Hoe onderhandel je een zo hoog mogelijk salaris?

Salarisonderhandeling is altijd lastig. Als je van te voren weet wat je kunt verwachten kun je een salarisonderhandeling in je voordeel beïnvloeden. Bekijk onderstaande video en gebruik deze tips bij de eerstvolgende salarisonderhandeling:

Salarisonderhandeling

  1. Onderzoek wat de salarisrange is van de functie waarop je solliciteert.
  2. Bepaal wat jij wilt verdienen op basis van bovenstaand onderzoek en je eigen ervaring (CV).
  3. Accepteer nooit het eerste aanbod, slaap er altijd een nachtje over.

Je werkgever heeft altijd al een salarisrange in gedachten. Deze range is vaak 20% boven en 20% onder het gemiddelde salaris voor die functie in het bedrijf. Bijvoorbeeld als het gemiddelde salaris 2.000 euro is, ligt de salarisrange van de werkgever tussen de 1.600 euro en 2.400 euro. De werkgever heeft als doel zo weinig mogelijk kosten te maken; oftewel jou een salaris te geven die zo laag mogelijk in die range ligt die jij accepteert. Jouw doel is om een zo hoog mogelijk salaris te krijgen wat de werkgever accepteert; oftewel in de top van de salarisrange van de werkgever (zo dicht mogelijk bij 2.400 euro).

Wacht altijd totdat je werkgever je een aanbod doet, vertel nooit als eerste je eigen wens. Na het aanbod van je werkgever doe je – na een nachtje slapen – een tegenbod  die tussen de 110% en 130% van het geboden salaris ligt. Als je bijvoorbeeld 2.000 euro aangeboden krijgt, suggereer jij een salaris tussen de 2.200-2.600 euro. Het is belangrijk dat je hier een range noemt (110% – 130%), hierdoor gaat namelijk in het hoofd van de werkgever de salarisrange van 1.600-2.400 euro naar 2.200-2.600 euro. De werkgever zal verbazingwekkend genoeg settelen op 2.400 euro, wat nu in het midden van de salarisrange ligt, maar voorheen in de top van de salarisrange van de werkgever lag!

Soms moet je zelf genoeg nemen met minder salaris dan je van te voren in gedachten had. Vraag dan direct hoe je naar een hoger salaris kan toewerken en leg dit vast op papier. De eisen moeten meetbaar zijn en een tijdsplan hebben.

Waarom is een hoger salaris van belang? Hoe hoger je salaris hoe meer je kunt sparen en kunt investeren. Zie ook: financiële onafhankelijkheid begint hier. Niet alleen met een hoger salaris kan je besparen, je kunt ook minder geld uitgeven. Door te besparen op je verzekeringen en abonnementen heb je niet altijd een hoger salaris nodig. Bekijk via ons bespaar vergelijkers pagina hoeveel geld jij kan besparen op je vaste lasten.

 Deel dit artikel met je kennissen...Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieelonafhankelijkworden.nl maakt gebruikt van cookies: Meer informatie