Warren Buffet: Het is niet erg indien Griekenland de euro verlaat

De laatste maanden is Griekenland veel in het nieuws geweest betreffende de huidige financiële situatie. Athene heeft geen deal gesloten met de schuldeisers en heeft 1.6 miljard euro niet betaald. Dit brengt Griekenland in een benarde positie. Wat weten we tot nu toe over Griekenland en wat is ons aandeel hierin?

Hoeveel geld hebben we eigenlijk in totaal tot nu toe aan Griekenland “geleend”? Zie hier het complete overzicht: Griekenland leningen. Update 11/16/2016, de overheid heeft de Griekenland leningen pagina verwijderd. Ben benieuwd waarom…

Zoals je kunt zien gaat het om bizarre bedragen. Desondanks is het Griekenland niet gelukt om op tijd uit de schulden te komen en hebben een derde pakket leningen nodig. Dit hebben ze inmiddels aangevraagd bij de ECB (Europese Centrale Bank) maar dit is afgewezen. Wat is nu exact ons aandeel in dit geheel? 17.8 miljard euro. Dit is het bedrag wat Nederland “geleend” heeft aan Griekenland. Eigenlijk is dit het bedrag wat jij en ik hebben betaald. Gaan we dit geld ooit terug krijgen? Ik ben bang van niet. Het is een beetje cliché maar als ze simpelweg de basisprincipes van rijkdom hadden gevolgd waren er nu geen problemen geweest.

Een schuld krijg je doordat je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Natuurlijk zijn de financiën van een land een stukje minder overzichtelijk dan bij jezelf maar de basis is altijd gelijk. Wanneer je structureel meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt kom je snel in de problemen. Dit is op de korte termijn niet altijd slecht maar op de lange termijn wel. En dit gaat vaak fout bij veel mensen maar ook complete landen hebben hun financiële zaken niet op orde.

Een goed voorbeeld is hoe de huidige boeteregelingen werken. Indien je een rekening niet op tijd betaald krijg je eerst een waarschuwing. Vervolgens krijg je een aanmaning. Maar stel dat je het originele bedrag simpelweg niet kan betalen kun je de aanmaning ook niet betalen. Dit begint zich op te stapelen en op een gegeven moment zit je zo diep in de schulden dat het alleen maar meer wordt. Dit is simpel op te lossen door duidelijke afspraken te maken met de schuldeisers. Helaas doen veel mensen, maar ook landen, dit niet. Met als gevolg een enorme schuld die je nooit meer kunt afbetalen zonder hulp.

Wat zegt Warren Buffet over Griekenland:

“Als Griekenland uit de EU stapt hoeft dat niet perse een slecht iets te zijn. Warren zei dat de andere lidstaten tot een betere fiscale overeenstemming kunnen komen indien Griekenland de EU verlaat.”

“Als iedereen leert dat regels iets betekenen en als de lidstaten tot een algemene overeenstemming over het fiscale beleid kunnen komen, of iets in die trend, zou dat een goed iets zijn.”

Oftewel Warren zegt dus eigenlijk dat het voor de eurozone niet slecht zou zijn wanneer Griekenland vertrekt. Een financieel plan is net zo goed als de zwakste schakel. Als jij erg zuinig bent maar je partner is dat niet kom je financieel gezien samen niet ver. Griekenland kan (of wil) niet voldoen aan de eisen die gesteld worden. De enige optie die dan nog overblijft is het verlaten van de euro. Of we dan “ons” geld ooit nog terug zien…

Wat doet de beurs naar aanleiding van de perikelen in Griekenland?

Een ding wat zeker is dat de Griekse crisis de beurzen onder druk zetten. Ook Wall Street heeft hier last van en ook hier eindigen de beurzen in de min. Europa en Azië hebben al stevige verliezen om de oren gekregen.

De Griekse crisis lijkt in een stroomversnelling te raken nadat Athene op 29-06-2015 heeft laten weten de 1.6 miljard euro aan leningen bij het IMF niet zal aflossen. De banken en de beurs zijn in Griekenland gesloten. Tevens komt er een referendum over de schuldendeal. De mogelijke uitkomst zal zijn:

“ja” betekent waarschijnlijk het vertrek van Tsipras/Varoufakis (premier Griekenland en minister van Economische Zaken). Nieuwe verkiezingen lijkt de enige manier om Griekenland weer op het rechte pad te krijgen. Echter is het nog lang niet zeker wat er verder zal moeten gebeuren om alles weer op het juiste pad te krijgen.

“Nee” betekent vrijwel zeker de exit van Griekenland uit de euro en daarmee zeer waarschijnlijk ook uit de Europese Unie. Daarbij zal het land in een complete monetaire chaos vallen met alle gevolgen van dien zoals extreem lage lonen, extreem hoge werkloosheid en noem maar op.

Griekenland heeft zelfs al een plan opgesteld om te kijken of de Drachme (munteenheid) terug kan komen.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s geeft aan dat de Griekse economie met 20% in 4 jaar tijd zal krimpen indien Griekenland de euro verlaat. Volgens S&P gaan de Grieken het zonder steun van de ECB (Europese Centrale Bank) niet redden. De effecten op de rest van de eurozone worden relatief laag ingeschat.

Moet Griekenland blijven?

Eigenlijk had Griekenland nooit in de euro moeten stappen. Moeten ze nu blijven? Het zal jaren duren voordat ze er weer bovenop komen. Als ze er al bovenop komen want het ziet er wel erg slecht uit op dit moment. Hoeveel geld moeten we nog betalen? Laten ze eerst maar eens gaan uitzoeken waar het nu daadwerkelijk fout is gegaan. Met een duidelijk financieel plan (minder uitgeven dan dat er binnenkomt) was dit nooit gebeurt.

Aan de andere kant blijf ik altijd wel sceptisch over de media. Wat kun je tegenwoordig nog geloven wat je leest in de krant of ziet in het nieuws? Ik kan mij goed voorstellen dat de Grieken er inmiddels ook wel klaar mee zijn en graag een oplossing zien. Er gaan altijd wel verhalen in de rondte die niet altijd waar blijken te zijn, zo ook over de Grieken:

Pensioen

Zo wordt nog wel eens geroepen dat de mensen in Griekenland vroeg met pensioen kunnen. De officiele pensioenleeftijd is welliswaar 57 jaar echter blijkt in de praktijk dat de Griekse man maar iets minder lang doorwerkt dan in Nederland. 61.9 jaar in Griekenland tegenover 62.1 in Nederland.

Zie ook de volgende cijfers (in excelformaat) van de OECD: cijfers.

En zo gaan er nog wel een aantal meer verhalen in de rondte. Zie hiervoor ook het volgende artikel: Vijf jaar voorgelogen over Griekenland.

De Euro

Hoe zit het eigenlijk met de euro. Als je gaat kijken naar de cultuurverschillen en alle andere zaken kom je al snel tot de conclusie dat de euro niet voor elk land een goede zet is geweest. Je kunt niet één munt over allerlei verschillende landen gaan uitrollen zonder dat er landen in problemen komen. Er zullen altijd grote economieën blijven die de zwakkere moeten opvangen. De munt is zo sterk als zijn zwakste schakel. Dit kan voor de zwakkere landen positief uitpakken maar voor landen zoals Nederland is het maar de vraag. We hebben inmiddels miljarden euro’s uitgegeven. Niet alleen aan Griekenland maar ook aan Brussel. Waar blijft al dat geld? Het lijkt wel een bodemloze put…

Het verschil zit niet alleen in het financiële aspect maar ook in bijvoorbeeld de cultuur. De cultuur in Griekenland is compleet anders dan in Nederland. Dit heeft ook een reflectie op de economie. Denk ook aan het weer. Ik moet er niet aan denken om elke dag in de hitte te moeten werken. Niet voor niks werken mensen op de warmste tijden van de dag niet (denk aan de siësta in Spanje).

Alle factoren bij elkaar genomen zijn alle landen zo verschillend van elkaar dat één muntsoort eigenlijk gedoemd is te mislukken. Met de gulden was namelijk niet zoveel mis. Sinds we de euro hebben ingevoerd hebben we miljarden moeten afdragen aan Brussel en onlangs de Griekse crisis. Hoelang gaan we dit volhouden?

In de praktijk

Persoonlijk ben ik een beetje anti-media. Ik geloof lang niet alles meer wat ik hoor of lees in de media. Vaak hoor of zie je achteraf dat het verhaal toch anders is dan in eerste instantie is weergegeven. Indien je zelf op zoek gaat naar antwoorden vind je vaak veel nuttige informatie die ze in de media niet laten zien.

Oftewel wat is nu de waarheid betreffende Griekenland? Zijn de Grieken zelf zo slecht bezig of is Europa bezig om zichzelf te behoeden voor de ondergang van de euro? Een verhaal heeft altijd twee kanten en de waarheid ligt daar ergens tussenin. Wanneer je geen toegang hebt tot de informatie die beschikbaar is over het onderwerp is het eigenlijk maar gissen. Natuurlijk hebben de Grieken zelf ook een aandeel in de huidige status. Indien de financiële zaken op orde waren geweest dan was het nooit zover gekomen. Ik gok dat er een aantal (elite) Grieken schatrijk zijn geworden waar de bevolking onder moet lijden.

Vraag: Wat vind jij, moet Griekenland blijven?

Update:

De uitslag van het referendum is inmiddels bekend: Een duidelijk “Nee”! ruim 60% van de Grieken hebben “nee” gestemd en daarmee lijken de problemen voor de Grieken alleen maar groter te worden. De banken kunnen geen geld meer uitgeven aan de burgers. Op dit moment is het een financiële chaos in Griekenland. 1.6 miljard euro staat open als schuld bij IMF en eind juli komt er nog eens ruim 3 miljard schuld van de ECB bij.

De vraag is nu hoe Europa hierop zal reageren. Er zijn de afgelopen dagen harde woorden gesproken. Een “Nee” van de Grieken is een “Nee” tegen de Euro en de Europese Unie. Zal Europa ook daad bij het woord voegen of loopt het met een sisser af? Tot op heden blijft het stil. De Griekse minister van Economische Zaken (Varoufakis) is inmiddels opgestapt.

De enige manier om Griekenland te redden lijkt het kwijtschelden van miljarden euro’s. Echter wat zal dit voor invloed hebben op de economie? Als schulden toch worden kwijtgescholden kun je net zo goed gaan lenen, toch? Indien dit gaat gebeuren zullen andere landen vroeg of laat in hetzelfde schuitje komen. Gaan we dan weer miljarden euro’s kwijtschelden? Wie mag daar voor op draaien? Uiteindelijk betalen we allemaal mee of we nu willen of niet. Er zal eerst inzicht moeten komen in de inkomsten en uitgaven van Griekenland. Zo niet is het ongeoorloofd om schulden kwijt te schelden. Dit geldt trouwens niet alleen voor Griekenland maar voor alle mensen die in de schulden zitten. Zonder een duidelijk financieel plan en de basisprincipes van rijkdom zal het heel lastig worden om ooit uit de schulden te komen.

Vraag:  Wat moet er volgens jou gebeuren met Griekenland en waarom?

 Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie