Wat doe jij met je vrije tijd?

In deel 1: Het geheim van tijd hebben we het gehad over hoe je tijd ingedeeld wordt in werk tijd en vrije tijd. In deze blogpost gaan we verder in op je vrije tijd. Waar heb jij je vrije tijd aan besteed de afgelopen weken?

Deze website/blog gaat tot nu toe voornamelijk over het investeren in aandelen en andere bestaande assets. Is het mogelijk om je eigen assets te creëren? Dit is zeker mogelijk en is misschien wel makkelijker dan je in eerste instantie zou denken.

Voor de duidelijkheid, een asset levert geld op zonder hiervoor te hoeven werken. Een passief inkomen. Dat wil niet zeggen dat er voor het creëren van assets geen werk verzet hoeft te worden. Een paar voorbeelden van assets:

 • Een boek
 • Een website/webshop
 • Patentrecht

Boek

Een boek is een goed voorbeeld van een asset. Een boek schrijven kost veel tijd maar eenmaal geschreven en gepubliceerd kost dit geen tijd meer. Ondanks dat je er geen tijd meer aan besteed, levert een boek geld op. Het boek moet natuurlijk wel interessant zijn om te lezen.

Een E-boek is tegenwoordig erg populair. Een E-boek lees je via de computer of een E-reader, een digitaal boek. Een digitaal boek kun je razendsnel verspreiden en binnen enkele muisklikken miljoenen potentiële klanten aanspreken.

Zomaar een boek gaan schrijven is geen goed idee. Je verhaal moet voldoen aan een aantal eisen om succesvol te worden. Zie de tips onderaan deze pagina.

Website/webshop

Ook een website kan een potentiële asset zijn. Een website is 24 uur per dag online. Onafhankelijk van wat jij aan het doen bent. Of je nu in je zwembroek op het strand ligt of midden in de nacht ligt te slapen.

Denk bijvoorbeeld aan een webshop. Een webshop verkoopt 24 uur per dag, in tegenstelling tot een “normale” winkel, die standaard openingstijden moet hanteren. Daarnaast heeft een webshop potentieel gezien veel meer mogelijkheden omdat een webshop geen vaste locatie heeft en via elke computer ter wereld te vinden is.

Patentrecht

Patentrecht (octrooirecht) kun je aanvragen om je uitvinding te beschermen, zodat andere mensen niet zomaar jouw idee kunnen gebruiken. Indien iemand jouw product wil gebruiken, moet er voor betaald gaan worden. Heb je een goed idee voor een nieuw product? Vraag er patent op aan!

Neem ook eens een kijkje op Rijksdienst voor ondernemend Nederland voor meer informatie.

Hoe begin je?

Dit is het punt waar 99% van de mensen afhaken. Een idee is niks waard indien je hier niks mee doet. Hoe goed je idee ook is, zonder actie gebeurt er helemaal niks. Je hebt het misschien al vaker gelezen op deze website: het ondernemen van actie is een van de geheimen van succes.

De uitvoering van je idee is veel belangrijker dan het idee zelf. Misschien heb je al jaren een idee in je hoofd maar stel je dit steeds uit omdat…. Onderneem actie! Start vandaag nog met je idee hoe groot of hoe klein dit idee ook is. Mensen kijken echter liever televisie of doen andere nutteloze zaken terwijl een potentiele goudmijn dichterbij kan zijn dan je denkt.

“Ik weet niet hoe”

“Ik heb geen tijd”

Het zijn smoesjes die veel mensen verzinnen. Je moet er tijd voor maken. Iedereen heeft tijd, hoe druk je leven ook is.

Belangrijk hierbij is de juiste “mindset”. Indien je het niet echt wilt, heeft het weinig zin om er aan te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die elke jaarwisseling een lijstje maken met wat ze willen veranderen in het nieuwe jaar:

 • afvallen
 • stoppen met roken
 • meer bewegen
 • etc.

Veruit de meeste mensen falen omdat hun mindset verkeerd is. Indien je echt wilt afvallen of stoppen met roken begin je hier toch direct mee? Waarom wachten tot 1 januari? Alsof er dan iets magisch gebeurt? Nee, er gebeurt helemaal niks. Het is jouw keuze – in combinatie met actie ondernemen – die er voor zorgt dat je stopt met roken of begint met afvallen.

Wat je doel ook is, begin nu!

Vrije tijd gebruiken voor het creëren van assets

In de vorige blogpost het geheim van tijd hebben we het gehad over werktijd en vrije tijd. 70% werken (werktijd) en 30% vrije tijd. Meestal besteden mensen deze 30% vrije tijd aan nutteloze zaken. Je kunt echter deze tijd ook gebruiken voor het creëren van assets.

Indien je 40 uur per week werkt, ziet je tijdsbesteding er zo uit (5 dagen werken 2 dagen vrij):

 • 70% werktijd
 • 30% vrije tijd

Indien je vrije tijd gaat investeren in assets:

 • 100% werktijd
 • 0% vrije tijd

Je leest het goed. 0% vrije tijd. Indien je je eigen assets wilt creëren is het van belang dat je al je tijd hier in stopt. Je kunt desnoods een stukje van je werktijd inleveren om deze tijd vervolgens te besteden aan het creëren van assets. Bijvoorbeeld 32 uur per week werken in plaats van 40 uur.

Gebruik je vrije tijd om nieuwe dingen te leren. Ben je iemand die graag boeken leest? Dan kan het een idee zijn om zelf een boek te schrijven. Heb je een leuk idee voor een website of blog? Dan kun je binnen een paar dagen je website online hebben, ook al weet je op dit moment helemaal niks van websites. Een leuk idee is echter niet genoeg, de uitvoering van het idee bepaalt hoe succesvol je zal zijn.

Belangrijke tips:

 • Vind een niche

Een niche is een uniek onderwerp waar weinig mensen iets over weten. Een gat in de markt. Een goed voorbeeld is het onderwerp van deze website/blog. Wij kennen persoonlijk niemand die iets van dit onderwerp af weet.

 • Andere mensen helpen

Een blog over je persoonlijke leven zal weinig mensen interesseren. Mensen willen graag geholpen worden. Denk bijvoorbeeld aan afvallen. Dat is ook exact de reden waarom er zoveel websites en blogs over dit onderwerp bestaan.  Misschien heb jij een goed idee waarbij je andere mensen kunt helpen…

 • Is er vraag naar?

Zoek een onderwerp waar vraag naar is. Een website of blog over afvallen is in eerste instantie geen goed idee. Omdat hier al genoeg websites van bestaan, is het moeilijk om daar nog “tussen” te komen. Tenzij je een uniek idee hebt, oftewel een niche. Bijvoorbeeld een nieuwe unieke manier om af te vallen.

 • Potentiele markt

Hoe groot je potentiele markt is, bepaalt hoe succesvol je asset gaat worden. Stel je schrijft een boek over een specifiek onderwerp waar weinig mensen interesse in hebben, dan is de kans klein dat je veel boeken gaat verkopen. Stel je schrijft een boek waar iedereen tussen 18-65 jaar iets aan heeft, dan krijg je miljoenen potentiele klanten.

 • Bestaande ideeën verbeteren

Je hoeft niet altijd iets nieuws te verzinnen. Veruit de meeste ideeën komen van bestaande producten of diensten die verbeterd worden. Denk bijvoorbeeld aan Facebook. Toen Facebook begon, waren er al verschillende websites rondom social media. Facebook heeft het concept verbeterd en is inmiddels de meest populaire vorm van “social media” in de wereld.

Wees dus niet bang wanneer iemand al een soort gelijk idee op de markt heeft gebracht. Bedenk manieren om het product te verbeteren, op een unieke manier die net even anders is dan de rest.

Maar nu heb ik geen vrije tijd meer?

Voor het creëren van een eigen asset heb je tijd nodig. Werktijd kun je hiervoor niet gebruiken. De enige tijd die nog overblijft is dus je vrije tijd.

Hoeveel vrije tijd je wilt besteden aan het creëren van je eigen assets ligt natuurlijk aan jezelf. Hoe meer tijd je er aan besteedt, hoe sneller je potentiele asset zal gaan groeien.

Neem als voorbeeld deze website/blog. Het schrijven van een blog kost veel tijd en energie. Wij willen mensen inspireren en informeren over het recept “financieel onafhankelijk worden”. Mijn vrije tijd besteed ik aan het maken van nieuwe blog posts en aan het lezen van boeken en andere blogs om nieuwe inspiratie op te doen. Indien ik mijn vrije tijd zou gaan besteden aan televisie kijken of gamen, zou deze website/blog niet bestaan.

Op een gegeven moment vindt er een verschuiving plaats tussen je werktijd en vrije tijd. Deze verschuiving begint zodra je asset een inkomen op gaat leveren. Naarmate je asset groeit zal de verschuiving mee groeien.

Het verschil tussen je eigen assets creeren en investeren in bestaande assets is het rendement. Het rendement van aandelen ligt gemiddeld op ongeveer 7%. De meest succesvolle belegger ooit, Warren Buffet, haalt een rendement van ongeveer 20%. Oftewel indien je gaat investeren in aandelen is het maximale rendement wat je kunt behalen ongeveer 20%.

In de praktijk is het niet realistisch dat je het rendement van Warren Buffet zal evenaren. Rond de 7% is dus het maximale rendement dat je zal bereiken.

Indien je een eigen asset creëert, kan je rendement veel hoger zijn. Je kunt dit rendement ook niet direct afwegen tegenover geld, omdat je betaalt met je vrije tijd (denk aan het schrijven van een boek). Maar je kunt ook tijd en geld investeren in het ontwikkelen van een product. Het rendement wat je kunt behalen is afhankelijk van je potentiele markt en de uitwerking van je product of dienst.

Wat gebeurt er met het resultaat indien het rendement wordt verhoogd op basis van 100 euro:

Rendement per jaar Resultaat na 30 jaar Factor
1,00% € 3.478 1
5,00% € 6.644 1,9 x
10,00% € 16.449 4,7 x
25,00% € 322.717 92,8 x
100,00% € 107.374.182 30868051,5 x

Zoals je ziet stijgt de factor exponentieel zodra je rendement toeneemt.

Indien jij jouw vrije tijd investeert in het creëren van assets kan het rendement exponentieel groeien. Stop met televisie kijken en gamen en ga op zoek naar je niche en onderneem actie!

Vraag: Waar heb jij je vrije tijd aan besteed de afgelopen jaren? Laat het weten in een reactie!

P.S. Vind je dit artikel leuk? Deel het via je favoriete social media.

 Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Dani schreef:

  Niet alle mensen zijn vindingrijk en creatief.
  Niet alle mensen hebben dromen ik heb geen enkele passie ondervinden ben nu 44 en werkloos

 2. Mariek van Z schreef:

  Hey,
  Wat een super interessante blog.
  Omdat in me vrije tijd ga ik me redelijk snel vervelen.
  Dankjewel voor deze tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie