Onze weg naar financiële onafhankelijkheid: Klezzer

De laatste maanden hebben wij veel informatie gedeeld over hoe jij financieel onafhankelijk kunt worden. In deze blog willen wij jou laten zien waar wij mee bezig zijn en hoe wij financieel onafhankelijk gaan worden met ons project Klezzer.

Zoals je weet zijn er meerdere manieren om financieel onafhankelijk te worden. De meest makkelijke manier is je gespaarde geld investeren in aandelen (ETF’s). Spaar en investeer je 50% van je inkomen kun je binnen 17 jaar financieel onafhankelijk zijn (op basis van 4% rendement). De twee belangrijke factoren in dit geval zijn:

 • 50% sparen en investeren
 • 4% rendement

Ten eerste moet je minimaal 50% van je inkomen kunnen sparen. Als je nog jong bent dan is dit vaak geen onoverkomelijke stap omdat je jezelf kunt voorbereiden. Als je al wat ouder bent en je hebt een groot gezin dan is dit een stuk moeilijker. Bijna iedereen leeft naar wat hij/zij verdient. Iemand die ouder is en over het algemeen meer verdient woont dus vaak in een groter huis en rijdt in een luxere auto.

Als je kijkt naar je huidige inkomsten, zou je dan 50% kunnen sparen?

Mensen die actief bezig zijn om financieel onafhankelijk te worden sparen vaak meer dan 50% van hun inkomen. Dit doen ze door:

 • Kleiner te wonen
 • Minder uitgeven aan onzinnige dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben
 • Besparen op energie, water, eten&drinken
 • Dichterbij hun werk wonen zodat ze op de fiets kunnen i.p.v. met de auto
 • Etc.

Pas je al deze zaken toe in de praktijk is het goed mogelijk om 50% of meer van je inkomen te sparen.

Dit is kort gezegd de manier van Mr Money Mustache om financieel onafhankelijk te worden. Zuinig leven, geld sparen en investeren in aandelen. Hoewel dit de makkelijkste manier is zit hier wel een gelimiteerde factor in, namelijk het rendement. Door te investeren in aandelen zit je altijd vast aan het rendement. Gemiddeld gezien levert het investeren in aandelen ongeveer 4% netto rendement op de lange termijn op. Je zal nooit 10% rendement halen op de lange termijn. Het enige wat invloed heeft op je vermogen is dus je spaarquota.

De spaarquota

Mensen die praten over financiële onafhankelijkheid hebben het vaak over de spaarquota. De spaarquota houdt simpelweg in hoeveel geld je kunt sparen van je volledige netto inkomen. Aangezien bijna niemand meer dan 4% rendement zal maken op lange termijn met het investeren in aandelen is de spaarquota dus de belangrijkste factor. Hoe meer je kunt (be)sparen hoe eerder je financieel onafhankelijk kunt worden.

De spaarquota zegt eigenlijk vrij weinig. Het gaat er namelijk om wat je met het geld doet. Je kunt wel een spaarquota hebben van 80% maar als je dit vervolgens op een spaarrekening zet ga je niet financieel onafhankelijk worden. Het geld wat je spaart moet je daadwerkelijk gaan investeren in bijvoorbeeld aandelen. Een spaarquota van 50% wil dus eigenlijk zeggen dat je 50% spaart EN investeert in aandelen.

Dit is niet de beste en snelste manier om financieel onafhankelijk te worden. Er wordt namelijk een factor compleet genegeerd: het rendement. Door je gespaarde geld te investeren in aandelen staat je rendement min of meer vast. Op de lange termijn zal je rendement ongeveer 4% zijn. Maar wie is er eerder financieel onafhankelijk:

 • Iemand die 50% spaart en investeert in aandelen op basis van 4% rendement

Of

 • Iemand die 20% spaart en investeert in zijn eigen producten of diensten op basis van 300% rendement?

De eerste persoon genereert op basis van €2.000 netto inkomen het eerste jaar ongeveer €480 euro. De tweede persoon €1.200. Zie je het verschil? Het rendement is dus veel belangrijker dan de spaarquota. Ga je alleen investeren in aandelen bereid je er dan op voor dan je vele jaren bezig bent om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden. Spaar en investeer je vanaf vandaag 50% van je inkomen ben je over ongeveer 17 jaar financieel onafhankelijk.

The fastlane

In plaats van te sparen en investeren in aandelen is het veel slimmer om te investeren in je eigen producten/diensten. “ja maar… die heb ik niet!”. Dan kun je twee dingen doen. Je gaat investeren in aandelen en 17 jaar lang werken en wachten totdat je uiteindelijk financieel onafhankelijk wordt of je gaat per direct aan de slag om je eigen producten/diensten te ontwikkelen.

Waarom? Omdat je binnen 5 jaar of misschien wel eerder financieel onafhankelijk kunt zijn. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, je hoeft je dromen niet op te geven! Ga je sparen en investeren in aandelen zal je nooit je droomvilla of droomauto kunnen kopen (tenzij dit een appartementje is in een kleine stad en een Fiat Panda je droomauto is..). Dat is namelijk wat je moet opgeven als je alleen gaat investeren in aandelen. Want hoe ga je met een gemiddeld inkomen je droomvilla en droomauto kopen en ook nog eens 50% van je inkomen sparen en investeren?

En wat als je droom is om de wereld rond te reizen, meerdere malen per jaar op wintersport te gaan, om ooit een commerciële ruimtereis te maken, of het huis van je dromen te kopen? Dromen kosten vaak geld. En dit geld heb je niet als je alleen gaat sparen en investeren. Tenzij jij en je partner een zeer hoog inkomen hebben.

De makkelijkste weg om financieel onafhankelijk te worden heeft dus een grote prijs, je dromen opgeven. Maar wees gerust, er bestaat een snellere manier. Deze manier heet The Fastlane. The Fastlane heeft drie grote voordelen:

 • Je hoeft je dromen niet op te geven
 • Je kunt potentieel gezien binnen enkele jaren of zelfs maanden financieel onafhankelijk worden
 • Je kunt zelfs miljonair worden

Deze manier heeft ook een nadeel:

 • Je moet er wel iets voor doen

Laat ik vooropstellen dat dit wel de moeilijkste manier is om financieel onafhankelijk te worden. Maar je kunt natuurlijk ook beide manieren combineren. Je zou bijvoorbeeld 25% kunnen investeren in aandelen en de andere 25% investeer je in je eigen producten/diensten.

Een voorbeeld is het schrijven van een boek. Een boek hoef je maar éénmalig te schrijven en kun je potentieel gezien miljoenen keren verkopen. Dit klinkt in theorie heel simpel maar kost ontzettend veel tijd. Je moet namelijk:

 • Een goed onderwerp hebben voor je boek
 • Correct leren schrijven
 • Een website (laten) bouwen
 • Marketing
 • Etc.

Oftewel je moet er wel iets voor doen. Dit houdt veel mensen tegen om te beginnen. Maar wat is er zo speciaal aan het schrijven van een boek? J.K. Rowling (Harry Potter) is miljardair geworden door het schrijven van een aantal boeken. Miljardair worden is misschien iets teveel gevraagd maar wat nu als je €10.000 euro per maand kunt verdienen met een boek?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom zoveel bekende Nederlanders een biografie of andere boeken op hun naam hebben staan? Heel simpel, het levert veel geld op. Een boek hoef je maar één keer te schrijven en levert je tientallen jaren later nog steeds geld op. Verkoop je per dag 16 boeken van €19.95 per stuk verdien je €10.000 per maand.

Zomaar beginnen met het schrijven van een boek is geen goed idee. Welke ingrediënten (NECST) je nodig hebt om een goed boek te schrijven lees je verderop in deze blog.

Fastlane project: Klezzer

Ons fastlane project heet Klezzer. Met Klezzer willen wij het koopproces tussen webshops en online shoppers verbeteren. Het idee is ontstaan doordat we zelf vaak reviews over producten lezen voordat we het product daadwerkelijk aanschaffen. Maar wat zegt een review over een product tegenwoordig? Het maakt niet uit op welke site je kijkt, een review is altijd:

 • Anoniem
 • Niet te verifiëren

Mensen kunnen online zelf hun naam verzinnen. Hoe weet jij als potentiele koper of de review geschreven door Anomiem_1981 wel echt is? Is het geen internet marketeer ingehuurd door het betreffende bedrijf om hun producten te promoten? Als koper heb je geen idee. En de websites waar de reviews op worden geschreven ook niet. Je kunt dit namelijk nergens verifiëren.

Bij Klezzer kan iemand alleen een review schrijven door zich te valideren via een social media account. Openbare social media gegevens worden vervolgens getoond bij de geplaatste review. Neppe of onduidelijke social media accounts worden niet toegestaan. Op deze manier kunnen andere gebruikers zien wie de review geschreven heeft. Dit maakt de review een stuk geloofwaardiger.

Daarnaast kan een schrijver ook het product op de foto zetten met een QR code. Door de QR code op de foto (samen met het product) te vergelijken met de QR code op Klezzer weet je zeker dat de schrijver het product daadwerkelijk in bezit heeft. Klezzer is dus een verzameling van sociaal geverifieerde producten.

Klezzer als asset

Mensen geven zich niet zomaar bloot op het internet. Daarom belonen wij schrijvers met een deel van de opbrengt van verkochte producten. Elke schrijver van een review verdient aan het einde van de week geld. Ongeacht waar een review over is geschreven. Maar niet eenmalig maar voor altijd, zolang Klezzer online is. Je hoeft dus maar eenmalig een review te schrijven en verdient vervolgens elke week geld.

Bij vele spaarprogramma’s moet je continue bezig zijn om geld te verdienen. E-mails lezen, enquêtes invullen en noem maar op. Bij Klezzer is het schrijven van één review voldoende om wekelijks geld te verdienen. Hoeveel geld je kunt verdienen is afhankelijk van de kwaliteit van de review. Hoe kwalitatiever de review hoe meer je kunt verdienen. Wil je meer weten lees dan onze hoe werkt het pagina.

Klezzer kan voor jou een potentiele asset zijn. Je hoeft namelijk maar eenmalig een review te schrijven en verdient vervolgens geld zonder daar verder iets voor te doen. Onze topschrijvers verdienen op dit moment ongeveer €5 per week. Dat is €260 per jaar exclusief verschillende bonussen die je kunt verdienen.

Toepassen van NECST en SUCS

In het boek The Millionaire Fastlane staan een aantal belangrijke punten omschreven welke je project tot een succes kunnen maken. In meer of mindere mate gebruiken alle succesvolle bedrijven deze principes. Wij hebben gekeken hoe we deze principes kunnen toepassen in ons project. Voldoet je product of dienst aan NECST dan kun je potentieel gezien multimiljonair worden. NECST staat voor:

Need

Het belangrijkste onderdeel van NECST is Need. Je product of dienst moet een “need” oplossen. Dat kan bijvoorbeeld een probleem zijn waar vele mensen last van hebben. Als het regent buiten maar je moet een stuk lopen of fietsen is een paraplu een oplossing om toch droog over te komen. De paraplu is dus de “oplossing” voor het “probleem” regen.

Een ander voorbeeld is thuisbezorgd.nl. Toen deze website er nog niet was moest je zelf de deur uit om eten te halen. Tegenwoordig wordt het met een simpele muisklik thuis bezorgd. Thuisbezorgd.nl heeft het bestellen van eten voor veel mensen makkelijker gemaakt en is daarom een succes. Hoe groter de “need” hoe succesvoller je product/dienst kan worden.

Klezzer vult de “need” op verschillende manieren in. Ten eerste biedt Klezzer een oplossing voor anonieme reviews die niet te verifiëren zijn. Hierdoor ontstaan kwalitatieve reviews die door echte mensen zijn geschreven. Veel bedrijven hebben baat bij positieve kwalitatieve product reviews. Dit kan de omzet van deze bedrijven aanzienlijk verhogen. Dat is exact de reden dat er ook veel neppe positieve reviews te vinden zijn geschreven door internet marketeers.

Een andere “need” van Klezzer is het verdienen van geld. Iedereen moet geld verdienen om te overleven. Niet voor niks gaan er miljoenen mensen naar het Casino of kopen een lot bij de loterij. Nu zal je geen miljoenen verdienen met Klezzer maar een behoorlijk zakcentje is zeker mogelijk.

Het onderzoeken en toepassen van de “need” in je eigen product of dienst is erg belangrijk. Dit is ook de reden dat vele start-ups falen. Ze hebben niet gekeken naar de “need”. Oftewel is je product of dienst wel echt nodig en heeft het toegevoegde waarde voor iemand anders?

De fout die veel mensen maken is dat ze uitgaan van hun eigen ideeën. Maar het maakt niet uit wat jij van je ideeën vindt maar wat andere mensen van je ideeën vinden. Je kunt bijvoorbeeld wel een café beginnen omdat het je passie is maar als er al tien andere cafés in de buurt actief zijn is het geen goed idee. Tenzij je iets unieks kunt bieden wat alle andere cafés niet kunnen bieden.

In de basis moet je product of dienst een probleem oplossen, iets makkelijker maken of mensen entertainen. Het kan ook een eerste levensbehoefte zijn. Denk hierbij aan eten, drinken en seks (datingsites). In de blog hoe word je miljonair lees je uitgebreid hoe je deze “need” kunt vinden en toepassen.

Entry

Het tweede onderdeel van NECST is de entry level. Met de entry level wordt bedoeld de moeilijkheidsgraad waarmee je product of dienst te realiseren is. Hoe moeilijker de entry level is hoe meer je potentieel kunt verdienen.

De entry level om naar de winkel te gaan en een loterijticket te kopen is erg laag. Dit kan namelijk iedereen doen. Het kopen van een loterijticket is erg simpel. Doordat het een simpel proces is, is de kans dat je er iets mee gaat verdienen uitzonderlijk klein. Het grappige is dat mensen eerder een loterijticket kopen dan dat ze zelf een product of dienst proberen op te zetten. Terwijl het opzetten van een product of dienst veel meer kans van slagen heeft dan het winnen van de loterij.

De entry level van Klezzer is erg hoog. Klezzer is een integratie van vele webshops, miljoenen producten en gebruikers. Er is waarschijnlijk niemand die dit zonder een groot team van professionals na kan bouwen. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat iemand zomaar ons systeem gaat kopiëren.

Als je een product of dienst probeert op te zetten moet je kijken hoe makkelijk het voor iemand anders is om hetzelfde te gaan doen. Iedereen kan bijvoorbeeld een blog starten. Een blog starten is dus in de basis geen hoge entry level. Toch kan een blog wel een succes worden door unieke content aan te bieden. Hoe moeilijker het is om te realiseren hoe beter.

Control

Het derde onderdeel van NECST is control. Met control wordt bedoeld de controle die je hebt over je eigen product of dienst. Kun je bijvoorbeeld je eigen prijzen bepalen of ben je afhankelijk van een andere partij?

Stel een andere partij besluit niet meer met je te willen werken heb je dan nog wel inkomsten? Affiliate marketing is hier een goed voorbeeld van. Bij Affiliate marketing verkoop je producten van iemand anders. Hoewel je hier behoorlijk veel geld mee kunt verdienen ben je zelf niet in control. Jij bepaalt namelijk niet de prijzen maar de andere partij.  Je kunt beter zelf de affiliate marketing partij zijn in plaats van er gebruik van te maken.

Bijna alle producten die verkocht worden op Klezzer worden aangeboden op basis van affiliate marketing. In dat opzicht zijn we dus nog niet volledig in control. Maar webshops kunnen zich ook rechtstreeks bij ons aanmelden.  Op deze manier zijn wij, maar ook de webshops, niet meer afhankelijk van een tussenpartij. Wij hebben inmiddels rond de 1.000 webshops aangesloten. Als er een paar webshops wegvallen merken we daar dus vrij weinig van.

Een voorbeeld waarbij je wel direct de controle hebt is een eigen geschreven boek. Je kunt volledig zelf bepalen hoeveel je boek moet gaan kosten, op welke manieren je het uit wilt brengen, etc.

Scale

Het vierde onderdeel van NECST is scale. Met scale wordt bedoeld de omvang van je product of dienst. Is je product/dienst bijvoorbeeld schaalbaar naar andere landen? Hoeveel mensen kunnen gebruik maken van je dienst? Een paar honderd of miljoenen? Je kunt wel een goed product hebben maar als dit niet of nauwelijks schaalbaar is kan dat een grote belemmering zijn voor je succes.

Klezzer heeft de grootst mogelijke scale. Wij willen alle producten aanbieden waar iemand een review over kan schrijven. Dit zijn miljoenen of misschien wel tientallen miljoenen producten. Daarnaast verkopen wij deze producten. Onze target is dus iedereen die producten online koopt, oftewel honderden miljoenen mensen.

Daarnaast kan Klezzer makkelijk uitbreiden naar meerdere landen. Het onderliggende systeem kunnen we kopiëren naar een aantal nieuwe servers en er zullen wat vertaal werkzaamheden moeten plaatsvinden. Klezzer is dus enorm schaalbaar.

Scale is echter niet altijd van belang. Denk bijvoorbeeld aan vastgoed. Een paar panden aan vastgoed kan je veel geld opleveren. Maar om vastgoed te kopen moet je een behoorlijk startkapitaal hebben in de vorm van een lening of eigen geld.

Denk zo groot mogelijk ook al is dat niet altijd realistisch. Door groter te denken creëer je meer mogelijkheden.

Time

Het laatste onderdeel van NECST is time. Time geeft aan hoeveel tijd je kwijt bent aan je product of dienst. Niet de tijd die je nodig hebt om een product of dienst te realiseren maar hoeveel tijd je nodig hebt om alles draaiende te houden. Heb je bijvoorbeeld een eigen koffiezaak waar je elke dag zelf bij aanwezig moet zijn? Dan ben je nog steeds niet financieel onafhankelijk ook al verdien je tienduizenden euro’s per maand. Je moet er voor zorgen dat je product of dienst zichzelf verkoopt zonder dat je daar zelf bij aanwezig hoeft te zijn. Of je nu op vakantie bent in Hawaii of ligt te slapen, je product of dienst “moet” volledig geautomatiseerd zijn werk doen.

Een goed voorbeeld hiervan is een webshop. Een webshop is 24/7 online en hoef je niet bij aanwezig te zijn. Een goed geoptimaliseerde webshop heeft hooguit een paar uur per maand nodig voor onderhoud en updates maar kan voor de rest volledig automatisch zijn werk doen. Een webshop is dus een goed voorbeeld van een asset. Je verdient geld en je hoeft er niks voor te doen. Natuurlijk is al het harde werk dan al gedaan en is je webshop pas een asset zodra alles geoptimaliseerd is.

Er zijn ook andere mogelijkheden om werk uit handen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld mensen inhuren die voor jou aan het werk gaan. Zo kun je op zoek gaan naar iemand die jouw werkzaamheden in je koffiezaak kan overnemen. Je verdient dan misschien een paar duizend euro minder per maand maar je hebt alle vrijheid om bijvoorbeeld je bedrijf uit te breiden.

Klezzer is in dat opzicht redelijk zelfstandig. Omdat het project nog lang niet klaar is vereist het nog genoeg aandacht. Time is dus op dit moment voor Klezzer nog niet van toepassing. Het uiteindelijke doel is om Klezzer volledig geautomatiseerd te laten opereren.

NECST in de praktijk

Ben je van plan om een product of dienst op te zetten is het zeer verstandig om de principes van NECST hier op los te laten. Natuurlijk hoeft je product of dienst niet volledig aan alle eisen te voldoen om een succes te worden.

Een blog beginnen over mode of voeding kan een prima idee zijn. Maar de entry level is laag en daardoor is de concurrentie hoog. Dit kun je aanpakken door unieke content te bieden die je nergens anders kunt vinden. Maar deze content moet wel voldoen aan de “need”.

Time is ook een factor die niet altijd belangrijk is. Als je werkt in je eigen bedrijf en je vind het ontzettend leuk om te doen is time een minder belangrijke factor. Dat is ook exact de reden dat vele miljonairs en miljardairs nog steeds aan het “werk” zijn. Ze vinden het leuk om nieuwe bedrijven op te zetten, investeringen te doen of andere mensen te helpen. Voor het geld hoeven ze het in ieder gevalt niet te doen.

Met Klezzer zijn wij niet volledig in control omdat we afhankelijk zijn van producten van andere webshops. Echter doordat we een community opbouwen van schrijvers en kwalitatieve reviews zal op een gegeven moment een omslagpunt bereikt worden.

Wil je meer weten over NECST dan is het zeker een aanrader om het boek The Millionaire Fastlane te lezen.

SUCS

Een ander principe waar je bedrijf zeker aan moet voldoen is SUCS. Supreme Unexpected Customer Service. Iedereen heeft wel eens bij een helpdesk in de wacht gestaan tijdens het bellen, tien verschillende menu’s moeten doorlopen, dagenlang zitten wachten op een antwoord via de mail, etc. Maar niemand verwacht dat je binnen 5 minuten antwoord hebt op je mail of direct wordt geholpen aan de telefoon.

De klant is en blijft altijd koning. Door klanten goed en snel te woord te staan onderscheid je jezelf van de rest. Een ander goed voorbeeld zijn de vele kortingen en aanbiedingen die bedrijven geven aan nieuwe klanten. Maar wat krijgen de trouwe klanten die al jarenlang lid zijn? Helemaal niks! Meestal valt er als trouwe klant wel korting te halen maar daar moet je dan vaak zelf iets voor doen.

Zorg er dus voor dat je een onvergetelijke klantenservice kunt bieden. Ik heb regelmatig in de avonduren mailtjes beantwoord. Of dit nu doordeweeks is of op zondagavond om 23:00 maakt mij niks uit. Natuurlijk is er niet altijd de mogelijkheid om direct te reageren. Maar je zult zien dat klanten het zeker gaan waarderen als je op onverwachte tijden een reactie geeft.

Het merk

Een ander belangrijk onderdeel van je product/dienst is de merknaam. De merknaam maakt of breekt je product of dienst. Een merk moet herkenbaar, makkelijk te onthouden en vooral duidelijk zijn. Daarbij is een USP erg belangrijk. USP staat voor Unique Selling Point. Wat onderscheid jouw product of dienst van de rest?

Een mooi voorbeeld is Domino’s Pizza. Ten eerste is Domino’s Pizza een prima merk naam. Het is makkelijk te onthouden en het is herkenbaar. Maar wat Domino’s Pizza zo groot heeft gemaakt is niet de merknaam of de pizza’s die ze bakken maar hun USP. De USP van Domino’s Pizza is:

“You get fresh, hot pizza delivered to your door in 30 minutes or less—or it’s free”

Wordt je pizza later dan 30 minuten bij je thuisbezorgd dan is hij helemaal gratis! Dit haalt klanten over de streep want:

 • je hebt binnen 30 minuten je pizza
 • of hij is gratis!

Miljoenen mensen bestellen daarom hun pizza bij Domino’s. Tegenwoordig geldt deze USP lang niet altijd bij alle Domino’s vestigingen maar is wel één van de hoofdredenen dat ze zo groot zijn geworden.

De USP van Klezzer is: Socially Verified Products. Oftewel producten/reviews die zijn te verifiëren via openbare social media gegevens. De naam Klezzer heeft eigenlijk geen betekenis. Het is een woord wat makkelijk is te onthouden en te schrijven. Vergeet daarnaast ook niet dat het erg lastig is om een goede merknaam te vinden. Wij zijn letterlijk dagen bezig geweest om de juiste merknaam te vinden. De URL moet vrij zijn, alle social media accounts moeten vrij zijn, het moet makkelijk te onthouden en te schrijven zijn, etc.

Doe het niet voor het geld maar voor het proces

Als veel geld verdienen je hoofddoel is dan is de kans klein dat je dat ooit gaat bereiken. Mensen die achter het grote geld aangaan zullen altijd achter de feiten aanlopen. Alsof er iemand achter je loopt met een vishengel die briefjes geld voor je neus laat wapperen waar je net niet bij kunt komen.

Het probleem is dat je veel zaken over het hoofd gaat zien. Denk je dat J.K. Rowling (Harry Potter) van te voren in haar hoofd zat na te denken dat ze miljardair zou worden met haar boeken? Had ze dit wel gedaan dan waren haar boeken waarschijnlijk geflopt. Ze is met passie gaan schrijven zonder te denken aan geld.

Dat kan in de praktijk best lastig zijn als je afhankelijk bent van het inkomen van je product of dienst. Daardoor kan het doel om geld te verdienen soms in de weg gaan zitten. Hierdoor ben je minder gefocust op het proces en meer gericht op geld verdienen om te overleven. Daardoor ga je fouten maken omdat je zaken sneller af wilt hebben en andere belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Probeer de focus te houden op het proces, dan volgt het geld vanzelf. Ik heb letterlijk honderden uren gestoken in het schrijven van blog artikelen op deze website. Niet omdat ik er geld mee wil verdienen maar omdat ik het leuk vind om te doen en andere mensen graag wil helpen. Daarnaast vind ik de informatie buitengewoon interessant.

Financiën in de praktijk

Om deze blog af te sluiten een kijkje in de financiën. Wat kost het om een project zo groot als Klezzer op te starten? Vrijwel niks! Een website hosten op je eigen server in de Cloud kost een paar euro per maand. En dat is het grote voordeel van een internetbedrijf. Het kost je vrijwel niks behalve tijd. We hoeven geen leveranciers te betalen of producten in te kopen. We hebben (nog) geen kosten aan personeel. We kunnen op elke plek ter wereld waar internet beschikbaar is aan het werk, etc. Maar er is wel degelijk een risico dat het niet genoeg geld op gaat leveren.

Harm Jan werkt voor zichzelf en is afhankelijk van de inkomsten uit Klezzer en overige projecten. Klezzer had nooit bestaan als Harm Jan ook voor iemand anders zou werken. Daarvoor is het project simpelweg te groot. Mocht Klezzer geen succes worden of niet genoeg geld opleveren kan de consequentie zijn dat Harm Jan niet meer genoeg inkomsten krijgt om rond te kunnen komen. Met als gevolg dat hij uiteindelijk ook weer aan het werk moet voor iemand anders. Veruit de meeste mensen durven de stap niet te maken om voor zichzelf te beginnen. En dat is het verschil tussen de mensen die hun hele leven lang moeten werken voor hun geld en de mensen die financieel succesvol worden.

Omdat het opstarten van een internetbedrijf vrijwel niks kost kan het rendement enorm hoog zijn. Stel dat je €100 moet investeren om een website op te zetten maar aan het einde van het jaar heb je €1.000 verdiend heb je een rendement van 1000%. Dan stelt het rendement van 4% wat je behaalt met het investeren in aandelen helemaal niks voor. Maar wees er ook bewust van dat er ook miljoenen mensen zijn die vrijwel niks verdienen via het internet.

Hoewel het financieel gezien bijna niks kost om via het internet een bedrijf te starten kost het wel ontzettend veel tijd en energie. In Klezzer zitten letterlijk duizenden uren werk. Waar veruit de meeste mensen in de avonduren (en in het weekend) op de bank zitten televisie te kijken of uit te rusten na een lange werkdag zijn wij bezig om de website(s) te optimaliseren of om blogs te schrijven.

Een voordeel wat wij hebben is dat we gespecialiseerd zijn in internetdiensten, systeembeheer, internetmarketing, web development, etc. Een project zoals Klezzer is voor ons dus een stuk makkelijker op te zetten dan voor iemand die geen enkel verstand heeft van ICT. Maar aan de andere kant heb jij vaardigheden en kennis van zaken waar wij helemaal niks van weten. Dat is exact de reden dat iedereen het op zijn eigen manier moet doen. Er bestaat geen stappenplan, enkel een recept waarbij je je eigen ingrediënten moet toevoegen. En wees er bewust van dat alles valt te leren, hoe moeilijk het ook lijkt.

Zoals eerder genoemd is tijd nog veel belangrijker dan geld. De tijd die je investeert bepaalt hoeveel geld je uiteindelijk gaat verdienen. Het is dus niet erg als je op een gegeven moment geen mogelijkheden hebt om geld te investeren zolang je je tijd maar goed besteed. Niemand is rijk geworden door elke avond voor de televisie te hangen. Het starten van een succesvol internetbedrijf kost je vrijwel niks qua geld maar veel van je tijd.

Wij waarderen het zeer door in een reactie te laten weten wat je van Klezzer vindt!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Erik schreef:

  (16 x 365 x 19,95 ) / 12 = € 9,709,- per maand. Dan kom je al € 281 tekort en heb je nog geen rekening gehouden met wat voor kosten dan ook. Ik denk dan aan editor, uitgever, drukwerk, reclame en distritubtie, of voor de volledig digitalen onder ons webhosting, traffic, SOE en DRM beveiliging voor je e-book. En niet te vergeten de uren die je er gestoken hebt om dit allemaal te realiseren.
  Je hebt het hier dus niet over verdienen maar over omzet, en dat is toch echt wat anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie