De mindset van een miljonair. Wat is JOUW mindset?

hersenenWat is de mindset van een miljonair? Zou jij dezelfde mindset kunnen creëren om ook miljoenen te verdienen?

Laten we eerst eens gaan kijken naar jouw mindset op dit moment. Je mindset hangt samen met conformity. Wat is conformity ook alweer?

Conformity houdt in dat je je neerlegt bij een bepaalde denkwijze. Aanpassen aan de rest. Iedereen gaat naar school, dus ga jij ook naar school. Iedereen werkt voor iemand anders, dus werk jij ook voor iemand anders.

De Werknemer

Dat kans is groot dat jij op dit moment de mindset hebt van een werknemer. Is dat de mindset waar je zelf voor hebt gekozen of omdat je niet beter weet? Is het werk wat je op dit moment doet echt leuk? Leuk genoeg om tot je 70ste levensjaar vol te houden? De mindset van een werknemer doorloopt verschillende stages in verschillende leeftijdscategorieën:

 • Jong en fris 18 – 35 jaar
 • Midlife crisis 35 – 50 jaar
 • Het einde in zicht 50 – 70 jaar

Jong en fris 18 – 30 jaar

Iedereen start jong en fris. Boordevol energie en ideeën. Werkt hard en kijkt op tegen mensen die een hogere functie hebben zoals de baas of directeur. De eerste jaren verlopen soepel en het lijkt alsof je de hele wereld aan kunt. Hoe je toekomst er uit gaat zien heb je nog niet helemaal voor de bril. Maar dat komt vanzelf. Geld uitgeven is geen probleem. Geld is er om uit te geven…. Toch?

Midlife crisis 35 – 50 jaar

De midlife crisis begint ergens tussen je 35ste en 50ste. Wat moet je nu eigenlijk verder met je leven? Is dit het nu? Je wilt leuke dingen doen zoals rondreizen en iets van de wereld zien. Of meer tijd besteden aan je hobbies. Maar je hebt het steeds zo druk. Waar halen andere mensen toch hun tijd vandaan… Je weet het allemaal niet meer. De mensen waar je zo tegenop keek toen je jong was zijn ook maar gewone mensen. Je gaat vaker in discussie met je baas. Eigenlijk weet je het vaak beter als je baas of “het management” en vraag je je af hoe die personen in die positie zijn gekomen. Is je baan nog wel leuk? Het begon allemaal zo goed. Is dit wel wat je wilt? Je kan nu ook niet meer gaan switchen van beroep, dan moet je helemaal opnieuw beginnen.

Wat je vaak ziet bij mensen die in een midlife crisis terecht komen is dat ze materialistische gaan kopen zoals een dure sportauto of boot. Dit is in het begin geweldig maar naar verloop van tijd helpt een dure sportauto of boot je niet uit de sleur van een midlife crisis.

Het einde in zicht 50 – 70 jaar

Ergens vanaf je 50ste ga je je realiseren dat het einde van de tunnel in zicht is. Je hoeft nog maar een paar jaren te werken om met pensioen te kunnen. Eindelijk! Eindelijk doen wat jij wilt en waar je zin aan hebt, heerlijk! Geen gezeur meer van een baas en collega’s.Voor nu nog maar even een paar jaartjes werken. Dit valt nog wel vol te houden. Niet teveel energie aan besteden. Als je gewoon je werk doet krijg je salaris. Geen rare dingen meer doen en hopen dat de economie een beetje meezit. Je wilt je baan natuurlijk niet verliezen!

Financieel onafhankelijk worden mindset 18 – 55 jaar

In de vorige blogpost 5-meest-bekende-financiele-onafhankelijkheid-blogs heb je kunnen lezen wat de mindset is van de bloggers die financieel onafhankelijk zijn geworden. Deze mindset hanteren wij ook op onze website/blog en is een hele sterke basis indien je financieel onafhankelijk wilt worden. Echter heeft deze mindset een prijs. Zoals genoemd in de vorige blogpost is het onmogelijk om je droomauto te kopen als je enkel gaat sparen en beleggen.

De mindset is een bepaald doel waar je jezelf op instelt. Wanneer jij in je hoofd hebt zitten dat de enige manier om financieel onafhankelijk te worden is door zuinig leven, geld te sparen en investeren zal dit ook de enige manier zijn. Net zoals de werknemer denkt dat iedereen werkt voor iemand anders en pas met pensioen kan op zijn 70ste.

De mindset van de ultieme miljonair – elke leeftijd

Je hebt een idee, een goed idee. Hoe ga je dit uitwerken? Je gaat eerst op onderzoek uit. Je hebt geen tijd om je bezig te houden met op stap gaan in het weekend of om zo hard mogelijk te werken voor iemand anders. Je werkt voor jezelf. Elk uur vrije tijd die je kunt vinden besteed je aan je idee en de uitwerking hiervan. Werken voor iemand anders is voor losers. Hoe ga je anders veel geld verdienen? 12-14 uur per dag werken is eerder standaard dan uitzondering. Shit. Het idee is niet goed genoeg. Waar ging het fout? Wat heb je geleerd? Je begint opnieuw, net zolang totdat het wel lukt!

De ultieme miljonair

Wie zijn toch die mensen die miljonair zijn en die alles hebben zonder zich druk te maken over geld? Kun je miljonair worden door zuinig te leven en geld te investeren? Zeker weten. Dit is een feit. Hier is onderzoek naar gedaan en dit onderzoek kun je terug lezen in The Millionaire next door. Tevens kun je ook de blogs bekijken genoemd in onze vorige blogpost: 5-meest-bekende-financiele-onafhankelijkheid-blogs.

Maar er zijn ook miljonairs die niet zuinig leven en alles kunnen doen wat ze maar willen. Oftewel de ultieme miljonair. Rijden in de mooiste auto’s en wonen in de meest luxe villa’s op de meest prachtige locaties. Zonder dat hun geld opraakt. Deze mensen hebben een andere mindset dan de werknemer. Ook de mindset van sparen en investeren passen ze anders toe. Je gaat namelijk geen miljonair worden door te sparen en te investeren indien je een normale baan met een modaal inkomen hebt. De ultieme miljonair investeert zijn geld niet in aandelen maar in zijn eigen idee. Zijn idee is de asset die miljoenen gaat opleveren. Je kunt binnen 5-10 jaren multi-miljonair zijn. Ongeacht hoe oud je op dit moment bent.

De 3 mindsets

Om je mindset te bepalen moet je eerst weten welke mindsets er zijn. De mindset van een werknemer ken je al. De mindset van financieel onafhankelijk worden door te sparen en te investeren is nieuw. Deze mindset hebben wij verder uitgewerkt in een stappenplan. Als je dit stappenplan volgt en toepast zal je financieel onafhankelijk worden. Hoe snel dit gaat bepaal je zelf. De mindset waar we nog niet veel over gesproken hebben is de mindset van de ultieme miljonair. De ultieme miljonair is binnen 5-10 jaren multi-miljonair en kan alles doen wat hij wil zonder dat zijn geld opraakt. Investeert geld in zichzelf en daarna pas in andere assets.

Er zijn dus 3 mindsets:

 • De loonslaaf – wisselt tijd in voor geld, werken tot de pensioensleeftijd
 • Financieel onafhankelijk worden – zuinig zijn, sparen en investeren
 • De ultieme miljonair – kan doen wat hij wil, creëert zijn eigen assets.

Het grote verschil tussen deze 3 mindsets is tijd. Indien je de mindset hebt van een loonslaaf moet je werken voor je geld totdat je met pensioen kunt. De mindset van financieel onafhankelijk worden is binnen 17 jaar met pensioen gaan wanneer je 50% spaart en investeert. Hoe dit precies werkt lees je in het stappenplan. Dit kun je versnellen door of meer te verdienen of minder uit te geven. Echter ben je in de tussentijd nog steeds een loonslaaf. De mindset van de ultieme miljonair is zijn idee uitwerken tot een miljoenenbedrijf binnen 5 tot 10 jaar. Werkt voor zichzelf en zijn eigen idee. Gaat pas investeren in andere assets zodra zijn eigen idee een succes is geworden.

Conformity

Wat is nu de kern van het verhaal? Conformity. Nu je weet welke mindsets er zijn kun je zelf een keuze maken welke mindset jij wilt gaan volgen:

Mindset van de werknemer:

 • Hele leven lang werken voor geld (wisselt tijd in voor geld)
 • Niet of minder studeren (studeren stopt zodra je een diploma hebt behaald….toch?)
 • Weinig vrije tijd
 • Maakt dromen vaak niet waar
 • Gelooft in geluk (gaat naar het casino of koopt loterij tickets)
 • Leeft van salaris tot salaris (geeft alles uit)
 • Zal nooit financieel “rijk” worden

Mindset financieel onafhankelijk worden:

 • Zuinig leven (geeft weinig geld uit)
 • Harder werken om meer geld te verdienen (om vervolgens te investeren)
 • Enige manier om “rijk” te worden is door te sparen en te investeren in aandelen of andere assets
 • Geeft dromen op (je gaat niet “rijk” worden en je droomauto kopen door te sparen en te investeren in aandelen)
 • Financieel onafhankelijk worden is een lange weg (17 jaar indien je 50% kunt sparen en gaat investeren. Stellen zich hier op in)
 • Werken voor iemand anders is nog steeds de hoofdstroom van het inkomen

Mindset van de ultieme miljonair:

 • Tijd is de belangrijkste asset van allemaal (verspil je tijd niet!)
 • Continue studeren en nieuwe dingen leren
 • Creëert eigen assets
 • Werkt 12-14 uur per dag (voor zichzelf)
 • Gelooft niet in geluk (geluk creëer je zelf: basisprincipes van rijkdom)
 • Geeft niet op (gaat net zo lang door totdat het wel lukt. Ziet falen als een leerproces)
 • Maakt dromen waar (kan doen waar hij zin aan heeft zonder zich zorgen te hoeven maken om geld)

Waar andere financiële onafhankelijkheid blogs vaak indirect op terugkomen is het opgeven van je dromen. Je kunt namelijk niet financieel onafhankelijk worden en in het huis wonen van je dromen. Wat vooral naar voren komt is dat deze mensen hebben aangeleerd om gelukkig te zijn met minder.

Vraag: Ben jij gelukkig met minder? Zou je elke dag willen rijden in een Toyota Aygo of in een sportauto naar keuze? Zou je ergens willen gaan wonen zonder veel luxe of zou je een huis met een zwembad willen met alles erop en eraan op een locatie naar keuze?

In de volgende blogpost gaan we kijken op welke manieren je miljonair kunt worden.

P.S. vind je dit artikel leuk? Deel het via je favoriete social media!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Dutch DGI schreef:

  Zeer interessant artikel, met de indeling in 3 typen mindset, waar ik me heel aardig in kan vinden. De eerste twee typen (loonslaaf en FO) lijken me duidelijk, maar ik blijf toch moeite hebben met het derde type, de ‘ultieme miljoenair’. Het lijkt me dat slechts een zeer klein aantal mensen werkelijk dat type is of kan worden, omdat het nu eenmaal minstens een goed (nieuw) idee, energie, ambitie, ondernemersschap, commerciële kennis, doorzettingsvermogen, communicatieve skills en een netwerk nodig heeft. Zelf vind ik dat allemaal erg intimiderend; ik heb die karaktereigenschappen, skills en energie gewoonweg niet.

  Gelukkig ben ik ook helemaal happy om het tweede type (‘gewoon FO’) te zijn; zeer zuinig leven en actief beleggen. Het duurt inderdaad wat langer, maar ik ben erg geduldig en word gemotiveerd door zichtbare/meetbare voortgang, dus FO gaat (bijna) zeker lukken. En als je een groot genoeg vermogen en passief inkomen opbouwt, dan kun je zeker zeer welvarend leven, zonder dat je een minuut hoeft te werken of financiële zorgen aan je hoofd hebt. Persoonlijk vind ik dat een veel betere balans, zonder al die ‘ondernemers-stress’.

  Wat betreft het voorbeeld van de ‘droomauto’ die alleen een ‘ultieme miljonair’ kan rijden: Het ligt er natuurlijk aan wat je onder zo’n auto verstaat; als je ‘simpelweg’ FO bent met aardig wat vermogen en een goed (passief) inkomen, dan ga je inderdaad geen Rolls-Royce, Lamborghini of Bugatti Veyron rijden, maar moet je dat uberhaupt willen? Een jonge occasion of zelfs een nieuwe premium of sportauto (bijv. een Mercedes, Audi, Lexus of Porsche) lijkt me zeker goed te doen — mits je zo’n kostenpost natuurlijk wilt dragen, maar goed, de vraag was of je je ‘droomauto’ zou kunnen rijden. Ik heb momenteel niet eens een auto (ik doe alles op de fiets of met de scooter; bespaart heel veel kosten), maar ik zie mezelf later wel in een gebruikte Mercedes-Benz C klasse rijden — ik zou niet weten waar ik een nog grotere, luxere of sportievere auto voor zou moeten hebben, dus eigenlijk is dat dus mijn droomauto. Als je per se een keer in een supercar als een Ferrari of Lamborghini wil rijden, kun je die beter voor een weekendje huren, veel voordeliger.

 2. max schreef:

  Geld verdienen kan je alleen door fysieke of geestelijke arbeid, of door niet eerlijk te zijn (stelen).
  Door bewust te leven, te werken en te genieten kun je idd rijkdom opbouwen. Ik ben 30 jr geleden toen ik ging studeren en met vastgoed als hobby begonnen…daar heb ik nu profijt van (40 panden). Sinds mijn 45 ste doe ik niets meer wat dom (oa file rijden, tijdschrijven, organisatie bla bla etc).. Ik zie Ultieme rijkdom tegenwoordig als belastend, heb 5 auto’s, unieke villa etc maar zou best willen downsizen (ga ik ook doen). Extreem materialisme en overdaad maak ik in mijn omgeving veel mee: heeft niets met geluk te maken of genialiteit: nee met onvermogen en het leven eigenlijk niet aankunnen.
  Met gezin is het natuurlijk leuk om oneindig te reizen en mooie spullen te bezitten, alleen de essentie van geluk en een goed leven zitten daar niet in.
  Bescheidenheid en het kunnen overzien van je eigen zwaktes en sterktes in combinatie met je verworven vrijheid geven een Rijk gevoel. Overdaad en zinloos je via materiele zaken boven anderen te plaatsen schaadt je kinderen en op termijn jezelf. Geniet van wat wel mogelijk is, vecht voor vrijheid en mooie ervaringen en blijf met je voeten op de grond…..dan ben je rijk. Vrijheid is voor de meeste mensen heel bedreigend….en met geld kan je ongeluk en gezeik voor een deel afkopen: geluk kan je er niet mee kopen, hooguit tijdelijk plezier of afleiding…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie