Crowdfunding
Vroeger kon je alleen grote bedragen lenen bij de bank of bij een hele rijke oom. Tegenwoordig kun je ook geld lenen door middel van crowdfunding: particulieren die allemaal een klein bedrag investeren om met elkaar een groot bedrag te kunnen financieren. Er zijn drie soorten crowdfunding: donatie, aandelen en geld uitlenen.
Donatie
De meest bekende crowdfunding site is Kickstarter. Bij Kickstarter investeer je in projecten, echter krijg je hier geen geld of aandelen voor terug. Vaak krijg je wel een prototype van een bepaald product. Om te investeren hoef je hier niet te zijn, je investeert in een project om het daadwerkelijk op de markt te krijgen zonder dat je er zelf iets aan verdiend. In feite dus een donatie.
Aandelen
Een andere mogelijkheid om te investeren via crowdfunding is Symbid.nl. Je investeert hier in start-up bedrijven en als tegenprestatie ontvang je aandelen van het bedrijf voordat het op de aandelenmarkt verschijnt. Deze investering gaat tegen alle basisprincipes in: een zogenaamde high risk / high reward investering. In de praktijk halen 9 van de 10 start-up bedrijven het niet; je bent dan al je geld kwijt. Echter als een project wel succesvol is kunnen de rendementen enorm oplopen. Omdat je aandelen ontvangt zit er in principe geen limiet op de winst. Je zal dus zelf een hele goede analyse moeten maken of een project potentie heeft.
Geld uitlenen
Een bank genereert assets door geld uit te lenen en hierover rente te vragen. In principe is dit een eenmalig proces. Je gaat naar de bank, vraagt een lening aan waarbij de bank een kijkje neemt naar je financiële achtergrond en huidige situatie. Als deze situatie voor de bank “veilig” is wordt er een lening verstrekt. Dit kan zijn een hypotheek, een lening voor het verbouwen van je huis, een lening voor het starten van een bedrijf, etc.
Een ding wat al deze leningen in gemeen hebben is dat het geld terugbetaald moet worden aan de bank met rente. Dat klinkt redelijk simpel, echter neemt de bank wel een risico omdat niet iedereen geschikt is om het geld op tijd of voldoende terug te betalen. Daarom bekijkt de bank wat je financiële mogelijkheden zijn en nemen op basis daarvan een conclusie. Het komt vaak genoeg voor dat hierdoor geen lening kunnen krijgen.
Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook andere mogelijkheden om aan geld te komen, namelijk crowdfunding. Bij crowdfunding kun je aan beide kanten van de streep staan. Je kunt geld aanvragen voor een project maar je kunt ook zelf een “bank” spelen door in projecten van andere mensen te investeren.
Geld uitlenen is de meest veilige vorm van crowdfunding, je kan namelijk redelijk makkelijk het risicofactor berekenen. Een voorbeeld van een crowdfunding site waar je geld kunt uitlenen is Geldvoorelkaar.nl. Bij Geldvoorelkaar.nl wordt de lening annuïtair terugbetaald. Dit houdt in dat je direct na het uitlenen van je geld een maandbedrag terug krijgt. Hierdoor hoef je niet te wachten totdat het project voltooid is. Je kunt de rente direct weer investeren in andere projecten. Dit is dus positief voor het effect van samengesteld rendement.
Bereken de kans op wanbetaling
Zoals je hebt kunnen lezen bij de basisprincipes van rijkdom is het belangrijk om je investering te beschermen. Indien je wilt investeren in een project bereken dan eerst altijd het risico. Bij Geldvoorelkaar.nl wordt aangegeven wat het risico is van je investering in de vorm van classificatie, een BKR rating en een graydon rating.
Bij het uitlenen van geld wil je berekenen hoeveel procent rendement je overhoudt na aftrek van risicopercentage. Bij een risicoberekening moet je de volgende variabelen meenemen:
- De kans op wanbetaling. (BKR rating & Graydon rating, bijv. 1%)
- Inflatie (gemiddeld over meerdere jaren +/- 2%)
- Kosten (bij Geldvoorelkaar.nl 0,9% fee)
Berekening risicopercentage: 1% + 2% + 0,9% = 3,9%
Rendement na aftrek risicopercentage: Rente 8% – 3,9% verlies = 4,1% rendement
Spreid je risico
Bovenstaande berekening gaat alleen op als je je geld zoveel mogelijk spreidt over projecten. Bij Geldvoorelkaar.nl mag je in maximaal 100 projecten investeren en voor maximaal 40.000 euro. Als je in totaal 40.000 euro wilt investeren via Geldvoorelkaar.nl is het meest ideale om 40.000 euro / 100 projecten = 400 euro per project in te leggen. Bij 10.000 euro of lager is dit het minimale bedrag van 100 euro. Iemand die dus meer dan 400 euro in een project investeert, houdt zich dus niet aan de financiële principes! (op basis van verschillend risicopercentage per project zou je enkele tientjes kunnen schuiven)
Denk niet emotioneel
Een veelgemaakte fout bij het uitlenen van geld is dat men een beslissing neemt op basis van het verhaal dat bij een project staat. Als je geld uitleent is het verhaal dat bij een project staat totaal niet relevant. Of het project nu wel of niet slaagt, het enige wat voor jou van belang is, is of je je geld terugkrijgt of niet. De risicoberekening op de kans van wanbetaling kun je beter overlaten aan professionele bedrijven als Graydon.