6.2. Crowdfunding

Crowdfunding

Vroeger kon je alleen grote bedragen lenen bij de bank of bij een hele rijke oom. Tegenwoordig kun je ook geld lenen door middel van crowdfunding: particulieren die allemaal een klein bedrag investeren om met elkaar een groot bedrag te kunnen financieren. Er zijn drie soorten crowdfunding: donatie, aandelen en geld uitlenen.

Donatie

De meest bekende crowdfunding site is Kickstarter. Bij Kickstarter investeer je in projecten, echter krijg je hier geen geld of aandelen voor terug. Vaak krijg je wel een prototype van een bepaald product. Om te investeren hoef je hier niet te zijn, je investeert in een project om het daadwerkelijk op de markt te krijgen zonder dat je er zelf iets aan verdiend. In feite dus een donatie.

Aandelen

Een andere mogelijkheid om te investeren via crowdfunding is Symbid.nl. Je investeert hier in start-up bedrijven en als tegenprestatie ontvang je aandelen van het bedrijf voordat het op de aandelenmarkt verschijnt. Deze investering gaat tegen alle basisprincipes in: een zogenaamde high risk / high reward investering. In de praktijk halen 9 van de 10 start-up bedrijven het niet; je bent dan al je geld kwijt. Echter als een project wel succesvol is kunnen de rendementen enorm oplopen. Omdat je aandelen ontvangt zit er in principe geen limiet op de winst. Je zal dus zelf een hele goede analyse moeten maken of een project potentie heeft.

Geld uitlenen

Een bank genereert assets door geld uit te lenen en hierover rente te vragen. In principe is dit een eenmalig proces. Je gaat naar de bank, vraagt een lening aan waarbij de bank een kijkje neemt naar je financiële achtergrond en huidige situatie. Als deze situatie voor de bank “veilig” is wordt er een lening verstrekt. Dit kan zijn een hypotheek, een lening voor het verbouwen van je huis, een lening voor het starten van een bedrijf, etc.

Een ding wat al deze leningen in gemeen hebben is dat het geld terugbetaald moet worden aan de bank met rente. Dat klinkt redelijk simpel, echter neemt de bank wel een risico omdat niet iedereen geschikt is om het geld op tijd of voldoende terug te betalen. Daarom bekijkt de bank wat je financiële mogelijkheden zijn en nemen op basis daarvan een conclusie. Het komt vaak genoeg voor dat hierdoor geen lening kunnen krijgen.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook andere mogelijkheden om aan geld te komen, namelijk crowdfunding. Bij crowdfunding kun je aan beide kanten van de streep staan. Je kunt geld aanvragen voor een project maar je kunt ook zelf een “bank” spelen door in projecten van andere mensen te investeren.

Geld uitlenen is de meest veilige vorm van crowdfunding, je kan namelijk redelijk makkelijk het risicofactor berekenen. Een voorbeeld van een crowdfunding site waar je geld kunt uitlenen is Geldvoorelkaar.nl. Bij Geldvoorelkaar.nl wordt de lening annuïtair terugbetaald. Dit houdt in dat je direct na het uitlenen van je geld een maandbedrag terug krijgt. Hierdoor hoef je niet te wachten totdat het project voltooid is. Je kunt de rente direct weer investeren in andere projecten. Dit is dus positief voor het effect van samengesteld rendement.

Bereken de kans op wanbetaling

Zoals je hebt kunnen lezen bij de basisprincipes van rijkdom is het belangrijk om je investering te beschermen. Indien je wilt investeren in een project bereken dan eerst altijd het risico. Bij Geldvoorelkaar.nl wordt aangegeven wat het risico is van je investering in de vorm van classificatie, een BKR rating en een graydon rating.

Bij het uitlenen van geld wil je berekenen hoeveel procent rendement je overhoudt na aftrek van risicopercentage. Bij een risicoberekening moet je de volgende variabelen meenemen:

 • De kans op wanbetaling. (BKR rating & Graydon rating, bijv. 1%)
 • Inflatie (gemiddeld over meerdere jaren +/- 2%)
 • Kosten (bij Geldvoorelkaar.nl 0,9% fee)

Berekening risicopercentage: 1% + 2% + 0,9% = 3,9%
Rendement na aftrek risicopercentage: Rente 8% – 3,9% verlies = 4,1% rendement

Spreid je risico

Bovenstaande berekening gaat alleen op als je je geld zoveel mogelijk spreidt over projecten. Bij Geldvoorelkaar.nl mag je in maximaal 100 projecten investeren en voor maximaal 40.000 euro. Als je in totaal 40.000 euro wilt investeren via Geldvoorelkaar.nl is het meest ideale om 40.000 euro / 100 projecten = 400 euro per project in te leggen. Bij 10.000 euro of lager is dit het minimale bedrag van 100 euro. Iemand die dus meer dan 400 euro in een project investeert, houdt zich dus niet aan de financiële principes! (op basis van verschillend risicopercentage per project zou je enkele tientjes kunnen schuiven)

Crowdfunding in Duitsland: Zinsland

Crowdfunding is erg populair. Zonder tussenkomst van een bank is het voor particulieren maar ook zakelijke mensen mogelijk om een lening af te sluiten. In Nederland zijn er een aantal partijen die deze mogelijkheid bieden. Er zijn echter ook partijen in het buitenland waar ook geïnvesteerd kan worden in projecten.

Zinsland is een crowdfunding partij gevestigd in Duitsland. Zinsland is opgestart in 2014. Ze hebben inmiddels een aantal rewards in de wacht gesleept. Waaronder “Best crowdinvesting platform 2016 and 2017”

Zinsland heeft de afgelopen jaren in 34 projecten geïnvesteerd. Waarvan 33 in Duitsland en één project in Oostenrijk. In totaal hebben ze 26.4 miljoen euro opgehaald verdeeld over 2987 investeerders. Dat komt neer op een gemiddelde rond de 8854 euro per investeerder.

Zinsland onroerend goed

Zinsland is gespecialiseerd in onroerend goed. Projectontwikkelaars kunnen hun project aanbieden op de website. Het geld wat wordt opgehaald voor het betreffende project wordt als achtergestelde lening uitgeleend aan de projectontwikkelaars.

Contracten die worden opgesteld hebben niet een specifieke einddatum voor terugbetaling. Dat wil zeggen dat het niet vaststaat wanneer je de volledige investering plus rente terug hebt ontvangen. Wel staat er in het contract een richtdatum wanneer het project klaar zal zijn. Deze richtdatum is tot nu toe altijd gehaald volgens Zinsland.

De reden dat de einddatum niet altijd gehaald kan worden heeft voornamelijk te maken met het bouwen/ontwikkelen van het project. Slecht weer kan bijvoorbeeld invloed hebben op het bouwwerk. Hier zit een limiet op van zes maanden maar werkt beide kanten op. Zo kan een project tot zes maanden eerder of zes maanden later afgerond zijn.

Rendement Zinsland

Het netto rendement op deze investeringen ligt tussen de 5 en 7% per jaar. Een gemiddeld contract duurt ongeveer tussen de 12 en 18 maanden. Dit is relatief kort als je dit vergelijkt met langdurige projecten via geldvoorelkaar.nl.

Een interessante opmerking hierbij is dat je geen enkele fee hoeft te betalen. Er komen dus naast je initiële investering geen extra kosten bij. Zinsland heeft als mening dat de projectontwikkelaars die het geld nodig hebben de service afnemen en niet de investeerders.

Je kunt investeren vanaf 500 euro. Zorg er altijd voor dat je geld wat je wilt investeren kunt missen. Uiteraard is geen enkele investering zonder risico. Omdat bij een faillissement achtergestelde leningen als laatste aan de beurt zijn kun je dus al je geld kwijtraken. Maar dat is bij vrijwel elke manier van crowdfunding het risico.

Belastingen en locatie

Zinsland is gevestigd in Duitsland. Ze hebben op dit moment geen Nederlandse vestiging of website. Lijkt je het interessant om bij Zinsland te investeren is kennis van de Duitse taal geen overbodige luxe. Maar ik heb inmiddels een paar keer contact  met ze gehad en ze kunnen je via e-mail ook prima helpen in het Engels mocht dat nodig zijn.

Zinsland is ondanks de taalbarrière (voor sommige mensen) een interessant alternatief. De netto rendementen zijn redelijk hoog. En ze hebben verschillende awards ontvangen voor beste crowdfundingplatform in Duitsland. Daarnaast betaal je geen extra kosten wat bij andere crowdfundingplatformen vaak wel het geval is.

Zoals genoemd is geen enkele investering zonder risico. Kijk dus goed in welke projecten je wilt investeren.
Deel deze pagina met je kennissen....2 reacties

 1. mark schreef:

  Mooi verhaal maar wat beknopt, mis verdeel over meerdere platformen en beleg in verschillende risico klassen laag bv 500 euro en dan per 100 terug
  kans op een hoog rendement maar met kleine bedragen. het maximaal te investeren bedrag is in jaar 2017 80.000 euro per platform
  een datum bij de verhalen zou handig zijn

  • Johan van der Deen schreef:

   Hoi Mark,

   Klopt, deze informatie is een tijd geleden gepost. Inmiddels zijn we alweer een paar jaren verder. Bij geldvoorelkaar zijn de berekening over de jaren heen aangepast. Het kan ook goed zijn dat er inmiddels meerdere partijen zijn bijgekomen. Het staat op de planning om dit gedeelte verder uit te breiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie