Hoeveel geld ben je waard?

Hoeveel je financieel gezien waard bent kan je inzicht geven in je huidige levensstijl. Ben je op de juiste weg om financieel onafhankelijk te worden? Hoeveel je op dit moment waard bent kun je berekenen met de volgende formule:

Current assets – liabilities = vermogen

De current assets zijn alle bezittingen die je hebt waar je direct geld voor kunt krijgen. Je kunt alleen de prijs meenemen die je zou krijgen als je het product op dit moment zou verkopen (dus niet de aanschafwaarde). De liabilities, zoals je weet, zijn de kosten die je kwijt bent of je nu werkt of niet.

Een current asset wordt dus eigenlijk direct omgezet in geld. Denk bijvoorbeeld aan je huis. Een ander voorbeeld van een current asset is je auto of telefoon. Deze kun je direct omzetten in geld. Een current asset is dus iets anders dan een asset.

Om het voorbeeld simpel te houden rekenen we met een huis, spaargeld en een auto. Hierbij gaan we er van uit dat er verder geen inkomen vloeit uit andere assets. Hoeveel ben je waard?

Stel je hebt een huis gekocht voor 150.000 euro met een hypotheek van 155.000 euro. Indien je je huis op dit moment zou verkopen is de marktwaarde ongeveer 135.000 euro. In dit geval ontstaat er een restschuld van €20.000 euro. Op dit moment zijn de current assets: – 20.000 euro.

Stel je auto is 10.000 euro waard en je hebt nog 5000 euro aan spaargeld, je current assets zijn op dat moment: -5.000 euro.

In totaal:

Current assets:

 • Huis: 135.000 euro
 • Auto: 10.000 euro
 • Spaargeld: 5000 euro

Liabilities:

 • Huis: 155.000

Current assets  -> 150.000 euro   – liabilities -> 155.000 euro  = vermogen = – 5000 euro

In bovenstaande voorbeeld zijn we uit gegaan van 3 simpele factoren: een huis, auto en spaargeld. Je huidige vermogen is dus eigenlijk:

De marktwaarde van al je bezittingen indien je ze op dit moment zou verkopen – je schulden

Het kan goed zijn dat je huidige vermogen in de min staat. Dit is helemaal niet erg maar is wel een aandachtspunt indien je financieel onafhankelijk wilt worden. Het is ook een graadmeter om te zien hoeveel geld je nu eigenlijk hebt uitgegeven de afgelopen jaren.

Hoeveel geld hoor je waard te zijn?

Tijdens het lezen van The Millionaire next door (Lees hier de review, aanrader om te lezen!) kwam ik een handige formule tegen die berekend wat je huidige vermogen zou moeten zijn. De formule is als volgt:

Vermenigvuldig je huidige leeftijd met je jaarlijkse bruto inkomen (plus eventuele andere inkomsten) en deel dit door 10.

Stel je bent 30 en verdiend per jaar 38.000 euro dan zou je vermogen moeten zijn: 30 x 38.000 \ 10 = 114.000 euro.

Andere inkomsten kunnen bijvoorbeeld komen uit het verhuren van vastgoed of dividend uit aandelen. Stel je zou per jaar ook nog 10.000 euro verdienen uit dividend is je jaarlijkse inkomen 48.000 euro.

Wat kun je concluderen uit bovenstaande berekening:

 • Is je huidige vermogen ver onder de berekende waarde dan geef je teveel geld uit aan luxe en investeer je te weinig ( Zie ook de basisprincipes van rijkdom ) ( je bent een *UAW)
 • Is je huidige vermogen rond de berekende waarde dan zit je op de juiste weg
 • Is je huidige vermogen meer dan 2x de berekende waarde dan ben je een *PAW

In the Millionaire next door delen ze mensen in, op basis van bovenstaande berekening, als een UAW of PAW:

Under Accumulator of Wealth: Iemand die niet goed omgaat met zijn geld en minder waard is dan hij zou “moeten” zijn

Prodigious Accumulator of Wealth: Iemand die uitzonderlijk goed omgaat met zijn geld en beduidend meer waard is dan hij zou “moeten” zijn

Het inkomen staat hier los van. Iemand met een inkomen van 100.000 euro per jaar kan een PAW zijn maar ook een UAW.

Vraag: Hoeveel ben jij waard? Valt dit mee of valt dit tegen? Laat het weten in een reactie!

P.S. Vind je dit artikel leuk? Deel het via je favoriete social media!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. John schreef:

  De berekening “Vermenigvuldig je huidige leeftijd met je jaarlijkse bruto inkomen en deel dit door 10” is compleet onrealistisch. Dat zou betekenen dat zodra je begint te werken al heel veel waardevolle bezittingen hebt. Vervolgens groeit het doelbedrag jaarlijks minimaal. Mocht je ooit je jaarinkomen drastisch verminderen daalt het doelbedrag ook dramatisch en wordt het opeens een stuk haalbaarder, maar dat lijkt me ook niet de bedoeling?

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi John,

   De berekening is gebaseerd op een combinatie van verschillende levensstijlen (mensen die daadwerkelijk rijk zijn en mensen die denken dat ze rijk zijn). Het is ook niet bedoeld als een absolute waarde, je moet het meer zien als een richtlijn. Het is inderdaad onrealistisch als je het bekijkt vanaf het eerste moment dat je gaat werken maar het gaat erom wat je met je verdiende geld doet. Je kunt het geld uitgeven, maar ook investeren. In het eerste geval zal je doelbedrag minimaal groeien, in het tweede geval zal dit exponentieel gaan.

   Als ik mijzelf als voorbeeld neem zou mijn huidige vermogen bijna 95.000 moeten zijn. Echter sta ik net boven 0. Dit komt omdat ik in de afgelopen jaren al mijn verdiende geld heb uitgegeven, destijds een maximale hypotheek heb genomen en geen geld heb geinvesteerd. Indien ik een lagere hypotheek had genomen, geld had gespaard en dit vervolgens had geinvesteerd was mijn vermogen een flink stuk hoger geweest.

   Het maakt ook niet uit hoeveel iemand verdiend, zolang je alles uit blijft geven zal je nooit bij het doelbedrag in de buurt komen. En dat is het punt wat ze proberen duidelijk te maken in The millionaire next door. Uit dit onderzoek blijkt dat volgens deze berekening de echte rijke mensen minimaal 2x hun geschatte vermogen hebben. Deze mensen investeren hun geld en dat is ook de enige manier om bij het doelbedrag in de buurt te komen of zelfs te overstijgen. Of je moet al een keer veel geld erven of winnen maar dat even buiten beschouwing.

   Ik moet er wel bij vermelden dat je in de genoemde berekening ook je inkomsten mee moet nemen uit je eventuele assets. Bijvoorbeeld je inkomsten uit aandelen. Dit staat niet duidelijk vermeld dus zal ik direct aanpassen!

   Dank voor je reactie!

 2. Miranda schreef:

  Tja, dan heb ik nog even iets te doen. Ik heb net de website ontdekt en wil graag een compliment geven. Vol belangstelling vlees ik nu alle blogs. Eigenlijk is het niet zo moeilijk, maar maak ik het mezelf moeilijk.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Miranda,

   Dank je wel voor het compliment! Het is inderdaad niet zo moeilijk. Mensen weten echter vaak niet dat het ook anders kan. Exact de reden dat wij deze website/blog gemaakt hebben 🙂

 3. Miranda schreef:

  Top

 4. Dutch DGI schreef:

  Ik ben het helemaal eens met het stukje “Hoeveel ben je waard?” (belangrijk om te weten/beseffen), maar ondanks dat ik ook fan ben van “The Millionair Next Door” (een topper!), zie ik weinig waarde in hun “Hoeveel zou je waard moeten zijn?” formule. Die formule leidt alleen tot een bevredigend resultaat als je al jaren zuinig geleefd hebt, en dan had je het FO plan waarschijnlijk toch al niet nodig. Het werkt dus alleen als ‘check’ of ‘bewijs van succes’, maar motiveert niet echt voor mensen die net aan hun FO traject beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie