Geld verdienen met oude spullen

Hoeveel spullen hebben mensen tegenwoordig in de kast of opslagruimte staan? Zijn deze spullen geld waard? Soms lijkt het huis wel te klein… In plaats van te kijken naar wat je nu daadwerkelijk nodig hebt wordt er van alles (impulsief) gekocht. Deze spullen belanden vervolgens ergens achterin de kast.

Iedereen heeft wel een opslagruimte of zolder met allemaal onnodige spullen. Er zijn zelfs mensen die er een aparte ”opslagbox” voor huren!

Dit sluit goed aan op het consumentengedrag zoals eerder besproken in De Consumentenmaatschappij en Geldverspilling en De Consumentenmaatschappij en Statussymbolen. Spullen die niet meer nodig zijn worden vaak bewaard. Meestal met de gedachte van “misschien gebruik ik het nog wel eens” of “het kan altijd nog van pas komen”. Gevolg, kasten en dozen vol met rommel wat niet meer wordt gebruikt. Verkopen, leen het uit of gooi het weg!

Onderstaande methode komt uit het boek Early Retirement Extreme: (Lees hier de review, een aanrader om te lezen!)

  • Heb je het vandaag gebruikt? Bewaar het
  • Heb je het deze week gebruikt? Bewaar het
  • Heb je het afgelopen maand gebruikt? Bewaar het
  • Heb je het afgelopen 3 maanden niet gebruikt? Gooi het weg of verkopen
  • Heb je het afgelopen 6 maanden niet gebruikt? Gooi het weg of verkopen!
  • Heb je het afgelopen jaar niet gebruikt? Gooi het weg of verkopen!!!!

Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals gereedschap. Vaak koop je bijvoorbeeld een hele set schroevendraaiers waarvan je maar 1 of 2 gebruikt. Door overbodige spullen weg te doen creëer je ruimte in huis en daarnaast leveren oude spullen vaak nog iets op, ook al is het maar weinig.

Kosten per gebruik

Een andere methode is om kijken hoeveel je per jaar kwijt bent aan een bepaald product/dienst per gebruik.

Voor deze berekening deel je de prijs door het aantal keren dat je het product hebt gebruikt. Bijvoorbeeld  je hebt een playstation 3 gekocht voor 250 euro. Sindsdien heb je 40 keer gespeeld. 250\40 = 6.25 euro per speelbeurt. Hoe meer je speelt hoe lager de waarde per speelbeurt.

Deze berekening kun je loslaten op alle producten/diensten die je bezit.

Sommige producten of diensten kunnen een hoge gebruiks waarde hebben. Kijk naar deze producten of diensten of je deze wel echt nodig hebt en gebruikt. Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat hoe minder vaak je iets gebruikt hoe meer geld het gekost heeft.

Bij het kopen van een product is met name de kwaliteit van belang. Koop altijd het product met de beste kwaliteit. Koop bijvoorbeeld niet een goedkope pannenset, deze kun je binnen de kortste keren gaan vervangen. In eerste instantie betaal je meer indien je kwalitatief betere producten koopt. Op de lange termijn levert dit echter geld op omdat deze producten veel langer mee gaan.

Koopjesjager

Transformeer jezelf in een echte koopjesjager. Op deze manier kun je veel geld besparen.

Wist je dat veel miljonairs op zoek gaan naar koopjes? Er zijn maar weinig miljonairs die bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen. Daarnaast kopen ze ook niet de eerste de beste die ze tegenkomen. Het kan soms maanden duren voordat de knoop wordt doorgehakt. Bron: The Millionaire next door (Lees hier de review, een aanrader om te lezen!)

Voordat je iets wilt kopen schrijf de producten of diensten op een papiertje. Wacht een week of 2 met de aankoop en kijk nog een keer op dit papiertje, heb je dit product wel echt nodig? Wat er vaak gebeurt is dat je na een aantal weken tot de conclusie komt dat je het product niet nodig hebt. Deze methode weerhoudt je van impulsieve aankopen.

Ben je wel een impulsieve koper is het verstandig om te kijken of het product ergens anders goedkoper te verkrijgen is. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met internet. Zoek op het typenummer of merk en je kunt binnen een oogopslag zien waar je het product het goedkoopste kan kopen.

Vraag: Is het nu echt belangrijk om direct het product in huis te hebben, of kun je een paar dagen wachten? Wanneer heb jij voor het laatst een impulsieve aankoop gedaan?

Wacht niet langer en start met besparen! Kijk bij besparen op producten en diensten waar jij op kunt besparen.

P.S. Vind je dit artikel leuk? Deel het via je favoriete social mediaDeel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie