Consumenten en Geldverspilling

We leven in een samenleving die bijna volledig gebaseerd is op consumptie. Het geld wat we verdienen met werken wordt direct weer uitgegeven aan “levensonderhoud” en de nieuwste technologische snufjes.

Doordat we vaak gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied (de werknemer) heeft de consument geen verstand meer van de producten die ze kopen. Het gevolg daarvan is, is dat er voor alles een “shop” of “expert” bestaat die we “moeten” bellen indien een product/apparaat het begeeft.

Daarnaast produceren we onnodig veel afval wat uiteindelijk grote invloed zal hebben op het milieu en onze planeet. Apparaten die “oud” zijn of niet meer werken worden zonder pardon in de afvalbak gegooid of er worden dure “experts” of monteurs ingehuurd om het product te repareren. Vaak kost reparatie meer geld dan een nieuwe versie van het product en beland het in de afvalbak.

Dit afval wordt ook veroorzaakt doordat mensen altijd “up to date” willen blijven. Denk aan telefoons, 15 jaar geleden bestond de mobiele telefoon niet. Nu kunnen we niet meer zonder. Om de x aantal jaar moet er weer een nieuwe versie worden gekocht want de oude voldoet niet meer. De volgende telefoon moet sneller, beter, meer functionaliteit hebben en mensen zijn bereid om hier flink voor te betalen.

Voor de nieuwste iPhone betaal je minstens 500(!!) euro.

Consumenten “problemen”

Voor elk probleem is een oplossing en deze oplossing zorgt ervoor dat de consument minder tijd hoeft te besteden aan het “probleem”. Enkele voorbeelden: Een elektrische blikopener, staafmixer, elektrische grasmaaier, eierkoker, rijstkookpan, föhn, broodrooster, tosti ijzer, blender en noem maar op. Voor elke bezigheid valt wel een apparaat te verzinnen.

Sta hier eens bij stil, hoeveel apparaten heb jij in huis?

Doordat er voor elke apparaat weer een nieuwe versie op de markt komt en het oude apparaat vroeg of laat stuk gaat blijf je dus aan het kopen. Niet alleen is dit slecht voor het milieu maar ook voor je gezondheid en portemonnee. Mensen komen de bank niet meer af, ze hebben na een hele dag werken geen energie meer en hangen de hele avond voor de tv.

Alles wordt gedaan met een druk op de knop. Het is geen wonder dat miljoenen mensen overgewicht hebben. Hoewel dat voornamelijk te maken heeft met voeding en weinig beweging hebben apparaten (denk ook aan voertuigen) hier veel invloed op.

Deze consumptiedrang om steeds maar weer nieuwe apparaten en producten te kopen maakt de consument “dom”. Ze hebben geen idee hoe iets werkt zolang het maar werkt. Dit staat in relatie met hun werk. Mensen werken vaak hun hele leven lang in een bepaald vakgebied. Hierdoor ontstaat een hele grote afstand tussen kennis uit het vakgebied en de apparaten en producten die ze gebruiken.

Een voorbeeld, kun jij nu uitleggen zonder op internet te kijken hoe een magnetron precies werkt? Hoe werkt een computer precies? Waarom krijg je internet toegang door een kabel in de muur/modem te prikken? Consumenten hebben geen flauw idee, zolang het maar werkt.

Vraag: Waar heb jij de afgelopen jaren onnodig veel geld aan besteed? Had je deze apparaten en of diensten achteraf gezien wel nodig? Laat het weten in een reactie!

De “Experts”

Het gevolg daarvan is dat mensen hun apparaten moeten laten maken door iemand anders, de expert die er verstand van heeft. De computer moet naar de “pc shop”, de auto naar de garage, tv stuk? Dan kopen we vaak gewoon een nieuwe. Zo ben ik, maar ook de mensen om mij heen opgegroeid. Maar heb je nu overal een expert voor nodig? Waarom zou je geld betalen indien je het zelf op kan lossen?

Iemand die een dop op een fles kan draaien kan een computer hardwarematig in elkaar zetten. Vaak is het helemaal niet moeilijk om zelf iets te repareren. Hierdoor bespaar je niet alleen geld maar leer je ook nog eens nuttige dingen!

Een loodgieter, klusjesman, auto reparateur, computer specialist en accountant in een. Jij bent de expert geworden en hebt geen hulp meer nodig van andere “experts”. Naast de kennis die je opdoet ben je niet volledig afhankelijk meer van je eigen vakgebied en kun je in het geval van nood je eigen “problemen” oplossen. Denk aan het repareren van je computer of aan het verhelpen van problemen met je wc of auto.

Wat is nu de moraal van dit verhaal?

Je bent een groot gedeelte van je leven aan het werk om al deze producten/diensten te kopen en te vervangen. Indien je een auto bezit en je berekent wat je nu daadwerkelijk kwijt bent per jaar (onderhoud, benzine, afschrijving) kost een auto al snel een paar duizend euro. Van de +/- 10 maanden die je per jaar werkt (20-25 vakantiedagen en ander verlof reken ik niet mee) ben je daarvan 1-2 maanden aan het werk om alleen je auto te bekostigen!

Een aantal praktische tips:

 • Gooi niet zomaar een apparaat weg voordat je 100% zeker weet dat je deze zelf niet meer kunt repareren.
 • Als je een nieuw product of dienst wilt aanschaffen: Schrijf het product of dienst op een papiertje en probeer om 4 weken lang de aanschaf uit te stellen. Bekijk na 4 weken of je het product of de dienst nog steeds nodig hebt.
 • Indien je een product wilt aanschaffen kijk dan eerst of er ook een “non-elektrische” versie van bestaat. Je kunt prima je gras maaien met een ouderwetse handmatige grasmaaier.
 • Ga op de fiets naar je werk in plaats van met de auto.

Misschien zie je niet een directe link met financieel onafhankelijk worden. Dat is ook niet zo gek want hier denken we vaak helemaal niet over na. Financieel onafhankelijk worden wordt je door te besparen op je uitgaven en de besparing te investeren in assets. Hoe minder apparaten je in huis hebt hoe beter, immers een apparaat wat je niet hebt kan ook niet stuk gaan.

Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen apparaten meer moet kopen, absoluut niet. Maar wees er bewust van wat iets kost en waarom je het koopt. Hier kun je vaak veel kosten mee besparen. Ook al lijken de kosten in eerste instantie niet zoveel, vele kleine kosten maken samen een grote kostenpost! Bereken voor jezelf eens uit hoeveel geld je de afgelopen 5 jaar aan apparaten hebt uitgegeven.

Wil je weten waar jij op kunt besparen en hoeveel geld je dit kan opleveren, kijk dan ook eens bij Besparen op Producten & Diensten

 

 Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. bob schreef:

  Heel interessant artikel. Trouwens heel interessante site algemeen, proficiat!

  Er zijn inderdaad veel meer zaken waar we niet bij stilstaan omdat het ons
  via media, familie, vrienden, … geleerd wordt.

  Vorige week hebben we een nieuwe batterij gekocht voor 13 euro. Wij dachten voordien ook altijd, begin niet te zoeken naar een een nieuwe batterij, in verhouding is een nieuwe gsm kopen, goedkoper. Niet dus!

  • johan van der deen schreef:

   Hoi Bob, bedankt voor je compliment!

   Door eerst zelf het probleem te onderzoeken i.p.v. direct een nieuw apparaat te kopen kun je inderdaad veel geld besparen. Vaak is het repareren of vervangen van een onderdeel makkelijker dan je denkt. En het is vaak de goedkoopste oplossing, helemaal als het betreffende product nog aan je eisen voldoet.

 2. Dutch DGI schreef:

  Ik ben het helemaal eens met dit artikel, behalve over het punt van het ‘alles zelf willen doen’. Ik weet dat dit een populair aspect van de FO-beweging is, maar ik betwijfel hoe realistisch het is. Ik beloof namelijk in specialisatie; het kost veel tijd en energie om allerlei van zulke specialismen (bijv. PC-bouwer, boekhouder, loodgieter, stucadoor, etc.) te leren en dan nog neem ik dat een professionele specialist het nog altijd veel beter en sneller kan, simpelweg door zijn ervaring en gereedschappen. Ik kan toevallig prima zelf een PC bouwen (veel goedkoper dan een kant-en-klaar model), maar als ik mijn huis wil stucen betaal ik graag een professional, zodat het er zeker goed uit zal zien en het is ook veel sneller klaar. Geld is voor mij erg waardevol, maar tijd nog veel meer. Bovendien is het ook goed voor de (lokale) economie om te betalen voor vakwerk, want je helpt er een ander mee om z’n brood te verdienen voor een eerlijke dienst.

 3. Dutch DGI schreef:

  Als toevoeging op ‘koop alleen wat je echt nodig hebt’, zou ik adviseren, lees reviews voor je iets koopt en zoek de juiste balans tussen goedkoop (low-end) en duur (high-end). Mijn ervaring is dat mid-range meestal het best is, dus voldoende functionaliteit en kwalieit, voor een goede prijs. Te goedkoop en je het blijkt toch allemaal niet zo lekker te werken of gaat veel te snel stuk, en te duur, en je betaalt eigenlijk relatief veel te veel voor functionaliteit die je niet gebruikt, overdreven degelijkheid (moet het echt 10 jaar mee gaan?) of puur estetische aspecten of het merk.

  Zelf maak ik alleen voor sommige productcategorién een uitzondering, en ga gewoon voor het beste (duurste) type/merk/model, vooral voor dingen die k erg veel gebruik, of als de prijs ook een duidelijke relatie heeft met de kwaliteit en de verwachte levensduur (afschrijving). Vaak is die relatie onduidelijk of puur subjectief en voldoet mid-range prima, of zelfs low-end/budget (kan veel besparen). Zo heb ik bijvoorbeeld een high-end PC, omdat ik daar vele uren per dag mee werk of ontspan, maar een budget smartphone met 3G SIM-only abonnement, omdat ik weinig bel en er alleen nieuwsberichten op lees. Ik ga iedere dag op m’n fiets naar mijn werk, dus mijn compacte, tweedehands auto voldoet voor mij als vervoersmiddel. Als ik later met pensioen ben en zou er meer op uit trekken om te genieten van mijn vrijheid, dan zou ik voor een grotere auto uit het premium segment gaan (bijv. een Mercedes, BMW of Audi); niet als statussymbool, maar vanwege het genot van de extreem hoge kwaliteit, met iedere kilometer die je rijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie