Hoe investeer je vermogen zonder belasting te betalen?

Met het bekend maken van de nieuwe vermogensbelasting ziet het er niet gunstig uit voor vermogende Nederlanders. Zie ook onze blog post: vermogensrendementsheffing 2017 nadelig voor iedereen. Mensen met een groot vermogen worden op deze manier min of meer gedwongen iets met hun vermogen te gaan doen. Doen ze dat niet gaat het ze elk jaar geld kosten in plaats van geld opleveren. Hoewel genoeg vermogende Nederlanders hun vermogen investeren zijn er ook vermogende Nederlanders die dat niet doen: de zogenaamde spaarders.

Het is jammer dat de overheid de spaarders het hardste aanpakt. Niet iedereen zit er op te wachten om hun vermogen te investeren in bijvoorbeeld aandelen. En dat is ook zeker niet verstandig indien je niet weet wat je doet. Natuurlijk kun je je vermogen laten beheren door een zogenaamde vermogensbeheerder. Iemand die jouw geld gebruikt om aandelen voor je te kopen. Helaas halen vele vermogensbeheerders niet eens het gemiddelde rendement. Daarnaast betaal je beheerkosten om het te laten beheren. Oftewel een vermogensbeheerder moet al een hoger rendement behalen om op het gemiddelde rendement uit te komen. Laat je dus niet verleiden en doe eerst onderzoek voordat je een vermogen laat beheren door iemand anders. Voor meer informatie zie ook aandelen: value investing en lees alle hoofdstukken rustig door.

Wil je echt alles weten over beleggen en wat daar bij komt kijken lees dan het boek The Intelligent Investor. Door Warren Buffet, de beste belegger aller tijden met een vermogen van tientallen miljarden, aangeprijst als het beste boek ooit over beleggen.

Andere manieren om te investeren

Bedrijven die heel veel geld verdienen zoals bijvoorbeeld Microsoft of Google keren hun geld uit aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Deze bedrijven hebben zoveel geld over en kunnen bijna niet meer kunnen groeien. Helaas moet je over inkomsten uit dividenden dividendbelasting betalen. Wanneer je vermogen boven de vrijstelling van 21.330 euro uit komt moet je ook nog vermogensbelasting betalen. Je vermogen investeren in aandelen kan gunstig zijn indien je weet wat je doet. Maar vergis je niet, er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk een hoger rendement halen dan het gemiddelde. Het gemiddelde rendement van aandelen is ongeveer 7%. Let daarbij wel op dat er nog kosten afgaan. Stel je laat je vermogen beheren door iemand anders betaal je al snel beheerkosten van 0.5 tot wel 3%.

Om een totaal berekening te maken gaat er van het gemiddelde rendement over aandelen (7%) 1.2% vermogensrendementsheffing af, 1% aan beheerkosten indien je je vermogen laat beheren, en 1.01% inflatie (2014). In totaal hou je van 7% – 3.21% =  3.79% over. Is je vermogen meer dan 1 miljoen gaat er zelfs geen 1.2%  maar 1.65% vanaf volgens de nieuwe regeling. Dan hou je nog maar 3.34% over. Stel je hebt een vermogensbeheerder die 3% rekent in plaats van 1% aan beheerkosten heb je al snel door dat er niks overblijft.  Oftewel laten we gaan kijken naar andere mogelijkheden om vermogen te investeren zonder dat je belasting hoeft te betalen.

Investeer in je eerste huis

Wanneer je je vermogen investeert in je eerste huis valt dit vermogen in box 1. Hierover hoef je geen vermogensbelasting te betalen. 2015 is toch wel het meest geschikte moment om een nieuwe woning te kopen. Niet alleen zijn de huizenprijzen enorm gezakt, ook staat de hypotheekrente historisch laag. Door je vermogen te gebruiken om een huis te kopen heb je maar een kleine hypotheek nodig. Vermogen investeren in een huis heeft wel een aantal nadelen. Zo zit je vermogen “vast” in de stenen. Je kunt niet meer bij je vermogen zonder je huis te verkopen. Daarnaast ben je afhankelijk van de huizenmarkt. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen enorm gedaald. Je hoeft echter je huis niet te verkopen indien dit niet noodzakelijk is.

Een tweede huis valt in box 3. Koop je een tweede huis moet je hier dus vermogensbelasting over betalen. Echter als je dit huis voor een goede prijs kunt verhuren kan dit veel geld opleveren. Indien je vermogen weer sneller groeit kun je een derde huis kopen of een groter gebouw om vervolgens weer te gaan verhuren. Je vermogen zit wel in stenen maar doordat je maandelijks huur krijgt verdien je dit uiteindelijk weer terug. Plus natuurlijk de rest zolang de huuropbrengsten hoger zijn dan de hypotheek en onderhoudslasten. Niet voor niks is vastgoed een van de beste investeringen die je kunt doen. Maar let daarbij wel op dat het geld moet opleveren en geen geld gaat kosten! Voordat je een vermogen uitgeeft aan een tweede huis is het dus belangrijk om te kijken welke huurprijs je eventueel kunt vragen en of er wel vraag naar is. Laat je altijd goed informeren door een professional op dit gebied!

Een mooi voorbeeld zijn investeerders die in de provincie Groningen huizen opkopen in het aardbevingsgebied. Deze huizen gaan als warme broodjes over de toonbank. Dit komt omdat mensen bang zijn dat hun huis niet meer wordt verkocht vanwege de aardbevingen. Investeerders kunnen op deze manier huizen kopen voor belachelijk lage bedragen. Er worden huizen verkocht rond de 50.000 euro om een indicatie te geven. Deze investeerders gaan vervolgens deze huizen verhuren. Daarnaast hoeven ze niet bang te zijn voor eventuele schade want deze wordt vergoed door de NAM. Over de jaren heen worden de huizen dus meer waard en ondertussen verdienen ze hun investering weer terug door het huis te verhuren.

Investeer in een website

Een andere mogelijkheid is investeren in je eigen website(s). Je kunt bijvoorbeeld tegenwoordig prima een website van iemand kopen via Flippa. Hier zitten soms grote webshops bij waarmee je duizenden euro’s per maand kan verdienen. Een website kopen zonder technische kennis of marktkennis is geen goed idee. Je zal dus iemand moeten inhuren om alles draaiende te houden. Een hele goede manier om je vermogen te investeren zonder dat je vermogensbelasting hoeft te betalen. Laat ik wel vooropstellen dat dit voor veel mensen niet direct een optie is vanwege de vereiste kennis. Daarnaast moet een website altijd up-to-date blijven met nieuwe content/producten. Hou je de website niet up-to-date komen bezoekers niet meer terug en uiteindelijk is de website niet meer interessant.

Ook geld dat je investeert in reclame voor je website kan een prima investering zijn. Hier heb je wel een website met potentie voor nodig. Je kunt duizenden euro’s investeren om bezoekers naar je website te trekken. Websites van groot formaat spenderen elke maand duizenden tot tienduizenden euro’s aan advertentie kosten. Dit zijn advertenties die je bijvoorbeeld in de zoekmachine Google aan de rechterkant ziet staan. Met je vermogen investeer je in reclame waardoor je minder vermogensbelasting betaald en ook nog eens minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. En je website wordt alleen maar meer waard omdat via advertenties meer bezoekers komen naar je website!

Er zijn verschillende websites/blogs welke tienduizenden euro’s per maand opleveren. Dit is natuurlijk niet makkelijk. Je moet een goed onderwerp hebben en mensen moeten het interessant vinden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je eigen producten verkopen. Wil je meer weten over het bouwen of het laten bouwen van een website/blog neem dan eens een kijkje bij assets opbouwen vervolgens het (laten) bouwen van een website en bezoekers trekken naar je website.

Beleggen in groenfondsen

Groenfondsen zijn fondsen waarin je kunt beleggen met belastingvoordeel. Kijk in de volgende pdf van de belastingdienst om welke fondsen dit gaat: overzicht beleggingen met belastingvoordeel. Over dit vermogen hoef je geen vermogensbelasting te betalen tot een bedrag van 56.928 euro. Voor fiscaal partners is dit bedrag 113.856 euro.  De maximale vrijstelling is afhankelijk van het bedrag wat je investeert. Bijvoorbeeld als je 40.000 euro investeert is de vrijstelling ook 40.000 euro. Investeer je 75.000 euro dan moet je 75.000 euro – 56.928 euro = 18.072 euro opgeven in box 3 waar vermogensbelasting over betaald moet worden indien dit boven de vermogensbelasting vrijstelling van 21.330 uitkomt. Heb je een fiscaal partner is de vrijstelling 75.000 euro en gaat er niks naar box 3. Behalve de vrijstelling op vermogensbelasting krijg je ook een extra heffingskorting van 0.7% over het bedrag van de vrijstelling.

Hiermee wil de overheid mensen stimuleren te investeren in bescherming van het milieu. Natuurlijk zijn dit gewoon beleggingsfondsen zoals elk anders fonds. Belangrijk is dus om te kijken welke kosten je maakt en welk rendement dit gaat opleveren. Zie ook aandelen.

Investeren in een oldtimer

Waar je mee moet oppassen is het “investeren” in materiele zaken. Over het algemeen daalt de waarde van deze producten snel en haal je de investering er niet meer uit. Een goed voorbeeld hiervan is een auto. Een auto is bijna nooit een investering tenzij je een autohandelaar of erg handig met auto’s bent. Een autohandelaar koopt een auto goedkoop in en weet deze bijna altijd voor een betere prijs te verkopen. De meeste Nederlanders kopen een auto veel te duur en verkopen dezelfde auto voor een te lage prijs of verkopen helemaal niet. Welke auto kun je het beste kopen?

Indien je gaat kijken naar een auto voor alledaags gebruik met zo min mogelijk waarde verlies kun je het beste een auto kopen die 2-3 jaar oud is. Onafhankelijk van het merk zijn deze auto’s vaak tot wel 25% of soms meer in de prijs gezakt ten opzichte van een splinternieuwe versie. Vervolgens rij je hier hooguit 2-3 jaar in. De auto is in deze jaren bijna niet in waarde gedaald en kun je vervolgens nog voor een prima prijs verkopen. Dit is trouwens een tip van een grote groep miljonairs. Lees hier meer over en andere tips in het boek: The Millionaire Next Door.

In sommige gevallen kun je wel in een auto investeren. Denk hierbij aan een oldtimer. Een oldtimer wordt over het algemeen meer waard naarmate de auto ouder wordt. Afhankelijk van de staat van de auto kan de prijs al snel oplopen. Ben je handig met auto’s kun je een bijvoorbeeld een oldtimer kopen/opknappen. Net als bij een huis (stenen) zit je vermogen in dit geval in vier wielen. Natuurlijk is het niet makkelijk om zomaar een oldtimer te kopen. Je moet verstand hebben van auto’s en de markt. Hou daarnaast rekening met extra kosten zoals benzine, verzekeringen en onderhoud.

Via de veiling website Catawiki kun je veilingen van oldtimers bekijken:

Oldtimerveiling 468x60

Investeren in kunst

In kunst kun je ook veel van je vermogen kwijt. Genoeg schilderijen of andere kunstvoorwerpen waar je veel voor moet betalen. Kunst wordt vaak over de jaren heen ook meer waard en is daarom een waardevaste investering. Echter net als bij een oldtimer of een huis zit je vermogen in een voorwerp. Je vermogen zit “vast” en kunt er niet bijkomen zonder het voorwerp te verkopen. Maar je betaalt hier geen vermogensbelasting over. Net als met een oldtimer is het belangrijk dat je weet wat je koopt. Let wel dat je officieel inkomstenbelasting moet betalen als je iets verkoopt.

Via de veiling website Catawiki kun je veiligen van kunst maar ook andere veilingen bekijken:

Klassieke kunstveiling 468x60

Investeren in jezelf

De allerbeste investering die je kunt doen is in jezelf. Er is één ding wat niemand van je af kan nemen en dat is je verstand. De huidige regelgeving omtrent het betalen van belasting is nadelig voor werknemers. Een werknemer betaalt namelijk direct belasting zonder dat je daar iets aan kunt doen. Bedrijven betalen pas belasting nadat ze hun kosten (liabilities) afgetrokken hebben. Oftewel een werknemer betaalt belasting als eerste, een bedrijf als laatste. Daarom kan het verstandig zijn om je talenten en verstand te gebruiken om een eigen bedrijf op te zetten. Bijvoorbeeld door het maken (of laten maken) van een website of webshop.

Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Als je ergens heel goed in bent kun je hier misschien een boek of e-cursus over schrijven om andere mensen te helpen net zo goed als jou te worden. Misschien heb je ergens een grote hekel aan wat je wilt/kunt oplossen. Indien je dit probleem oplost voor jezelf kun je het ook oplossen voor alle andere mensen met hetzelfde probleem. Dit is hoe nieuwe producten en diensten ontstaan. De ene succesvol de andere niet. Maar het komt altijd neer op één punt: zonder actie te ondernemen gebeurt er niks! Wat ga jij doen nadat je uitgelezen bent?

Wil je hier meer over weten is mijn absolute aanrader het volgende boek: The Millionaire Fastlane. Nadat je dit boek hebt gelezen weet je hoe mensen financieel onafhankelijk en zelfs miljonair worden binnen afzienbare tijd. Heb je moeite met het ondernemen van actie kun je dit boek beter niet lezen.

Hoe weet de overheid hoeveel vermogen je hebt?

Kort gezegd, dat weet de overheid niet. Het is namelijk niet mogelijk om alle miljoenen aangiftes door te nemen en te onderzoeken. Dit kost teveel manuren en geld. Een groot gedeelte van de belastingaangiftes worden wel nagetrokken maar is in principe willekeurig. Er zal vast en zeker ook een database bestaan van mensen die ze beter in de gaten houden. Hoe de overheid het precies in de gaten houdt weet niemand (behalve de overheid). Soms geven mensen halve informatie op en dan kan het lastig zijn om exact uit te zoeken waar al het geld is gebleven. Niet voor niks heeft de fiscus afgelopen jaar een oproep gedaan aan mensen om hun vermogen op te geven bij de belastingdienst. Ze weten het gewoon niet. Komt de fiscus er achter dat je nog ergens een vermogen hebt zonder dit op te geven heb je wel een probleem.

Waarom mensen hun vermogen niet altijd opgeven heeft vaak te maken met een morele kwestie. Bijvoorbeeld waarom zou iemand vermogensbelasting moeten betalen? Je betaalt je hele leven netjes alle belastingen maar omdat jij goed omgaat met je geld moet je hier een gedeelte van inleveren als belasting. Dit is niet alleen krom, het is gewoon niet te verantwoorden. Zeker als je gaat kijken naar andere landen in Europa die de vermogensbelasting al jaren geleden hebben afgeschaft.

Dan hebben we nog een leuke belasting: erfbelasting. Iemand heeft zijn hele leven lang gewerkt, (vermogens)belasting betaald en omdat deze persoon sterft gaat er alsnog een groot gedeelte naar de overheid. Het is dus niet zo gek dat mensen hun vermogen niet altijd opgeven of eerlijk zijn. Ik begrijp het wel. Aan de andere kant, indien je het niet eens bent met de belastingregels in Nederland moet je gaan emigreren.

Leeftijd speelt een grote rol

Bovenstaande punten zijn sterk afhankelijk van je leeftijd. Iemand die 70 jaar oud is gaat waarschijnlijk niet meer investeren in groenfondsen. Over het algemeen hebben oudere mensen een groter vermogen. Beleggen in groenfondsen heeft dan niet zoveel zin omdat het vermogen groter is dan de vrijstelling. Daarnaast is het risico te groot. Het is dus belangrijk om te kijken naar de risico’s van een investering. Iemand die 70 jaar oud is zal ook geen website meer gaan bouwen of een boek gaan schrijven om daarmee geld te verdienen.

Voor jongere mensen zijn de opties eindeloos. Een boek schrijven of een website maken is in eerste instantie een goed idee ook al ben je 45 jaar oud. Met een website of boek/cursus zou je binnen vijf jaar financieel onafhankelijk kunnen worden. De grote vraag is hoe je je vermogen wilt veilig stellen. Doe je dit in stenen, kunst, vier wielen of ga je er voor zorgen dat je vermogen zelfs na je dood meer geld oplevert?

Wat je vaak ziet bij miljonairs is dat ze goed weten wat ze met hun vermogen doen zodra ze er niet meer zijn. Ze laten zich informeren door professionals en dragen hun vermogen over aan hun kinderen of kleinkinderen. Maar wel op een dusdanige manier dat alles goed geregeld is. Bijvoorbeeld een trustfund voor een kleinkind welke pas gebruikt mag worden indien het kleinkind 18 jaar is geworden en alleen gebruikt mag worden om een studie te bekostigen. Miljonairs zijn in dat opzicht financieel gezien zeer goed onderlegd. Dat is ook een van de redenen dat ze miljonair geworden zijn.

Wist je trouwens dat de meeste miljonairs leven op een strak budget en weinig geld uitgeven aan nutteloze zaken zoals een auto of kleren? Hier is onderzoek naar gedaan en de resultaten kun je lezen in het boek: The Millionaire Next Door. Een aanrader om te lezen indien je wilt weten waar miljonairs hun vermogen aan uitgeven en hoe ze een vermogen hebben opgebouwd. Ook wordt er besproken hoe ze hun vermogen beheren na hun dood. De uitkomst zal je verbazen.

Zo bewandelt iedereen zijn eigen weg. Er is niet direct een juiste manier om je vermogen te investeren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Wat voor de ene persoon goed werkt, werkt voor de ander minder goed. Een feit is wel, als je financieel onafhankelijk wilt worden, je geld moet investeren in assets in plaats van op je spaarrekening te laten staan. Zie ook: de basisprincipes van rijkdom.

Misschien heb jij nog een aantal ideeën waar je een vermogen in kunt investeren zonder dat je hier belasting over hoeft te betalen. Laat het weten in een reactie!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

 1. Robin schreef:

  Investeringen in kunst e.d. dien je alsnog aan de Belastingdienst op te geven. Of lees ik hier een oproep om belasting te ontduiken?

  • Johan van der Deen schreef:

   Misschien is de titel een beetje misleidend. Dit artikel gaat over de vermogensbelasting. Kunst valt niet in BOX 3 waardoor je over kunstvoorwerpen geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Net als je eerste huis, groenfondsen en oldtimers. Er staat nergens in het artikel vermeld om belasting te ontduiken.

 2. Robert vos schreef:

  Als 70 jarige zou het wel eens heel wijs zijn wel in groenfondsen te beleggen.
  Groenfondsen geven een extra vrijstelling, zodat het box3 vermogen lager wordt.
  Komt de 70jarige dan in een verpleeghuis, zal de eigen bijdrage ook een stuk lager kunnen zijn.

 3. dave schreef:

  Ik heb o.m. geïnvesteerd in een vakantiehuisje in een Landal park. Die huisjes hebben een gegarandeerde netto huuropbrengst die voor een fors aantal jaren vaststaat (bij mij tot 2030) en er zijn nul kosten. De huuropbrengst is onbelast. Mij levert dat netto zo’n 7% rendement op op het geïnvesteerde vermogen. Niet gek als je naar de spaarrente kijkt of het risico wat je op de aandelenmarkten loopt.

  Ook investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen is lucratief om vermogen te investeren in iets dat rendeert. Iedereen kijkt altijd naar de terugverdientijd, maar dat is niet de enige factor. Als je zeg 10.000 hebt liggen en dat kost je geld (vanwege de vermogensheffing) dan is het mogelijk een goed idee om dat te investeren in een reeks zonnepanelen. Die renderen tenminste 25 jaar onbelast.

  Die 10.000 euro zal op jaarbasis tenminste zo’n 1000 euro aan bespaarde energie opleveren, dat is dus zo’n 10%. (uitgaande van de beste Sunpower panelen met de hoogste opbrengst (ca 5400 kWh per jaar is realistisch met deze investering) en een kWh prijs van 20 cent) – en de BTW op de panelen krijg je terug. Als je dat niet had gedaan en je moet heffing betalen, dan had die 10.000 je dus geld gekost – ook dat kun je nog bij je rendement optellen als je wilt.

  Zomaar wat ideetjes…

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Dave,

   Wat betreft zonnepanelen is zeker een goede optie. Alleen niet alle onderdelen hebben 25 jaar fabrieksgarantie. De meeste omvormers hebben b.v. maar 10 jaar garantie. Tenzij je garantie bij koopt maar dit heeft weer invloed op de terugverdien tijd. In verband met de salderingsregeling is het ook belangrijk om te kijken hoeveel stroom je precies verbruikt. Je kunt niet zomaar voor 10.000 euro zonnepanelen aanschaffen. Deze panelen zullen nooit rendabel zijn als je maar 50% verbruikt.

   Zonnepanelen kunnen een hele goede investering zijn. Het is echter wel een vereiste om de komende 5-10 geen verhuisplannen te hebben. Anders zullen zonnepanelen nooit rendabel zijn. Tenzij er sprake is van een subsidie.

   Wat betreft Landal vakantiehuisjes weet ik weinig van. Zou je hier wat meer informatie over kunnen geven?

   Bedankt voor je reactie!

 4. Jos schreef:

  Hallo ,

  Ik als pionier (38) ondernemend in diverse landen en vanaf me 19e levensjaar heb toch wel wat tips.

  Investeren zonder belasting te betalen is moeilijk in Nederland , feitelijk betaal je altijd belasting.
  Kunst van investeren is niet ” geen belasting betalen ” maar ” het laag mogelijke tarief belasting te betalen “.
  Feitelijk is vastgoed de beste investering vind ik persoonlijk. Als je vastgoed goed koopt en goed verhuurd heb je goede cashflow en kans op waardestijging. Ook moet je tijd en geduld hebben.
  In tegenstelling tot andere vertellen is veel financieren niet de juiste strategie. De meest succesvolle miljonairs hebben vaak weinig tot geen hypotheek.

  Ik kocht jaren geleden mijn eerste objecten in zuid- amerika. Nu jaren later zie ik de eerste resultaten zichtbaar dat je vastgoed als je goed doet per 9 a 11 jaar kunt terugverdienen buiten de waardestijging.
  Als je 30 bent eerste object koopt en blijft herinvesteren heb je bij aankoop van 1 pand 30 jaar later sowieso 4 panden.

  Geld beleggen in aandelen , goud dergelijke kent veel risico’s die vaak niet te overzien zijn voor kleine ondernemer vermogen onder 25 mio e.

  Nogmaals stenen is beste belegging ,

 5. Koppel schreef:

  Hele interessante blog!

 6. Terence schreef:

  Ik zie in dit artikel geen melding van de eigenwoningforfait. Als je een huis koopt in Nederland te waarde van €1.060.000 dan betaal je €7.960 per jaar aan deze bijzondere belasting. Boven dat bedrag betaal je een bijtelling van 2,35%. Dus als je een huis koopt voor €2.000.000 dan moet je €30.050 p.j betalen oftewel €2.504 per maand!

  Hoe vaker de waarde van je huis steegt hoe meer je moet betalen. Dus investering in stenen is geen goede oplossing om je vermogen te beschermen van de belastingdienst volgens mij.

 7. Kees schreef:

  Ik heb dit jaar zelf een huis gekocht en het eigenwoningforfait neem ik voor lief. Het is goedkoper dan huren. Daarnaast heb ik vastgoed en koop ik steeds meer zodat mijn verhuur inkomsten stijgen. Crowdfunding en aandelen als er geen goedkoop vastgoed is.

 8. wvh schreef:

  Aan de andere kant, indien je het niet eens bent met de belastingregels in Nederland moet je gaan emigreren

  Dit slaat ook nergens op, ik ben hier toch geboren! Beetje domme opmerking!!

 9. Bác sĩ y học cổ truyền schreef:

  Hello it’s me, I am also visiting this web site daily, this website is truly pleasant and the users
  are truly sharing nice thoughts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie