Mr. Money Mustache: financieel onafhankelijk voor zijn dertigste!

Om te laten zien dat de informatie op onze website/blog je daadwerkelijk financieel onafhankelijk kan maken nemen we een kijkje in de keuken van Mr. Money Mustache ofwel MMM. MMM is een grote inspiratie geweest voor onze website/blog. Indien je verder rond surft op het internet en zoekt naar het onderwerp financieel onafhankelijk (Financial Independence) kom je al snel op de blog van MMM terecht. Hij heeft van jongs af aan de visie gevolgd die wij nu ook volgen. Met als gevolg dat MMM op zijn dertigste levensjaar financieel onafhankelijk is geworden. Oftewel zijn passief inkomen levert meer geld op dan zijn uitgaven.

Over zijn levensstijl is hij begonnen met bloggen in 2011. Inmiddels is MMM de autoriteit op het gebied van dit onderwerp. Duizenden mensen bekijken dagelijks zijn blog/forum. In onze blog gaan we kijken welke principes MMM toepast en waarom dat gedeeltelijk verschilt van onze visie. Ben je geïnteresseerd in financieel onafhankelijk worden neem dan zeker een kijkje in zijn blog!

Mr. Money Mustache

MMM (Peter Adeney) komt oorspronkelijk uit Canada. MMM en zijn vrouw hadden beiden een baan als software engineer. Ze zijn gestopt met hun baan omdat ze een gezin wouden beginnen. Maar niet voordat ze volledig financieel onafhankelijk waren om optimaal te kunnen genieten van het ouderschap en de rest van hun leven. Inmiddels zijn ze al meerdere jaren financieel onafhankelijk (al voordat hun blog bestond). Wat doet de familie MMM met hun vrije tijd nu ze financieel onafhankelijk zijn:

Het zien opgroeien/opvoeden van hun kind

Uiteraard is het mogelijk om met twee banen je kind op te voeden echter zal je dan het meeste werk moeten overlaten aan andere mensen zoals oppassers en kinderdagopvang. De familie MMM doet het liever allemaal zelf. Samen eten zeven dagen per week, samen spelen bij het water terwijl de rest van de wereld zich druk maakt over hun werk.

Genieten van fietsen

Nu ze geen afspraken meer hebben is het makkelijk om de fiets te pakken om een lekker rondje te gaan fietsen door bergen en valleien in Colorado US. Bedenk eens wat je kunt doen met al je tijd wanneer je nooit meer hoeft te werken voor je geld?

Reizen

Met al die vrije tijd nemen ze zomerse uitstapjes van twee maanden en laten ze hun ouders op hun kind passen. Daarnaast genieten ze van allerlei andere uitstapjes. Ook proberen ze nieuwe dingen uit waar ze normaal gesproken geen tijd voor hebben. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat ze genieten van hun leven.

Naast de blog waar inmiddels honderden blogposts te vinden zijn over hun levensstijl heeft MMM ook een forum waar meerdere Nederlanders en Belgen gebruik van maken. Wat is nu het geheim om financieel onafhankelijk te worden? Hoe hebben ze dit precies gedaan?

Het antwoord vind je op zijn blog maar ook op onze website/blog. Doorloop ons stappenplan en je weet precies hoe ze dit gedaan hebben. Financieel onafhankelijk worden is niet moeilijk maar kost wel veel tijd en energie. Het vereist ook een aanpassing in je levensstijl. Minder geld uitgeven aan luxe en tevreden zijn met wat je hebt. Het verhaal van Mr. Money Mustache is erg inspirerend. Hij heeft de deuren voor ontzettend veel mensen open gezet voor een leven met financiële vrijheid. Maar het is ook een wereld die bijna niemand kent. Hoeveel mensen ken jij die financieel onafhankelijk zijn geworden voor hun dertigste? Waarschijnlijk niemand. Dat is ook niet zo gek want bijna iedereen die je kent volgt de levensstijl: school – werken – geld uitgeven – meer verdienen – meer geld uitgeven – pensioen. Mensen geven hun geld uit naar aanleiding van wat ze verdienen. Mensen die meer geld verdienen geven ook meer geld uit. Dat klinkt logisch maar dat is het niet!

Mr. Money Mustache in de praktijk

Wat is nu het geheim om voor je dertigste levensjaar financieel onafhankelijk te worden? De basis is erg simpel namelijk: bespaar zoveel mogelijk en investeer het gespaarde geld in o.a. aandelen (indexfondsen). Hoe meer je spaart, hoe meer je kunt investeren en hoe eerder je financieel onafhankelijk bent. Waarom is dit in de praktijk dan zo lastig? Als het simpel was zou iedereen het toch doen?

De voornaamste reden dat bijna niemand financieel onafhankelijk is voor hun dertigste levensjaar is omdat mensen niet beseffen dat het mogelijk is. Dat is ook niet zo gek want je wordt opgevoed door mensen die ook niet beter weten. Je ouders, leraren, vrienden en kennissen, iedereen volgt dezelfde weg: school – werken – geld uitgeven – meer verdienen – meer geld uitgeven – pensioen. Het verschil met MMM is dat hij het gat tussen werken – pensioen enorm heeft gedicht. Hij is met pensioen gegaan op zijn dertigste waar de rest van de werkende wereld pas met pensioen kan op hun 67e.

Wat is dan de reden dat de rest van de wereld moet werken tot hun 67e en MMM met zijn dertigste al met pensioen kan? Het antwoord is simpel. MMM geeft niet al zijn geld uit naar aanleiding van wat hij verdient. Het geld wat hij hiermee bespaart, investeert hij in aandelen (indexfondsen). De rest van de wereld geeft al hun geld uit aan huizen, auto’s, vakanties etc. Oftewel statussymbolen. Het komt er dus eigenlijk op neer: hoe meer geld je per maand kunt besparen (in de machine kunt gooien), hoe eerder je financieel onafhankelijk kan worden. Zie de tabel hieronder als voorbeeld:

Jaren Inleg Totaal in machine Rendement per jaar
1 € 15.000 € 15.000 € 600
2 € 15.000 € 30.600 € 1.224
5 € 15.000 € 81.245 € 3.250
10 € 15.000 € 180.092 € 7.204
15 € 15.000 € 300.354 € 12.014
18 € 15.000 € 384.681 € 15.387
20 € 15.000 € 446.671 € 17.867
40 € 15.000 € 1.425.383 € 57.015
50 € 15.000 € 2.290.006 € 91.600

In bovenstaande tabel een voorbeeld van iemand die 30.000 euro per jaar verdient. Deze persoon spaart 50% van zijn inkomen en investeert dit bedrag in aandelen (in de machine). Omdat hij 50% van zijn inkomen kan besparen betekent dat hij van de andere 50% (15.000 euro) kan leven. Met een gemiddeld rendement van 4% per jaar is het breekpunt dat zijn automatische inkomen zijn uitgaven overstijgt 18 jaar. Deze persoon is binnen 18 jaar financieel onafhankelijk geworden en hoeft niet meer te werken voor zijn geld. Het maakt ook niet uit wat je inkomen is. Indien je 50% kunt sparen en gaat investeren zal je altijd binnen 18 jaar financieel onafhankelijk zijn.

De meeste mensen sparen echter helemaal verkeerd. Ze sparen wel maar doen er vervolgens niks mee of sparen om het later weer uit te geven. Dat is exact de reden dat bijna iedereen door moet werken tot hun 67e om met pensioen te kunnen. Je hoeft dus niet rijk te zijn of veel geld te verdienen. Het gaat er om wat je met je geld doet.

Vandaar dat een groot onderdeel van onze website over besparen gaat. Besparen is de eerste en makkelijkste stap richting financiële onafhankelijkheid. Een besparing van slechts 1 euro per maand (!) levert na 10 jaar al 150 euro op! Vooral op vaste lasten kun je per direct vele euro’s besparen zonder dat je hier qua luxe op achteruit gaat. Wij hebben daarom voor jou (en voor onszelf) een bespaar vergelijkers pagina gemaakt zodat je direct kunt kijken waar je op kunt besparen. Wij raden aan om deze stappen elk jaar opnieuw te volgen omdat de tarieven van de aanbieders elk jaar wijzigen.

Mr. Money Mustache en financieel onafhankelijk worden blog

Het nadeel van MMM zijn blog is dat de gebruikte tips en financiële regels niet in Nederland van toepassing zijn. Dit geldt niet alleen voor Nederland maar voor alle landen buiten de US. Maar het achterliggende principe blijft altijd hetzelfde. Hoe meer je spaart en investeert hoe eerder je financieel onafhankelijk kunt worden ongeacht je inkomen. Maar kun je voor je dertigste financieel onafhankelijk worden?

MMM is misschien niet helemaal het juiste voorbeeld. Je kunt financieel onafhankelijk worden voor je dertigste maar dan moet je al vroeg beginnen en geen schulden hebben. Als ik mijzelf als voorbeeld neem, ik ben nu dertig en heb een hypotheek. Financieel onafhankelijk worden is voor mij nog een lange weg als ik zou gaan sparen en investeren. Wanneer ik 50% van mijn inkomen kan sparen en investeren ben ik binnen 18 jaar financieel onafhankelijk (zie ook bovenstaande tabel). Dat betekent dat ik nog 17 jaar lang voor iemand anders moet werken. Daarnaast is 50% van je inkomen sparen per maand nog een behoorlijke klus.

Het gevaar is dat je deze levenswijze als de enige weg naar financiële onafhankelijkheid gaat zien. Je kunt het vergelijken met de levenswijze dat je tot je 67e moet werken voordat je met pensioen kan. Beide levenswijzen brengen je in een bepaalde mindset. Voor bijna iedereen op de wereld is dat de mindset: werken- geld uitgeven – meer werken – nog meer geld uitgeven. De mindset van MMM: leef zuinig – geef minder geld uit – financieel onafhankelijk binnen 17 jaar indien je 50% van je inkomen spaart en investeert.

Hoewel er met de mindset van MMM niks mis is ben je wel beperkt. Als je vanaf nu beslist om 50% van je inkomen te sparen en te investeren neem je nu genoegen met wat je over 17 jaar hebt. Oftewel over 17 jaar heb je nog steeds hetzelfde uitgavenpatroon als wat je nu hebt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je in hetzelfde huis moet blijven wonen. Indien je een duurder, groter huis koopt ben je immers meer lasten kwijt en duurt het langer om FO te worden. Je levensstandaard verandert in 17 jaar dus weinig. Je neemt genoegen met wat je nu hebt.

Daar is in eerste instantie niks mis mee. Word je nu echt gelukkiger wanneer je in een luxere auto rijdt? Of dat je in een groter huis gaat wonen? Gelukkig zijn heeft meer te maken met kunnen doen wat jij wilt. Wat je bij jezelf kunt afvragen is of je gelukkiger zou worden als je nooit meer hoeft te werken voor iemand anders of dat je gelukkiger word van materialistische zaken zoals een huis of een auto. MMM gelooft dat geluk zit in de dingen die je doet en niet in de materialistische zaken zoals een huis of een auto.

Dat betekent dat je, indien je financieel onafhankelijk wilt worden, bepaalde dromen moet opgeven. Je gaat niet rijk worden met het investeren in aandelen. Je dromen om in een groot mooi huis te wonen of om een sportwagen te bezitten moet je dus opgeven. Deze dromen passen niet in de levensstijl van MMM en financieel onafhankelijk worden. Maar toch zijn er op de wereld mensen die financieel onafhankelijk zijn en miljoenen verdienen. Deze mensen kunnen alles kopen wat ze maar willen zonder dat hun geld opraakt. Is er nog een andere snellere en betere weg om financieel onafhankelijk te worden?

Financieel onafhankelijk de beste en snelste manier

Er bestaat nog een manier om financieel onafhankelijk te worden. Hiervoor hoef je niet te investeren in aandelen of erg zuinig te leven. Bij deze mindset staat het creëren van je eigen assets voorop. Dit is de mindset van M.J. DeMarco. M.J. DeMarco is de auteur van het boek The Millionaire Fastlane. In dit boek komen zowel de mindset van de werkende mensen (werken-uitgeven) voorbij en de mindset van MMM (zuinig leven – investeren in aandelen). M.J. DeMarco beschrijft deze mindsets als The sidewalkers (werkende mensen – loonslaven) en The Slowlane (mensen die werken, zuinig leven, sparen en investeren). Er bestaat echter nog een mindset: The Fastlane.

The Fastlane beschrijft het opzetten van een product of dienst. Het grote verschil met The Sidewalkers en The Slowlane is dat je niet werkt voor iemand anders maar werkt voor jezelf. Dit zal natuurlijk niet van het ene op andere moment gebeuren maar langzaam aan naarmate je product/dienst vordert.

Het klinkt erg spannend of misschien wel onmogelijk om je eigen product of dienst op te zetten maar dit is zeker niet onmogelijk. Het vereist echter wel ontzettend veel tijd, energie en discipline. Zo zal je elke dag na je werk aan de slag moeten gaan met het ontwerpen/verzinnen van je eigen product/dienst. Heb je nu al zoiets van “daar heb ik helemaal geen tijd voor” of “daar heb ik geen zin aan” dan is deze mindset niet voor jou bestemd. In deze mindset is alles mogelijk. Multi-miljonair binnen enkele jaren is binnen handbereik. Dit klinkt in eerste instantie ongeloofwaardig maar dat is absoluut niet zo.

Op The Millionaire Fastlane forum zijn mensen te vinden die deze mindset volgen. Deze mindset levert sommigen tienduizenden tot wel honderdduizenden euro’s per maand op. Dit forum is alles wat je nodig hebt om potentieel miljonair te kunnen worden. Het staat vol praktische tips die je verder nergens op het internet zal vinden. Tips van mensen die daadwerkelijk miljonair zijn geworden. Voordat je het forum gaat doorlezen is het belangrijk om het boek The Millionaire Fastlane te lezen zodat je begrijpt waarom dingen op een bepaalde manier werken. Alles begint echter bij jezelf. Laten we vooropstellen dat geen enkele mindset verkeerd is zolang je zelf de keuze maakt. Helaas weten veel mensen niet dat ze een keuze hebben. De eerste keuze die je moet maken is welke mindset je wilt volgen:

Mindset: The Sidewalkers

 • Werken voor iemand anders (loonslaaf).
 • Geven geld uit naar aanleiding van wat ze verdienen.
 • Leven in luxe die ze eigenlijk niet kunnen betalen (kopen van statussymbolen).
 • Staan het grootste gedeelte van hun leven in de schulden (hypotheek).
 • Zal nooit financieel onafhankelijk worden.
 • Zijn afhankelijk van een salaris.
 • Stoppen met leren na hun schoolperiode.
 • Maken financieel gezien slechte keuzes.

Mindset: The Slowlane

 • Werken voor iemand anders.
 • Leven zuinig.
 • Zien investeren (in aandelen) als de enige manier om financieel onafhankelijk te worden.
 • Zijn binnen 17-30 jaar financieel onafhankelijk.
 • Geven dromen op.
 • Maken financieel gezien de juiste keuzes.

Mindset: The Fastlane

 • Werken voor zichzelf, hun eigen product/dienst.
 • Maken dromen waar.
 • Zijn potentieel binnen vijf tot tien jaren (multi)miljonair.
 • Investeren in zichzelf en hun eigen product/dienst.
 • Stoppen niet met leren.
 • Maken financieel gezien de juiste keuzes.
 • Zien falen als de weg naar succes en ondernemen actie.

Zie je het verschil tussen deze drie verschillende mindsets? Iemand die werkt voor iemand anders (the sidewalkers) heeft geen idee dat de andere mindsets bestaan. Dit is ook niet gek want bijna iedereen leeft als een loonslaaf. Je wordt zelfs opgeleid op school om loonslaaf te worden (voor iemand anders te werken). Daarnaast leer je op school helemaal niks over hoe je om moet gaan met geld. Tot een jaar geleden leefde ik in de mindset van the sidewalkers. Ik wist niet beter.

De mindset van MMM (The Slowlane) is al een stuk beter. Zuinig leven en je geld investeren om vervolgens financieel onafhankelijk te worden. Het nadeel hiervan is dat je al vroeg moet beginnen voordat je schulden hebt. Indien je boven de dertig bent en al een (te hoge) hypotheek hebt is het nog een lange weg om financieel onafhankelijk te worden. Vergeet daarnaast ook niet dat zowel MMM als zijn vrouw een erg goede baan hadden waar ze veel geld mee hebben verdiend. Als je alleenstaande bent of je hebt beiden geen goed betaalde baan zal dus je meer moeten opgeven om 50% van het inkomen te kunnen sparen. Ook al spaar je 50% van je inkomen ben je alsnog 18 jaar bezig om FO te worden.

Daarnaast geef je met deze mindset je dromen op. Indien je droom is om ooit een sportauto, zoals een Ferrari, te bezitten zal je deze droom op moeten geven. Want we moeten wel eerlijk zijn, met het investeren in aandelen ga je niet financieel rijk worden. Maar dat is ook niet de bedoeling van deze mindset. Materialistische zaken zijn in deze mindset minder of niet van belang. Je kunt beter dicht bij je werk gaan wonen zodat je op de fiets naar je werk kan in plaats van in een mooie auto te rijden.

Dan bestaat er nog een mindset (The Fastlane) die bijna elk bedrijf wat je kent gebruikt. De mindset om een product/dienst te creëren die waarde brengt aan de mensen die dit nodig hebben. Op deze manier ben je niet afhankelijk van investeren in aandelen om financieel onafhankelijk te worden. Daarnaast kan het op deze manier een stuk sneller gaan. Geen 4% rendement over aandelen per jaar maar 100% rendement elke maand! Laten we direct vooropstellen dat dit wel veruit de moeilijkste weg is om financieel onafhankelijk te worden.

De mindset van The Fastlane betreft het creëren van een product of dienst wat waarde biedt aan andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een boek waarin een revolutionaire methode staat beschreven om af te vallen. Of denk aan het maken van een website waar mensen unieke producten kunnen kopen. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Een goed voorbeeld is Facebook. Voordat Facebook bestond waren er al andere vormen van social media. Facebook heeft het concept verbeterd en is nu de marktleider. Oftewel je hoeft geen compleet nieuwe producten te verzinnen. Wanneer je een bestaand veel gebruikt product kunt verbeteren en het heeft toegevoegde waarde kun je potentieel miljonair worden.

Bij The Fastlane mindset draait alles om het ondernemen van actie. Indien je geen actie onderneemt, gebeurt er niks. De mensen die deze mindset volgen nemen het ook daadwerkelijk serieus. Zo kijken de mensen die deze mindset volgen geen televisie en doen geen andere nutteloze zaken zoals series kijken, gamen of elk weekend op stap gaan. Ze zijn volop bezig met het ontwikkelen van hun product of dienst. Ze falen het liefste zo vaak mogelijk. Falen is namelijk de weg naar succes. Indien je faalt weet je in ieder geval hoe het niet moet. Falen is dus belangrijk wanneer je een doel wilt behalen. Dat is namelijk de enige manier om succesvol te worden. Daarnaast leven de mensen die deze mindset volgen ook zuinig, ze geven geen geld uit aan nutteloze zaken zoals een luxe auto of groot huis. Het geld wat ze besparen investeren ze in hun eigen product/dienst.

De rijken worden alleen maar rijker

Heb je al door hoe deze drie mindsets met elkaar samenkomen? De mensen die The Fastlane mindset volgen verkopen hun producten en diensten aan mensen die The Sidewalker (loonslaven) mindset volgen. En dat is exact de reden dat de rijken alleen maar rijker worden! En dat komt omdat ze producten en diensten verkopen aan nietsvermoedende mensen die van alles “moeten” kopen. Deze mensen vinden het belangrijk om zoveel mogelijk geld uit te geven zodat ze hun status kunnen laten zien aan de rest van de wereld in meer of mindere mate.

Begrijp je nu waarom rijke mensen alleen maar rijker worden en arme mensen altijd arm blijven? Niet voor niks is bijna al het geld wat bestaat op de wereld in het bezit van 1% van de wereldbevolking. Dit komt omdat maar 1% van de hele wereld The Fastlane mindset volgt!

Zie je hoeveel impact een bepaalde mindset op de wereld heeft? Stel dat iedereen zou overstappen naar de mindset van MMM (The Slowlane). Dan kunnen de mensen met The Fastlane mindset aan niemand meer hun producten/diensten verkopen en zou de hele wereld economie op zijn kop gaan. Mcdonalds en alle andere grote bedrijven zouden binnen de kortste keren failliet zijn.

De juiste mindset in de praktijk

Welke mindset je ook kiest, het is belangrijk om te besparen op je uitgaven. Dit scheelt niet alleen stress maar je krijgt ook een gevoel dat je in controle bent over je eigen geld. Geld uitgeven is niet de enige manier. De eerste stap om financieel onafhankelijk te worden is besparen. Hoeveel je gaat besparen is helemaal aan jou. Hieronder een tabel welke aangeeft hoe snel je financieel onafhankelijk kunt worden op basis van hoeveel % je spaart en kunt investeren per maand:

savingsrate

Zoals je kunt zien (klik op het plaatje) ben je binnen 10.9 jaar financieel onafhankelijk indien je 64% van inkomen kunt sparen en investeren. Zie je dat hoe meer % je kunt sparen je sneller je financieel onafhankelijk bent? Bron: networthify.com

Mr Money Mustache heeft de ogen van veel mensen geopend. Wij zijn echter van mening dat er nog een betere en snellere manier is om financieel onafhankelijk te worden. In ons stappenplan vind je de basis. In onze blog zullen wij verder praten over welke mogelijkheden er allemaal zijn om financieel onafhankelijk te worden en hoe jij deze manieren ook kunt gebruiken. Op onze besparen en bespaar vergelijkers pagina’s kun je direct uitrekenen hoeveel geld jij per maand kunt besparen. Vervolgens kun je op de pagina assets opbouwen kijken waar je je gespaarde geld in kunt investeren om financieel onafhankelijk te worden.

Het allerbelangrijkste, welke keuze je ook maakt, is het ondernemen van actie. Wil je iets veranderen aan je financiële situatie kun je dat alleen doen door actie te ondernemen. Bereken wat je op dit moment betaalt aan vaste lasten en kijk via onze bespaar pagina’s wat je kunt besparen. Wil je meer weten over de mindset van Mr Money Mustache lees dan zijn blog door. Wil je meer weten over The Fastlane mindset van M.J. de Marco lees zijn boek The Millionaire Fastlane. Wil je weten waar wij alle kennis vandaan hebben lees dan alle boeken die je kunt vinden bij boek reviews en doorloop ons stappenplan en blog. Dit leer je niet op school, van je ouders, kennissen of vrienden.

Welke mindset kies jij?Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Rentenier schreef:

  Een van de “geheimen” van onze besnorde Amerikaan is dat hij elk jaar ongeveer $100.000 kon sparen. Zijn inkomen was dus nog hoger. Vergelijk dat even met het netto nederlands modaal inkomen van E24.000…

  • Johan van der Deen schreef:

   Klopt, vandaar dat ik het ook nog even benadruk verderop dat zowel MMM als zijn vrouw een goede baan hadden. Dat maakt het leven (en het volgen van zijn mindset) een stuk makkelijker. Desondanks kun je nog steeds financieel onafhankelijk worden binnen 18 jaar zolang je maar 50% van je inkomen kunt sparen. Er zijn betere en snellere manieren maar daar moet je wel iets voor doen 🙂

   Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie