Het geheim van tijd

Wat is de belangrijkste asset van allemaal? Waar kun je nooit genoeg van hebben? Wat is gelimiteerd en heb je geen invloed op? Er is niks belangrijker op deze aarde dan tijd. Indien je tijd gaat zien als de belangrijkste factor in je leven kom je al snel tot de conclusie dat je tijd verspild hebt:

 • Door elke avond televisie te kijken
 • Door voor iemand anders te werken
 • Door te gamen
 • Door in de file te staan

Tijd is voor iedereen gelijk, er zitten 24 uren in een dag. Niemand heeft er 21 of 28. Wanneer je tijd op is ben je dood. Tijd is dus letterlijk van levensbelang.

Is het niet zo dat mensen altijd tijd te kort komen maar ondertussen wel hun vrije tijd besteden aan nutteloze zaken? Indien je nog maar 2 maanden te leven zou hebben, zou je dan nog steeds elke avond voor de televisie gaan zitten? Gamen? Voor iemand anders werken?

Vaak hoor je van mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad dat ze hun leven heel anders leven dan voor hun bijna-doodervaring. Dit komt omdat deze mensen het besef hebben gekregen dat het leven zomaar afgelopen kan zijn. Tijd is voor deze mensen een belangrijke factor geworden, ze besteden hun tijd aan de dingen die ze altijd al hebben willen doen voordat het te laat is.

In onze huidige maatschappij heeft iedereen tijd te kort. We laden ons op in het weekend om de werkweek vol hectiek weer tegemoet te komen. Vrijdag klinkt bij de meeste mensen goed in de oren omdat dit de laatste dag voor het weekend(rust) is. De hele maatschappij leeft op deze manier en dat zie je overal terug:

 • Sportwedstijden zijn bijna altijd in het weekend
 • Uitgaansgelegenheden hebben meer bezoekers in het weekend
 • Televisieprogramma’s hebben vaak hun hoofdprogramma in het weekend
 • Mensen gaan een weekendje weg in plaats van doordeweeks
 • Bij veel uitgaansgelegenheden betaal je meer in het weekend
 • Etc.

De enige reden is omdat mensen doordeweeks geen vrije tijd hebben. Ze moeten werken voor hun geld en wisselen daar tijd voor in. De vrije tijd die overblijft besteden ze aan nutteloze zaken zoals eerder genoemd.

Ook ik heb veel tijd verspild aan televisie kijken en gamen. Op dat moment had ik geen idee dat ik mijn tijd aan het verspillen was, ik vond het leuk om te doen en dat vind ik nog steeds. Echter is mijn mindset veranderd en besef ik dat er andere dingen zijn die mijn aandacht vragen, de dingen die ik altijd al heb gewild: Mijn dromen waar maken!

Op een gegeven moment (1.5 jaar geleden) kreeg ik het besef dat er meer moet zijn in het leven. Dit besef is ontstaan na het kijken van Robert Kiyosaki: Word rijk in 60 minuten en het lezen van Rich dad, Poor Dad. Niet dat mijn leven saai is maar ik mis iets. Er moet toch meer zijn dan elke week 40 uur  werken voor je geld? Zoals het er nu naar uitziet kan ik rond de 70 met pensioen. Ik ben al blij als ik de 70 haal, 1 op de 3 mensen krijgen tegenwoordig kanker in Nederland (bron: knwf). Daarnaast heb ik meerdere malen meegemaakt dat collega’s de 60 niet hebben gehaald.

Tijd is gelimiteerd dus kun je deze tijd beter gebruiken om je dromen waar te maken. Het grote probleem voor veel mensen is tijd maken en het ondernemen van actie. Hoeveel mensen ken jij die elke keer weer een andere smoes verzinnen?

“Ik heb geen tijd om te sporten”
“Ik ben moe van het werken”
“Ik weet niet hoe”
“Ik begin op 1 januari”
“Maar ik werk al 40 uur per week”

Vervolgens belanden ze weer in dezelfde gewoontes en vragen ze zich af waarom andere mensen wel geluk hebben…

Mensen besteden hun tijd verkeerd, televisie kijken is leuk maar je leert er vrij weinig van. Je kunt je tijd beter nuttig besteden om je dromen waar te maken. Iedereen zou wel miljoenen willen verdienen, waarom doet 99% van de mensen niks met deze droom? Ze blijven hun hele leven lang vastzitten in de “rat race”: Werken , geld uitgeven, nog meer werken, nog meer geld uitgeven.

Tijd is een asset

Elke dag als jij aan het werk gaat betaal je met je vrije tijd. Tijd om voor iemand anders te werken. Je wisselt tijd in voor geld. Vervolgens hebben we geen tijd meer om te genieten van ons leven omdat we, je raadt het al, te weinig tijd (en geld) hebben. Kun je nog echt genieten van je leven indien je 70 bent? Kun je niet beter genieten van je leven als 30 of 40 bent?

Natuurlijk kun je nog genieten van je leven indien je 70 bent maar hoeveel mensen kunnen dit daadwerkelijk. De kans is redelijk groot dat je bepaalde dingen niet meer kunt doen op die leeftijd. Je levensenergie neemt per jaar af,  evenals de kracht van je dromen. Waarom zou je wachten met het leven van je droom? Laten we eens gaan kijken hoeveel tijd we daadwerkelijk kwijt zijn aan het werken voor iemand anders:

Hoeveel vrije tijd ben je kwijt?

Hoeveel % van je vrije tijd ben je kwijt door voor iemand anders te werken? 70%

Van de 7 dagen in de week werk je er 5 en ben je 2 dagen vrij (op basis van 40 uur).

Je werkt 70% van de week voor 30% vrije tijd. En dit elke week lang totdat je 70 jaar oud bent en met pensioen kan gaan.

Een negatief rendement van 70%

Zou jij gaan beleggen in aandelen indien dit een negatief rendement van 70% zou opleveren? Nee? Waarom doe je dit dan wel met je tijd?

Je tijd bestaat uit:

 • Je vrije tijd
 • De tijd welke je inwisselt voor geld (werk tijd)

Indien je elke week 40 uur werkt bestaat je tijd dus uit 70% werk tijd tegenover 30% vrije tijd. Wat doen mensen nu daadwerkelijk met de 30% vrije tijd die ze nog over hebben?

Investeer je tijd in assets

Natuurlijk is 70% -30% niet helemaal correct omdat je in de avond ook “vrije” tijd hebt. Maar veel mensen spenderen deze tijd om uit te rusten van een lange dag werken door:

 • Televisie te kijken
 • Te gamen
 • Te sporten (en daarna te moe zijn om nog iets te doen)
 • ….

Daar is natuurlijk niets mis mee, tenminste indien je wilt werken voor je geld totdat je 70 bent.

Zolang je ratio 70% – 30% blijft loop je dus continue achter de feiten aan. Het maakt ook niet uit hoeveel geld je verdient want je geeft het net zo hard weer uit weet je nog: Consumenten en Geldverspilling en Consumenten en Statussymbolen. De ratio van 70% – 30% veranderd dus nauwelijks. Wat nu als je de ratio om kan draaien? 70% vrije tijd en 30% werk tijd?

5 dagen weekend en 2 dagen werken. Dat klinkt al een stuk beter! Je moet nog steeds werken voor je geld maar 2 dagen zijn nog wel vol te houden.

Dit kun je op 2 manieren doen:

 • Minder geld uitgeven, zuinig leven en geld investeren in assets
 • Je vrije tijd investeren in het creëren van assets

Minder geld uitgeven en investeren in assets is waar deze website en blog over gaat. Indien je hier meer over wilt weten volg dan ons stappenplan in het linker menu.

Maar er zijn meer manieren om geld te verdienen. Je gaat geen geld investeren maar je vrije tijd. Door je vrije tijd te investeren in het creëren van assets heb je zelf in de hand hoe snel je financieel onafhankelijk kan worden. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je in de volgende blog post: Wat doe jij met je vrije tijd?

Vraag: Waar heb jij je vrije tijd aan besteed de laatste maanden? Heb je iets nieuws geleerd of heb je televisie en series gekeken? Laat het weten in een reactie!

 

P.S. Vind je dit artikel leuk? Deel het via je favoriete social media!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Dutch DGI schreef:

  Ik vrees dat ik duizenden uren van vrije tijd heb verprutst met gamen en TV/films kijken.

  Sinds ik vader geworden ben van twee kinderen is vrije tijd het allerbelangrijkst geworden voor me (na het geluk van mijn gezin natuurlijk). Ik geniet van mijn werk, maar als ik thuis kom en de kinderen eindelijk in bed liggen ben ik meestal op en doe bijna niets meer.

  Echter, sinds twee jaar heb ik zo’n beetje 90 % van mijn *echte* vrije tijd (buiten het gezinsleven) besteed aan het leren over geldzaken, beleggingen en FO! Ik besef dat ik daarin ook wel erg extreem ben, maar ik vind het nu eenmaal geweldig om kennis op te doen en die ook nog te kunnen toepassen voor een duidelijk doel en met meetbaar effect! Ik lees alles wat ik kan vinden, vooral financieel nieuws, en speur continu naar goede koopjes op de beurs. Beleggen is echt mijn passie geworden en werken aan FO een levensstijl.

  De laatste tijd ben ik mijn interesseveld wat aan het verbreden en nadenken over wat ik met de rest van mijn leven wil doen, uitgaande van vroeg- of deeltijdpensioen over zo’n 15 jaar. Het liefst zou ik ook iets willen creëren of in ieder geval teruggeven van alles wat ik van de FO community ontvangen heb. Daarom ben ik ook begonnen met reageren op blogs en fora, zoals hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie