Goede voornemens zijn onzin

De eerste blog van 2016 is een feit. De afgelopen maanden hebben we veel positieve reacties ontvangen maar ook veel vragen. Om 2016 goed te beginnen starten we met een blog over de basis om financieel onafhankelijk te worden. Natuurlijk leeft iedereen in andere situatie. Dat maakt financieel onafhankelijk worden een persoonlijke reis die iedereen voor zichzelf moet maken.

2016: goede voornemens

Goede voornemens is wat veel mensen hebben zodra het nieuwe jaar begint. Maar goede voornemens zijn eigenlijk onzin. En dat blijkt uit het feit dat veruit de meeste mensen hun voornemens niet nakomen. Met goede voornemens dwing je jezelf om bepaalde dingen anders te doen. Niet omdat je het graag wilt. Als je het echt graag zou willen dan start je nu direct en ga je niet wachten totdat het nieuwjaar is.

Dat is natuurlijk in theorie makkelijk gezegd maar in de praktijk valt het soms vies tegen. Mensen die willen stoppen met roken steken bijvoorbeeld nog snel een sigaretje op om 23:50 op oudejaarsavond. Denk je dat deze mensen gaan stoppen met roken in het nieuwe jaar? In de blog waarom mensen van nature lui zijn in het ondernemen van actie lees je waarom mensen goede voornemens hebben maar deze bijna nooit nakomen.

De juiste mindset

Het hebben van de juiste mindset bepaalt hoe succesvol je zal zijn in je leven. Niet alleen op het gebied van financiën maar ook op het gebied van werk, relaties en andere gebieden. Als je bijvoorbeeld denkt dat je nooit miljonair zal worden dan zal je dit ook niet worden. Als je altijd bang blijft om van baan te wisselen zal je altijd op dezelfde plek blijven zitten. Als je wilt afvallen maar je stopt met sporten na een paar weken omdat je geen resultaten ziet zal je nooit het lichaam krijgen wat je graag zou willen.

Afgelopen jaar in december werd het WK darts uitgezonden op televisie. Ergens halverwege het WK werd er een documentaire uitgezonden over Michael van Gerwen. Hij is helaas geen wereld kampioen geworden maar nog steeds één van de beste darters ter wereld. Wat mij direct opviel was zijn mindset. Al op zeer jonge leeftijd had hij maar één doel: wereld kampioen worden. Dit doel heeft hij bereikt eind 2013 toen hij de PDC World Darts Championship 2014 won.

Hij gaf tijdens het interview aan “weet je hoe vaak ik gevallen ben en weer op moest staan?”. Oftewel hij heeft nooit opgegeven, ook niet op de momenten dat het slecht ging. En dat maakt het verschil tussen een wereld kampioen en een gemiddelde persoon.

Dit is natuurlijk een mooi voorbeeld maar bijna iedere topsporter heeft dezelfde mentaliteit. Dit is niet alleen van toepassing voor topsporters maar voor iedereen. Hard werken en niet opgeven. Dat is vaak de enige manier om je doelen te bereiken. Ongeacht het doel.

The strangest secret

Er bestaat een geheim voor succes. Waarom is het geheim? Omdat bijna niemand het weet. Vraag iedereen die je kent naar het geheim voor succes en niemand zal je het antwoord kunnen geven. Maar als je dit geheim verkeerd toepast is het ook een weg om te falen. In het audioboek the strangest secret legt Earl Nightingale uit wat dit geheim is en hoe je dit kunt toepassen.

Er bestaat geen makkelijke weg

Veel mensen denken dat er een makkelijke manier is om veel geld te verdienen zonder inspanning. Ook denken veel mensen dat er een stappenplan bestaat om rijk te worden. Alle mensen die rijk zijn hebben “geluk” gehad. Dit is natuurlijk complete onzin. Er bestaat geen makkelijke manier om veel geld te verdienen. Er bestaat geen stappenplan om rijk te worden.

Dit zijn bepaalde verlangens die mensen hebben. Iedereen droomt er wel eens van om miljonair te zijn. Even geen financiële zorgen. Even geen gezeur op je werk. Gewoon lekker doen waar je zelf zin aan hebt. Deze verlangens zijn zo groot dat mensen op zoek gaan naar manieren om veel geld te verdienen. Maar het grappige is dat het niet teveel tijd en energie mag kosten. En dit gaat in de praktijk natuurlijk nooit werken.

Hoe heb je leren lopen? Door vallen en opstaan. Hoe heb je leren fietsen? Door vallen en opstaan. Hoe ben je aan alle kennis gekomen die je nu bezit? Door te leren, werken, vallen en weer opstaan. Dat is de enige manier hoe je iets kunt bereiken. Toch denken veel mensen dat er een makkelijkere weg moet zijn. En daar spelen bedrijven slim op in. Voor deze bedrijven valt er namelijk veel geld te verdienen!

Miljoenen mensen zijn lid van een loterij. Ze hopen op deze manier ooit een keer veel geld te winnen. Het probleem is dat deze mensen hopen om veel geld te verdienen. Dat is hetzelfde als de mensen die voor veel geld aandelen kopen en vervolgens gaan hopen dat het aandeel meer waard wordt. De kans dat je op deze manier veel geld gaat verdienen is zo klein dat je er beter niet aan kunt beginnen.

Of wat denk je van de mensen die wel willen afvallen maar zich niet willen inspannen of gezonder gaan eten. Deze mensen gaan massaal aan de afslankpillen en poeders en gaan vervolgens hopen dat het ze gaat helpen. Nee natuurlijk niet. Afvallen doe je door gezond te eten en te bewegen. Je gaat geen 10 kilo kwijtraken door een paar afslankpillen te slikken en vervolgens elke dag een zak chips leeg te eten.

Wat ik hiermee wil zeggen is: als je iets wilt dan moet je er iets voor doen. Wil je financieel onafhankelijk worden? Dan zal je bepaalde dingen in je leven op moeten geven. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van je droomhuis, droomauto en alle luxe die daar bij hoort. Het is nu eerst aan jou de taak om er voor te zorgen dat je een automatisch inkomen krijgt welke je huidige lasten overstijgen. Oftewel indien je elke maand 1500 euro kwijt bent aan vaste lasten moet je er dus voor zorgen dat je automatische inkomen hoger is dan 1500 euro.

Een droomhuis en droomauto zijn natuurlijk relatief. Een huis van 100.000 euro kan ook een droomhuis zijn. Wil je wonen in een luxe villa zal je daar een goed inkomen tegenover moeten zetten. Wil je vervolgens ook nog financieel onafhankelijk worden dan zal je automatische inkomen hoger moeten zijn dan je vaste lasten. Zie je dat het leven in luxe en financieel onafhankelijk worden dus eigenlijk niet samen gaat? Hoe kun je anders veel geld sparen en investeren als je het al hebt uitgegeven aan een groot duur huis en een dure auto?

Het is daarom ook een illusie dat mensen die in een groot duur huis wonen en in een luxe auto rijden veel geld hebben. Dat geld hebben ze namelijk helemaal niet. Ze zijn elke maand aan het werk om hun lasten te betalen, net als jij. Wees blij dat je in een goedkope auto rijdt in plaats van een luxe bolide. Jij bespaart daarmee veel geld terwijl de andere persoon aan het werk is om zijn auto te bekostigen.

Stel jezelf een doel

Financieel onafhankelijk worden is een ruim begrip. De definitie van financieel onafhankelijk worden is dat je voor een automatisch inkomen zorgt die je vaste lasten overstijgen. Oftewel het maakt niet uit of je een heel jaar aan het werk bent of een heel jaar op de bank zit televisie te kijken. In beide gevallen krijg je genoeg geld binnen om je lasten te kunnen betalen. Alle informatie die je kunt vinden op deze website is gebaseerd op het  verkrijgen van een automatisch inkomen of wat daar mee te maken heeft. Er zijn ook vele andere blogs, websites en boeken te vinden over dit onderwerp.

Financieel onafhankelijk kun je op vele verschillende manieren worden. Er is dus niet één weg maar meerdere wegen die je kunt volgen. Wij zien financieel onafhankelijk worden als een recept. Het recept is voor iedereen beschikbaar. Het is aan jou om de juiste ingrediënten toe te voegen.

Voor de ene persoon is het genoeg om een paar honderd euro in de maand extra te verdienen. De ander wil zo snel mogelijk met pensioen. Misschien wil je zelfs miljonair worden. Nu je de juiste mindset hebt en je weet dat er geen makkelijke weg bestaat is het aan jou om een doel te stellen. Dit doel is voor iedereen anders dus ook de ingrediënten die je moet toevoegen.

Begin bij het begin

Een goed begin is het halve werk. Om financieel onafhankelijk te worden moet je eerst het recept weten. Veel informatie kun je natuurlijk vinden op deze website en in onze blogs maar de details vind je in de vele boeken over dit onderwerp. Hieronder een kort overzicht.

Rich dad, Poor dad

In dit boek leer je de principes van assets en liability’s. Een asset levert geld op zonder hier iets voor te hoeven doen. Een liability kost je alleen maar geld. Bijvoorbeeld een telefoonabonnement is een liability. Je spaarrekening (met een positief saldo) is een asset. Je krijgt namelijk aan het einde van het jaar rente over je spaargeld. Hier hoef je helemaal niks voor te doen.

Verder leer je in dit boek waarom een werknemer altijd achter de feiten aan loopt en je beter een bedrijfseigenaar of een investeerder kunt zijn. Het verhaal volgt Robert Kiyosaki welke opgroeit met twee vaders. De ene vader heeft een eigen bedrijf (Rich dad) en de andere vader heeft een goed betaalde baan (Poor dad). Hij krijgt van beiden waardevolle adviezen. Maar wie heeft het beter voor elkaar?

Early retirement extreme

Het boek ERE gaat over het zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden door zuinig te leven. Ook laat dit boek je inzien dat je met een andere mindset veel kunt bereiken. Ook stuurt dit boek aan om bepaalde zaken zelf op te lossen in plaats van een “expert” in te huren.

The Richest man in Babylon

The richest man in Babylon volgt het verhaal van verschillende personages die op zoek gaan naar rijkdom. Deze personages krijgen advies van Arkad, de rijkste man in Babylon. Dit boek leert je om te gaan met geld en het zien van mogelijkheden. De financiële principes die duizenden jaren geleden al bestonden zijn nu nog steeds van toepassing.

The Millionaire next door

Dit boek volgt niet zozeer een verhaal maar is een grote studie over miljonairs. Waar geven miljonairs bijvoorbeeld hun geld aan uit? Hoe houden ze hun uitgaven bij en hoe regelen ze hun geldzaken? De uitkomst zal je verbazen!

The Millionaire fastlane

Van alle boeken die ik gelezen heb was dit veruit de grootste eyeopener. In dit boek vind je grote delen terug die je in bovengenoemde boeken ook tegenkomt. Dit boek is het recept om miljonair te worden. Maar vergeet niet dat je zelf de ingrediënten moet toevoegen. Het is dus geen simpel stappenplan. Voor de mensen die lui zijn is dit geen aanrader om te lezen. Je moet er namelijk wel iets voor doen!

Blogs

Op internet zijn natuurlijk vele blogs te vinden over dit onderwerp. De meest bekende blog is toch wel Mr. Money Mustache. Hoewel zijn blog zeer interessant is en veel mensen heeft geholpen om financieel onafhankelijk te worden vind ik dit persoonlijk niet de beste manier.

Ten eerste is de persoon achter deze blog financieel onafhankelijk geworden met een onrealistisch hoog inkomen (i.c.m. partner) op jonge leeftijd (+$100.000 dollar per jaar sparen). Daarnaast word je heel erg gestuurd richting een bepaalde mindset. Deze mindset bestaat uit:

  • Geld sparen
  • Investeren in aandelen
  • Zuinig leven

Oftewel om deze mindset te volgen moet je dromen opgeven. Met deze mindset ga je natuurlijk geen miljonair worden. Met deze mindset ga je ook geen luxe villa kopen en zal je ook nooit een sportauto bezitten. Het is wel de meest makkelijke manier om financieel onafhankelijk te worden. In de basis blijf je gewoon werken voor je geld. Je zorgt er vervolgens voor dat je geen geld uit geeft aan onnozele zaken zoals een auto of televisie.

Het geld wat je bespaart ga je vervolgens investeren in aandelen (of andere assets). Doordat je zuinig leeft zal uiteindelijk je automatische inkomen je lasten overstijgen en ben je financieel onafhankelijk. Deze berekening komt tot stand door middel van de spaarquota. Als je 50% van je inkomen kunt sparen en gaat investeren (in aandelen) zal je automatische inkomen je lasten over 17 jaar overstijgen ongeacht je inkomen.

Het probleem van deze mindset is dat je nu bepaalt wat je over 17 jaar hebt. Als je van deze mindset uitgaat kun je bijvoorbeeld in die 17 jaar niet verhuizen naar een groter/duurder huis. Doe je dat wel dan gaat je spaarquota omlaag en moet je langer werken om FO te worden. Tenzij je om de paar jaar een loonsverhoging krijgt. Maar dat betekent dat je die loonsverhoging direct moet gebruiken om je spaarquota gelijk te houden. Dat vergt ten eerste een zeer grote discipline (wat de meeste mensen niet hebben) maar daarnaast geef je je dromen op.

Wil je in een luxe villa wonen en in een dure auto rijden en financieel onafhankelijk zijn? Dan kun je beter de fastlane mindset volgen. De fastlane mindset gaat niet uit van spaarquota’s en investeren in aandelen. Met de fastlane mindset creëer je je eigen bedrijf. Met een eigen bedrijf kun je in potentie binnen 10 jaar miljonair zijn. Iets wat je met zuinig leven en investeren in aandelen niet zal bereiken.

Oftewel bepaal voor jezelf een doel. Wil je een paar duizend euro per maand verdienen of wil je miljonair worden? Wil je leven in luxe of neem je genoegen met minder? Gelukkig bepaalt iedereen dit doel voor zichzelf. Je moet helemaal niks. Als je morgen al je spaargeld wilt uitgeven aan een luxe vakantie is dat natuurlijk jouw keuze.

Onderneem actie!

Nu je weet welke mindset je wilt volgen en wat je doelen zijn is het tijd om te beginnen. En dit is het punt waar veel mensen op blijven hangen. Mensen blijven boeken lezen, video’s kijken maar ondertussen beginnen ze niet. Want waar moet je eigenlijk beginnen? Het lezen van een boek is niet moeilijk. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alleen een boek gaat lezen. Indien je de informatie die je hebt gelezen niet toepast in de praktijk heb je er niks aan.

Mensen verwachten dat er ergens een magische zin of stappenplan staat die beschrijft hoe je miljonair kunt worden. Er staat in geen enkel boek beschreven hoe jij miljonair kunt worden zonder er zelf bij na te denken of zonder inspanning. Oftewel er bestaat geen stappenplan of magische onthulling of geheim om miljonair te worden of om veel geld te verdienen.

Het is ook belangrijk dat het geen goede voornemen gaat worden. Begin direct en niet morgen of volgende week. Eenmaal begonnen is het belangrijk dat je elke dag een stukje dichter bij je doel komt. Waar begin je dan precies mee? Begin met een overzicht te krijgen van je huidige financiën. Reken van het afgelopen jaar alle inkomsten en uitgaven uit en noteer dit in een overzicht. Dit kun je het beste doen door via internetbankieren van elke maand de inkomsten en uitgaven op te schrijven.

Nu weet je precies hoeveel geld je per maand hebt kunnen sparen afgelopen jaar. Daarna kun je gaan kijken waar je op kunt besparen. Heb je bijvoorbeeld onnodige uitgaven zoals dure verzekeringen, dure telefoonabonnementen of dure vakanties kun je hier dit jaar flink op bezuinigen. Het gespaarde geld ga je vervolgens investeren in bijvoorbeeld aandelen of in je eigen bedrijf.

Let er wel op dat het investeren in aandelen ook een vak apart is. Dit vergt veel uitzoek werk en is zeker niet makkelijk. Niet voor niks verliezen miljoenen mensen hun geld op de aandelenbeurs. Om je een beetje op weg te helpen kun je alvast investeren in een ETF lezen.

Een persoonlijke reis

Financieel onafhankelijk worden is voor niemand hetzelfde. Iedereen gebruikt wel hetzelfde recept maar gebruikt andere ingrediënten. Dat maakt het aan de ene kant leuk maar aan de andere kant ook spannend. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een beleggingsportfolio van iemand anders overnemen. Misschien bespaart iemand honderden euro’s op verzekeringen waar jij niet zonder kan.

Kijk daarom altijd naar jezelf en niet naar anderen. Kan het jou iets schelen als de buurman of een familielid een nieuwe auto heeft gekocht? Of een nieuwe keuken/badkamer heeft laten plaatsen? Onbewust maar vaak ook bewust heeft dit invloed op mensen. Een keuken/badkamer en auto’s zijn statussymbolen. Er zijn zelfs mensen die aan de buitenwereld moeten laten zien hoe goed ze het hebben. Maar schijn bedriegt. Deze mensen geven al hun geld uit om maar te laten zien hoe “rijk” ze zijn. In de werkelijkheid moeten ze elk dubbeltje omdraaien om rond te komen.

Dit zijn bijvoorbeeld mensen die samen met een partner een maximale hypotheek nemen om hun droomhuis te kunnen kopen. Totdat één van de twee hun baan verliest tijdens een crisis. Vervolgens kunnen ze de hypotheek niet meer betalen en raken ze hun huis kwijt. Wat heb je nu eigenlijk aan een droomhuis als je beiden elke week 40 uur moet werken om de hypotheek te kunnen betalen?

Laat je niet beïnvloeden door wat iemand anders heeft. Het is ook belangrijk om te weten wat je doet. Wil je bijvoorbeeld aandelen kopen moet je jezelf in de spiegel kunnen aankijken en exact de reden vertellen waarom je deze aandelen wilt kopen. Dus niet: “Apple is een goed bedrijf. Hun aandelen zullen daarom ook wel goed zijn. Ik hoop dat ze komende maand flink gaan stijgen”. Geloof het of niet, miljoenen mensen handelen in aandelen op deze manier. Zonder te kijken naar de cijfers. Oftewel weet je niet waar je mee bezig bent stop er dan direct mee. Ga geen advies overnemen van andere mensen maar zoek zelf uit waarom je iets doet.

Negatieve reacties

Iets wat we vaak horen is dat mensen veel negatieve reacties krijgen van de mensen om hun heen als het gaat over financieel onafhankelijk worden. Het gaat vaak om familieleden en vrienden die het allemaal maar een beetje gek vinden. Geld is er om uit te geven, toch…?

Laat je door deze mensen vooral niet beïnvloeden. Negatieve mensen moet je zoveel mogelijk vermijden. Is het iemand niet mee je eens? Dat is dan niet jouw probleem. Door negatieve invloeden van buitenaf ga je zelf twijfelen aan je ideeën. Terwijl het recept van financieel onafhankelijk of zelfs miljonair worden meerdere malen bewezen is door tienduizenden mensen. Het komt soms ook heel dichtbij. Denk aan een stel waarbij de ene persoon financieel onafhankelijk wil worden maar de ander wil zoveel mogelijk geld uitgeven aan luxe. Dat gaat natuurlijk nooit werken samen.

Het is wel een stuk makkelijker om het samen met iemand te doen. Bijvoorbeeld met iemand die je goed kent of je partner. Samen sta je een stuk sterker. In het geval met een partner kun je bijvoorbeeld de kosten voor een huis delen en gaat sparen en investeren dubbel zo snel.

Blijf leven

Last but not least, vergeet niet te leven. Het leven draait niet alleen om zo zuinig mogelijk te leven en elke rooie cent die je overhoudt te investeren. Maar daar zit natuurlijk wel een keerzijde aan. Hoe meer je uitgeeft hoe minder je kunt investeren. Het is aan jou om daar een juiste balans in te vinden.

Het blijft een cliché maar het kan zomaar zijn dat je over vijf jaar een ongeluk krijgt of ziek wordt en het niet overleeft. Zorg dus voor een goede balans. Geef uit met mate maar denk ook aan de toekomst.

In bovenstaand verhaal vind je het eerste deel van het recept. Dit recept is voor iedereen gelijk. Je bepaalt zelf welke ingrediënten je toevoegt. Kort overzicht:

  • Vind de juiste mindset
  • Maak voor jezelf een doel
  • Begin bij het begin
  • Onderneem actie! (Niet volgende week of morgen, nu direct!)
  • Laat je niet beïnvloeden door negatieve personen
  • Blijf leven

Natuurlijk is het in de praktijk soms lastig. Misschien weet je nog steeds niet waar je moet beginnen of wat je nu eigenlijk wilt. Laat het weten in een reactie en misschien kunnen wij of andere lezers je verder helpen!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie