De Basis - 5. Investeren

Investeren

Iedereen kan financieel onafhankelijk worden en daarbij is het cruciaal om je geld te investeren. Zonder een investering ontvang je geen rendement, sterker nog….door een gemiddelde inflatie van 2% heb je zelfs een negatief rendement! Laat je spaargeld dus in geen enkel geval op je gewone rekening staan.

Een iets beter alternatief is je spaarrekening. Je ontvangt namelijk structureel rente aan het einde van elk jaar. Hoe meer geld hier op staat, hoe meer geld je aan rente ontvangt. Hier hoef je niks voor te doen. Staat er geen geld op je spaarrekening, dan verdien je ook geen rente. Je spaarrekening is dus een asset, het levert structureel geld op. Maar omdat je op een spaarrekening tegenwoordig slechts 1% rente ontvangt wordt dit zo goed als opgeheven door de inflatie.

Zoals je geleerd hebt in Stap 1. Financiële onafhankelijkheid begint hier is een belangrijke factor van het financieel onafhankelijk worden samengesteld rendement. Weet je nog dat die 16 cent exponentieel omhoog ging in het 2e jaar naar 49 cent en na 30 jaar zelfs 104 euro was?

Deze berekening was op basis van een eenmalige inleg van 100 euro en een rendement van 4%. Nu gaan we kijken welk effect het rendement op deze berekening heeft. We storten niet eenmalig, maar elk jaar 100 euro in de machine. Hieronder zie je welk magisch effect het percentage rendement in de machine heeft.

Rendement per jaar Resultaat na 30 jaar Factor
1,00% € 3.478 1
5,00% € 6.644 1,9 x
10,00% € 16.449 4,7 x
25,00% € 322.717 92,8 x
100,00% € 107.374.182 30868051,5 x

Zoals je ziet is – naast tijd – het percentage rendement een cruciale factor in de machine. Dit gaat ook exponentieel omhoog! Als je doel is om financieel onafhankelijk te worden is het dus van belang om een investering te zoeken met een zo hoog mogelijk rendement.

Aandelen

Veel mensen denken bij investeren direct aan aandelen. Aandelen kopen is een van de meest populaire manieren om een hoger rendement te behalen. Wat mensen echter niet weten is dat velen niet of nauwelijks succesvol zijn. Ook denken vele mensen dat het kopen van aandelen een groot risico is en beginnen er daarom niet aan.

Het risico is echter helemaal niet zo groot als je weet wat je doet. Voordat je bijvoorbeeld een nieuwe tv koopt kun je eerst op zoek gaan naar een aantal websites die de tv hebben getest op kleurcontrast, beeldkwaliteit en bijvoorbeeld de functies die erop zitten. Vervolgens zoek je naar de best mogelijke prijs. Er zijn echter ook mensen die  een tv kopen in een bepaalde winkel omdat het er allemaal op het eerste gezicht goed uitziet, zonder te kijken of de tv misschien ergens anders goedkoper is.

Exact hetzelfde gebeurt op de aandelenbeurs. Er wordt vaak helemaal geen onderzoek gedaan naar de aandelen of beleggingsfondsen die gekocht worden. Met als gevolg dat aandelen vaak minder presteren dan gedacht en ze uiteindelijk hun aandelen moeten verkopen met verlies. Wanneer je voor aandelen kiest, kun jij dan ook onderstaande vragen met “ja” beantwoorden?

  • Heb je een fundamentele analyse gedaan van de afgelopen 20 jaar (indien mogelijk) door te kijken in de fundamentele cijfers van een bedrijf?
  • Heb je het aandeel vergeleken met andere bedrijven uit dezelfde categorie?
  • Heb je gekeken of de eigenaar van het beleggingsfonds zelf ook geld heeft zitten in het fonds?
  • Heb je het aandeel gekocht zonder je blind te staren naar de koersverloop en grafieken?
  • Als de handel in aandelen de komende 10 jaar wordt stopgezet, ben je dan tevreden met je huidige portfolio?

Indien je alle vragen met “ja” kunt beantwoorden zit je op de juiste weg. Indien je een aantal vragen met “nee” hebt beantwoord (indien van toepassing) ben je aan het speculeren. Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren waar je rekening mee moet houden. Wat er allemaal bij komt kijken lees je in de volgende stappen!

Crowdfunding

Naast het kopen van aandelen zijn er nog veel andere mogelijkheden om te investeren. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding. Via crowdfunding kun je geld uitlenen aan particulieren of beginnende bedrijven zonder de tussenkomst van een bank. De lening wordt wettelijk gezien vastgelegd via de crowdfunding website en vervolgens komt de lening tot stand tussen jou en de lener.

Lees meer over crowdfunding.

Praktijk

Er zijn twee gouden regels waar je op moet letten bij het investeren:

“Als je niet precies weet waarin je investeert, dan investeer je niet!”

“Laat je niet leiden door emoties, maar door de feiten (cijfers).”

Is het voor jou niet duidelijk wat de risico’s zijn van je investering dan kun je beter niet investeren. Dit geldt voor alle investeringen die je doet. Zonder een duidelijk plan en risico analyse is het zeer onverstandig om te investeren.

Laat je echter niet van de wijs brengen door mensen die zeggen dat je niet moet investeren in aandelen. Geld stoppen in aandelen is een van de meest veilige manieren om te investeren, zolang je maar weet wat je doet. Zou jij een tweedehands auto kopen zonder eerst te controleren wat de staat van de auto is?

Investeren doe je op de lange termijn. Natuurlijk zullen er perioden zijn dat het wat minder gaat, neem als voorbeeld de “crisis” van afgelopen jaren. Het woordje “crisis” roept bij veel mensen angst op, iemand die daar iets verder over nadenkt ziet juist mogelijkheden in plaats van problemen.

De beurzen hebben afgelopen jaren flink moeten inleveren. Is dat niet juist een goed moment om aandelen te kopen? De aandelen zijn namelijk flink in prijs gezakt, je koop dus meer voor minder geld. Dit klinkt simpel, maar dat is het ook! Het kost echter veel tijd en energie om uit te zoeken welke aandelen je precies moet kopen en welke niet. Hoeveel tijd hier in gaat zitten en waar je op moet letten lees je in de volgende stappen.


Deel deze pagina met je kennissen...Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>