De Basis - 5.1.4. Balans & Winst- verliesrekening

Onderzoeken van financiele rapporten

Veel informatie over een bedrijf kun je vinden in financiële rapporten en in de balans. Het lezen van een adviespraatje van een “beursanalist” is dus niet genoeg. Wat zoek je precies in deze rapporten?

Financiële rapporten

In een financieel rapport staan de kwartaal- en jaarresultaten van een bedrijf. In Amerika gaat dit via een SEC (the securtities and exchange commision) formulier. Voor jaarlijkse rapporten wordt een 10-K formulier gebruikt en per kwartaal het 10-Q formulier.

Bedrijven zijn verplicht om deze formulieren in te vullen en dienen deze in bij de SEC. Deze formulieren kun je terug vinden op de website van Sec.gov of vaak op de website van de betreffende bedrijven. Je kunt veel leren van het jaarlijks rapport. Hier staat in wat een bedrijf verkoopt aan producten of services en geeft je een idee waar een bedrijf zichzelf ziet staan.

Een belangrijke regel die je wel in acht moet nemen is dat zodra je geen idee hebt waar het over gaat, je er ook niet in moet investeren. De basisregel hierbij is “keep it simple”. Coca Cola fabriceert drankjes, Mac Donalds verkoopt hamburgers en zo zijn er complete bedrijven die bijvoorbeeld plastic vorkjes en messen maken. Simpel en duidelijk!

Alleen met historische data kun je een juiste analyse maken. Zoek daarom altijd historische data in financiële rapporten op. Hier gaat veel tijd in zitten, maar het zal je uiteindelijk een duidelijk beeld geven over de financiële achtergrond van een bedrijf. Tevens kun je hier ook een trend ontdekken; maakt een bedrijf de afgelopen jaren winst/verlies en stijgt of daalt de marktwaarde. Aangezien we handelen op basis van value investing, is dit cruciaal om te doen!

Op de website van bijvoorbeeld Apple kun je financiële gegevens met een simpele muisklik inzien.

De balans

In de balans vind je de samenvatting van de financiële balans. Zo kun je zien wat de huidige assets en liabilities zijn en wat het eigen vermogen is. Via Yahoo Finance kun je een balans opvragen van een bedrijf en kun je kiezen of je jaarlijkse (annual) of kwartaal (quarterly) data wilt zien.

Zie hier de balans van Apple.

Een balans is erg uitgebreid en bevat veel termen die in het begin niet direct duidelijk zullen zijn. Het belangrijkste is om hier mee aan de slag te gaan. Leg de balans van voorgaande jaren naast elkaar en probeer een berekening te maken met de gegevens en informatie die je kunt vinden. Enkele rapporten zullen erg makkelijk te lezen zijn en bij een ander zie je een chaos aan getallen. Elk bedrijf maakt hun eigen rapport en daardoor kunnen ze erg van elkaar afwijken.

Winst- en verliesrekening

De winst- en verliesrekening geeft je de meest betrouwbare winstgevendheid over een bepaalde periode. Dit rapport geeft aan hoe het geld van het verkopen van services/producten zich vertaalt naar het netto inkomen van een bedrijf. Het doel van de winst- en verliesrekening is om managers en investeerders op de hoogte te stellen van winsten of verliezen.

Een belangrijk gegeven om te onthouden is dat de winst- en verliesrekening een beeld geeft van een bepaalde periode waar de balans een opname is van een bepaald punt (dag) in de tijd.

Op de winst- en verliesrekening zal je ook de uitstaande aandelen terug vinden. Deze aandelen kunnen per jaar verschillen. Als waarde investeerder ben je voornamelijk op zoek naar bedrijven die elk jaar minder aandelen hebben. Dit komt o.a. doordat bedrijven hun eigen aandelen terugkopen. Dit is een goed teken voor de financiële stabiliteit en groei van het bedrijf in de toekomst. Indien er minder aandelen zijn heb je per aandeel een hoger percentage van de winst.

Indien uitstaande aandelen elk jaar verhogen krijg je per aandeel elke keer een stukje minder percentage van de winst. Dit kan een teken zijn dat een bedrijf meer geld nodig heeft. Doordat een bedrijf zijn uitstaande aandelen verhoogt kunnen meer mensen zich inkopen, hierdoor “verdienen” ze geld wat ze kunnen gebruiken om het bedrijf te laten groeien.

Aandelensplitsing

Het kan voorkomen dat een bedrijf besluit een aandelensplitsing uit te voeren. Dit kan in principe beide kanten op. Een voorbeeld: Bedrijf A heeft 10 miljoen aandelen en besluit een aandelensplitsing 2:1 door te voeren. Stel je zou voor de aandelensplitsing 100 aandelen hebben en daarna 200 aandelen. Dit wordt ook wel een voorwaartse aandelensplitsing genoemd. Ratio’s van 3:1 of meer kunnen ook voorkomen.

Een aandelensplitsing heeft geen enkele invloed op de prijs. Je krijgt er 100% meer aandelen voor terug maar de prijs per aandeel daalt 50%. Uiteindelijk zijn je 200 aandelen net zoveel waard als de 100 aandelen voor de splitsing.

Een simpele berekening: een aandeel kost 100 euro en je bezit 10 aandelen. Er wordt een voorwaartse aandelensplitsing doorgevoerd met een 2:1 ratio. Nu bezit je 20 aandelen maar de prijs is gedaald naar 50 euro per aandeel. Onderaan de streep heb je dus nog steeds 1.000 euro aan aandelen.

Een bedrijf kan een aandelensplitsing uitvoeren om investeerders weer te laten investeren in het bedrijf. Stel dat je 1.000 euro te besteden hebt en je zou graag een aandeel willen kopen van Apple (op dit moment $100) kun je er maximaal 10 kopen. Stel Apple voert een aandelensplitsing door kun je er opeens dubbel zoveel van kopen.

Een van de hoofdredenen van een aandelensplitsing is het aantrekken van nieuwe investeerders (oftewel geld). Dit kan de prijs van het aandeel voor een korte periode doen stijgen omdat er opeens nieuwe interesse in het aandeel komt van investeerders die eerst geen mogelijkheid zagen om deze aandelen te kopen. Een voorbeeld: Indien je tijdens het begin van Wal-Mart 100 aandelen had gekocht zou je vandaag ruim 200.000 aandelen bezitten.

Aandelensplitsing kun je terugvinden in de balans.


Deel deze pagina met je kennissen...



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>