is kan de ene coin vandaag veel waard zijn en morgen niks meer. Handelen in coins is dus enkel aan te raden met geld wat je kunt missen.

Hieronder een voorbeeld van een order book:

orderbook

Dit orderbook is afkomstig van novaexchange en geeft de buy en sell orders van mooncoin weer in litecoin.

De sell orders zijn orders die mensen hebben geplaatst die hun mooncoins willen verkopen in ruil voor litecoins. De persoon bovenaan de sell order wil ruim 1 miljoen mooncoins verkopen voor 0.00000190 litecoin per stuk. Het totale bedrag is 2.14 litecoin. Op basis van de huidige koers is dat ongeveer 90 dollar (moment opname).

Aan de andere kant staan de buy orders. Dit zijn mensen die graag mooncoins willen kopen met litecoins. Bovenaan de buy order wil iemand 0.00000186 betalen per mooncoin. Zodra een sell en buy order met elkaar overeenkomen zal de transactie plaatsvinden.

Je kunt volledig zelf bepalen voor welke prijzen je een coin wilt kopen of verkopen. Echter kan het wel zijn dat een sell of buy order nooit wordt voltooid. Bijvoorbeeld omdat niemand er zoveel voor wil betalen of dat de coin in het algemeen veel minder waard is geworden.

In de market history kun je zien welke orders zijn afgehandeld. Als laatste order heeft iemand 2445 mooncoins gekocht voor 0.00000190  litcoin per stuk. Uit de order history kun je een beetje opmaken wat de huidige prijzen zijn en wat je kunt verwachten.

In principe werkt het handelen op elke exchange hetzelfde. Bij elke coin staat een order book waarin de buy en sell orders weergegeven worden. Je kunt zelf buy en sell orders plaatsen en je eigen prijzen bepalen. Let bij het maken van een buy of sell order goed op wat je invult. Een verkeerde punt, komma of cijfer kan je veel geld kosten.

Wees er ook bewust van dat een transactie geld kost. Het plaatsen van een order is gratis. Zodra de transactie tot stand komt zal er een kleine fee betaald moeten worden. Deze fee is afhankelijk van de gebruikte exchange.

Coins minen

Vele soorten coins kun je minen. Dat wil zeggen dat je met een computer nieuwe blocks in de blockchain gaat “onderzoeken” of ontdekken. Zodra er een nieuwe block in de chain is gevonden krijg je als beloning een aantal coins.

Bijvoorbeeld bitcoins kun je minen. Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins gemined worden. Echter zijn deze nog niet allemaal ontdekt. Bitcoin miners zorgen ervoor dat er steeds meer bitcoins in omloop komen. Net zolang totdat het maximale aantal bitcoins (21 miljoen) is bereikt.

Hoe meer mensen aan het minen zijn hoe moeilijker het wordt om de volgende block in de chain te vinden. In theorie kan de moeilijkheidsgraad dus ook weer zakken. Af en toe gebeurt dit ook. Maar over het algemeen zal de moeilijkheidsgraad alleen maar stijgen.

Naast het kopen en handelen in bitcoins kun je dus ook bitcoins verdienen door ze te minen. Alleen vandaag de dag is dat voor bitcoins niet meer rendabel. Er zijn complete mining farms opgericht door grote bedrijven. Daar kun je als particulier met een simpele computer niet tegenop.

De miners ontdekken niet alleen nieuwe blocks maar zorgen er ook voor dat transacties gevalideerd worden op de blockchain. Bij elke transactie moet de verzendende partij een fee opgeven. Deze fee wordt vervolgens uitbetaald aan de miners. Voor meer informatie zie ook bitcoinfees.

Mining pools

Omdat het voor veel particulieren geen zin heeft om solo te minen bestaan er mining pools. Een mining pool is een verzameling van computers welke gezamenlijk de betreffende coin gaan minen. Zo kun je als particulier aansluiten bij een mining pool. De gevonden coins worden eerlijk verdeeld onder alle miners op basis van de geleverde rekenkracht. Meestal betaal je wel een kleine fee aan de eigenaar van de mining pool.

De vraag is of het vandaag de dag nog wel rendabel is om te minen. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden en is afhankelijk van je situatie en welke coin je wilt minen. Elke coin heeft zijn eigen algoritme/hash. Niet elke coin kun je zomaar minen. Soms kun je hiervoor het beste een CPU gebruiken (de processor in je computer). Bij een andere coin kun je beter de GPU gebruiken (de CPU van je videokaart).

Voor het bitcoin algoritme bestaan er speciale ASIC miners. Deze miners zijn speciaal ontwikkeld om bitcoins te minen. ASIC´s beschikken over een enorme rekenkracht en verbruiken relatief weinig stroom.

Bijvoorbeeld ethereum kun je minen via je videokaart. Hiervoor heb je een videokaart nodig met minimaal 2-3 GB aan geheugen. Een bekende mining pool voor ethereum is Nanopool. Via Nanopool kun je een mining programma downloaden waarmee je ethereum kunt minen.

Met een mining pool worden er heel snel nieuwe blocks ( op dit moment in 2017 honderden per dag) gevonden in de blockchain. In het geval van ethereum zitten er in elke nieuwe gevonden block op dit moment 5 ethers. Deze 5 ethers worden vervolgens verdeeld onder alle miners in de pool op basis van de geleverde rekenkracht.

Toevallig had ik nog een oude pc in de kast liggen. Het enige wat ik nodig had was een extra voeding. Ik heb deze pc weer in elkaar gezet en er een miner van gemaakt. Hoe ziet dat eruit in de praktijk:

miningpc

Wat heb je nodig:

 • Een moederbord
 • Een CPU
 • 4-6 Gb geheugen
 • Een harde schijf met Windows of Linux
 • Een videokaart met 2-3GB geheugen
 • Een voeding
 • Een internet verbinding

Ik heb geen extra computerkast. Het moederbord ligt daarom op een kartonnen doos (dit kan geen kwaad). Eigenlijk staat hier een volledige computer alleen zonder de kast en een monitor. Vervolgens heb ik alle componenten aangesloten en de mining software geïnstalleerd (hiervoor heb ik een monitor gebruikt van mijn andere PC).

In de mining software configuratie kun je een ethereum wallet adres (bijvoorbeeld van exodus) opgeven waar je geminde ethereum naartoe gestuurd moet worden. Vervolgens start je het mining proces:

nanopool

Het aantal Mh/s geeft aan hoe snel je aan het minen bent. Vervolgens kun je via een profitability calculator berekenen wat dit je ongeveer per maand zal opleveren.

In dit geval levert een hashrate van 29 Mh/s ongeveer 76 dollar op per maand op basis van de huidige koers (14-7-2017). Dat is ongeveer ruim 900 dollar per jaar. Deze opbrengst is van een aantal zaken afhankelijk:

 • De koers van ethereum
 • De stroomkosten
 • De moeilijkheidsgraad van het minen

De moeilijkheidsgraad om een nieuwe block te minen zal naar verwachting elke maand verhogen. Relatief gezien mine je dus altijd minder ethereum dan de maand ervoor. Deze moeilijkheidsgraad is afhankelijk van hoe snel de volgende block in de chain wordt gevonden. De moeilijkheidsgraad kan dus ook afnemen zodra er minder miners aan het werk zijn.

De stroomkosten zijn ook een belangrijke factor. In bovengenoemde opbrengst zijn de stroomkosten niet meegenomen. Als we uitgaan van 0.22 cent per kwh is de opbrengst nog maar 54 dollar per maand. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen kan het minen van ethereum best rendabel zijn (mits je meer opwekt dan je verbruikt). Moet je de volledige stroomkosten zelf betalen is het volledig afhankelijk van het gebruikte systeem. Stel het gebruikte systeem verbruikt in totaal 350 watt dan blijft er nog maar 20 dollar over per maand.

De belangrijkste factor is de koers van ethereum. Hoe lager de koers hoe lager de winst zal zijn. Volgens de mining calculator mine je met deze setup ongeveer 4.6 ethereum per jaar. Stel de koers zakt in naar 100 dollar per ethereum verdien je 460 dollar per jaar. Haal hier de stroomkosten vanaf en de investering in de hardware.

Maar ethereum kan ook 1000 dollar waard worden. Dan verdien je opeens 4600 dollar per jaar. Oftewel er valt weinig over te zeggen of minen rendabel is. Zodra je de stroomkosten zelf moet betalen en de hardware nog moet aanschaffen denk ik niet dat het minen op dit moment rendabel is. Maar je kunt natuurlijk wel de gok wagen door te blijven minen en te hopen dat de prijs van ethereum flink gaat stijgen.

De totale kosten van een dergelijk systeem gaan richting de 800 tot 1000 euro. Voordat je echt winst maakt ben je dus ruim een jaar verder. Uiteraard afhankelijk van de koers. Door de “mining manie” zijn vele videokaarten ook niet meer verkrijgbaar. Vele webshops zijn volledig uitverkocht. Videokaart fabrikanten komen zelfs met specifieke videokaarten welke geschikt zijn om mee te minen.

Wees er ook bewust van dat een miner 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aan moet staan. Mocht je besluiten om te gaan minen zorg dan ook voor de juiste koeling van de hardware.

Niet alle cryptocurrency zijn te minen

Belangrijk om te weten is dat je niet alle coins kunt minen. Welke coins je niet kunt minen kun je terugvinden op coinmarketcap. Als er een sterretje staat achter de “circulating supply” is deze coin niet te minen.

coinmarketcap

Bij Ripple staat er een * achter de supply. Ripple kun je dus niet minen. Een coin welke je niet kunt minen kun je enkel kopen op een exchange of tijdens een ICO. Hierover later meer.

Wees er bewust van dat coins pre-mined kunnen zijn. Dat betekent dat bepaalde personen de coin al hebben gemined voordat de coin openbaar was voor iedereen. Ook zal de bedenker van de coin aan zichzelf of hun team coins toe eigenen.

Coins die wel te minen zijn worden POW genoemd (Proof of Work). Coins die niet te minen zijn worden POS genoemd (Proof of Stake). Zowel POW als POS zorgen ervoor dat er een consensus wordt bereikt op het netwerk. Oftewel dat er overeenstemming is bereikt dat de berekening/transactie die gedaan is klopt.

Proof of Work

Het POW principe beschrijft dat een miner een bepaalde wiskundige oplossing moet maken voordat hij/zij gebruik kan maken van de blockchain. Deze oplossing is moeilijk om te voltooien maar makkelijk te valideren. Dit principe wordt aangeduid als Proof of Work. Je levert bewijs dat je het werk hebt gedaan.

Denk hierbij aan een examen wiskunde. Om tot het juiste antwoord te komen heb je veel tijd nodig (je hebt tijd gestopt in het leren maar ook het maken van de oplossing kost tijd). Het antwoord is door de leraar makkelijk te valideren. POW op de blockchain wordt gedaan door computers en de bijbehorende elektriciteit. Dit worder “miners” genoemd.

POW heeft een aantal grote nadelen. Zo is er ontzettend veel stroom nodig om alle berekeningen te maken. De moeilijkheidsgraad van deze oplossingen zal alleen maar gaan stijgen. Deze moeilijkheidsgraad is afhankelijk van de totale rekenkracht. Oftewel hoe meer mensen gaan minen hoe moeilijker het wordt om een nieuw block te vinden.

Deze miners zorgen er ook voor dat transacties gevalideerd worden. Dit kan een groot probleem opleveren zodra alle bitcoins gemined zijn. Vele miners zullen dan ophouden te bestaan omdat er veel minder te verdienen valt. Voor het valideren van transacties ontvangen miners een fee. Het is de vraag hoe dit is de toekomst zal verlopen.

Er bestaat ook nog een ander probleem. Als een bepaalde partij meer dan 51% van de rekenkracht in handen krijgt is de bitcoin blockchain gevoelig voor manipulatie.

Proof of Stake

POS gaat veel minder over het minen maar meer over het valideren. De maker van het volgende block in de blockchain wordt gekozen op basis van het aantal coins in het betreffende account (stake). Hoe meer coins je hebt hoe groter de stake. Bij POS cryptocurrencies wordt het “maken” van nieuwe blocks dan ook niet minen genoemd maar “forgen”.

Ethereum is op dit moment een POW cryptocurrency maar wil de overstap maken naar POS. POS wordt over het algemeen gezien als een betere keuze. Maar zowel POW en POS hebben beiden hun voor en nadelen.

Investeren in bitcoin en andere coins

De meeste mensen vragen zich af of het verstandig is om te investeren in de bitcoin. Eigenlijk zou je moeten kijken naar de onderliggende technologie, de blockchain. De blockchain is zo revolutionair dat het vrijwel zeker ons leven in de toekomst gaat beïnvloeden.

Je ziet het nu al gebeuren met de bitcoin. De bitcoin is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Bij vele verschillende grote instanties kun je al betalen met bitcoins (hoewel dat in de praktijk niet helemaal waar is, daarover straks meer). De bitcoin is in dat opzicht vergelijkbaar met de komst van het internet.

Het internet is een revolutionaire uitvinding. Eén groot netwerk waar iedereen ter wereld deel van uit kan maken. Het nadeel van het internet is dat het wel gereguleerd kan worden door een centrale instantie zoals een overheid. Het is bijvoorbeeld meerdere keren voorgekomen dat Facebook volledig wordt geblokkeerd in een land.

Met bitcoin is dat niet mogelijk. De enige manier om de bitcoin te stoppen is door het hele internet uit te zetten. Er is niemand die de bitcoin beheert. De bitcoin wordt beheerd door iedereen.

Dat wil echter niet zeggen dat je direct moet gaan investeren in de bitcoin of andere coins. De meeste mensen willen natuurlijk (veel) geld verdienen met cryptocurrency. De laatste jaren zijn er vele nieuwe miljonairs bijgekomen. Simpelweg door op het juiste moment de juiste cryptocurrency te kopen.

Is de bitcoin manie op zijn hoogtepunt? Is het te laat om in te stappen? Is het een bubble die gaat barsten? Op al deze vragen zeg ik een duidelijke nee. Veel mensen beseffen niet hoe revolutionair de bitcoin en de onderliggende blockchain is.

Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat de huidige prijzen puur zijn gebaseerd op speculatie. De afgelopen maanden zijn de prijzen enorm op en neer gegaan. Eigenlijk zonder duidelijke reden of onderliggende waarde. Alle cryptocurrency zijn op dit moment afhankelijk van de bitcoin. Zodra de koers van de bitcoin instort zullen vrijwel alle coins volgen.

In dat opzicht zou je kunnen spreken van een bubble. Bitcoin staat nog steeds in de kinderschoenen. Er zijn nog vele miljoenen bitcoins te minen voordat de limiet van 21 miljoen is bereikt. Steeds meer mensen komen in aanraking met de bitcoin. Vele grote bedrijven zien potentie in de onderliggende blockchain.

Hoewel ik absoluut geen expert ben in het voorspellen van koersen ben ik er wel vrij zeker van dat we nog lang niet het topje van de ijsberg hebben gezien. Potentieel gezien kan de bitcoin over 10 jaar tussen de 50.000 – 1.000.000 dollar waard zijn. En die kans acht ik op dit moment vrij groot. De totale marktwaarde in cryptocurrency op dit moment is ongeveer 100 miljard dollar.

Ter vergelijking : de totale hoeveelheid geld van alle landen bijelkaar wordt geschat op ~ 200 triljoen. De honderd miljard dollar in cryptocurrency stelt dus niet zoveel voor.

De komende jaren zullen er vele nieuwe cryptocurrency ontstaan. Sommige zullen een zeer interessante rol gaan invullen in de toekomst. Maar er zit ook zeker een hoog risico aan. Vele nieuwe cryptocurrency proberen mee te liften op het succes van bitcoin en ethereum.

In principe kan iedereen met voldoende kennis een nieuwe coin op de markt gooien. Maar om een succes te worden moet de coin wel een unieke waarde propositie hebben ten opzichte van andere cryptocurrency.

IPO’s en ICO’s

Als je naar cryptocurrency gaat kijken vanuit de “adviezen” die gehanteerd worden op de reguliere aandelenbeurs dan is de boodschap duidelijk. Investeren in cryptocurrency is veel te riskant. Vanuit value investing wordt duidelijk afgeraden om te investeren in startups. Een nieuwe cryptocurrency kun je prima vergelijken met een start-up.

En de reden is vrij simpel. Een start-up heeft geen track record. Oftewel, je kunt niet terug in de tijd om te zien hoe de financiën er voor staan, hoe ze bepaalde zaken hebben aangepakt etc. Dit maakt investeren in een start-up zeer risicovol. Ongeacht het idee. Als particulier is het zonder deze kennis dus zeer onverstandig om te investeren in startups en nieuwe cryptocurrency.

Aan de andere kant is cryptocurrency een unieke mogelijkheid. We staan aan het begin van een revolutie. Cryptocurrency wordt erg onderschat. Het is de toekomst. Tijdens de komst van het internet waren ook vele mensen sceptisch. Tot op heden is het internet veruit de beste uitvinding van ons technologische tijdperk.

IPO staat voor Initial Public Offering. Een bedrijf dat voor de eerst keer aandelen publiekelijk uitgeeft wordt een IPO genoemd. Een startup is dus niet hetzelfde als een IPO. Een bestaand bedrijf kan bijvoorbeeld besluiten om jaren later alsnog aandelen uit te geven en is dan ook een IPO. Desondanks is het niet verstandig om te investeren in een IPO. Het aandeel zelf heeft namelijk geen track record.

In de cryptocurrency wereld wordt een startup een ICO (Initial Coin Offering) genoemd. Een ICO wordt opgezet om geld binnen te halen voor een cryptocurrency project. De cryptocurrency wordt bij een ICO voor de eerste keer publiekelijk verkocht om geld in te zamelen. Dit geld wordt vervolgens gebruikt om de cryptocurrency verder uit te bouwen.

In 2014 is Ethereum gestart als ICO. Op dat moment kon je de cryptocurrency (Ether) kopen voor 0.40 dollar per Ether. Inmiddel betaal je ruim 300 dollar per Ether. Had je in 2014 2500 Ethers gekocht, wat neerkomt op 1000 dollar, had je nu 825.000 dollar gehad op basis van de huidige koers van ~330 dollar).

Uiteraard is ethereum een bijzonder project. Er zit een duidelijke meerwaarde achter ten opzichte van andere cryptocurrency. Het kan natuurlijk ook de andere kant opgaan. Niet elke ICO is succesvol. In dat opzicht is het niet verstandig om te investeren in een ICO.

Handelen op de aandelenbeurs vs cryptocurrency exchanges

Handelen in cryptocurrency kun je op bepaalde vlakken vergelijken met het handelen op de aandelenbeurs. Het grootste verschil is dat er in het handelen van cryptocurrency geen regels bestaan.

Vrijwel alle beurzen ter wereld zijn bijvoorbeeld in het weekend gesloten. Cryptocurrency handel loopt gewoon door, 24/7 365 dagen per jaar. Er is geen beleid, er is ook geen waakhond welke alle transacties in de gaten houdt. Hoe je mag traden is afhankelijk van de regels van de betreffende exchange.

In het volgende overzicht een aantal exchanges en de huidige bitcoin vs euro koersen:

bitcoinkoersen in euro

Zoals je kunt zien zit er tussen de exchanges kraken en bitstamp een verschil van 20 dollar. Tussen bitonic en exmo zelf ruim 100 dollar. Dit is trouwens de bitonic uit Nederland waar je met ideal bitcoins kunt kopen.

Belangrijk om in de gaten te houden is het volume. In bovenstaand overzicht is het volume op kraken vele malen groter dan op exmo. Op exmo wordt er dus veel minder gehandeld tussen de bitcoin en de euro. Let goed op waar je buy en sell orders plaatst.

Handelen in cryptocurrency kun je vrijwel anoniem doen. Voor de basishandelingen heb je slechts een emailadres nodig. Soms moet je nog wat extra informatie opgeven. Dit is afhankelijk van de betreffende exchange.

De flash crash van Ethereum

Tussen 21 en 22 juni 2017 heeft er bij ethereum een flash crash plaatsgevonden. Deze crash vond plaats op de GDAX cryptocurrency exchange. Op een bepaald moment had iemand een sell order geplaatst voor vele miljoenen. Door deze sell order werden veel stoploss orders en margin accounts getriggerd om te verkopen.

Een stop-loss order wil zeggen dat als een bepaalde waarde wordt bereikt de onderliggende waarde wordt verkocht. Stel je hebt ethereum gekocht voor 300 dollar. Maar de prijs kan binnen de kortste keren stijgen of dalen. Om verliezen te beperken kun je een stop loss order zetten op 280 dollar. Op het moment dat ethereum 280 dollar bereikt worden de ethers automatisch voor deze prijs verkocht (mits er buy orders zijn). Zo kun je verliezen beperken.

Dit kan echter ook verkeerd uitpakken. En dat is precies wat er bij veel mensen is gebeurt op de GDAX exchange. Doordat er een sell order van vele miljoenen werd geplaatst stond de prijs van ethereum onder druk. Vele stop loss orders zijn daardoor getriggerd. Op het laagste punt was ethereum op GDAX slechts 10 dollarcent waard.

Nadat de rust was teruggekeerd stond ethereum weer op zijn normale waarde (rond de 330 dollar). Echter in de tussentijd hebben er vele stop loss orders plaatsgevonden. Deze mensen hebben hun ethereum dus tegen een veel te lage prijs automatisch verkocht.

Aan de andere kant zijn er ook winnaars. Dit zijn de mensen die buy orders hadden staan die ver onder de huidige prijs lagen. Er gaat zelfs een screenshot in de rondte waarbij iemand een buy order van 3800 Ethereum had staan op 10 dollarcent:

flashcrash ethereum

Bron: Twitter

Mits de transactie echt is heeft deze persoon 3809 maal 10 dollar cent betaald voor 3809 ethereum. Oftewel in totaal 380 dollar. Maar de prijs ging daarna direct weer terug naar de originele waarde van ~ 330 dollar. Deze persoon heeft dus binnen luttele seconden ruim 1.2 miljoen dollar verdiend (3809 maal 330 dollar).

Zijn alle cryptocurrency veilig?

Het antwoord is nee. Cryptocurrency is en blijft software. In deze software kunnen fouten zitten welke kunnen leiden tot bepaalde onverwachte acties. Zo kun je bijvoorbeeld zien op coinmarketcap dat Ethereum bestaat uit Ethereum en Ethereum classic.

In 2016 is The DAO opgestart. The DAO was een soort van crowdfunding platform voor beginnende bedrijven. Gebruikers konden DAO tokens kopen met Ether (de value token van ethereum). Na enkele maanden zat er voor 150 miljoen dollar aan Ether in The DAO.

Ondertussen werd er bekend gemaakt dat er een aantal zwakke plekken zaten in de code van The DAO. Deze zwakke plekken zijn een aantal dagen na het bekend maken misbruikt door een hacker. Deze hacker heeft 50 miljoen dollar aan Ether “gestolen”.

Deze ether is echter niet verloren gegaan omdat deze ethers een tijdje vast stonden op The DAO. Daardoor kon The DAO samen met de developers van ethereum een oplossing bedenken. De uiteindelijke oplossing is een hard fork geworden.

Een hard fork houdt in dat er een grote aanpassing plaatsvindt op het onderliggende protocol. Hierdoor was het mogelijk om de “verloren” Ether tokens terug te krijgen door de ethereum blockchain te splitsen. Om een hard fork uit te voeren moeten alle stakeholders het daarmee eens zijn. Oftewel de mensen die in het bezit zijn van Ether.

Deze hard fork heeft gezorgd voor een splitsing in de cryptocurrency. Namelijk Ethereum en Ethereum classic. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Daarnaast was het de verwachting dat de mensen allemaal zouden overstappen naar Ethereum. Aangezien Ethereum classic een “oude” versie van de blockchain is. Maar tot op heden zijn er nog steeds vele mensen betrokken bij Ethereum Classic.

Wat wel duidelijk vermeld moet worden dat de ethereum blockchain niet is gehacked. De blockchain is zeer veilig en valt vrijwel niet te hacken. Datzelfde geldt ook voor de blockchain van de bitcoin.

De laatste maanden zijn er verschillende berichten in het nieuws verschenen over nieuwe hacks waarbij miljoenen dollars zijn gestolen. Zo is de website van de ICO Coindash gehacked. De hacker heeft het adres waar mensen ethereum naar toe konden sturen veranderd in zijn eigen adres.

Daarnaast is zeer recent ruim 30 miljoen dollar aan ethereum gestolen door een bug in een (soort van) online wallet software genaamd Parity. Nogmaals, dit is geen hack op de blockchain van ethereum of ethereum zelf. Maar in software gemaakt door derden die gebruik maken van de blockchain.

Het is dus oppassen geblazen. Stop niet zomaar ergens je geld in. In het verleden zijn ook verschillende exchanges gehacked waarbij vele miljoenen zijn verloren. Zorg er dus voor dat je alle coins in eigen bezit hebt. Kijk goed waar je je geld heenstuurt. Desondanks kan het altijd voorkomen dat je coins verliest. Hou hier rekening mee.

Cryptografie en de toekomst

De blockchain is gebaseerd op cryptografie. Cryptografie is het beveiligen van gegevens zodat alleen de verzender en ontvanger de inhoud kunnen lezen. Dit gebeurt met een prive en publieke sleutel.

Denk bijvoorbeeld aan een website waar je in moet loggen. Bijvoorbeeld de inlogpagina van een bank: https://www.abnamro.nl

Een beveiligde internetpagina kun je herkennen aan https. Indien er alleen http in de url staat is de website niet beveiligd. Bijvoorbeeld financieelonafhankelijkworden.nl draait op http. Dit betekent niet dat onze website minder veilig is voor de bezoeker. Er is voor deze website geen noodzaak om https te implementeren omdat gebruikers niet hoeven in te loggen in een privé omgeving.

De encryptie die plaatsvindt als je inlogt bij een bank gebeurt met een private en publieke sleutel. Na het inloggen ben jij de enige die over die verbinding wijzigingen kan maken. Bijvoorbeeld door geld te versturen naar een andere rekening.

Encryptie vindt plaats op vele manieren en via verschillende protocollen. Het meest bekende protocol is SSL. Vaak wordt HTTPS verwezen naar een SSL verbinding. Echter klopt dat niet helemaal. De laatste versie van SSL is versie 3. Deze versie is niet veilig meer. Er zijn veiligheidslekken gevonden. Hierdoor is het mogelijk dat iemand van buitenaf op de beveiligde verbinding kan inbreken.

TLS is op dit moment de beste encryptiemethode en wordt door vele browsers gebruikt. Oudere computers en browsers ondersteunen deze versie van encryptie niet. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld nog Windows XP.

In alle browsers kun je aangeven welke soorten encryptie je wilt gebruiken:

tls settings browser

 

Zoals je ziet wordt SSL 3.0 nog wel ondersteund maar is niet ingeschakeld.

Een website beheerder bepaalt welke mate van encryptie wordt toegepast. Dit bepaalt of jij wel of niet een website kan bezoeken. Stel een website beheerder accepteert alleen TLS versie 1.2 dan kunnen alleen mensen die TLS 1.2 gebruiken de website bezoeken.

Echter zullen website beheerders dit niet zomaar limiteren. Want hoe strenger de encryptie hoe minder bezoekers. Niet iedereen heeft een computer met de nieuwste software en updates.

Als je geld overmaakt naar een rekening van iemand anders wordt er ook encryptie toegepast. Deze encryptie wordt ook gebruikt op de blockchain. Je kunt je dus voorstellen dat de blockchain tot op heden erg veilig is.

Maar elke vorm van digitale veiligheid is tijdelijk. Computers worden steeds krachtiger. En dit kan een behoorlijke impact hebben op de huidige encryptie methodes. Niet alleen van betalingen maar ook van de blockchain en certificaten die gebruikt worden voor websites.

Uiteindelijk is encryptie niets anders dan een wiskundige methode om iets te versleutelen. Heb je genoeg rekenkracht is het mogelijk om deze encryptie te breken. Hierdoor kan een ongewenst persoon toegang krijgen tot gevoelige data.

Tot op heden zijn de huidige encryptie methodes vrijwel onkraakbaar. Huidige (super)computers hebben niet de rekenkracht om binnen afzienbare tijd deze encryptie te kraken. Maar er zal in de toekomst wel een grote verandering plaatsvinden op dit gebied.

Kwantumcomputers kunnen de toekomst van encryptie flink in de war gaan schoppen. Deze computers zijn vele malen sneller dan onze huidige binaire computers. Om een voorbeeld te geven:

Stel er zijn acht deuren en achter deur acht ligt een appel. Een huidige binaire computer zal eerst beginnen bij deur één en zal alle deuren bij langs gaan totdat uiteindelijk de appel is gevonden achter deur acht.

Een kwantumcomputer zal alle acht deuren tegelijk openen. De appel is dus direct gevonden tijdens de eerste poging. Terwijl een binaire computer acht pogingen moet doen.

Mogelijke bitcoin splitsing en updates 2017

Als laatste een belangrijke mededeling voor de mensen die gebruik (willen) maken van de bitcoin. De komende weken zijn zeer spannend voor de bitcoin community. Er gaat namelijk een aanpassing op de blockchain plaatsvinden. Deze aanpassing kan grote gevolgen hebben. Zo kan de bitcoin opgesplitst worden in meerdere bitcoins.

Dit is een behoorlijk technisch verhaal. Ik zal proberen om het zo simpel mogelijk uit te leggen.

Zoals je inmiddels weet is de bitcoin decentraal in opzet. Er is niemand die de bitcoin beheert. Elke update of aanpassing moet in overeenstemming met elkaar worden besloten. Het bitcoin core developer team wil SegWit implementeren in de blockchain van bitcoin. SegWit staat voor Segregated Witness.

Met de SegWit update worden er een aantal nieuwe features geïntroduceerd. Zo is het mogelijk dat de digitale handtekening om transacties te signen niet meer samen met de transactie hoeft opgeslagen te worden. De getuige van deze transactie (digitale handtekening) kan dus met de SegWit update van de transactie gescheiden (segregate) worden.

Maar waarom is deze aanpassing nodig? Voornamelijk om het netwerk beter,sneller en veiliger te maken. Een andere reden is de ASICBOOST exploit. Met de ASICBOOST exploit kunnen miners veel sneller minen dan de bedoeling is. Met de SegWit update is ASICBOOST niet meer mogelijk.

De bitcoin en de onderliggende blockchain is decentraal van opzet. Er is dus niemand die bepaalt welke update uitgerold gaat worden en welke niet. Dit moeten alle gebruikers en miners samen met elkaar beslissen.

In eerste instantie wouden alle bitcoin core ontwikkelaars SegWit activeren middels BIP 141. BIP staat voor Bitcoin Improvement Proposal. Vertaald naar het Nederlands, een bitcoin verbetervoorstel.

BIP 141 heeft 95% van de mining kracht (hash power) nodig om uiteindelijk SegWit te activeren. De miners van bitcoin moeten dit aangeven door de “bit 1” flag mee te geven bij het minen van nieuwe blocks.. Zodra 95% van alle miners de “bit 1” flag meegeven wordt SegWit binnen 2 weken geactiveerd.

In de praktijk heeft hooguit 40% van de miners “bit 1” gesignaleerd. Bij lange na niet genoeg om SegWit te activeren omdat minimaal 95% “bit 1” gesignaleerd moet hebben. Er zijn verschillende redenen waarom miners dit niet hebben gedaan. Zo zijn miners bang dat door de nieuwe manier van transacties (welke in SegWit worden geactiveerd) ze minder of geen fee meer ontvangen.

Nog even als herinnering, elke transactie die gedaan wordt op de blockchain van bitcoin wordt door een miner afhandeld. Daarom moet er bij elke bitcoin transactie een fee worden betaald. Je kunt vaak zelf bepalen hoe hoog deze fee is. Zet je de fee te laag kan het zijn dat je transactie pas weken of maanden later wordt uitgevoerd. Hoe hoger de fee, hoe sneller de transactie plaatsvind.

Ook zijn er geruchten dat sommige miners gebruik maken van de ASICBOOST exploit. Deze exploit is niet meer mogelijk als SegWit is geactiveerd. Of er ook daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van ASICBOOST door miners is mij niet bekend.

Uiteindelijk is er een soort van “oorlog” ontstaan tussen verschillende kampen in de bitcoin community. Aan de ene kant de miners en grote bitcoin bedrijven die Segwit niet of minder ondersteunen. Aan de andere kant vele bitcoin gebruikers, developers en cryptocurrency exchanges welke SegWit wel ondersteunen.

Deze laatste groep heeft besloten om niet langer te wachten op de miners en zijn begonnen om een soft fork in te zetten. Een soft work is een wijziging in het protocol die door gebruikers geactiveerd moet worden. Dit staat bekend als UASF, een User Activated Soft Fork. Deze update staat bekend als BIP 148. Deze update zal op 1 augustus 2017 geactiveerd worden.

Vanaf 1 augustus worden alle blocks op software clients die geen BIP 148 hebben geïnstalleerd (dus geen “bit 1” signaleren) geweigerd. Hiermee willen ze afdwingen dat de miners ook “bit 1” gaan signaleren. Als namelijk genoeg clients (zoals exchanges) hun software geschikt maken voor BIP 148 dan zal het grootste deel van het netwerk klaar zijn voor SegWit. Dan heeft het voor miners niet zoveel zin meer om op het netwerk te minen waar “bit 1” niet geactiveerd is.

Zoals eerder genoemd heeft de activatie van SegWit een activatie treshold van 95%. Oftewel 95% van alle mining kracht (hash power) moet “bit 1” signaleren om SegWit te kunnen activeren. Als genoeg clients BIP 148 ondersteunen ontstaan er twee blockchains. Namelijk eentje waar BIP 148 wel is geactiveerd en eentje waar dat niet het geval is. Op de blockchain waar dat wel het geval is heeft altijd 100% van de miners “bit 1” (nodig om SegWit te activeren) geactiveerd en voldoet daardoor aan de threshold van 95%.

Omdat de bitcoin miners nu geforceerd worden om SegWit te activeren is er een bijeenkomst geweest in New York met vele miners en bitcoin bedrijven. Er is een compromis gesloten wat bekend staat als de “New York Agreement” of SegWit2X.

SegWit2X staat ook bekend als BIP 91. Omdat de miners geforceerd zijn om SegWit te activeren hebben ze hun eigen manier bedacht. Ze willen in eerste instantie weten hoeveel miners achter dit plan staan. Dit kunnen miners doen door de tekst “NYA” mee te geven in de geminde blocks. Op moment van typen is deze ondersteuning ongeveer 88%. Oftewel 88% van alle miners is het met deze update eens.

Maar ook SegWit2X heeft een activatie treshold van 95% nodig. Zodra 80% van de miners hun software updaten met BIP 91 zal “bit 1” gesignaleerd worden. De andere 20% van de miners komen dan op een andere blockchain terecht. Op deze manier is op de blockchain waar BIP 91 is geïnstalleerd ook 100% “bit 1” gesignaleerd.

SegWit2X wil echter nog een aanpassing doen (vandaar 2X in de naam). Dit gaat om een hardfork later dit jaar. Hiermee willen ze de block size verdubbelen (van 1 MB naar 2 MB). Hier is ook niet iedereen het over eens en gaat waarschijnlijk ook weer een strijd worden.

Ter info: begin 2017 is Segmented Witness al geïmplementeerd in de litecoin.

Waarschuwing:

Ben je een handelaar in bitcoins, wil je bitcoins kopen of versturen? Zorg er dan voor dat je minimaal 2 dagen voor en na 1 augustus 2017 geen bitcoins transacties uitvoert!

Uitgevoerde transacties kunnen leiden tot volledig verlies van bitcoins. Bitcoins kunnen op de verkeerde blockchain terecht komen of niet meer worden gevalideerd met alle gevolgen van dien.

Zorg ervoor dat alle bitcoins opgeslagen zijn in een wallet waarvan JIJ de private keys in bezit heeft. Laat je bitcoins dus absoluut niet bij een online exchange staan. Tenzij deze exchange expliciet heeft gecommuniceerd dat ze maatregelen hebben getroffen betreffende de komende updates. En dat jezelf de private keys van je online wallet bezit.

Zorg er dus voor dat je een lokale wallet hebt plus backup van de private keys. Maak GEEN ENKELE bitcoin transactie twee dagen voor en na 1 augustus 2017.

Update: Zoals het er nu naar uitziet zal naar verwachting BIP 91 voor 1 augustus geactiveerd worden. Desondanks is het verstandig om even te kijken wat er gaat gebeuren en niet te handelen in bitcoins.

Vooral miners van bitcoin moeten bepalen welke methode ze willen volgen. In het geval van een coin split moet de miner bepalen welke coin ze verder willen minen. Het kan zomaar zijn dat miners die geen idee hebben dat deze aanpassing eraan zit te komen na 1 augustus 2017 op een verkeerde blockchain zitten te minen.

Ook kan het voorkomen dat transacties die op een bepaalde blockchain worden gedaan later weer ongedaan gemaakt kunnen worden of niet geldig zijn (bij een eventuele coin split). Het is daarom als handelaar expliciet aan te raden niet te handelen (verzenden/ontvangen) van bitcoins voor en na 1 augustus 2017. Pas als er duidelijk is geworden wat er gaat gebeuren met de blockchain kan er weer gehandeld worden.

Tijdens een split verlies je in principe geen coins. De coins die je hebt worden op beide blockchains actief. Bijvoorbeeld bij de hard fork van ethereum hadden mensen na de hard fork zowel ethereum als ethereum classic coins.

Maar het is wel belangrijk om te kijken welke software je gebruikt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onbewust transacties maakt van blockchain A naar blockchain B (of andersom) en zijn dan niet valide. Zolang exchanges niet hebben aangegeven wat er precies gaat gebeuren is het online laten staan van bitcoins niet verstandig.

Het is belangrijk dat de wallet waar je gebruik van maakt deze coins ook ondersteund. Het kan dus zijn dat na een coin split je een nieuwe wallet nodig hebt welke de andere nieuwe/oude blockchain ondersteund.

Het is daarbij ontzettend belangrijk dat jezelf in bezit bent van de private keys. Zonder private keys kun je potentieel al je bitcoins kwijtraken. Elke exchange heeft jouw private keys in handen. Laat je bitcoins dus absoluut niet op een exchange staan in de periode voor en na 1 augustus. Sowieso is het opslaan van cryptocurrency in een exchange af te raden.

Hou er ook rekening mee dat met deze aanpassing de hele cryptocurrency markt kan verdampen. Hoewel er vele altcoins zijn is bitcoin het leidend platform. Alle coins staan in relatie met bitcoin. Bij een eventuele coin split kan de gehele bitcoin markt instorten met alle gevolgen van dien. Echter als de update goed verlopen is kan de prijs ook zomaar weer gaan stijgen.

De eerder genoemde exodus wallet is geschikt om je bitcoins in op te slaan. Met exodus ben je volledig in controle over je eigen private keys. Dit heb ik tevens nagevraagd bij de developers van exodus. De private key in exodus zijn de 12 random woorden die worden aangemaakt zodra je exodus installeert en een backup maakt. Verlies deze niet!

Hierbij de tijdslijn van de geplande SegWit update:

segwit tijdlijn

Bron: bitcoinmagazine.com

 • 21 juli 2017: BIP 91 signalering start
 • 23 juli 2017: BIP 91 lock in
 • 29 juli 2017: BIP 91 deadline
 • 31 juli 2017: BIP 141 deadline
 • 1 augustus 2017: BIP 148 activatie
 • 4 augustus 2017: mogelijke split

Later dit jaar zal de SegWit lock in (BIP 9) volgen.

Wil je precies weten wat de status is van bovenstaande updates kijk dan op XBT. Op moment van typen (20/7/2017) heeft 86% van de miners aangegeven BIP 91 te ondersteunen. Het lijkt er dus op dat BIP 91 ruim voor de deadline geactiveerd zal worden. Laten we voorop stellen dat de komende weken en maanden erg spannend gaan zijn.

Update 22/07: inmiddels is BIP 91 locked in

Belangrijk: aankomende bitcoin split 1 augustus 2017

Zoals genoemd is een potentiële bitcoin split mogelijk zodra miners en gebruikers (BIP 91 en BIP 148) er niet uitkomen. Zoals het nu lijkt is deze split voorkomen aangezien het grootste gedeelte van de miners nu BIP 91 ondersteund.

Echter staat er nog een andere update op het programma: bitcoin ABC. Bitcoin ABC is ontstaan door een groep miners, developers, gebruikers en investeerders.

Bitcoin ABC staat voor Ajustable Blocksize Cap. Dit houdt even simpel gezegd in dat de grootte van de blocksize kan variëren. In eerste instantie zal de blocksize direct worden verhoogt naar 8MB. Dit zorgt o.a. voor snellere transacties en lagere fee’s. Ter vergelijking, de huidige blocksize is 1MB.

SegWit2X heeft voor later dit jaar een hard fork in de planning staan om de blocksize te verdubbelen. Bitcoin ABC gaat daar echter niet op wachten.

Waar bitcoin gebruikers met BIP 148 een UASF in de planning hadden als de miners geen SegWit zouden activeren heeft bitcoin ABC een UAHF (User Activated Hard Fork) in de planning staan voor 1 augustus. Ongeacht de uitkomst wat er met SegWit gaat gebeuren. Sterker nog, bitcoin ABC gaat SegWit niet eens implementeren.

Wat betekent dit in de praktijk? De bitcoin zal hoe dan ook op 1 augustus 2017 opgesplitst worden. Er komen een nieuwe bitcoin blockchain en coin bij. Deze nieuwe coin heet bitcoin cash.

Let op: deze splitsing heeft gevolgen voor iedereen die in bezit is van bitcoin(s)

Bij een splitsing van de blockchain ontstaat er als het ware een kopie van de huidige blockchain. Dat betekent dat je automatisch ook bitcoin cash tokens bezit. Bitcoin cash heeft op dit moment een marktwaarde van ~ 400 dollar.

Het is de verwachting dat de huidige bitcoin blockchain veruit het grootste zal blijven. Maar dat kan natuurlijk zomaar omslaan als miners besluiten om over te stappen naar de bitcoin ABC blockchain.

Belangrijk om te weten is dat je alleen bitcoin cash (BCC) kunt krijgen als je in bezit bent van je private keys van je wallet. Omdat de blockchain een kopie is kun je met de private key van je huidige bitcoin wallet aanspraak maken op bitcoin cash zodra de hard fork plaatsvind.

Als jij op dit moment 100 bitcoins in je lokale wallet hebt staan heb je na 1 augustus ook 100 bitcoin cash. Om bitcoin cash te claimen moet je een nieuwe wallet downloaden en je private key importeren.

Als je bitcoins opgeslagen zijn bij een derde partij zoals een exchange ben je volledig afhankelijk van de exchange! Zonder de private key kun je niks. Een online exchange heeft altijd de private key van je wallets in handen. Zorg er dus voor dat je op 1 augustus 2017 geen bitcoins op een exchange of andere derde partij laat staan waar jij niet de volledige controle over hebt!

Waarom een nieuwe bitcoin blockchain?

Om eerlijk te zijn wordt het er allemaal niet duidelijker op. Voor zover ik heb begrepen was de originele blocksize van de bitcoin blockchain helemaal in het begin 16MB. Echter is daar misbruik van gemaakt waardoor de blocksize uiteindelijk op 1MB is uitgekomen.

Bitcoin ABC gaat echter geen SegWit ondersteunen. Terwijl SegWit ook een paar goede punten heeft. Niet voor niets willen veel gebruikers en betrokken partijen deze update implementeren. Misschien zien miners hun aandeel flink zakken omdat ze met SegWit geen gebruik meer kunnen maken van de ASICBOOST exploit. Maargoed dat is slechts een vermoeden.

Ik begrijp ook niet helemaal waarom dit precies op 1 augustus 2017 moet gebeuren. Er gebeuren nu zoveel dingen in een kort tijdsbestek dat het voor een “normale gebruiker” totaal niet meer te volgen is. Met alle BIP’s, soft forks en hard forks wordt het er niet veel duidelijker van. Nog een paar forks erbij en ze kunnen bijna een bitcoin bestekset beginnen…

Hoe moet een standaard gebruiker dit nu allemaal weten? Waarschijnlijk weet de helft niet eens dat er een hard fork gaat plaatsvinden op 1 augustus. Het zou kunnen dat veel kleinere exchanges hier een grote slag gaan slaan. Namelijk alle bitcoin cash die bij de hard fork ontstaat heeft de betreffende exchange toegang toe via de private keys. En de werkelijke eigenaar van de bitcoins (en daarmee ook bitcoin cash) niet.

Het is in ieder geval duidelijk dat de bitcoin nog lang niet klaar is voor het grote publiek. Wallet updates, soft en hard forks, blockchain splits, etc. Dat is dan toch zeker een nadeel van een gedecentraliseerde opzet. Er is niemand die de weg bepaalt zoals dat normaal gesproken gaat in een bedrijf.

Alle gebruikers, miners, investeerders en bedrijven bepalen samen waar we naar toe gaan met de blockchain. Probeer dan maar eens overeenstemming te krijgen als iedereen er een “plasje” over mag doen. En zodra een groep groot genoeg is kunnen ze altijd een hard fork uitvoeren.

De komende weken zijn dus nog steeds erg spannend. Ik zou iedereen adviseren om in de komende periode alle bitcoins in een lokale wallet te stoppen. Of in ieder geval in een wallet waarvan de private keys in jouw bezit zijn. Ook is het verstandig om niet te gaan handelen in bitcoins rond 1 augustus. Sommige exchanges hebben al aangekondigd wat ze gaan doen rondom 1 augustus.

Waar haal je alle informatie dan precies vandaan? Blogs, forums, reddit, nieuwswebsites, etc. Het is aan jou om al het nieuws bij te houden als je gaat beginnen met cryptocurrency.

Cryptocurrency en de belastingdienst

Als er ergens geld te verdienen valt staat de belastingdienst direct voor de deur. Cryptocurrency is voor de belastingdienst een ongrijpbaar iets. Ze kunnen niet controleren hoeveel coins iemand in bezit heeft. Het is dus aan jou om dit bij de belastingdienst aan te geven.

Het handelen en houden van cryptocurrency valt onder dezelfde regels als het zogenaamde day-trading. Dat houdt in dat je enkel vermogensbelasting (BOX 3) hoeft te betalen over de waarde van je coins.

Bij de belastingaangifte moet je de waarde opgeven van de coins op 1 januari van het betreffende jaar. Als je de belastingaangifte van 2016 invult moet je dus opgeven de totale waarde van je coins op 1 januari 2016.

Vervolgens maakt het verder niet uit wat je met de coins doet. Stel de coins worden op 2 januari van dat jaar 1000 keer zoveel waard maakt dat voor de belastingaangifte niet uit. Ook maakt het niet uit als je deze coins vervolgens omzet naar euro’s en er een dikke villa of auto van koopt of gaat investeren.

Je eerste huis valt namelijk in BOX 1 en een auto wordt ook niet gezien als vermogen. Je betaalt enkel vermogensbelasting over al je vermogen in BOX 3. De enige datum die telt is 1 januari van het betreffende fiscale jaar.

Wat kun je eigenlijk met een bitcoin?

De bitcoin en de blockchain is een zeer interessante technologie en kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Maar wat kun je nu eigenlijk met een bitcoin? Met andere woorden, heeft het zin om een bitcoin te kopen?

Vele bedrijven accepteren bitcoins als betaling. Je zou dus kunnen zeggen dat de bitcoin een regulier betaalmiddel is geworden. Maar dat is niet waar. Er is vrijwel geen enkel bedrijf ter wereld welke rechtstreeks bitcoins accepteert.

Bedrijven waar bitcoins geaccepteerd worden rekenen alles weer terug naar de euro of dollar. Veel bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van Bitpay. Met Bitpay kunnen bedrijven bitcoins ontvangen als betaling en direct omzetten naar dollars of euro’s. Deze bedrijven hebben zelf vrijwel geen bitcoins in bezit.

Dat is ook niet zo vreemd want de koers van de bitcoin kan binnen een paar weken helemaal over de kop gaan. Zo stond de bitcoin nog geen week geleden op 1800 dollar en op moment van typen op 2800 dollar. Met een dergelijke koers kan een bedrijf geen risio’s nemen.

Het heeft ook weinig zin om een bitcoin te kopen en dit vervolgens gaan gebruiken als betaalmiddel. Want dan kun je net zo goed een betaling in euro’s doen. Daarnaast loop je veel minder risico dat de koers opeens instort.

De koers van de bitcoin is puur gebaseerd op speculatie en emoties. Veruit de meeste mensen handelen op basis van emoties. Als de koers stijgt wil iedereen bijkopen. Als de koers daalt wil iedereen zo snel mogelijk verkopen.

De meeste mensen die bitcoins bezitten gebruiken bitcoins om te handelen (kopen/verkopen) of houden de bitcoin vast met de hoop dat ze nog veel meer waard worden. Maar een heel klein gedeelte gebruikt de bitcoin als een betaalmiddel.

Wat kun je met een bitcoin:

 • Gebruiken als betaalmiddel (gebeurt in de praktijk erg weinig)
 • Verhandelen (kopen/verkopen)
 • Vasthouden met de hoop dat de koers verder gaat stijgen

Vele financiele “experts” zijn sceptisch over de bitcoin. Want het is eigenlijk geen nieuwe valuta maar een ruilmiddel tussen bestaande valuta’s. Niemand zal bijvoorbeeld eerst bitcoins gaan kopen om vervolgens een pizza te bestellen. Daar is namelijk geen enkele reden voor.

Aan de andere kant maken deze “experts” een grote fout. Ze vergelijken bestaande sterke valuta’s met een opkomende valuta. Deze vergelijking kun je eigenlijk helemaal niet maken. Bijvoorbeeld mensen uit Venezulela stoppen hun geld in bitcoin en andere cryptocurrency omdat hun eigen valuta totaal geen waarde meer heeft.

Veruit de meeste mensen gebruiken een bitcoin om te handelen. Ze kopen er andere coins mee of houden de bitcoin vast in de hoop dat de waarde zal stijgen. Vele bedrijven “accepteren” bitcoins. Maar in de praktijk worden bitcoins direct omgezet naar euro’s of dollars.

Laten we ook niet vergeten dat er nog honderden andere cryptocurrency zijn. Denk aan ethereum welke gebruik maakt van smart contracts. De mogelijkheden met smart contracts zijn eindeloos.

Conclusie, high risk high reward

Cryptocurrency is voor veel mensen een ongrijpbaar iets. Ze hebben wel eens gehoord of gelezen over de bitcoin. Wat de bitcoin precies is weten maar relatief weinig mensen. Laat staan het kopen en handelen in verschillende “altcoins”. De onderliggende technologie van alle coins is de blockchain. De blockchain is revolutionair en iedereen zal er vroeg of laat mee te maken krijgen.

Wat opvalt is dat cryptocurrency technisch gezien behoorlijk geavanceerd is. Ben je een digibeet dan is het zeer verstandig om eerst niks te doen met cryptocurrency. Of hulp inschakelen van iemand die er verstand van heeft.

Een foutje is snel gemaakt en de gevolgen kunnen erg groot zijn. Genoeg mensen die vele duizenden euro’s zijn kwijtgeraakt omdat ze hun beveiliging en andere zaken niet goed op orde hadden.

Je bent zelf 100% verantwoordelijk voor je acties. Er is niemand die je coins terug kan halen als je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten. Dit kan voor veel mensen een groot risico zijn. Het maken van backups van je wallet en private key is cruciaal.

Zonder computerkennis kom je niet zo ver. Wellicht is dat ook een van de redenen dat veel mensen er niet aan beginnen. Relatief gezien zijn er weinig mensen die actief iets met cryptocurrency doet. De potentiële markt kan dus nog vele malen groter worden zodra de drempel om in te stappen steeds makkelijker wordt.

Ook de generatiekloof zal grote invloed hebben. Jongeren zullen veel sneller de technologie oppikken ten opzichte van oudere mensen. Veel oudere mensen gebruiken de computer om hooguit af en toe om een website te bezoeken of om mail te versturen.

Vooropgesteld, het gebruik van de blockchain is de toekomst. De revolutie is in gang gezet met de bitcoin. Ook al ben je een digibeet kan het verstandig zijn om je te verdiepen in cryptocurrency en de blockchain. Het is een zeer interessante technologie. Met deze blog heb ik geprobeerd om cryptocurrency en de blockchain wat meer toegankelijker te maken. Overigens ben ik absoluut geen expert.

Kun je veel geld verdienen met cryptocurrency? Absoluut. Is het te laat om in te stappen? Nee, zeker niet. Wees echter wel bewust van het risico. Gebruik alleen geld wat je kunt missen. Zorg voor adequate beveiliging en backups. Zorg dat je ten allen tijden in bezit bent van de private keys van je wallet. Soms is dat niet mogelijk omdat je een online wallet moet aanmaken op een exchange. De enige persoon die verantwoordelijk is voor je coins ben jezelf.

Er zullen in de toekomst nog vele veranderingen plaatsvinden. Zo heeft ethereum een hard fork meegemaakt.  Ethereum is daardoor opgesplitst in verschillende blockchains. Deze coin split kan eventueel binnenkort ook gebeuren bij de bitcoin. Maar ook andere coins kunnen dergelijke stappen nemen. Wees dus altijd op de hoogte van het laatste nieuws van je favoriete coins. Je zal niet de eerste zijn die veel geld kwijt raakt door simpelweg niet goed op te letten.

Minen kan nog steeds rendabel zijn. Vooral voor mensen met zonnepanelen en een overschot aan opgewekte stroom. Wees er wel bewust van dat de aangeschafte hardware ook meegenomen moet worden in de berekening. Een degelijke videokaart kost al snel honderden euro’s. Met de huidige snelheden duurt het minimaal een jaar voordat je alle kosten eruit hebt. Maar dat betekent wel dat je computer 24/7 en 365 per jaar aan moet blijven staan.

Ben je overigens van plan (of twijfel je nog) om binnenkort zonnepanelen aan te schaffen? Hou dan onze blog in de gaten. Zeer binnenkort zal er een zeer uitgebreide blogpost verschijnen over de aanschaf van zonnepanelen.

Als laatste wil ik nogmaals benadrukken dat het handelen in cryptocurrency niet past bij financieel onafhankelijk worden. Maar je hoeft het ook niet volledig uit de weg te gaan. Zolang je geld gebruikt wat je kunt missen. Mijn advies is om een paar tientjes aan bitcoins te kopen. Zie dit als speelgeld wat je kunt missen. Installeer een wallet en probeer wat te handelen op een exchange.

In het kort nogmaals het stappenplan om een bitcoin te kopen en te verhandelen op een exchange:

Stap 1: installeer een locale wallet (b.v. exodus – hier staat ook een video waarin exact staat vermeld welke stappen je moet volgen). Sla je wachtwoorden goed op!

Stap 2: maak een account en online bitcoin wallet aan op een exchange naar keuze (Let op!, maak alleen een account aan op vertrouwde exchanges. Doe altijd zelf onderzoek naar de betrouwbaarheid). Gebruik sterke wachtwoorden en gebruik altijd two factor authentication (app op je smartphone).

Stap 3: koop een bitcoin via ideal bij Bitonic. Geef je lokale bitcoin wallet adres uit exodus op. Binnen enkele minuten zal de bitcoin in je exodus wallet verschijnen.

Stap 4: maak een backup van je exodus wallet (en de private key). Volg de instructies vanuit exodus. Je kunt alleen een backup maken als er coins in je wallet zitten.

Stap 5: maak de gewenste hoeveelheid bitcoins over naar je online bitcoin wallet

Stap 6: zodra je bitcoins in je online wallet staan kun je beginnen met handelen. Via de bitcoin kun je vele andere coins kopen. Welke coins je kunt kopen is afhankelijk van de gebruikte exchange.

Zo krijg je een veel beter gevoel bij de bitcoin en de onderliggende technologie. Vind je het helemaal niks? Koop dan gewoon een lekkere maaltijd met je bitcoins via thuisbezorgd.nlDeel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Geld is tijd schreef:

  Goed verhaal! Eerlijk gezegd denk ik niet dat de bitcoin de toekomst zal hebben, om de simpele reden dat de koers veel en veel te speculatief is. Voor kleine transacties zijn de transactiekosten van bitocin te hoog, en voor grote transacties is bitocin te risicovol.
  Maar ik had er nog niet echt bij stilgestaan dat je natuurlijk ook andere dingen in een blockchain kan opslaan, zoals contracten. Hier zie ik veel meer toekomst in.

  • Johan van der Deen schreef:

   Klopt hoor, op dit moment is de koers puur speculatie. Het zal nog vele jaren duren voordat dit een beetje gestabiliseerd zal worden. Dit is afhankelijk van:

   – Het aantal bitcoin in omloop (op dit moment ~16 van de 21 miljoen)
   – Hoeveel mensen de bitcoin gaan gebruiken als betaalmiddel
   – Toekomstige updates

   Er valt eigenlijk nog weinig over te zeggen en alles is gebaseerd op speculatie. Wat betreft de transacties en kosten gaat er dit jaar wel iets veranderen.

   Zo zal er later dit jaar waarschijnlijk een hardfork plaatsvinden om de blocksize te verdubbelen (1MB naar 2MB). Ook zal de SegWit update invloed hebben op de transacties.

   Maar wellicht nog wel interessanter is een andere hardfork die gaat plaatsvinden op 1 aug 2017. Op 1 aug gaat er een bitcoin splitsing plaatsvinden. Bitcoin ABC (Adjustable Blocksize Cap) zal d.m.v. een hardfork geactiveerd worden.

   Bitcoin zal opgesplitst worden in bitcoin en bitcoin cash (BCC). BCC is een verbetere versie van de bitcoin alleen dan weer zonder SegWit implementatie.

   Of deze split invloed gaat hebben op de bitcoin is afhankelijk van hoeveel miners de nieuwe chain ondersteunen. Beetje hetzelfde idee als bij Ethereum en Ethereum Classic.

   Overigens staat de BCC split nog niet in de blog dus dat zal ik nog even toevoegen.

   Het worden in ieder geval spannende weken voor de bitcoin!

 2. T schreef:

  IOTA is de toekomst. Geen transactiekosten! Laag instappen kan nu (onlangs een crash geweest van 60 naar 15 ct en nu 28ct)

 3. L schreef:

  Ben ik helemaal met je eens T.
  IOTA heeft de toekomst. Internet of things gaat groot worden. Ben dus maar ingestapt in IOTA crypto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie