De vermogensrendementsheffing wordt aangepakt

De nieuwste informatie over de vermogensrendementsheffing vind je hier: https://financieelonafhankelijkworden.nl/blog/aanpassing-vermogensrendementsheffing-2017-nadelig-voor-iedereen/

De vermogensrendementsheffing is een heffing die betaald moet worden over het belastbaar inkomen uit vermogen. Wanneer je deze heffing moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren. Wil je weten wanneer je vermogensrendementsheffing moet betalen (en voor eventuele uitzonderingen) neem dan een kijkje bij de belastingdienst.

De overheid gaat er vanuit dat je over je vermogen 4% rendement behaalt. Of dit rendement ook daadwerkelijk wordt behaald, maakt niet uit. De overheid berekent over deze 4% rendement 30% belasting. 30% van 4% is 1.2% vermogensrendementsheffing.

Iedereen is vrijgesteld van deze heffing, indien je vermogen onder een bepaalde grens blijft. Voor iemand zonder fiscale partner is deze grens (in 2015) 21.330 euro en voor iemand met een fiscale partner 42.660 euro. Indien je boven deze grens zit, moet je een vermogensrendementsheffing betalen van 1.2% over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

Mensen die hun geld niet beleggen of investeren in assets maar op een spaarrekening zetten moeten tegenwoordig (2015) meer belasting betalen dan dat ze aan rente verdienen. De spaarpercentages zijn zo laag dat het voor deze mensen dus absoluut niet meer loont om het spaargeld op een spaarrekening te laten staan indien ze meer geld bezitten dan de vrijstelling zoals hierboven genoemd.

Er wordt alleen vermogensrendementsheffing berekend over het geld wat boven deze vrijstelling uitkomt. Stel iemand heeft 25.000 euro vermogen en heeft geen fiscale partner, dan moet er over (25.000 – 21.330) 3.670 euro 1.2% vermogensrendementsheffing betaald worden.

Invloed op financieel onafhankelijk worden

De vermogensrendementsheffing heeft grote invloed op financieel onafhankelijk worden. In het stappenplan hoeveel geld heb je nodig hebben we gekeken hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden en hoeveel geld je veilig kunt opnemen van je vermogen zonder dat je vermogen opraakt.

1.2% is een behoorlijk percentage wat je moet opvangen zodra je vermogen boven de vrijstelling uitkomt. Aandelen hebben een gemiddeld rendement van 7% per jaar. Indien je vermogen boven de vrijstelling uitkomt betaal je 1.2% extra belasting. Het rendement wat je behaalt uit aandelen (of andere assets) gaat dus met 1.2% omlaag. Dit lijkt in eerste instantie niet zoveel maar 1.2% van 7% is 17%.

Update: Nieuwe regels vermogensbelasting bekend

Het is inmiddels bekend geworden hoe de nieuwe vermogensbelasting eruit gaat zien. Voor meer informatie lees onze blog post: https://financieelonafhankelijkworden.nl/blog/aanpassing-vermogensrendementsheffing-2017-nadelig-voor-iedereen/Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Sjaak schreef:

  Er is geen probleem met de relatieve hoogte van de heffing maar er is een probleem met de absolute hoogte: Er is geen discussie over de mogelijk te behalen rendementen in de verschillende spaar- en beleggingscategorien maar over dat die 4% niet eenvoudig en risicoloos haalbaar zijn. Daarom moet dat fictieve percentage omlaag: Naar 3% of naar 2,4% of zo. Differentiatie naar beleggingscategorie is een monstrueuze oplossing die veel werk oplevert, daar waar geen probleem is.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Sjaak,

   Dank voor je reactie.

   Ik heb al een tijd niks meer gelezen over de vermogensrendementsheffing maar wat ik mij kan herinneren was het zo dat het niet “eerlijk” is dat mensen maar 1% rente krijgen op hun spaargeld maar dat beleggers veel hogere percentages kunnen behalen met beleggingen. Met de vermogens heffing leveren niet-beleggers dus geld in waar beleggers nog prima winsten kunnen behalen.

   De beleving is inderdaad dat 4% niet eenvoudig en risicoloos haalbaar zijn maar in de praktijk moet dat te doen zijn. Veel mensen hebben geen idee wat ze doen en maken daardoor vele fouten met als gevolg een laag of negatief rendement.

 2. marcel smit schreef:

  Je kunt zelf kiezen hoe je belegt dit kan in box 1 . Winst belast en verlies verrekenbaar. Of je kiest er voor uit box 3 te beleggen . Winst of verlies risico ondernemer . Indien er geen vermogen over is dan hoef je ook niet meer te betalen. Veel winst meer betalen . Simpel . Denk niet dat er aan de constructie getoornd wordt . Misschien ad percentage . Je moet gewoon slim besluiten . Daarom heet het ondernemen . Wie zijn talenten begraaft loopt leeg . Denk zeker als het percentage wordt verlaagt gekoppeld aan een inverstering . Dit veel werk zou genereren .

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Marcel,

   Klopt helemaal. Helaas weten veel mensen echter niet wat ze met hun geld aan het doen zijn en verdampt het als sneeuw voor de zon. De mensen die niks met investeren te maken willen hebben worden met de nieuwe regeling nog harder gestraft (hogere belasting). De vermogensbelasting is al een bijzonder iets in Europa. Nederland is een van de weinige landen die deze belasting nog hanteert. En nu gaan ze de belasting ook nog eens verhogen. Daardoor kan het zomaar zijn dat mensen met een groter vermogen “gedwongen” worden om te gaan beleggen.

   Heb je trouwens onze nieuwe blog post over de vermogensrendementsheffing al gelezen? https://financieelonafhankelijkworden.nl/blog/aanpassing-vermogensrendementsheffing-2017-nadelig-voor-iedereen/

   Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie