Financiën: ouders en hun kinderen

Ouders staan er vaak niet bij stil wat voor negatieve invloed het schenken/geven van geld heeft op hun kinderen. Hier is onderzoek naar gedaan en deze invloed is groter dan je in eerste instantie zou denken. In dit onderzoek is gekeken hoe miljonairs hun vermogen verdelen onder kinderen. Niet alleen tijdens de periode dat de ouders nog in leven zijn maar ook na hun dood. De uitkomst zal je verbazen.

“Rijke” ouders en “arme” ouders

Rijk zijn betekent niet direct dat iemand veel geld bezit. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in een groot huis wonen, in een luxe auto rijden en vaak op vakantie gaan. Deze mensen lijken voor de buitenwereld rijk maar zijn in werkelijkheid arm. Alle luxe moet namelijk ergens van betaald worden met als gevolg enorme schulden. Mensen die in een groot huis wonen hebben net zo goed een hypotheek. Deze groep noemen we “rijke” ouders.

Arm zijn betekent niet direct dat iemand niet veel geld bezit. In tegenstelling tot “rijke” mensen leven “arme” mensen in een normaal huis, rijden in een gemiddelde auto en gaan niet op vakantie naar luxe resorts. Daar staat tegenover dat deze mensen geen hoge hypotheeklasten hebben en besparen op hun uitgaven en verlangens. Zo kan het dus zijn dat iemand die voor de buitenwereld “arm” lijkt in werkelijkheid financieel rijk is. Rijke mensen lijken alleen maar rijk echter door geld uit te geven is nog nooit iemand rijk geworden. Deze groep noemen we “arme” ouders.

Om een voorbeeld te geven:

Een “rijk” gezin gaat in een nieuwe wijk wonen. Ze kopen een huis op basis van een maximale hypotheek. Daarnaast houden ze van luxe zoals een twee luxe auto’s, vier televisies, uitgebreide keuken en hun kinderen worden naar een speciale school gestuurd voor “rijke” mensen. Beide ouders hebben een fulltime baan en zijn elke week druk bezig om hun luxe te kunnen bekostigen.

De buren van dit gezin hebben hun eigen bedrijf. Ze wonen op basis van een fractie van hun inkomen en zijn hypotheek vrij, rijden in een normale middenklasser auto en sturen hun kinderen naar de school om de hoek. Hun goed draaiende bedrijf zorgt voor alle inkomsten en zijn niet afhankelijk van een salaris.

Stel dat jij als buitenstander naar deze twee verschillende gezinnen zou kijken zie je dan een verschil terwijl ze beiden in hetzelfde soort huis wonen? Zou je kunnen bedenken dat het ene gezin met gemak rondkomt en het andere gezin compleet afhankelijk is van hun salaris en aan het einde van de maand weinig overhouden? Waarschijnlijk zou je denken dat het gezin met twee luxe auto’s voor de deur meer geld te besteden heeft dan het gezin met een normale middenklasser auto. Dit is echter een illusie. Dit komt omdat mensen denken dat iedereen geld uitgeeft naar aanleiding van wat ze verdienen. Welk gezin zal eerder financieel onafhankelijk worden? Het gezin die al hun hard verdiende geld uitgeeft en afhankelijk is van een salaris of het gezin met een goed draaiend bedrijf en veel minder geld uitgeeft aan luxe?

Indien het “arme” gezin (de buren) zou gaan leven naar aanleiding van wat ze verdienen zouden ze wonen in een miljoenen villa en bezitten ze meerdere luxe sportauto’s. Echter niet iedereen geeft hun geld uit naar aanleiding van wat ze verdienen!

Deze levenswijzen hebben grote invloed op eventuele kinderen. Kinderen van “rijke” ouders komen vaak in financiële problemen en kunnen moeilijk rondkomen. Dit in tegenstelling tot kinderen van “arme” ouders.

Voor de duidelijkheid:

“arme” ouders zijn mensen die hun financiële zaken goed op orde hebben en voor de buitenwereld gemiddeld lijken maar in werkelijkheid rijk zijn.

“rijke” ouders zijn mensen die hun geld net zo hard uitgeven als dat het binnenkomt en voor de buitenwereld rijk lijken maar in de werkelijkheid bijna geen geld bezitten.

“Arme” ouders en hun kinderen

“arme” ouders geven hun kinderen vaak weinig of geen extra geld. In veel gevallen hebben kinderen van “arme” ouders dit ook helemaal niet nodig. Ze groeien namelijk op met de financiële inzichten van hun ouders. Sommige kinderen weten niet eens hoe rijk hun ouders eigenlijk zijn. Als je terug denkt aan het voorbeeld van de buren: de “arme” buren lijken net zo rijk te zijn als de rest van de buurt maar in werkelijkheid zijn ze financieel gezien veel rijker dan de rest. Er is alleen niemand die het ziet.

“arme” ouders plannen vanaf het moment dat hun kinderen worden geboren hun financiële toekomst. Denk bijvoorbeeld aan geld voor een studie of een trust fonds. Bij een trust fonds kan het geld alleen gebruikt worden voor specifieke doeleinden (bijvoorbeeld voor een studie) en wordt beheerd door een derde persoon. Op deze manier kan het geld niet “misbruikt” worden om er andere dingen voor te kopen.

“arme” ouders zijn zuinig en leren ook hun kinderen zuinig te zijn. Kinderen van “arme” ouders hebben daarom het geld van hun ouders niet nodig om financieel succesvol te worden. Kinderen waarvan de ouders zuinig waren zijn over het algemeen zelf ook zuinig.

“arme” ouders zorgen er ook voor dat er na hun dood gezorgd wordt voor hun vermogen. “arme” ouders plannen hun financiële zaken verder dan alleen hun eigen leven.

Een erfenis

Denk bijvoorbeeld aan een erfenis. Het komt vaak voor dat er onder kinderen ruzie wordt gemaakt over de erfenis van hun ouders. Bijvoorbeeld één van de kinderen kan maar moeilijk rondkomen en heeft daarom volgens hem/haar meer recht op een groter gedeelte van de erfenis. De andere kinderen zijn het daar niet mee eens. Niet voor niks is geld één van de hoofdredenen voor familieruzies.

Kinderen van “arme” ouders maakt het helemaal niet zoveel uit of ze wel of geen deel van de erfenis krijgen. Deze kinderen zijn opgevoed met de principes van hun ouders. Ze hebben dit geld niet nodig om rond te komen.

Even terug naar het voorbeeld van de gezinnen. Indien het gezin die een maximale hypotheek heeft met een aantal luxe auto’s en dergelijke een grote erfenis zouden ontvangen wat zouden ze dan hier mee gaan doen? Uitgeven of investeren? Je weet waarschijnlijk het antwoord al… ze gaan dit geld gebruiken om een nog luxere auto te kopen en gaan de badkamer verbouwen. Twee badkamers is toch wat handiger dan één badkamer niet waar?

Indien kinderen van “rijke” ouders een erfenis krijgen wordt dit geld vaak direct uitgegeven. Bijvoorbeeld aan een groter huis of een luxere auto want ze kunnen het nu eindelijk wel betalen. “Rijke” ouders hebben in dat opzicht weinig financieel inzicht en hun kinderen zullen exact hetzelfde doen wat hun ouders ook gedaan hebben: geld uitgeven.

“Rijke” ouders en hun kinderen

“Rijke” ouders zien graag dat hun kinderen dezelfde luxe ervaren als zij hebben. Hun kinderen mogen absoluut niet onder doen en moeten dezelfde luxe ervaren als hunzelf. Deze ouders geven hun kinderen vaak cadeaus zoals een huis of een auto. Daarnaast krijgen ze vaak ook nog een zak geld per jaar om hun levensstijl te onderhouden.

Onbewust maken “rijke” ouders hun kinderen afhankelijk. Deze kinderen vinden alles vanzelfsprekend en leven van hun ouders rijkdom. Deze kinderen doen vaak minder moeite om zelf een goede baan te vinden en presteren minder dan kinderen van “arme” ouders.

Wat gebeurt er met deze kinderen nadat hun ouders sterven? Er wordt vaak ruzie gemaakt om het vermogen wat overblijft. Wat gebeurt er als deze kinderen opeens een groot geld bedrag erven? Dit geld wordt uitgegeven aan luxe en zal binnen de kortste keren op zijn. Echter vergeten ze dat ze niet meer kunnen teren op het vermogen van hun ouders met alle gevolgen van dien.

Een goed voorbeeld zijn sporters die miljoenen verdienen maar vervolgens door een blessure of “ouderdom” niet meer mee kunnen komen in hun sport. Vervolgens gaan ze met pensioen op 35 jarige leeftijd. Ze vergeten echter hun levensstijl aan te passen. Met als gevolg dat ze binnen enkele jaren failliet zijn. Als je op internet zoekt kun je hier honderden voorbeelden over vinden.

Een ander voorbeeld zijn mensen die de loterij winnen. Deze mensen hebben exact hetzelfde probleem. Ze hebben niet het financiële inzicht en hebben altijd geleefd op basis van hun inkomen. Ze hebben opeens een enorm geld bedrag op hun rekening staan en dat betekent: een groter huis, luxe auto, dure vakanties en noem maar op. Genoeg mensen die de loterij hebben gewonnen en na enkele jaren weer terug bij af zijn omdat ze al hun geld hebben uitgegeven.

Dit zijn typische voorbeelden van kinderen van “rijke” ouders. Zie je het verschil? Kinderen van “rijke” ouders worden verwend. Net zolang totdat hun ouders sterven. Ze zijn echter zo afhankelijk geraakt aan het geld van hun ouders dat ze moeilijk op hun eigen benen kunnen staan en minder slim zijn dan kinderen van “arme” ouders.

Hoe staan jouw financiën er voor?

Je hebt vast wel eens van de term “aanval is de beste verdediging” gehoord. In dit geval betekent aanval geld verdienen en verdediging geld uitgeven.

“arme” ouders zijn ouders die veel geld verdienen maar niet al hun geld uitgeven.

“rijke” ouders zijn ouders die veel geld verdienen en wel al hun geld uitgeven.

Oftewel “arme” ouders hebben een sterke aanval (veel geld verdienen) en een goede verdediging (weinig geld uitgeven). “Rijke” ouders hebben een sterke aanval (veel geld verdienen) maar een zwakke verdediging (veel geld uitgeven).

Om financieel onafhankelijk te worden is het belangrijk om een sterke verdediging te hebben. Zonder sterke verdediging zal je nooit financieel onafhankelijk worden. Een sterke aanval kan hier zeker bij helpen. Hoe sterker je aanval (hoe hoger je inkomen) hoe meer je kunt sparen en investeren. Indien je een luxe leven wilt onderhouden met een groot huis, luxe auto en noem maar op zal je aanval dus enorm groot moeten zijn.

Zie je nu dat de wereld één grote illusie is? Van alle miljonairs op de wereld is maar een heel klein gedeelte echt rijk. Het overgrote gedeelte van de zogenaamde miljonairs leven van schulden en moeten hun hele leven werken voor hun geld om alle luxe te betalen. De echte miljonairs wonen in kleinere huizen en rijden in mindere luxe auto’s en zijn niet meer afhankelijk van hun werk. Dit is geen grap. Dit is daadwerkelijk onderzocht. De resultaten van dit onderzoek kun je terug vinden in The Millionaire Next Door.

Hoe staat jouw aanval er voor? Hoe staat het met de verdediging?

Een goed begin is het halve werk

Financiële inzichten worden zeer minimaal aangeleerd op school. De meeste volwassenen weten niet hoe ze met geld om moeten gaan, laat staan hun kinderen. Iets wat je niet weet kun je je kinderen ook niet aanleren!

Een perfect praktijk voorbeeld is Warren Buffet. Ter info, Warren Buffet is de meest succesvolste belegger ter wereld met een geschat vermogen van 70 miljard dollar. Warren Buffet had in zijn huis een gokmachine geplaatst waar zijn kinderen (en hun vriendjes) maar al te graag hun geld in gooiden om te kunnen spelen. Denk je dat Warren dit geld teruggaf aan de kinderen? Absoluut niet! Sterker nog, Warren Buffet heeft zo goed als geen geld gegeven aan zijn kinderen ondanks een vermogen van tientallen miljarden. Daarnaast woont Warren Buffet in een relatief bescheiden huis en rijdt al jaren in dezelfde auto. Het ultieme voorbeeld van een “arme” ouder.

Leer je kinderen een degelijke financiële basis aan, op school leren ze dit niet! Niet alleen als ze jong zijn maar ook als ze ouder zijn kan dit vele voordelen opleveren. Weet je niet precies waar je moet beginnen begin dan met ons stappenplan.

Een belangrijke stap waar je mee kunt beginnen is te kijken of je de aanval (geld verdienen) kunt vergroten of dat je de verdediging (minder geld uitgeven) kunt versterken. Meer geld verdienen is een lastige opgave, je gaat niet van de ene op de andere maand tientallen of honderden euro’s meer verdienen. Daarom is de eerste stap om financieel onafhankelijk te worden om te kijken waar je op kunt besparen. Besparen op je telefoon abonnement, televisie, verzekeringen en noem maar op. Alles bij elkaar kun je letterlijk honderden euro’s besparen. Wij hebben een bespaar vergelijkers pagina gemaakt waar je alles in één overzicht kunt regelen.

Probeer daarnaast je kinderen niet teveel te verwennen. Laat ze werken voor hun geld. Laat ze zien dat niet alles vanzelfsprekend is. Leer jezelf de basisprincipes van rijkdom aan en geef dit door aan je kinderen. Ook als je geen kinderen hebt of wilt kun je bovenstaande principes gebruiken om te kijken waar jij heen wilt. Je hele leven achter de feiten aanhobbelen door te werken, geld uit geven, meer werken, nog meer geld uitgeven of financieel onafhankelijk worden en minimaal of nooit meer te hoeven werken voor je geld. Ben je benieuwd hoe jij deze informatie kan toepassen lees dan snel verder in ons stappenplan.

Zie jij iets terug van bovenstaande informatie in je eigen ouders? Hoe hebben je ouders je financieel gezien behandeld? Zie je dingen terug die in deze blog beschreven zijn? Laat het weten in een reactie!

 Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Dominique schreef:

  Goed stuk en heel herkenbaar! Mijn ouders zijn ‘arme’ ouders en zijn altijd bewust met geld omgegaan. We gingen als gezin low budget op vakantie, we gingen nooit uit eten en we gregen geen zakgeld. Dure kleren of spullen kregen we niet. Ik had al jong wat baantjes om wat geld te verdienen, zodat ik mijn eigen vakanties kon betalen. Met sinterklaas kregen we altijd practische cadeatjes (sokken enzo). Nu heb ik recent een huis gekocht en ik heb een hyptheek bij mijn ouders. Door deze constructie ben ik nauwelijks geld kwijt aan rente. Mijn ouders doen dit trouwens ook bij mijn broertjes, ik schat hun vermogen daarom op meer dan een miljoen. Mijn ouders stimuleren ons het huis zo snel mogelijk af te betalen en niet afhankelijk te zijn/worden van een bank. Ik heb een jong gezin met 2 kinderen, mijn vriend en ik werken beide. We hebben nu een huis “beneden onze stand” gekocht en ca 60% van ons salaris reserveren we voor aflossing van ons huis. Als we zo door gaan zal het huis zal over 7 jaar hypotheek vrij zijn, dat is ruim voor mijn 40ste. Mijn ouders hebben me nauwelijks geld gegeven, maar door hun kennis, inzicht, manier van leven het en uitlenen van hun geld hebben me een vliegende financiele start gegeven. Mijn vriend had “rijke” ouders en heeft even moeten wennen aan de sobere manier van leven. Maar hij doet nu vol enthausiase mee. Hij ziet de voordelen van financiele onafhankelijkheid en laat vrij makkelijk luxe dingen staan. Ik hoop dat ik mijn kinderen het zelfde mee kan geven als dat mijn ouders hebben gedaan.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Dominique,

   Bedankt voor het delen van je verhaal!

   Er kunnen maar weinig mensen zeggen dat ze voor hun 40ste een afbetaald huis bezitten. De meeste mensen zijn hun hele leven bezig om hun hypotheken af te betalen. Jouw ouders hebben dit goed begrepen. Door hun kennis door te geven zit je in een zeer stevige financiele positie waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

   Zeer waarschijnlijk heb je ook niet het gevoel dat je iets mist. Ondanks dat je structureel veel minder geld uitgeeft dan de meeste mensen. Uit jouw verhaal blijkt hoeveel invloed ouders hebben op hun kinderen en hun toekomst. Ik weet zeker dat jouw kinderen de juiste financiele principes aanleren zodat ze, net als jij, kunnen genieten van een financiele zorgeloze toekomst!

 2. M schreef:

  Ik denk dat ik me bij het verhaal van Dominique kan aansluiten. Ik ben vrij sober opgevoed, maar ben net 32 geworden en heb mijn huis in 7 jaar bijna afbetaald. Gewoon door hard werken. Het is overigens gewoon een rijtjeshuis in een goede buurt van 150m2. Vrij doorsnee, maar ik ben er tevreden mee. Mijn ouders zijn echter niet rijk o.i.d. Ik heb gewoon geleerd dat het goed is om te sparen van kinds af aan.

 3. M schreef:

  Ik ben overigebs een andere M dan die van de reactie op het artikel over golddiggers!

 4. C schreef:

  Rijke mensen kopen een huis zonder hypotheek en wonen meestal niet in een wijk met arme mensen. Wat een onzin zeg. De kinderen van rijke mensen hoeven niet te werken en hebben ook geen schulden. Wat jij rijk noemt is gewoon de middenklasse en wat je arm noemt is ook de middenklasse ze geven alleen hun geld anders uit. Arme mensen kunnen niet rondkomen laat staan op vakantie of sparen.

  • Johan van der deen schreef:

   Hoi C,

   Dat is helaas een illusie. De meeste “rijke” mensen hebben net zo goed een hypotheek. En dat is ook simpel te verklaren. Je wordt niet rijk door veel geld uit te geven. De meeste mensen die in een groot huis wonen en in een luxe auto rijden zijn niet rijk. Ze hebben al hun geld uitgegeven aan een hypotheek, auto etc.. Dat ze genoeg geld verdienen om dit te bekostigen staat daar los van. Overigens is hier onderzoek naar gedaan in o.a. de USA. De uitkomst van dat onderzoek geeft aan dat de meeste miljonairs juist geen geld uitgeven. Dat is exact de reden dat ze miljonair zijn. Dit onderzoek is gepuliceerd in een boek genaamd the millionaire next door. Dit onderzoek beslaat tientallen jaren aan data en interviews.

   Arm zijn is relatief. In Nederland is het onmogelijk om arm te zijn.

 5. Richie Rich schreef:

  Wat is er mis met een hypotheek? Juist daarmee kun je een bezit verkrijgen zonder nog het geld te hebben en rente is aftrekbaar van je allergrootste kostenpost ( zijnde belasting). En wat is er mis met een zo groot mogelijke doorlopend krediet, waar je geen notaris kosten voor hoeft te betalen, geen afsluitprovisie en zonder kosten onbeperkt kunt aflossen, als je samen met je opgebouwde spaarrekening ineens een tweede huis kunt kopen die je vervolgens verhuurd voor je maandelijkse rente en (extra) aflossing. Dan maak je geld met geld, niet alleen van je zelf maar ook met geld van de bank.

  • Johan van der deen schreef:

   Hoi Richie,

   Er is opzich niks mis met een hypotheek. Maar het blijft een schuld. Voor de meeste mensen de grootste schuld in hun leven. De rente is maar gedeeltelijk aftrekbaar. Daarnaast ben je volledig afhankelijk van de overheid betreft deze regeling. Om een tweede huis te kopen met je spaargeld moet je wel genoeg spaargeld hebben. Een huis is niet goedkoop en een tweede hypotheek is voor veel mensen geen optie.

   Een huis is pas van jou als je je hypotheek hebt afbetaald. Je bezit dus eigenlijk niks. De bank bezit jouw huis totdat je de volledige lening inclusief rente hebt terugbetaald.

   Geld lenen in welke vorm dan ook moet je altijd vermijden waar mogelijk. Tenzij je er zeker van bent dat je met het geleende geld meer geld kunt maken. Dat kan inderdaad met vastgoed. Maar dan moet je wel weten waar je mee bezig bent.

 6. Richie Rich schreef:

  Hi Johan, mijn punt is dat een hypotheek niet onnodig in een kwaad daglicht moet komen te staan. Omdat deze, na een studielening, voor de meeste mensen vaak de enige optie is om substantieel te kunnen investeren waarbij er direct eigen gebruiksgenot uit voortvloeit.. Dat heb je met aandelen bijvoorbeeld niet. Het voldoet aan het criterium dat er waarde tegenover de schuld staat en dat de woning (op de lange termijn) waardevast is. Dus de (netto) rente betaling is de vergoeding van je woongenot en de aflossing is je vermogensopbouw. Dit systeem ‘dwingt’ ook tot een discipline van sparen die voor de meeste mensen heel duidelijk en onvermijdelijk is. De hypotheekschuld wordt daarnaast ook verkleind door de inflatie. Naarmate je er langer woont heb je wel meer (kans op) vermogensopbouw, ondanks dat je de hypotheek dan nog niet volledig hebt afgelost. Met aandelen moet je net zo goed de langetermijn afwachten voor een zeker rendement. Met een hypotheek voor een huis heb je er in ieder geval wel al die tijd gewoond. Net als dat je met een studie op zak altijd plezier hebt van je vaardigheden en kennis. Aan het hebben aandelen heb je verder niets. Complimenten voor diepgang van je onderwerpen.

  • Johan van der deen schreef:

   Hi Richie,

   Dank voor je toelichting!

   In de praktijk houden mensen het vaak niet bij 1 hypotheek. De eerste woning zal vrijwel nooit de woning zijn waar je voor altijd blijft wonen. Naarmate het inkomen stijgt stijgen de uitgaven (en dus de hypotheek) mee. Onverwachte leefomstandigheden kunnen ook roet in het eten gooien.

   Ik heb in 2010 een appartement gekocht. Ik was toen single. Na enkele jaren kreeg ik een vriendin. We hadden een kinderwens en inmiddels wordt mijn zoontje alweer 2 jaar. Echter om onze kinderwens uit te laten komen moest ik wel verhuizen. Ik had geen keuze. Het appartement was gewoonweg te klein en had geen ruimte voor een baby. De huizenmarkt was inmiddels weer flink gezakt. Het gevolg: een restschuld van tienduizenden euro’s. In de jaren dat ik er heb gewoond heb ik wel spaargeld opgebouwd maar de restschuld was vele malen groter. Het was voor mij dus zeker geen investering maar een flinke kostenpost.

   Een ander voorbeeld: in het noorden hebben we te maken met aardbevingen. Hier had je 10-15 jaar geleden geen rekening meegehouden. Huizenbezitters zitten flink in de maag met schade en waardedaling. Veel mensen zitten vast in hun woning.

   Een huis (hypotheek) kan je veel geld opleveren op lange termijn. Maar het kan je ook veel geld kosten. Vooral als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en op twee inkomens een huis koopt. Een derde van alle huwelijken stranden uiteindelijk.

   Ik zie een hypotheek dan ook niet als een financiele investering. Er zitten zoveel afhankelijkheden aan dat je van te voren nooit een goede inschatting kunt maken. Denk ook aan de hypotheekrente aftrek en overdrachtsbelasting waarbij je volledig afhankelijk bent van de overheid. Er zijn miljoenen mensen financieel onderuit gegaan door een (verkeerde) hypotheek.

   Maar ik begrijp wat je bedoelt. Alleen op deze manier sparen is niet rendabel omdat er teveel afhankelijkheden zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat (financieel gezien) maar 1 ding belangrijk is en dat is de cashflow. Een hypotheek zorgt vrijwel altijd voor een negatieve cashflow.

   Nu is het natuurlijk zo dat mensen niet weten hoe ze moeten investeren. Investeren in aandelen is voor de meeste mensen puur gokken. Terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Met aandelen kun je een positieve cashflow opbouwen. Aandelen zorgen voor een automatisch inkomen naast de inkomen uit werk. Maar wellicht een groter voordeel is dat je vermogen in aandelen ten allen tijden beschikbaar hebt. Door aandelen te verkopen heb je direct toegang tot je vermogen. Met een hypotheek zit je vermogen vast in stenen. Daar kun je niet bij tenzij je huis verkoopt. Voordeel van een hypotheek is dat je geen vermogensbelasting betaalt en over aandelen wel.

   Volgens een oud bericht uit 2013 (https://www.nu.nl/economie/3492610/derde-oudere-woningbezitters-hypotheekvrij.html) hebben 2 derde van alle 60 plussers nog een hypotheek. En hebben oudere mensen veel vaker een aflossingsvrije hypotheek. Zelfs de helft van de huishoudens hadden destijds een aflossingsvrije hypotheek. Om een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd volledig af te lossen vereist een enorme discipline om te sparen. Terwijl mensen vaak een aflossingvrije hypotheek nemen zodat ze meer geld te besteden hebben per maand. Dat staat volledig haaks op elkaar.

   Ik denk dat de punten die je noemt zeker opgaan voor een gedeelte van de mensen met een hypotheek. Maar voor het grootste gedeelte van de mensen doet een hypotheek meer kwaad dan goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie