De Basis - 6. Financieel plan

Financieel plan

Voordat je daadwerkelijk kan beginnen met een financieel doel is het belangrijk om goed te kijken naar je financiën. Is dit allemaal goed geregeld? Of denk je dat je het goed geregeld hebt? Ik dacht van wel, totdat ik er achter kwam dat mijn geld niks aan het doen was op mijn bankrekening terwijl ik mijn geld ook aan het werk kon zetten om geld te verdienen. Sterker nog, geld wordt door inflatie gemiddeld 2% minder waard per jaar!

Het maken van een financieel plan doen we op basis van de basisprincipes van rijkdom. Met behulp van onderstaande tool kun je een financieel plan maken. Dit financieel plan is gebaseerd op de principes zoals deze duizenden jaren geleden met succes zijn toegepast. Je hebt de volgende gegevens nodig:

  • Je bruto inkomen.
  • Je netto inkomen.
  • Vaste lasten levensonderhoud (onderdak, verzekeringen, eten & drinken).
  • Vaste lasten luxe (auto, tv/telefoon/internet abonnementen).

De tool werkt als volgt: Er wordt een berekening gemaakt op basis van je bruto inkomen. Omdat je 10% aan jezelf betaalt, oftewel “pay yourself first” en 10% op zij zet in een spaarpotje, worden deze waarden berekend op basis van je bruto inkomen. Iemand die 2.000 euro bruto verdient zet dus elke maand 200 euro op zij om te investeren en 200 op zij om te besparen. Het geld dat je overhoudt, kan gebruikt worden om uit geven (of beter nog: te investeren!).

Indien je veel uitgeeft aan luxe kan het zijn dat je in de min komt te staan. Dit betekent dat je teveel geld besteedt aan luxe en hierop “moet” besparen! Geef je structureel teveel geld uit aan luxe zal je niet financieel onafhankelijk kunnen worden.

Tool - Maak financieel plan

Inkomen

Bruto inkomen: ,- per maand
Netto inkomen: ,- per maand

Vaste lasten

Levensonderhoud (onderdak, verzekeringen, eten & drinken) ,- per maand
Luxe (auto, tv/telefoon/internet abonnementen) ,- per maand

(tip: stel een periodieke overboeking in naar je spaar/beleggingsrekening)

Budget

Weet jij wat je elke maand uitgeeft? Het bijhouden van een budget is een belangrijke stap van het proces. Indien je niet weet wat je uitgeeft kun je potentieel veel geld mislopen. Uit onderzoek is gebleken dat veel miljonairs zich houden aan een strak budget. Bron: The Millionaire next door.

Er wordt door deze personen jaarlijks een planning gemaakt en daar wordt strak de hand aan  gehouden. Met een goed afgesteld budget kan je de weg naar financiële onafhankelijkheid flink verkorten. Weet jij hoeveel je per maand kwijt bent aan eten en wat je auto nu precies kost? Misschien kun je ergens kosten besparen en dit geld gebruiken voor investeringen….

Wij hebben een overzicht gemaakt van verschillende producten en diensten waar je geld op kunt besparen; neem een kijkje bij besparen op producten en diensten.


Deel deze pagina met je kennissen...Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>