Hoeveel geld kun je maximaal verdienen?

Geld is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het is een rode draad die je vanaf het begin tot het einde blijft achtervolgen. Zelfs na je dood “vechten” mensen om je geld. Geld bepaalt in grote mate hoe je leven zal verlopen. Of je geld wel of niet belangrijk vindt is natuurlijk aan jezelf. Maar je zit er hoe dan ook aan vast. Je hele leven lang.

Veel mensen beseffen niet dat je vrije tijd kunt kopen met geld. Vrije tijd welke je kunt besteden zoals jij dat wilt. In de praktijk geven mensen hun geld liever uit aan andere zaken. Zoals een groter huis, luxe auto, vakanties, producten die ze eigenlijk niet nodig hebben, etc. Dit gaat ten koste van hun vrije tijd. Met als gevolg dat iedereen moet werken tot hun 67ste.

Wat vind jij belangrijker:

Vrije tijd en kunnen doen wat je wilt of materialistische zaken zoals een groter huis en een luxe auto/motor?

Deze keuze is voor sommige mensen simpel te beantwoorden. Maar deze keuze heeft een enorme impact op je leven. Het maakt niet uit hoeveel geld je verdient. Een manager in een hoge functie werkt net zo goed tot zijn 67e als een vuilnisman. Dat komt omdat we leven in een consumptiemaatschappij. Hoe meer geld iemand verdient hoe meer geld er wordt uitgegeven.

Deze visuele cirkel doorloopt vrijwel iedereen. Maar aan de andere kant kan ook niet iedereen financieel onafhankelijk worden. Want dan zou de wereld zoals wij die kennen er compleet anders uitzien. Daarom is het ook niet zo vreemd dat vrijwel iedereen zijn hele leven blijft werken. Dat wordt je aangeleerd op school. En iedereen in je omgeving doet het.

Conformity en dromen

Conformity betekent het volgen van de rest. Dit hebben we al eens eerder besproken in de blog blijf geen slaaf van de overheid. Maar conformity is ontzettend belangrijk als jij wilt doen in je leven wat jij wilt. Want als jij je aanpast aan de rest dan weet je van te voren wat de uitkomst zal zijn.

Bijvoorbeeld werkt vrijwel iedereen voor iemand anders. Het enige verschil is de functie en het daarbij behorende inkomen. De ene persoon werkt zijn hele leven als callcentermedewerker en de ander als manager bij een groot bedrijf. De manager woont zeer waarschijnlijk in een groter huis, rijdt in een luxere auto en heeft meer geld te besteden dan de callcentermedewerker.

Maar deze manager moet daar wel elke week keihard voor werken. Draagt een grotere verantwoordelijkheid en neemt waarschijnlijk zijn werk ook mee naar huis. Daar krijg je dan wel een hoger inkomen (groter huis en een luxere auto) voor terug. Maar is dat het waard? Voor veel mensen niet. Daarom vinden veel mensen geld niet het belangrijkste wat er is.

Maar stel dat geld geen belemmering meer is. En je kunt kopen wat je wilt. Zou je dan wel in een groter huis gaan wonen en in een luxere auto rijden? Oftewel het leven van de manager maar dan zonder de stress van werk? Daar zullen waarschijnlijk veel mensen voor tekenen.

Kan je met het inkomen van een callcentermedewerker een luxe villa met zwembad kopen? Nee, waarschijnlijk niet. Hoeveel je verdient bepaalt dus welk leven je leidt. Maar als je vast blijft houden aan conformity dan weet je nu al hoeveel je maximaal kunt verdienen. Dat betekent dat je als callcentermedewerker alleen maar kunt dromen over een luxe villa met zwembad. Of je moet al een rijke partner vinden 😉

Dromen en de loterij

loterij - snel geld verdienen

In het voorbeeld noemde ik een callcentermedewerker en een luxe villa. Maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. Misschien heb je geen luxe dromen. Maar de praktijk wijst uit dat er ontzettend veel mensen zijn die luxe dromen hebben. Deze dromen kunnen ze niet betalen met hun huidige inkomen. Exact de reden dat miljoenen mensen meespelen in een loterij. Omdat ze dan toch een sprankje hoop hebben op een grote zak met geld.

Stel dat we 100 willekeurige mensen allemaal vijf miljoen euro geven. Zou het leven van deze mensen dan veranderen? Ik denk dat 99 van de 100 mensen in ieder geval:

 • Minder gaan werken of iets anders gaan doen
 • Meer vrije tijd overhouden/gaan inplannen
 • In een groter huis gaan wonen
 • Luxe aanschaffen (auto,apparaten,groter huis,etc)
 • Vaker op vakantie gaan

Om maar een paar dingen te noemen. Al deze zaken zijn afhankelijk van geld. Miljoenen mensen kopen een loterij ticket maar er zijn maar een paar die daadwerkelijk veel geld winnen. Grote kans dat jij dit niet bent. Het is dus niet verstandig om je geld uit te geven aan een loterij.

Hoeveel geld je kunt verdienen heeft niks te maken met je opleiding

geslaagd

School is belangrijk. Een goede opleiding volgen. Het liefst universitair want dan kun je echt een goede baan krijgen. Daarnaast verdien je met een goede opleiding meer geld dan iemand met een lagere opleiding.

Veel mensen zien een goede opleiding als een heilig iets. Maar is dat wel zo? Hoeveel mensen zitten er thuis met een goede opleiding op zak maar geen passende baan kunnen vinden? Hoeveel mensen doen totaal iets anders dan waar ze voor geleerd hebben? 

Iemand met een MBO opleiding kan het tienvoudige verdienen dan iemand met een universitaire opleiding. Een opleiding is alleen belangrijk als je wilt werken voor iemand anders (conformity). Hoewel dat in de praktijk ook vaak meevalt. Maar er zijn nog vele andere, betere en snellere manieren om geld te verdienen. Hoeveel geld je kunt verdienen heeft niks te maken met je opleiding. 

Hoeveel geld kun je maximaal verdienen als loonslaaf?

Laten we eens gaan kijken wat je maximaal kunt verdienen met je huidige baan. De berekening is redelijk simpel. Een normale werkweek bestaat uit maximaal 40 uur. Hoeveel je maximaal kunt verdienen per week is dus 40 keer je uurloon. Afgezien van bonussen, provisies en andere zaken.

Reken voor jezelf eens uit wat je per week verdient. Stel je verdient 15 euro per uur. Dan verdien je per week 600 euro. Dit komt neer op een jaarsalaris van 31.200 euro. Je wilt graag meer verdienen. Laten we zeggen 20 euro per uur. Met 20 euro per uur verdien je 800 euro per week. Dit komt neer op een jaarsalaris van 41.600 euro. Hoelang zou het duren voordat je een dergelijke stap in je huidige vakgebied hebt gemaakt?

Is het bijvoorbeeld realistisch om binnen één jaar vijf euro per uur meer te gaan verdienen? In sommige gevallen is dit zeker mogelijk. Denk aan iemand die in een supermarkt werkt en vervolgens afstudeert en een goede baan vindt. Maar stel je bent al een aantal jaren aan het werk. Is het mogelijk om binnen één jaar vijf euro per uur meer te verdienen? Die kans is heel erg klein. Vijf euro per uur meer komt neer op 800 euro extra per maand.

Het verschil tussen 15 euro per uur en 20 euro per uur is op jaarbasis ongeveer 10.000 euro. Hoeveel tijd en energie zou je moeten steken in je huidige baan om vijf euro per uur omhoog te gaan? Voor veel mensen betekent dit een meerjaren plan of een andere baan zoeken. Echter van baan wisselen doe je ook niet zomaar. Vooral als je een gezin thuis hebt zitten, afhankelijk van jouw inkomen.

 • 1 euro per uur meer verdienen komt neer op 160 euro per maand
 • 2 euro per uur meer verdienen komt neer op 240 euro per maand
 • 3 euro per uur meer verdienen komt neer op 480 euro per maand
 • 4 euro per uur meer verdienen komt neer op 640 euro per maand
 • 5 euro per uur meer verdienen komt neer op 800 euro per maand

Hoeveel je maximaal kunt verdienen is mede afhankelijk van je eigen inzet. Hoe meer je bezig bent met het ontwikkelen van jezelf hoe meer je kan verdienen. Hoeveel geld je op dit moment verdient hangt samen met je leeftijd en alle tijd en energie die je al die jaren hiervoor hebt gestoken in bijvoorbeeld je studie of je werk.

Maar hoeveel geld kun je maximaal verdienen als loonslaaf? Dit valt behoorlijk tegen. Om een realistisch beeld te geven:

Het huidige modale inkomen (2017) in Nederland is ongeveer 37.000 bruto per jaar.

Is het dan realistisch om 100.000 euro per jaar te verdienen? Voor veruit de meeste mensen niet. Er zit dus een grens aan wat je maximaal kunt verdienen als loonslaaf. 

Inspanning en resultaat

Als je goed gaat kijken naar je huidige werkzaamheden en toekomst staat de inspanning die je moet leveren totaal niet in lijn met het resultaat. Laten we eens gaan kijken naar het modale inkomen van de afgelopen tientallen jaren.

Het modale inkomen in 1980 was ongeveer 15.000 euro per jaar. Dat komt neer op 1170 euro bruto per maand. Het modale inkomen in 2017 is 37.000 euro per jaar. Per maand ongeveer 2800 bruto. In 37 jaar tijd is het modale inkomen met ongeveer 250% gestegen. Dat is een gemiddelde stijging van 6.7% per jaar. Als we deze richtlijn aanhouden voor iemand die begonnen is met werken in 1980 en met pensioen gaat op zijn 65ste in het jaar 2027 komt het modale inkomen uit op:

 • 6.7% maal 47 (jaren gewerkt) = 314%
 • 314% keer 15.000 euro = 47100 euro

Natuurlijk is dit schatting. We kunnen echter alleen kijken naar het verleden en niet naar de toekomst. Als we gaan kijken naar de cijfers van het CBS is het gemiddelde persoonlijke inkomen voor mensen in de leeftijd van 55-65 jaar 39.000 euro (in 2014). De richtlijn van 47.000 euro over 10 jaar vanaf nu komt dus aardig in de buurt.

Ook heeft de regio waar je woont een grote invloed. Volgens de cijfers van het CBS verdienen mensen die in het noorden wonen maar 30.000 euro en in het westen ruim 41.000 euro. Aan de andere kant zijn alle prijzen in het westen hoger in vergelijking met het noorden.

Het modale inkomen is het meest voorkomende inkomen. Dus niet het gemiddelde inkomen. Er zijn natuurlijk mensen die veel meer verdienen. Maar daar staat ook tegenover dat er mensen zijn die veel minder verdienen. Wees er ook bewust van dat je minder verdient in je jongere jaren en naarmate je ouder wordt steeds meer.

We kunnen redelijkerwijs aannemen dat het modale inkomen vanaf 1980 in 65 jaar tijd wordt verdriedubbeld. Maar dat betekent niet dat deze mensen meer verdienen. Deze stijging in loon heeft voornamelijk te maken met de inflatie. Een euro is in het jaar 2027 minder waard dan in 1980. Je kunt je dus afvragen hoeveel geld je daadwerkelijk gaat verdienen in 65 jaar tijd. Als je de inflatie niet meerekent kan dit behoorlijk tegenvallen. 

Je wilt juist in je jongere jaren beschikken over meer geld. Want dan ben je nog topfit en kun je alles doen wat je wilt. Terwijl je op je 65ste bepaalde dingen niet meer kunt doen. Je bent tientallen jaren bezig om je uurloon omhoog te krijgen. Deze manier van geld verdienen is totaal niet effectief. De inspanningen die je moet leveren staan niet in verhouding met het resultaat.

Vrije tijd voor geld

Door te werken voor iemand anders wissel je vrije tijd in voor geld. Er zitten maar 24 uren in een dag. Door je inkomsten afhankelijk te maken van tijd wordt je enorm beperkt. Je kunt maximaal je uurloon keer 24 verdienen. Dat is natuurlijk niet realistisch want je moet ook eten,slapen,etc. Gemiddeld gezien kun je hooguit acht uren per dag effectief werken op lange termijn. De enige manier om meer geld te verdienen is om meer geld per uur te verdienen.

Je uurloon verhogen gaat erg moeizaam en is een langdurig proces. Vrije tijd inleveren voor geld is de minst efficiënte manier om geld te verdienen. Tijd is veel belangrijker dan geld. Vrije tijd inwisselen voor geld moet je dus zoveel mogelijk vermijden. Maar het vreemde is dat alles wat je aanleert op school, van je ouders en mensen uit je omgeving is dat je je vrije tijd moet inleveren voor geld…

Belangrijk om een goede studie te behalen! Als je geen diploma haalt ben je dom! Zonder diploma/opleiding kom je nergens! Hoe hoger je opleiding hoe beter! Komen deze uitspraken je enigszins bekend voor? Deze uitspraken zijn volkomen terecht als je blijft vasthouden aan conformity. Als je net zoals de rest wilt werken voor iemand anders is een goede opleiding erg belangrijk.

Jongeren moeten zich tegenwoordig diep in de schulden steken om een goede opleiding te volgen. Je leert al van jongs af aan dat geld lenen een goed idee is. Maar je weet helemaal niet of het een goede investering is. Wie zegt dat je straks een baan kunt vinden met een goede opleiding op zak? Een studieschuld van vele tienduizenden euro’s is tegenwoordig geen uitzondering meer.

Maar een goede opleiding is veel minder belangrijk dan je denkt. Een opleiding zegt helemaal niks over je kennis of hoe slim je bent. Hoewel dat in de praktijk wel zo wordt opgevat. Stel Dirk heeft een universitaire opleiding en verdient 5.000 euro bruto per maand. Laurien is een MBO opleiding gestart maar is halverwege met de opleiding gestopt. Laurien verdient 15.000 euro per maand. Wie is er slimmer? Als je gaat kijken naar het IQ waarschijnlijk Dirk. Maar in de praktijk verdient Laurien het driedubbele van Dirk. Wie is er dan slimmer?

Geld verdienen in je vrije tijd

Zwembad

Als je gaat werken voor iemand anders wissel je vrije tijd in voor geld. Kun je ook geld verdienen zonder afhankelijk te zijn van tijd? Stel je bent eigenaar van een ijscokar. Op een hete zomerdag besluit je plaats te nemen op een druk bezocht punt in een grote stad. Hoeveel ijsjes zou je in een dag kunnen verkopen? Tien? Honderd? Vijfhonderd?

In dit geval ben je nog steeds in je vrije tijd aan het werk. Het verschil met een vaste baan is dat je uurloon variabel is. Hoeveel ijsjes je verkoopt bepaalt je uurloon. Bij een vaste baan weet je vrijwel altijd hoeveel je gaat verdienen. Ongeacht hoe hard je werkt. Als je een keertje minder hard werkt krijg je nog steeds exact hetzelfde uurloon.

Als je met je ijscokar op de verkeerde plek gaat staan heeft dit direct invloed op je inkomen. Met een ijscokar kan je potentieel gezien veel meer verdienen. Omdat je afhankelijk bent van het product wat je verkoopt.

Maar je bent nog steeds aan het werk. Hoewel je meer kunt verdienen wissel je nog steeds tijd in voor geld. Het kan wel een efficiëntere manier zijn om geld te verdienen maar optimaal is het nog niet. Zit er een limiet aan hoeveel je maximaal kunt verdienen?

In het voorbeeld van een ijscokar wel. Je kunt per dag maximaal een X aantal ijsjes verkopen. Stel de winst per ijsje is twee euro. Je werkt acht uur op een dag en verkoopt elke minuut één ijsje. Dan kun je maximaal 480 ijsjes verkopen keer twee euro is 960 euro. Is het realistisch om 8 uur lang elke minuut een ijsje te verkopen?

Stel je vindt het leuk om te schrijven en begint een blog. Naarmate de maanden/jaren verstrijken besluit je om met alle kennis die je hebt opgedaan een e-book te gaan schrijven. Je biedt dit e-book aan op je blog. Je vraagt per e-book vijf euro. Hoeveel kun je maximaal verdienen?

Potentieel gezien miljoenen. Er leven 17 miljoen mensen in Nederland. Van deze mensen zijn ongeveer 11 miljoen tussen de 18-65 jaar oud. Stel dat de doelgroep waar je voor schrijft uit ongeveer 500.000 mensen bestaat. Dan kun je potentieel gezien 500.000 keer vijf euro verdienen. Dat komt neer op 2.5 miljoen euro. Ook al koopt maar 5% van de 500.000 mensen je e-book dan verdien je 125.000 euro.

Maar er is een groot verschil met alle andere voorbeelden in deze blog. Je verdient pas geld NADAT je het harde werk hebt gedaan. In plaats van je vrije tijd in te wisselen voor geld wissel je vrije tijd in voor niks. Tijdens het schrijven van je e-book verdien je namelijk niks. Want je kunt nog niks verkopen. Je inspanningen worden pas uitbetaald nadat je al het harde werk hebt gedaan.

Maar dit geld verdien je zonder er iets voor te doen. Of je nu ligt te slapen of op het strand ligt in Aruba. Je blog staat 24/7 online. Mensen kunnen dus 24/7 je e-book kopen. Ongeacht wat jij op dat moment aan het doen bent. Zie je het verschil?

Hoe meer mensen je kunt beïnvloeden hoe meer je kunt verdienen. Stel je e-book is een succes. Dan kun je besluiten om het boek te vertalen naar het Engels. Hoeveel mensen spreken/lezen Engels in de wereld? Honderden miljoenen. Hoeveel kun je potentiel verdienen?

En dit is hoe veel bedrijven ter wereld werken. Ze ontwikkelen een product of een dienst, spenderen veel tijd en geld en proberen het daarna terug te verdienen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat elk product een succes is. Denk bijvoorbeeld aan huidige bioscoopfilms. Sommige films kosten tientallen of zelf honderden miljoenen om te produceren. Maar een film levert pas geld op nadat mensen de film in de bioscoop gaan zien. Maar dat is natuurlijk geen garantie voor succes.

Wees beter dan de rest

In theorie is het starten van een bedrijf, het aanbieden van een dienst of product redelijk simpel. Wil je dat je product of dienst een succes wordt moet je aan twee dingen voldoen:

 • Wees beter dan de concurrentie
 • Marketing (bereik de juiste doelgroep)

Het is belangrijk dat deze twee punten op elkaar aansluiten. Als je punt 1 niet op orde hebt zal het nooit een succes worden. Ongeacht hoeveel geld er wordt gespendeerd aan marketing. Er bestaan duizenden reisblogs. Als jij een succesvolle reisblog wilt maken moet je beter zijn dan je concurrentie. Waarom zouden mensen jouw blog gaan lezen en niet de tienduizend andere blogs?

Een nieuwe website/blog/dienst/product start in de digitale Sahara woestijn. Niemand kent je product of dienst. Ook al is dit het beste product ooit gemaakt. Met marketing zorg je ervoor dat het product bij de mensen bekend wordt. Uitermate belangrijk is dat het wel de juiste mensen moeten zijn. Een kunstgebit promoten onder jongeren is zinloos.

Dit zijn de enige twee punten welke belangrijk zijn. Elk jaar gaan er vele bedrijven/webshops/blogs uit de lucht omdat ze niet voldoen aan bovenstaande punten. Het heeft geen zin om een product of dienst te starten zonder toegevoegde waarde ten opzichte van de concurrentie. Het heeft ook geen zin eerst een product in de marketing te gooien en daarna achter komen dat je product/dienst geen toegevoegde waarde heeft.

Waarom staat financieelonafhankelijkworden.nl op nummer 1 in Google? Omdat wij veruit de meeste content en informatie bieden over dit onderwerp in Nederland. Wij zijn op alle vlakken beter dan de concurrentie. Door blogs te promoten weten mensen ons te vinden. Mensen die de blogs interessant vinden gaan uiteindelijk deze blogs delen met andere mensen. Uiteindelijk gaat de marketing dus vanzelf.

Dat wil niet zeggen dat wij de beste blogs schrijven. Of dat iedereen het met ons eens is. Maar mensen vinden het onderwerp wel interessant. Want wie wil er nou niet op zijn 35ste met pensioen? Of miljonair worden? Of weten hoeveel je maximaal kunt verdienen?

Geld maakt geld

de beurs

Een bekende uitspraak maar 100% waar. Geld maakt geld. Door je geld niet uit te geven maar te investeren kun je geld verdienen. Daarvoor hoef je niet meer uren te werken of je eigen bedrijf te starten. Je verdient geld zonder hier iets voor te doen. Net als bij het opstarten van een bedrijf of het verkopen van een product moet je wel eerst werk verrichten.

De meeste mensen slaan deze stap over en stoppen direct een groot gedeelte van hun geld in bijvoorbeeld aandelen. Ze kijken naar de naam en de reputatie van een bedrijf. In plaats van de cijfertjes.

De meest makkelijke manier om geld te investeren is in een ETF. ETF staat voor exchange traded funds. Simpel gezegd bestaat uit ETF uit alle aandelen uit de gekozen index. Bijvoorbeeld een ETF welke de AEX volgt bevat van alle bedrijven uit de AEX een stukje. Het is door honderdduizenden mensen bewezen dat deze manier van investeren werkt.

Kun je veel geld verdienen door geld te investeren in aandelen? Nee, veruit de meeste mensen niet. Kun je door geld te investeren in aandelen tientallen jaren eerder stoppen met werken? Absoluut!

Geld investeren en leven van de inkomsten uit deze investering is waar financieel onafhankelijk worden om draait. Hoe meer geld je spaart per maand hoe meer geld je kunt investeren. Waarom doet bijna niemand dit? Omdat mensen liever hun hele leven lang blijven werken. In een groter huis willen wonen en in een luxere auto willen rijden. Eerder stoppen met werken en geld uitgeven gaan dus niet samen.

To earn a million you must spend one million less

Hoeveel geld je maximaal kunt verdienen is dus maar net hoe je het bekijkt. Als je alleen uitgaat van inkomen uit werk zit hier zeker een limiet aan. Ook bij het investeren in een ETF loop je tegen een limiet aan (ongeveer 7% rendement per jaar). Alleen bij het opstarten van je eigen bedrijf zit er geen limiet op hoeveel je kunt verdienen.

Het opstarten van een bedrijf is voor veel mensen geen optie. Tenminste dat denken ze. Investeren in aandelen is een minder grote stap. Wees er wel bewust van dat investeren in aandelen een meerjaren plan is. Hoeveel je kunt verdienen is afhankelijk van hoeveel geld je kunt investeren. Als je 50% van je inkomen kunt sparen en investeren ben je binnen 17 jaar financieel onafhankelijk. Wil je hier meer over weten begin dan bij ons uitgebreide stappenplan.

Geld verdienen in de praktijk

De praktijk is dat grote groepen twintigers thuis op de bank zitten. Omdat ze geen werk kunnen vinden. Volgens het CBS zijn 500.000 mensen werkloos in Nederland. Vanaf 2008 tot 2013 is er een duidelijke stijging onder het aantal werklozen te zien. Van 2013 tot heden gaat de trend weer een stukje naar beneden.

Het zijn vooral de mensen van middelbare leeftijd die tegen problemen aan kunnen lopen als ze hun baan verliezen. Vind maar weer eens een baan als je ontslagen wordt op je 50ste. Deze mensen zijn hun hele leven afhankelijk van een inkomen uit werk. Valt dit inkomen weg ontstaan er grote problemen. Torenhoge schulden kunnen zich snel opstapelen. Vooral bij mensen die een maximale hypotheek hebben genomen.

Juist als je jong bent en nog geen verplichtingen hebt is het niet zo erg om werkloos te zijn. Toch wordt werkloos als iets verschrikkelijks gezien. Dat komt wederom omdat mensen vasthouden aan conformity. Persoonlijk ben ik ook een tijdje werkloos geweest tijdens de “crisis” in 2008. Destijds vond ik het erg vervelend om werkloos te zijn. Op dat moment heb je de toekomst niet meer zelf in de hand. Je bent afhankelijk van beschikbare banen in je vakgebied. Je loopt te lullen als brugman om maar ergens binnen te komen.

In mijn tijd als werkloze ben ik voornamelijk de eerste paar weken/maanden druk aan het solliciteren geweest. Elke functie die aansloot op mijn vakgebied heb ik een sollicitatiebrief heen gestuurd. De dagen/weken gaan snel voorbij. Lekker uitslapen, s’avonds een serie of film kijken en overdag gamen of sporten. Dat is voor een paar weken leuk maar begint op den duur te vervelen. Gelukkig kon ik na zes maanden weer terecht bij mijn toenmalige werkgever.

Sinds twee jaar geleden is mijn mindset compleet veranderd. Ik ben begonnen met het schrijven van artikelen. Dat is iets waar ik altijd al goed in ben geweest. Hoewel ik absoluut niet de beste blogs ter wereld schrijf gaat het mij wel makkelijk af. Waar andere mensen moeite hebben om woorden op papier te krijgen gaat het bij mij bijna automatisch. “Daar moet ik dus iets mee gaan doen” dacht ik bij mijzelf.

Ik ben in mijn vrije tijd blogs gaan schrijven. Daarnaast ben ik begonnen met het ontwikkelen van mijn eerste website zonder enige kennis. Dat had ik vijf jaar geleden echt niet kunnen bedenken. Op moment van schrijven werken wij hard aan Klezzer.  Als ik volgende week werkloos zou worden is dat voor mij helemaal geen probleem. Dan kan ik namelijk fulltime aan de slag met deze blog en Klezzer. Ik ben niet meer volledig afhankelijk van een inkomen uit werk.

Een praktijkvoorbeeld zonder vangnet

Mijn moeder heeft onlangs ontslag gekregen. Ze heeft bijna 30 jaar bij een zorginstelling gewerkt. Dankzij de veranderingen in de zorg is ze haar baan kwijt geraakt. Samen met tientallen andere collega’s. Ze heeft nu twee keuzes:

 • Ze kan haar baan terug krijgen door te solliciteren
 • Ergens anders solliciteren

Ze kan weer opnieuw gaan solliciteren bij dezelfde zorginstelling. Ze kan zelfs haar eigen functie weer terugkrijgen. Met één groot verschil. Als ze deze functie aan zou nemen begint de loonschaal weer bij 0. Oftewel ze zal net zoveel verdienen als iemand die net van school af komt….

Je hebt 30 jaar lang bij een bedrijf gewerkt. Je wordt eruit gegooid en vervolgens willen ze je weer aannemen maar dan in de laagste loonschaal. Waar heb je al die jaren zo hard voor gewerkt? Dit overkomt ontzettend veel mensen in de zorg. Het is een complete chaos geworden.

Het probleem is dat je ook direct wordt gekort op de WW. Omdat de WW uitgekeerd wordt op basis van je inkomen van de afgelopen jaren. Beginnen op een lage loonschaal is dus geen slimme keuze. Wat moet je dan? Ergens anders solliciteren? Veel succes op middelbare leeftijd in een sector waar alles over de kop is gegaan.

Waar je ook gaat werken. Je bent vervangbaar. Je bent een nummertje in de database. Dat wil niet zeggen dat werkgevers niet goed voor je kunnen zijn of dat het werk niet leuk is. Maar zodra ze je niet meer nodig hebben sta je gewoon op straat. Hoe hard je ook hebt gewerkt. Hoeveel je ook voor dat bedrijf hebt betekent. Dat is de realiteit. Je kunt er dus beter voor zorgen dat je ook iets opbouwt voor jezelf. Een eigen bedrijfje, een website, een blog, investeren in aandelen, etc. Zorg ervoor dat je niet volledig afhankelijk bent van een inkomen uit werk en de overheid.   

Het internet is de toekomst

internet

Hoeveel geld je maximaal kunt verdienen is helemaal aan jou. Ongeacht je opleiding of kennisniveau. Je kunt binnen tien jaar multimiljonair zijn. Hou je vast aan conformity is de kans klein dat je ooit veel geld (100.000 euro per jaar) gaat verdienen.

Werken voor iemand anders is simpelweg niet effectief genoeg. Vrije tijd inwisselen voor geld is de minst effectieve manier om geld te verdienen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Genoeg hoge of specialistische functies (ZZP’er) waar veel geld valt te verdienen. Maar daar staat ook iets tegenover. Stress, lange dagen en weinig vrije tijd.

We leven in veruit de beste tijd in de geschiedenis van de mensheid om geld te verdienen. Geld verdienen is nog nooit zo makkelijk geweest. Er is geld in overvloed. Toch kunnen veruit de meeste mensen amper rondkomen van hun pensioen. Je zou zeggen dat iedereen na 50 jaar werken wel miljonair zou moeten zijn. Het tegenovergestelde is waar. Mensen zijn afhankelijk van de overheid. Spenderen hun hele leven aan werken voor iemand anders. En geven al hun hard verdiende geld direct weer uit.

Dromen die mensen hadden in hun jongere jaren zijn allang verdwenen naarmate ze een middelbare leeftijd hebben bereikt.

Internet is de toekomst. Niemand kan er meer omheen. Alle apparaten hangen straks aan het internet. Je koelkast, koffiezetapparaat en misschien zelfs je stofzuiger. Het internet of things is een term die gebruikt wordt voor de situatie waarbij de mensen in de minderheid zijn op het internet. Apparaten welke zich zelfstandig kunnen configureren en communiceren met elkaar via het internet. Dat is waar we naar toe gaan.

De ICT is een alsmaar groeiende sector. Steeds meer mensen maken gebruik van het internet. De oudere generatie zal er straks niet meer zijn. Deze mensen kunnen de technologie niet meer bijbenen. Ik ben geboren in 1985. Ik was een jaartje of 12 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met computers/consoles en dergelijke apparaten. Tegenwoordig lopen de allerkleinsten met een smartphone in broekzak.

Veruit de meeste selfmade miljonairs ontstaan tegenwoordig via het internet. Een eigen bedrijf starten klinkt heel groot. Maar in de praktijk stelt het niks voor. Een blog kun je binnen 30 minuten live zetten zonder enige kennis. Een eigen webshop is ook binnen een paar dagen geregeld. En het kost vrijwel niks. Je hoeft niet eerst honderden euro´s te investeren. Dat wil overigens niet zeggen dat je ook direct winst maakt. Dit kan vele jaren duren. Afhankelijk van je eigen inzet. Een blog kun je ook prima schrijven in je vrije tijd. Je hoeft je baan dus ook niet op te zeggen.

Deze verschillende mindsets worden uitstekend omschreven in het boek Rich dad, Poor dad. Het verhaal gaat over Robert Kiyosaki wie opgroeit met twee vaders. De ene vader geeft hem advies om een goede opleiding te volgen en een goede baan te vinden. De andere vader geeft hem advies over het opstarten van een bedrijf en hoe geld werkt. 

Een ander boek wat aansluit op het starten van een internetbedrijf is het boek The Millionaire Fastlane. Het handboek voor elke internet ondernemer. In dit boek leer je meer dan in welke opleiding dan ook. Ben je echt geïnteresseerd neem dan ook eens een kijkje in het Fastlane forum. Hier zitten mensen die net als jij vanaf 0 zijn begonnen en inmiddels multimiljonair zijn.

Het voordeel van een internet bedrijf is dat je ontzettend veel dingen leert. Als je een blog begint leer je om teksten te schrijven. Je kunt jezelf gaan verhuren als tekstschrijver op Upwork. Ook leer je om je blog zichtbaar te maken in Google d.m.v. SEO (Search Engine Optimization). Doet je dit lang genoeg en haal je goede resultaten voor je website kun je prima aan de slag als SEO specialist.

Aan de andere kant is het natuurlijk lastig om naast je huidige baan een studie te volgen of een bedrijf te starten. Het allerbelangrijkste is dat je niks moet. Je bepaalt helemaal zelf hoe jij je leven bepaalt. Ik kan wel lopen verkondigen dat het starten van een eigen bedrijf de beste en meest efficiënte manier is om geld te verdienen. Maar misschien is dat voor jou niet zo.

Misschien vind je het wel prima om voor iemand anders te werken. En ben je helemaal gelukkig. Ga dan zo door! Wij schrijven deze blogs om je de andere kant van het verhaal te laten zien. Dat het ook anders kan dan je gewend bent. Sneller, makkelijker en effectiever dan je zou verwachten. Maar voor alles in het leven geldt: je moet er wel iets voor doen.

Lever jij vrije tijd in voor geld?Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Geld Vertrouwen schreef:

  Mooie long read! ik lever liefst zo min mogelijk vrije tijd in voor geld. aan de ene kant door niet mee te doen met het consumeren en aan de andere kant diverse inkomsten bronnen te gebruiken om financiële verplichtingen te verlagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie