Blijf geen slaaf van de overheid

Werken, geld uitgeven, meer werken, nog meer geld uitgeven. Dat is wat de meeste mensen hun hele leven lang doen voordat ze met pensioen kunnen. Mensen werken hun hele leven lang en tegen de tijd dat ze 67 jaar oud zijn, zijn ze nog steeds financieel afhankelijk van iemand anders (de overheid). Hoe kan het zijn dat mensen die tientallen jaren hebben gewerkt en honderdduizenden euro’s hebben verdiend aan het einde van de rit niet financieel onafhankelijk zijn? En dat in een tijdperk waar geld en kansen als nooit te voren voor het oprapen liggen?

Het antwoord op deze vragen is simpel: conformity. Conformity betekent het aanpassen aan de rest. Als je er goed over nadenkt is het dan niet vreemd dat bijna iedereen dezelfde weg volgt? Iedereen gaat naar school, zoekt een baan, blijft de rest van zijn leven werken en hoopt dat er op het einde nog een beetje geld overblijft. Veel ouderen hebben het moeilijk op hun oude dag. Ze hebben weinig of geen inkomen. Hun inkomens moeten aangevuld worden door de overheid (AOW) anders komen ze niet rond. Hoe kan het zijn dat bijna iedereen na 67 jaar nog steeds financieel afhankelijk is van de overheid?

De waarheid is dat de overheid mensen bewust dom houdt. Dankzij de overheid haal je nooit het uiterste uit jezelf. Er is namelijk altijd een opvangnet genaamd:

 • AOW
 • Hypotheekrenteaftrek
 • WW
 • Uitkeringen
 • Bijstand
 • En noem maar op

Wat als de overheid morgen besluit dat bovengenoemde regelingen per direct gestopt worden. Hoeveel mensen zouden er dan nog rond kunnen komen? Ik denk dat er schrikbarend veel mensen een groot probleem hebben. Zou jij nog rond kunnen komen als alle belastingvoordelen die je nu hebt weg zouden vallen?

De overheid maakt je dom. Wat zou jij doen als je morgen je baan verliest en er bestaat geen WW of uitkering meer? Je zal toch geld moeten verdienen. Als er geen opvangnet meer aanwezig is, dan pas ga je echt op zoek naar succes en haal je het uiterste uit jezelf. Mensen die een uitkering hebben maar eigenlijk prima kunnen werken worden vaak gezien als “dom” en “uitkeringstrekkers”. Eigenlijk zijn deze mensen best wel slim. Ze krijgen geld en hoeven daar niks voor te doen terwijl jij elke week 40 uur moet werken. Ze hebben geen reden om werk te zoeken. De overheid betaalt toch wel. Daar moeten mensen die wel elke week aan het werk zijn voor betalen. Je kunt de “schuld” neerleggen bij de mensen die een uitkering krijgen maar de kern van het probleem zit toch echt bij de overheid.

Aan de andere kant kun je ook niet zomaar mensen geen geld meer geven en ze aan hun lot overlaten. Het “probleem” is dus ook niet zomaar even op te lossen. Maar waarom blijven veel mensen een slaaf van de overheid?

Je leeft maar één keer

Dit is een uitspraak die mensen vaak gebruiken om aan te geven dat je ook moet genieten van je leven. Genieten van je leven staat toevallig vaak in relatie met de hoeveelheid geld wat je besteed. Dat is namelijk wat ik van veel mensen om mij heen hoor als ik praat over het onderwerp financieel onafhankelijk worden. Je wordt al snel gezien als gierig en als iemand die niet geniet van het moment.

Je leeft maar één keer is een uitspraak van mensen die geen risico durven te nemen. Deze mensen gaan er vanuit dat je binnen de kortste keren dood gaat. Oftewel geniet zoveel mogelijk van het leven want morgen kan wel eens je laatste dag zijn. Je kunt dus nu maar beter al je geld uitgeven want misschien kan dat morgen niet meer!

Hier zit natuurlijk wel een kern van waarheid in maar erg realistisch is het niet. Wat als je nu 18 jaar oud bent. Moet je dan maar genieten van je leven door geld uit te geven omdat er een kans bestaat dat je morgen niet meer leeft? Je kunt er beter voor zorgen dat je financieel onafhankelijk bent voor je 30ste zodat je juist je hele leven daarna kan gaan genieten van de volledige vrijheid die je hebt.

Wat is er gebeurt met de dromen van loonslaven die doorwerken tot hun 67e? Het grootste deel van deze mensen hebben nagenoeg geen geld, geen dromen waar gemaakt en niet kunnen doen wat ze het allerliefste zouden willen. Simpelweg omdat ze geen risico’s hebben durven nemen. Je zou “je leeft maar één keer” dus eigenlijk beter kunnen toepassen door juist wel risico’s te nemen. Je leeft maar één keer, waarom zou je dan je hele leven blijven werken voor iemand anders en afhankelijk blijven van de overheid? Is het dan niet beter om juist wel een risico te nemen met als mogelijke uitkomst dat je een leven kunt leiden waar 99% van alle andere mensen alleen maar van kunnen dromen?

Bestaan risico’s eigenlijk wel?

Wat is een risico eigenlijk? Risico is de kans van een gebeurtenis maal de impact. Hoe groter de kans en de impact, hoe groter het risico. Een risico is niet altijd een feit en is ook niet voor iedereen gelijk. Helaas zien mensen dat vaak wel zo. Dat is ook één van de redenen dat bijna iedereen een loonslaaf is en niet voor zichzelf werkt. Terwijl je met een eigen bedrijf veel meer kunt verdienen, meer vrijheid hebt en uiteindelijk veel meer kan genieten van je leven. Tenminste, als je het op de juiste manier aanpakt. Andere mensen zien dit als risico en blijven lekker “veilig” voor iemand anders werken.

Dan krijg je al snel de “ja, maar…” personen te horen. Ze gaan vervolgens allemaal redenen opnoemen waarom je maar beter geen eigen bedrijf kunt starten. Het grappige is dat deze “ja, maar…” personen vaak geen enkel verstand hebben van het opzetten van een eigen bedrijf. Dat zijn dezelfde mensen die geld investeren op de aandelen beurs, verkeerde keuzes maken en veel geld verliezen. Vervolgens lopen ze aan iedereen te verkondigen dat het investeren in aandelen gokken is en dat je dat maar beter niet kunt doen. Oftewel grote onzin.

Waarom blijven mensen hun hele leven werken voor iemand anders en zijn op hun oude dag nog steeds een slaaf van de overheid? Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met twee factoren:

 • Mensen weten niet hoe het anders kan
 • Mensen vinden het risico te groot

Sinds ik vele boeken, blogs, video’s en andere artikelen heb gelezen over het onderwerp financieel onafhankelijk worden, investeren en het opzetten van een bedrijf is het vrijwel onmogelijk om te discussiëren met mensen die denken als loonslaaf. Deze mensen hebben een bepaalde kijk op de wereld. Iets wat daar vanaf wijkt wordt al snel bestempeld als raar of niet mogelijk. Mensen praten graag mee in discussies ook al hebben ze geen enkel verstand van het onderwerp.

Dat mensen niet weten hoe ze het anders kunnen doen komt simpelweg omdat ze er geen tijd aan besteden. Mensen die veel geld verliezen bij het investeren in aandelen hebben geen flauw idee wat ze aan het doen zijn. Ze hebben geen tijd gestoken in onderzoek naar de betreffende aandelen. Het gevolg is dat het investeren in aandelen (voor deze mensen) een groot risico is. Miljoenen mensen willen miljonair worden. Maar in plaats van uit te zoeken hoe ze miljonair kunnen worden kopen ze een ticket in de loterij.

De praktijk leert dat het wel degelijk mogelijk is om structureel geld te verdienen met aandelen. Of om miljonair te worden zonder een loterijticket te kopen. De kans is vele malen groter om binnen 10 jaar financieel onafhankelijk te zijn door iets voor jezelf te beginnen dan voor iemand anders te werken of door de loterij te winnen. Echter kopen miljoenen mensen elke maand een loterijticket en zijn er een handjevol mensen die de stap maken om voor zichzelf te beginnen.

Een baan haalt niet het uiterste uit jezelf

Met de AOW en andere uitkeringen als opvangnet haal je nooit het uiterste uit jezelf. Je hoeft namelijk niet het beste uit jezelf te halen. Je krijgt hoe dan ook altijd geld van de overheid. Met een baan hoef je ook niet het beste uit jezelf te halen. Bij de meeste banen krijg je namelijk maandelijks betaald. Of je nu heel goed je best doet of middelmatig maakt in principe niks uit. Als je een keer een weekje wat rustiger aan werkt merk je dit niet in je salaris. Werk je een week keihard (zonder overuren) verdien je ook niks extra’s.

Een vast maandloon is elke maand gelijk. Of je nu hard werkt of wat minder hard maakt niks uit. Hard werken zou je uiteindelijk een promotie kunnen opleveren. Maar wat als je net promotie hebt gemaakt? Krijg je dan weer een promotie als je een paar maanden achter elkaar hard hebt gewerkt? Nee, zo werkt het helaas niet. Daarom zijn er genoeg werknemers die het allemaal wat rustiger aan doen. Daarom haal je alleen het uiterste uit jezelf als je er helemaal alleen voor staat. Dat de acties die je doet direct van invloed zijn op je inkomen.

Iemand die voor zichzelf werkt zal veel harder werken dan iemand in loondienst. Iemand die voor zichzelf werkt is volledig afhankelijk van zijn eigen inzet. Ben je in loondienst en werk je een paar weken minder hard? Geen probleem, je salaris blijft hetzelfde. Werk je voor jezelf en werk je een paar weken minder hard dan heeft dit direct invloed op je inkomen. Niet voor niets werken vele zelfstandigen meer dan 40 uur per week.

Maar niks moet natuurlijk. Er zijn genoeg mensen die plezier hebben in hun werk en dit tot hun pensioen willen doen. Sommige mensen zien hun werk als hobby. In dat geval is het niet echt werken meer maar het uitvoeren van een hobby. Stel dat je vanaf volgende maand automatisch je huidige inkomen gestort krijgt ongeacht of je gaat werken. Zou je dan nog steeds 40 uur per week blijven werken? Of zou je dan minder gaan werken en andere dingen gaan doen die je nu niet kan doen omdat je te weinig tijd hebt?

Conformity in de praktijk

Conformity is het aanpassen aan de rest. En dat is wat iedereen in je omgeving doet. Ken jij iemand die niet werkt voor iemand anders maar voor zichzelf? Ken je iemand die miljonair is? Ken je iemand die op een andere manier zijn geld verdient zonder er voor te werken? Ik vermoed dat 99% van de mensen die je kent werken voor iemand anders om geld te verdienen. Grote kans dat ook jij op dit moment ook moet werken voor iemand anders om je geld te verdienen.

Blijf je vasthouden aan conformity dan kun je nu al zien hoe jij je leven zal leven. Simpelweg door te kijken naar de mensen om je heen. Je doet namelijk precies hetzelfde als de mensen om je heen. Dus je zult precies hetzelfde leven leiden. Natuurlijk op jouw manier maar de basis blijft hetzelfde. Al deze mensen zijn afhankelijk van een maandelijks inkomen. Grote kans dat je later ook afhankelijk bent van een AOW uitkering. Grote kans dat je moet werken tot je 67e of inmiddels je 70ste.

Door financieel onafhankelijk te worden doorbreek je conformity. Hoeveel mensen ken je die financieel onafhankelijk zijn? Waarschijnlijk niemand. De reden is simpel:

 • Mensen weten niet dat het mogelijk is
 • Ze weten niet hoe
 • Ondernemen geen actie

Ga als experiment maar eens een praatje maken met een aantal loonslaven en bespreek het onderwerp financieel onafhankelijk worden. Vertel ze de informatie die je kunt vinden op deze website. Maak een doordacht plan voor jezelf om een bedrijf op te starten en vertel dit aan je vrienden/familie. Vrijwel iedereen zal er negatief op reageren:

 • Het gaat je niet lukken
 • Maar je hebt een goed betaalde baan…
 • Het risico is te groot
 • Je kunt beter nu genieten van je leven
 • Ja maar…

Mensen weten niet beter. Ze houden vast aan hun eigen principes en de dingen die ze in hun leven hebben geleerd. Alles wat daar buiten valt is eng en is een groot risico. Maar de praktijk leert dat dit totaal niet realistisch is. Als dat realistisch zou zijn zou iedereen werken voor iemand anders, is er niemand miljonair en moet iedereen werken tot zijn 67e om met pensioen te kunnen.

De midlife crisis

Niet voor niks bestaat er zoiets als de “midlife crisis”. Mensen van middelbare leeftijd die terugkijken op hun leven en denken “is dit het?”. Elke dag is hetzelfde, week in week uit werken voor iemand anders. Als het even tegenzit op het werk (bijvoorbeeld omdat je er even helemaal zat van bent) valt mee te leven maar als ook in de relatie dingen niet helemaal lekker gaan kom je al snel in een depressie. Mannen in een midlife crisis kopen bijvoorbeeld een dure sportauto die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Zo denken ze even uit de sleur te komen. Vaak werkt dit ook enige tijd maar uiteindelijk komen ze er achter dat dit het probleem niet oplost. Het probleem is namelijk hun eigen mindset.

Je kunt er mee leren leven dat je dag in dag uit voor iemand anders moet werken tot je pensioen. Je kunt er mee leren leven dat je relatie niet goed (genoeg) is en dat je het anders had voorgesteld. Maar je kunt ook op onderzoek uit gaan. Op zoek naar mogelijkheden om veel eerder met pensioen te kunnen. Miljonair worden en je hele leven lang niet meer druk maken om geld.

Eén ding is zeker, als je financieel onafhankelijk bent is de kans op een midlife crisis een stuk kleiner. Je bent namelijk niet gebonden aan werk en aan een sleur. Je hoeft niet te werken, je kunt doen waar je zelf zin aan hebt. Dat wil niet zeggen dat je niet in een “midlife crisis” terecht kunt komen als je financieel onafhankelijk bent maar de kans is een stuk kleiner.

De toekomst begint nu

We leven in een tijdperk waar het bijna onmogelijk is om niet financieel onafhankelijk te zijn. Maar toch is iedereen financieel afhankelijk van de overheid. Waar zijn de dromen gebleven die mensen als kind hadden? Mensen denken hun geluk te kunnen kopen via een loterijticket. En maar weer met spanning naar de cijfertjes van deze maand kijken of ze iets hebben gewonnen. Je hoeft maar één keer te winnen… Helaas is die kans 1 op 10 miljoen.

Met pensioen gaan op je 67e is helemaal niet leuk. Je bent namelijk je hele leven aan het werk geweest. Wat ga je dan doen met de zee van vrije tijd die je opeens hebt? Veel mensen weten gewoonweg niet wat ze met deze vrije tijd aan moeten. Je valt als het ware in een gat. Het begin van het einde begint vandaag. Nu direct om exact te zijn. Hoe jij je verdere leven kan invullen bepaal je nu, niet morgen of volgend jaar. Hoe eerder je begint met investeren hoe eerder je daar de vruchten van kunt plukken.

Je kunt alleen een juiste beslissing maken als je weet waar je het over hebt. En daar kun je alleen achter komen door actie te ondernemen. Door te lezen, video’s te bekijken en uiteindelijk de informatie toe te passen in de praktijk. Daarom zijn mensen vaak negatief over financieel onafhankelijk worden. Ze denken dat het een groot risico is. Ik krijg verontwaardigde blikken als ik vertel dat ik voor mijn veertigste met pensioen wil gaan. “Hoe wil je dat gaan doen?”, “Verdien je zoveel dan?” “Dat gaat je nooit lukken!” Mensen weten het simpelweg niet.

Onderneem actie

De principes om financieel onafhankelijk te worden zijn vrij makkelijk te volgen:

 • Leef zuinig
 • Geef geen geld uit aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt
 • Los schulden af
 • Investeer je geld

Dit zijn de basis principes waar deze blog en alle andere blogs op hameren. Een loonslaaf hanteert deze principes niet of nauwelijks:

 • Leeft op basis van inkomen
 • Geeft geld uit aan dingen die ze niet nodig hebben
 • Lost schulden niet of nauwelijks af
 • Investeert niet of nauwelijks

Zie je het verschil? Zo simpel is het. Iedereen kan financieel onafhankelijk worden. Maar dat betekent dat je er wel iets voor moet doen. Mensen zijn geneigd om alles groter, luxer en beter te hebben dan een ander. Ben jij wel eens jaloers op de auto of het huis van een bekende? De realiteit is dat deze mensen net zo goed moeten werken om deze dingen te kunnen betalen. Je wordt echt niet gelukkiger door in een groter huis te gaan wonen of in een luxere auto te rijden. Het kan je zelfs minder gelukkig maken door de schulden die je opbouwt.

Onderneem je geen actie dan moet je werken tot je 67ste en ben je afhankelijk van de overheid om daarna nog een redelijk inkomen over te houden. Maar zelfs met de AOW komen mensen bijna niet rond. Wanneer en hoe je met pensioen gaat bepaal je nu, niet op je 67ste. Blijf je vasthouden aan conformity of bepaal je zelf wat je wilt in je leven? Want hoe vrij we ook leven in Nederland, de meeste mensen zijn afhankelijk van de overheid of ze het nu willen of niet.Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Adrie schreef:

  Zo herkenbaar dat niet kunnen praten met ” loonslaven”. Een collega met partner, tweeverdieners zonder kinderen, die er ook niet gaan komen, eigen huis, dikke hypotheek, twee auto’s terwijl ze naar het werk kunnen fietsen, probeer ik wat te vertellen over eerder kunnen stoppen met werken. ” Maar we leven nu”.. zegt ze. Ik ben uitgepraat.

 2. NQ schreef:

  Ik vind het veelvuldig gebruik van het woord ‘loonslaaf’, maar ook de algemene toon van de artikelen, steeds iets meer denigrerend overkomen. Dit is ook een valkuil voor mijzelf hoor! Het is makkelijk om te denken dat je beter bent dan de rest doordat je begrijpt hoe het geld-systeem werkt. Ik denk alleen dat het goed is om er voor te waken om jezelf niet op een voetstuk te plaatsen omdat je verstandiger met geld om gaat dat veel andere mensen.

  De nuance ontbreekt daarnaast een beetje, en lijkt het net alsof er alleen loonslaven en ondernemers zijn. Terwijl er genoeg mensen een leuke baan hebben en voldoende sparen om hun eigen oorlogskas goed te vullen. En de alinea waarin staat “Of je nu hard werkt of wat minder hard maakt niks uit.” is gewoon onzin. Als je hard werkt in loondienst kan je best herhaaldelijk promotie krijgen en bijbehorende salarisverhogingen. Met bijvoorbeeld een goede baan in de IT is het prima haalbaar om 4000 euro bruto per maand te verdienen. Als je daar dan vervolgens 50% van spaart, kan je ook na 18 jaar met pensioen. Als je tweeverdiener bent nog veel sneller. Ik begrijp dat je als ondernemer door risico te nemen nog veel sneller met pensioen zou kunnen gaan, als bijvoorbeeld je Klezzer idee een succes wordt, maar dat maakt het alternatief niet opeens super slecht ofzo.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi NQ,

   Dank voor je reactie.

   De insteek van dit artikel, en ook alle andere artikelen, is om mensen wakker te schudden. Als je werkt voor iemand anders ben je simpelweg een loonslaaf. Ik ben trouwens zelf ook een loonslaaf dus zo denigrerend is het niet. Natuurlijk kan jij of iemand anders dat wel als denigrerend opvatten. Ik vermeld daarom altijd dat niets `moet` en alles een eigen keuze is. In het artikel staat ook vermeld dat er ook mensen zijn die werken voor iemand anders helemaal niet erg vinden.

   Natuurlijk hebben genoeg mensen een leuke baan. Maar dat staat los van het feit dat ook deze mensen gewoon loonslaven zijn. Dat wil niet zeggen dat het erg is om loonslaaf te zijn. Er valt wat dat betreft ook niet zoveel te nuanceren.

   Het punt is dat je maandelijkse salaris vast staat. Dit verandert niet of je nu hard werkt of iets minder hard. Je maakt hooguit één keer per jaar een promotie. Als iedereen herhaaldelijk promotie zou krijgen zou iedereen 10.000 euro per maand verdienen. Bij elke baan hoort een maximaal inkomen. Dit ligt in de IT iets hoger dan bij andere beroepen maar met 4.000 euro bruto loop je al tegen de limiet aan. Tenzij je een zware specialist bent die moeilijk te vervangen is of in een management functie terecht komt. Op een gegeven moment bereik je een grens waardoor het gewoon moeilijker wordt om promotie te krijgen. Dat is bij vrijwel elke baan hetzelfde. Het loont dus op een gegeven moment niet meer om hard te werken (voor iemand anders).

   Deze blog gaat over de afhankelijkheid van de overheid. Dat honderdduizenden mensen afhankelijk zijn van de AOW om te overleven. Dat staat los van de manier hoe je financieel onafhankelijk kan worden.Of je dit nu doet door te sparen en te investeren of door een eigen bedrijf op te zetten maakt helemaal niks uit. Dat is iedereen zijn eigen keuze. Ik heb in geen enkele blog vermeld dat sparen en investeren slecht is. Sterker nog, onze hele blog is daarop gebaseerd. Maar er zijn betere en snellere manieren om FO te worden.

 3. I. Swinkels schreef:

  Investeer door in anderen te investeren.
  Bouw together aan elkaars business.

  Het is nog leuk ook.
  Je krijgt nieuwe contacten, vrienden, andere en gezonde lifestyle.

  Draai niet in cirkels maar bouw groot.
  Waaier rondom uit. En zie hoe je nu en in de toekomst een mooi leven opbouwt.

  Smile together

 4. de Vries schreef:

  Met veel plezier jullie blog gelezen. Ik volg al enkele jaren MMM, en heb ook van huis uit een zuinige inslag meegekregen, dus ben enigszins bekend met de theorieën. Het lukt me nu al vrije eenvoudig om 40% van mijn salaris te sparen, dus ook de praktijk gaat de goede kant op. Wat ik me wel afvraag is of zelfs wanneer je alles goed doet, het wel genoeg is..

  Nederland is geen Amerika, maar hoe dan ook een socialistisch land. Dat is niet erg, maar betekent wel dat je erg veel hoge verplichte kosten hebt, en dat je niet heel snel heel veel zal gaan verdienen. Je kan dus zeker mooie slagen maken, en dat doe ik ook, maar toch vraag ik me af het sneeuwbaleffect groot genoeg gaat worden om binnen 15 jaar financieel onafhankelijk te worden. Kan je niet eens een plaatje schetsen van hoe dat er in de praktijk uit zou kunnen zien?

  En verder mis ik naar het Nederlands voorbeeld vertaalde beleggingskansen. Wat is de nederlandse variant van een veilig indexfund bijvoorbeeld?

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi de Vries,

   Bedankt voor je reactie.

   Het mooie van financieel onafhankelijk worden is dat iedereen het kan worden. De wiskundige formule die er achter zit is voor iedereen gelijk. Als je 50% van je inkomen spaart, dit geld vervolgens investeert tegen een rendement van 4% dan levert je investering over 17/18 jaar genoeg inkomen op om van te kunnen leven. Hoe hoger het rendement hoe eerder je financieel onafhankelijk bent.

   Het gaat er ook niet zozeer om hoeveel je verdient maar hoeveel je uitgeeft. Het geld wat je niet uitgeeft ga je investeren. Hoe hoger het rendement van je investering hoe eerder je financieel onafhankelijk wordt. Investeer je bijvoorbeeld in je eigen projecten kun je binnen enkele jaren financieel onafhankelijk zijn. Het is dus zeker goed mogelijk om in Nederland binnen 15 jaar financieel onafhankelijk te zijn.

   Een praktijk voorbeeld is erg lastig te geven omdat iedereen zijn eigen weg volgt. De meeste mensen investeren in aandelen maar er zijn ook mensen die woningen kopen om te verhuren, eigen projecten starten of op andere manieren hun geld investeren. Het noemen van bepaalde aandelen of indexfondsen is ook lastig. Dat zijn namelijk moment opnames. Een bepaalt aandeel kan vandaag een goede investering zijn maar volgende week niet meer. Het is daarom van belang dat je zelf onderzoek doet naar aandelen en indexfondsen. Alleen dan weet je zeker wat je koopt. Koop nooit aandelen op advies van iemand anders als je zelf niet 100% zeker weet wat je koopt.

 5. Cana schreef:

  Ik ben het helemaal eens met dit artikel! Maar Mensen die werken voor een ander zijn ook nodig in de maatschappij hé.

 6. Martin K. schreef:

  Gevoel daar draait het om, gebruik het opvangnet optimaal, daar is niks mis mee.
  Ik heb veel begrafenissen ervaren,…..mijn advies, neem zo vroeg mogelijk je pensioen op, dan ben je veel gelukkiger!
  Vreemd dat men arbeid zo hoog in het vaandel heeft staan! Mensen willen erbij horen, omdat ze kennelijk niets anders kunnen (opvoeding) of durven! Bovendien maakt werk helemaal niet gelukkig, dat is in onderzoek aangetoont (ja, er wordt wat onderzocht door al die academici). Uit schaamte loopt niemand daarmee te koop, toch is dit de harde realiteit, werk is niet leuk! Geef die baan aan jongeren, die staan te popelen om te werken! Het is toch absurd dat ouderen doorwerken, terwijl hoog opgeleiden jongeren werkloos aan de kant staan!
  De meeste pensioenfondsen maken het mogelijk om uit je pensioenpot het AOW bedrag naar voren te halen. OK, dan wordt het ouderdomspensioen wel lager, maar daar wringt de schoen, niet iedereen wordt 93 jaar, sterker de helft van de mannen is overleden voor de leeftijd van 71 jaar!

  Ik had een prima baan, maar miste iets in dit leven, voelde me niet prettig met al die verplichtingen.
  Bovendien hou ik niet van gokken, want niemand weet immers hoe oud hij wordt, neem liever het zekere voor het onzekere om nog een paar jaartjes te kunnen genieten. Ik ben met vervroegd pensioen gegaan op mijn 55e jaar en heb daar nooit een seconde spijt van gehad. Eindelijk vrijheid, opstaan wanneer ik op een natuurlijke manier wakker wordt, naar bed gaan wanneer ik dat wil. Mijn huwelijk is nu nog beter, mijn echtgenoot is zielsgelukkig, omdat ik alle tijd neem voor onze relatie, veel uitgaan, reizen, genieten van de kleinkinderen en plezier maken, hobby’s zat.
  Natuurlijk moet ik het met veel minder doen, maar daar is een mouwtje aan te spelden. Ik heb geen dure Mercedes meer nodig om elke ochtend in de file te staan, neem wat vaker de fiets en als het regent kan ik altijd thuis blijven.

  Sinds mijn vervroegd pensioen maak ik elke ochtend een dansje van blijdschap, mijn god, wat ben ik gelukkig, heb geen lichaamlijke klachten meer, zoals vermoeide ogen, pijnlijke rug en een muisarm van de PC, omdat ik daar gedwongen minstens 6 uur per dag achter zat. Geen stress, omdat de klus vandaag nog af moet! Geen chagrijnige en jaloerse collega’s, geen peptalks van directieleden, die alleen met hun bonussen en ego bezig zijn, geen lastige en vervelende klanten, geen scorekaarten met cijfers alsof je op de lagere school zit, geen cursussen en eeuwige opleidingsplannen. Geen reorganisaties, omdat de concurentie in China goedkoper is. De bedrijfscultuur bootst gewoon met de beginselen van de democratie, waarin je leert dat ieder gelijk is. Ik heb nergens zoveel ongelijkheid gezien als in het bedrijfsleven, gewoon asociaal!

  Wat een verlossing, wat een verademing, wat kan het leven prachtig zijn, zonder werk. Je zou bijna denken, dat werken totaal niet bijdraagt aan geluk, maar dat zie ik anders, het is een bodem, om een huis te kopen, een pensioenpot op te bouwen en status, want bijstand klinkt niet echt positief, toch!
  Ik ben dus best blij dat ik vroeger een premie koopwoning heb gekocht, waar ik overigens nooit 1 euro van heb afgelost, lang leven de aflossingsvrije hypotheek. De huidige lage rente compenseert de uitgebleven indexering van de pensioenen.

  Ok, en als ik echt oud wordt geen probleem, want de AOW uitkering blijft altijd staan voor mensen die vroegtijdig hun pensioenpotje leegmaken, hierdoor slaap ik ook beter, heb immers al genoeg sociale lasten en belastingen betaald, maar ik loop niet op de muziek vooruit, eerst maar proberen om 70 jaar te worden, dat gaat mogelijk een stuk makkelijker, zonder al die arbeid, hoera, geweldig! Daarnaast kan ik altijd nog de overwaarde van het eigen huis benutten, maar dat zie ik dan wel. Kan het iedereen aanraden, stop met arbeid zodra dat kan en leef je eigen leven in vrijheid!

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Martin,

   Bedankt voor je (lange) reactie!

   Ik ben het helemaal met je eens. Helaas ben ik nog niet met pensioen maar het gaat de goede kant op. Er is meer in het leven dan werken voor iemand anders!

   Goed om te horen dat je er geen seconde spijt van hebt gehad om eerder met pensioen te gaan!

 7. Nico schreef:

  Ga je nog op vakantie? hoor ik weer vaker de laatste tijd. Mijn hele leven is een vakantie! roep ik dan vaak met en lach …. en ik krijg er nog voor betaald ook … en goed. Nu gaat mijn leven niet over rozen, maar met regelmatig risikovolle beslissingen te hebben genomen heb ik fantastisch werk en een prima salaris. Mijn auto een goede 2e hands. De caravan 18 jaar oud. Vakanties naar simpele campings veelal in Frankrijk. Ja, ik leef ook nu … maar morgen hopelijk ook nog. Door me veelal aan het soort principes te houden van besparen en niet verkwanselen, maar niet gierig te leven is mijn huidige cash- en kredietpositie 3x hoger dan mijn hypotheekschuld. Andere schulden zijn er niet. Ik (be)spaar EN geniet.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Nico,

   Hier beschrijf je exact de essentie waar het allemaal om draait. Je hoeft geen geld uit te geven om te genieten. Sterker nog, jij geniet nog veel meer dan al die mensen die elke maand weer moeten wachten op hun geld om het uit te geven. Jij hebt je toekomst lang en breed veilig gesteld zonder je zorgen te maken om geld. Simpelweg door bewust geld uit te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie