Aandelen
Een van de makkelijkste manieren om je geld te investeren is op de beurs. Er zijn meerdere mogelijkheden op de beurs maar wij gaan nu vooral in op het kopen van aandelen.
Een aandeel is simpelweg een klein stukje van een bedrijf, oftewel je bent een klein stukje eigenaar van het bedrijf! Dit feit is cruciaal voor al je investeringen in aandelen. Zou jij eigenaar willen zijn van een verliesgevend bedrijf? Nee natuurlijk niet, maar waarom kijken de meeste mensen totaal niet naar de financiële gegevens van een bedrijf voordat ze er aandelen van kopen?
Bijna elke bank geeft je de mogelijkheid om een beleggersrekening te starten en daarmee kun je met een paar klikken een aandeel kopen. Met een aandeel van een bedrijf heb je twee mogelijkheden om geld te verdienen:
- Een koers van een aandeel die in waarde stijgt.
- Je krijgt jaarlijks (of per kwartaal) een winstuitkering (dividend).
Een denkfout die veel mensen maken is dat de huidige koers van een aandeel de waarde van een bedrijf vertegenwoordigt. Dit is niet waar! De huidige koers van een aandeel is puur gebaseerd op speculatie. Is de kwaliteit (waarde) van een hamburger veranderd als de prijs (koers) de ene dag 1 euro is en de andere dag 3 euro? Nee, want de hamburger is nog steeds een hamburger.
Daarom zijn er ook verscheidene meningen en strategieën over het investeren in aandelen. In de praktijk is er geen goede en slechte strategie op de beurs, anders zou iedereen wel rijk zijn toch? Alles wat wij schrijven is gebaseerd op onze eigen mening en gedachtegang van anderen; het betekent niet, dat deze strategie goed is. Maak altijd een strategie op basis van je eigen gedachtegang, mening en analyse.
Strategie: value investing
Wij zijn van mening dat de beste strategie op de beurs “value investing” is. Bij value investing ga je zelf een eigen analyse maken van de waarde van een bedrijf. Je kijkt hierbij vooral naar de financiële cijfers en de intrinsieke waarde van een bedrijf. Ook belangrijk is het toekomst perspectief: Een bedrijf dat zich niet aanpast aan de vraag van de markt is gedoemd te mislukken.
Uiteindelijk komt uit je analyse een waarde die jij wil betalen voor een aandeel. Pas als je dit weet ga je naar de huidige koers kijken en probeer je het aandeel met korting te kopen.
Stel je hebt de waarde van een hamburger ingeschat op 2 euro. Op dagen dat de hamburger een prijs heeft van 3 euro koop je geen hamburger omdat je weet dat ze maar 2 euro waard zijn. Zodra de prijs van een hamburger 1 euro is koop je zoveel hamburgers in als je kan. Je koopt nu hamburgers met 1 euro korting! Dit is kort gezegd “value investing”. Hetzelfde kun je toepassen bij het kopen van aandelen. Het is echter aan jou de taak om uit te zoeken wanneer je de hamburger voor 3 euro koopt of voor 1 euro.
De grootvader van “value investing” is Benjamin Graham. Hij heeft de basis gelegd in zijn boek The Intelligent Investor. Hij gaat in het boek alle principes langs op basis van “value investing”. In het kort: aandelen kopen met korting. Benjamin geeft verschillende inzichten op de beurs en wanneer je een aandeel wel of niet moet kopen. Zonder dat je ook maar in één aandeel hebt gehandeld op de beurs krijg je hierdoor veel inzichten in wat je wel en niet moet doen om financiële ramp scenario’s te vermijden.
Iedereen die enigszins ervaring heeft op de beurs heeft wel eens gehoord van Warren Buffet. Warren Buffet heeft zich de principes van Benjamin Graham eigen gemaakt en samen met Charlie Munger runt hij Berkshire Hataway. Warren Buffet heeft een eigen vermogen van ~60 miljard en is daarmee de meest succesvolle investeerder ooit. Warren was in zijn jonge jaren student bij grootmeester Benjamin Graham en het resultaat mag duidelijk zijn.
Handelen op de beurs is eigenlijk niet zo heel moeilijk, het kost alleen ontzettend veel tijd om rendabel te zijn. Om deze reden laten mensen vaak hun vermogen beleggen door andere mensen (beleggingsfondsen). Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer door een onbekende met jouw geld naar de winkel te sturen om boodschappen te doen (zonder boodschappen lijst!).
“Luister niet naar anderen en vooral niet naar zogenaamde beurs analysten!”
Koop je een aandeel omdat deze al een aantal dagen aan het stijgen is? Verkoop je een aandeel dat al een aantal dagen aan het dalen is om je verlies te beperken? Laat je een onbekende spelen met je geld omdat hij een hoog rendement belooft? Het antwoord op al deze vragen is nee!
Bear en Bull market
Twee termen die je vaker zal tegenkomen tijdens het investeren op de beurs of tijdens het lezen van berichten is “bear market” en “bull market“. Deze twee termen beschrijven de op- en neerwaartse trend van de aandelenbeurs.
- De bear market staat voor een neerwaartse trend, een beer(bear) slaat met zijn klauwen naar beneden
- Een bull market staat voor een opwaartse trend, een stier(bull) steekt zijn horens in de lucht.
In de jaren ’90 hadden we te maken met een bull market, een opwaartse trend. In het jaar 2000 stortte de beurs in en werd deze gecorrigeerd, oftewel een bear market (neerwaartse trend).
Aandelenfonds en Indextracker (ETF)
Investeren op de beurs is vooral emotioneel gezien erg zwaar, je moet er veel tijd en moeite insteken en dit – gedisciplineerd met een juiste strategie – volhouden. Heb je echter niet de tijd of discipline om je hierin te verdiepen, dan zijn er andere opties zoals een aandelenfonds of indextracker (ETF).
Het komt er op neer dat je een pakket aandelen koopt en beheerd wordt door een externe partij. Hierin heb je verschil in actief en passief beheer. Bij een actief beheer worden er door de externe partij continue analyses gedaan en op basis daarvan aandelen gekocht en verkocht. Bij passief beheer staat het inkoop- en verkoopbeleid vast: een ETF is hier een mooi voorbeeld van. De naam zegt het al, een indextracker (ETF) volgt de index; oftewel er wordt van elk aandeel in de index een aantal aandelen gekocht op basis van de grootte van het bedrijf.
Het voordeel van beide is dat het geen tijd kost en dat je jouw kansen spreidt, oftewel minder risico. Het nadeel is dat je beheerskosten betaalt, voor een actief beheerd aandelenfonds kan dit oplopen tot wel 3%! Bij een (passieve) ETF is dit veel lager, ongeveer 0,1-0,5%. Oftewel in vergelijking met ETF moeten de aandelen in een actief beheerd aandelenfonds dus al 2.5% beter presteren om dezelfde winst te boeken!
Over het algemeen is dus een ETF veruit de beste optie. Zelfs Warren Buffet, de meeste succesvolle investeerder ooit, adviseert zijn eigen familie en shareholders om in een ETF te gaan zitten. (bron: Warren Buffet annual letter to shareholders, pagina 20 bovenaan)
Hoewel je uiteindelijk altijd een risico loopt door te gaan investeren, is dit risico voor ETF redelijk laag tegenover het kiezen van je eigen aandelen. Er zijn duizenden mensen die proberen de markt te verslaan door zelf hun aandelen te kiezen maar komen vaak bedrogen uit. Indien je gaat beleggen kun je de term “beating the market” oftewel “het verslaan van de markt” wel vaker tegenkomen. Wat betekent dit precies?
“De markt” is in vele gevallen de S&P 500 (Deze index bestaat uit de 500 meest succesvolste bedrijven uit de USA). Stel de S&P 500 heeft in 2015 een rendement van 8%. Als je de markt wilt verslaan, moet het rendement van je belegging dus hoger zijn dan 8%. In de praktijk is dit erg lastig en zelfs professionele beleggers halen dit vaak niet. Ter indicatie: de beste belegger aller tijden,Warren Buffet, haalt slechts een gemiddeld rendement van 20%.
Wil je het toch proberen? Lees dan verder of neem een kijkje bij portfolio management. Ook is het belangrijk om je geestelijk in te stellen als een value investor. Er zijn een aantal belangrijke “regels” waar je aan moet voldoen voordat je een succesvolle investor zal worden. Bekijk de volgende vragen en vraag jezelf af of je ze allemaal met “ ja” kunt beantwoorden. Zo niet, dan ben je niet geschikt om te handelen op de beurs:
- Indien je een aandeel hebt gekocht voor 80 euro per aandeel en de waarde zakt naar 40 euro en misschien nog wel verder, kun je het opbrengen om het aandeel niet te verkopen?
- Stel je hebt 10.000 euro geïnvesteerd in aandelen, maar de beurs is de eerst komende 15 jaar dicht, kun je het opbrengen om je geld op de beurs te laten staan?
- Kun je de drang weerstaan om populaire aandelen (stijgende lijn) niet te kopen en impopulaire (dalende lijn) wel te kopen?
- Indien je al tijden handelt op de beurs, heb je winst gemaakt tijdens de beurscrash van 2000?
De grootste valkuil die je tegenkomt tijdens het handelen in aandelen ben jezelf. Het onder controle kunnen houden van emoties is van groot belang en kan je vele euro’s kosten of opleveren. In de jaren 90 en begin 2000 waren internet bedrijven booming business. Op een gegeven moment waren de prijzen van aandelen veel te hoog. Hetzelfde gebeurde honderden jaren geleden bij de tulpenmanie, ook wel de tulpenbubbel genoemd.
Doordat deze “internet” aandelen voor veel te veel geld werden verkocht stortte de markt begin het jaar 2000 helemaal in. Miljoenen mensen zijn hun geld kwijt geraakt en vele bedrijven stonden met een verlies van 50% tot wel 90% in de boeken of gingen failliet.
Een intelligente investeerder had dit natuurlijk allang aan zien komen en heeft zijn aandelen verkocht voordat de beurs ging instorten.
Heb je alle bovenstaande vragen met “ja” kunnen beantwoorden? Mooi! Lees dan na de basis ook de bijlage 5.1.1. De basis van value investing!