Ondergewaardeerde aandelen
De strategie van value investing is het kopen van aandelen met korting. Deze strategie gaat ervan uit dat niet altijd het aandeel de daadwerkelijke waarde van een bedrijf weerspiegelt. Aandelen kunnen stijgen of zakken in waarde en dat is voornamelijk afhankelijk van de financiële situatie van een bedrijf. Er zijn echter ook andere invloeden waarom een aandeel te hoog of te laag in de markt kan staan.
1. Koersverloop en grafieken.
Omdat mensen de massa volgen kan een aandeel al snel boven zijn intrinsieke waarde uitstijgen. Het is erg verleidelijk om een aandeel te kopen die al een paar dagen in de groene cijfers staat. Groen staat voor kopen en rood staat voor verkopen. Misschien dat de kleuren rood (slecht) en groen (goed) een relatie hebben in dit gedrag, of de dalende en stijgende lijntjes in de beursgrafieken.
Indien een aandeel aan het stijgen is gaat dit natuurlijk opvallen en steeds meer mensen willen meeliften op het succes. Het verraderlijke hiervan is dat je nooit van te voren weet hoe de koers zal verlopen. Misschien koop je net op het hoogste punt in en zal de koers de weken erna zakken.
Hetzelfde geldt voor het verkopen van aandelen als de lijntjes en cijfers rood zijn = slecht = verkopen! Hierdoor kan een aandeel sterk in waarde verminderen, alhoewel echter dat niet altijd terecht is. De waarde van het aandeel bereken je door de intrinsieke waarde te bepalen en niet door het volgen van een grafiek of een paar rode cijfers.
Als je er enigszins logisch over nadenkt ga je natuurlijk niet kopen als de prijs steeds oploopt maar koop je tijdens de kortingsweken. Deze twee veelvoorkomende handelingen zorgen ervoor dat aandelen een hogere of lagere waarde mee krijgen.
2. De (internet) bubble.
Denk aan de technologie crash van het jaar 2000-2002. In de jaren daarvoor was internet booming business. Volgens velen de toekomst, en op dat moment was dat ook zo. Steeds meer mensen kochten aandelen van internetbedrijven. Analisten gaven aan dat de aandelen nog jaren zouden stijgen. Omdat internetaandelen zo populair waren, gingen mensen prijzen betalen RUIM boven de intrinsieke waarde van het onderliggende bedrijf.
In 2000 was het gedaan met de pret en verloren veel aandelen ruim 90% van hun waarde en werd de koers gecorrigeerd. Deze correctie zal altijd gebeuren ongeacht de markt of de industrie. Wanneer dit gebeurt zal niemand weten en het is aan jou de taak om je risico te spreiden en je verlies te beperken.
Een ander voorbeeld is de recente huizenmarkt die de afgelopen jaren flink ingestort is. Hoewel dit veel problemen kan opleveren, levert het ook veel kansen op om met korting aandelen te kopen. De EuroStox 50 is bijvoorbeeld sinds de crisis meer dan gehalveerd. Van 4500 punten in 2007, naar 1900 punten in 2009.
3. Een aandeel dat niet op valt.
Een bedrijf is vaak minder waard indien het aandeel niet opvalt of niet populair is. Bedrijven waar je in eerste instantie niet aan zou denken – zoals begrafenisondernemingen of afvalverwerkers – staan niet snel op de radar. Echter zit ook in deze industrie een verdienmodel en de daarbij behorende aandelen. Iedereen wil investeren in bedrijven als Apple of Microsoft maar een bedrijf als Jones & Co Funeral Services wordt al snel over het hoofd gezien.
Wat mensen vooral vergeten is dat het om de achterliggende intrinsieke waarde gaat van het betreffende bedrijf. Een cafetaria genoemd Snack & Co kan bijvoorbeeld een veel betere investering zijn dan Apple.
4. Diworsification.
Soms koopt een bedrijf een ander bedrijf op omdat de zaken erg goed gaan. Hierbij kan het voorkomen dat een bedrijf zich gaat verdiepen in een hele andere industrie dan hun core business. Bijvoorbeeld de HEMA die de Burger King opkoopt. De core business van de HEMA is o.a. het maken/verkopen van kleding en dat van Burger King het verkopen van o.a. hamburgers.
Het maken van kleding is natuurlijk totaal heel anders dan het fabriceren van hamburgers. Als gevolg van management ingrepen loopt Burger King minder goed en kan zelfs uitlopen op verlies. Dit zal drukken op de aandelen prijs van de HEMA. Uiteindelijk zal de HEMA inzien dat het verkopen en het managen van een hamburger keten toch even iets anders werkt dan het verkopen van kleding. Uiteindelijk zal de Burger King afgestoten worden en de HEMA besluit zich weer te richten op hetgeen waar ze wel goed in zijn: het verkopen van kleding.
Grote bedrijven kopen kleinere bedrijven op omdat ze denken het wel even te kunnen managen maar komen er achter dat het toch niet zo makkelijk is dan ze bij voorbaat dachten. Met als gevolg een daling van de aandelenprijs.
Een slecht presterend gedeelte van een bedrijf kan de winsten, en daarmee de aandelenprijs, drukken. Een goed moment om in te kopen! De onderliggende business van het bedrijf moet natuurlijk wel sterk zijn.
5. Onpopulaire aandelen.
Mensen kopen graag aandelen van populaire bedrijven. Wie wil nu geen aandelen van Microsoft of Apple? Het probleem met deze aandelen is dat iedereen ze wil hebben. Het tegenovergestelde geldt voor onpopulaire aandelen. Denk aan bedrijven met hele gekke namen, wat dacht je van Gay Fish Co, Blue Balls Boutique of Cock Polishing Services (allemaal bestaande bedrijven). Zou je hier aandelen van kopen?
In eerste instantie waarschijnlijk niet omdat de namen wel erg vreemd zijn. Het doet echter niks af aan de onderliggende waarde van het betreffende bedrijf. Eigenlijk werkt het zo: hoe vreemder de naam hoe beter! Mensen “skippen” bedrijven met vreemde namen, want wie gaat er nu investeren in een bedrijf dat Cock Polishing Services (letterlijk vertaald: penis poets service) heet?
Bedrijven krijgen daardoor onderwaardering op de beurs. Zou je het aandeel nog steeds laten liggen indien je zou weten dat het bedrijf elk jaar 20% groeit?
6. Nieuwsberichten of winstbijstellingen.
Wanneer een bedrijf een slecht nieuwsbericht naar buiten brengt heeft dit vaak een negatief effect op het aandeel. Ongeacht wat het slechte nieuws is, moet er altijd gekeken worden naar de onderliggende waarde van het bedrijf. Oftewel, raakt dit nieuwsbericht hun toekomstige processen of is de onderliggende markt groot genoeg om dit op te vangen? Met een juiste analyse is een slecht nieuwsbericht een BUY (koop) bericht!
7. The Peter Lynch approach.
Peter Lynch was een fundmanager bij het Fidelity & Research Fund. Hij runde het Fidelity Magellan Fund van 1977 tot 1990 en was een van de best presterende fondsen van die tijd. Zijn principes volgen de kracht van bedrijven met een verhaal dat nog niet bekend is bij het grote publiek.
Het idee hierachter is dat je als particuliere of individuele investeerder snel een stapje voor kan hebben op de mensen van Wall Street. Het kan soms jaren duren voordat een goed product of business model Wall Street bereikt. Je kunt echter als individu hier al jaren vantevoren op inspringen.
Denk bijvoorbeeld aan een klein bedrijf om de hoek met een bepaald product dat erg goed ontvangen wordt door het publiek. Indien het een beursgenoteerd bedrijf is, maar totaal niet opvalt in de markt omdat het te klein is om op te vallen, zo’n bedrijf is een potentiële goudmijn.
8. Markt gebonden bedrijf
Een markt gebonden bedrijf houdt in dat het aandeel van zo’n bedrijf afhankelijk is van de markt. Bijvoorbeeld de auto-industrie is markt gebonden. De verkoopcijfers van de auto-industrie gaan met een op- en neerwaartse trend. De vraag naar nieuwe auto’s is bijvoorbeeld afhankelijk van het seizoen. Deze aandelen worden ook wel “Cyclical” genoemd.
Bij een cyclical aandeel kan het dus lijken dat het slecht gaat, maar dit past bij de betreffende industrie. Deze markt zal altijd een op- en neerwaartse trend laten zien. In tijden van crisis koopt men bijvoorbeeld over het algemeen minder snel een nieuwe auto dan in betere tijden.
Genoeg redenen te vinden waarom een aandeel te hoog of te laag aangeboden wordt. Dit zal natuurlijk niet zomaar te zien zijn door even naar wat lijntjes en grafiekjes te kijken. Een bekende uitspraak “meten is weten” is hier van toepassing. Hoe vind je nu precies deze ondergewaardeerde aandelen en waar moet je overal op letten?