Wat heb jij gedaan met je vakantiegeld?

De afgelopen maanden was het weer zo ver. Vele Nederlanders trekken erop uit tijdens een welverdiende vakantie of gewoon omdat het kan. Veel mensen zien vakantie als het even ontvluchten van de realiteit (werken, weekend, geld uitgeven).  Het “vieren” van vakantie is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Dat is ook niet zo gek want je hebt even een paar weken lang geen gezeur aan je hoofd van je baas of vervelende collega’s die iets van je moeten. Vakantie zal bij de meeste mensen dan ook goed in de oren klinken, wie wil er nou geen vakantie?

Een extra bonus die je krijgt in de zomermaanden is het vakantiegeld. Dit geld spaar je door het jaar heen op en is ongeveer 8% van je bruto jaarsalaris. Een extra bonus is het natuurlijk niet want je hebt hier gewoon voor gewerkt. Vakantiegeld bouw je op vanaf 1 juni tot 1 juni van het opvolgende jaar. Tot zover klinkt het allemaal leuk en aardig dat vakantiegeld maar hoe zit het precies in de praktijk?

Vakantie en stress

Vakantiegeld is er daadwerkelijk voor bedoeld om te spenderen aan je vakantie. Eigenlijk is dit natuurlijk onzin omdat iedereen zelf mag bepalen wat je met je vakantiegeld doet. Desondanks gebruiken de meeste mensen het vakantiegeld om op vakantie te gaan. Natuurlijk gaan wij kijken of het wel slim is om dit geld te gebruiken voor een vakantie. De eerste vraag is waarom gaan mensen eigenlijk op vakantie?

Vakantie vieren moet de mens een gevoel van rust geven. Even helemaal niks aan je hoofd. Eigenlijk stap je voor even uit de realiteit om te kunnen doen wat jij wilt. Lekker met je familie of gezin op vakantie naar een ver warm land. Dat klinkt in theorie allemaal heel mooi. Echter kan een vakantie ook een gevoel van stress geven. Bijvoorbeeld doordat je elke dag vol hebt gepland met activiteiten omdat je anders de hele omgeving niet hebt gezien. Of mensen die hun hele vakantieperiode vol boeken en direct weer aan het werk moeten nadat ze thuisgekomen zijn van de vakantie. Het voelt gehaast.

Het weer kan ook een bepalende factor zijn. Je bent nooit gegarandeerd van mooi weer en zonneschijn. Zo kan het zomaar zijn dat je twee weken in de regen zit. Natuurlijk zijn er plaatsen waar bijna altijd de zon schijnt maar het weer kan je vakantie maken of breken. Eigenlijk begint de stress al voordat de vakantie begint. De koffer wordt volgepropt met allerlei kleren en andere rommel die je waarschijnlijk niet eens nodig hebt. Vooral vrouwen ondervinden dit probleem. Die nemen al een complete reiskoffer mee indien ze ergens een dagje gaan logeren. Dat heeft wel als voordeel dat je ruim de keuze hebt aan kleding 🙂

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de reis richting de vakantie bestemming. Of je nu met de bus, auto, trein of vliegtuig gaat, er is altijd wel iets aan de hand. Zo zijn er bijvoorbeeld werkzaamheden aan de weg waardoor je om moet rijden. Stress omdat je te laat bent op het vliegveld of een trein die vertraging heeft opgelopen. Zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te noemen. Er zijn maar weinig mensen die daar niet stressvol van worden. Voordat je op je vakantiebestemming bent kan er ook nog van alles misgaan. Een hotel wat al volgeboekt blijkt te zijn, een taxi die niet komt opdagen of het hotel/appartement valt smerig tegen en noem maar op.

Op bovengenoemde factoren heb je eigenlijk weinig invloed. Maar het grappige is dat mensen zich juist druk maken om zaken waar ze zelf weinig invloed op hebben. Natuurlijk kun je op tijd vertrekken maar als er onderweg een ongeluk gebeurt en je staat in de file en mist daardoor je vliegtuig kun je gewoon niks aan doen. Toch maken mensen zich druk om de meest onnozele dingen. Denk bijvoorbeeld aan het weer. Natuurlijk is het zonde als de zon niet schijnt, maar kun je hier iets aan doen? Je bent op vakantie voor je rust niet om je zorgen te maken over het weer. Dat wil niet zeggen dat ik me daar nooit druk om maak. Ik vind het ook vervelend, maar ik laat me er minder door beïnvloeden. Voorheen zat ik scheldend op de fiets zodra het ging regenen terwijl ik nog een eind moest fietsen naar mijn werk. Tegenwoordig vind ik het helemaal niet erg wanneer het gaat regenen, ik kan er namelijk niks aan doen.

Vakantie kan erg goed zijn voor je “zen” gehalte maar kan ook veel stress opleveren. Daarom kun je je maar beter niet druk gaan maken over dingen waar je zelf geen invloed op hebt. Dat maakt het leven een stuk prettiger.

Vakantiegeld en uitgeven

Zoals gezegd is vakantiegeld bedoeld om te gebruiken voor een vakantie. In het kader van financieel onafhankelijk worden is dat natuurlijk geen goed idee. Dat klinkt redelijk logisch maar er zit nog een ander verhaal achter. Laten we eerst eens gaan kijken wat mensen nu zoal uitgeven aan een vakantie. Dit is afhankelijk van de locatie en duur van de vakantie. Over het algemeen wat ik zo om mij heen hoor zijn mensen toch al snel 1.000 euro per persoon per week kwijt. Als je dan rekent dat de meeste mensen toch wel twee weken op vakantie gaan zit je al snel tussen de 2.000 – 4.000 euro voor twee personen.

Anders gezegd een vakantie kost geld. En niet een klein beetje geld, bakken met geld. Ik moet er wel bij vermelden dat ik zelf nog nooit een dure vakantie heb geboekt. Ook in al die jaren dat ik nog niet bezig was met financieel onafhankelijk worden en alles wat daarbij hoort. Ik was gemiddeld ongeveer 500 – 600 euro kwijt per zomervakantie. Echter heb ik ook wel eens “dubbel” vakantie gevierd. In de zomer naar een warm land en in de winter op wintersport. Tel die twee bij elkaar op en je komt ook al snel op 1500 – 2000 euro in totaal. Afgelopen zomervakantie hebben we het wat slimmer aangepakt. Naar de camping in Spanje bij de vader van mijn vriendin. Totale kosten inclusief alles (tol, eten, drinken,  etc) 200 euro per persoon. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik een leaseauto heb, waarmee ik kosteloos op vakantie kan.

Persoonlijk zou een vakantie die mij 2.000 euro zou kosten meer stress opleveren dan een vakantie die 500 euro kost. Met beide vakanties kan ik evenveel plezier beleven alleen is de ene 4x zo duur!

Waarom geven mensen zo ontzettend veel geld uit een vakantie? Omdat het kan? Omdat een verre dure reis in een luxe hotel beter is dan een tentje op Vlieland? Uiteindelijk gaat het om het gevoel even weg te zijn van alles en dat mag wat kosten. Maar wat is nu de realiteit? Hoelang geniet je eigenlijk van de vakantie? Is het niet zo dat je na de vakantie na een week of soms al na een dag het vakantiegevoel al weer kwijt bent?

Je hele leven vakantie vieren

Je hebt net een heerlijke vakantie achter de rug op de Bahama’s in een luxe vijf sterren hotel. Elke ochtend heerlijk ontbijten met uitzicht over de luchtblauwe wateren met palmbomen en exotische dieren om je heen. In de avond heerlijke cocktails drinken tijdens de zonsondergang in je hangmat. Een overweldigende ervaring die je nog lang zal onthouden! Maandagochtend na je vakantie, biep biep biep. Nee hé, gaat die verdomde wekker weer… voor je het weet zit je weer op kantoor en blijken de zaken die je nog zo netjes had achter gelaten voor je collega’s, totaal niet behandeld te zijn… sterker nog je hebt er zelfs nog wat extra klusjes bij gekregen want iemand die drie weken op de Bahama’s heeft gezeten heeft goed kunnen uitrusten…!

Hoelang duurt het vakantiegevoel bij jou nadat je weer aan het werk bent gegaan? Een dag? Een week? Een maand? Afhankelijk van je baan en hoeveel uren je werkt houdt het binnen twee weken wel op. Je hebt al bijna het gevoel dat je niet eens op vakantie bent geweest… vakantie geeft een gevoel van vrijheid omdat je eindelijk kan doen wat jij wilt zonder je druk te maken om andere mensen. Vakantie is natuurlijk maar tijdelijk omdat:

 • Je weer moet werken voor je geld om de vakantie van volgend jaar te bekostigen (plus alle andere uitgaven).
 • Je niet wekenlang zo kunt leven omdat geld tijdens de vakantie verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Oftewel vakantie is eigenlijk een illusie. Een illusie van vrijheid want je bent niet vrij. Een illusie van rust want na je vakantie begint het gezeur en de sleur weer. En dit elk jaar weer. Mensen willen graag even ontsnappen van de realiteit zodat ze zich een paar weken per jaar verheugen op de vakantie periode. Waarom niet je hele leven lang vakantie vieren? Waarom zou je 52 weken moeten wachten voordat je weer op vakantie mag?

Als je zou mogen kiezen tussen de volgende twee opties welke optie zou jij dan kiezen:

 • Het hele jaar werken voor iemand anders om 3 – 4 weken per jaar op vakantie te gaan en dit 40 jaar lang?

OF

 • Een paar jaar keihard werken voor jezelf om vervolgens de rest van je leven op vakantie te gaan?

Als je er goed over nadenkt zou je dan kiezen voor optie 1 of optie 2? Wat is potentieel gezien voor je gevoel de beste optie? Optie 2? Waarom kies je elk jaar dan voor optie 1?

Waarom kiezen mensen ervoor om zich een heel jaar suf te werken voor iemand anders om vervolgens een paar weken op vakantie te kunnen? Waarom zou je er niet voor gaan zorgen dat je voor altijd een vakantie gevoel hebt? Als je er zo over na gaat denken gaat er dan ook ergens een lichtje branden?  Zoals je hebt kunnen lezen in hoe word je miljonair kun je potentieel gezien binnen vijf jaar multimiljonair zijn. Daar heb je geen opleiding voor nodig en hoef je ook niet slim voor te zijn. Of denk je dat alleen slimme mensen veel geld verdienen?

Vakantie is kudde gedrag

Iedereen gaat op vakantie dus moet jij dat ook. Vakantie is kudde gedrag wat is overgenomen van alle mensen om je heen. Iedereen neemt een paar weken vrij om ergens heen te gaan. Vaak in de zomer, anderen in de winter of allebei. Vaak wordt er stiekem ook even gekeken waar de rest van de mensen heen gaan. Dit kun je soms uitgebreid volgen op bijvoorbeeld Facebook. Sommige mensen kunnen daar zelfs jaloers van worden. Deze mensen boeken vakanties die ze eigenlijk helemaal niet kunnen betalen. Eigenlijk is de vakantie ook een soort van statussymbool, hoe luxer het hotel en bestemming hoe beter.

Maar stel je zou niet de massa gaan volgen. Stel je neemt genoegen met minder ook al verdien je veel geld. Stel dat het besparen op je vakantie en alle andere zaken (zoals een auto/huis) er voor kan zorgen dat je maar twee dagen per week hoeft te werken in plaats van vijf. Oftewel twee dagen werken en vijf dagen weekend. Dit klinkt misschien ver weg maar dit kun je simpelweg bereiken door te sparen op je uitgaven en dit geld te investeren. Als je niet weet waar je in moet investeren neem dan eens een kijkje bij assets opbouwen.

Elk jaar 2 – 3 weken op vakantie en in de overige weken vijf dagen werken en twee dagen weekend of 2 – 3 weken wat minder luxe op vakantie en in de overige weken twee dagen werken en vijf dagen weekend. Wat zou jij kiezen? Is die ene luxe vakantie nu echt zoveel geld waard. Denk je dat je meer uitgerust bent zodra je in een duur luxe hotel zit in plaats van een goedkoop appartementje? Ik denk het niet.

Laat ik vooropstellen dat er niet een juiste keuze is. Met bovenstaande voorbeelden probeer ik je anders te laten denken. Oftewel er zijn ook andere manieren om je vakantiegeld te besteden. Het is niet verkeerd om elk jaar op vakantie te gaan en daar de rest van het jaar voor te moeten werken. Dat is ieder zijn eigen keuze. Maar ik denk wel dat er bij iedereen wel eens een moment komt dat als je mocht kiezen, je minder zou gaan werken om wat meer vrije tijd te krijgen voor jezelf of je gezin.

Wat kun je beter wel doen met je vakantiegeld?

Laten we eerst eens kijken naar wat je beter niet kan doen met je vakantiegeld als je financieel onafhankelijk wilt worden:

 • Volledig opmaken aan een vakantie.
 • Uitgeven aan statussymbolen (auto/huis).
 • Vakantiegeld zien als een extra zakcentje wat je kunt uitgeven.
 • Uitgeven aan verlangens in plaats van nodig.

Wat kun je beter wel doen met je vakantiegeld als je financieel onafhankelijk wilt worden:

 • Investeren in assets (aandelen).
 • Schulden afbetalen.
 • Pay yourself first.

Zie je het verschil? Indien je alles uit gaat geven aan nutteloze dingen begin je elk jaar weer van voren af aan. Veel mensen zien het vakantiegeld namelijk als een extra zakcentje om uit te geven. Je hoeft natuurlijk ook niet alles te investeren in assets of je schulden af te betalen. Maar wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden is het wel van belang dat je focus ligt op investeren en schulden aflossen in plaats van op vakantie gaan en je andere verlangens. Maar nogmaals dit bepaalt iedereen voor zichzelf.  Een feit is echter wel als je focus ligt op het eerste rijtje is de kans klein dat je ooit financieel afhankelijk gaat worden. Financieel onafhankelijk worden is een mindset.

De vakantie is voor de meeste mensen al geweest en kun je weinig meer aan veranderen. Wat je wel kunt veranderen is je mindset voor de volgende vakantie. Zet je verlangens eens opzij en ga kijken wat belangrijk voor je is. Wil je financieel onafhankelijk worden? Dan kun je maar beter nu alvast gaan kijken hoeveel je volgend jaar wilt besteden aan een vakantie. Wist je trouwens dat miljonairs zich houden aan een strak budget?

Vraag: Wees eens eerlijk, had je de afgelopen vakantie minder geld uit kunnen geven zonder dat dit invloed zou hebben op je vakantie gevoel?Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. martin schreef:

  2000 tot 4000 euro voor een 2-persoons vakantie! jongens wat een geld, zelfs toen wij weinig geld te besteden hadden zijn wij nog op vakantie geweest. Dat hield in €600 voor 6 personen waarvan 1 kind.
  Komt denk ik met name doordat we veel van huis mee hadden genomen aan eten en wij het niet erg vinden om (op plekken waar dat legaal is), langs de kant van de weg of op een parkeerplaats te overnachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie