Waarom mensen van nature lui zijn in het ondernemen van actie

Je zit op de bank en hebt helemaal nergens zin in en zapt tussen televisiezenders. Je zit te denken of je morgen wel of niet moet gaan sporten terwijl je de tweede zak chips opentrekt… mensen zijn lui. Alles moet zo snel mogelijk en het liefst nu direct zonder enige inspanning.

Mensen verzinnen smoesjes zodat ze hun taken niet uit hoeven te voeren. Bijvoorbeeld: “Ja maar de sportschool is om 16:00 gesloten en het is al 15:30, ik kan vandaag dus niet meer sporten”. Eigenlijk is het gewoon een smoesje omdat mensen geen zin hebt om te sporten. Als dit een keertje gebeurt is niet erg, gebeurt het te vaak ben je gewoon lui.

Er zijn ook mensen die gaan nog een stapje verder. Deze mensen gaan bijvoorbeeld helemaal niet sporten omdat ze het “te druk” hebben. Te druk hebben is ook een smoesje die mensen vaak gebruiken om maar niet te hoeven sporten. Een oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn om een uur eerder op te staan om s ’morgens te gaan sporten. Maar dat gaat de meeste mensen een stapje te ver.


Financieel gezien denken mensen exact hetzelfde. Het moet allemaal makkelijk en het liefst nu direct. Niet alleen nu direct maar zonder enige vorm van inspanning. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld lid zijn van 3 verschillende loterijen en hopen op die manier miljonair te worden.


Wat zou jij kiezen:

 • Direct 5 miljoen euro op je rekening.
 • 1.000 euro per jaar voor de komende 15 jaar waarbij het geld elk jaar wordt verdubbeld.

Wat is je eerste ingeving? Direct 5 miljoen of beginnen met 1000 euro en 15 jaar lang verdubbelen? Waarschijnlijk zegt je eerste ingeving 5 miljoen. 5 miljoen euro per direct op je rekening. Daar zouden veel mensen voor tekenen. Bedenk eens wat je met 5 miljoen euro zou doen…

Maar hoe zit het met optie 2:

Jaren Euro
1 € 1.000
2 € 2.000
5 € 16.000
10 € 512.000
15 € 16.384.000

Als je had gekozen voor optie 2 heb je over 15 jaar ruim 16 miljoen euro. Zie je het verschil? In eerste instantie lijkt 5 miljoen euro veel maar wanneer je iets langer wacht heb je ruim 3x zoveel.

Oftewel het is verstandig om niet alles direct te willen. Zoals bijvoorbeeld 10 kilo afvallen binnen 4 weken. Uit ervaring weet ik dat enkele weken voordat de zomer begint er hordes mensen zich aanmelden bij de sportschool om nog snel even de extra kilo’s kwijt te raken of om spieren te kweken. Deze mensen gaan met een verkeerd doel (snel vet verliezen of snel spieren kweken) sporten en zullen daarom bijna nooit hun doelen bereiken.

Het verschil tussen progressie en een gebeurtenis.

Als je iets wilt zal je hiervoor moeten werken. Wil je financieel onafhankelijk worden? Dan zal je je huidige levensstijl moeten aanpassen. Wil je miljonair worden? Dan zal je nog heel wat werk moeten verrichten. Er zijn veel (lees miljoenen) mensen die denken dat ze miljonair kunnen worden zonder werk te verrichten. Het verschil tussen mensen die denken dat ze miljonair kunnen worden en de mensen die echt miljonair geworden zijn is hun denkwijze. Het verschil tussen progressie en een gebeurtenis.

Progressie

Neem als voorbeeld een bodybuilder. Wanneer je wel eens in een sportschool bent geweest herken je ze direct. Maar toch trainen ze niet altijd al te zwaar. Soms trainen ze met gewichten waar je zelf ook mee traint. Hoe kan dat? Hoe kan een enorme kerel met dezelfde gewichten trainen terwijl jij bij lange na niet zo gespierd bent?

Dit komt door progressie. Wat je namelijk niet ziet is dat de bodybuilder jarenlang keihard getraind heeft om zijn lichaam zo gespierd te krijgen. Deze bodybuilders kunnen na hun jarenlange training op een lager niveau trainen maar toch hun spieren behouden. Zo lijkt het alsof ze niet zo hard trainen. Dit is echter misleidend omdat al het harde werk al gedaan is.

Er zijn ook (amateur)sporters die anabolen/doping gebruiken, ze willen namelijk direct resultaat. Waarom zou je jarenlang gaan trainen terwijl je met een spuit anabolen/doping hier en daar het in de helft van de tijd kan doen? Laat ik voorop stellen dat mensen die gebruiken vaak net zo hard trainen als mensen die niet gebruiken. Ze hoeven echter minder lang te trainen omdat je met anabolen sneller resultaat ziet. Er zijn echter ook mensen die geloven dat je gespierd kunt worden met anabolen zonder hard te trainen (progressie).

Gebeurtenis

Het harde werken overslaan en direct resultaat willen is mogelijk echter is de kans erg klein. Denk bijvoorbeeld aan miljonair worden. Mensen zijn van nature lui, wat is dan de makkelijkste manier om toch miljonair te worden? Gokken in het casino, een loterijticket kopen of wachten op een erfenis. Dit zijn allemaal gebeurtenissen. Je hoeft er niet voor te werken en kost geen moeite. Het komt bijna uit de lucht vallen.

Mensen wachten op een gebeurtenis die nooit komen gaat. Een gebeurtenis is namelijk een illusie. Denk je werkelijk dat je miljonair gaat worden indien je elke maand mee gaat spelen in een loterij? Die kans is zo klein dat je beter op zoek kan gaan naar een goed idee en dit gaat uitwerken tot een goed product. Wanneer je een goed idee hebt en zorgt voor een juiste uitvoering kun je binnen 5 jaar multimiljonair zijn, gegarandeerd. Mensen hangen echter liever hele avonden voor de televisie en kopen maar een ticket voor de loterij. Het zal je maar gebeuren dat je wint…

Wat mensen vaak niet (willen) zien is dat progressie enorm veel tijd heeft gekost en wordt daarom vaak als geluk gezien. Bill Gates is de rijkste man ter wereld. Niemand kende hem toen hij jaren geleden bezig was in zijn garage en op zolder om Microsoft op te richten. Hij hoeft nu niet meer te werken voor zijn geld omdat hij dit in een eerder stadium al gedaan heeft. Of denk je dat Bill Gates geluk heeft gehad?

Dit is het verschil tussen progressie en een gebeurtenis. Je zou het kunnen omschrijven als het verschil tussen hard werken en lui zijn. Wat mensen vaak niet (willen) zien is dat progressie enorm veel werk heeft gekost en wordt daarom vaak geluk genoemd.

Mindset van progressie

Hoe zorg je ervoor dat je je mindset aanpast naar progressie? Denken en doen zijn twee verschillende dingen en kan in de praktijk moeilijker zijn dan je denkt. Ik sport bijvoorbeeld elke ochtend 15 minuten voordat ik ga werken. Als ik dit vertel aan andere mensen kijken ze me met grote ogen aan. “Jij bent gek”…

Progressie geeft ook een bepaalde voldoening. Fitnessen is leuk maar fitnessen is leuker als je er sterker en fitter van word. Veel mensen zouden wel een gespierd lichaam willen hebben of een paar kilo lichaamsvet kwijt willen raken. Toch lukt het veel mensen niet. Vaak trainen deze mensen om een verkeerde reden. Ze willen wel gewicht kwijt raken maar hebben geen zin om hiervoor veel werk te verzetten.


De mensen die geen werk willen verzetten gaan opzoek naar andere manieren om gewicht te verliezen. Wat dacht je van afslank shakes, groene thee capsules, producten die beweren je te helpen bij het afvallen en noem maar op. In de basis zijn al deze producten onzin en werken vaak niet. Toch zijn er miljoenen mensen die deze producten kopen. Waarom? Omdat mensen lui zijn en geen werk willen verzetten en dus op zoek gaan naar de makkelijkste manier.

Het is heel simpel. Zonder hard werken ga je geen miljonair worden. Zonder je in te spannen en goed te eten ga je niet gezond afvallen. Zonder progressie gebeurt er helemaal niks. Dat betekent dus dat je een juiste mindset moet creëren. Hoe doe je dat precies?

Push and Pull

Om de juiste mindset te creëren moet je ervoor zorgen dat je aangetrokken (pull) word.  Indien je niet aangetrokken word is je mindset verkeerd en is de kans groot dat je gaat falen. Je moet aangetrokken worden door je doel om succesvol te worden.

Een voorbeeld:

Als je gespierd wilt worden zal je hard moeten trainen. Om hard te kunnen trainen moet je de mindset hebben dat je het echt wilt. Ik heb bijvoorbeeld 5 jaar intensief gesport. Niet zoals de gemiddelde sporter maar met een doel: gespierd worden. 5 keer per week 1 tot 1.5 uur per keer fitnessen. Daarnaast volgde ik een strikt voedingsschema. Elke dag dat ik ging trainen had ik er zin in. Ik werd s’morgens vroeg wakker met de gedachte dat ik in de avond weer lekker kon gaan trainen. Ik werd aangetrokken door het fitnessen, ik vond het leuk om te doen.

Er zijn echter ook veel mensen die met tegenzin gaan fitnessen. Ze vinden het niet leuk of zien niet snel genoeg resultaat en stoppen er vervolgens mee. Ze bedenken smoesjes om niet meer te gaan fitnessen. Deze mensen worden gedwongen (push). Ze dwingen zichzelf te gaan sporten terwijl ze het zelf niet echt willen. Indien je op deze manier gaat sporten zal je nooit de resultaten zien die jij wilt.

Nieuwjaarsvoornemens

In welke categorie vallen nieuwjaarsvoornemens denk je? Word je dan gedwongen of aangetrokken?

Hoeveel mensen falen bij het uitvoeren van hun voornemens? Heel veel! Zoals je misschien zelf ook al geraden had worden deze mensen gedwongen. Ze dwingen zichzelf om iets te veranderen. Ze dwingen zichzelf iets te doen wat ze eigenlijk helemaal niet willen. Nieuwjaarsvoornemens zijn daarom ook de grootste onzin en veruit de meeste mensen falen uiteindelijk.

Vraag: heb jij wel eens voornemens gehad voor het nieuwe jaar? Hoe heeft dit uitgepakt?

Waarom zou je gaan stoppen met roken op 1 januari en niet per direct? Waarom ga je vanaf 1 januari beginnen met (meer) sporten en niet per direct? Mensen hebben er eigenlijk helemaal geen zin in want ze vinden de huidige situatie eigenlijk wel prima. Oftewel nieuwjaarsvoornemens zijn smoesjes om zaken uit te stellen omdat mensen lui zijn.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen faalt. Er zijn ook mensen die doorzetten en hun doel wel bereiken. Maar dit doel halen ze alleen indien ze het echt willen en aangetrokken worden.

Onderneem actie

Als je deze website/blog al verder hebt doorgelezen kom je vaak tegen dat je actie moet ondernemen. Maar niet volgende week of morgen, nu! Per direct aan de slag met je doel. Het maakt ook niet uit wat dit doel is. Of dit nu financieel gezien is of op gebied van sport.

Het ondernemen van actie onderscheidt je van de rest. Als je geen actie onderneemt gebeurt er niks. Minimale acties ondernemen leveren ook niks op. Zoals het kopen van een loterijticket om het harde werk maar te vermijden. Of het nemen van afslank shakes of andere pillen en ondertussen niet serieus gaan sporten. Onderneem actie!

Ga naar de sportschool. Meld je vanmiddag nog aan mocht je dat nog niet gedaan hebben. Actie ondernemen is de enige manier om succesvol te worden. Een leuke vriend/vriendin komt niet aanwaaien als je elke dag thuis zit. Onderneem actie! Een gespierd lichaam krijg je niet van pillen of eiwitshakes. Onderneem actie! Financieel onafhankelijk of rijk worden word je niet door af te wachten of door een loterijticket te kopen. Onderneem actie!

In de praktijk

Als ik mijzelf als voorbeeld neem: Ik had tot 10 maanden geleden vrij weinig actie ondernomen. Ik droomde er wel van om financieel onafhankelijk te worden maar hoe ik dat ging doen had ik geen idee van. Ik had ook geen plannen om verdere actie te ondernemen, dat komt vanzelf wel dacht ik…

Na het lezen van Rich dad, Poor dad is mijn mindset langzamerhand gaan veranderen. Dit gebeurde in een aantal fasen:

Fase 1: Het besef dat het ook anders kan

Deze fase duurde een aantal maanden om echt door te dringen. Ik heb altijd geleerd dat je moet werken voor iemand anders om geld te verdienen. Rijk worden zit er voor mij niet in, daar ben ik niet slim genoeg voor. Hoe miljonairs precies miljonair worden had ik geen idee van. Ik zou wel graag miljonair willen worden maar ik weet niet hoe…

Op een gegeven moment kwam ik er achter dat er meer mensen zijn die een andere denkwijze hebben. Deze mensen denken anders dan de mensen in je omgeving. Sterker nog, ik ken helemaal niemand die iets kan vertellen over de informatie die je kunt vinden op deze website ongeacht opleidingsniveau. Dat geeft al aan hoeveel mensen als het ware gehersenspoeld zijn om voor iemand anders te werken. Het besef dat het ook anders kan was steeds sterker aanwezig.

Fase 2: Meer onderzoek

Toen het besef er eenmaal was, ben ik op zoek gegaan naar andere mensen die in dezelfde situatie zitten. Zijn er al mensen die financieel onafhankelijk zijn geworden op jonge leeftijd? Zo ja, hoe hebben ze dit gedaan? En nog belangrijker kan ik dat ook? Tijdens deze zoektocht kwam ik er al vrij snel achter dat er wel degelijk mensen zijn die het anders doen, en met succes. Er bestaan zelfs vaste formules en berekeningen die lijden tot financieel onafhankelijk worden. Zie ook het stappenplan.

Vervolgens ben ik een stapje verder gaan kijken. Financieel onafhankelijk worden binnen 17 jaar klinkt goed maar dat moet toch sneller kunnen. Ik ben nu 30. Over 17 jaar ben ik 47. Zeker geen slechte leeftijd om te stoppen met werken maar hoe zit het met mijn andere dromen? Zoals het kopen van een luxe sportauto? Moet ik deze droom dan opgeven?

Uiteindelijk kwam ik bij het ultieme doel terecht: miljonair worden. Fase 2 herhaalde zich echter nu met de focus op miljonairs. Hoe zijn deze mensen miljonair geworden. Maar nog belangrijker: kan ik dat ook worden?

Fase 3: Actie ondernemen!

Iets wat iedereen die miljonair is geworden zonder behulp van derden (erfenis, loterij etc.) in gemeenschap hebben is het ondernemen van actie. Ongeacht hoe ze miljonair geworden zijn. Het ondernemen van actie is het allerbelangrijkste! Nadat ik dit honderden keren terug zag komen ging ik kijken naar mijn eigen situatie. Welke acties heb ik eigenlijk ondernomen om mijn doelen te bereiken op financieel gebied? Helemaal niks!

Wat heb ik de afgelopen 10 maanden gedaan:

Alle boeken gelezen die je kunt vinden bij boek reviews.

Daarnaast:

 • Tientallen uren aan video’s bekeken..
 • Honderden uren gelezen op forums.
 • Geleerd om een website te creëren met HTML en CSS en mijn eerste website live gezet. (gestart met 0,0 kennis betreffende websites)
 • Honderden uren besteed om de teksten op deze website/blog te schrijven en te analyseren op fouten.
 • 36 uur gaan werken in plaats van 40 uur zodat ik een halve middag per week vrij ben om deze tijd te besteden aan mijn financiële doelen. (assets creëren)
 • Mijn financiële situatie onder de loep genomen en actie ondernomen waardoor ik nu honderden euro’s per maand meer kan sparen en dus kan investeren.

 Waar ben ik op dit moment mee bezig:

 • Het leren programmeren in PHP (in combinatie met HTML en CSS)
 • Het schrijven van nieuwe blogposts en andere teksten.
 • Lezen en toepassen van informatie uit bovenstaande boeken.
 • Nieuwe boeken analyseren die ik kan gaan lezen.
 • Lezen van andere blogs/forums.
 • Bezig met nieuwe projecten. (websites)

Dit in combinatie met een full-time baan en vriendin.

Het mooie van dit proces is progressie. Ik zie progressie en geeft mij voldoening. Als ik niet had besloten om een simpele website te maken had deze website/blog nooit bestaan. Niet alleen vinden wij de informatie zeer interessant, maar willen we ook dat andere mensen (zoals jij) deze informatie kunnen vinden en toepassen in hun eigen leven.

Zoals je kunt zien heeft mij dit tot nu toe vele uren gekost. Gemiddeld gezien ben ik elke dag minstens een uur bezig met bovenstaande zaken. Ik kan me goed voorstellen dat je nu denkt: “Daar heb ik geen tijd voor” of “Daar heb ik geen zin aan…”. Belangrijk is dat je gaat kijken wat jij wilt in je leven.

Het gaat erom wat jij wilt

Dus wat wil jij eigenlijk? Financieel onafhankelijk worden? Miljonair? Belangrijk is dat je jezelf niet onder druk gaat zetten. Indien je liever televisie kijkt dan dat je zin hebt om te sporten is niks mis mee. Zolang jij tevreden bent met jezelf is er niks aan de hand.

Je bent echter wel dit artikel aan het lezen. Dat zou kunnen betekenen dat je misschien wel financieel onafhankelijk wilt worden maar je weet nog niet hoe. Of je wou gewoon weten waarom mensen van nature lui zijn. Gelukkig hebben wij alles voor je uitgezet in een stappenplan. Indien je dit stappenplan volgt weet je in ieder geval de basis om financieel onafhankelijk te worden.

Wil je direct beginnen? Dan is de eerste stap besparen op je uitgaven. Hier hoef je namelijk bijna niks voor te doen, het levert je zelfs geld op! Besparen op je uitgaven is het allerbelangrijkste indien je financieel onafhankelijk wilt worden. Wij hebben daarom een handige bespaar vergelijkers pagina gemaakt waar je in één overzicht kunt zien waar je op kunt besparen. Wil je weten waarom besparen op je uitgaven het allerbelangrijkste is indien je financieel onafhankelijk wilt worden lees dan: financiële onafhankelijkheid begint hier.

Dus wat ga jij doen? Ga je verder met wat je deed voordat je dit artikel had gelezen of ga je actie ondernemen?Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Giorgio G. zegt:

  Dank voor deze informatie. Het lijkt zo voor de hand liggend, inderdaad is het actie ondernemen en beginnen vaak het moeilijkste van alles.
  Consistentie, discipline en focus zijn de 3 elementen. Dag in dag uit 😀

  • Johan van der Deen zegt:

   Hoi Giorgio,

   Dank voor je reactie.

   Klopt helemaal. Zolang je blijft focussen op je doel op de juiste manier zal je altijd je doel bereiken ongeacht wat je doel is. Sommige mensen hebben echter een schop onder de kont nodig :)

 2. Slimbo zegt:

  Het is meer hoor!! Je telt namelijk de jaren niet bij elkaar op en inderdaad krijg je in jaar 15 +/- 16.000.000,-maar tel daarbij de voorafgaande jaren erbij op en je komt aan +/-
  30.000.000,- Kleinigheidje:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *