Zonnepanelen: Hoe behaal JIJ het hoogste rendement?

Een aantal maanden geleden begon mijn zoektocht naar zonnepanelen. Op dat moment een volledig grijs gebied. Ik had enige kennis over de werking van zonnepanelen maar daar hield het ook wel op. Door mijn zoektocht kwam ik erachter dat er maar weinig websites aandacht besteden aan het volledige plaatje. Daar wil ik met dit artikel verandering in brengen.

Ik kan me goed voorstellen dat een potentiële koper van zonnepanelen al snel de weg kwijt is. Want het is niet even simpelweg een paar panelen op het dak en klaar is kees. Er komt behoorlijk wat bij kijken.

Voor een redelijk simpele opstelling ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Het is geen pakket wat je zelf even makkelijk aan kunt sluiten. Hoewel het ook geen rocket science is. Maar waar vind je alle informatie? Hoe weet je wat je allemaal nodig hebt? Simpelweg een aantal “adviseurs” over de vloer laten komen is niet voldoende. En ik spreek uit eigen ervaring.

Persoonlijk hou ik van details. Ik wil alles weten voordat ik iets koop. Vooral als het gaat om een grote investering. Ik heb minstens vijf zonnepanelen adviseurs over de vloer gehad. En minstens tien aan de telefoon. Ik heb dus een redelijk beeld van hoe het eraan toegaat in zonnepanelen land.

Zonnepanelen passen uitstekend in het plaatje om financieel onafhankelijk te worden. Het is voornamelijk een financiële investering met een redelijk rendement. Of je nu echt het milieu er mee gaat helpen vraag ik mij af. Daarover later meer.

Dit is veruit het meest uitgebreide artikel wat je kunt vinden op internet betreffende zonnepanelen. Neem de tijd om alles door te lezen. Dit kan je uiteindelijk honderden euro’s besparen.

Inhoudsopgave

Kies het juiste type zonnepanelen

Toen ik besloten had om zonnepanelen aan te schaffen begon direct mijn zoektocht naar het juiste type zonnepaneel. Je leest als snel verschillende verhalen.

Het type zonnepaneel wat je kiest is namelijk erg belangrijk. Dit kan een groot effect hebben op je rendement. Kies je het verkeerde type paneel kan je dit vele honderden euro’s extra kosten. Daarom is het belangrijk om te weten welk type zonnepanelen er zijn. Maar nog belangrijker, welk type paneel past het beste bij de omstandigheden van jouw woning.

Om te beginnen zijn er meerdere type zonnepanelen. De volgende type panelen worden het meest gebruikt:

 • Monokristallijn
 • Polykristallijn
 • CIGS / Dunne film

Er zijn nog andere varianten te vinden maar zijn eigenlijk niet relevant omdat het rendement een stuk lager ligt en de kosten hoger zijn. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen waar zonnecollectoren op/in zijn geplaatst.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen (afgerond mono) zijn de meest populaire zonnepanelen in Nederland. Dit heeft voornamelijk te maken met de kleur en het rendement. Mono panelen zijn namelijk bijna volledig zwart en hebben het hoogste rendement.

Deze panelen worden gemaakt door het element silicium op hoge temperaturen te smelten. Silicium kun je vinden in zand. Je kunt je dus voorstellen dat er ruim voldoende silicium op de aarde te vinden is. Silicium wordt ook gebruikt voor de chips in bijvoorbeeld computers, laptops, televisies etc.

Het afkoelen van het silicium gebeurt op een gecontroleerde manier. De kristallen worden vervolgens in dezelfde richting gelegd. Zo ontstaat een mooi zwart paneel. Op dit moment leveren monokristallijn zonnepanelen het hoogste rendement. Moet je dat altijd een monokristallijn zonnepaneel aanschaffen? Nee, zeker niet!

Polykristallijn zonnepanelen

Poly zonnepanelen doorgaan hetzelfde productieproces als mono panelen. Alleen wordt er geen aandacht besteed aan de ligging van de kristallen. Deze panelen leveren over het algemeen een lager rendement dan mono panelen bij direct licht. Maar de productiekosten zijn wel lager.

Mono panelen presteren het beste bij direct licht door de ligging van de kristallen. Poly panelen presteren beter bij indirect (diffuus) licht. Onderaan de streep zijn de verschillen minimaal. Maar omdat poly panelen vaak een blauwe/paarse kleur hebben is de keuze voor mono panelen snel gemaakt.

CIS / dunne film panelen

Een veel minder bekend type zonnepaneel zijn dunne film panelen. Ook wel CIS panelen genoemd. CIS panelen werken op een compleet andere manier dan poly en mono panelen. Het productieproces van deze panelen kun je vergelijken met het drukken van een krant.

CIS panelen presteren bij diffuus licht en schaduw (veel) beter dan mono en poly panelen. Het rendement is wel lager. De efficiente is daarentegen weer een stuk hoger. Met de efficiënte wordt bedoeld hoeveel Kwh er per WP (wattpiek) wordt opgewekt.

Er zijn verschillende soorten dunne film panelen op de markt. De meest bekende in Nederland zijn de CIS panelen van Solar Frontier. Deze panelen zijn ten opzichte van mono en poly panelen een stuk kleiner. Maar ze leveren dan ook minder WP per paneel.

Een CIS paneel is qua uiterlijk veruit het mooiste paneel van de drie. Het CIS paneel is volledig egaal zwart. En valt op de meeste daken niet eens op. Als je puur voor het uiterlijk gaat is CIS de beste keuze.

Welke panelen je moet kiezen kom ik later op terug. Eerst gaan we kijken naar de afkortingen en termen welke je vaker zal tegenkomen in de zoektocht naar zonnepanelen.

Afkortingen en termen

Nu je weet welk type panelen het meest gebruikt worden gaan we eerst kijken naar een aantal bekende termen. Al deze termen komen later nog een keer terug met een uitgebreide toelichting in een praktijksituatie (indien van toepassing).

De volgende afkortingen en termen zal je vaker tegenkomen:

 • PV
 • WP
 • Kwh
 • SF
 • Omvormer
 • Strings/parallel
 • Optimizers
 • Salderen
 • Over en onderdimensioneren

PV: Photovoltaic

PV staat voor Photovoltaic. Even afgezien van de letterlijke vertaling staat PV gewoon gelijk aan zonnepanelen. Een zonnepanelen installatie wordt vaak afgekort naar een PV installatie.

WP: Wattpiek

Wattpiek is een meeteenheid om de capaciteit van een zonnepaneel te meten. Deze meting vindt plaats onder bepaalde omstandigheden. Dat wil zeggen een optimale ligging, bepaalde temperatuur en lichtsterkte.

Eén wattpiek staat gelijk aan één watt vermogen in deze omstandigheden. Zijn deze omstandigheden door welke reden dan ook verminderd zal de opbrengst ook minder zijn.

Alle zonnepanelen welke je kunt kopen hebben een maximaal aantal WP per paneel. Een zonnepaneel met een WP van 300 kan maximaal 300 watt leveren in de ideale omstandigheden. Je zou kunnen zeggen, hoe meer WP per paneel hoe beter.

Was het maar zo makkelijk. Het aantal WP zegt niks over het rendement. Om de juiste berekening te kunnen maken heb je nog veel meer gegevens nodig. Daar komt ik later uitgebreid op terug.

Kwh: Kilowattuur

Kwh is een meeteenheid om het aantal watt in een bepaalde tijdsperiode aan te geven. Het verbruik in de meterkast wordt altijd gemeten in kwh. Ook de opbrengst van zonnepanelen wordt gemeten in kwh.

Het aantal WP staat ongeveer gelijk aan de maximale opbrengst (in kwh) van zonnepanelen. Een PV systeem van 4000 WP kan op de piek 4 Kwh produceren in optimale condities.

SF: Solar Frontier

SF staat voor Solar Frontier en is een bekende fabrikant/leverancier van CIS zonnepanelen.

Omvormer

Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom in huis gebruikt kan worden. De omvormer wordt aangesloten in de meterkast en krijgt zijn eigen groep. Dit is vaak een speciale groep welke alamat heet. Een alamat groep heeft zijn eigen aardlekschakelaar. Het hele PV systeem hangt als het ware in zijn eigen mini meterkast.

Strings/parallel

Zonnepanelen worden in een string of parallel aangesloten op de omvormer. In een string zitten alle zonnepanelen aan elkaar vast. Een PV installatie bestaat vaak uit meerdere strings. Bijvoorbeeld 16 zonnepanelen kunnen verdeeld worden over 4 string van 4 panelen. In een string bepaalt het zwakste paneel de opbrengst van de hele string.

Parallel aangesloten panelen opereren los van elkaar. Het voordeel hiervan is dat het zwakste paneel geen invloed heeft op de rest van de panelen. Als je bijvoorbeeld last hebt van schaduw op het dak worden de panelen vaak parallel aangesloten.

Hoe een PV installatie wordt aangesloten is afhankelijk van de ligging van de panelen. De omvormer bepaalt hoeveel strings en panelen per string gebruikt kunnen worden.

Optimizers

Optimizers zijn een soort van kleine mini omvormers welke tussen twee panelen geplaatst worden. Bepaalde soorten omvormers maken gebruik van optimizers. Een bekend merk op dat gebied is Solar Edge. Bij andere omvormers heten deze optimizers micro omvormers. Ondanks de verschillende naam is de werking hetzelfde.

Door optimizers tussen de panelen te plaatsen wordt het rendement van de panelen hoger. Ook kun je de panelen op individuele basis uitlezen. Helaas worden in de praktijk vaak optimizers geadviseerd. In veel gevallen is dit helemaal niet nodig.

Hoewel het rendement van de panelen met optimizers wel iets hoger is betekent dat niet dat het rendement onderaan de streep ook hoger is. Optimizers zijn namelijk redelijk duur. Hierover later meer.

Salderen

Salderen is kort gezegd de verrekening van de opbrengst van de zonnepanelen met je energieverbruik. Dit moet je goed onthouden want dit bepaalt hoofdzakelijk hoeveel zonnepanelen je op het dak moet leggen. Hier kom ik uitgebreid op terug.

Over en onderdimensioneren

Over en onderdimensioneren heeft te maken met de verhouding tussen de omvormer en het aantal WP van de zonnepanelen. Stel je hebt een omvormer van 4 kwh en er ligt voor 3000 WP aan panelen op het dak. In dat geval is de omvormer overgedimensioneerd. Omdat de omvormer meer kwh kan verwerken dan de maximale opbrengst van de zonnepanelen (3000 WP = 3kwh). Stel er ligt voor 5000 WP aan panelen op het dak dan is de omvormer ondergedimensioneerd.

Welk type zonnepaneel moet je gebruiken?

Als je kijkt naar de verdeling in Nederland is ongeveer 90% (schatting) een mono of poly paneel. Een kleine 9% is een CIS paneel en 1% vertegenwoordigd alle andere soorten panelen.

Dit is best bijzonder te noemen want CIS panelen hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van mono en poly panelen:

 • Goedkoper dan mono en de meeste poly panelen
 • Veel milieuvriendelijker (bevatten geen schadelijke stoffen)
 • Ze presteren veel beter bij diffuus licht en schaduwrijke omstandigheden
 • Zijn veel efficiënter (leveren tot wel 25% meer kwh per WP dan mono en poly panelen)
 • Worden minder heet dan mono en poly panelen (beter rendement)

De nadelen van CIS panelen:

 • Minder WP per vierkante meter
 • Rendement is (op papier) lager dan mono en poly panelen
 • De panelen zijn kleiner en hebben daardoor in verhouding minder WP per paneel

Helaas lees je op vele websites verkeerde informatie over CIS panelen. De gemaakte claim dat deze panelen 10% beter presteren dan de opgegeven WP van de fabrikant wordt vaak aangemerkt als marketing.

Ook lees je overal dat SF is gestopt met leveren van deze panelen in Europa. Zogenaamd omdat deze panelen niet goed genoeg zijn. Dit is echter niet waar. SF panelen worden enkel nog via officiele SF dealers geleverd in Europa. Het is dus niet zo vreemd dat vele leverancier zeggen dat SF is gestopt met leveren. Dat heeft er simpelweg mee te maken dat deze leveranciers geen officiële dealers zijn.

Wees er dus bewust van dat er heel veel onzin wordt verkondigd in zowel de media als door vele zonnepanelen leveranciers. Ik kwam pas na vele telefoontjes er achter dat SF panelen nog prima te leveren zijn.

Wat is nu het grote schil tussen verschillende type panelen? In dit geval zegt een video meer dan duizend woorden. Bekijk de volgende video waarin het verschil tussen de panelen duidelijk zichtbaar is.

En dit is exact de reden waarom ik geïnteresseerd ben geraakt in CIS panelen. Want een mono paneel kan wel het hoogste rendement hebben bij optimale condities. Maar in een schaduwrijke omgeving heb je daar weinig aan.

Het kiezen van de juiste panelen is een hele zoektocht. En kan voor iedereen anders uitpakken. Maar het is belangrijk om zelf onderzoek te doen. Zodat je zelf ook weet wat je koopt. In plaats van alles te geloven wat een adviseur je vertelt.

Optimizers, heb je die wel nodig?

Het allereerste gesprek met een adviseur van een bekende PV leverancier raadde mij aan om optimizers erbij te nemen. Een optimizer zorgt ervoor dat alle panelen los van elkaar opereren. De omvormer moet daar op afgestemd zijn. De combinatie die je vrijwel overal tegenkomt zijn optimizers in combinatie met een Solar Edge omvormer.

Maar de vraag is, waarom heb je optimizers nodig? Het rendement van je PV installatie is volledig afhankelijk van de prijs die je betaalt. Optimizers leveren dan wel een hoger rendement maar kosten wel rond de 50 euro per stuk. Per twee panelen heb je 1 optimizer nodig. Als je 16 panelen hebt ben je dus al 400 euro extra kwijt aan optimizers.

Daarnaast is een Solar Edge omvormer ook duurder dan een standaard string omvormer. Deze kosten moet je dus wel terug verdienen om het rendabel te maken. Het voordeel van het extra rendement wordt vaak teniet gedaan door de extra kosten.

De enige reden om optimizers te gebruiken is als je last hebt van schaduwvorming. Liggen de panelen gedeeltelijk in de schaduw dan zijn optimizers eventueel aan te raden. Omdat de panelen met optimizers afzonderlijk van elkaar werken heeft een slecht paneel of een paneel in de schaduw geen invloed op de andere panelen.

Maar mijn dak ligt optimaal. Volledig zuid zonder schaduw. Toch adviseerde deze “adviseur” mij om optimizers te nemen. Op dat moment klonk het extra rendement wel logisch. Maar toen ik mij verder heb verdiept in de materie kun je je voorstellen dat deze leverancier de eerste ronde niet heeft overleeft.

Met andere woorden, weet wat je koopt. Je doet een investering van vele duizenden euro’s. Elke euro die je extra uitgeeft heeft invloed op je rendement en dus de terugverdientijd. Laat je niet zomaar iets wijsmaken. Optimizers zijn alleen te overwegen als je last hebt van schaduw.

Schaduw en ligging van de panelen

Schaduw kan een enorme invloed hebben op het rendement. Optimizers kunnen hier uitkomst bieden. Maar het weer heeft ook een enorme invloed. Want schaduw komt niet alleen van een boom of dakkapel.

Het is in Nederland vaker bewolkt dan dat de zon schijnt. Ook de ligging van de panelen heeft een grote invloed. Zonnepanelen leveren het meeste rendement op een zuid georiënteerd dak. Maar niet iedereen heeft deze luxe. Het kan zomaar zijn dat de meest gunstige positie van jouw dak op het oosten ligt.

Zie het volgende plaatje voor een duidelijk beeld van de opbrengst die je kunt verwachten:

zonnepanelen richting en opbrengst

Bron: Zonnepaneeltotaal

Zoals je kunt zien zit de “sweet spot” tussen zuidoost en zuidwest. Alle richtingen daarbuiten leveren geen 100% opbrengst. Juist om deze reden zijn CIS panelen erg interessant. Want deze panelen hebben een bewezen hogere opbrengst in minder optimale condities.

De getallen 10 t/m 90 geven het aantal graden van de hellingshoek aan. Bijvoorbeeld een dak met een hellingshoek van 40 graden op ZZO geeft een 100% opbrengst. Een dak op 60 graden op West geeft een maximale opbrengst van 80%.

Dat wil overigens niet zeggen dat zonnepanelen niet uit kunnen als je dak niet in de “sweet spot” valt. Het betekent echter wel dat de opbrengst lager zal zijn en de terugverdientijd langer. De meest optimale ligging is pal op het zuiden.

Zonnestraling en locatie

Alle zonnepanelen worden onder bepaalde omstandigheden getest. Het aantal WP van een zonnepaneel is gebaseerd op o.a. de volgende omgevingswaardes:

 • Een temperatuur van 25 graden
 • Zonnestraling met een waarde van 1000 W/m2

Door de ligging van Nederland zal de zonnestraling niet op 1000 W/m2 uitkomen maar op een gemiddelde van ongeveer 0.85. Hoe dichter je bij de evenaar komt hoe sterker de zonnestraling zal zijn.

Een zonnepanelen installatie kun je daarom ook nooit exact met elkaar vergelijken. Een installatie van 1000 WP zal rond de evenaar veel meer energie opwekken in vergelijking met exact dezelfde installatie in Nederland.

Zelfs in Nederland zijn er al verschillen te vinden. Dat heeft niet zozeer te maken met een hogere zonnestraling maar met het aantal uren dat de zon schijnt. Woon je in het westen langs de kust dan heb je de meeste zonuren. Een zonnepanelen installatie zal in het westen meer opwekken dan in andere delen van Nederland.

gemiddeld-aantal-zonuren-in-Nederland

Bron: allesoverzonnepanelen.nl

De verschillen zijn redelijk groot. Tel al deze zonuren maar eens bij elkaar op over een periode van 10 jaar. Uiteraard kun je hier verder niet zoveel mee. Want de kans is klein dat je van het oosten naar de kust gaat verhuizen enkel omdat het plaatsen van zonnepanelen daar gunstiger is. Uiteindelijk is het rendement volledig afhankelijk van de prijs die je betaalt voor de installatie.

Hogere opbrengst door hogere zonnestraling

de opbrengst van een zonnepaneel staat niet vast. Er zit theoretisch gezien geen limiet aan de opbrengst. De opbrengst van een zonnepaneel is gebaseerd op de eerder genoemde testwaardes van 1000 W/m2 en een temperatuur van 25 graden. Echter op sommige momenten is het goed mogelijk dat de zonnestraling veel hoger is dan 1000 W/m2.

Op de optimale locatie op de aarde waar zonnestralen loodrecht de oppervlakte raken is de zonnestraling 1361 w/m2. De atmosfeer rondom de aarde zorgt ervoor dat de uiteindelijke zonnestraling uitkomt op 1120 W/m2.  In Nederland bereikt de zonnestraling ongeveer 850 W/m2.

Maar de warmte van de zonnepanelen speelt hier ook een belangrijke factor. Hoe hoger de zonnestraling hoe warmen de panelen worden. Koeling speelt dus een grote rol bij het behalen van optimale rendementen.

Solar Frontier panelen absorberen andere bandbreedtes van het licht dan poly en mono panelen. Ook de invalshoek van het licht is bij SF panelen minder van belang. Daarom zijn deze panelen zeer geschikt voor schaduwrijke locatie. Daarnaast schijnt de zon in Nederland de zon vaker niet dan wel door bewolking.

SF panelen zijn over het algemeen 10% efficiënter dan poly en mono panelen onder dezelfde omstandigheden. Dat wil zeggen dat een SF paneel van 170 WP 10% meer opbrengt dan een poly of mono paneel van 170 WP.

In Nederland zal een SF paneel van 170 WP ongeveer (170*0.85) 144.5 kwh per jaar opleveren. Plus ongeveer 10% (14.45 kwh) = 160 kwh per jaar.

Hoewel SF panelen efficiënter zijn dan poly en mono panelen is de oppervlakte wel van belang. Een SF paneel is kleiner dan een mono of poly paneel. Echter kun je per m2 meer WP in poly of mono panelen kwijt dan SF panelen. Aan de andere kant zijn SF panelen weer goedkoper.

Uiteindelijk bepaalt de totale prijs van de installatie het rendement. Vergelijk dus altijd meerdere type installaties met elkaar. Kijk goed naar de garanties en vraag altijd meerdere offertes.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is volledig afhankelijk van je budget en je energieverbruik. Zomaar je hele dak vol leggen met zonnepanelen is een slecht idee. Uiteraard spelen de afmetingen van je dak en de zonnepanelen ook mee.

CIS panelen van Solar Frontier hebben een afmeting van 997 x 1257 mm. Bijna 1 meter breed en 1.25 meter lang. Standaard poly en mono panelen zijn een stuk groter. Deze panelen zijn exact 1 meter breed en rond de 1.65 meter lang. Je kunt dus altijd meer SF panelen kwijt dan poly of mono panelen.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is volledig afhankelijk van de salderingsregeling. Deze regeling is onlangs verlengd tot 2023. Maar zal daarna zeer waarschijnlijk afgebouwd worden. Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen is nu het juiste moment.

Hoe werkt salderen precies?

Afgezien van je budget is je huidige energieverbruik de belangrijkste factor om te bepalen hoeveel zonnepanelen je op het dak moet leggen. Dit heeft alles te maken met de huidige salderingsregeling. Hoe werkt salderen precies:

Voorbeeld 1: Energieverbruik afstemmen op het aantal WP

Stel mijn verbruik is over een heel jaar 2000 kwh. Ik leg voor 2000 WP aan zonnepanelen op het dak. Over het algemeen zal de opbrengst na een jaar tijd dan ook ongeveer 2000 kwh zijn.

Maar zonnepanelen werken alleen overdag. In de avond heb ik nog steeds stroom nodig van mijn energieleverancier. Overdag wek je dus met zonnepanelen veel meer stroom op dan je op dat moment verbruikt.

Alle stroom welke in de avonduren worden verbruikt worden verrekend met de opbrengst van overdag. Dit wordt salderen genoemd. Voor elke kwh welke je overdag hebt opgewekt en s avonds gebruikt krijg je 22 cent weer terug. Dit wordt verrekend op je energierekening.

Het standaard tarief voor 1 kwh is ongeveer 22 cent. Het grootste deel hiervan bestaat uit belastingen. Er zit echter wel een limiet aan hoeveel je mag salderen. Deze limiet staat gelijk aan je energieverbruik. Als je 2000 kwh per jaar verbruikt mag je maximaal 2000 kwh salderen.

Voorbeeld 2: Ruim overschot aan energie opwekken

Stel ik verbruik over een heel jaar 2000 kwh. Ik leg voor 4000 WP aan zonnepanelen op het dak. Dat betekent dat ik over een heel jaar een ruim overschot aan energie opwek. Omdat mijn verbruik maar 2000 kwh is lever ik de rest terug aan de energieleverancier.

Maar de salderingsregeling gaat tot maximaal je eigen verbruik. Alle extra energie welke wordt opgewekt boven 2000 kwh mag je niet salderen. Hier krijg je dus geen 22 cent meer voor terug. Hoeveel je hier wel voor terugkrijgt is afhankelijk van de energieleverancier.

Mijn energieleverancier is GreenChoice. GreenChoice geeft jou voor alle extra opgewekte energie 11 cent per kwh. In dit geval wordt 2000 kwh (4000 kwh opgewekte energie min 2000 kwh eigen verbruik) verrekend met de energieleverancier. De overige 2000 kwh lever ik terug tegen een tarief van 11 cent. Dat komt neer op een bedrag van 220 euro per jaar.

Het is verstandig om het aantal zonnepanelen af te stemmen op je huidige (of toekomstige) verbruik. Elke kwh die je extra teruglevert brengt namelijk hooguit de helft op. De terugverdientijd wordt daarmee verdubbeld en kan in de praktijk niet uit. De salderingsregeling zorgt er dus voor dat zonnepanelen rendabel zijn. Zonder deze regeling ga je de gemaakte kosten nooit terug verdienen. Maak er dus gebruik van zolang het mogelijk is!

De toekomst van salderen

Het staat op de planning van de overheid om de salderingsregeling in 2020 te heroverwegen. Wat dit precies gaat inhouden weet niemand. Het zou kunnen zijn dat de salderingsregeling wordt afgeschaft of versoepelt. Aan de andere kant zou dat voor veel mensen een flinke kostenpost betekenen. Uiteindelijk kan een PV systeem zonder de salderingsregeling op dit moment niet uit.

Het zou dus erg vreemd zijn dat deze regeling afgeschaft of versoepelt gaat worden. Persoonlijk verwacht ik een afbouw zoals bij de hypotheekrenteaftrek ook gedaan is. Dit wordt stelselmatig zeer langzaam afgebouwd waardoor iedereen er nog steeds profijt van heeft.

Update 2017:

Minister Kamp heeft besloten om de salderingsregeling tot 2023 te verlengen. Dat is goed nieuws voor de mensen die nu zonnepanelen willen aanschaffen.

Budget, subsidies en BTW terugvragen

Het belangrijkste is om het aantal zonnepanelen af te stemmen op je verbruik. Misschien is je verbruik zodanig laag dat je ruim onder je budget uitkomt. Dat is natuurlijk alleen maar gunstig. Bij het opstellen van een budget is het belangrijk om te kijken of je misschien ergens een subsidie aan kunt vragen. Bij energiesubsidiewijzer.nl kun je dit heel makkelijk controleren.

Als je gebruik kunt maken van een subsidie ben je niet meer afhankelijk van je huidige verbruik. Omdat je subsidie krijgt en dit niet zelf hoeft te betalen is het prima mogelijk om (veel) meer zonnepanelen op het dak te leggen. Persoonlijk heb ik om exact deze reden mijn hele dak vol liggen met SF panelen.

Solar Frontier zonnepanelen op dak

In totaal liggen er 23 SF panelen op mijn dak. Pal op het zuiden.

Omdat ik in “aardbevingsgebied” woon kon ik aanspraak maken op een subsidie voor waardevermeerdering. Deze subsidie heb ik volledig besteed aan zonnepanelen. Mijn geschatte jaarverbruik is ongeveer 1500 kwh. Op het dak liggen 23 panelen van 170 WP wat in totaal ruim 3900 WP is. Ik wek dus elk jaar veel meer kwh boven mijn verbruik op.

Op deze extra kwh is de salderingsregeling niet van toepassing. Ik krijg dus maximaal 11 cent per kwh terug. Maar omdat ik het grootste deel van de kosten niet zelf hoef te betalen i.v.m. de subsidieregeling kan dat voor mij makkelijk uit.

Zou ik geen subsidie krijgen zou ik maximaal 10 tot 12 panelen op het dak leggen. Met 12 panelen kom je uit op (12×170) = 2040 WP. Dit is iets meer dan mijn huidige verbruik maar met oog op de toekomst (bijvoorbeeld kinderen) verwacht ik dat het verbruik zal gaan stijgen.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is dus van meerdere factoren afhankelijk.

BTW terugvragen

Hou er ook rekening mee dat je de BTW terug krijgt van de belastingdienst (voor zolang het duurt). Op een systeem rond 5000 euro krijg je dus al snel 900 euro weer terug. Je moet de belastingdienst wel een forfeit betalen op basis van het aantal WP. Je krijgt dus niet 100% alle BTW terug.

Verderop in dit artikel staat een volledig stappenplan hoe je de BTW terug kunt vragen en welke formulieren je nodig hebt. Sommige zonnepanelen aanbieders leveren een extra dienst om voor jou de BTW terug te vragen. Dit is een uitstekende service zolang je er niet voor hoeft te betalen. Ik heb aanbieders voorbij zien komen welke maar liefst 100 euro vragen om dit voor je te regelen.

Ik kan je vertellen dat dit een fluitje van een cent is. Het kost je hooguit een paar minuten werk. Je moet alleen even weten wat je moet invullen. Ik vind het ronduit schandalig dat aanbieders hier geld voor vragen. Een PV systeem kost vaak al vele duizenden euro’s. Dan moet het gratis invullen van een paar simpele formulieren toch geen probleem zijn? Wees er van bewust dat deze extra kosten invloed hebben op je rendement.

Het kiezen van de juiste omvormer

Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewerkte energie in huis gebruikt kan worden. Het kiezen van de juiste omvormer is ook erg belangrijk. De omvormer bepaalt op welke manier de zonnepanelen aangesloten worden. Een verkeerde omvormer kan je vele euro’s kosten op de lange termijn.

Helaas zijn er vele zonnepanelen aanbieders die hier geen duidelijke informatie over verschaffen. Het doet mij zelfs vermoeden dat sommige aanbieders geen idee hebben wat ze nu eigenlijk aanbieden. Tenminste, dat is mijn praktijkervaring. Dit zal ik nader toelichten:

Over het algemeen staan SF panelen erom bekend dat ze efficiënter zijn dan mono en poly panelen. Dat wil zeggen dat ze per WP meer kwh opwekken dan de fabrikant heeft opgegeven. Het huidige type paneel is de SF-170S. Dit paneel levert 170 WP per paneel.

Op vele websites lees je dat de extra opbrengst van SF panelen een fabeltje zijn. Ook de opbrengst in schaduwrijke omstandigheden worden als onzin verkondigd. Zoals je in bovenstaande video hebt kunnen zien is dat allesbehalve onzin. De cellen in SF panelen zijn niet in serie geschakeld wat bij mono en poly panelen wel het geval is.

Een SF paneel welke voor de helft in de schaduw ligt zal dus nog steeds energie opwekken. Een mono of poly paneel zal in dat geval helemaal niks meer opleveren. Dit kun je duidelijk zien in de demonstratie video.

Een ander feit wat door veel aanbieders als “niet waar” wordt bestempeld is de efficiëntie van SF panelen. SF panelen zijn tot wel 10% efficiënter dan poly of mono panelen. Dat houdt in de praktijk in dat je het aantal WP met minimaal 10% moet verhogen om een goede vergelijking te maken.

De opbrengst van de zonnepanelen is o.a. afhankelijk van de temperatuur en de zonnestraling. Op bepaalde momenten van de dag kan de opbrengt een stuk hoger zijn. In mijn geval heb ik 3910 WP aan zonnepanelen op het dak liggen. In Nederland zal dat op jaar basis ongeveer 3910*0.85 (0.85 is de zonnestralingsfactor in Nederland)= ~ 3325 kwh opleveren.

Tijdens de ideale testomstandigheden (1000 w/m2 zonnestraling) zou de opbrengst 3910 kwh per jaar zijn. Op de meeste optimale locatie op de aarde zou de opbrengt 3910*1.120 = ~ 4380 kwh zijn.

Zo kan het voorkomen dat het uitgangsvermogen veel groter is dan het aantal WP van de zonnepanelen. Zo zag ik begin 2017 het volgende uitgangsvermogen op mijn omvormer staan:

 

Omvormer opbrengst

Zoals je kunt zien leveren mijn 23 SF panelen van 170 WP per stuk een piekvermogen van ruim 5 kwh. En dan moeten de optimale condities (stand van de zon) in de zomer nog komen. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Zo kan het zijn dat de panelen een tijdje in de schaduw hebben gelegen en zijn afgekoeld. Vervolgens komt de zon op volle sterkte achter de wolken vandaan. Dit kan zorgen voor grote pieken in de opbrengst.

Wat heeft dit te maken met de omvormer? Stel de omvormer zou maximaal 4.0 kwh aankunnen, afgestemd op het aantal WP van 3910. Alle opgewekte energie boven deze 4.0 kwh gaat dan verloren. Dat klinkt erger dan het in werkelijkheid is.

Een omvormer moet precies passen bij het type panelen wat je kiest. Bij SF panelen is het dus belangrijk om rekening te houden met een ruimere omvormer in verhouding met het aantal WP. In de praktijk (bij SF panelen) moet je dus het aantal WP vermenigvuldigen met 1.2. In mijn geval is 3910 x 1.2 = 4692 WP

Op gunstige dagen draait mijn setup op de piekmomenten van de zon (tussen 12:00 en 14:00) tussen de 4400-5000 watt. Nu zou je wellicht denken dat in mijn geval een omvormer van 4.6 kwh ideaal zou zijn. Er zit echter nog een addertje onder het gras.

Overdimensioneren en onderdimensioneren van de omvormer

Een term die je vaker zult horen bij het kiezen van een omvormer is over en onderdimensionering. Simpel gezegd heeft een ondergedimensioneerde omvormer een mindere capaciteit in verhouding tot het totaal aantal WP van de panelen.

Bijvoorbeeld iemand heeft 3000 WP op het dak liggen maar heeft een omvormer met een capaciteit van 2800 watt. De omvormer kan maximaal 2800 watt verwerken. De overige 200 watt gaat verloren. Dit klinkt als een probleem maar ligt wat genuanceerder.

Een omvormer heeft zelf ook een optimaal rendement. Het meest optimale rendement van een omvormer ligt rond de 97/98+% (afhankelijk per type en merk). Deze rendementen worden echter alleen maar gehaald bij optimale omstandigheden. In de ochtend en in de avond zal dit rendement nooit gehaald worden. Dan zal het rendement eerder tussen de 92-94% liggen.

Een zwaardere omvormer is minder efficiënt bij een lage belasting. Het kan daarom verstandig zijn om een kleinere omvormer te kiezen. Hoewel je het piekvermogen verliest verdien je dat rendement in de ochtend en avond weer terug. Ook zal een kleinere omvormer minder geld kosten.

Het onderdimensioneren van een omvormer heeft dus eigenlijk niks met de omvormer zelf te maken. Maar geeft simpelweg de verhouding tussen de capaciteit van de zonnepanelen en de omvormer aan.

Overdimensioneren betekent dus dat de omvormer een grotere capaciteit heeft dan het aantal WP wat op het dak ligt. Over het algemeen komt het in Nederland vrijwel niet voor dat panelen hun piekwaardes bereiken. Een uitzondering zijn de SF panelen. Deze panelen presteren ongeveer 10% beter dan de opgegeven fabriekswaarde. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden tijdens het kiezen van een omvormer.

Hou ook rekening met eventuele uitbreiding van panelen in de toekomst. Als je later nog een keer wilt uitbreiden moet je nu kiezen voor een ruimere omvormer. Als je eerst kiest voor een kleine omvormer zal je deze tijdens de uitbreiding moeten vervangen (of een tweede laten plaatsen).

Bij het gebruik van optimizers is er geen sprake van over of onderdimensionering. De optimizers zorgen voor een optimale levering aan de omvormer.

Hoe ziet de opbrengst er uit in de praktijk:

overdimensioniseren

Figuur 1: overdimensioneren

onderdimensioniseren

Figuur 2: onderdimensioneren

Op de piekmomenten van de dag zal bij onderdimensionering de opbrengst afgekapt worden. Echter verdien je deze verloren energie in de ochtend en avonduren ruimschoots terug. Omdat bij onderdimensioneren een kleinere omvormer wordt gebruikt is het rendement bij lage opbrengst veel hoger dan bij een grotere omvormer.

Ik ben er vanuit gegaan dat het over en onder dimensioneren van een omvormer te maken had met de capaciteit ten opzichte van de fabrieksinstellingen. Bijvoorbeeld als een omvormer van 5 kwh 20% is overgedimensioneerd dacht ik dat de omvormer dan een capaciteit had van 6 kwh.

De term overdimensioneren heb ik ook bij andere aanbieders voorbij zien komen. Ik heb alleen de fout gemaakt om niet uit te zoeken wat dit inhoud. Mijn aanname klopte totaal niet. Over en onderdimensioneren heeft niks te maken met de omvormer. Het is enkel een term welke de verhouding tussen de omvormer en het aantal WP op het dak aangeeft.

Op dit moment heb ik een 5 kwh omvormer bij een 3910 WP zonnepanelen set. Dat houdt dus in dat mijn omvormer ruim 20% is overgedimensioneerd. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik verder onderzoek gedaan. En toen kwam ik al snel tot de conclusie dat het helemaal niet slim is om een omvormer in Nederland over te dimensioneren.

Het optimale rendement van de omvormer wordt alleen bereikt tijdens piekmomenten. Echter zijn deze piekmomenten in Nederland vrij kort. De overige momenten moet de omvormer een veel lagere spanning verwerken. Hoe groter de omvormer hoe lager het rendement bij lagere spanningen.

Het is dus verstandig om te onderdimensioneren. Hoewel het systeem dan op de piekmomenten wordt afgekapt verdien je dit ruimschoots terug op de momenten dat het systeem minder oplevert. Zoals in de ochtend en in de avond. Een kleinere omvormer is op deze momenten efficiënter dan een grotere omvormer.

Er is letterlijk geen enkele adviseur geweest die mij dit heeft toegelicht. En dat is best vreemd want de omvormer bepaalt voor een groot gedeelte je rendement. Geen enkele adviseur heeft aangegeven waarom een bepaald type omvormer de beste keuze is.

In mijn geval maakt het opzich niet zoveel uit omdat ik vrijwel geen kosten heb gemaakt i.v.m. een subsidie regeling. Maar als je alles zelf moet betalen let er dan goed op wat ze je aanbieden. Overdimensionering is overigens geen probleem als je in de toekomst meer zonnepanelen wilt plaatsen.

Ben je op zoek naar het optimale rendement? Ga in Nederland dan altijd voor onderdimensionering. Wil je het echt tot in de details aanpakken? Dan kun je de datasheets van verschillende omvormers en de gebruikte zonnepanelen naast elkaar leggen om het optimale rendement te bepalen. Of natuurlijk de adviseur vragen dit voor je te doen. Geloof ze niet op hun woord. Zorg ervoor dat ze met echte data komen die je zelf kan controleren

Strings, strings en strings

Zoals eerder genoemd bepaalt de omvormer hoe de zonnepanelen worden aangesloten. Dit zal gebeuren in serie of parallel met eventueel optimizers/micro omvormers. Een string bestaat uit meerdere panelen welke aan elkaar geschakeld zijn.

Een string panelen in serie geschakeld:

serieschakeling zonnepanelen

Bron: Zonnepaneel-info.nl

Bovenstaande string bestaat uit 4 zonnepanelen welke in serie geschakeld zijn. In een serieschakeling presteert het systeem op basis van de zwakste schakel. In dit voorbeeld levert het eerste paneel 95 watt. De overige panelen leveren 100 watt.

Omdat het eerste paneel minder presteert, presteren de overige panelen ook minder. In dit geval is de maximale opbrengst 95 watt keer vier panelen = 380 watt. Ondanks dat de andere drie panelen wel 100 watt kunnen opbrengen gaat er per paneel 5 watt verloren.

In een parallelschakeling werkt dit anders. Hier werken de panelen los van elkaar. Elk paneel presteert op zijn eigen niveau. Alleen het eerste paneel presteert minder dan de andere panelen.

parallelschakeling zonnepanelen

Bron: Zonnepaneel-info.nl

Het totale verlies wordt in dit geval beperkt tot 5 watt. In de serie schakeling is dit 5 watt per paneel dus 20 watt in totaal.

Je zou dus kunnen zeggen dat je altijd de zonnepanelen parallel moet schakelen. In theorie is dat zeker waar maar in de praktijk ligt dat even anders. Dit heeft te maken met het type omvormer en de opgewekte spanning. Je kunt niet zomaar panelen parallel aansluiten op een willekeurige omvormer.

Optimizers werken op een zelfde soort wijze:

zonnepanelen optimizers

Bron: Bespaarbazaar.nl

De panelen worden voorzien van een optimizer. Zo kunnen de panelen onafhankelijk van elkaar werken en uitgelezen worden. Je kunt dit vergelijken met de parallelschakeling van panelen.

In theorie klinkt het allemaal heel mooi. De vraag is of het in de praktijk ook daadwerkelijk iets oplevert. De goedkoopste omvormer is namelijk een string omvormer. Heel saai maar doet prima zijn werk. Alle panelen zijn dan aangesloten in serie.

Parallel schakelen of optimizers hebben alleen maar nut bij schaduw van bijvoorbeeld een boom of dakkapel. Of in specifieke situaties waar de panelen verschillende richtingen op wijzen (bijvoorbeeld noord en zuid). Of als er gebruik gemaakt moet worden van verschillende type zonnepanelen (b.v. bij uitbreiding).

De omvormer bepaalt het aantal panelen per string. En dat is weer afhankelijk van het maximale voltage van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Vmmp. Als voorbeeld neem ik de SF panelen die bij mij op het dak liggen.

De Vmmp van SF panelen is 87.5. Voor meer informatie zie ook de datasheet van deze panelen. Vervolgens moeten we gaan kijken hoeveel vmmp de omvormer het liefste wil hebben voor het maximale rendement.

fronius datasheet

Bron: datasheet fronius

Om dit te berekenen moeten we op zoek naar de meeste optimale uitgangsvermogen van de omvormer. In dit geval is dat voor de Fronius Primo 8.2-1 Bij een uitgangsvermogen van 710 Voc wordt het meeste optimale rendement van de omvormer bereikt (98.2%).

Vervolgens deel je de 710 door de vmmp van de SF panelen. 710/87.5 = 8.11. Dat betekent dat er maximaal 8 panelen in een string kunnen liggen om het optimale rendement te behalen. Echter als je 12 panelen op het dak hebt liggen kom je niet aan 8 panelen per string. Een betere oplossing zou dan zijn twee strings van 6 panelen.

Alleen ben je er dan nog niet. De open klemspanning (maximale piekspanning) van de SF panelen ligt namelijk op 112 Volt (zie onderstaande datasheet). Dit is de piekspanning welke de panelen maximaal kunnen leveren. Als je 8 panelen in een string zou leggen dan zit je op 8x 112= 896 Volt.

datasheet Solar Frontier zonnepanelen

Bron: Datasheet Solar Frontier

De maximale spanning volgens de datasheet van Fronius is 800 Volt. Met 8 panelen in een string ga je daar theoretisch dus ruim overheen. In het geval van 7 panelen kom je op 784 volt uit. Dat is bijna het maximum van 800 volt. De beste optie zou in dit geval dus zijn 6 panelen in 1 string. Uiteraard is dit weer afhankelijk van de rest van de opstelling.

Dit is even heel simpel uitgelegd hoe panelen worden aangesloten. Overigens komt er nog veel meer bij kijken. Het is dus belangrijk dat de installateur hier genoeg kennis van heeft. Een beunhaas inhuren om de panelen aan te laten sluiten (om geld te besparen) is dus geen goed idee. Ook als je het zelf wilt gaan doen moet je dus goed weten waar je mee bezig bent.

Optimizers geven een hoger rendement maar zijn onderaan de streep veel duurder. Om een optimizer te gebruiken heb je namelijk een aparte duurdere omvormer nodig. Tel daarbij op de kosten per optimizer (50 euro per stuk). Dan is het maar de vraag of het onder aan de streep wel uit kan (in vele gevallen dus niet).

Mijn advies is om op zoek te gaan naar een installateur/dealer welke zich gespecialiseerd heeft in een bepaald type paneel.

De meterkast en terugleveren

Een andere limitatie van het aantal panelen is de meterkast. Een standaard meterkast heeft een 1 fase aansluiting. Op een 1 fase aansluiting kun je ongeveer maximaal een PV systeem van 5000 WP aansluiten.

Wil je meer dan 5000 WP aansluiten moet je overstappen op een 3 fase meterkast. En daarbij hoort ook een 3 fase omvormer. Maar het gemiddelde verbruik in Nederland is ongeveer 2000 tot 2500 kwh per jaar. In dat geval is een 1 fase aansluiting ruim voldoende.

Om stroom terug te kunnen leveren heb je een meter nodig welke kan terugleveren. Vrijwel alle digitale meters zijn daarvoor geschikt. Je hoeft geen slimme meter te hebben om stroom terug te leveren. Er bestaan ook digitale “niet slimme” meters. Heb je nog een oude ferrarismeter in de meterkast hangen? Laat deze dan absoluut niet vervangen!

Met een ferrarismeter kun je namelijk altijd salderen. Ongeacht wat de overheid bepaalt. Een ferrarismeter meter draait gewoon simpelweg de andere kant op naarmate je stroom opwekt. Er wordt dus niks achteraf verrekend maar direct bij je eigen meter.

Mocht de salderingsregeling helemaal verdwijnen kun je dus nog steeds salderen. Hoewel er dan waarschijnlijk een verplichte vervanging van de meter zal plaatsvinden.

In nieuwbouw zitten al enige tijd standaard digitale meters. Ferrarismeters worden niet meer geplaatst. Zo ziet een ferrarismeter er uit:

ferrarismeter

Persoonlijk ben ik tegen een slimme digitale meter. Het wordt je tegenwoordig bijna door de strot heen gedrukt. Vele maanden voordat onze nieuwe woning opgeleverd zou worden heb ik met Enexis gebeld om te vragen om een domme meter te plaatsen. Dit is een digitale meter maar zonder mogelijkheid om op afstand uit te lezen. Niet te verwarren met een slimme meter waarbij de module om alles uit te lezen uitgeschakeld is.

In 2017 is het nog steeds mogelijk om een slimme meter te weigeren. Nadat ik dit al enkele maanden voor de oplevering van onze woning had doorgegeven heb ik enkele weken voor de oplevering met Enexis gebeld om te vragen of alles nu goed geregeld was. “Jahoor meneer, alles staat genoteerd.” Ik was er niet echt gerust op want een volledige bevestiging kwam er niet van.

Twee tot drie weken voor de oplevering nogmaals achteraan gebeld. Wat bleek? De aannemer had voor alle woningen in de wijk vele maanden geleden een slimme meter besteld. Daar had ik als particulier niets over te zeggen. Ik heb duidelijk gemaakt dat ik de eigenaar van de woning ben en ik zelf wel bepaal wat voor meter er komt te hangen. Daar heb ik gewoon recht op.

Ondanks alle communicatie hebben ze toch een slimme meter geplaatst. Om een lang verhaal kort te maken hebben ze daarna alsnog de slimme meter met pijn en moeite vervangen voor een domme digitale meter. Het feit dat hier zo moeilijk over wordt gedaan geeft mij twijfels over de echte reden waarom iedereen een slimme meter moet krijgen.

De reden dat ik geen slimme meter wilde hebben is omdat de uitzend module extra straling genereert. Denk aan een Wi-Fi signaal. Daarnaast is het idee dat iemand zomaar op afstand al mijn gegevens uit kan lezen niet echt veilig. Ook heb ik van installateurs vernomen dat slimme meters brand gevoeliger zijn. Plus het feit dat het wordt opgedrongen zie ik er niks in om een slimme meter te gaan gebruiken. Voor het gebruik van zonnepanelen maakt het niks uit.

Onlangs meldde Tros Radar dat er een stuk of 10 slimme meters meer verbruik meten dan daadwerkelijk is verbruikt. Dat is natuurlijk helemaal funest voor je rendement. Probeer daarnaast maar eens te bewijzen dat je meter niet deugt.

Zo ziet mijn digitale domme meter er uit:

domme slimme meter

Leverstand 1 en 2 meten het verbruik en standen 6 en 7 de teruglevering.

Hoe ziet mijn meterkast eruit:

alamat groep zonnepanelen

Aan de rechterkant zie je de alamat schakelaar van de zonnepanelen. Deze groep staat volledig los van de andere groepen. Mocht er iets aan de hand zijn met de panelen zal de aardlekschakelaar op de alamat er uitklappen. De overige groepen blijven gewoon doordraaien.

Voor de rest verandert er niks in de meterkast. Er worden enkel een paar kabels getrokken richting de omvormer.

 

Opbrengst en prestaties

Op moment van schrijven (5 aug 2017) zijn dit de huidige meterstanden:

1: 578
2: 770
6: 751
7: 1543

Onze zonnepanelen zijn sinds 8 maart 2017 in gebruik. Dat komt neer op ongeveer zeven maanden tot moment van schrijven. Het verbruik sinds wij hier zijn komen wonen (juli 2016) is 1348 kwh. De totale opgewekte energie in zeven maanden is 2294 kwh. In zeven maanden tijd hebben wij dus ons totale energieverbruik van het afgelopen jaar al ruimschoots terugverdiend.

De opwekking van de energie kun je op verschillende manieren volgen. Dit is voornamelijk afhankelijk van het type omvormer. Wij hebben een Fronius Primo als omvormer. Op de Fronius zit een display waar je vele zaken uit kunt lezen. Echter is dit niet echt handig omdat je dan elke keer naar de omvormer moet lopen (hangt op zolder).

Fronius maakt ook gebruik van een webapp en app voor de smartphone. Via deze apps kun je de belangrijkste zaken uitlezen:

Fronius webapp opbrengst

Fronius webapp opbrengst 2

Fronius webapp opbrengst 3

Bovenstaande screenshots zijn van de Fronius webapp. Via de smartphone kan je alleen het huidige vermogen zien.

Deel en vergelijk je opbrengt op PVoutput.org

Een erg populaire website onder zonnepanelen bezitters is PVoutput.org. Op PVoutput worden alle opbrengsten van honderdduizenden zonnepanelen installaties over de hele wereld bijgehouden. Je kunt de omvormer zo instellen dat deze al je gegevens naar je PVoutput account upload.

Zo kun je ook heel makkelijk zonnepanelen installaties met elkaar vergelijken. Hoewel vergelijken erg lastig is. Met zonnepanelen kun je eigenlijk alleen een vergelijking maken met de buren. Hoe verder de installaties uit elkaar liggen hoe minder accuraat je kunt vergelijken.

pvoutput.org

Het is uiteraard wel de vraag of je al je zonnepanelen gegevens zomaar online wilt zetten. Persoonlijk heb ik mij nog niet aangemeld op PVoutput.

Prestaties Solar Frontier panelen in het algemeen

Op zonnepanelen.net kun je vele verschillende panelen met elkaar vergelijken. Wat opvalt is dat de Solar Frontier panelen vrijwel elke maand op plaats 1 staan op basis van efficiëntie. De efficiëntie houdt in hoeveel KWH er per WP wordt opgewekt. SF panelen staan bekend om hun zeer hoge efficiëntie

De testresultaten van verschillende testlocaties van Home NRG spreken ook voorzich:

Opbrengst Solar Frontier panelen

Bron: Home NRG

Dat wil overigens niet zeggen dat SF panelen in elke situatie de beste keuze zijn. Maar de resultaten die ik tot zover heb kunnen vinden zijn erg in het voordeel van SF. Ook vele Nederlanders welke actief zijn op het tweakers.net forum hebben hun daken volliggen met SF panelen.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is waar het allemaal om draait. Het rendement bepaalt hoe snel je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Het is dus van groot belang dat het zonnepanelen systeem volledig is afgestemd op jouw situatie om het optimale rendement te behalen.

Het vooraf bepalen van het rendement is erg lastig. Er zijn namelijk vele factoren waar je rekening mee moet houden. Het rendement van mijn systeem is ontzettend hoog. Dat heeft niet zozeer te maken met de panelen en omvormer maar wel met de subsidie die wij hebben gekregen.

Ons zonnepanelensysteem heeft dankzij de subsidie maar een fractie van de normale prijs gekost. Het hele systeem is in hooguit 2 jaren terugverdiend. Elke euro is daarna pure winst. De meterstanden die hierboven vermeld zijn, zijn dus niet echt realistisch. Dat komt omdat ons systeem niet is afgestemd op ons verbruik. Ons verbruik is hooguit 1500 kwh in een jaar. Terwijl wij 3900 WP op het dak hebben liggen. Wat neerkomt op 3900 kwh per jaar.

Rendement zonnepanelen berekenen

Om het rendement te berekenen moeten we eerst gaan kijken wat één kwh ongeveer kost. Hieronder een overzicht van mijn jaarnota van Greenchoice. Let overigens niet op de meterstanden want deze kloppen niet.

Greenchoise rekening overzicht

Zoals je kunt zien kost 1 kale kwh helemaal niks (0,037 cent). Het grootste gedeelte van de energienota bestaat uit belastingen. De energiebelasting is veruit de grootste kostenpost. Dit is van groot belang bij het bepalen van het aantal zonnepanelen. Omdat de salderingsregeling aangeeft dat je niet meer mag salderen dan je verbruik.

Voor elke kwh welke wordt opgewekt boven je verbruik krijg je enkel het kale leveringstarief uitbetaald. De terugverdientijd is dus veel langer als je meer WP op het dak laat leggen dan je daadwerkelijk verbruikt.

Stel dat deze nota een eindafrekening is van een heel jaar. In dat geval is er ongeveer 1900 kwh verbruikt. De zonnepanelen installatie is afgestemd op dit verbruik wat neerkomt op ongeveer 2000 WP. De kosten voor dit systeem liggen rond de 2000 euro. Elk jaar wordt er 231 euro bespaart op de stroomkosten. Dan duurt het 8.5 jaar om het hele systeem terug te verdienen.

Dit is een hele simpele berekening. Uiteraard kan er over de jaren heen van alles gebeuren met de energieprijzen, belastingen, salderingsregelen, subsidies etc. Vele aanbieders geven je een mooi overzicht van de terugverdientijd. Echter is dat een moment opname en zegt weinig over je daadwerkelijke terugverdien tijd.

Het is dus van belang om de aanschafprijs zo laag mogelijk te houden. En daarnaast de zonnepanelen af te stemmen op je eigen situatie. Zo kreeg ik het advies om een Solar Edge omvormer te nemen i.c.m. optimizers. Terwijl mijn dak zuid georiënteerd ligt zonder enige vorm van schaduw. In dat geval zijn optimizers overbodig. Daarnaast is een Solar Edge omvormer duurder dan een standaard string omvormer.

Hoewel de opbrengst dan wel hoger zou zijn staat dit niet in verhouding met de extra kosten. Voor een optimizer betaal je al snel 50 euro. Tel daarbij de kosten voor de duurdere omvormer bij en je bent al snel vele honderden euro’s extra kwijt. Terwijl je maar een paar kwh extra opwekt. Voor mij zou dat een slechte investering zijn.

Op een dak met veel schaduw zou het wel een betere investering zijn. Omdat optimizers ervoor zorgen dat zonnepanelen los van elkaar opereren. Een zonnepaneel wat in de schaduw valt heeft dan geen effect op de andere panelen.

P.s. van alle energie leveranciers in Nederland krijg je bij Greenchoise het meeste voor teruggeleverde stroom (0.11 cent).

Hoelang blijf je in je huidige woning wonen?

Als je besluit om zonnepanelen te kopen dan neem je ook direct het besluit om de komende 7 tot 10 jaar niet te verhuizen. Uiteraard kun je ondertussen wel gaan verhuizen maar dan ga je de investering van de zonnepanelen nooit meer terugverdienen.

Dat kan wellicht een risico zijn. Het is ook voornamelijk afhankelijk van de levensfase waar iemand zich in bevind. Grote kans dat een starter binnen enkele jaren weer gaat verhuizen naar een grotere woning. Het is dus verstandig om goed te kijken naar je toekomstplannen. Als je van plan bent om binnen een aantal jaren te verhuizen zijn zonnepanelen geen goede investering. Tenzij je gebruik kunt maken van een gunstige subsidie.

Hoelang bestaat de salderingsregeling nog?

Het rendement van zonnepanelen is volledig afhankelijk van de salderingsregeling. Als deze regeling niet zou bestaan dan verdien je de zonnepanelen nooit meer terug. Deze regeling zorgt ervoor dat je verbruik wordt verrekend met de opgewekte energie. Simpelweg omdat je overdag nu eenmaal niet zoveel verbruikt als dat je opwekt.

Zonder salderingsregeling wek je dus overdag veel stroom op waarvan je een groot gedeelte niet verbruikt. In de avonduren zou je dan alsnog voor de stroom moeten betalen. De salderingsregeling is dus een zeer gunstige subsidie vanuit de overheid. Dat deze subsidie aangepast gaat worden staat in ieder geval vast.

Ergens in 2020 gaat de salderingsregeling op de schop. Welke impact dit zal hebben valt op dit moment lastig in te schatten. Mijn vermoeden is dat ze het niet zomaar volledig gaan afschaffen. Want dan verdienen de mensen die de afgelopen jaren in zonnepanelen hebben geïnvesteerd dit geld nooit meer terug.

Update: Inmiddels is het bekend geworden dat de regeling in ieder geval tot 2023 onaangetast blijft.

De regeling zal vanaf 2023 wellicht minder gunstig worden gemaakt. Of worden afgestemd op het aantal jaren dat de zonnepanelen op het dak liggen. Het staat in ieder geval vast dat dit invloed gaat hebben op het rendement. Als je zonnepanelen wilt aanschaffen dan is nu het beste moment. Ik verwacht niet dat de salderingsregeling na 2023 hetzelfde zal blijven. Je hebt dus nog ~ 6 jaar de tijd om de kosten terug te verdienen.

In België gaat het er minder leuk aan toe. Daar is sinds enkele jaren een nieuw prosumententarief ingevoerd. Dit tarief is gebaseerd op het vermogen van de omvormer. Zonnepanelen bezitters in België zijn dus elk jaar honderden euro’s extra kwijt aan deze belasting. Daarnaast zijn de BTW tarieven verhoogt van 6% naar 21%. Het is absoluut schandalig dat er op deze manier belasting wordt berekend.

Deze belasting heeft namelijk niks te maken met de energie die er wordt opgewekt. Dat er een omvormer met 5 kwh vermogen aan een zonnepanelen systeem hangt wil niet zeggen dat er ook daadwerkelijk 5 kwh wordt opgewekt. Het overdimensioneren van een omvormer in België is dus een zeer slecht idee. Het rendement is vrijwel nihil met dergelijke belastingen. Het is simpelweg diefstal.

Garantie op de onderdelen

Het rendement wat je kunt behalen is ook sterk afhankelijk van de garantie op de onderdelen. Een omvormer heeft bijvoorbeeld standaard tussen de 5 – 10 jaar garantie. Stel de omvormer gaat na 10 jaar stuk mag je deze op eigen kosten laten vervangen.

Elektronica verslijt over de jaren heen. Het rendement van de zonnepanelen zal elk jaar iets afnemen. Het is van te voren lastig in te schatten wanneer je problemen gaat ondervinden. De meeste systemen hebben de eerste 10 jaren vrijwel geen onderhoud nodig.

Het rendement op de lange termijn (20 jaar) is dus sterk afhankelijk van de kwaliteit van de onderdelen. Als je over de jaren heen steeds hier en daar een paneel (en optimizers) moet vervangen en de omvormer stopt mee ben je al snel een paar honderd euro kwijt. Daarnaast is het maar de vraag of de panelen die je destijds hebt aangeschaft nog leverbaar zijn en passen op de huidige omvormer.

De rendementen worden vooral berekent op basis van de eerste 10 jaren. Maar daarna wordt het een erg grijs gebied. Als je pech hebt kan het je op lange termijn meer geld gaan kosten dan het oplevert. De terugverdientijd van een zonnepanelen systeem ligt op dit moment tussen de 5 tot 10 jaren. Natuurlijk volledig afhankelijk van de prijs en de oriëntatie van het dak.

Kies de juiste zonnepanelen aanbieder

Het is van groot belang om de juiste zonnepanelen aanbieder te kiezen. Een aanbieder met verstand van zaken. Die je geen onzin probeert te verkopen wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

In mijn zoektocht naar de juiste aanbieder heb ik minstens 5 zonnepanelen adviseurs over de vloer gehad. Daarnaast heb ik er telefonisch ook nog eens 10 tot 15 gesproken. Ik heb dus een aardig goed beeld hoe het eraan toegaat in zonnepanelen land. Mijn conclusie, het is dramatisch…

Ten eerste is de informatie die je krijgt enorm schaars. Er komt echt ontzettend veel bij kijken om de juiste panelen te kiezen. Je moet dus van te voren al weten welke panelen het beste bij je passen. Het kan zomaar zijn dat de betreffende aanbieder de panelen die jij eigenlijk nodig hebt helemaal niet verkoopt.

Als ik de eerste de beste aanbieder had genomen had ik nu zonnepanelen met optimizers op het dak liggen. Met andere woorden, zorg ervoor dat je op de hoogte bent hoe zonnepanelen werken, welke type panelen er zijn, hoe de salderingsregeling werkt, wat over en onder dimensioneren is etc.

Voor een verkoper is een onwetende klant een mak schaap wat alles gelooft. Heb je van te voren veel informatie opgedaan weet je precies waar een verkoper het over heeft. Dat is exact de insteek van dit artikel. Zodat jij weet hoe zonnepanelen werken en welke keuze je het beste kunt maken.

Van alle aanbieders (op eentje na) die ik heb gesproken hebben ze mij verteld dat Solar Frontier panelen niet meer geleverd worden in Europa. Dit kun je ook terugvinden op vele websites. Dit is echter niet waar. Alleen officiële SF importeurs kunnen deze panelen nog leveren in Europa. Dit heb ik geverifieerd bij een officiële importeur/aanbieder.

Ook de prijzen kunnen per aanbieder sterk verschillen. Voor exact hetzelfde systeem betaal je bij aanbieder B zomaar honderden tot 1000 euro meer dan bij aanbieder A. Als je hier vervolgens vragen over gaat stellen krijg je geen antwoord.

Dat wil overigens niet zeggen dat je zoveel mogelijk moet besparen. Een kundig bedrijf met experts mag je best voor betalen. Echter als je voor hetzelfde systeem bij een andere aanbieder honderden euro’s meer moet betalen kun je je wel afvragen of het dan wel de juiste keuze is.

Stichting garantiefonds zonne energie

Sommige aanbieders zijn aangesloten bij stichting garantiefonds zonne energie. Stichting zonne energie zorgt ervoor dat als de aanbieder failliet gaat alle garantie en zaken overneemt. Wat veel mensen niet weten is dat zonnepanelen.net de eigenaar is van dit garantiefonds.

Mocht er tijdens de aanbetaling de aanbieder onverhoopt failliet gaan vangt het fonds deze kosten op. Ook als er aanspraak gemaakt moet worden op de fabrieksgarantie zullen ze dit regelen.

Dat klinkt in eerste instantie natuurlijk als een goed idee. Echter is dit in de praktijk een wassen neus. Ze spelen hier sterk in op angst. Vele aanbieders hebben namelijk geen aanbetaling. En de fabrieksgarantie kun je prima zelf regelen. Zo heeft Solar Frontier een hoofdkantoor in Duitsland zitten.

Het grote nadeel is dat je namelijk voor dit garantiefonds moet betalen. Dit heeft dus invloed op je rendement. Iedereen maakt standaard aanspraak op de fabrieksgarantie. Dus wat is dan precies het voordeel van een dergelijk fonds?

De aanbieder waar ik mijn zonnepanelen heb gekocht zijn niet aangesloten bij een dergelijk fonds. Uiteraard heb ik wel navraag gedaan wat er gebeurt in het geval dat ze failliet gaan. In dat geval neemt de importeur waar ze zaken mee doen alle garantie zaken over. Mocht er iets stuk gaan is dat dus prima afgedekt. Zonder extra kosten.

Daarnaast is het de vraag wat de financiële gezondheid van een dergelijk fonds is. Er zal namelijk nooit genoeg geld in zitten om iedereen te kunnen dekken. Dat is wellicht ook niet nodig. Het is voornamelijk een marketingtruc om mensen over te halen. Dat dit invloed heeft op de terugverdientijd en dus het rendement van de panelen vertellen ze er vaak niet bij.

Extra kosten aanbieder

Kies voor een aanbieder die voor je klaar staat. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van formulieren om de BTW terug te vragen. Sommige aanbieders durven hier geld voor te vragen. Terwijl het een kwestie van een paar minuten werk is. De prijs kan zelfs oplopen tot 100 euro. Persoonlijk vind ik dit echt schandalig.

Een zonnepanelensysteem kost over het algemeen vele duizenden euro’s. Hier zit genoeg marge op om even een formuliertje in te vullen voor de klant. Zo moeilijk is het namelijk niet. Om deze wanpraktijken tegen te gaan heb ik verderop een stappenplan uitgewerkt zodat je dit heel makkelijk zelf kunt invullen en aanvragen.

Zijn zonnepanelen beter voor het milieu?

Dat is een lastige vraag om een concreet antwoord op te geven. Het is namelijk sterk afhankelijk van wat je met de opgewekte energie doet. Als je de opgewekte energie gaat gebruiken om de woning te verwarmen is het antwoord nee.

Ondanks dat de gasprijzen in verhouding tot stroomprijzen veel hoger zijn is het verwarmen van water met gas veel efficiënter. Aangezien ik een ruim overschot heb van opgewekte energie zou ik een elektrische boiler kunnen plaatsen om mijn gasverbruik te verminderen. Voor mijn portemonnee is dit gunstig, voor het milieu echter niet.

Als je het gehele productieprocess van zonnepanelen meerekent zijn zonnepanelen niet echt duurzaam of goed voor het milieu. Het kost behoorlijk veel energie om zonnepanelen te produceren. Denk ook aan vervoerskosten.

Persoonlijk merk ik ook dat ik nu veel makkelijker apparaten aan laat staan of vaker gebruik. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je een behoorlijke overschot aan energie opwekt.

Toekomst, powerwalls en elektrische auto’s

In de toekomst zullen er een aantal leuke en interessante veranderingen plaatsvinden op het gebied van zonne energie. De meest interessante op dit moment zijn powerwalls. Een powerwall is een grote batterij welke je aan de muur kunt hangen. Hier kun je op dit moment ongeveer 13 kwh in opslaan.

De kosten liggen ruim boven de 5000 euro per powerwall. Op dit moment dus nog zeker niet rendabel. Maar over de jaren heen zullen powerwalls steeds meer capaciteit krijgen en goedkoper worden. Als je over een aantal jaren een paar honderd KWH kunt opslaan voor een redelijke prijs kun je met zonnepanelen volledig onafhankelijk je eigen stroom opwekken en gebruiken.

Elektrische auto’s worden ook steeds belangrijker. Wellicht kun je over enkele jaren je auto simpelweg thuis opladen door ze aan de zonnepanelen te koppelen. Op dit moment heb je hiervoor een behoorlijke zonnepaneleninstallatie voor nodig.

Aan de andere kant zullen er ook negatieve veranderingen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de praktijken die op dit moment in België spelen. Als iedereen straks zonnepanelen op het dak heeft liggen worden er vele inkomsten misgelopen door energiemaatschappijen en de overheid. Deze kosten zullen hoe dan ook ergens vandaan gehaald worden.

BTW terugvragen en subsidies

Als laatste, en zeker niet onbelangrijk, is het terugvragen van de BTW. Zoals genoemd zijn er veel aanbieders die extra geld vragen voor het invullen van een paar formulieren. Echt schandalig want het is een fluitje van een cent. Daarom heb ik besloten om alle stappen volledig uit te zetten in een stappenplan zodat iedereen dit zelf kan doen.

Je krijgt helaas niet de volledige BTW terug. De belastingdienst werkt met een forfait wat samenhangt met het aantal WP. Zie hieronder een overzicht van de kosten:

Zonnepanelen forfait belastingdienst

Dit is een eenmalig bedrag wat je moet aangeven in de aangifte. Voor mijn zonnepaneleninstallatie (3910WP) moet ik dus 80 euro betalen. Het bedrag wat je terugkrijgt is het BTW bedrag – 80 euro.

Kleine ondernemersregeling

Om de BTW terug te vragen wordt je voor de belastingdienst gezien als ondernemer. Je moet vervolgens ook BTW betalen over de opgewekte stroom. Echter hoef je onder een X bedrag aan inkomsten geen BTW te betalen. Dit valt onder de zogenaamde kleine ondernemersregeling. Omdat de BTW van de opbrengst ruim onder deze limiet valt hoef je geen BTW af te dragen over de opgewekte energie. De enige kosten die je moet betalen is het forfait op basis van de aanschafwaarde.

Stap 1: De eerste stap is dus om je aan te melden als ondernemer bij de belastingdienst. Dit doe je via het formulier: opgaaf startende onderneming.

Stap 2: Na het aanmelden krijg je van de belastingdienst inloggegevens. Hiermee kun je aangiftes online verwerken. Dat is eigenlijk niet nodig want er wordt ook een roze formulier meegestuurd. Met dit roze formulier kun je de eerste en eenmalige aangifte afhandelen. Het enige wat je hoeft in te vullen is het BTW bedrag en het forfait. Bij het totaal trek je het forfait van het BTW bedrag af.

Het roze formulier vul je als volgt in:

 • Noteer het BTW bedrag wat je moet betalen
 • Zoek in bovenstaande tabel het forfait op wat je moet betalen
 • Bereken vervolgens het bedrag voor de omzetbelasting

Stel het totale BTW bedrag wat je moet betalen is 1000 euro. Het zonnepanelensysteem wekt 2900 WP op. Volgens de tabel betaal je voor 2900 WP 60 euro forfait. Vervolgens bereken je het bedrag voor de omzetbelasting:

 • Deel het forfait door 0.21
 • In dit geval 60 / 0.21 = 286 euro

Vul dit als volgt in op het roze formulier:

Aangifte omzetbelasting zonnepanelen

Stap 3: Doe een verzoek bij de belastingdienst om geen belastingaangifte meer te hoeven doen voor de rest van het jaar. Hoewel je wel omzetbelasting moet betalen valt dit binnen de limiet van de kleine ondernemersregeling. Daardoor hoef je nooit belasting te betalen. Dit kun je doen door een brief te sturen naar je lokale belastingkantoor.

Maar vergeet geen aangifte te doen als je stap 3 niet volgt. Je kunt een boete krijgen als de belasting niet op tijd wordt aangegeven. Heb je al een eigen onderneming kan het verstandig zijn om de zonnepanelen op naam van de partner te zetten (indien deze geen onderneming heeft).

Vraag een offerte aan bij minimaal 5 aanbieders

Vergis je niet. Elke verkoper wil maar één ding: zonnepanelen verkopen. Er is geen enkele verkoper die jou exact gaat vertellen wat jij nodig hebt. Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel is het kiezen van de juiste zonnepanelen installatie niet zo simpel. Desondanks mijn onderzoek heb ik zelf de fout gemaakt door een verkeerde omvormer te kiezen die ik eigenlijk niet nodig heb. Simpelweg omdat geen enkele adviseur mij dit heeft verteld.

Ik heb minstens vijf adviseurs over de vloer gehad. Telefonisch heb ik er nog eens tien gesproken om uiteindelijk een keuze te maken. Het is absoluut van belang dat je zelf gaat vergelijken. Het is absoluut niet slim om maar één of twee aanbieders te raadplegen. Dit kan je vele honderden of zelfs duizenden euro´s kosten.

Uiteindelijk neem je zonnepanelen voor het rendement (je portemonnee). Hoe hoger de kosten hoe lager je rendement zal zijn. Stel dus kritische vragen en zorg ervoor dat je exact weet waar een aanbieder het over heeft. Zoals eerder genoemd, als ik naar de eerste de beste aanbieder had geluisterd had ik nu een zonnepanelen installatie gehad die totaal niet past bij mijn situatie.

Ook de prijzen kunnen onderling enorm verschillen. Voor exact dezelfde installatie was ik bij aanbieder B bijna 1000 euro meer kwijt dan bij aanbieder A. Dit prijsverschil valt simpelweg niet te rechtvaardigen. Vraag daarom dan ook minstens vijf offertes aan. Alleen dan kun je een goede vergelijking maken. Je weet dan ongeveer wat de installatie gaat kosten. Je kunt deze prijzen ook gebruiken voor je onderhandelingspositie.

Wees ervan bewust dat je een grote uitgave doet. Zie het kopen van zonnepanelen als een zakelijke deal. Jij wilt zo min mogelijk betalen voor het beste rendement. Onderhandelen over de prijs is dus absoluut een goed idee. Maar je kunt alleen onderhandelen als je ongeveer weet wat de installatie gaat kosten. Dit kun je alleen weten door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Er zullen ook aanbieders zijn die compleet verschillende systemen zullen aanraden. Lees alle informatie in dit artikel goed door. Weet wat je koopt. Het gaat vaak om duizenden euro’s. Deze euro’s wil je goed besteden.

Wij hebben voor het gemak een aantal formulieren op deze site geplaatst. Via deze formulieren kun je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Het kan verstandig zijn om meerdere offertes aan te vragen. Helaas hangen niet alle aanbieders onder hetzelfde formulier.

Gebruik de volgende formulieren om een offerte aan te vragen. Let daarbij op het volgende:

 • Vul het forumlier alleen in als je een serieuze aanvraag wilt doen
 • Zorg voor de juiste adres en contact gegevens
 • Alleen de eigenaar van de woning of pand kan de aanvraag doen

 

Twijfel je om zonnepanelen te kopen? Wacht niet langer…

Zit je er over na te denken om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is nu het beste moment. Onlangs is bekend geworden dat de salderingsregeling tot 2023 in stand blijft. Dat betekent dat een investering in zonnepanelen in ieder geval tot 2023 rendabel is. Elk jaar dat je wacht heeft uiteindelijk invloed op het rendement. De salderingsregeling zal namelijk niet eeuwig in stand blijven.

Het rendement is afhankelijk van vele factoren. Je kunt bijvoorbeeld wel zonnepanelen aanschaffen maar als je van plan bent om binnen 5 jaar te verhuizen heeft dat weinig zin. Uiteraard is het ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen.

Voor een redelijk standaard installatie ben je al snel tussen de 2500 en 5000 euro kwijt. Dit is inclusief het terugvragen van de BTW. Elke aanbieder weet natuurlijk dat consumenten de BTW terug kunnen vragen. Hier zullen de prijzen ook op afgestemd zijn.

Het is absoluut noodzakelijk dat je weet wat je koopt. Alleen dan behaal je het optimale rendement. Laat je niks wijsmaken door verkopers. Stel kritische vragen. Als je iets niet weet schrijf dit dan op en probeer het antwoord terug te vinden op internet. Of zet je vraag in een reactie op dit artikel en wellicht kunnen wij (of andere lezers) de vraag beantwoorden.

Laat je niet overhalen door de eerste de beste aanbieder. Je kunt pas een goede vergelijking maken als je minstens vijf aanbieders hebt gesproken. De laagste prijs is niet altijd de beste keuze. Kijk ook naar de overige zaken. Denk bijvoorbeeld aan reviews over het betreffende bedrijf. Wat vinden andere mensen van de betreffende aanbieder?

Hoe is de garantie geregeld? Helpen ze bij het invullen van de belastingaangifte? Zoals je hebt kunnen zien is dat een fluitje van een cent. Sommige aanbieders vragen er echter 100 euro voor. Dat is hun goed recht. Maar dat gaat helemaal nergens over als je bedenkt dat het invullen van de aangifte hooguit een paar minuten werk is.

Gebruik dit artikel als leidraad in je zoektocht naar zonnepanelen. Dit is veruit het meest uitgebreide artikel wat je over zonnepanelen zult vinden. Wil je nog meer details weten neem dan een kijkje op het tweakers.net forum. Hier kun je ook vragen stellen. Er zijn vele experts aanwezig met vele jaren ervaring.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om geen onderzoek te doen en zonnepanelen te laten plaatsen door een aanbieder uit de buurt of op aanraden van een kennis/familie. Dit scheelt je een hoop tijd maar kost je wel veel geld. Hoe beter je zonnepanelen systeem is afgestemd op jouw situatie hoe hoger het rendement zal zijn. Ook de terugverdientijd is korter.

Delen wordt gewaardeerd!Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Maarten schreef:

  Goedemiddag,
  Weer een erg uitgebreid artikel op je zeer interessante blog. Ik heb het nog niet helemaal uitgelezen maar wil toch even hetvolgende alvast kwijt:
  Wp, Watt-piek. Daarvan zeg je dat dit het vermogen onder ideale omstandigheden zijn, dit is niet correct. Dit is het vermogen onder gestandaardiseerde omstandigheden. Namelijk een zonnestralings-inval van 1000w/m2. Vandaar dat het helemaal niet zo bijzonder is dat 4000Wp aan panelen een keer 5000watt opwekken. Er zal ongeveer 1250w/m2 zonnestraling geweest zijn op dat moment. Zo kan rond de evenaar kan 4000Wp aan panelen best 8000W opwekken. Mits je omvormer hierop gedimensioneerd is uiteraard.

 2. Inspiron schreef:

  In het hoofdstukje zonnepanelen goed voor het milieu. Wordt de kanttekening gemaakt over de produktie ervan die ook veel energie kost. Maar mijn vraag is levert het nu nog energiewinst (produktie energie en vervolgketen is kleiner dan geleverde energie) op door zonnepanelen te grbruiken. Want als die balans negatief is het geen verbeteringvoor het milieu.

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Inspiron,

   Dat is een hele goede vraag. Dit is ook afhankelijk van de locatie waar het paneel geplaatst gaat worden. Hetzelfde paneel zal rond de evenaar veel meer energie opwekken dan bijvoorbeeld in Nederland.

   Stel ik zou mijn zonnepanelen gaan gebruiken om water te verwarmen zal de balans altijd negatief zijn. Omdat water verwarmen met bijvoorbeeld gas veel rendabeler is. Echter voor mijn portemonnee is het beter om water te verwameren met elektriciteit. De balans zal dus afhangen van meedere factoren. Ik vermoed dat een zonnepaneel pas na vele jaren echt beter is voor het milleu. Maar ik moet daarbij wel zeggen dat dit een pure gok is. Wellicht is er een andere lezer die hier een antwoord op kan geven.

   • Inspiron schreef:

    Johan, dank voor je reactie.Dit is nu precies het probleem nergens wordt gerekend met de energetisch belasting / opbrengst. Het boek “de verborgen impact” doet een poging, maar niet voor zonnepanelen. Ik zou wel willen het milieu sparen maar het heeft geen zin als de belasting groter is dan de opbrengst voor het milieu.

 3. Inspiron schreef:

  Deze berekening wordt nergens gemaakt. Altijd de euro berekening maar nooit de milieu belasting. Is een groene of rode footprint?

  • Maarten schreef:

   Zie onder andere deze site:
   http://www.lowtechmagazine.be/2008/03/de-donkere-kant.html
   Maar in het Engels zijn er ook veel meer (uitgebreidere, meer wetenschappelijke) onderzoeken beschikbaar.

   Eindconclusie is dat een paneel meer energie opwekt dan dat de productie ervan kost.
   Dit betekent dus dat het mogelijk is om een fabriek voor zonnepanelen volledig op zonne-energie te laten draaien. Zo worden er meer zonnepanelen geproduceerd, die weer meer energie opleveren, waardoor er nóg meer zonnepanelen kunnen worden geproduceerd.

   De praktijk zal momenteel nog wel anders zijn, maar de technologie ervoor is er.
   Het belangrijkste is dat een paneel meer energie opwekt dan dat het kost. Net als windturbines overigens, ondanks alle broodje-aap verhalen hierover die op internet circuleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie