consumenten en statussymbolen

We beginnen deze blog post met een kleine test:

Wat zou jij doen met 1 miljoen?

Denk hier eens over na voordat je verder gaat lezen. Aan het einde van deze post stellen we nog een keer dezelfde vraag. Geef je de tweede keer hetzelfde antwoord?

In de blogpost De consumptiemaatschappij en geldverspilling hebben we het gehad over de consumentenmaatschappij en hoe we vaak onnodige apparaten aanschaffen of “moeten” laten repareren door de “expert”. Wat zijn nu de pareltjes van het consumenten gedrag? De statussymbolen.

Een statussymbool is een bezit welke symbool staat om de sociale status van een persoon weer te geven. Typische statussymbolen zijn een huis en een auto.

Een statussymbool geeft dus aan wat de sociale status is van een persoon. Wat veel mensen echter niet zien is dat een statussymbool in de praktijk een compleet verkeerd beeld geeft van iemand. Deze mensen staan er financieel gezien veel slechter voor dan je in eerste instantie zou denken.

Consumenten en huizen

Nummer 1 op de lijst van statussymbolen, een huis. Een huis is een pronkstuk wat getoond moet worden. Bijna altijd wordt een huis gekocht op basis van het maximale inkomen. Iemand die veel geld verdiend woont in een groot huis. Iemand die niet zoveel verdiend woont in een kleiner huis. Wat veel mensen niet beseffen is dat er ook mensen zijn die veel geld verdienen maar in een kleiner huis wonen.

Deze mensen volgen niet de consumentenmaatschappij maar volgen hun eigen normen. Dit zijn de mensen die financieel onafhankelijk worden.

Het kan zomaar zijn dat je buurman miljonair is. Waarom zou een miljonair in een normale wijk gaan wonen? Dat is de reden waarom ze miljonair zijn. Een miljonair geeft zijn geld niet uit, daarom is hij miljonair.

Consumenten verhuizen graag naar een groter (lees duurder) huis. Het oude huis is te klein of voldoet niet meer aan de wensen. Dit gebeurt vaak indien mensen meer gaan verdienen en zich een duurder huis kunnen “veroorloven”.

Vraag: Hoe vaak ben jij verhuisd? Ging je toen naar een groter of kleiner huis? Laat het weten in een reactie!

De Hypotheek

Bijna iedereen heeft een hypotheek nodig om een huis te kopen. Vaak wordt er een hypotheek afgesloten naar aanleiding wat mensen verdienen. Hoe meer men verdiend hoe groter het huis en hoe hoger de hypotheek. Maar hoe wordt de hypotheek betaald? Door het salaris. Wat gebeurt er indien dit salaris wegvalt? Mensen kunnen de hypotheek niet meer betalen en moeten gedwongen hun huis verlaten indien ze niet snel weer een nieuwe baan vinden met hetzelfde inkomen.

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen in onze vorige blogposts en op de website zelf kun je alleen financieel onafhankelijk worden indien je geld bespaart en investeert in assets. Is het dan verstandig om een (bijna) maximale hypotheek te nemen op basis van je huidige salaris?

Zou het niet verstandiger zijn om in een kleiner huis te gaan wonen en het geld wat je daarmee bespaart te gebruiken om je hypotheek sneller af te lossen? Lagere hypotheek -> minder kosten per maand -> eerder financieel onafhankelijk worden.

Een fictief voorbeeld

Een simpel voorbeeld, neem 2 personen. Beiden verdienen ze evenveel, de een neemt een maximale hypotheek op basis van zijn huidige inkomen. De ander neemt een hypotheek op basis van 75% van zijn inkomen.

Na 10 jaar hebben ze promotie gemaakt en verdienen flink wat meer geld. De persoon met de maximale hypotheek op basis van zijn vorige inkomen heeft geen maximale hypotheek meer op basis van zijn huidige nieuwe inkomen. Oftewel deze persoon kan nu een hogere hypotheek nemen en op zoek gaan naar een groter huis.

De andere persoon heeft geen groter huis nodig en besluit om nog meer af te lossen op zijn hypotheek. Deze persoon heeft zijn hypotheek binnen 10 jaar afgelost. De andere persoon heeft nog hogere maandlasten gekregen en moet nog minstens 25 jaar zijn hypotheek betalen.

Het punt is dat de eerste persoon continue achter de financiële feiten aanloopt omdat hij zijn salaris direct weer uitgeeft en het liefst, zodra zijn financiële middelen het toelaten,  in een groter huis wil gaan wonen. Niet alleen een groter huis, denk hierbij ook aan luxe keukens en badkamers etc. Maar deze middelen bestaan nog helemaal niet, immers een hypotheek is een schuld bij de bank.

Een richtlijn om financieel onafhankelijk te worden is dat je ten allen tijden eerst je schulden afbetaald.

Natuurlijk zijn bovenstaande getallen verzonnen en kun je vervangen met een willekeurig getal. Het punt is dat (te)veel consumenten hun geld uitgeven in plaats van investeren. Het is misschien inmiddels een beetje cliché maar financieel onafhankelijk wordt je niet door je geld uit te geven.

Een praktijk voorbeeld

Wie anders dan Warren Buffet is het ultieme voorbeeld op basis van bovenstaande informatie? Nu je bovenstaande gelezen hebt, denk je dat Warren Buffet (vermogen van meer dan 60 miljard) in een huis woont die tientallen miljoenen waard is? Hoe vaak zou hij verhuisd zijn?

Warren Buffet woont in een huis gekocht in 1958 voor $31.500 dollar en woont daar nog steeds!

Consumenten en auto’s

Ook de auto is een goed voorbeeld van een statussymbool. Bijna iedereen koopt een auto die bij het inkomen past. Een hoger inkomen betekend een grotere en duurdere auto. Daarom zie je ook honderden verschillende auto’s rondrijden. Voor een auto gelden dezelfde principes als voor een huis.

Waarom zou je een dure auto kopen? Comfort, rijgedrag, ruimte, snelheid, etc. Wat staat daar tegenover? Het kost allemaal geld. Is het nu echt belangrijk indien je auto er 15 of 5 seconden over doet om van 0 naar 100 kilometer per uur te komen? Nee eigenlijk niet.

Een auto is een statussymbool. Net zoals een huis wordt een auto vaak gekocht op basis van het inkomen. Maar is een auto na 5 jaar nog steeds zo leuk als toen je er voor het eerst in gereden hebt? Waarschijnlijk niet en ga je op zoek naar een nieuwe auto. Vaak is deze auto iets luxer en beter dan de vorige. Mensen die veel verdienen rijden daarom in dure BMW of in Porsche. Hoeveel geld hadden ze kunnen besparen indien ze een “normale” auto hadden gekocht zoals een Ford Focus?

Denk je dat Warren Buffet ooit een dure sport auto heeft gekocht terwijl hij elke auto ter wereld kan kopen?

Statussymbolen en financieel onafhankelijk

Wat hebben statussymbolen te maken met financieel onafhankelijk worden? Iemand die zijn geld spendeert aan statussymbolen zal nooit financieel onafhankelijk worden.
Waarom niet? Omdat deze mensen al hun inkomen moeten spenderen aan de hypotheek, auto’s, nieuwe gadgets, noem maar op.

Indien je iemand ziet rijden in een BMW 7 serie is dus financieel gezien slechter af als iemand die rijdt in een Ford Focus…

Het is een illusie dat mensen die geld spenderen aan statussymbolen rijk zijn. Het tegenovergestelde is waar. Deze mensen kopen hun bezittingen op basis van krediet, zijn jarenlang aan het zwoegen op de werkvloer om hun luxe bezittingen te kunnen betalen.
Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van sporters die na hun carrière failliet raken. Ze blijven leven alsof ze nog een flink salaris krijgen elke maand, maar dat krijgen ze niet.

Is een luxe keuken of badkamer nu echt zo belangrijk? Hoeveel minuten per dag besteed je eigenlijk in deze ruimten? Indien je in een duur huis woont ben je 40 uur per week aan het werken om in dat huis te kunnen wonen.

De keuze die je moet maken om financieel onafhankelijk te worden is dus het opgeven van luxe producten en dan met name de statussymbolen zoals een huis of een auto. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen huis moet kopen maar hou het klein en simpel. Ga dichtbij je werk wonen zodat je geen auto nodig hebt.

Ook de kleinere dingen in het leven kunnen je een hoop geld kosten om een bepaalde sociale status te genereren. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele telefoon. Enkele jaren geleden bestonden ze amper, tegenwoordig betaal je de meest bizarre prijzen voor een stukje plastic met elektronica. Sommige mensen slaan zelfs hun tent op voor de winkels om maar een exemplaar te kunnen bemachtigen…..

Het grappige is dat dit ritueel zich jaar op jaar herhaald. De consument is verslaafd geraakt aan het kopen. Kopen geeft namelijk een tijdelijke boost en maakt je blij, echter na een bepaalde tijd zit je weer op hetzelfde niveau en moet je weer iets nieuws kopen. Je kunt het vergelijken met mensen die elk jaar 1 of 2 keer op vakantie gaan om even de werksfeer te ontvluchten. Is het niet zo dat je binnen 2 weken weer op hetzelfde stress niveau zit als voor je vakantie?

Daarom zijn vrouwen verslaafd aan shoppen. Kasten vol met kleding en schoenen. Vaak hangen de labeltjes er nog aan en worden kledingstukken niet eens gedragen! Het gaat namelijk niet zo zeer om die paar leuke shirtjes of schoenen maar om het gevoel om iets nieuws te kunnen kopen.

Wat nu als je het gevoel van kopen of op vakantie gaan de hele week of zelfs het hele jaar zou kunnen voelen in plaats van die paar kleine momenten? Wat dacht je bijvoorbeeld van 2 dagen werken en 5 dagen weekend in plaats van andersom?

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Lees dan vooral het boek The Millionaire next door. (Lees hier de review van dit boek, een aanraden om te lezen!) Dit boek is geschreven op basis van een (20 jaar lang) onderzoek naar miljonairs in Amerika. En wat blijkt?

 • Miljonairs geven hun geld niet uit aan luxe spullen of statussymbolen
 • Miljonairs zijn over het algemeen zuinig
 • Wist je dat de 50% van de onderzochte miljonairs nooit meer dan $400 dollar uit heeft gegeven aan een pak? Niet meer dan 5% heeft $1400 of meer ooit uitgegeven aan een pak. Of wat dacht je van $140 voor een paar schoenen? Of een horloge $235?

Denk je dat miljonairs wonen in de grootste huizen en rijden in de meest luxe auto’s? Het antwoord is nee. Miljonairs worden miljonair omdat ze geen geld uitgeven en zuinig leven.

Nu je dit weet is het van belang, indien je financieel onafhankelijk wilt worden, welke luxe producten je laat staan. Ga je verhuizen zodat je met de fiets naar het werk kan gaan? Neem je een goedkoper abonnement op je telefoon? Ga je goedkoper op vakantie?

Als je nu zou moeten kiezen tussen luxe of vrijheid, wat zou jij kiezen? Werken tot je 70ste of met pensioen op je 50ste?

Tot slot de test:

Wat zou jij doen met 1 miljoen? Uitgeven, of investeren?

Het doel van deze blogpost is om je mindset te veranderen van uitgeven naar investeren. Is je mindset net als die van mij veranderd van uitgeven naar investeren? Dan is het goed mogelijk dat je binnen 20 jaren (of misschien wel eerder) financieel onafhankelijk kunt zijn. Geef je 1 miljoen toch liever uit aan luxe? Dan is financieel onafhankelijk worden nog erg ver weg!

Bekijk wat jij kunt besparen op onze Besparen op Producten & Diensten pagina.

Vraag: Hoeveel geld heb jij uitgegeven aan statussymbolen? Was dit echt noodzakelijk of een verlangen? Laat het weten in een reactie!

P.S. Vind je dit artikel leuk? Deel het via je favoriete social media!

 Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. PM schreef:

  Wat een geweldige informatieve site!! Ik zit sinds een paar weken in fase 1 van mijn journey naar financiële vrijheid: financiële kennis opdoen . Ik struggle financieel al jaren en leef eigenlijk al die tijd al behoorlijk zuinig gewoon omdat ik me simpelweg bepaalde dingen niet kan veroorloven. Zelf had ik het boek Rich Dad Poor Dad al gelezen. The richest man of Babylon is m’n volgende boek wat ik ga verslinden.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi PM,

   Dank voor je reactie.

   Vooral de begin jaren zijn het leukste. Elke keer na het lezen van een boek of na het bekijken van een video over dit onderwerp krijg je weer nieuwe ideeën en inzichten. The Richest man of Babylon is ook zeker een aanrader! Veel plezier en succes!

 2. Dutch DGI schreef:

  Zeker nu ik zo met FO bezig ben heb ik een afkeer van statussymbolen en kopen omdat ‘men’ het van je verwacht (bijv. in relatie tot je inkomen of voor sociale acceptatie via merkproducten), maar toch zie ik een dunne lijn tussen een *statussymbool* en een *kwaliteitsproduct*, dus ik wil het wat nuanceren. Over het algemeen zijn ‘statussymbolen’ kwaliteitsproducten, dus je krijgt echt meer ‘absolute waarde’ in de brede zin (ook al ben je zeker duurder uit qua relatieve ‘waarde voor je euro’s’). Waarde is echter een zeer subjectief begrip.

  Bijvoorbeeld, een groter huis is ronduit praktischer (meer leef- en opslagruimte) en geeft met de meer/grotere kamers en/of grotere tuin meer comfort en privacy, iets waar je iedere minuut dat je thuis bent van kunt genieten. Een grotere auto is (meestal) praktischer (zeker met een gezin) en rijdt over het algemeen lekkerder (grotere wielbasis), en een luxere auto geeft over het algemeen meer gevoel van kwaliteit (sneller, stiller en comfortabeler). Deze twee voorbeelden van luxe goederen kunnen je dagelijks leven zeker een stuk prettiger maken, maar inderdaad wel ten koste van een flink hogere prijs, dus ten koste van de duur of zelfs mogelijkheid om FO te bereiken.

  Als je doel is om zo snel mogelijk FO te bereiken, dan klopt het artikel natuurlijk helemaal en moet je alle luxe/dure consumptiegoederen vermijden. Ik wilde de term ‘statussymbool’ alleen wat nuanceren.

 3. makke schreef:

  Ik zou de helft beleggen en de andere helft een nieuwe auto kopen maar niet te duur en voor te leven en een klein bedrijf oprichten. De eerste helft beleg ik zodanig dat als de tweede helft op is mijn beleg terug 1 miljoen is. Dus bij een mix etf aandelen op 8 jaar is dat terug verdubbeld. En de andere helft dus zoals ik al zei een onderneming opstarten en een auto kopen en de rest op een spaarboekje. Vandaaruit laat ik mij een vast bedrag naar mijn zichtrekening storten om normaal te leven. ik ben 45 jaar en gescheiden en heb al wat mee gemaakt, geloof maar dat ik goed met geld om kan gaan. Wij kunnen gemakkelijk met 1500 euro per maand in ons levensonderhoud onderhouden. Als je ten minste schulden vrij bent, buiten de hypotheek dan. Hoe ouder je word hoe meer je inziet dat veel geld niet belangrijk is maar wel praktische. De kunst is met het geen dat je bezit gelukkig te zijn mits een goede gezondheid. Een groot huis ben je de slaaf van en is moeilijker te verkopen. Als ik mocht kiezen tussen 5 appartementen of 1 kasteel geef mij maar de appartementen om te verhuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie