FO worden: alleen, samen of met een gezin?

Financieel onafhankelijk worden doe je niet zomaar. Vooral als je gewend bent om je hard verdiende geld weer uit te geven aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Heb je alles wat je nu bezit wel echt nodig, of zou je het ook met minder kunnen doen? Dat is waar financieel onafhankelijk worden in de basis om draait.

 • Een (huur)huis
 • Een auto
 • Verzekeringen
 • Eten/drinken
 • Tv/Internet
 • Gas/Licht
 • Hobby’s/Vakanties
 • Etc.

Dit zijn allemaal liabilities. Ze leveren geen geld op maar kosten geld. Hoe meer liabilities iemand heeft hoe slechter deze persoon er financieel voorstaat. Iemand die in een dure auto rijdt en in een groot huis woont is vaak helemaal niet “rijk”. Deze mensen moeten net als jij ook de huur/hypotheek betalen. Tegenover het uiterlijk (groot huis, luxe auto) staan vaak hoge schulden.

Deze liabilities zijn bij vrijwel iedereen afhankelijk van een inkomen uit werk. Oftewel als je wordt ontslagen en vrijwel geen inkomen meer hebt is de kans groot dat je veel liabilities niet meer kunt betalen:

De geldstroom van een werknemer

Veel mensen willen meer liabilities bezitten dan ze eigenlijk kunnen betalen. Denk aan een groter huis en een luxe auto. Mensen zijn zo geobsedeerd dat ze geld gaan lenen om deze liabilities te kunnen bekostigen. Uiteindelijk leven ze een leven vol met schulden terwijl een buitenstaander denkt dat deze mensen “rijk” zijn. Want iemand die in een groot huis woont en in een luxe auto rijdt moet wel veel geld hebben, toch?

Financieel onafhankelijk worden betekent dat je zo weinig mogelijk liabilities hebt. Hoe minder liabilities je hebt hoe eerder je financieel onafhankelijk kunt worden. Je zal altijd een aantal liabilities hebben die noodzakelijk zijn om te kunnen leven. Denk aan de kosten voor een (huur)huis. Maar als je FO bent worden deze liabilities betaald met assets in plaats van inkomen uit werk:

De geldstroom van een investor

Een asset genereert een automatisch inkomen waar je niks voor hoeft te doen. Uiteraard ben je wel een aantal tot vele jaren bezig om deze assets op te bouwen.

Als je geen relatie hebt ben je niet afhankelijk van iemand anders. Woon je samen ben je wel afhankelijk van iemand anders maar heb je gezamenlijk een hoger inkomen. Heb je een gezin te onderhouden wordt het allemaal nog een stukje ingewikkelder.

FO worden: Alleen

Er zijn miljoenen singles in Nederland. Sterker nog, er komen elk jaar meer singels bij. De kans is dus groot dat je alleen aan de reis begint om financieel onafhankelijk te worden. Als je alleen begint heb je een aantal voordelen:

 • Je bent niet afhankelijk van iemand anders
 • Je beheert volledig je eigen geld
 • Je leert met geld om te gaan

Leren met geld om gaan is natuurlijk relatief. Veel mensen vinden dat ze goed met hun geld om gaan. Terwijl ze in de praktijk er financieel gezien belabberd voor staan. De genoemde voordelen zijn niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn genoeg mensen die alleen zijn, leven in schulden en afhankelijk zijn van een derde partij.

Een grote factor die meespeelt is leeftijd. Iemand die 18 jaar oud is volgt een compleet andere weg dan iemand die 55 jaar oud is. Hier heb je zelf weinig invloed op. Je kunt niet zelf bepalen wanneer je begint. Als ik was begonnen op mijn 18de was ik nu financieel onafhankelijk geweest en had mijn leven er heel anders uit gezien. Maar de informatie om financieel onafhankelijk te worden kwam ik pas tegen op mijn 30ste.

Dit heeft grote invloed op mijn manier om financieel onafhankelijk te worden. Ik had namelijk al een maximale hypotheek, veel geld uitgegeven aan liabilities en mijn leven draaide om werken voor iemand anders. Ik ben nu 31 en ten opzichte van anderhalf jaar geleden is mijn leven nu al compleet veranderd.

Schep orde in je financiën

Weet jij exact hoeveel geld je elke maand kwijt bent aan liabilities? Hoeveel % van je inkomen hou je over per maand? De eerste stap om financieel onafhankelijk te worden is om orde te scheppen in je financiën. Dat betekent:

 • Maak een volledig overzicht van je inkomen en uitgaven
 • Bekijk per categorie waar je kunt besparen
 • Voer deze besparingen direct door. Pas abonnementen aan of zeg ze op, etc.

Dit is geen tien minuten werk. Hier ben je minstens een halve of zelfs een hele dag mee bezig. Je moet letterlijk weten hoeveel euro je exact per maand uitgeeft. Alleen dan heb je volledig de controle over je financiën. Of je nu alleen, samen of als gezin leeft, deze stap is absoluut noodzakelijk.

Hoe ver wil je gaan?

Hoe ver je wilt gaan bepaalt hoe snel je financieel onafhankelijk kunt worden. Een tientje besparen op je telefoonabonnement schiet natuurlijk niet echt op. Het zijn de grote zaken, de statussymbolen, die er toe doen. Een statussymbool is een liability waarmee mensen lopen “pronken” om te laten zien hoe goed ze het hebben. Denk hierbij aan een huis en een auto.

Een huis is voor veel mensen het ultieme statussymbool. Het grootste pronkstuk in hun leven. Dit is zelfs zo belangrijk dat mensen hun hele leven in schulden leven om dit statussymbool te bekostigen. Niet voor niks is de de grootste schuld in je leven een hypotheek.

Met andere woorden, heb je het huis waar je nu in woont daadwerkelijk nodig? Of zou je ook kleiner/goedkoper kunnen wonen? Het voordeel van alleen zijn is dat je volledig zelf bepaalt in welk huis je gaat wonen.

Dit is een zeer belangrijke stap. Een ander groot statussymbool is afhankelijk van deze keuze. Namelijk een auto. Veel mensen vinden het uiterlijk en innerlijk van een huis belangrijker dan de locatie. Met als gevolg dat hordes mensen een auto nodig hebben om naar hun werk te reizen. Soms is een auto noodzakelijk maar in de meeste gevallen niet.

Een gemiddelde persoon werkt per jaar ongeveer anderhalve maand om alleen een auto te bekostigen. Je bent per jaar anderhalf maand aan het werk om bij je werk te komen. Dit is op basis van 200 euro per maand. Iemand die veel verdient werkt misschien een halve maand om zijn auto te bekostigen. Alleen in de praktijk rijdt iemand die veel verdient in een grotere luxere auto waardoor deze persoon alsnog anderhalf maand  per jaar aan het werk is om zijn auto te bekostigen.

Het maakt dus niet uit hoeveel je verdient. Vrijwel iedereen leeft naar wat hij of zij verdient. Iemand die veel geld verdient woont in een groter huis en rijdt in een luxere auto. Mensen weten niet dat het ook anders kan. Het kan zomaar zijn dat je buren miljonair zijn zonder dat je het weet. Dat iemand veel geld heeft kun je namelijk niet altijd zien aan het uiterlijk (huis/auto).

Wat is een mogelijke oplossing zodat je geen auto meer nodig hebt? Ga dichtbij je werk wonen zodat je kunt fietsen. Dit heeft een aantal grote voordelen:

 • Het scheelt je tienduizenden euro’s
 • Je kunt eerder financieel onafhankelijk worden
 • Je leeft gezonder (meer beweging)

Op basis van 200 euro per maand bespaar je elke tien jaar 24.000 euro. Een aantal collega’s van mij betalen ruim 450 euro per maand voor hun leaseauto. Dat is per tien jaar 54.000 euro. In 30 jaar zouden ze dus in potentie ruim 150.000 euro aan hypotheek kunnen aflossen door simpelweg op de fiets naar hun werk te gaan.

FO the fastlane: alleen

Financieel onafhankelijk worden the fastlane beschrijft het opzetten van een (internet) bedrijf. Gebaseerd op het boek The Millionaire Fastlane. Op dit moment zijn wij bezig met een fastlane project genaamd Klezzer. Voor mij persoonlijk is deze manier om FO te worden van toepassing.

Woon en leef je alleen heb je een aantal grote voordelen om een fastlane project te starten. Kort gezegd spendeer je vrijwel elk uur vrije tijd die je hebt aan een fastlane project. Dat betekent in de praktijk naast een 40 urige werkweek in de avond (of in de ochtend) aan het werk voor jezelf. In plaats van de hele avond voor de televisie te hangen.

Loop maar eens op een willekeurige avond door je straat. In vrijwel elk huis staat een televisie te branden. Stel je eens voor dat je al die uren dat je televisie hebt gekeken had besteed om iets te leren. Maar leren doe je alleen op school, toch?

Tot twee jaar geleden wist ik ook niet beter. Na een lange dag werken wil je graag even uitrusten. Vrijwel standaard druk je op een bepaalde tijd de televisie aan om een serie of film te kijken. Daar is natuurlijk niks mis mee. Maar deze tijd kun je ook gebruiken om assets op te bouwen.

Alleen FO worden: de nadelen

Alleen FO worden heeft ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat je alles zelf moet betalen. Ten opzichte van iemand die samenwoont (en de kosten deelt) ben je dubbel zoveel kosten kwijt. Volgens onderzoek van Metro kost single zijn ten opzichte van iemand met een relatie ruim €6.000 euro meer per jaar.

Vanuit het oogpunt om zo snel mogelijk FO te worden is het dus niet gunstig om het alleen te doen. Om aan de andere kant een relatie te beginnen om enkel je kosten te halveren is ook geen goed idee…

Je zult merken dat er maar weinig mensen zijn die begrijpen waar je mee bezig bent. Vrijwel iedereen die je kent, zowel vrienden als collega’s, zullen negatief reageren. Daar moet je wel tegen kunnen. Er zijn vrij weinig mensen waarmee ik de informatie op deze website mee kan bespreken zonder raar aangekeken te worden. “Want je moet ook genieten van het leven.”

FO worden: samen

Samen FO worden heeft ten opzichte van alleen FO worden een groot voordeel. Je hoeft maar de helft te betalen van alle lasten. Tenminste, als je partner genoeg inkomen heeft. Persoonlijk doen wij onze financiën op basis van inkomen. Percentueel gezien betaal ik iets meer omdat ik iets meer verdien.

De snelheid waarmee je financieel onafhankelijk kunt worden kan je samen enorm verhogen. Verdien je beiden boven modaal dan kun je binnen enkele jaren FO zijn. Daar staat wel tegenover dat je niet moet leven naar je inkomen.

Samen financieel onafhankelijk worden heeft nog een groot voordeel. Namelijk dat je elkaar kunt steunen. Er zijn maar vrij weinig mensen die begrijpen waar financieel onafhankelijk worden om draait. Dan is het erg prettig dat er iemand dichtbij je staat die dezelfde mindset heeft en je begrijpt.

Samen FO worden: de nadelen

Er zijn ook een aantal grote nadelen als je samen financieel onafhankelijk wilt worden. Ten eerste moet je elkaar overtuigen om deze mindset te volgen. Dat jij deze mindset wilt volgen wil niet zeggen dat je partner dit ook wil. En dat kan een groot probleem worden.

Stel je partner heeft er absoluut geen zin om zuiniger te leven, geld te investeren en assets op te bouwen. Dan kun je twee dingen doen. Alleen aan de slag gaan of een andere partner zoeken. Het heeft namelijk geen zin als jij zuinig gaat leven en vervolgens je partner alles weer uitgeeft.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Er zijn genoeg mensen die niet goed nadenken over hun financiële toekomst. Denk hierbij aan mensen die trouwen in gemeenschap van goederen. Dat is één van de domste dingen die je kunt doen. Je maakt jezelf namelijk financieel afhankelijk van iemand anders.

Persoonlijk ken ik een aantal mensen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en nu een enorme schuld hebben overgehouden van de scheiding. Zolang de relatie goed blijft is er natuurlijk niks aan de hand. Ongeveer 40% van de huwelijken eindigt in een scheiding.

Trouwen is tegenwoordig iets commercieels geworden. Overal waar het woordje “trouwen” in voor komt betaal je de hoofdprijs voor. Ook de maatschappij verwacht dat je veel geld uitgeeft aan een trouwerij. Denk aan een trouwfeest, een pak, een jurk, ringen, etc. “Want dat hoort er nu eenmaal bij”…

Er is niemand die je de eventuele financiële gevolgen van trouwen in gemeenschap van goederen zal uitleggen. Als je van plan bent om te trouwen kijk dan goed naar de financiën en trouw niet in gemeenschap van goederen. Dit kan je hele leven blijven achtervolgen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het altijd verkeerd gaat. Maar vergis je niet, 40% van alle huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding.

Samen een huis kopen

Veel mensen die samen zijn kopen vroeg of laat gezamenlijk een woning. De hypotheek voor de gezamenlijke woning is vrijwel altijd gebaseerd op twee inkomens. Het is financieel gezien niet verstandig om gezamenlijk een maximale hypotheek te nemen.

Veel mensen denken er niet over na dat hun relatie zomaar voorbij kan zijn. Dit kan grote gevolgen hebben. Vooral als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Denk aan gedwongen verkoop van de woning met een hoge restschuld als gevolg.

Het is daarom verstandig om goed te kijken naar je financiën voordat je samen een woning koopt. Stel dat je in het ergste geval uit elkaar gaat en je gedwongen wordt om te verkopen. Kun je dit opvangen met je huidige spaargeld? Kun je je ex-partner eventueel uitkopen?

Er zijn weinig tot geen hypotheekadviseurs die je hier op zal wijzen. Dat is eigenlijk best wel vreemd aangezien de hypotheek de grootste schuld in je leven zal zijn.

FO the fastlane: samen

Het volgen van een fastlane project kan erg lastig worden als je een relatie begint of al in een relatie zit. Een relatie kost nu eenmaal tijd, energie en geld. Stem je alles goed op elkaar af heb je er grote voordelen aan. Maar heb je een partner die continue je aandacht opeist kun je een fastlane project wel vergeten.

Het beginnen van een fastlane project is een hele nieuwe uitdaging waar weinig mensen zich aan kunnen toewijden. Daarom zullen we in komende blogs hier tot in detail op ingaan met de kennis die we de afgelopen maanden hebben opgedaan.

FO worden: als gezin

Zoals genoemd bepaal je niet zelf wanneer je begint om financieel onafhankelijk te worden. Dit is afhankelijk van wanneer je deze informatie tegenkomt en toe gaat passen in de praktijk.

Het kan goed zijn dat je al een gezin hebt met twee of drie kinderen, in een groot huis woont en in een luxe auto rijdt. Probeer dan maar eens je partner te overtuigen dat je de auto wilt verkopen en wilt verhuizen naar een kleinere woning om geld te besparen.

Mijn eerste kind is afgelopen week geboren! Financieel onafhankelijk worden met een gezin begint al bij de geboorte. Koop je een nieuwe kinderwagen van duizend euro of een tweedehands voor honderd euro? Koop je alle kleertjes nieuw of tweedehands? En wat dacht je van de kinderkamer. Iedereen die kinderen heeft weet hoe ontzettend duur al die “troep” is.

Het lijkt wel hetzelfde als trouwen. Overal waar het woord “baby” in voor komt betaal je de hoofdprijs voor. Probeer dan maar eens een zwangere vrouw vol hormonen te overtuigen dat die dure kinderwagen en leuke kleertjes onzin zijn. Want laten we eerlijk zijn, veel mensen kopen dure kleertjes en andere luxe dingen voor hun baby om te pronken. Een baby is in dat opzicht ook een soort van statussymbool.

De eerste kleertjes zijn ze binnen enkele weken alweer uitgegroeid. Dan is het toch onzinnig om allemaal luxe kleding te kopen? Maar goed, ik denk dat vrouwen daar meer waarde aan hechten dan mannen. De overvolle kledingkast van de vrouw (waarvan vrijwel de helft nooit gedragen wordt) verschuift naar een overvolle kledingkast van de baby.

Persoonlijk heb ik ook niks met kaartjes. Denk aan verjaardagskaarten, kerstkaarten en noem maar op. Het is namelijk elk jaar hetzelfde. Bij de één hangen er nog meer in huis dan bij de ander.

Vervolgens moet je opeens geboortekaartjes gaan sturen naar familieleden die je tien jaar geleden voor het laatst hebt gesproken. Want “dat hoort zo”. Het maakt ook niet uit hoe mooi je kaartje is, binnen enkele dagen/weken ligt hij in de prullenbak.

Natuurlijk hoort bij elke belangrijke gelegenheid een kaartje. Dat is natuurlijk onzin maar dat is de marketingstrategie van de bedrijven die de kaartjes maken. Niet voor niks is het een miljarden industrie. Ik heb liever dat iemand persoonlijk langskomt in plaats van dat ik een kaartje krijg. Weet jij nog welke kaartjes (en van wie) je allemaal gekregen hebt op je laatste verjaardag?

Maar vergis je niet, om elk kaartje moet een enveloppe plus een postzegel. Honderd geboortekaartjes versturen wordt dan een behoorlijk dure grap. Tel daarbij op de kleertjes en allerlei andere dingen (die je waarschijnlijk nooit gaat gebruiken) en je kunt bijna een tweede hypotheek afsluiten. Aan de andere kant maak je bewust de keuze om kinderen te nemen. Daar horen nu eenmaal financiële verplichtingen bij.

Kinderen nemen is een bewuste keuze

Het nemen van kinderen is over het algemeen een bewuste keuze. Daarmee maak je ook bewust een financiële keuze. Helaas kijkt niet iedereen naar de financiële kant. Het is niet verstandig om kinderen te nemen als je er financieel gezien slecht voor staat. Een kind kost namelijk veel geld. Volgens het Nibud kost één kind 17% van je besteedbaar inkomen per jaar.

Maar aan de andere kant krijg je ook veel subsidies van de overheid als je weinig inkomen hebt. Armoede in Nederland is onmogelijk. Een alleenstaande ouder (ouder dan 21) met één kind onder de 21 wonende in een huurwoning van €500 krijgt volgens het Nibud €1645 aan inkomsten uit subsidies(!).

Een kind is natuurlijk niet uit te drukken in geld. In dat opzicht is elk kind onbetaalbaar. Vanuit het oogpunt om financieel onafhankelijk te worden is het nemen van een kind wel een liability. Maar ik zou niemand adviseren om geen kinderen te nemen omdat je financieel onafhankelijk wilt worden.

Hoewel het nemen van een kind over het algemeen een bewuste keuze is wil niet zeggen dat het vanzelfsprekend is. Er zijn genoeg mensen die al jaren bezig zijn om zwanger te worden. Soms lukt het gewoon niet en kom je in medisch traject terecht. Deze behandelingen worden de eerste paar keren vergoed maar daarna ben je al snel €3500 tot €5000 euro kwijt per behandeling.

Iemand die niet vruchtbaar is maar toch graag een kind wil zou kunnen denken aan adoptie. Niet veel mensen weten wat een adoptie precies kost en onder welke omstandigheden je adopteert. Het televisie programma “Met open armen” gaat op bezoek bij mensen die deze procedure volgen.

Maar over de kosten hoor je vrijwel nooit iets. Toevallig heb ik afgelopen jaar van iemand gehoord die in een adoptie procedure zit wat het ongeveer kost. Het adopteren van een kind uit het buitenland kost je ongeveer €30.000 – €50.000. Ondanks deze kosten kan het kind een handicap of ziekte hebben en mag je het kind niet zelf uitzoeken.

Tel alle kosten van behandelingen in het ziekenhuis en uiteindelijk een adoptie eens bij elkaar op. Je bent al snel ruim €50.000 kwijt. Financieel onafhankelijk worden is wat mij betreft ondergeschikt aan het krijgen of nemen van kinderen.

FO worden als gezin: de voordelen

Het voordeel van FO worden als gezin is dat je kinderen de financiële basis aanleren. Deze informatie leren ze niet op school. Net zoals jij ook niet op school, of van je ouders, hebt geleerd dat je financieel onafhankelijk kunt worden. Dat je voor je 30ste met pensioen kan gaan. Dat je niet hoeft te werken voor geld maar dat geld voor jou werkt.

Het zou toch geweldig zijn als je je kinderen een zorgeloze financiële toekomst kunt bieden? Dat ze niet meer afhankelijk zijn van iemand anders? Dat ze kunnen doen waar ze zelf zin aan hebben?

Het liefste wil je altijd bij je kinderen zijn. Maar in de huidige maatschappij is dat vrijwel onmogelijk. Ben je een man heb je maar twee dagen na de geboorte wettelijk betaald verlof. Daarna moet je gewoon weer aan het werk. In de meest belangrijke periode van je leven wordt je verplicht om te werken. Natuurlijk kun je vakantiedagen opnemen maar dan moet je ze wel hebben.

Als je financieel onafhankelijk bent voordat je kinderen krijgt kun je volop aanwezig zijn bij de opvoeding van je kind. In plaats van dat je drie keer per week je kind naar de kinderopvang moet sturen.

FO worden in de praktijk:

Mijn eerste woning was een appartementje van 55 m2 in de grote stad. Dit appartement had ik overigens gekocht voordat ik mij bezig hield met financieel onafhankelijk worden. Ik had destijds een maximale hypotheek. Zou ik toen meer geld verdienen had ik waarschijnlijk een groter huis gekocht met een hogere hypotheek.

Een foto van mijn dakterras:

Huis-balkon

In dit huis heb ik ruim vijf jaar gewoond. Sinds augustus 2016 woon ik samen in een nieuwbouw woning. Door de financiële crisis en tegenvallende huizenmarkt heb ik over de afgelopen vijf jaren een behoorlijke restschuld opgebouwd.

Deze restschuld heb ik kunnen afbetalen doordat ik vooral de laatste anderhalf jaar mij volledig heb gefocust om financieel onafhankelijk te worden. Oftewel zoveel mogelijk mijn maandelijkse lasten gereduceerd. Had ik dat niet gedaan had ik mijn huidige woning niet kunnen kopen.

Was ik blijven leven zoals ik deed zou ik nu nog steeds in dezelfde woning wonen. Waar ik waarschijnlijk nog jaren aan vast zou zitten in verband met een hoge restschuld.

Dat is aan de andere kant niet zo erg. Had ik in die periode geen partner gevonden was ik er blijven wonen. Zolang je je huis niet verkoopt heb je ook geen restschuld. Een restschuld is eigenlijk een bewuste keuze. Tenzij je noodgedwongen je huis moet verkopen, bijvoorbeeld omdat je gaat scheiden.

Ik heb mijn appartement verkocht omdat wij een kinderwens hadden die inmiddels is uitgekomen 🙂 Met 55 m2 op vijf hoog zonder lift met maar één slaapkamer was dat geen optie.

Mijn nieuwe woning heb ik gekocht met de voorwaarde om financieel onafhankelijk worden. Waar heb ik voornamelijk naar gekeken:

 • Naar de prijs (lage hypotheek)
 • De locatie (dicht genoeg bij mijn huidige baan om op de fiets te kunnen)
 • Future proof (gezinsuitbreiding)
 • Overige omstandigheden (scholen, supermarkten, ziekenhuizen en andere zaken binnen bereik)

Wij hebben onze tweede auto verkocht omdat ik elke dag op de fiets naar mijn werk kan (+- 10km). De andere auto is helaas noodzakelijk omdat mijn partner naar verschillende locaties moet gedurende de dag.

Naast de statussymbolen heb ik ook goed gekeken naar mijn financiën. Ik heb tot op de cent nauwkeurig bekeken wat er elke maand in en uit gaat. Op basis daarvan heb ik verzekeringen en abonnementen opgezegd of aangepast. Dit scheelt mij een paar honderd euro per maand.

Ook ben ik minder gaan werken. Terwijl ik twee jaar geleden het liefst zoveel mogelijk wou werken om maar zoveel mogelijk geld te verdienen. Totdat ik uiteindelijk tot de conclusie kwam dat minder werken en iets minder geld verdienen mij veel meer oplevert. Namelijk vrije tijd. Deze vrije tijd kan ik vervolgens weer goed gebruiken voor het opvoeden van mijn kind en het werken aan ons fastlane project Klezzer.

Geld besparen op je uitgaven gaat tien keer zo snel dan proberen meer geld te verdienen. Als je leeft met minder heb je die loonsverhoging helemaal niet nodig. Ik had er voor kunnen kiezen om in een groter huis te wonen en toch maar die tweede auto te houden omdat ik geen zin heb om te fietsen. Het enige wat mij dat zou opleveren zijn hogere maandlasten.

In de avonduren, en tegenwoordig vroeg in de ochtend, werk ik voor mijzelf. Bijvoorbeeld om deze blog te schrijven. Het is alleen even de vraag hoeveel slapeloze nachten de kleine ons gaat bezorgen…

Ik ben benieuwd hoe jullie de weg naar financieel onafhankelijkheid volgen. Alleen, samen of met een gezin? Waar loop je in de praktijk tegen aan en welke tips zou je willen meegeven? Laat het weten in een reactie!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Miranda schreef:

  Gefeliciteerd met de kleine. Het klopt inderdaad wat je zegt. Als je samen bent kan een nadeel zijn dat je niet beide op 1 lijn ligt. Dat is bij ons het geval. Best lastig soms.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Miranda,

   Dank je wel! Wel een hele verandering hoor, een kleine erbij…

   Wij zitten vaak ook niet op één lijn. Zolang je maar met de grotere zaken wel op één lijn zit. Bijvoorbeeld bij het nemen van een hypotheek.
   Het is ook een beetje afhankelijk van hoe je de financiën onderling regelt. Gooi je de inkomens bijvoorbeeld op één hoop dan kan ik mij voorstellen dat het erg frustrerend kan zijn als de wederhelft teveel uitgeeft “omdat het kan”.

   Heb je wel eens uitgebreid besproken met je partner wat je doelen zijn? Maak er bijvoorbeeld ook eens een berekening bij, dat gaf mijn partner een beter inzicht.

 2. krisje schreef:

  gefeliciteerd met de geboorte van je kindje!

  Wij hebben het verstandig aangepakt, vriend woonde in een eenvoudig rijtjeshuis dat hij alleen prima kan betalen, ik ben erbij gekomen met een tot bijna op de euro hetzelfde salaris. Iedereen om ons heen vertrekt naar huizen waar 1,5 of 2 salarissen voor nodig zijn, wij mooi niet!! Het verbaast ons ook dat iedereen hier zo gemakkelijk over doet..

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Krisje,

   Dank je!

   Dat is zeker verstandig. Helemaal als je genoeg ruimte hebt met zijn tweeën (of misschien straks met zijn drieën 😉 ). Ik ken genoeg mensen die alleen wonen in huizen waar je met een compleet gezin kan wonen.

   Een huis is voor veel mensen een statussymbool. Het moet zo groot en zo luxe mogelijk. Vaak met een maximale hypotheek. Door simpelweg te kijken naar wat je nodig hebt kun je enorm veel geld besparen. Zo te horen zijn jullie goed op weg! Zijn jullie ook bezig om financieel onafhankelijk te worden?

 3. Jeroen schreef:

  Hoi Johan,

  Ik volg jullie site nu al een tijdje, erg interessant!

  Ik las vanochtend op de telegraaf een artikel over scheefhuren en moest daarbij aan deze blog denken.
  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/26825982/__Scheefhuren_ook_op_platteland__.html

  De gedachte om FO te worden en op grote lasten te besparen wordt door de scheefhuur wetgeving wel een stuk lastiger gemaakt (voor als je zou huren in ieder geval)!

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Jeroen,

   Dank je wel!

   Sorry voor de late reactie, een kleine kost toch wat meer tijd dan verwacht 😛

   Daar heb je een goed punt. Denk dat er veel mensen zijn die hier nog flink van profiteren. Huren kan dan zelfs goedkoper zijn als het kopen van een huis.

   • Team CF schreef:

    Grote kans dat wij idd gaan huren als we FO zijn. In dit geval is ons vermogen het meest efficient gebruikt en krijgen we dus de meeste inkomsten. Dit compenseert de kosten voor huren, wat ook weer goedkoper kan aangezien je niet in een gebied hoeft te blijven wonen waar de huren hoog zijn.

    Gefeliciteerd nog met de kleine!

    • Johan van der Deen schreef:

     Dank je wel!

     Het is inderdaad wel een beetje afhankelijk van waar je wilt huren. In grotere steden betaal je vaak de hoofdprijs. Voordeel van huren is dat je kunt verhuizen wanneer je wilt. Aan de andere kant, als je geen hypotheeklasten meer hebt doordat je vervroegd hebt afgelost kun je het geld wat je aan huur zou moeten betalen investeren. Het is afhankelijk van de situatie waar je nu in zit.

 4. John schreef:

  Mooi stuk en heel herkenbaar. Je hoeft geen miljonair te worden om financieel onafhankelijk te zijn, je hoeft ‘slechts’ genoegen te nemen met minder. Minder luxe, minder status, minder impulsen volgen.
  Ik ben bijna 50 en een jaar of 8 geleden ben ik me dit gaan realiseren en er ook echt naar gaan leven: sparen, hypotheek extra aflossen, bij elke uitgave 2 vragen stellen (heb ik dit echt nodig en kan het ook goedkoper).
  Zoals het er nu uitzien ben ik rond mijn 60e in de positie om te kiezen tussen wel of niet verder werken. Het hoeft dan niet meer en dat geeft nu al een bijzonder rijk gevoel.
  Mijn advies sluit aan bij datgene wat jij ook al stelt: begin met het opstellen van een budget, dat is echt de basis.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi John,

   Dat zijn inderdaad twee belangrijke vragen. Zo kun je een hele hoop geld besparen. Goed om te horen dat je er profijt van hebt door eerder te kunnen stoppen met werken!

 5. Anton schreef:

  Ik houd mijn financiën ook goed in de gaten.

  Maar als ik deze blog lees, denk ik: mijn leven is te kort om sober te zijn. Je kan elke kleur wel verbannen uit je leven, maar dan blijven alleen maar grijstinten over. Mijn huwelijk was bijvoorbeeld best duur – met zelfgemaakte kaartjes – maar het was echt de dag van mijn leven. Elke cent waard. Ik vind mijn auto heerlijk en geeft me een gevoel van vrijheid. En ja, ik verwen mijn kinderen met mooie spullen. Dan geniet ik.

  Als je later mooie herinneringen wil, dan moet je die vandaag maken! Dus leef vandaag, maar natuurlijk ook met het oog op morgen. Maak geen onverantwoorde financiële keuzes.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Anton,

   Daar heb je zeker een goed punt. Maar dat is de afweging die iedreen voor zichzelf moet maken. Hoe meer geld je uitgeeft hoe langer je moet werken. Ik denk dat je huwelijk net zo bijzonder en leuk was geweest zonder zelfgemaakte kaartjes. Een auto is altijd handig. Maar je kunt kiezen voor een Fiat Panda of een BMW. Het verschil is duidelijk merkbaar maar of je daar nu gelukkiger van wordt? Dat valt te betwijfelen.

   Door slim om te gaan met geld kun je op zeer jonge leeftijd met pensioen. Dan kun je zoveel herinneringen maken waar andere mensen alleen maar van kunnen dromen.

 6. Anja schreef:

  Vanuit mijn werk en passie ben ik ook altijd bezig met (be)sparen. Ik kan op de fiets naar mijn werk, mijn man met openbaar vervoer (hij krijgt geen reiskosten als hij met eigen auto gaat, bij woon-werk met openbaar vervoer wordt de helft vergoed). Onze auto gebruiken we dus minimaal. De dagen dat hij voor de deur staat verhuren we hem via Snappcar.nl . Zo hebben we er in ieder geval de vaste lasten van de auto uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie