Brexit: de financiële gevolgen

Het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese Unie verlaten. De meerderheid (52%) van de stemmers hebben tegen de E.U. gestemd en daarmee is de Brexit nagenoeg een feit. Dat de meerderheid van de bevolking de E.U. wil verlaten wil niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Een referendum is namelijk niet bindend. Uiteindelijk zal de politiek de beslissing moeten maken. Maar de kans is vrij groot dat de Brexit gaat plaatsvinden.

Wat mij ten eerste opvalt is dat verschillende mediaplatformen de Brexit niet juist beschrijven. Zo praten veel nieuws websites over Groot Brittannië terwijl de Brexit over het Verenigd Koninkrijk gaat.

Groot Brittannië:

 • Engeland
 • Wales
 • Schotland

Verenigd Koninkrijk:

 • Engeland
 • Wales
 • Schotland
 • Noord-Ierland

Kaart_Verenigd_Koninkrijk

Bron: Wikipedia

De gezamenlijke inwoners van het Verenigd Koninkrijk noemen we de Britten. Hoewel Ierland aan Noord-Ierland vastzit is Ierland geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Maar de Ieren zijn wel lid van de E.U. Daarom gebruiken ze in Ierland de euro als valuta maar in Noord-Ierland de Britse pond.

Schotland wil de Brexit gaan dwarsbomen. Volgens de eerste minister Nicola Sturgeon kan het Schotse parlement mogelijk de vereiste wetgevende goedkeuring aan de Brexit onthouden. De ruime meerderheid (62%) van de Schotten was tegen een Brexit. De partij van Sturgeon heeft 63 van de 129 zetels in het Schotse parlement.

Het zou natuurlijk wel bijzonder zijn als het Verenigd Koninkrijk de E.U. gaat verlaten terwijl een ruime meerderheid van Schotland hier tegen is. Het is dan ook de vraag hoe de verhoudingen tussen Schotland, Engeland, Wales, Noord-Ierland, Ierland en de E.U. zich de komende maanden/jaren zal ontwikkelen.

De uitkomst van het referendum:

Votes brexit

Bron: BBC

Dat een financiëel en politiek sterk lid de E.U. gaat verlaten kan een schokgolf teweeg brengen. Landen zoals Wales, Schotland en Ierland zijn sterk afhankelijk van Engeland. De E.U. heeft alleen kans van slagen als alle landen het met elkaar eens zijn. De laatste maanden en jaren is dat zeker niet het geval geweest. Vooral de financiële perikelen met Griekenland zijn veel lidstaten niet blij mee.

Nu een sterk lid de E.U. gaat verlaten is de vraag wat er in de toekomst gaat gebeuren. Zodra andere sterke lidstaten ook beslissen om uit de E.U. te stappen betekent dat vrijwel zeker het einde van de E.U. De vraag is of dit goed of slecht is. Politiek en financiën gaan vaak hand in hand. Dus ook voor mensen die bijvoorbeeld financieel onafhankelijk willen worden kan dit een grote impact hebben.

Het is vrij duidelijk dat er een zeer negatieve sfeer heerst op vrijwel alle beurzen. Dat betekent dat veel aandelen minder waard zijn geworden. Mensen verkopen in paniek om de financiële gevolgen van de Brexit voor te zijn. Aan de andere kant betekent dit dat aandelen gekocht kunnen worden voor lagere prijzen. Dit is voor investeerders zeer aantrekkelijk. Waar de rest van de wereld aandelen verkoopt zullen investeerders juist gaan kopen. Laten we eerst eens gaan kijken wat de financiële gevolgen zijn voor o.a. het Verenigd Koninkrijk en Nederland. En is het houden van een referendum eigenlijk wel een goed idee?

Is het houden een referendum wel een goed idee?

De vraag is of het houden van een referendum in het algemeen wel een goed idee is. De “normale” burgers hebben vaak geen idee waar ze voor stemmen. Veel mensen hebben gestemd op basis van gevoel in plaats realiteit. Dat is ook niet zo vreemd want wat is precies de realiteit? Is er ergens een document te vinden of artikel te lezen waar precies in vermeld staat waar je nu eigenlijk voor of tegen stemt? En is dit document voor iedereen openbaar en vindbaar?

Uiteindelijk mengen burgers zich in zaken waar ze eigenlijk geen verstand van hebben. Nu is een referendum natuurlijk niet altijd overbodig zolang precies duidelijk is waar je voor stemt. Aan de andere kant is een referendum vaak niet bindend waardoor de politiek alsnog hun eigen weg kan volgen.

In 2005 werd er massaal “nee” gestemd tegen een Europese grondwet. Nog geen twee jaar later is het verdrag (verdrag van Lissabon) iets aangepast maar ditmaal zonder de stem van het volk te vragen. Het Anti-EU sentiment bestaat al dus al veel langer. Ook Frankrijk stemde massaal tegen deze grondwet.  Wat heeft het voor zin om een referendum te houden en vervolgens vrijwel hetzelfde papiertje met een andere naam/uiterlijk er vervolgens gewoon doorheen te drukken?

Veel mensen roepen dat ze weer een nieuw referendum willen houden over de Brexit. Er is zelf een petitie voor gestart met inmiddels bijna 4 miljoen ondertekenden. Stel dat dit zou gebeuren verwacht ik dat de meerderheid nu tegen een Brexit zal gaan stemmen. Maar een tweede referendum zal er, als het aan David Cameron ligt, niet komen.

Daarnaast is het ook een beetje ongeloofwaardig als er na een tweede stemronde de meerderheid tegen een Brexit is. Alles is al in gang gezet en de negatieve sfeer op de beurzen en elders in Europa zullen dan niet opeens omslaan. Ook de E.U. zal waarschijnlijk niet accepteren dat de keuze om de E.U. te verlaten opeens wordt terug gedraaid.

De financiële gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk

Hoewel het Verenigd Koninkrijk zeer waarschijnlijk de E.U. zal verlaten wil dat niet zeggen dat dit enigszins binnenkort zal gebeuren. De verwachting is dat dit proces ongeveer twee jaar gaat duren. Uiteraard zal het Verenigd Koninkrijk proberen om dit proces te vertragen zodat ze meer tijd hebben op de klappen op te vangen. Er zitten namelijk wel degelijk nadelen aan de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk.

De Premier League

Eén van de eerste berichten die naar buiten kwamen zijn de gevolgen voor de Premier League (hoogste voetbal competitie in Engeland). Veel voetbalclubs hebben daarom ook tijdens de Brexit campagnes opgeroepen om de E.U. niet te verlaten. Doordat de regels voor E.U. landen onderling soepel zijn kunnen buitenlandse spelers bij Engelse clubs spelen. Nu Engeland uit de E.U. stapt hebben veel spelers straks een probleem. Ze voldoen namelijk niet meer aan de regels om in Engeland te mogen spelen.

Dat betekent vrijwel het einde van de huidige Premier League. Het voordeel daarvan is dat spelers uit eigen opleiding meer kans krijgen om te spelen. Of dit daadwerkelijk ook gaat gebeuren is nog maar de vraag. Ik zou eerder verwachten dat bepaalde regels en wetten aangepast gaan worden. Zo niet kunnen veel clubs behoorlijk in de problemen komen en mogen veel spelers hun beroep niet meer in Engeland uitoefenen.

Ook voor jonge spelers kan de Brexit grote gevolgen hebben. Internationale transfers van spelers tot achttien jaar zijn namelijk verboden door de FIFA, tenzij de spelers binnen de E.U. verhuizen. Aangezien het Verenigd Koninkrijk straks geen lid meer is van de E.U. kunnen deze spelers geen transfers meer maken richting Engelse clubs.

De Britse pond is minder waard, of toch niet?

Een direct gevolg van de Brexit is de dalende koers van de Britse pond. Op moment van schrijven is de pond nog $1.33 waard. Ter vergelijking, op 22 juni 2016 was de Britse pond $1.48 waard.

Britse pond ten opzichte van de dollar:

pound in dollar

Bron: NRC.nl

Ter verduidelijking, de laatste keer dat de Britse pond zo laag stond was 30(!) jaar geleden. Deze lage stand heeft per direct effect op alle inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Veilige investering: goud

Investeerders zoeken een veilige haven nu de Britse pond sterk in waarde is gedaald. Dan kom je vrijwel automatisch bij goud uit. Goud is redelijk waardevast en wordt gezien als een veilige investering. De goudkoers is na het bekend worden van de Brexit flink gestegen.

Prijs van goud per troy ounce, in Amerikaanse dollar:

Gold vs Dollar

Bron: NRC.nl

Maar is goud wel een goede investering? Nee, eigenlijk niet. Het is namelijk geen asset. Goud zal je nooit structureel geld opleveren. Natuurlijk kan goud in waarde stijgen maar daar heb je pas wat aan zodra je dit goud verkoopt. Goud is wel een veilige investering maar zeker niet de beste.

Daarnaast is de waarde van goud relatief. Wij als mensen vinden dat goud veel geld waard is omdat het een schaars edelmetaal is. Stel je geeft een hond een blok met goud en een blok kaas. Waar zal de hond het meeste aandacht aan besteden? Goud heeft eigenlijk geen waarde. Je kunt er helemaal niks mee.

Ook de waarde van geld is relatief. De waarde van geld wordt bepaald door alle centrale banken en overheden. Deze instanties hebben de complete macht over de economie. Zij bepalen hoe de economie verloopt van crisis tot hoogtijden. Maar de bevolking kan hier zeker invloed op uitoefenen waar zelfs banken en overheden niet tegen bestand zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het bericht uit 2009 van Pieter Lakeman. Hij gaf het advies aan alle DSB rekeninghouders hun geld van hun rekening bij de DSB bank te halen. Vervolgens was er een heuse bank run waarbij mensen al hun geld gingen opnemen. In drie dagen tijd is 317 miljoen euro opgenomen. Mede hierdoor is de DSB bank uiteindelijk failliet gegaan.

Stel dat iedereen in Nederland morgen al hun geld zal opnemen bij hun bank. Dan zijn vrijwel alle banken failliet. Het geld wat op je rekening staat bestaat voor een groot gedeelte niet. Het zijn een paar nulletjes en eentjes opgeslagen in een grote database. Er bestaat lang niet genoeg brief en muntgeld om al deze bedragen uit te keren. Het monetaire geldsysteem is gebaseerd op basis van emoties en vertrouwen maar is in de praktijk zo lek als een mandje.

De Britse pond is vrijwel niet in waarde gedaald ten opzichte van de euro

Veel nieuws websites en journalisten gebruiken de koers van de dollar om een punt te maken. Ten opzichte van de dollar staat de Britse pond op het laagste niveau in 30 jaar. Deze vergelijking is echter redelijk nutteloos. De dollar is de laatste jaren druk bezig met een opmars en is op dit moment een sterke valuta. De afgelopen jaren is de dollar ten opzichte van de Britse pond maar ook de euro in waarde gestegen.

Het Verenigd Koninkrijk is onderdeel van Europa. In Europa gebruiken we voornamelijk de euro als betaalmiddel. Laten we eens gaan kijken naar de waarde van de Britse pond ten opzichte van de euro voor en na het referendum:

De slotkoers van de Britse pond ten opzichte van de euro NA het referendum op 24-06-2016:

koers na brexit

De koers van de Britse pond ten opzichte van de euro VOOR het referendum op 07-04-2016:

slot before brexit

De koers van de Britse pond ten opzichte van de euro op 24-03-2014:

pound koers 2014

De huidige stand op 29-06-2016:

huidige pound 29-06

Bron: IEX.nl

Zoals je kunt zien zijn de gevolgen helemaal niet zo groot als de media doet geloven. Natuurlijk is de Britse pond iets in waarde gedaald maar nog geen twee jaren geleden stond de pond zelfs op een lager niveau.

In de jaren daarvoor was de Britse pond zelfs minder waard (zie bovenstaande grafiek). Dus wat zijn precies de gevolgen van de Brexit voor de Britse pond? In eerste opzicht valt dit wel mee. Mensen worden op het verkeerde been gezet omdat er verkeerde vergelijkingen worden gemaakt. Hoe de toekomst verder zal verlopen is natuurlijk de vraag.

De gevolgen van de Brexit op korte en lange termijn

De propaganda molen is weer op volle toeren. De Brexit is zeer slecht voor de Britse economie en heeft veel nadelen voor de rest van de E.U. Maar over de voordelen hoor je niet zoveel. Zoals je hebt gelezen is de Britse pond flink in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Maar ten opzichte van de euro vrijwel niet.

Op de lange termijn zal de Brexit financiële voordelen hebben voor het Verenigd Koninkrijk. Ze hoeven namelijk geen geld meer af te dragen aan Brussel. Denk hierbij aan het hele financiële fiasco rondom Griekenland. Hoeveel miljarden zijn daar naartoe gestuurd die we nooit meer terug zullen zien? Het Verenigd Koninkrijk heeft financieel gezien een grote vinger in de pap.

Maar wat kost de E.U. eigenlijk per inwoner? Een overzicht van onze buren uit 2014:

kosten per hoofd

Bron: Der Spiegel

Wat vertelt deze grafiek ons? Dat ten eerste wij als Nederlanders per hoofd veruit het meeste betalen aan de E.U. Het Verenigd Koninkrijk komt er zelfs nog redelijk goed vanaf. En wat zien wij als Nederland terug van deze “investering”?

Maar dit soort grafieken zie je vrijwel niet terug in de media. Want de E.U. is de toekomst en moet ten koste van alles blijven bestaan! Nee, de Europese Unie was vanaf het begin af aan al gedoemd te mislukken. Je kunt niet 28 verschillende lidstaten met elk hun eigen culturen en regels gezamenlijk laten opereren. Daarvoor zijn wij als mensen te verschillend.

Daarnaast speelt macht een grote rol. Politici die zich opeens moeten verantwoorden tegenover Brussel. Regeltjes die vanuit Brussel worden opgedrongen terwijl het land in kwestie en hun inwoners het daar niet mee eens zijn. Dit soort overkoepelende politiek werkt gewoonweg niet. Sommige landen zagen dat vooraf al in. Dit zijn de landen hun eigen valuta hebben aangehouden en niet zijn overgestapt naar de euro, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Dat wil niet zeggen dat de E.U. een slechte organisatie is maar dat er iets moet gaan veranderen is vrij duidelijk.

Is de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk slecht? Natuurlijk zullen er op korte termijn banen verdwijnen en moeten er veel zaken op orde worden gesteld. Met daarbij als grote voordeel dat ze niet meer hoeven te luisteren naar het geneuzel uit Brussel en hun eigen zaken weer kunnen bepalen.

De lange termijn visie is natuurlijk op dit moment erg onzeker. De uitslag van het referendum is nog maar net geweest. Er zullen plannen gemaakt moeten worden voor de toekomst. Dit zal veel tijd en geld gaan kosten op de korte termijn. Het zal zeker een aantal jaren gaan duren voordat alles weer tot rust is gekomen maar persoonlijk denk ik dat het Verenigd Koninkrijk er sterker uit zal komen.

De financiële gevolgen voor Nederland

In Nederland zullen we de gevolgen van de Brexit zeker gaan voelen. Dat wil niet zeggen dat alle gevolgen negatief zijn. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk handelspartner van ons land. Nu de Brexit een feit is wil niet zeggen dat alle handelingen binnen enkele maanden zullen stoppen. Dit is een proces wat jaren kan duren.

Handelsverdragen met de Europese Unie

Eén van de vele voordelen die E.U. lidstaten hebben is dat ze onderling makkelijk producten kunnen importeren en exporteren. De handelsverdragen die hiervoor zijn gesloten gelden alleen voor E.U. lidstaten. Nu het Verenigd Koninkrijk de E.U. gaat verlaten zijn deze handelsverdragen niet meer geldig. Er zullen nieuwe verdragen moeten worden opgesteld waar veel tijd en geld mee gemoeid zal zijn.

Aan de andere kant is de Brexit juist goed voor de Britse Economie. Hierdoor kunnen ze goedkoper exporteren en zal een flinke boost voor de economie zijn. Ook kunnen ze nu andere markten aanboren in de V.S., India en China zonder de bemoeizucht van Brussel.

Wel zal Ierland, die wel in de E.U. blijft, grote problemen kunnen ondervinden als het Verenigd Koninkrijk de E.U. zal verlaten. Als belangrijk handelspartner van het Verenigd Koninkrijk en de E.U. is het voor de Ieren van belang dat de gevolgen van een Brexit klein blijven. Mocht Ierland n.a.v. een Brexit in een crisis terecht komen heeft de E.U. er weer een nieuw probleem bij.

Ook Nederland zal lasten ondervinden met de import en export richting het Verenigd Koninkrijk. Er zijn veel schattingen en berekeningen gemaakt over de financiële gevolgen van een Brexit maar hoe het er straks allemaal uit gaat zien in de praktijk is nog niet duidelijk en is meer gebaseerd op speculatie.

Financieel onafhankelijk worden en de Brexit

Zullen mensen die financieel onafhankelijk willen worden nadelen ondervinden van de Brexit? Dat is moeilijk te zeggen. Een feit is wel dat de E.U. straks minder inkomsten heeft. Of deze kosten gecompenseerd gaan worden tussen de overgebleven lidstaten is de vraag. De Brexit zou wel een opstap kunnen zijn naar een Nexit.

Als Nederland ooit besluit om de E.U. te verlaten kan dit wel degelijk grote gevolgen hebben. Echter wat voor gevolgen dit zijn kunnen we nu alleen maar over speculeren. De kans dat Nederland de E.U. zal verlaten acht ik vrij klein. Er zijn mensen die roepen dat er ook een referendum in Nederland moet plaats vinden. Vooral Geert Wilders is daar een voorstander van.

Een referendum is een populair middel om de stem van het volk te horen maar de uitkomst wordt niet altijd opgevolgd door de politiek. De grootste kloof die ik altijd ondervind met de politiek is het ontwijken van vragen, het geven van politiek correcte antwoorden en het achterhouden van informatie. Hoe kun je als normale burger dan een juiste beslissing maken?

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de vele berichten dat de Britse pond flink in waarde is gedaald. Als je echter wat verder kijkt blijkt dat best wel mee te vallen ten opzichte van de euro.

Een ander voorbeeld was een fragment waarin President Poetin een aantal vragen kreeg gesteld over MH17. Dit fragment werd uitgezonden op het NOS nieuws. In dit fragment reageerde Poetin niet inhoudelijk op de gestelde vragen en kwam hij erg negatief over. Terwijl in het originele fragment Poetin juist wel in gesprek gaat met personen die de vraag stelden. Er wordt dus bewust informatie achter gehouden om een bepaalde stemming bij het volk te creëren.

Oftewel de media heeft enorme invloed op hoe mensen denken. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de Brexit waar veel Britten zich achteraf gezien mee bekocht voelen. Ook politici spelen hier op in waarbij de voorstanders alleen de voordelen benoemen en de tegenstanders de nadelen. Als burger moet je maar geloven wat ze je allemaal vertellen.

Zo gaf Nigel Farage, leider van de Uikp partij in Engeland, aan dat hij de 350 miljoen pond die elke week wordt gespendeerd aan de E.U. na een Brexit gegarandeerd geïnvesteerd zal worden in o.a. de NHS (National Health Service). Maar toen eenmaal bekend was dat het leave kamp had gewonnen trekt meneer zijn uitspraken weer in. Loze uitspraken die in de praktijk niet waar worden gemaakt komen helaas vaak voor in de politiek. Helaas trappen nog steeds veel mensen in dit soort uitspraken.

Er zitten ook voordelen aan een Brexit voor mensen die financieel onafhankelijk willen worden. Zo zijn veel aandelen minder waard geworden. Oftewel je kunt deze aandelen met “korting” kopen. Uiteraard is een goede analyse vereist voordat je een aandeel koopt. Voor investeerders zullen de komende maanden/jaren zeer interessant zijn.

De Brexit in de praktijk

Heel de wereld speculeert er op los. Wat zal er gebeuren nu het Verenigd Koninkrijk de E.U. gaat verlaten? Eén ding wat opvalt is dat vele aandelen van internationale banken flink zijn ingestort. Zo is op moment van schrijven het aandeel van bijvoorbeeld ABN AMRO met 12.55% gedaald:

abn amro slotkoers

De ING Groep levert bijna 8% in:

ING slot koers

De aandelen van Barclays zijn zelfs met ruim 17% gedaald:

barclays slotkoers

Bron: IEX.nl

De handel in aandelen voor sommige banken is zelf even stilgelegd omdat ze anders te snel zouden zakken. Het moge duidelijk zijn dat de Brexit op de korte termijn grote gevolgen heeft voor de economie van het Verenigd Koninkrijk en andere landen in Europa. Aan de andere kant zien investeerders weer grote kansen om geld te verdienen.

Een oorzaak van deze duikeling zouden de uitspraken van Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Franse centrale bank, kunnen zijn. Hij gaf op de radio aan dat de Britse banken vrijwel zeker hun financiële paspoort voor de E.U. kwijtraken als de Britten de E.U verlaten.

Met het financiële paspoort kunnen Britse banken ongehinderd zaken doen binnen de grenzen van de E.U. Vele banken hebben daarom al vergunningen aangevraagd in andere landen in Europa om zich te vestigen. Dit kan een grote aderlating zijn voor de Britten.

De Europese Bankenautoriteit is gevestigd in Londen. De EBA is onderdeel van een nieuw raamwerk voor financieel toezicht binnen de E.U. De kans is dus groot dat na de Brexit de EBA uit Londen zal verdwijnen. Met als gevolg dat vele mensen hun baan kwijt zullen raken.

De conclusie? Het Verenigd Koninkrijk heeft niet goed nagedacht over dit referendum. Wat de exacte gevolgen zijn is op dit moment moeilijk te zeggen. Er zitten zowel voordelen als nadelen aan de Brexit. Daarbij wel de opmerking dat de Brexit pas echt een feit is zodra het Verenigd Koninkrijk zijn lidmaatschap bij de E.U. gaat opzeggen.

Ook komt het referendum op een ongelukkig moment. We zijn net het financiële fiasco met Griekenland een beetje vergeten. Daarnaast gaat het de afgelopen maanden nou niet echt goed met de Europese economie. Ook hebben we de laatste tijd veel te maken gehad met terrorisme. Vluchtelingenstromen richting Europa waar veel lidstaten niet blij mee zijn. Al deze zaken schreeuwen om een gezamenlijke duidelijk aanpak. Maar de E.U. lijkt eerder uit elkaar te vallen dan samen te werken.

Hoe denk jij over de Brexit? Moet het Verenigd Koninkrijk bij de E.U. blijven, zo ja waarom? En hoe zit het met Nederland?Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Niels schreef:

  Na het lezen van dit artikel moest ik denken aan deze quote:
  “Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”
  ― Warren Buffett

  When others are fearful, it may present a good value buying opportunity.

  De banken die je aangeeft zijn al goeie opties om nu Greedy mee te worden. Maar ik vroeg me af of iemand weet of er een website of tool is waar je kan zien welke aan delen het meest zijn gedaald in % sinds een datum (in dit geval zullen we dan de dag voor het referendum selecteren)

  Dan kan je nog meer Greedy opportunities ontdekken.

 2. Marry schreef:

  Ik lees : “De vraag is of het houden van een referendum in het algemeen wel een goed idee is. De “normale” burgers hebben vaak geen idee waar ze voor stemmen. Veel mensen hebben gestemd op basis van gevoel in plaats realiteit. ”

  Maar geldt dit zelfde ook niet voor de verkiezingen? Volgens mij kun je in deze zin “een referendum” zo vervangen door “verkiezingen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie