Je hebt geen opleiding nodig om succesvol te worden

Je hebt geen opleiding nodig om rijk en succesvol te worden. Waarom heb je een eigenlijk een opleiding nodig? Een opleiding heb je niet nodig om rijk te worden. Iemand met een MBO opleiding en een jaarsalaris van 35.000 euro per jaar kan rijker zijn dan een advocaat die 200.000 euro per jaar verdient. Dit klinkt ongeloofwaardig maar is wel de realiteit. Zie ook: financiële onafhankelijkheid begint hier.

Iemand zonder opleiding kan meer geld verdienen dan iemand met een universitair diploma. Waarom is in onze huidige maatschappij een opleiding dan zo “belangrijk”?

Om te beginnen een aantal miljardairs die hun studie niet hebben afgemaakt:

 • Bill Gates (Microsoft)
 • Steve Jobs (Apple)
 • Mark Zuckerberg (Facebook)
 • Ralph Lauren (Ralph Lauren)
 • Michael Dell (Dell)
 • Larry Ellison (Oracle)

Een opleiding is eigenlijk een kip-ei verhaal. Zonder opleiding wil geen enkel bedrijf je aannemen en kun je geen werkervaring op doen, maar wat vragen veel bedrijven? werkervaring. Kortom een opleiding geeft aan dat je bepaalde kennis bezit om het betreffende beroep uit te oefenen. Heb je echter deze opleiding wel nodig om succesvol te worden?

Een goed begin: opleiding en schulden

Wat als eerste opvalt zijn de torenhoge schulden die studenten vandaag de dag hebben na het afronden van hun opleiding. Dit gaat niet om een paar honderd maar vaak tienduizenden euro’s. Vaak krijgen ze te horen: “Met deze opleiding heb je kans op een goede baan en heb je deze schulden binnen enkele jaren afbetaald”. Het volgen van een opleiding is in de basis dus al fout. Je begint met een schuld zodat je dit later weer moet terug betalen met rente. Is dat niet hoe het leven van een gemiddelde persoon eruit ziet? Een hele leven lang werken om schulden terug te betalen? Hoeveel mensen hebben tegenwoordig een studieschuld of een te hoge hypotheek?

Je leert dus eigenlijk al voordat je met een opleiding begint dat het lenen van geld niet zo erg is. Je gaat genoeg verdienen zodat je het later weer kunt terugbetalen (met rente). Klinkt als een goed idee… baangaranties bestaan niet, hoeveel mensen zitten thuis met een goede opleiding op zak? Hoeveel mensen doen tegenwoordig totaal iets anders dan waar ze voor geleerd hebben?

Werken voor iemand anders

Bij 99% van alle opleidingen leer je te werken voor iemand anders. En dat is exact wat de overheid wil. Indien mensen niet werken voor hun geld heeft de overheid namelijk een probleem, er komt geen geld (belasting) meer binnen om alle uitgaven (liabilities) te betalen. Zoals je hebt kunnen zien in de video geplaatst in het artikel de grootste financiële fraude in de geschiedenis is de overheid gebaat bij werknemers. Zal je ooit rijk worden wanneer je werkt voor iemand anders? De kans is erg klein. Dat is natuurlijk niet erg, zolang je zelf maar de keuze kunt maken. Echter voordat je de keuze kan maken moet je wel weten dat je een keuze hebt.

Volg de rest

Volgen van andere mensen omdat iedereen het doet. Iedereen gaat naar school dus moet jij dat ook. Iedereen werkt voor iemand anders dus moet jij dat ook. Maar is dat wel de waarheid? Waarom zijn er dan mensen die miljoenen verdienen? Deze mensen hadden een idee en hebben hier jarenlang keihard voor gewerkt om waar te maken, ongeacht hun opleiding of achtergrond. Weet je nog dat er een geheim voor succes is? Zie ook: Het geheim van succes ontrafeld.

Als jij je aanpast aan de maatschappij wordt je niet meer dan een gemiddelde persoon zoals iedereen in je omgeving. Als je 10 mensen zou vragen die je goed kent of ze miljonair willen worden, hoeveel zouden er dan “ja” antwoorden? Waarschijnlijk 10 van de 10, maar waarom zijn deze mensen dan geen miljonair? Waarom jagen mensen hun dromen niet na maar moeten ze werken totdat ze er bijna letterlijk dood bij neervallen? Waarom nemen veel mensen genoegen met het werken voor iemand anders?

De antwoorden op deze vragen zijn simpel: we volgen de rest. Eigenlijk weten we niet beter. Je leert van je ouders en op school dat je moet werken voor je geld. Andere manieren om geld te verdienen bestaan niet. Dat is ook niet zo gek omdat veruit de meeste mensen zo denken en leven. Maar toch zijn er de multi-miljonairs. Deze mensen werken blijkbaar niet meer voor hun geld. Hoe ze dit hebben gedaan is een ontastbaar iets. Hoe kom je daar precies achter? Diep van binnen denk je misschien “dat wil ik ook!”…

Dit betekent niet dat je direct moet stoppen met je opleiding

Ga eerst bij jezelf op zoek naar wat je echt wilt in je leven. Zijn dat dromen waarmaken of alleen blijven dromen? Soms kom je tot de conclusie dat je helemaal niet wilt werken voor iemand anders, maar dat je je eigen ideeën (dromen) wilt achtervolgen. Dit is exact wat de hierboven genoemde mensen gedaan hebben. Ze vonden hun eigen idee belangrijker dan het volgen van een studie.

Kies de opleiding waarvan jij denkt dat je nodig hebt. Luister niet direct naar je ouders of leraren maar kijk eens om je heen. Een opleiding is niet noodzakelijk om succesvol te worden. Maar stop niet zomaar met een opleiding om je droom te achtervolgen. Is je droom wel haalbaar?

Van succesvolle mensen hoor je alleen de successen, maar niet hoe vaak ze gefaald hebben. Alle succesvolle mensen zijn succesvol geworden door eerst tientallen keren te falen. Wees er bewust van dat succes niet een weg is zonder obstakels. Alleen de doorzetters worden succesvol. In sommige gevallen is een opleiding wel noodzakelijk. Wil je bijvoorbeeld arts worden is een opleiding onmisbaar. En zo zijn er nog veel meer beroepen waarbij een opleiding onmisbaar is.

Het internet

Alle informatie die je kunt leren op school kun je vinden op internet. Alle informatie dat je kunt lezen op deze website en blog valt terug vinden op het internet. Niet geleerd op school, niet van onze ouders, onze buren of vrienden… het internet is een onuitputtelijke bron van informatie en het kost helemaal niks! (behalve de kosten van je internetabonnement) In dat opzicht is het internet de beste uitvinding ooit. Alle informatie beschikbaar met een simpele muisklik vanuit je luie stoel. Hoe makkelijk wil je het hebben? En het mooie ervan is dat je zelf kunt bepalen wat je wilt doen. Kijk je de hele avond op Facebook en leuke Youtube video’s of ga je leren om websites te bouwen? De keuze is aan jou!

Het moge natuurlijk wel duidelijk zijn dat je met het rondneuzen op Facebook en Youtube niet echt veel geld gaat verdienen. Maar je zou bijvoorbeeld wel je eigen Youtube kanaal kunnen maken. Er zijn genoeg mensen die hier veel geld mee verdienen. Wist je dat er een Youtube kanaal bestaat waar speelgoed uit de verpakking wordt gehaald? Dat klinkt erg onzinnig… wat nu als ik je vertel dat de persoon achter dit kanaal vele miljoenen verdient? Is het uitpakken van speeldgoed dan nog steeds onzinnig? Uiteindelijk wel maar als je er miljoenen mee verdient? Who cares!

Zie ook: DisneyCollectorBR

De mogelijkheden zijn eindeloos. Het enige wat je nodig hebt is een goed idee, maar nog belangrijker is de uitwerking. Miljonair worden is afhankelijk van maar één ding: de hoeveelheid mensen die jouw product of dienst beïnvloedt. Lees hier hoe je miljonair kan worden: hoe word je miljonair.

Welke opleiding moet je kiezen?

Het kiezen van de juiste opleiding is altijd lastig. Je weet van te voren niet wat je allemaal moet leren en of je het ook daadwerkelijk leuk gaat vinden. Een grote fout die veel mensen maken is dat ze een opleiding gaan doen dat ze leuk lijkt. Een opleiding volgen omdat het je leuk lijkt is geen goed idee. Het is namelijk veel belangrijker om te kijken wat je arbeidskansen zijn zodra je een diploma op zak hebt. Kun je direct aan de slag of zit je maanden thuis?

Natuurlijk kun je dit niet altijd van te voren voorspellen, maar onderzoek naar de markt kan geen kwaad. Zo heb ik gekeken naar de mogelijkheid om financieel adviseur te worden. Hoewel het me erg leuk lijkt om te doen zijn de kansen op een baan erg klein. Ik heb daarom ook afgezien om hier verder nog iets mee te doen. Daarnaast ben ik niet van plan om tot mijn 70ste aan het werk te gaan en ben ik bezig om assets op te bouwen naast mijn werk.

Met welke opleiding/baan kun je het meeste geld verdienen?

Wat natuurlijk voor veel mensen belangrijk is: met welke opleiding kun je het meeste geld verdienen? Heb je zelf al een idee? Arts, Advocaat, Psycholoog? De realiteit is dat je met elke baan veel geld kan verdienen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel je verdient. Kijk bijvoorbeeld naar je huidige vakgebied. Zijn er mensen die veel meer verdienen dan jij? Waarschijnlijk genoeg. Dit heeft met een aantal factoren te maken: Leeftijd, Kennis, Verantwoordelijkheid.

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, ga je meer verdienen. Dit heeft puur te maken met gewenning en routine. Indien je dagelijks elke dag dezelfde handelingen moet uitvoeren ben je in mum van tijd expert. Wanneer je dagelijks nieuwe dingen leert kom je nog veel verder. Mensen zien werkervaring als een grote factor bij het worden van een expert. Echter is dat wel zo?

Stel je moet elke dag hetzelfde formulier invullen voor verschillende klanten. Dit doe je 5 jaar lang. Heb je dan 5 jaar werkervaring of een maand werkervaring en dat 5 jaar achterelkaar? Werkervaring zegt helemaal niks zonder context. Een formulier invullen heb je na een aantal dagen wel onder de knie. Oftewel je leert daarna geen nieuwe dingen meer. Je hebt dus geen 5 jaar werkervaring, maar een maand.

Denk bijvoorbeeld ook aan mensen die op wintersport gaan: “Ik ga al 5 jaar op wintersport”. Nee je gaat 1 week per jaar op wintersport en dat 5 keer achter elkaar. Oftewel je hebt 5 weken wintersport ervaring, geen 5 jaar.

Kennis

Kennis is een belangrijke factor als je veel geld wilt verdienen. Kennis krijg je alleen door actie te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan autorijden. Ook al lees je 100 boeken betreffende auto rijden en verkeersregels, je zult toch echt een keer in de auto moeten stappen om daadwerkelijk te gaan rijden. En zo werkt het met alles, ongeacht je beroep of vakgebied. Zonder actie kom je er niet. Onderneem je te weinig actie? Dan zal je ook te weinig kennis hebben om veel geld te verdienen.

Natuurlijk kan het ook een bewuste keuze zijn om minder kennis op te doen. Zo zijn er mensen die elke avond na hun werk nog moeten studeren. Dit is niet voor iedereen geschikt. Gelukkig heb je altijd zelf de keuze.

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid is een van de belangrijkste factoren wanneer je veel geld wilt verdienen. Hoe meer verantwoording je moet afleggen hoe meer je verdient. Managers verdienen vaak meer, maar daar staat tegenover dat ze ook verantwoording moeten afleggen over hun team. Dit gaat in sommige gevallen niet altijd goed waardoor je misschien een medewerker moet ontslaan.

Maar met welke opleiding/baan kun je het meeste geld verdienen? Het antwoord is dat het niet uit maakt welke opleiding je doet of welk beroep je kiest. Hoeveel geld je kan verdienen is volledig afhankelijk van jezelf. Er is natuurlijk wel een factor waar je geen invloed op hebt en dat is het land van geboorte. Helaas heb je in het ene land meer kans om veel geld verdienen dan in een ander land.

Zoals je helemaal aan het begin van deze blogpost hebt kunnen lezen zijn er enkele mensen miljardair geworden zonder dat ze hun opleiding hebben afgemaakt. Maar vergeet niet dat deze mensen er hard voor hebben gewerkt. Daartegenover zijn er ook miljoenen mensen die het geprobeerd hebben, maar het niet hebben gered. Echter wat is het aller slechtste scenario als het niet lukt? Werken voor iemand anders.

The Millionaire Next Door

Een leuke aanvulling op bovenstaande is het boek The Millionaire Next Door. Dit boek gaat over de “normale” miljonairs waarvan je niet zo snel zou denken dat ze miljonair zijn. Ze kijken voornamelijk naar de inkomen en uitgaven en het verschil tussen echte miljonairs en mensen die leven als miljonair maar dit niet zijn. Ook wordt er gekeken welke beroepen deze miljonairs eigenlijk hebben.

Maar ik heb mijn opleiding al afgemaakt?

Er zijn natuurlijk genoeg mensen die niet meer de mogelijkheid hebben om te kiezen welke opleiding ze willen gaan doen. Deze mensen werken bijvoorbeeld al 40 uur per week en een nieuwe opleiding beginnen doe je niet zomaar. Welke keuzes heb je wanneer je al een full-time baan hebt?

Eigenlijk liggen alle opties nog open. Of je nu 25 bent of 45. Mensen denken vaak dat het leren stopt nadat je je diploma hebt gehaald. Echter is het tegenovergestelde waar. Iedereen die stopt met leren na zijn schoolperiode zal niet ver komen. Je blijft hangen in een sleur en het is erg moeilijk om daar weer uit te komen. Denk aan de mensen die al 40 jaar lang, dag in dag uit hetzelfde werk moeten doen. Is dat erg? Nee, het is maar net hoe je er zelf over denkt.

Zou jij 40 jaar lang, dag in dag uit hetzelfde werk willen doen? Als het antwoord nee is zal je ergens in die 40 jaar een andere beslissing moeten maken. Bijvoorbeeld het volgen van een nieuwe studie of het zoeken van een andere baan. Verhuizen naar een andere stad. Doe je dat niet is de kans groot dat je 40 jaar lang min of meer hetzelfde werk moet gaan doen. Werk je nu 40 uur per week? Dan is er nog niks verloren. Je kunt namelijk in de uren dat je vrij bent tijd vrijmaken om nieuwe dingen te leren. In plaats van televisie te kijken kun je ook nieuwe dingen leren. Zie ook wat doe jij met je vrije tijd? en het geheim van tijd.

De conclusie is eigenlijk altijd hetzelfde: de keuze is aan jou. Wat ga jij doen? Laat het hieronder weten!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

33 reacties

 1. Adrie schreef:

  Ik ga dit aan mijn zoon doormailen. :). Jullie bevestiging zijn motto.

  • Johan van der Deen schreef:

   Adrie, dank voor je reactie.

   Ik ben benieuwd wat je zoon er van vindt!

   • Robin schreef:

    beste ,

    ik ben Robin 19 jaar en zit al 5 jaar op het deeltijds onderwijs.
    Ik heb een certificaat van onderhoudswerker en een 2degraad . Heb het gevoel dat ik wil stoppen met school en mijn geld wil maken met het maken van VLOGS op een youtube kanaal en een eigen kledinglijn oprichten + ik wil aan de slag met mijn rap talent !
    Ik weet heel goed wat ik wil maar hoe begin ik hier aan ?
    Mvg robin

    • Johan van der Deen schreef:

     Hoi Robin,

     Als je succesvol wilt zijn met de dingen die je graag wilt doen is één ding heel belangrijk: wees beter dan de concurentie.

     Als je de volgende standaard vlogger bent zal je er waarschijnlijk niet zoveel mee gaan verdienen. Kijk dus goed wat huidige vloggers doen, onderzoek wat ze missen of wat jij beter kunt doen.

     Een kledinglijn opstarten heb ik totaal geen ervaring mee. Maar eigenlijk geldt ook hiervoor hetzelfde. Kijk eerst wat de rest doet en wat jij beter kunt doen/uniek in kunt zijn.

     Maar misschien nog belangrijker, focus je volledig op 1 ding. Je kunt niet tegelijk een succesvolle vlog, kledinglijn en rapper worden. Als je echt talent hebt met rappen is dat wellicht een optie om mee te beginnen. Dan volgen vlogs en een kledinglijn vanzelf. Stop al je energie in 1 project waar jij je het beste bij voelt. Alleen dan haal je het maximale er uit wat er in zit.

     Zoek uit hoe andere rappers zijn begonnen. Wellicht zijn hier boeken over te vinden. Ga op zangles, eventueel in combinatie met een instrument wat je leuk lijkt. Misschien beatboxen i.c.m. rappen. Wellicht zijn er curssussen die je kunnen helpen bij het maken van teksten/lyrics etc.

     P.s. stoppen met school kan een optie zijn maar dan moet je wel goed nadenken over de toekomst. In mijn ogen zegt een opleiding helemaal niks. Maar er zijn genoeg mensen die daar anders over denken. Stel je hoeft nog maar een jaar naar school kan het verstandig zijn om dit gewoon af te maken.

 2. Claudia verhoeven schreef:

  heb eens een stuurmans examen gedaan(om een charterschip te mogen runnen
  was met alle vakken net met de hakken over de sloot gekomen(ondanks het vele leren, met een schriftelijke cursus)
  Echter met zeerecht had ik een 9 plus,na een avondje een boek over zeerecht te hebben gelezen(dacht dat de echte cursus nog moest komen)
  met dat charteren is uiteindelijk niets geworden
  ben helaas geen rechten gaan studeren,ondanks dat de examinator zijn medewerking aanbood(heb alleen 2 middelbaar onderwijs genoten)
  Sleet mijn leven verder op de taxi,maar dacht vaak,had zo maar een linke advocaat kunnen worden

 3. GH schreef:

  ik ben 25 jaar. wegens een depressie rond mijn 18e gestopt met school (MBO4) en daarna aan het werk gegaan bij matige baantjes zonder verder te studeren. ik wist ook nooit wat ik wilde worden of wat voor studie ik wilde doen, die gedachte heb ik nog steeds wel. ik ben nu de laatste 3.5 jaar aan het werk gegaan binnen een bedrijf die me niet meer groei kan geven en het betaald ook nog eens slecht. het wordt tijd voor een nieuwe uitdaging en ik verlang enorm naar geestelijk groei. mijn vrienden beginnen echter te klagen dat zij allemaal het huis uit gaan en huisje boompje beestje zullen gaan krijgen en ik niet. simpelweg door een ander pad te kiezen. ondanks ik dit allemaal heel goed begrijp weet ik gewoon niet goed wat ik nu moet doen. ik voel de druk toenemen, financieel loopt het niet lekker wegens urenvermindering en ik wil dolgraag verder in het leven. ik heb een hekel aan het idee dat je in dienst bent voor een ander die simpelweg bakken met geld aan je verdient waarbij je zelf niet verder kan komen. zit te denken aan een eigen YouTube kanaal en nog wat andere dingen. hoe zet je nou eigenlijk een goede stap en hoe weet je nou wat de juiste keuze is. voor mijn gevoel ben ik al te laat en ben ik doodsbang dat ik niet eens een kamer/huisje kan huren en ik over een paar jaar nog thuis zit.. help..

  • johan van der deen schreef:

   Dank voor je reactie.

   Van te voren weet je nooit of je de juiste keuze maakt. Het is daarom belangrijk om ergens mee te beginnen. Gaandeweg kom je er vanzelf achter of het iets voor je is. Wil je bijvoorbeeld een YouTube kanaal starten, begin dan nu direct. Maak een kanaal aan en bedenk hoe je unieke content kunt verspreiden. Daarbij kun je gebruik maken van andere succesvolle YouTube kanalen maar het is belangrijk dat je content uniek is en toegevoegde waarde heeft. En geef niet op als het even tegenzit, dat is de grootste valkuil.

   Laat je niet teveel leiden door andere mensen en vooral niet door angst. Angst is een illusie. Om angsten te overwinnen moet je juist gaan doen waar je bang voor bent. Dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je nooit een huisje zou kunnen huren. Je bent nog maar 25.

   Aangezien je al 3,5 jaar werkt bij een bedrijf is het misschien verstandig om eens om je heen te kijken. Kun je ergens anders aan het werk waar je meer uren kunt krijgen? Heb je grotere plannen en wil je liever iets voor jezelf beginnen zou je het boek The Millionaire Fastlane kunnen lezen en deze informatie vervolgens toe te passen in de praktijk. In dit boek staat het recept die vrijwel iedere self-made miljonair heeft gebruikt om succesvol te worden. Je moet echter wel je eigen ingrediënten toevoegen.

   En nogmaals, je bent nog maar 25. Het is prima mogelijk om rond je 40ste met pensioen te gaan terwijl je vrienden tot hun 70ste moeten werken voor iemand anders. Het is maar net hoe je het bekijkt. Lees ons stappenplan door en andere blogs die je hier kunt vinden. Misschien krijg je dan een beetje een idee hoe je het anders aan kunt pakken.

 4. lily veerle schreef:

  2 vragen: zijn er studiefondsen die volwassenen helpen om om te scholen, zo ja welke? Wegens crisis al jaren geen baan. Passies heb ik allang al niet meer, door de jaren heen is dit verdwenen.
  En hoe werkt geld eigenlijk? De economen die bepalen dat iedere beroep anders verdient, het totale potje geld in het systeem die wordt rond verdeeld, maar niet eerlijk toe in praktijk. Dit resulteert zich weer in arm en rijk. Het is oneerlijk dat mensen die (cruciaal werk) hard werken maar de verkeerde baan hebben, moeilijk rond komen per maand en in schulden zitten, o.a. vaste lasten en levenskosten.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Lily,

   Of er studiefondsen zijn om te helpen om om te scholen durf ik zo niet te zeggen. Heb je misschien hobby’s waar je je werk van zou kunnen maken?

   Hoeveel iemand verdient wordt bepaalt op basis van expertise en specialisatie. Een schoonmaker verdient daarom veel minder dan een accountant. Dat wil niet zeggen dat een schoonmaker een makkelijk baan heeft. Maar omdat in principe iedereen schoonmaker kan worden maar geen accountant verdient een accountant veel meer. En zo kun je vrijwel elk beroep naast elkaar leggen. Het komt er eigenlijk op neer: kennis is macht/geld.

   Aan de andere kant kun je rijke mensen niet kwalijk nemen dat ze veel geld verdienen. Ze verdienen veel geld omdat ze weten hoe ze met geld om moeten gaan. Arme mensen hebben geen idee hoe ze met geld om moeten gaan en dat is dan ook vaak de hoofdreden dat ze arm zijn.

   • Anne schreef:

    Nou beste Johan,

    Je slaat in de laatste zin zo de plank mis dat ik je hele post opeens niet meer zo serieus kan nemen. Ik val onder de armen in Nederland en kan prima met geld omgaan. Ik ben alleen geen zuurpruim die op elke cent zit en nooit iets kan missen voor een ander, maar dat is heel wat anders.

    • Johan van der Deen schreef:

     Beste Anne,

     Het klinkt misschien hard maar 99% van de mensen weten niet hoe ze met geld om moeten gaan (zowel “arm” als “rijk”). Daarom is vrijwel iedereen afhankelijk van een AOW inkomen nadat mensen met pensioen gaan. Zonder inkomsten van de overheid kan bijna niemand rondkomen op latere leeftijd. En dat in een wereld waar het nog nooit zo makkelijk is geweest om geld te verdienen.

     “Arm” zijn is ook een stempel die vaak onterecht is. Want wanneer ben je arm? Als je een laag inkomen hebt? Of als je tienduizenden euro’s in het rood staat? Iemand die in een groot huis woont en in een luxe auto rijdt is helemaal niet “rijk”. Dat is de illusie waar iedereen in gelooft.

     In bovenstaande reactie bedoelde ik dan ook niet zozeer arme mensen. Ik bedoelde het verschil tussen arm en rijk. Arme mensen verwijten rijke mensen dat ze rijk zijn. Armoede in Nederland bestaat niet. Volgens het Nibud verdien je in bepaalde situaties zelfs als werkloze meer dan iemand die 40 uur per week moet werken.

     Afgezien van specifieke omstandigheden (b.v. een ziekte) is het enige verschil tussen arm en rijk hoe er met geld om wordt gegaan. Het gaat er om wat je met je geld doet. Niet om hoeveel geld je verdient.

 5. Allard schreef:

  Goed artikel!

  Zelf heb ik 9 jaar gedaan om mijn vmbo-tl diploma te halen, terwijl mensen nog weleens zeiden in die 9 jaar “Dat het beter zou zijn als je verder studeerd, zodat je een baan kunt krijgen waar je veel geld mee kan verdienen”.

  Ben blij dat ik me van “bepaalde mensen” heb afgezet (die tegen me zeiden dat de vakken die ik wilde gaan doen, daarmee niets zou kunnen verdienen).

  Het gaat nog wel misschien tien jaar duren voordat ik op het punt ben dat ik wat kan gaan verdienen met deze vakken. Maar zolang je maar veel oefent kom je er vanzelf.

  Je moet altijd bij jezelf nadenken wat je passie is, en waar je blij van wordt als je iets hebt gedaan. Uiteindelijk kom je te weten wat je nou echt wil gaan doen.
  Ik ben nu zelf bezig met een praktijkcursus en volop thuis er nog mee bezig zijn. Thuis doe ik ook veel in de praktijk om het goed onder de knie te krijgen.

  Zolang je weet wat je wilt en ervoor gaat kan je zo hoog komen als jij dat wilt!

  Groetjes 😉

 6. avairo schreef:

  Precies, ik vindt het namelijk allemaal onzin zo’n opleiding. Als je iets kan doen waar je goed in bent en je daar geld mee kan verdienen dan waarom zou je een opleiding betalen.

  • Gerard schreef:

   Het kan inderdaad nadelen hebben zo’n opleiding. Het is alleen wel slim om een opleiding af te maken, zodat je niet meer “ik vindt” schrijft. Beloof me dit nooit meer te doen. 🙂

 7. Desiree schreef:

  Ik ben blij dat ik dit bericht heb gevonden. Het geeft mij een beetje hoop dat ik toch nog ergens kan komen. Ik heb echter geen idee wat ik moet doen.

  Ik heb een opleiding in de zorg gevolgd, maar daar werd ik vanaf gegooid omdat ik ‘te weinig’ communiceerde met mijn mentor en stagebegeleiders. In mijn ogen totale onzin, maar het zij zo. Na deze mislukte poging ben ik de financiële richting ingegaan en heb de opleiding financiële administratie opleiding met succes afgerond. Het was niet helemaal wat ik wilde, maar ik heb ten minste een diploma. Het was mijn bedoeling om een tussenjaar te nemen en te gaan werken, zodat ik op mijn gemak erachter kon komen wat ik nou echt als vervolgopleiding zou willen doen en welke richting. Ik vond echter geen werk en mijn vader en broer, maar ook mijn moeder, beslisten voor mij om de opleiding Bedrijfsadministrateur mbo niveau 4 te gaan doen en had dus geen keus om mij aan te melden en ik wist dat er een kleine kans was dat ik deze opleiding zou gaan halen.
  Mijn vrees dat ik weer een jaar heb weggegooid is werkelijkheid geworden, omdat ik een herkansing niet gehaald heb en de stage niet aan kon, mede omdat ik geen verbanden kon leggen. Dit zouden ze me leren, mits ik de herkansing van het hoofdvak zou halen die ik jammer genoeg niet behaald heb.

  Nu wil ik opnieuw een andere richting op. Ik houd van muziek en speel zelf keyboard. Verder sport ik graag, maar ik graag foto’s en vooral alleen als het ook mooie foto’s zullen zijn. En alsof dat niet genoeg is schrijf ik ook als hobby verhalen en ben ik geïnteresseerd in webdesign en zou ik willen leren programmeren. Ik zou dan ook graag zo’n opleiding wat dat te bieden heeft willen volgen, maar ook wil ik iets met de andere hobby’s kunnen doen. Al hoeft het niet met ze allemaal te zijn.

  Ik heb me voor twee hbo opleidingen aangemeld (ICT associate degree en Communition & Multimedia Design), maar omdat ik mbo 4 niet gehaald heb houd ik ook opleidingen op dat niveau open. Toch blijft de keuze zeer moeilijk welke opleiding ik volg en mijn ouders hebben liever dat ik opnieuw een opleiding volg dat voor hun interessant is en zodat ik ‘geholpen’ kan worden.

  Ik wil echter niet afhankelijk van mijn ouders (en broer) zijn en blijven en ook nu alleen nog maar opleidingen volgen die ik interessant vind en mij leuk lijken. Ik heb dan ook veel studiekeuzetesten en beroepskeuzetesten gemaakt en creativiteit staat dan ook bovenaan.

  Maar eigenlijk wil ik iets met muziek, het schrijven van verhalen, fotografie en webdesign doen en ik heb geen idee wat. Niet alleen met dit, maar ook met een geschikte opleiding zoek ik mensen die mij tips kunnen geven.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Desiree,

   Bedankt voor je reactie.

   De situatie waar jij inzit hebben veel jongeren last van. Ouders die naar een bepaalde richting zitten te pushen wat je eigenlijk niet wil. Laat ik vooropstellen dat je ouders het goed bedoelen.

   Heb je al een goed gesprek gehad met je ouders over wat jij wil? Hoe zie jij je toekomst voor je?

   Persoonlijk werk ik al vele jaren in de ICT. Ik heb even gekeken wat je zoal gaat leren bij een opleiding ICT associate degree. Bij een willekeurig instituut zie ik het volgende staan bij deze opleiding:

   “De opleiding ICT associate degree gaat over netwerken, databases, ICT-infrastructuren, programmeertalen, webtechnologie en multimedia. In twee jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.”

   Ik denk dat minstens de helft hiervan je helemaal niks interesseert. Tevens is vooral de laatste zin gewoon niet waar. Een specialist worden in deze gebieden gaat echt niet lukken in twee jaar. Je leert er hooguit de basis. Grote kans dat je aan de slag gaat op een ICT servicedesk om de kneepjes van het vak te leren.

   Waar je in ieder geval mee kunt beginnen is het maken van een website. Probeer een website te maken met je hobby’s als onderwerp. Maak mooie foto’s en schrijf leuke verhalen. Hoe vaker je dit doet hoe beter je er in wordt. Na een tijdje krijg je vanzelf het gevoel of je dit echt wilt gaan doen.

   Met wordpress kun je heel makkelijk een eigen website/blog maken. Ook financieelonafhankelijkworden.nl is gemaakt met een (aangepast) wordpressthema. Je hoeft hier geen programmeerkennis voor te hebben. Ben je echt geinteresseerd in programmeren neem dan hier eens een kijkje: https://www.codecademy.com/

   Dit kun je allemaal doen in je vrije tijd. Google is daarbij je grootste vriend. Alles staat op het internet, gratis en voor niks.

   Ook belangrijk om niet teveel tegelijk te willen. Ga voor je grootste passie. Als je teveel dingen tegelijk gaat doen mis je de focus.

   De vraag is of je voor iemand anders wilt werken of dat je iets voor jezelf wilt beginnen. Dat laatste is prima mogelijk maar dan moet je doel duidelijk zijn. Uit je verhaal maak ik op dat je eigenlijk nog niet precies weet wat je wilt.

   Zorg dat je 100% zeker weet wat je wilt. Geef dat aan bij je ouders en zoek daarbij een passende opleiding. Besteed je vrije tijd aan dit doel. Hoe meer tijd je er aan besteed hoe beter je er in wordt.

   Een erg leuk boek over een soortgelijke situatie is Rich Dad, Poor Dad. Een boek over Robert Kiyosaki waar hij advies krijgt van zijn twee vaders. De ene vader heeft een eigen bedrijf en de andere vader een hoge schoolfunctie. De vader met de schoolfunctie hamert op een goede opleiding want daarmee stelt hij zijn toekomst zeker. De andere vader geeft hem waardevolle tips over het bedrijfsleven en hoe geldstromen werken. Uiteindelijk kun je wel raden welke van de twee vaders de Rich dad is en welke de poor dad 😉

   https://financieelonafhankelijkworden.nl/boeken/rich-dad-poor-dad/

   • Desiree schreef:

    Hallo Johan,

    Bedankt voor uw reactie en ook voor de tips die u me gegeven heeft.
    Ik heb het inmiddels zovaak erover gehad met mijn ouders, ook of ik nu moest kiezen tussen CMD of ad ICT. Zij vonden dat ik ad ICT moest gaan doen zodat mijn vader mij kon helpen en mee kon doen met programmeren en eventueel naar mijn broer zouden kunnen gaan mochten we er beiden niet uitkomen. Maar ook omdat ad ICT een niveautje lager is dan CMD waar eigenlijk mijn hart ligt. Ik had als optie gezegd CMD en mocht ik zelf websites willen programmeren, dat ik daarna een cursus programmeren zou doen, maar dat vond mijn vader onzin.

    Daarnaast vinden mijn ouders mij niet creatief genoeg om mij de CMD opleiding te laten volgen. Volgens hun maak ik daar te weinig foto’s voor (ik maak genoeg foto’s, al is het alleen van de hond) en voor de rest weten zij ook niet dat ik verhalen schrijf, mede omdat ik dat ook niet wil en weet dat ze me dat zullen verbieden, vooral omdat ik één verhaal gebruikte om te kijken of ik het leuk vond en toen zij erachter kwamen vonden ze het niets, mede omdat er genoeg mensen zijn die verhalen schrijven. Hierdoor ben ik het schrijven van verhalen letterlijk stiekem gaan doen en dat doe ik nu zelfs al vier jaar zo.

    Ik zal zeker gebruik maken van deze tips die u mij nu gegeven heeft. En nogmaals bedankt voor uw antwoord en de tips. Het boek zal ik ook eens opzoeken en doornemen.

    • Johan van der Deen schreef:

     Beste Desiree,

     Jammer om te horen dat je ouders een andere mening hebben. Helaas gebeurt dit erg vaak. Je ouders hebben zoals genoemd het beste met je voor. Maar ze moeten je niet iets forceren wat jij eigenlijk niet wilt. Wat betreft baanzekerheid is een richting in de ICT een zeer goede keuze. Wellicht dat je ouders daar op doelen. In de ICT is er altijd werk.

     De opleiding ICT associate degree is erg basic en kun je vrij weinig mee. De kennis komt in de ICT echt uit de praktijk ervaring. Met een dergelijk diploma beland je waarschijnlijk ergens op een helpdesk. Of je moet geluk hebben en op een leuke plek terecht komen waar je veel kunt leren. Dit is ook afhankelijk van waar je woont.

     Goed van je dat je door bent gegaan met schrijven. Ondanks dat je ouders het niks vonden. Wist je dat de meest succesvolle mensen zich helemaal niks aantrekken van anderen? Als iedere succesvolle ondernemer had geluisterd naar zijn vrienden of familie hadden vele grote bedrijven niet bestaan. Ik heb alleen wel het vermoeden dat je ouders je opleiding moeten betalen. Soms moet je keuzes maken waar je zelf niet 100% achter staat. Als je deze keuze moet maken kijk dan hoe je er het maximale uit kan halen.

     Niks staat je in de weg om in je vrije tijd te doen wat je wilt. Tenminste, ik hoop dat je ouders dat toelaten. Zorg er dus voor dat je je vrije tijd goed besteed. Aan je passie en je doelen ontbreekt het niet.

 8. janniek schreef:

  Ik ga na mijn Mavo een cursus dekstier volgen

 9. MissGrace schreef:

  Hallo. Ik ben sinds mijn 14de gestopt met school i.v.m. levensomstandigheden en gezondheid. Nu ben ik 19 en heb ik het gevoel dat ik mijzelf sneller ontwikkel en meer reflecteer dan dan mijn leefstijdsgenoten die wel gewoon naar school gaan en een opleiding volgen. Ik lees erg veel boeken, ik leer alleen hetgeen waar mijn interesse ligt en neem risico’s, net zo vrij als een vogel. Ik begrijp dit artikel helemaal. Een opleiding is een business. Een diploma is een business bedoeld voor jonge mensen die niet voldoende in eigen kracht geloven. Je koopt als het ware een stuk papier (diploma), omdat je denkt dat het jouw helpt om uitstekend te functioneren in de maatschappij, terwijl het grotendeels gaat om je capaciteiten en talenten die je al bezit. Het is een “statusverhogend” middel dat je aanzien vergroot. Net zoals de overdreven cosmetica en fashionindustrie. Je hebt het in feite niet nodig als je weet dat je mooi bent zonder datgene.
  Heb je geen diploma’s op zak dan val je buiten de boot wordt er vaak gezegd, dat hoeft niet zo te zijn. Je hoeft ook helemaal niet onderaan de ladder te beginnen op de arbeidsmarkt. Je kiest zelf voor je reputatie, je bepaald zelf wie je bent, wat je wil en wat je kan. Je valt pas buiten de boot als je geen echte plezier beleefd in wat je doet en gewoon de rest volgt omdat het moet of omdat je ff niet anders weet. Soms ondervraag ik hoogopgeleide volwassenen over hun kennis die ze bezitten (en ook jarenlang een baan hebben in diezelfde richting), maar die weten laaaang niet alles meer wat ze hadden geleerd tijdens hun opleiding. Ze gebruiken al hun kennis niet of niet op een wijze waarmee ze er daadwerkelijk voordeel uit kunnen halen. Nee alleen voor een inkomen. Werken en leren niet om te innoveren en zijn gestopt met creatief te zijn en houden jarenlang hetzelfde systeem aan waardoor ze niet vooruit komen. Bewust of onbewust. Dus die diploma’s en opleidingen zeggen niet veel meer bij een hoop mensen. Het is schijn. Ik heb ook veel studieboeken in huis, wat een student allemaal leert, kan ik ook net zo goed leren +en toepassen in mijn leven. Alleen dan zonder diploma, maar ik geloof liever niet in een diploma, ik geloof liever in mezelf. Ik heb ook dagstructuur, zelfs toen ik niet werkte stond ik elke dag gewoon om 6uur op, puur omdat ik weet wat ik wil en geloof dat echt alles mogelijk is. En dat is het ook!! De type “Zelfontplooier” klinkt ook als iemand die erg zelfstandig en volhardend is en veel kan met weinig. Een student aan een of andere onderwijsinstelling, dat klinkt voor mij als iemand die de meest “veilige” weg bewandeld. De meest saaie weg dus.

  • johan van der deen schreef:

   Hoi MissGrace,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie! Je slaat hier de spijker op zijn kop.

   Een opleiding of diploma zegt inderdaad helemaal niks. Alles is mogelijk zolang je daar voldoende energie in steekt. Je leert bewust bepaalde dingen niet op school. Want onze economie is gebaat bij werknemers met een diploma op zak.

  • Nia De Bruin schreef:

   Hoi MissGrace!

   Mijn naam is Nia en ik ben 16 jaar. Ik denk dat je verhaal heel goed is! Ik heb zo’n beetje hetzelfde als jij en ik wil niet meer naar school. ik wil voor mij zelf beginnen maar voor mij zit ik ook met depressie en levensomstandigheden. Nou ben ik met mijn 15de geslaagd en moet ik beginnen met het MBO maar ik zie school echt totaal niet meer zitten. Nou vroeg ik me af hoe je het heb gedaan op je 14DE?! Ik had me niet ingeschreven en kreeg gelijk ENORM gezeik. Ik heb op de middelbare school al veel meegemaakt ook thuis, kreeg depressie en heb het nog steeds.Ik wil niet dat mijn moeder in de problemen komt door mij. maar ik wil ook niet wat doen wat ik niet wil. Wat kan ik doen en hoe heb jij dat toen gedaan?

 10. Jeoffrey schreef:

  Mijn naam is jeoffrey en ik ben 20 jaar ik heb een getuigenschrift secundair onderwijs constructie lassen en werk momenteel als interimarbeider bij een groenonderhoudsbedrijf ik ben leergierig en leer ook snel ik ben flexibel en wil graag veel geld verdienen maar hoe of wat heb ik tot nu toe nog geen concreet idee voor heb je enkele tips 🙂

 11. Hans schreef:

  Leuk stukje wel. Om nu te beweren dat je geen diploma nodig bent om een hoge functie te bekleden en als voorbeeld bill Gates en Mark Zuckenberb gebruiken is ver gezocht. Ze zijn wellicht niet afgestudeerd maar studeerden wel aan Harvard, MIT en andere gerenommeerde universiteiten waar je niet zomaar komt. Er is wel degelijk cohesie tussen studeren en geld verdienen. Een diploma op HBO of WO niveau is meer dan een status symbool. Dat een site als dit bestaat zegt al genoeg, er is geen “makkelijke” manier om geld te verdienen. Als Dat je doel is moet je keihard werken en/of studeren. Mensen die veel geld verdienen hebben geen eens tijd om sites als deze te bekijken. (:

  • Johan van der deen schreef:

   Beste Hans,

   Bedankt voor je bericht.

   Dat ligt er aan wat je precies met studeren bedoeld. Studeren is niks anders dan bepaalde informatie uit je hoofd leren, onthouden en toepassen in de praktijk. Studeren kun je dus prima doen zonder naar school te gaan of een diploma te halen. Een diploma is niks anders dan een stempel die je krijgt in onze huidige maatschappij. Een stempel die iedereen serieus neemt omdat 99% van de mensen denken dat een diploma belangrijk is. Vraag 100 mensen op straat het volgende: Wie is volgens jou slimmer. Iemand met een vmbo opleiding of iemand die afgestudeerd is aan de universiteit. De uitkomst spreekt voorzich. Maar die vraag kun je helemaal niet beantwoorden op basis van enkel een diploma.

   Er is zeker wel een makkelijke manier om geld te verdienen. Door je verdiende geld te investeren. Zo verdien je automatisch geld waar je vrijwel niks voor hoeft te doen. Door te werken voor iemand anders is nog nooit iemand rijk geworden.

 12. woep schreef:

  Er liggen weer kansen om steenrijk te worden met beleggen in bitcoin en dergelijke en dan 10 jaar vast te houden

 13. woep schreef:

  Aan HBO en WO heb je nix,,,, iedere debiel heeft dat onderhand in NL, beter gezegd het is gewoon kuddevolk…….

 14. Wendy schreef:

  Hoihoi Allemaal,

  Ik weet niet of deze blog nog actief is maar ik hoop het wel.
  Ik ben 23 en pas gestopt met mijn studie aan de universiteit, het wetenschappelijk bleek niet bij mij te passen. Ik werkte ondertussen ook in een winkel, nu al bijna 2 jaar en heb pas geleden een vast contract gekregen. Mijn manager vertelde mij dat ik slim genoeg was om manager te worden of hoger. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Ik vind mijn werk erg leuk, lekker in contact zijn met mensen. Maar het voelt zo goed om niet meer te gaan studeren.. het voel alsof ik een fout bega, wat als ik de verkeerde keuze maak? Ik wil zelf graag op mezelf wonen, reizen, later een gezinnetje etc.. vooral gewoon blij zijn met wat ik zal hebben in de toekomst. En zeker reizen en op jezelf wonen kost geld. Anders studies lijken mij niet heel leuk, heb wat rond gekeken, maar het voelt niet helemaal goed. Toch ben ik wel leergierig, ik houd bijvoorbeeld heel erg van biologie.. maar een hele studie van 5 jaar.. en dan lenen en ook moeten lenen om op mezelf te kunnen.. vind ik lastig. Ik heb mijn mavo, havo en VWO dilploma. Het voelt zonde als ik daar niets mee doe, maar in principe heb ik de mogelijkheid manager te worden en dat past ook bij mij. Toch vind ik het eng, wat als ik later opeens toch iets anders wil , of toch wil studeren en de situatie laat het toch niet toe. Misschien maak ik wel de juiste keuzen. Ik weet het niet zo goed. Wat vinden jullie?

 15. Johan van der deen schreef:

  Hi Wendy,

  Bedankt voor je bericht.

  Je moet het zo zien:

  Wij leven in een bepaalde maatschappij. Mensen denken te weten hoe we leven doordat we dingen aanleren op school, van je ouders en van de mensen om je heen. Iedereen doet namelijk hetzelfde: Naar school, een baan krijgen, geld uitgeven, werken, geld uitgeven, nog meer werken, nog meer geld uitgeven. Totdat ze met pensioen gaan (inmiddels moet je tot je 70ste werken). Dat is de mindset waar 99% van de mensen in leeft.

  Maar waarom zou je gaan werken voor iemand anders? Waarom zou je niet zelf iets proberen op te zetten? Iets waar je goed in bent. Iets waar je veel verstand van hebt en een probleem oplost. Of iets wat je leuk lijkt. Denk aan een website waar je producten verkoopt. Steek daar al je tijd en passie in en je verdient binnen enkele jaren meer dan je ooit in een normale baan zult verdienen.

  Een diploma is enkel belangrijk als je je hele leven wilt werken voor iemand anders. Deze website is opgezet door de andere kant te laten zien. Er is meer dan enkel werken voor iemand anders. Een wereld waar het helemaal niks uitmaakt wat voor diploma je hebt.

  Kijk maar eens naar je financien. Heb jij geleerd op school welke hypotheek het beste bij je past? Heb je geleerd hoe je het beste geld kunt investeren? Heb je geleerd wat de meeste effectieve manier is om geld te verdienen? Het antwoord is waarschijnlijk “nee”. Waarom leer je niks over financien op school? Terwijl deze financien als een rode draad door je leven loopt.

  En denk maar niet dat een hypotheekadviseur jou het beste financiele advies gaat geven. Mensen zitten helemaal vast in een bepaalde mindset. Probeer eens verder te kijken. Wat vind je echt leuk om te doen. Wil je tot je 70ste werken voor iemand anders? Of wil je vroeg met pensioen om van het leven te genieten?

  Mensen vergeten dat de toekomst nu begint. Niet als je 50 of 60 bent want dan ben je veel te laat. Je hebt nu de kans om je financien op orde te brengen. Daar heb je je hele leven profijt van. Ik heb alle informatie op deze website 3-4 jaar geleden toegepast. Mijn hele leven ziet er nu compleet anders uit. Ik kan nu keuzes maken die ik anders nooit zou kunnen maken. Daar moet je natuurlijk wel iets voor doen.

  Uiteraard kun je ook gewoon werken voor iemand anders. Als manager worden je echt leuk lijkt en je haalt er voldoening uit moet je dat gewoon doen. Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken om tot mijn 70ste te werken voor iemand anders. Terwijl mijn baan prima bevalt. Kijk gewoon eerst eens wat je nu echt wilt. Is dat je hele leven werken? Heb je misschien andere doelen? Lees ook eens onze andere artikelen. Dan krijg je een goed beeld van hoe mensen nu leven. Maar je ontdekt ook andere manieren om geld te verdienen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

  • DutchDGI schreef:

   Beste Wendy,

   Je stelt hele goede vragen, die helaas alleen jij kunt beantwoorden. Mijn advies zou zijn: je bent nog jong, dus leer eerst jezelf goed kennen, via vragen als ‘Wat vind ik belangrijk in het leven?’, ‘Waar krijg ik energie van?’ en ‘Wat wil ik bereiken in het leven?’. Kijk uit met ‘zo maar’ een (dure) studie te gaan beginnen als je er niet een heel goed gevoel bij hebt. Mocht het verlukken, dan verlies je sowieso arbeidsjaren en je houd er waarschijnlijk nog een flinke studieschuld aan over ook. Ik ben het eens met Johan dat diploma’s lang niet altijd zaligmakend (meer) zijn. Algemene kennis ervaring, enthousiasme en ambitie brengt je net zo ver, mogelijk nog veel verder. Dus als je het naar je zin hebt in de winkelbranche, bouw ervaring op, wees leergierig en enthousiast, leer van de beste managers, probeer verschillende functies, werk aan je netwerk en richt je op een carriere track richting filiaalmanager, regiomanager, directeur, etc. Misschien kun je met voldoende ervaring en connecties uiteindelijk voor jezelf beginnen met een eigen winkel of een ander bedrijf.

   Mijn belangrijkste en algemene advies: gebruik je jonge leeftijd om vanaf nu gebruik te maken van alle materie van blogs als deze, leef zuinig en investeer voor de lange termijn, dan zul je financieel gezien zeker goed terecht komen, los van je arbeidskeuzes. (Met 41 zou ik willen dat ik dit alles geleerd had op m’n 23e…)

 16. Esther schreef:

  Hoi, ik ben hier per ongeluk terecht gekomen en ben 53 jaar.
  Heb het onderwijsstelsel in Nederland altijd al heel eenzijdig gevonden en de laatste tijd merk ik ook steeds meer dat mensen een mooi diploma op zak hebben maar doodongelukkig zijn of het papiertje is opeens niets meer waard.
  Ik heb met hobbels en knobbels wel altijd geprobeerd mijn weg te vinden om te doen waar ik gelukkig in ben.
  Aik iets tegenkwam wat ik niet kende probeerde ik een korte cursus te vinden die mij meer kennis gaf. Gevolg een enorme CV maar totaal geen Bachelor of Master of wat het ook heet tegenwoordig. Ik moet soms stagiaires begeleiden die op een hogere opleiding zitten maar soms het bestaan van iets niet weten………nooit op school gehad.
  Hou je vast aan je visie, vermeerder je kennis op verschillende manieren. Daar hoort ook af en toe een spar moment bij.Ik heb een oude MBO basis en heb mij steeds weer verijkt met workshops en cursussen. Omdat ik wel een beetje voorzichtig ben werk ik een klein baantje als werknemer en de rest zelfstandig maar heb wel steeds kunnen doen waar mijn hart lag als muziekbegeleidster,floortimer,Sherborner, en nog meer.

 17. Ander oogpunt schreef:

  Het is een zeer interessant stuk. Ik denk echter dat 1 ding over het hoofd wordt gezien. Een hbo/wo opleiding betekent doorgaans dat je toegang hebt tot de beter betaalde banen. Wordt je dan rijk? Wellicht niet, maar je hoeft als arts, accountant, ingenieur geen armzalig salaris te verwachten. Hier is dus sprake van een stukje financieel comfort. En met een beter salaris valt ook weer meer te sparen. Helaas is studeren een stuk duurder geworden dan 1 generatie terug. Mijn advies naar de jeugd. Na de middelbare school mbo4 volgen, zo hoog mogelijke cijfers halen en dan gaan gaan werken. De meeste mbo4 banen verdienen best aardig. Ga in de avond een opleiding volgen dat gerelateerd is aan het werk, en klim zo op. Het vergt wel discipline(!!!), maar vaak komen deze mensen heel ver. Budgeteer op de 90% regel, dwz investeer/spaar 10% per maand. Ik beloof je dat het dan meer dan goed komt.

 18. Romaissa schreef:

  Geachte Johan van der Deen en Harm Jan Bosscher,
  Ik zou graag deze blogpost willen gebruiken voor een schoolopdracht als bron. Zou ik mogen vragen wat de centrale onderzoeksvraag was?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie