De Basis - 2. Hoe werkt de economie?

Hoe werkt de economie?

De economie is op het oog een complex systeem waarbij geld de hoofdrol speelt. Beurzen, valuta’s, huizenmarkten, oorlogen en nog veel meer zaken hebben sterke invloed op onze economie. Hoe werkt de economie nu precies, wat is geld, wat geeft geld zijn waarde en waar komt geld vandaan?

Allemaal vragen waar je niet snel bij stilstaat. Toch is het belangrijk om te weten hoe de economie werkt en waar geld vandaan komt. Deze informatie komt vooral van pas bij het handelen op de aandelenbeurs.

Schulden

Wist je dat wanneer iedereen op aarde zijn schuld volledig afbetaalt, er geen geld meer bestaat? Elke euro die je op je bankrekening hebt staan is de schuld van iemand anders. Het principe is redelijk simpel: Er zijn een paar instanties, zoals de Federal Reserve (Centrale bank van Amerika), die geld kunnen bijdrukken zonder supervisie van overheden!

De Federal Reserve leent geld aan banken, overheden etc. om uiteindelijk bij de “normaal” werkende mensen terecht te komen (bijvoorbeeld voor een hypotheek). De Federale Reserve leent dit geld natuurlijk niet zomaar uit, ze lenen het geld alleen uit als daar rente over wordt betaald. Er wordt geld gecreëerd uit het “niets”. De rente over het geld dat wordt uitgeleend bestaat niet.

Als je een hypotheek afsluit leen je geld bij de bank. De bank leent op zijn beurt het geld van de Europese Centrale Bank of de Federale Reserve (centrale bank van Amerika). Beide banken vragen een percentage rente over het geld wat ze uitlenen. Maar waar komt het verschil vandaan tussen het originele bedrag en de extra rente die betaald moet worden? Dat geld bestaat namelijk niet.

Stel nu dat jij de enige persoon op de wereld bent die geld wil lenen van de bank. De bank geeft aan: je krijgt 100.000 euro maar ik wil er over 10 jaar 105.000 euro voor terug.

De 5.000 euro aan rente die gevraagd wordt om terug te betalen bestaat niet. Je hebt dus automatisch een schuld die je in theorie nooit kunt betalen omdat het geld niet bestaat. Nu leven we met miljarden mensen samen op deze wereld en dus kun je dit geld op een andere manier verdienen door er bijvoorbeeld voor te gaan werken. Dus als iedereen op de hele wereld zijn schulden zou afbetalen bestaat geld niet meer.

Een quote van Marriner Eccles, de chairman of the Federale Reserve 1941:

Eccles: We created it.
Patman: Out of what?
Eccles: Out of the right to issue credit money.
Patman: And there is nothing behind it, is there, except our government’s credit?
Eccles: That is what our money system is. If there were no debts in our money system, there wouldn’t be any money.

De waarde van geld

Wat is de waarde van geld? De waarde van geld werd altijd gemeten met de “goud-standaard”. Voor elke dollar stond er een stukje goud tegenover. Echter met bovenstaande praktijken kon het nooit lang duren voordat er niet meer genoeg goud was om elke dollar te vertegenwoordigen. In 1971 heeft president Nixon daarom de goud-standaard afgeschaft. Wat is nu de daadwerkelijke waarde van geld? Kort gezegd: niks!

De waarde van iets is natuurlijk relatief. Geld is niks meer dan een papiertje. Goud is niks meer dan een glimmende steen. Wij mensen hechten veel waarde aan goud en geld, maar waar zou een hond voor kiezen als je hem een klomp goud en een klomp kaas voorschotelt?

De waarde van geld berust op de algemene acceptatie van geld. Zolang iedereen gebruik maakt van het “systeem” zal dit in principe nooit omvallen. Dit systeem wordt in stand gehouden door de Federale banken en de overheden.

Kijk bijvoorbeeld naar de dollar. Deze dollar wordt ook wel de “petroldollar” genoemd. Via de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) kun je alleen maar olie kopen als je in dollars betaalt. Omdat bijna alle grote olielanden lid zijn van de OPEC heeft dit enorme invloed op de dollar. Wat heeft dit voor invloed op de economie? Lees dan ook bijvoorbeeld het volgende uitgebreide artikel: Preparing for the collapse of the petrodollar system.

De overheid biedt bescherming over je kapitaal. Een goed voorbeeld hiervan is de IJsland Bank Icesave waarbij duizenden mensen hun spaargeld kwijt zijn geraakt. De meeste rekeninghouders (mensen met minder dan 100.000 euro op hun bankrekening) hebben hun geld weer terug gekregen dankzij de overheid. Maar wat zou er gebeuren als elke Nederlander nu naar de bank zou gaan om zijn geld op te halen? Laten we het iets breder trekken: Wat zou er gebeuren als iedereen op aarde naar de bank zou gaan om zijn geld op te halen?

Het gevolg zou zijn dat er niet genoeg geld beschikbaar is en het hele economische systeem zal daardoor gaan instorten. Immers geld wat niet bestaat kun je ook niet uit de muur halen. Wat zou jij doen als jij je geld komt ophalen bij de bank en de bank zou zeggen: “Sorry, we hebben uw geld op dit moment niet”? Dit is destijds ook gebeurd bij de DSB bank! We weten allemaal hoe dat is afgelopen…. Lees het volgende artikel voor meer informatie: Zorgen in Kamer over oproep om geld van DSB te halen

Zoals je kunt lezen in bovenstaand artikel geeft onze eigen overheid al aan dat een bank over de kop gaat als iedereen zijn spaargeld van de bank zou halen. Wat zou er gebeuren als iedereen op de hele wereld dit zou gaan doen?

Krediet / Credit

Wat is krediet? Krediet betekent dat je iets koopt maar hier eigenlijk nog geen middelen voor hebt. Denk aan het afsluiten van een hypotheek; ook het openen van een rekening in een kroeg. Krediet houdt in dat je onderling afspreekt dat je het bedrag in bepaalde termijnen terug betaalt. Bij een hypotheek doe je daar 30 jaar over, voor een paar biertjes in de kroeg hooguit een week.

Met een creditcard kun je dus aankopen doen zonder dat je over het geld beschikt dat nodig is voor de aankoop. Bij een creditcard wordt er pas aan het einde van de maand afgerekend. Je kunt in theorie een hele maand lang van alles kopen zonder dat je hier geld voor hebt. Je ziet direct al het gevaar van dergelijke systemen. Mensen kunnen zichzelf niet in de hand houden en denken dat ze meer geld hebben dan wat er op de bankrekening staat.

Naast het feit dat je geld kunt uitgeven wat je nog niet hebt, betaal je ook nog eens maandelijkse/jaarlijkse kosten voor het in bezit hebben van een creditcard. Eventuele schulden kunnen in termijnen terugbetaald worden, tegen een hoge rente uiteraard. Tip: Gebruik alleen een creditcard indien het absoluut noodzakelijk is!

Omdat veel mensen op de hele wereld op basis van krediet aankopen doen is er veel te weinig fysiek geld beschikbaar. Het is dus onmogelijk om iedereen fysiek geld te geven als ze daarom zouden vragen, het geld bestaat gewoonweg niet.

De volgende video geeft een heldere kijk op onze wereldeconomie: Hoe recessies ontstaan , wat de exacte rol van de Federale banken is en welke rol krediet in dit geheel heeft.


Deel deze pagina met je kennissen...Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>